Campionii aruncatului cu rahat

Toată lumea aruncă cu căcat în politica românească. De asta și pute așa tare spațiul public.
Dar și aruncatul ăsta poate fi făcut cu un oarecare stil sau de-a dreptul golănesc.
Cel mai jegos stil îl are, cum altfel, PSDul.
Mă uitam la relația lor cu Președintele. Prima oară au vrut să-l țină prizonier în colivia lui printr-o politețe exagerată, o umilință obedientă, încercând să-l sufoce cu complimentele lor. Și cum Iohannis, dintr-un motiv sau altul, părea absent în spațiul public, PSDul a declarat prin vocea premierului că nici că se poate un Președinte mai bun, mai ”constitutional”, mai cinstit. Un vis frumos față de Băsescu.
Parcă vedeai un Ponta făcându-și selfie cu Iohannis, bătându-se prietenos pe burtă cu el.
A fost de ajuns o critică a celui din urmă ca reacția de pedepsire să fie imediată și brutală. Cum a respins Președintele noul Cod Silvic, cum l-au împuturoșit ăștia: ”…vrem să credem că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului”. Adică, mă-nțelegi, Iohannis a căzut la pace cu firma austriacă de exploatare a lemnului Schweighofer, germani de-ai lui, ca să ne jefuiască pădurile. Dintr-o dată, domnul elegant ce făcea conversație de salon, adică PSDul, ia o mână zdravănă de rahat și i-o trântește rânjind Președintelui pe costum: ”Na, tată, dacă nu-ți ții gura!”.
Pe urmă, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, Ponta reia conversația politicoasă despre vreme.
Președintelui îi scapă apoi în treacăt că: ”Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni care stau la cozi, dar care nu pot beneficia de serviciile de sănătate la care sunt îndreptăţiţi. Este un scandal public”.
Ponta i-o trage golănește: ”Dă-te-n gâtu’ mă-tii!” Și, întorcându-se spre ceilalți din încăpere precizează blazat:” Vreau să cred că iritarea de astăzi a preşedintelui Iohannis nu este rezultatul lobby-ului celor care nu mai pot fura bani ca urmare a introducerii cardului de Sănătate.”. Adică, mă-nțelegi…După cum se vede, de la încercarea de a-l ține ”prizonier” pe Președinte prin tămîieri repetate, au trecut la șantaj: vezi ce, cum  și cât vorbești, că căcat primești! Iertați cacofonia…n-am găsit altă rimă.
Mai multe despre stilul sulfuros/puturos al pesediștilor de a face politică n-ar mai fi de spus, decât poate că expresia ” a arunca cu căcat”, în sens de a murdări cu minciuni imaginea unui om nu există în DEX, există doar expresia ” a mânca căcat”, cu sens de ”a minți”.
Prin urmare sunt acoperit lingvistic să spun că pesediștii cam cu asta se ocupă în salonul presupus de lux: mănâncă căcat.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

63 Responses to Campionii aruncatului cu rahat

 1. Radu Humor says:

  Un citat: “Starea pădurilor reflectă gradul de civilizaţie al unei ţări, influenţând direct echilibrul ecologic, social şi economic al acesteia. Ele vorbesc precis un singur limbaj, care spune lămurit cât de conştient este un popor de rosturile sale, cât crede un popor în propriul său viitor […]. Starea lor nu se poate improviza de azi pe mâine” (Drăcea, 1937)
  Că Johannis face loby pentru firma austriacă este destul de evident. La fel ca şi nişte neica-nimeni de pe la nişte ambasade care intervin brutal şi nesimţit în treburile interne ale unui stat, aflat în situaţia unui “sat fără câini” ! :mrgreen:
  Nu ar fi de mirare dacă şi în problema cardurilor de sănătate, preşul ar fi primit ceva comenzi din afară, că după ce eşti acceptat cu atâtea bube-n cap, la conducerea unei colonii, te poţi aştepta la orice din partea lui ! 😉
  Ca şi a voastră, de altfel !
  Care sunteţi unul din clasicele exemple ale aruncatului şi mâncatului de căkt din media online, secţia bloguri !
  P.S.
  Deşi nu sunt pesedist, înverşunarea cu care-l atacaţi pe Ponta m-a făcut să fiu mai atent la tot ce face şi să-i dau pe alocuri dreptate !
  Oricum, se dovedeşte mai bun român decât voi toţi la un loc 😉

  • Lucifer says:

   Nu e român,e rudar cu mamă evreică.El se dă albanez…
   Ceea ce este ferm,este plagiator şi agent SIE.

 2. neamtu tiganu says:

  m-ar fi interesat o analiza, cit de cit obiectiva, a codului silvic, a celui nou, a celui vechi. In urma cu multi ani chiar am muncit, sau mai bine zis am incercat, la un institut silivic.
  Aceasta tema ar merita discutata, dar desigur, dupa cum vedem cu totii, dartagnian nu e-n stare de asa ceva, incearca si el, bietu de el, un oarecare misto, fara sare, fara piper, asta-i nivelu!

  Traiasca cel mai bun fiu al poporului, Tovarasul Traian Basescu!

 3. pierre says:

  Pe Codul Silvic, PSD si Ponta joaca la rupere, in timp ce liberalii, sub conducerea inteleapta a unei fufe , se balbaie penibil. Nu este o batalie pentru padurile tarii si pentru salvarea lor, asa cum urla toti , este o batalie pe interese diverse marunte, de clientela politica, in care castiga imagine cine este mai rapid si mai istet. De castigat ceva, noi , ca popor, nu castigam nimic. Nici de data asta.
  PSD pluseaza pe monopolul Schweighofer care este o realitate, dar uita sa aminteasca ca asta este de fapt lucratura pusa la cale de Nastase, adica tot de PSD .Tot PSD sustine, absolut corect, ca minim 40% din masa lemnoasa exploatata trebuie valorificata superior, ceea ce ar pune capat unei anomalii jenante pentru o tara europeana presupus civilizata, exportul primitiv de busteni in timp ce procesatorii locali nu au materie prima. Si tot PSD mizeaza pe dreptul de preemptiune la cumpararea de masa lemnoasa pentru firmele de mobila, ceea ce, din nou, are o anumita logica economica, dincolo de obiectiile posibile despre regimul anti concurential si discriminari. De partea cealalta, PNL joaca pe principiul pietei libere si cere eliminarea pragului de 30% pentru un singur operator, dar intr-o tara in care Schweighofer taie 80% din tot ce se exploateaza in padurile romanesti, un asemenea argument este slab si perdant din start. Singurul punct unde PNL puncteaza corect este prevederea sustinuta de PSD privind posibilitatea exploatarii padurilor mai mici de 10 ha fara studiu silvic, ceea ce inseamna practic ca se da liber la taiat paduri mai mici de 10 ha, adica insumate vreo 1,2 milioane ha. Adica, altfel spus, fiecare isi trage spuza pe turta lui, fiecare urmareste ceva concret, dar batalia de imagine este castigata pana acum de catre PSD si Ponta.Ceea ce este o mare ironie , sa ajunga Ponta cu socrul Sarbu, cu Hrebenciuc si restul borfasilor din PSD sa pozeze in salvatorii padurilor romanesti, asta dupa ce 25 de ani le-au facut harcea-parcea …

  PS Vad ca Ponta pluseaza : vrea interzicerea exportului de bustean romanesc pe o perioada determinata. Asta inseamna, dupa parerea mea, KO tehnic pentru PNL si pentru plavanul de la Cotroceni ! Personal agreez o asemenea masura, desi reprezinta o interventie brutala pe piata libera.

 4. athos says:

  Nu voi face in nici un caz o analiza pe noul Cod Silvic, intrucat nu sunt specialist.

  Exista insa niste chestiuni, cu caracter general, care ar trebui clarificate:

  1. Care este cauza principala a defrisarilor masive din ultimii ani?
  2. Care este(sunt) principiul(principiile, care ar trebui sa guverneze exploatarea masei lemnoase?

  Fara un raspuns corect la aceste intrebari, nu cred ca se poate avansa pe un drum bun.

  Cum spuneam, nu sunt specialist in coduri silvice, insa am avut de-a face cu industria lemnului si a hartiei, din mai multe perspective. In Germani/Elvetia, cu care am avut contacte mai dese, proprietarii nu erau tinuti de nici o regula generala de exploatare, care sa le interzica chiar si exploatarea la ras, cu exceptii care tineau de zona sau de comandamente de alt ordin, (habitate naturale pentru animale, etc). Dar nici unuia nu ii prea trecea prin cap sa faca asta, intrucat exploatarea durabila a padurii inseamna, inainte de orice, regenerare si mentinere a capacitatii productive pe termen lung. Aceasta face ca masa lemnoasa destinata exploatarii sa aiba niste limite firesti. De altfel, mi se spunea ca in Germania se replanteaza o suprafata cu 75% mai mare decat se exploateaza, lucru oarecum firesc daca tinem cont ca valoare economica reala are copacul cu o varsta de cel putin 20-25 de ani. Un aspect important este faptul ca padurile sunt si intretinute prin taiere, (rarire), astfel incat arborii sa aiba spatiul necesar pentru a se dezvolta sanatos. Lemnul provenit din rariri este una din sursele industriei de hartie. O practica aproape inexistenta in Romania, care de altfel a fost si lovita de epidemii de boli pe suprafata mare, facand ca anumite specii sa fie utilizabile limitat pentru anumite scopuri economice.

  Probabil ca in Romania, noii proprietari au gandit doar pe termen scurt, si doar pe putini i-a interesat sa elaboreze o strategie pe termen lung. Pe de alta parte, cred ca cele mai mari jafuri s-au produs totusi in paduri proprietatea statului, sau in urma unor improprietariti ilegale, unde proaspatul inavutit a actionat dupa principiul “acum ori niciodata”.

  • neamtu tiganu says:

   Motto “Cum recunosti un basist, indiferent de subiect spune timpenii!

   “In Germani/Elvetia, cu care am avut contacte mai dese, proprietarii nu erau tinuti de nici o regula generala de exploatare, care sa le interzica chiar si exploatarea la ras,”
   ***************************
   1. Nu e adevarat, din contra pt. orice taiere de copaci in Germania trebuie sa ai aprobare, vezi aici legea padurii
   2. Mai mult, nici copacii pe care ii ai in gradina ta nu ai voie sa-i tai, daca depasesc o anumita marime, decit cu aprobare, vezi amenda ajunge la 50000 de Euroi.
   3. Nu ai voie sa intrii in padure cu motorizate. Culegerea fructelor de padure si a ciupercilor e limitata.
   4. Germania e acoperita ca. o treime de paduri. Acum citiva ani se spunea ca mai mult de jumatate e bolnava din cauza ploilor acide, se pare ca, in parte, si-a revenit. Suprafata impadurita a crescut.
   5. O cantitate uriasa de lemn se economiseste prin faptul ca hirtia se recicleaza, Germania chiar exporta hirtie reciclata!

   • neamtu tiganu says:

    am repetat postarea deoerece prima a ramas in moderare se pare din cauza ca bagasem linkuri la legile germane, daca aveti chef puteti sa aprobati prima varianta.

    • neamtu tiganu says:

     si-nca una, in germania, doar 43% din padure e privata, restul e, sub diferite forme, de stat. Ai draq comunisti!

 5. neamtu tiganu says:

  Motto “Cum recunosti un basist, indiferent de subiect spune timpenii!

  “In Germani/Elvetia, cu care am avut contacte mai dese, proprietarii nu erau tinuti de nici o regula generala de exploatare, care sa le interzica chiar si exploatarea la ras,”
  ***************************
  1. Nu e adevarat, din contra pt. orice taiere de copaci in Germania trebuie sa ai aprobare, vezi aici legea padurii http://www.gesetze-im-internet.de/bwaldg/
  2. Mai mult, nici copacii pe care ii ai in gradina ta nu ai voie sa-i tai, daca depasesc o anumita marime, decit cu aprobare, vezi http://www.baum-faellen.net/genehmigung-zum-baum-fallen/ amenda ajunge la 50000 de Euroi.
  3. Nu ai voie sa intrii in padure cu motorizate. Culegerea fructelor de padure si a ciupercilor e limitata.
  4. Germania e acoperita ca. o treime de paduri. Acum citiva ani se spunea ca mai mult de jumatate e bolnava din cauza ploilor acide, se pare ca, in parte, si-a revenit. Suprafata impadurita a crescut.
  5. O cantitate uriasa de lemn se economiseste prin faptul ca hirtia se recicleaza, Germania chiar exporta hirtie reciclata!

  Stiati ca-n Canada cea mai pare parte a padurii e de stat?

  • athos says:

   Problema cu cei ca tine, este ca nu poti purta nici un fel de discutie, asa cum nu poti vorbi cu un tonomat, care iti poate oferi doar texte preinregistrate, sau clisee.

   Eu nu am spus ca nu au nevoie de o aprobare din partea cuiva pentru a exploata padurea, (desi asta este o chestiune care difera de la land la land, pentru ce ai de fapt nevoie de aprobare), ci cu totul altceva: anume ca nici o lege nu prevede un procent maxim de exploatare sau sa interzica principial exploatarea la ras. Regula generala este ca se poate, dar in anumite conditii.

   Pacat ca ai fost prevazut cu creier, asa poti fi confundat cu o persoana care gandeste.

 6. d'Artagnan says:

  Neamțu Țiganu,
  Ai vrut o discuție pe Codul Silvic, ai zis că merită discutată. Uite că o ai. Colegii de blog ți-au făcută hatârul.
  Și tu, panaramă prost crescută, faci pe deșteptul și jignești aiurea!
  Atunci la ce dracu vrei, mă, discuții?! Nu știi că suntem băsiști și spunem tâmpenii?
  Cred că stilul ăsta de a jigni absolut gratuit începe să mă enerveze. Băi frate, îți recunoaștem absoluta superioritate în toate domeniile, recunoaștem că suntem niște băsiști tâmpiți și incapabili, așa că pur și simplu nu mai ai ce dovedi pe blogul ăsta.
  Ești liber să pleci triumfător pe orice blog vrei, bineînțeles, mult mai deștept ca ăsta.

 7. Lucifer says:

  Adevărul este la mijloc.Pe de o parte,firma aia austriacă cu nume imposibil a venit pe vremea lui Adrian Năstase iar ministru era tata-socru Sârbu.Ponta guvernează de 3 ani şi nimeni din guvern nu a ridicat subiectul defrişărilor ilegale.Pe de altă parte,pădurile sunt o resursă economică,cu reglementări europene precise.Este bine că se încearcă rezolvarea situaţiei.Mai bine mai târziu decât niciodată.
  @d’Artagnan:tu l-ai identificat pe CdSG?Dacă da,spune-mi şi mie la E-mail:lucifera426@yahoo.com

  • d'Artagnan says:

   Habar n-am cine-i.
   Doar că-i om în vârstă, peste 65 de ani. Îi place tenisul, pe vremuri juca cu succes. Jucător de mână dreaptă. Un tip destul de inflexibil, încăpățânat, plin de el. Un narcisist. Acest lucru îl și face extrem de suspicios atunci când apare cineva care-i contestă logica, instinctele. Îi este mult mai la îndemână să bănuiască acțiuni concertate asupra sa decât banalul fapt că ar putea pur și simplu s-o dea în bară cu scenariile sale. Așa se autoconvinge că SRIul îl monitorizează (prin mine, de exemplu). Auzi, SRIul?!? Dar la vârsta lui micile bucurii sunt și astea, își dovedește sieși că-i important. Și atunci, cine sunt eu să-i stric omului plăcerea?!
   În timpul comunismului a avut un statut de invidiat și, pe undeva, regretă vremurile alea unde viața era ordonată, fiecare își știa lungul nasului, locul exact în societate.
   Are o voce autoritară, obișnuită să comande. Își permite mici glumițe cu cei de-o condiție nu egală cu el, dar nu permite familiarități.
   Despre familia lui ce să spun, este bine, sănătoasă.
   Are un ceas elvețian, vechi de vreo 30 de ani. Îi place mâncarea franțuzească.
   Și cred, dar nu bag în foc, că mă admiră pentru prezența de spirit și inteligența-mi vie.
   P.S. Dar de ce ești atât de preocupat de personaj?!? La ce-ți folosește să știi cine se ascunde în spatele nickului?!

   • Lucifer says:

    Încă nu am înțeles dacă l-ai cunoscut personal sau indirect de pe blogul său.Am văzut că este băgat în seamă de o serie de personaje simandicoase(Zoe Petre,etc) deci are un anumit cerc în care se scaldă.Ca unul care,chiar dacă nu sunt de meserie scriitoricească,am multe cunoștiințe în lumea asta pitorească,vroiam să-l identific pe ipochimen(și-l voi identifica până la urmă,de-abia mi-a intrat asta în cap).Pe de altă parte ,am pierdut mult timp pe blogul lui,am fost alături de el în polemicile lui prețioase și ridicole,l-am considerat necesar ”cauzei”(aici trebuie să spun că sunt membru PNL din 1990…).Drept mulțumire m-a făcut fanatic,probabil din răutate că favoritul lui,tinicheaua de Ponta,a luat-o pe coajă în alegeri.I-am zis și eu câteva dar încă nu m-am răcorit.Cam asta e starea care m-a pus în situația de a-ți face respectiva întrebare.Scuze dacă ți s-a părut cam ciudată.

    • d'Artagnan says:

     Încă nu te-ai răcorit… 🙂
     Eu zic să iei lucrurile așa cum sunt, în virtual e o continuă fierbințeală.
     Oricum, singura metodă de a te ”răzbuna” este să scrii acolo ceea ce gândești, nu să pleci lăsându-i pe cățelușii ăia stăpâni pe teritoriu. Asta, bineînțeles, dacă încă te mai roade chestiunea. Dacă nu, pa și pusi, uită! Ai lucruri mai bune de făcut decât să-i porți pică unuia din virtual.

 8. athos says:

  Neamtu Tiganu

  Conform unui anume site, 48% din padure este in proprietate privata.

  http://www.sdw.de/waldwissen/wald-faq/

  In anumite landuri, (Bayern), ajunge si la 58%.

  • d'Artagnan says:

   Ce te mai obosesti, știi doar că ești un băsist tâmpit și obosit!
   Omul ăsta n-are nevoie de dialog, ci de monolog, e plin de certitudini.

   • neamtu tiganu says:

    ar trebui sa ma pupati in cur mai dihai decit o faceti cu basescu, datorita mie razbate adevarul la suprafata. Zilele trecute fostu vostru prieten Porthos, pretindea ca-n germania ciubucu se fiscalizeaza. Ati inghititit-o pe nemestecate.
    Acum, papagalu de Athos pretinde ca-n Germania, cu care chipurile e el familiar, oricine poate taia orice padure dupa cum vrea muschii lui. Cind i-am dat peste bot, o intoarce, cica el n-ar fi zis asa ci altfel.
    ******************
    revenind la codul silvic, eu as traduce legile germane, canadiene, norvegiene legate de paduri si as incerca sa le adaptez, cit de cit, la specificul romanesc. necazu e ca nimeni, dar absolut nimeni nu cauta o solutie ci nu vor decit sa le dea peste nas alorlanti, indiferent ca ailalti ar avea o idee viabila. Gindire partinica pesedizda, pedelizda, basizda.

    Concret, nimeni nu are voie sa taie nici un copac fara aprobare speciala. Aprobarea se da functie de suprafata totala de padure din tara, daca scade sub 30% nu primeste nimeni, dar absolut nimeni, aprobare. Cine poseda sub 10 hectare, sau ma rog sub o suprafata critica care nu e economica sa fie stimulat in a dona padurea statului cu o despagubire corespunzatoare. Stimularea poate fi facut aprin majorarea impozitului astfle ca cine nu e in stare sa renunte.
    Legea trebuie sa fie asemanatoare legii pescuitului!

    • d'Artagnan says:

     Eu cred că și dacă am vrea, nu mai ajungem să te pupăm în cur. Pur și simplu nu mai este loc acolo, te pupi singur în cur de dimineață până seara: băi, ce tare sunt, pupa-m-aș în cur ce deștept sunt!

    • Porthos says:

     @ neamtu tiganu

     Măi turbatule, eu am spus că în Germania bacșișul se pune nota de plată și poți să-l plătești cu cardul (ceea ce înseamnă că se fiscalizează). Nu am mai insistat ca să nu perturb inutil discuția. De altfel, athos a fost cât se poate de precis în comentariul lui de clarificare.

     O să completez acum, ca să nu rămâi tu și guguștiuca care îți ținea isonul cu impresia că am bătut câmpii. În Munchen, la POS aveau chiar rubrică specială pentru bacșiș. L-am întrebat pe neamțul cu care ieșisem la masă dacă e Ok să plătesc cu cardul nota și să las bacșișul “cash” și omul mi-a spus că e mai bine să-l trec pe notă. Iar chelnerița l-a trecut pe POS în rubrica specială.

     Știi ce-i ăla POS sau tu plătești doar numerar?

     • Isabel.A says:

      Mai nene, gugustiuca iti spune: in Germania, ca si in Franta (lege din 2008, m-am interesat) bacsisul este deja introdus in nota de plata finala . Apare ca o taxa pe servicii, dar acesta este scopul sau. Nu stiu cum e in Germania, dar in Franta angajatorul nu este obligat sa dea inapoi angajatilor aceasta taxa pe servicii/bacsis : daca vrea sa o faca o face, daca nu, nu. Taxa respectiva, inclusa in nota de plata, este fiscalizata. Ceea ce lasi tu chelnerului/barmanului/vanzatorului NU se fiscalizeaza. E treaba ta ce lasi, cat lasi. Asta cu bacsisul de la POS este la fel cu bonul primit de Observator pentru bacsis pe care l-a dat ea in Germania.
      Citeste legislatia si vezi cine bate campii si cine nu. Da?

      • Isabel.A says:

       In Franta, daca memoria ma ajuta, aceasta taxa pe servicii/bacsis reprezinta circa 15 la suta din valoarea notei finale. Nu stiu cat este in Germania. Dar repet, ca sa fie clar : bacsisul, in ambele tari de care fac vorbire-adica ce lasi peste nota de plata finala NU se fiscalizeaza.

 9. pierre says:

  Daca nu stiati, un ha de padure creste in medie intr-un an cam cu 5-6 mc masa lemnoasa. Doar atat, adica echivalentul a 2-3 arbori sanatosi. La o suprafata totala impadurita de aprox 6,2 milioane ha, rezulta ca cresterea anuala a masei lemnoase din padurile romaneste depaseste 30 mil mc. In 2014, in Romania s-au expoatat oficial aprox 20 mil mc, in egala masura in padurile private sau proprietate a statului. Asadar, oficial ne merge bine, volumul de lemn exploatat este inferior cresterii anuale. Asta oficial, pentru ca doar Dumnezeu stie cat se taie in realitate. Ca idee, nu ar trebui sa ne para rau cand intalnim un TIR plin cu busteni de fag cu diametre de 80 de cm, acei arbori au fost taiati la varsta de exploatabilitate. Nenorocirea este cand se taie arbori de 20-30 cm diametru si varste de 30-40 de ani, cam cu cel putin 50-60 de ani sub varsta de exploatabilitate.Se estimeaza ca in padurile romanesti se gasesc la ora actuala peste 1,3 miliarde mc de masa lemnoasa.

  • d'Artagnan says:

   Mai este o problemă, se taie în locuri ușor accesibile, șmecherii nu iau partide în locuri greu accesibile, acolo unde trebuie să dea bani și pentru un drum forestier. De aia și te apucă groaza când vezi păduri rase la vedere.
   Am amici care spun că în comunism se tăia mai mult, dar cu cap.

 10. athos says:

  Neamtu Tiganu

  “Cine poseda sub 10 hectare, sau ma rog sub o suprafata critica care nu e economica sa fie stimulat in a dona padurea statului cu o despagubire corespunzatoare.”

  S-a stricat tonomatul? Sa fie STIMULAT SA DONEZE, si inca cu o DESPAGUBIRE CORESPUNZATOARE…

  Nu stiu unde te-ai ocupat tu de chestiuni legate de padure, dar inteleg ca erau variante in care se puteau intampla dezastre mai mari decat cele ce se petrec azi.

  • neamtu tiganu says:

   exprimarea “Stimulat sa doneze si despagubire” e o expresie ironica, la misto, daca vrei, des folosita de scriitori, si-nteleasa ca atare doar de un cerc oarecum restrins de persoane care gindesc.

   Am vorbit despre legile pescuitului, as propune o lege asemanatoare, aprobarile de taiere sa se faca numai in functie de starea generala a padurii. Sa nu uitam, padurea e un organism viu, uneori e atacata de gindaci, boli, sau rapusa de furtuni, incendii. Pe aici s-au redus pierderile prin cultivarea unei paduri mixte, cu diferite soiuri de copaci, pomii de Craciun provin aproape exclusiv din crescatorii speciale. O mare parte din pamintul agricol romanesc e pirloaga, e nemuncit, s-ar putea amenaja drept padure. Nu sunt un fanatic ecologic dar administrarea inteligenta a pamintului e obligatorie, e patrimoniul tarii, bogatia tarii. Aceasta administrare trebuie sa renunte la ideologii fortate, stg. sau dr., proprietate de stat sau privata.

   Stie cineva cit din suprafata tarii e impadurita, cit s-a pierdut in ultimii ani, cit din padure e in proprietate privata si cit de stat, cit din suprafata e formata din loturi de sub 10ha? Numai in Romania si in Africa am auzit ca muntii sunt in proprietate privata, riurile, lacurile, plaja marii, Delta Dunarii. O fi statul cel mai prost administrator dar nici cu privatii nu mi-e rusine!

 11. athos says:

  Neamtu Tiganu

  ok, admit ca intelesul expresiei tale este ceva rezervat unui cerc foarte restrans.

  Cum probabil intr-un cerc la fel de restrans poate fi acceptata si afirmatia ta cu iz de bazaconie legata de proprietatea privata in cazul imobilelor teren aflate pe plaja sau la munte sau in alte zone de relief, din alte regiuni decat Romania si Africa.

  Ai evocat, intr-adevar, legile pescuitului, dar dincolo de aceasta expresie generala n-ai mai zis nimic. Poti sa lamuresti ce vrei de fapt sa spui, dar tradus si pentru cei care nu se bucura de privilegiile grupului confidential din care faci parte?

 12. pierre says:

  Incepand de astazi, prin condamnarea lui Dragnea, exista un temei juridic pentru a vorbi despre fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea lui Basescu. Este o premiera istorica pentru Romania, aceea ca niste hoti de voturi, din orice partid ar proveni ei, sa plateasca cu libertatea pentru golaniile din ziua votului. Mi-ar placea ca toti papagalii care o tin intr-una cu cei “7,4 milioane de romani care l-au demis pe Basescu ” sa-si revizuiasca ( in jos ) cifrele. Nu se stie exact cu cat, c-or fi 1000, sau 10.000, sau poate 1 milion, cert este ca 7,4 milioane este o gogorita pentru prosti.Bineinteles ca n-o vor face, vor manca in continuare acelasi rahat .

  • athos says:

   Problema cu acesti rahati de politicieni ai nostri, (ca sa fiu in ton cu topicul), este ca nu au nici un fel de standard, nici macar atunci cand fura. Voturi, sau altceva. Nu s-au prins ca timpul in care traiesc i-a depasit, ca nu mai pot imprastia suficienta ignoranta prin cateva televiziuni, iar spoiala lor de onorabilitate a devenit atat de stravezie, incat starea naturala de borfas marunt cocotat pe scaunele cele mari nu mai poate fi disimulata. Din nefericire pentru noi, se vor incapatana sa ramana acolo, pentru ca mai mare decat spaima de lege si puscarie este cea de a nu mai reprezenta nimic.

 13. pierre says:

  pierre says:
  May 6, 2015 at 12:52 pm
  Iti propun un pariu : dupa ce s-au facut de kkt cu inchiderea magazinelor pentru 3 lei in plus in casa, dupa ce s-au facut de kkt si mai naprasnic cu loteria bonurilor fiscale, in maxim 2 saptamani renunta si la tampenia asta cu ” Registrul banilor personali”.

  Asadar, in 6 mai ii propuneam distinsei doamne Observator un pariu in legatura cu durata vietii Ordinului MF nr 15/2015 despre reglementarea bacsisului si “Registrul banilor personali “.
  Se pare ca daca dna Observator s-ar fi prins in pariu, as fi castigat :

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20142956-patronatele-din-turism-solicitat-ministerului-finantelor-amanarea-aplicarii-ordonantei-privind-taxarea-bacsisului-pana-2016.htm

  Ramane intrebarea : cine ii despagubeste pe oamenii care au pierdut timp si energie si au cheltuit bani la cozi interminabile pentru a procura formulare stupide ? Dar banii platiti degeaba firmelor autorizate sa opereze modificari in casele de marcat introducand aiurea rubrica “bacsis”, cine ii suporta ? Mortii si ranitii mamelor lor de nenorociti…

 14. pierre says:

  Dragnea, azi, dupa pronuntarea sentintei :

  “Este o lovitura crunta data democratiei ! ”

  Cand aud asa ceva spus de gura unui asemenea derbedeu, inseamna ca azi democratia in Romania a facut un mare pas inainte.

  • Isabel.A says:

   Este o lovitura crunta data democratiei pesediste 🙂

   • pierre says:

    Exact…
    Uite ce spune Ponta :
    “Decizia domnului Dragnea era de mult anuntata. Mi-a prezentat demisia. Vom discuta si cu Iohannis pentru o noua nominalizare. Referitor la functia din PSD, eu am fost ales cu Dragnea. Luni trebuie sa le spunem colegilor ce am facut impreuna si ce putem face pe viitor, pentru ca PSD sa poata participa la alegeri”

    Astia de la PSD nu pot participa la alegeri daca nu fura…

    • Isabel.A says:

     Declaratiile astea sunt pentru poporul pesedist ( acela care primeste prin strainatatzuri bon fiscal pentru tôt ceea ce plateste PESTE nota de plata:) ). De fapt lui Ponta ii serveste de minune aceasta situatie mai ales din perspective Congresului PSD din noiembrie unde-daca nu se va intampla ceva spectaculos legat de el (punere sub acuzare; etc)- va alerga singur pt presedintia partidului. A scapat de cel mai mare rival din partid si asta nu poate decat sa il bucure.

 15. athos says:

  Isabel

  te afli in eroare cand afirmi ca in Germania bacsisul se afla in nota finala. De asemeni, cred ca este o eroare si sa afirmi ca in Franta ar fi in nota.

  Este adevarat ca in Franta, nota cuprinde automat toate serviciile, dar daca clientul doreste sa plateasca un pourboire suplimentar, acesta poate fi platit chelnerului, bani care nu sunt impozabili.

  In Germania, nota cuprinde ce considera patronul ca trebuie sa cuprinda. Cateodata, cuprinde si Bedienungsgeld, adica serviciile, ca pozitie separata. Este, de asemeni, posibil sa fie adaugata ad-hoc pe nota, la dorinta clientului, o suma cu aceeasi destinatie. Atat in Franta, cat si in Germania, acesti bani sunt la dispozitia firmei si nu revin in vreun fel direct salariatului, (desigur ca acolo unde taxa de serviciu este implicita, ea este destinata, in principiu, sa devina sursa de plata a costurilor cu serviciile, insa nu constituie un drept salarial). Fiind bani ai companiei, se trateaza fiscal ca si celelalte venituri ale companiei.

  Bacsisul, adica banii pe care clientul ii destina expres pentru chelner si ii plateste acestuia, nu este impozabil nicaieri in tarile enuntate, si nici in altele. Nu exista vreo OBLIGATIE a nimanui de a trece acesti bani pe bon, exista doar OPTIUNEA aceasta, dar in acel moment ei nu mai revin automat chelnerului, luand calea veniturilor de firma.

  Am mai incercat sa fac aceasta disctinctie, intre banii pentru servicii, fie ei in forma pausala, procentuala, implicita sau ad-hoc, si bacsis, o notiune diferita, tratata diferit si dpdv fiscal peste tot, ultimul fiind ignorat de fisc. Varza facuta de Ponta&Co nu trebuie sa ne contamineze pe toti.

  Rationamentul inductiv al lui Porthos l-a dus la o concluzie initiala gresita,(a platit cu cardul si suplimentul fata de nota “nuda”, presupunand ca acela era bacsisul pe care l-ar fi putut da chelnerului si altfel, considerand apoi ca asta este regula), insa incercarea ta de a corecta ceva ce era deja corectat, duce intr-o fundatura.

  In alta ordine de idei, cum intre timp si-a dat seama si Pinciunel Puie Monta ca s-a bagat singur in rahat, probabil ca aceasta discutie va ramane cu caracter strict didactic. Personal, ma indoiesc ca l-au impresionat greutatile procedurale, sunt si alte impozite unde este o uriasa bataie de cap pentru toata lumea si nu retracteaza. Banuiesc ca mai curand l-a speriat valul de antipatie si aversiune pe cale sa se nasca la nivelul unor angajati cu venituri mici, pentru care acest bacsis este principala sursa de venit, cum se intampla in restaurante. Ori, Ponta este avid de popularitate, mai mult ca oricare altul de pe Dambovita, aceasta fiind si motivatia scaderii abrupte a TVA la alimente, intr-un gest demonstrativ de inspiratie Guevara, foarte probabil. Din fericire, o masura cu adevarat buna, desi personal as fi apreciat mai mult o scadere generala la 15%, de exemplu, intrucat cotele diferentiate creeaza probleme de cash-flow deloc neglijabile si genereaza efort administrativ suplimentar legat de cererile de restituire de TVA ce inevitabil vor aparea.

  • Isabel.A says:

   Draga Athos,
   Ca de obicei, comenatriile tale sunt foarte logice si pertinente. Numai ca eu nu am spus ca bacsisul ca atare este introdus in nota finala-acest lucru l-a spus fostil tau coleg de blogareala, nenea Porthos-ci ca exista o taxa pe servicii care este reflectata in nota finala. In Franta, aceasta taxa este de 15 la suta fin valoarea notei finale si exista patroni care dau o parte din aceasta taxa inapoi angajatilor (pentru a-i motiva, spre exemplu, mai ales in cadrul établissementelor unde serviciul joaca un rol important). Poate nu m-am exprimat suficient de clar, insa mesajul meu era acela ca bacsisul este asimilat, intr-o mare masura, deja acestei taxe pe servicii, si acesta este deja motivul principal pentru care, in Franta cel putin, valoarea bacsisurilor (ceea ce se plateste PESTE nota) a scazut foarte mult, inclusiv pe la restaurantele de lux (un alt motiv este cel legat de scaderea puterii de cumparare). Exista mentalitatea ca deja platesti taxa pe servicii, si atunci bacsisul nu isi mai are rostul, sau daca da, valoarea lui sa fie doar una simbolica.
   Ca sa recapitulez, exista taxa pe servicii in ambele tari; in Franta e de 15 la suta; din ce in ce mai mult prinde contur ideea ca nu trebuie sa lasi peste nota de plata -sau sa lasi foarte putin-deoarece deja platesti caeasta taxa pe servicii; tot ce platesti PESTE nota NU se fiscalizeaza; in Franta cel putin exista angajatori care dau inapoi o parte din taxa pe servicii.
   Cred ca am fost suficient de clara acum.

   • Isabel.A says:

    Si mai cred ceva, apropos de rationamentul inductiv al marelui ganditor: daca este asa, (rubrica speciala de “bacsis” la POS, dar ma rog…. sunt mai mult decat reticenta la relatarile lui nenea Porthos) acel supliment NU a fost fiscalizat, tocmai de aceea ar fi fost trecut in rubrica separata: pentru ca nota finala avea deja taxa pe servicii inclusa, iar partea de bacsis-suma lasata peste nota finala nu se fiscalizeaza.
    Eu nu pot sa relatez vreo experienta de acest gen, deoarece intotdeauna am o suma mica cash (10-12 euro) pregatita pentru asa numitul bacsis si pe care o las chelnerului, chiar daca platesc cu cardul sau nu. La o nota finala de pana intr-o suta de euro, valoarea bacsisului pe care o las este de 10 la suta, pentru note mai mari de 100 de euro valoarea e variabila, dar nu ma mai tin de regula de 10% , mai ales daca nota urca destul de mult peste suma de 100 de euro.

    • neamtu tiganu says:

     “La o nota finala de pana intr-o suta de euro, valoarea bacsisului pe care o las este de 10 la suta”
     *******************
     Sunt de-a dreptul socat, nu-mi imaginam ca Doamna Isabel_mabel plateste nota de plata la Restaurant, o adevarata Doamna nu ar face asa ceva, o adevarata doamna e invitata, o adevarata doamna nici nu stie preturile, nu stie regula bacsisului. Culmea, doamna Isabel_mabel face si socoteli meschine, merge pe regula bacsisului degresiv, cit plateste oare cind e beata?
     Iata, Doamnelor si Domnilor, meine Damen und Herren, Ladies and Gentlemen, ca nici doamnele nu mai sunt ce au fost sau ar fi trebuit sa fie, au ajuns niste contabile.

     • Isabel.A says:

      Doamnele e zgarcite cand munceste pentru banii lor 🙂 Si de ce ar trebui sa fiu eu invitata, cand pot sa invit ? Sau sa ma invit? Si da, fac calcule contabile si sunt mandra de asta, vazand “the aggregated outcomes of this thinking” 🙂

      • neamtu tiganu says:

       vai Isabel_mabel, la bani se gindesc doar cei care nu-i au, banii, iubita mea cu ochii ca cafeaua, sunt murdari, bani au si tiganii, iar munca, iubita mea, munca e doar o pasiune de hobby, cine munceste pt. a cistiga bani e un sclav, noi muncim de placere si faptul ca primim si bani pt. asta e doar asa un moft.

 16. mac gregor says:

  Putem inceta sa discutam aberatia cu bacsisul?

  Dobitocii PSD au recunoscut public ca retrag legea, ei nefiind in stare sa conceapa o lege pentru bacsis.

 17. athos says:

  Mac Gregor si restul lumii

  Cred ca aceasta discutie nu este inutila.

  Constat, cu stupoare si spre rusinea mea ca nu m-am documentat mai bine, ca aceasta initiativa a apartinut, formal, “mediului de afaceri” cum le place politicienilor sa spuna, de fapt unei structuri care se cheama Consiliul National al IMM:

  http://cnipmmr.ro/2015/03/30/bacsisul-inclus-pe-bonul-fiscal/

  O gugumanie a primit unda verde la Guvern, dar nu este initiativa PSD, cu atat mai putin a lui Ponta.

  • Isabel.A says:

   Excelent articolul. Ceea ce este halucinant si spune multe despre nivelul de mantuiala cu care Puie, Orlando & fellows abordeaza actul guvernarii, este ca inainte sa dea ordinanta privind impozitarea bacsisului baietii acestia nu au facut nici un studiu de impact, nici o simulare a modalitatii(lor) de impozitare, nimic. Poate se trezeste unul dintre ei si propune impozitarea cadourilor facute familiei, prietenilor, colegilor, etc: de ce sa nu se impoziteze si cadourile de Craciun, spre exemplu? Daca ar avea o astfel de idee, ei bine, in mod aproape cert ca, pe acelasi pattern, ar da o ordonanta de urgenta fara ca sa se oboseasca sa faca un studiu de impact, o analiza prealabila, etc.

 18. mac gregor says:

  Nu vad vina consiliului IMM.

  Propunerea venea sa acopere o gaura din lege, si anume ca bacsisul gasit la ospatari era considerat contraventie la controalele ANAF.

  Treaba guvernului Ponta era sa creeze normele metodologice de aplicare a legii, ai sa se incadreze in sistem. Ei nu au reusit sa faca asta pentru ca e o treaba complexa care ii depaseste, si s-au oprit cand solutiile gasite de partidul PSD erau subiect national de bancuri.

  The End

  • athos says:

   Ce anume stabilea caracterul de contraventie al sumelor pe care ospatarii le aveau asupra lor, inainte de aceasta nebunie?

 19. Lucifer says:

  Groaaaaznic!KWJ anunță că acțiunea contra corupției va mai dura vreo 2-3 ani!Până ce toată clasa politică va fi nu decimată ci distrusă!Veșnica ei (ne)pomenire!Dar parcă aș vrea să se termine mai repede,să ne apucăm dracu de muncă.Că ne-am obișnuit cu furatul și hoțomănia.Pe tinicheaua de Ponta nu-l văd bine,Dragnea se duse în pustiu și nici PNL nu stă prea bine.Luluța Kovesi dă și ea din fleancă cum că la dosarele Microsoft și EADS se lucrează de zor,se pregătesc celule noi prin închisori.Toată lumea la pușcărie!(vorba lui Badea…).
  Trebuia să vină și timpul ăsta,numai că este prea târziu,răul a fost făcut.Am pierdut 25 de ani din viață dar…mai bine mai târziu decât niciodată…

 20. neamtu tiganu says:

  am o mare rugaminte.. in vara intentionez sa fac o plimbare mai lunga prin Ro, m-am gindit, in special la Maramures si Bucovina, m-as bucura daca ati avea niste idei, propuneri. Litoralul nu ma intereseaza, poate Delta.
  De asemenea daca vreti sa ma invitati la voi spuneti-mi din timp!

  • d'Artagnan says:

   Păi ce să-ți propun măi țigane, eu, un băsist… eu cred că ai putea începe cu casa în care a copilărit Traian Băsescu, să vizitezi apoi școala unde acesta a deprins tainele slovelor, boscheții unde a îngrămădit prima gagică…Trebuie să ajungi și la Litoral, acolo are casa unde se întorcea după lungile și grelele sale voiaje.
   La București trebuie văzută neapărat casa din Mihăileanu.
   Dacă ar fi murit, încheiai cu sfintele moaște ale lui Băsescu I-ul, da’ deocamdată e în viață.
   În rest, să dea naiba dacă știu ce să-ți propun. Poate un Transfăgărășan sau o Transalpina, în drum spre Deltă. Ar mai fi Castelul Corvinilor din Hunedoara. Dar mai bine nu mă bag, că iar mă faci băsist handicapat.

   • Isabel.A says:

    D’Arty,
    De ce ocolesti auto-invitatia lui Rromy : “daca vreti sa ma invitati la voi spuneti-mi din timp”? De fapt, aici era tot clou-ul mesajului si tu te faci ca nu te prinzi : tz, tz, tz…. 🙂

    • neamtu tiganu says:

     isabel_mabel, am in plan si o Franta, dar prin august, o iau de jos, pe linga Carcasone si mai apoi spre nord, si colo si colo am preteni, daca vrei sa te calc, spune-mi, cind vreau si cind imi plac partenerii sunt un musafir desavirsit, aduc cadouri f. frumoase, sunt f. spiritual, placut, vesel, un adevarat domn.
     Daca vrei iti aduc castraveti murati, facuti de mine, sunt o epopee!

   • neamtu tiganu says:

    o bauta cu basescu cred ca ar fi simpatica, desi eu prefer tuica, daca poti sa aranjezi… as fi amator, dar grabeste-te… cit inca e liber.

  • mac gregor says:

   Neaparat pelerinaj la sediul Antena 3, vizitat palatul Victoria & pupat Ponta in fund.

   • neamtu tiganu says:

    (…)

   • mac gregor says:

    Nu stiu ce vrei sa zici cu puncte puncte, dar multumirile pentru sugestie lasa-le la secretara.

   • Cardinal Richelieu says:

    Si, precum in vremurile demult apuse cand se facea pelerinaj la inchisorile unde au fost intemnitati “tovarasii ilegalisti”, propun un pelerinaj la “Beciu Domnesc”. De preferat in zilele cand este permis sa se faca “selfie” cu “chiriasii”.

    Serios vorbind, mai sunt si alte locuri decat Bucovina ori Maramures.
    Sibiu, Sighisoara, Timisoara, Iasi, Suceava, Targoviste, Alba Iulia au si ele farmecul si istoria lor. Fie ca este vorba de Turnurile Breslelor, Cetatea Sighisoarei, Piata Operei, Palatul Culturii, Cetatea Sucevei, Turnul Chindiei ori Monumentul de pe Dealul Furcilor etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s