Unde dai și unde crapă!

Unde dai…

Avem un ONG, să spunem că-i zice Funky Citizens, format din tineri care-și doresc să se implice în inițiative de responsabilizare a guvernării, în creșterea calității și eficienței serviciului public, bazate pe cercetare, date concrete și pe online.  Pe ce directii lucrează? Să-i lăsăm să ne spună ei:

Factual
Când lucrăm la Factual ne simțim de parcă am fi într-un cabinet stomatologic: toată ziua ne uităm în gura politicienilor și-i căutăm de carii. Mai precis, atunci cand unul dintre ei emite o declarație, noi ne-am și dus la surse credibile să le verificăm veridicitatea. E un proces dureros atât pentru noi, cât și pentru ei. Îl facem pentru că, deși câteodată ne îngrozim de ceea ce găsim, știm că un site de fact-checking e esențial pentru responsabilizarea clasei politice.

Onorată Instanță
138 de zile: e durata medie de soluţionare în primă instanţă a unui dosar în 2013 la tribunal. Cam cât durează și un turneu al celor de la Rolling Stones. Ambele fapte sunt nefirești. Putem să reformăm, doar că va dura ceva timp. Cu ajutorul tău o îmbunătățim mai repede calitatea serviciilor oferite de instanțe. „Onorată Instanță” e un proiect pilot care vrea să eficientizeze instanțele și să-l aducă pe cetățean mai aproape de sistemul de justiție.

Bani Pierduți?
Banii nu cresc în copaci. Dacă ar fi așa, ar fi în ordine să permitem statului să investească banii publici în încă un rând de panseluțe și borduri. Dar, fiind banii noștri, ai tuturor, poate că noi, cetățenii, avem alte priorități. Dacă banii publici ar crește în copaci, ar fi OK să permitem Primăriei să aprobe bugetul local în 24 de ore, nelăsând loc de dezbaterea publică prevazută de lege. Dar pentru că n-am găsit livada cu pomi care fac bani, te invităm să te implici în salvarea banilor publici care-s pierduți fără supravegherea noastră. Hai să-ți explicăm procesul de alocare a banilor publici, atât pentru a ști care e traseul lor, cât și pentru a-i îndrepta către domeniile cele mai relevante pentru comunitatea ta.

Piața de șpagă
Cât e șpaga în spitalul din cartierul tău? Dar la primărie? La notar ai dat șpagă? Am abordat lupta anti-șpagă prin mecanisme de piață: spune-ne ce șpagă ai dat și unde (anonim) ca să mapăm prețul unor servicii șpăguibile și să ne dăm seama unde e șpaga cea mai ieftină.

Băieții ăștia cer donații de la oricare cetățean dispus s-o facă, orice sumă merge.

Ce spuneți, pare ăsta un ONG care să placă politicienilor de la Putere, fie ea locală sau centrală? Nu pare. Intrați de curiozitate doar la secțiunea Factual să vedeți câte minciuni au fost demontate prin trimitere la sursă. Atunci, ca să încerci să-i limitezi anvergura, după ce-l faci ONG soroist, vândut străinilor, încercând să-l decredibilizezi, îi faci viața grea printr-o lege, îngropându-l în birocrație. Vorbim aici de legea organizațiilor neguvernamentale  inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae și deputatul PSD Liviu Pleșoianu.

Proiectul prevede printre altele că „asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia. Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată”.

Și unde crapă!

Melania Medeleanu, cofondatoarea Asociației MagiCAMP, o organizație ce ajută copiii bolnavi de cancer, critică inițiativa legislativă:

” Multă ticăloșie trebuie să-ți curgă prin vene ca să gândești o astfel de lege! Șerban Nicolae și Liviu Plesoianu, doamnelor și domnilor, în toată splendoarea mizeriei lor! Acum imaginați-vă că Asociația MagiCAMP, care are 6 oameni în total, va trebui să raporteze semestrial (nu ca sălile de jocuri de noroc și cazinourile, care fac asta o data pe an!) numele celor 100.000 de oameni care trimit un sms de 2 euro. Și ale celor mulți, care, din sărăcia lor, trimit câte 20 de lei în sprijinul copiilor cu afecțiuni oncologice. Cam cât timp ne ia să facem asta o dată pe semestru? Ne blochează activitatea. Timpul în care noi ne ocupam cu astfel de raportări în loc să facem ceea ce statul nu e în stare să facă e timpul în care ei își văd mai departe de distrugerea României. ”

În această perioadă, Asociația MagiCAMP derulează o campanie emoționantă de strângere de fonduri pentru construirea în București a unui refugiu pentru părinții copiilor cu afecțiuni oncologice.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Unde dai și unde crapă!

  1. Dl.Goe says:

    Impresia mea este ca fundatia d-nei Melania Medeleanu ar trebui inchisa de indata. Obida nedisimulata cu care isi varsa amarul denota ori prostie abisala ori o rea intentie prost mascata. Orice organizatie ar trebui sa intretina la zi lista donatorilor, ceea ce ar trebui sa fie o operatiune banala, elementara. Raportarea semestriala ar trebui sa insemne o munca de un minut pentru producerea raportului si atasarea lui intr-un e-mail. Am vaga senzatie ca Asociația MagiCAMP are sase oameni si niciun calculator. Sa fie oare posibil? Ceva lipseste din peisaj, dar oricum discursul doamnei este, cum sa zic?, supra-realist.

    • d'Artagnan says:

      În primăvară, Pleşoianu şi Şerban au iniţiat un proiect de modificare şi completare a O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii prin care cei doi propun nu doar regândirea regimului statutului de utilitate publică, ci şi adoptarea unor obligaţii suplimentare pentru toate asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile. Una dintre acestea se referă la publicarea semestrială în Monitorul Oficial a unui raport de venituri şi cheltuieli prin care toate organizaţiile non-guvernamentale vor trebui să ofere informaţii detaliate despre toate persoanele care au donat fie şi un leu. De exemplu, MagiCamp va fi pusă în situaţia de a îngloba în acel raport numele şi datele tuturor celor 100.000 de persoane care trimit SMS-uri de 2 euro pentru copiii bolnavi de cancer.
      Conform Centrului pentru Managementul Organizaţiilor Nonprofit, dacă un ONG ar publica în medie 15 pagini de declaraţie pe semestru în Monitorul Oficial, costurile anuale s-ar ridica la 3860 lei. Aşadar, o pagină publicată = 122 lei. Asta ar însemna faliment pentru multe dintre organizaţiile non-guvernamentale existente, deci dispariţia acestora, dar mai ales tăierea elanului pentru toţi cetăţenii care vor să se asocieze şi să desfăşoare activităţi în acelaşi scop. Cel mai probabil, pesediştii exact asta urmăresc.
      Conform legii în vigoare, ONG-urile prezintă anual rapoarte financiare la ANAF ca oricare altă persoană juridică. Cifrele sunt publice şi pot fi consultate inclusiv online. Aşadar, ideea că ONG-urile nu dau socoteală în faţa nimănui şi nu sunt deloc transparente este o poveste falsă, concepută şi răspândită pentru a forma o impresie greşită în rândul celor care nu înţeleg ce sunt, la ce folosesc şi mai ales ce lucruri bune fac multe dintre organizaţiile non-guvernamentale din această ţară. Care ar fi scopul celor doi parlamentari? Cred că inventarea unor duşmani invizibili care să ajute reprezentanţii puterii PSD-ALDE în bifarea iniţiativelor meschine care servesc intereselor de grup ce domină aceste partide.
      O veste bună este că societatea civilă are un aliat în această chestiune: Guvernul României Semnat la sfârşitul verii de premierul Mihai Tudose (şi înţeleg de la sursele mele că un rol foarte important în această chestiune a avut Gabriel Petrea, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Social), punctul de vedere al Guvernului a fost unul negativ cu strigături. Spun acest lucru pentru că avizul cuprinde nu mai puţin de 7 argumente foarte clar şi bine formulate împotriva proiectului de lege semnat de Nicolae Şerban şi Liviu Pleşoianu.

  2. Dl.Goe says:

    D-le D’Artagnan, dar blogul d-voastra ofera libertate de exprimare?

    • d'Artagnan says:

      Ce se ascunde în spatele acestei întrebări nevinovate?

    • d'Artagnan says:

      Aaa, înțeleg, dar la mine nu prea este activitate… l-am ținut și închis o perioadă, nu sunt asemănătoare lucrurile…
      Am senzația că folosiți ceva din ”Lista erorilor logice ca metode de lucru in arta manipularii la romani.” , dar nu știu ce.

      • Dl.Goe says:

        Eeee, mai exagerati si d-voastra nitel pe la colturi, caci din cate stim noi (si mai stim si noi cate ceva) hanul n-a fost niciodata inchis. Lasat de izbeliste da, dar de inchis nu. Cine a avut chef sa intre a intrat. Cine a avut chef sa faca consumatie a facut. Deci, nu, n-am folosit nimic din lista respectiva, ci tocmai ca dimpotriva, am incercat sa ilustrez ca ratiunile de acel gen sunt false. Vad ca d-voastra va straduiti sa invalidati ilustrarea, si stiu si de ce… 🙂

        In legatura cu legea pe care incearca s-o promoveze cei doi psedisti este posibil sa aveti dreptate, fiind (pare-mi-se) si bine documentat, iar ideea de a publica pe un monitor oficial pe hartie sute de paginii este desigur stupida… Totusi orice organizatie ar trebui sa poata trimite fara nicio problema sau efort lista donatorilor pentru a fi postata pe un site public oficial. In plus, indiferent cat de bine intentionate ar fi asemenea ONG-uri, faptul ca o suma de genul “3860 lei pe an” ar aduce-o la faliment ridica serioase semne de intrebare vizavi de utilitatea si capabilitatile unei asemenea organizatii. Nu spun prin asta ca ONG-urile ar trebui sa fie fortate sa plateasca sumele respective doar pentru ca asa i se nazare PSD-ului.

Leave a comment