Inovații care au schimbat lumea. În rău.

 

Şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: “Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!

Cu această interdicție începe istoria inovațiilor și descoperirilor în lumea creată de Dumnezeu, și reinventată de om. Dumnezeu știa ( și știe ) foarte bine că-i periculos cu inovațiile astea, una două îți scapă de sub control. Până și EL s-a fript cu Omenirea. A făcut inovația perfectă: cer, pământ, animale, soarele, luna. Omul. Acest om care a început și el să se creadă Dumnezeu, începând astfel cu tupeu să inoveze. Și atât a inovat, încât, din aproape în aproape, a ajuns la bomba atomică, amenințînd astfel chiar Marea Inovație a Domnului.

Lungul drum parcurs de omenire de la goliciunea lui Adam din Eden și până la inventarea bombei atomice care ne poate duce în Iad nu începe cu roata, precum ar crede unii, probabil nici cu focul (mai bine zis modul de a-l utiliza), nici cu arcul cu săgeți și nici cu canoea, ci cu inventarea culturilor agricole. Până la aceasta etapa, inventiile erau sporadice, întâmplătoare, puțin popularizate și folosite pe scală largă. Era și normal, culegătorii și vânătorii de atunci se fâțâiau de colo colo într-o permanentă mișcare. Și trebuia ceva efort și timp pentru ca un bărbat să întrețină o familie din aceste activități. În aceste condiții statul pe gânduri era un lux pe care strămoșii de atunci nu și-l permiteau.

Totul s-a schimbat atunci când un isteț a sistematizat plantatul de semințe inventând astfel agricultura și, imediat după asta, creșterea animalelor. Așa s-a ajuns la surplusul de hrană, la supraproducție, fapt ce a avut două consecințe importante: a împărțit lumea în săraci și bogați, lucru grav, ce a deterrminat apoi un șir nesfârșit de războaie, și doi, au putut fi astfel scoși din câmpul muncii câțiva indivizi mai dotați care au avut drept sarcină să stea și să gândească. S-ar putea ca acest lucru să fie pentru Omenire și mai grav.

De notat că și agricultura în sine reprezintă un afront adus lui Dumnezeu:” Iar lui Adam i-a zis: “Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: “Să nu mănânci”, blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale! Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului! În sudoarea feței tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!”

Acum există combine, tractoare, agricultură intensivă, un fermier hrănește o mie de oameni fără efort. Dar avem și fenomenul de încălzire globală de la gazul metan emis de vaci …avem și pesticide… De acord, nu-ți mai mănânci pâinea cu sudoare, însă e foarte posibil ca în curând să ne treacă toate transpirațiile…

Cei doi-trei disponibilizați care-au început să gândească au reușit să mărească productivitatea și acum, după câteva mii de ani, s-a ajuns să se răstoarne situația, doi-trei muncesc, iar restul gândesc. E drept, mulți dintre ei fără folos, dar oricum ar fi, rămân destui pentru ca inovațiile apărute în epoca noastră să crească exponențial.

Se fac și s-au făcut topuri privind clasamentul celor mai importante invenții: hârtia, penicilina, electricitatea, motorul cu aburi, acul de siguranță…

Modernitatea nu și-ar merita numele fără acestea, asta este sigur, dar ar fi interesant de făcut și un top și al invențiilor BUNE care distrug omenirea, mai repede sau mai încet, mai insidios sau mai pe față.

Un exemplu evident ar fi chiar calculatoarele, cu toate auxiliarele: internet, socializare virtuală, jocuri. Consecințe: probleme oftalmologice, coloană vertebrală deformată, obezitate, dependență, crearea de modele false, inadaptabilitate la viața reală.

Iată ce scrie chiar pe…Internet: ”Există un portret robot al dependentului PC: iresponsabil, blazat, în contratimp cu prezentul, suspicios, laş, credul, irascibil, labil psihic, lipsit de voinţă, cu o stare fizică precară, somnoros tot timpul, indiferent, marginalizat şi cu deprinderi de parazit, care consumă resurse financiare fără să producă nimic. Un studiu britanic a scos la iveală faptul că tinerii petrec mai mult timp în faţa televizorului decît pe băncile şcolii. S-a calculat că un copil născut astăzi va petrece, pînă la vîrsta de 7 ani, echivalentul unui an întreg, zi şi noapte, privind un ecran. Se vor aduna 3 ani pînă cînd va avea 18 ani. În acest ritm, un octogenar îşi va fi irosit 18 ani în faţa monitoarelor. În aceste condiţii, timpul petrecut de copii în faţa ecranului nu mai e doar o problemă de educaţie, ci una de sănătate publică, iar psihiatrii americani vor să introducă dependenţa de Internet pe lista bolilor psihice.”

Unii ar spune că e de mirare că în asemenea condiții mai există facultăți de automatică și calculatoare.

Alt exemplu ar fi radioul, mai bine zis abilitatea omului de a transmite mesaje prin unde. Noi n-am avut altceva mai bun de făcut decât să trimitem semnale in spatiu invitând toți neaveniții în Sistemul nostru Solar. Mai mult decât atât, inovând echipamentele electronice cu semiconductori, racheta, electrictatea, scrierea, gramofonul, am reușit să trimitem în spațiu nu una, ci două sonde, Voyager 1 și 2, cu intenția declarată de a ne face cunoscută prezența în Univers oricărei ființe, entități din spațiu. Proastă decizie! Cel mai probabil cine va veni pe aici va coloniza Pământul, după ce în prealabil va face un pic de curățenie, așa cum au făcut-o și alți colonizatori în istorie. Asta înseamnă vanitatea umană, să crezi că dacă ai descoperit ceva mai mult decât roata poți să te joci de-a amiciția cu Stăpânii Universului.

Hârtia este OK, s-ar putea spune de către noi toți, mai puțin de către milioanele de copaci. Se calculează că apar mii de cărți noi în fiecare oră, cine oare le citește?! Risipă…

Dacă stai să numeri victimele războaielor se observă o creștere progresivă a acestora, mai mult decât atât, numărul civililor omorâți fiind ca pondere din ce în ce mai mare, depășind la un moment dat numărul soldaților implicați în conflicte. Motivul: aceleași inventii și inovații.

Al Doilea Război Mondial a fost, de exemplu, un conflict armat care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii.

A fost pentru prima dată in istorie când un număr de descoperiri tehnice noi, incluzând bomba atomică, au fost folosite pe scară largă, deopotrivă împotriva militarilor şi civililor .

Al Doilea Război Mondial a provocat moartea directă sau indirectă a aproximativ 60 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populaţia mondială de la acea vreme.

În plus, multe alte persoane au fost rănite grav, au căpătat infirmităţi pe viaţă datorită armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorită experienţelor militare şi medicale inumane la care au fost supuse.

Bineînțeles, omenirea n-a învățat mare lucru.

Întrebarea care se pune până la urmă este dacă se merită. Am lăsat ignoranța, care duce la fericire, căci ”fericiți cei săraci cu duhul”, pentru cunoaștere. Iar asta are un preț care poate fi chiar exterminarea rasei umane. Răspunsul îl putem avea chiar în acest secol.

 

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Inovații care au schimbat lumea. În rău.

 1. lazycat001 says:

  Mi se pare o generalizare foarte riscanta. Da, tehnologia a adus arme perfectionate si razboaie mai distrugatoare decat oricand insa tot tehnologia a adus cresterea enorma a sperantei de viata prin avansuri puternice in medicina si prin medicamente revolutionare.

  De asemenea tehnologia ne-a adus mai apropae unii de altii si ne-a dat o liberatate de miscare fizica si virtuala e neconceput acum 200 sau 100 sau 50 de ani.

  Insa.. suntem mai fericiti ? Nu stiiu.

 2. Radu Humor says:

  În avionul rusesc prăbuşit în Marea Neagră în ziua de Crăciun se afla Corul Armatei Ruse care a susţinut mai multe spectacole în România, acum mergea să susţină o serie de spectacole în Siria cu ocazia Sfintelor sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou ! ! Până unde poate duce ura asta îndreptată împotriva Rusiei ?!

 3. Radu Humor says:

  La mulţi ani !

 4. Radu Humor says:

  Radu Humor spune:
  IANUARIE 26, 2017 LA 9:06 PM
  Comentariul tău așteaptă moderare.
  Dacă graţierea este făcută cu dedicaţie, pentru Dragnea, aşa cum spune preşedintele ( în ajutorul căruia vine cu sabia scoasă şi capsa pusă un fost pupător de moaşte băsiste, acum johaniste, gelos probabil de cum îi stă de bine lui Dragnea cu mustaţă şi lui de rău ca pupincurist la patru fese :mrgreen: ) aş spune că şi pentru el, pentru Klaus Werner Johannis s-a făcut o lege specială ( sau, mă rog, s-a încălcat una, ceea ce-i şi mai grav) pentru a-l scoate basma curată într-o cauză unde pe o speţă identică, de incompatibilitate, alţi 60 de oameni, e drept că români, au fost definitiv condamnaţi !
  Mai mult, şi o hotărâre de condamnare definitivă şi irevocabilă ce-l priveşte pe el şi pe prima doamnă este atacată pe o procedură la care un muritor de rând n-ar putea ajunge !
  Aşa că, mai uşor cu penalii pe treptele Cotrocenilor, că se fac stricăciuni care l-ar putea băga în reparaţii capitale ! Şi pe Palat şi pe ocupant ! 😉
  P.S.
  De speriat puterea unora de a trece de la un fund la altul cu uşurinţa cu care elefanţii trec de la un stăpân la altul, lăsând, şi unii şi alţii, prăpăd în urma lor !
  Cam aşa a ajuns locul de unde vine muşchetarul nostru ! Dar nu ca musca-n vânt, ci ca ea în fundul calului ! 😉

 5. Radu Humor says:

  Voi adăuga ceva la titlu, văzând că şi-a făcut apariţia pe blog, încercând o bruiere profesionistă cel care se dă mai nou din Franţa, dar în afara sărutului franţuzesc pe care-l prestează cu mare pricepere când la Băsescu, când la Johannis , nu are nimic a face cu ţara lui Hollande !
  Rămas fără “colegi”, în Hanul plin acum de duhori, a primit ordin să-şi arate experienţa dobândită ca furnizor de săruturi unora şi lovituri sub centură celora care-şi feresc bărbăţia de buzele vinete şi pline de spuma balelor ce-i scapă în urma prestaţiei !
  Şi cum cu gura plină nu prea se poate vorbi, nici nu-i frumos se zice, de scris merge !
  Înafară de ce-a scăpat pe-aici, iată cu cine avem de-a face :

  D’Artagnan said

  Ianuarie 26, 2017 la 3:49 pm
  Aa, să nu uit, în ce-l privește pe Trump ne-am nimerit ( era și normal) din nou în aceeași tabără.
  Și așa cred și eu, nici urmă de complicăciuni geopolitice, totul în cazul său ( discursuri, voturi primite, strategii postelectorale ..) …denotă.
  Personal, resimt la modul fizic prezența lui pe micile ecrane. Mă agresează totul la el.
  Aseară am văzut o secvență în care făcea mișto de încălzirea globală, el, președintele celei mai poluatoare țări din lume.

  P.S.
  Aşa că, dacă tot am vorbit de el, se cuvine modificarea prin adăugare a titluluiîn ce-l priveşte :
  TESTicol !
  Se zice că şi cu unul poţi (pro)creea ! Dar iată şi mai sus, cam ce (re)iese din prestaţiile sal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s