Despre Protocol sau de ce să-ți mai pui întrebări dacă știi dinainte răspunsurile!

 Protocolul între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii …

Nu era nevoie să fie desecretizat, eram convinși că este extrem de nociv! Iar dacă tot a apărut, nici nu e nevoie să-l citim, este de ajuns să urmărim canalele noastre preferate de media care să ne confirme ceea ce știam deja.

Eu, ca muschetar, mai degrabă obișnuit cu sabia decât cu slova, l-am frunzărit în diagonală, curios să văd cum CIAul, KGBul, Soroș și Inchiziția au bătut palma. Am fost cam dezamăgit, prea multe paragrafe cu ”în temeiul legii”, ”conform legii”, ”Parchetul solicita, in scris, Presedintelui lnaltei Curti de Casatie si Justitie eliberarea mandatelor de autorizare a efectuarii unor activitati, in scopul culegerii de informatii”…mă înțelegeți, chestiuni de ăstea tehnice nu prea se fac când strivești dușmanii… Dar cum nu sunt expert, probabil or fi și chestiuni adânci, teribile, care-mi scapă…

Mi-a atras în schimb atenția finalul Protocolului care zice așa:

“Art 64 – ( 1) Prezentul protocol intra in vigoare Ia 30 de zile de Ia data
semnarii.
(2) La aceeasi data isi inceteaza aplicabilitatea prevederile:
a) Protocolului de cooperare inregistrat Ia S.R.I. sub
nr.003222/28.06.2005, respectiv nr.002349/30.06.2006, Ia Parchetul
Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie ~i Justitie.
b) Protocolului inregistrat Ia Serviciul Roman de lnformatii sub nr.
002128 din 28.01.2003 si Ia Parchetul National Anticoruptie sub nr. 00112 din
28.01.2003, precum si Nota Anexa Ia acest protocol, inregistrata sub nr.
147/C/01.03.2004 si nr.002461 din 02.03.2004;
c) Protocolul de cooperare inregistrat Ia Serviciul Roman de lnformatii
sub nr.0014593 din 04.06.2007 si Ia Parchetul de pe langa Curtea de Apel
Bucuresti sub nr.0038 din 12.06.2007. ”

Păi cum, ce să înțeleg de aici, că acest Protocol este de fapt o actualizare de alte Protocoale mai vechi? Și dacă da, a avut vreunul curiozitatea să vadă, cu creionul în mână, diferența dintre ele? Să ne lămurim dacă statul paralel, poliția politică, a început din 2003 sau este de dată mai recentă, de pe vremea Procurorului Sef Kovesi?

Ca fapt divers, dar foarte la obiect:

”Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier în perioada 2005 – 2008 și vicepreședinte al CSAT, a girat în 2005 un protocol de colaborare între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii. Fostul premier nu a denunţat niciodată vechiul protocol din 2005 şi nici nu a cerut desecretizarea lui, aşa cum a făcut-o în cazul protocolului din 2009.

În acea vreme s-au încheiat Protocoale de către Parchetul General și DNA cu serviciile secrete, dar și cu multe alte instituții care au atribuţii informative în vederea gestionării şi valorificării eficiente a informaţiilor privind faptele de corupţie (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române), precum şi cu alte instituţii care au atribuţii în acest domeniu (Banca Naţională a României, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Naţională de Control, Garda Financiară, Comisia Naţională de Valori Mobiliare).

Documentul CSAT precizează, de asemenea, că ansamblul de măsuri întreprinse pentru eradicarea actelor de corupție depind atât de armonizarea și implementarea cadrului legislativ și instituțional, cât și de – atenție – “contribuția serviciilor de informații la sprijinirea veridicității probelor care să-i ducă acolo unde le este locul pe aceia care au confundat instituțiile statului cu propriile instituții”.

Conţinutul protocolului nu este public la acest moment.”

Părerea mea sinceră este că tapajul care se face pe seama acestui protocol are ca scop principal anularea probelor din instanță obținute după 2009 pentru anumite persoane cu greutate.

P.S. Tot se citează din Dana Gârbovan, președinta Uniunii Judecătorilor din România, de parcă-i Sfânta Scriptură…

Lumea (o parte din ea, de fapt, cea care se regăsește în discursul ei) pare fascinată de domnița asta și de ONGul ei… sper să aibă mai mult de 5 membri…și nu glumesc când presupun cifra asta! Desigur, este o voce din magistratură care trebuie ascultată, dar este doar o  asociație profesională dintre alte zeci de asociații din magistratură. Iar toate aceste asociații reprezintă cam 10% din total număr de judecători!

E ca și cum eu cu Aramis și cu Athos facem Uniunea Mușchetarilor din România și avem apoi pretenția că vorbim în numele tuturor mușchetarilor din România!!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

14 Responses to Despre Protocol sau de ce să-ți mai pui întrebări dacă știi dinainte răspunsurile!

  1. lazycat001 says:

    Pai cam asa.. cu raspunsurile deja stiute, adica stiind in mod evident ce au de gaind PSD + ALDE cu asa zisa desecretizare … eu as fi foarte mirat sa vad ca este ceva real sau constructiv in demersul lor…

  2. Radu says:

    Totusi d’Artagnan, nu vorbim doar de Dana Garbovan, vorbim si despre fostul sef DNA Daniel Morar care a spus ca protocolul adauga la lege si are si paragrafe ilegale. Nu e nevoie de 1/3 din protocol sa fie ilegal (spre exemplu o teza de doctorat copiata 33% e plagiat, una 5% nu !! :). Cand este vorba de lege un singur paragraf ilegal sau care adauga la lege e destul. Spre exemplu prevederea ca procurorii sa informeze SRI intr-o luna ce au facut cu informatiile era ilegala sau nu ?

    • pierre says:

      Daca maine dimineata fac pe persoana fizica o sesizare catre Procuratura in care furnizez informatii despre posibile infractiuni, procurorul care se ocupa de scrisorica mea are obligatia de a-mi raspunde oficial ce au facut cu informatiile mele. Si o mica anecdota legata de obligatia procurorului de a comunica solutionarea unei sesizari : acum ceva vreme in urma, s-au incaierat noaptea niste derbedei in fata biroului firmei mele si mi-au spart o vitrina. Dimineata, politistul care a constatat spargerea, m-a intrebat daca ma constitui parte civila pentru recuperarea pagubelor, iar eu am spus intr-o doara “da”. Dupa vreo luna de zile, primesc acasa un plic de la Procuratura si sunt convocat fara nicio explicatie suplimentara la sediul lor la o anumita data si ora. Desi nu am stiinta sa fi comis ilegalitati, in noaptea aia nu am dormit totusi foarte bine. A doua zi, la Procuratura, mi s-a inmanat o adresa oficiala in care mi se comunica inchiderea cazului cu vitrina sparta din lipsa de rezultate concrete. Nici nu stiam ce sa zic, sa ma bucur ca nu-i vreo alta belea, sau sa-i intreb de ce nu mi-au comunicat chestia asta sec, fara a mai pune in scena tot ceremonialul cu convocarea la sediul Procuraturii.

      • Radu says:

        Bine, asta nu inseamna nici ca erau legale, nici ilegale. Nu crezi ca cineva ar trebui sa judece legalitatea protocoalelor ? Toate cate or exista indiferent in ce perioada au fost facute si de catre cine !

        • pierre says:

          Nu exista nimic ilegal in aceste protocoale. Au recunoscut-o chiar unii pesedisti care mai pastreaza vagi urme de ratiune si decenta ( Tutuianu de la Dambovita, de exemplu ). Ele deranjeaza pentru ca au functionat eficient, atat si nimic mai mult. Restul e abureala de Antena3. Tu nu vezi ca in afara de scandal la tv si propaganda, nimeni nu intreprinde nimic concret legat de aceste protocoale ?

  3. Aramis says:

    Radu

    De cand e Romania prezenta cum e , serviciile de informatii au avut protocoale cu diverse institutii si au furnizat informari. Inclusiv personajelor politice cu functii majore, tuturor parlamentarilor si sefilor de partide ( aceste informari sunt in functie de nivelul functiei si importantei in stat ) . Unii oameni politici au incercat sa scurtcircuiteze aceste canale ( fie din lipsa de incredere, fie din motive personale, fie din prostie sau alte motivatii) si au incurajat formarea de servicii paralele ( armata, min de interne) care au ajuns sa se concureze si sa se razboiasca uneori. De aici si haosul care domneste in servicii , de aici si multe scandaluri ( mai mult, sau mai putin bazate pe realitati) , de aici si multe denunturi sau delatiuni care au dus la arestari mai mult sau mai putin indreptatite ( totul e relativ). Informarile astea au fost folosite de politicieni, partide si institutii pentru santaj, presiune, au fost leaked la presa ( de aici multe dintre “breaking news” -urile destinate omului de rand) , in general au fost folosite intr-un mod prostesc, superficial si pentru a manji si murdari cand o tabara, cand pe alta( nu inseamna ca nu erau si adevarate de multe ori) . Acum, cand se folosesc pentru a aplica legea si nu pentru santaj si presiune, au devenit subit ( in visiunea lui Dragnea si celor ca el) ilegale.
    Informarile astea sunt uneori amuzante, arata ca un scurt rezumat de barfe. Una e sa stii sa citesti insa prin prisma legilor existente ( ca un magistrat competent) , si una e sa citesti cum o face Dragnea.

    • lazycat001 says:

      Good point ! 1 Mai muncitoresc cu veselie, mici si bere va doresc… de la mine din birou unde raportam Partidului prezenta de 100%

  4. Dl.Goe says:

    Ecouri de demult, reverberand inca in acest spatiu de han virtual, ma indeamna sa zic si “io” vreo doau vorbe proto-colare despre proto-coale, dar absenta inspiratiei in aceasta materie nebuloasa ma inhiba teribil. Tot ceea ce-mi ramane la dispozitie ar fi sa ma prezint cu un citat. Dar ce citat? Uite ca am gasit totsi unul care a venit, a parvenit si s-a potrivit. Sa fie primit (v-as ruga):

    DG Ontelus • 20 hours ago

    versus

    din pipă ieșea fum în rotocoale
    precum dreptatea-nscrisă-n protocoale
    cu porcăria lumii ținea pasul
    de bază-n cântec toba și cu basul
    plecai urechea la vreo păsărică
    slalom urma între orgasm și frică
    dar dacă ascultai vreun păsăroi
    îți aminteai pe loc de radu doi
    căci frații nunweiller au fost vreo șapte
    cam cât păcatele trecute în cea carte
    morala o știm toți și este clară
    când te trezești în viață deja-i seară

    Merge?

    • d'Artagnan says:

      🙂
      ”Pentru a nu fi atât de supărat pe el și pe Păstorel, iată un produs al celui din urmă, declanșat de hotărârea Guvernului Petru Groza de a schimba numele Bulevardului Napoleon Bonaparte în Bulevardul Ilie Pintilie:

      Mare ai fost tu, bă Ilie
      Bă Ilie Pintilie
      De-ai ajuns așa departe
      Să-l întreci pe Bonaparte
      Totuși, dacă o fi să fie
      Strada alt nume să poarte
      Ori Napoleon Ilie,
      Ori Ilie Bonaparte.”

      Acuma zic și eu:

      Păi Ilie Pintilie
      E minciună, măi, frăție
      Față de un nea Livache
      Care este EL în toate
      Dacă ai partid în spate
      Poți să fii și Bonaparte
      Poți să ai și “prevelegii”
      Și să fii deasupra legii.

  5. Arca lui Goe says:

    La multi ani hanului. Nascut de 1 Aprile. Sculati gazde nu durmiti, vremea e sa va treziti. La multi ani cu sanatate muschetarilor, indiferent pe unde s-or afla…

  6. Pingback: Anul Nole « (b)Arca lui goE

Leave a comment