Decalogul muschetarilor

1. Nu ne plac pozițiile definitive, ireconciliabile, agresive. Nu suntem pentru pârjolirea câmpiilor și pentru otrăvirea fântânilor. Încercăm să nu ne încruntăm prea des. Susținem dialogul, zâmbetul și ironia fină.
2. Suntem adversarii mass-mediei ce pervertește realitatea și deprofesionalizează meseria de jurnalist. A  presei tip dramoletă, a presei mercenarilor, a banului, a intereselor obscure și a “rating”-ului cu orice preț.
3. Nu ne repezim să disprețuim sau să desființăm  ce nu înțelegem. În cel mai rău caz, compătimim. Bine, si asta are o limita.
4.”Bunii români” ne scot din sărite.  Îi preferăm și-i căutăm pe cei obișnuiți. Pe cei care-și acceptă firesc destinul de a se fi născut români și nu consideră ca au lecții de dat sau de primit în legatură cu asta.
5. Nu avem “certitudini definitive și irevocabile” și știm că nu deținem adevărul absolut. Ne uităm după bunul simț deoarece, cel mai adesea, adevărul stă lângă el.
6. Încercăm să nu luăm viața mult prea în serios, nici pe cea din lumea reală și nici pe cea din lumea virtuală. Pentru că, oricum, din prima n-am văzut să iasă cineva viu, iar din a doua să iasă cineva mort.
7. Nu suportăm demagogia și populismul. Și nici pomenile electorale. Între un pește garantat din când în când și o lansetă pe viață, alegerea noastră se îndreaptă către cea din urmă.
8. Nu cautăm un om providențial care să ne conducă, nici doi, nici zece, nici cinci sute. Cautăm vreo 20 de milioane de oameni (sau câți mai suntem pe-aici), care să lucreze la o construcție (pe care să o putem numi “o țară”). Nu suntem partizanii unui om politic, dar putem avea simpatii politice (sau personale).
9. Credem ca bâta și transhumanța stau bine ciobanului, nu politicianului. Migrațiile “doctrinare” sau “ideologice” ale politicienilor, motivate doar de interes personal, epocă politică sau câștig individual, trebuie sa fie “calea” de ieșire din politică. Cât despre armele folosite, noi, ca muschetari, recomandăm floreta.
10. Ne place să citim o carte interesantă, să vizionăm un film de calitate, să ascultăm o muzică bună, să bem un coniac fin sau un vin cu personalitate. Nimic din ceea ce este lumesc nu ne este străin. De aceea suntem convinși că avem și defecte. Dar cine nu le are?!

Ce ne propunem!

Desigur, ne vom ocupa cu politica, vom comenta, vom râde, ne vom plânge, vom critica, vom lauda și vom încerca sa facem diferența în abordarea (virtuală a) societății, politicii dar și a culturii, evenimentelor și oamenilor. O vom face în felul nostru, cu mai puțina patimă, cu o critică ceva mai constructivă cu ceva mai multa obiectivitate, încercând să găsim un ritm (stil) și o direcție moderne. Încercăm sa cautam  politica pierdută în favoarea demagogilor și confiscată de lătrăii de partid, de populiști și de media partinica.

Fără a avea pretenția că un nou blog va „rupe gura târgului”, considerăm că era necesar și vom încerca sa-l facem o „intersecție”, un loc de întâlnire al ideilor, comentatorilor, cititorilor, observatorilor și, eventual, un loc de naștere pentru idei și comentatori. Din când în când vom aduce personaje cunoscute care să vorbească, să se exprime. Vom supune atenției și vom propune o carte, un eveniment cultural sau sportiv. Vom aprecia cititorii și comentatorii informați, civilizați, care nu chinuie limba română și nu iubesc expresiile licențioase. Vom deschide căi de dialog și vom arunca mănușa dezbaterii. Deschidem un front în care lupta se va da cu floreta, spada și eventual muscheta, războaiele vor fi cavalerești, doamnele prețuite și aparate, un front în care atacurile personale și loviturile mișelești nu vor fi tolerate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s