Bacșișul: ultima redută a evazionismului!?

tigan-cu-cruce

Contribuabil cu taxele plătite la zi (i-a luat fiscul și hainilii dupe el, mânca-ț’-aș!!)

Pentru unu’ care a fost prins copiind, domnul Ponta este neasteptat de corect. Este de apreciat cum vrea să implementeze în țărișoara noastră fostă fanariotă, fostă ”turcească”, eminamente balcanică, un sănătos simț al disciplinei, rigurozității, transparenței. Cinste(a) lui!
Pe undeva îmi aduce aminte de vorba ceea: Fă ce zice popa, nu ce face popa! Să nu preacurvești, tună popa venind de la curve! Să nu furi, avertizează ponta…ăăă, popa, copiind lucrarea de doctorat…
Dar să revenim la subiect: combaterea evaziunii. Premierul o ia metodic, o ia de la mic la mare. A executat cu ajutorul organelor fiscale sumele cu care a fost prejudiciat statul român, vreo 310 milioane de EURO, sume confiscate prin hotărâri judecătorești definitive (munca DNAului), i- a luat la întrebări pe toți la care există disproporții vădite între veniturile declarate și averea afișată, gen posesorii de castele cu turnulețe și cruci de aur la purtător ce vin să-și ia ajutoarele sociale cu Mercedesul,  gen parlamentarii, consilierii politici, primarii, președinții de CJ, funcționarii de stat cu venituri modeste dar cu averi impresionante, ei sau rudele lor de grad apropiat, gen afaceriștii cu 5 vile și dividende de 2 lei, pe maneliști… I-a terminat și pe ăia cu rambursările ilegale de TVA la alcool, fructe, combustibil…
Ăștia și mulți alții sunt evazioniștii ăia mici. După ce organele fiscale au prins curaj, experiență în prinderea și anihilarea lor, acum e momentul ca acest guvern să treacă la Marea Evaziune: țăranii care vând urzici în piață, buticurile de cartier, covrigăriile. Dar, mai ales, bacșișurile!
Ei, cu bacșișurile este o întreagă poveste! Corectitudinea și disciplina fermă ce-l caracterizează pe domnul Ponta și pe care vrea s-o impună poporului român (îmi aduce aminte câteodată de regele ”neamț” Carol I…) nu cadrează totuși cu fibra intimă a aceluiași popor. Bacșișul este pentru noi cum e ceaiul pentru englezi! Imperiul britanic s-a clădit pe ceaiul consumat la five o’clock, România pe bacșiș. Eu nu vorbesc aici de șpagă, de mită, să fim bine înțeleși, eu vorbesc de nevinovatul bacșiș, o anume sumă de bani, modică, dată peste plata cuvenită, și care răsplătește un serviciu personal. În mentalul colectiv bacșișul nu se asociază cu vreo chestiune bănească, ci cu o relație interpersonală, de socializare, de apreciere reciprocă între cele două entități: donator și primitor. Dai bacșiș unui om care nu ți-e cunoscut, amic, pentru că-ți place de el. Cum ar dori, mă rog, Guvernul, să-i arătăm aprecierea acelui individ: să-l pupăm pe gură, pe obraji ? Să-l măngăiem pe ceafă? Să-l lingușim obedient? Banul în acest caz nu este un element financiar ci unul psihologic. Marchează spiritualitatea, nu fiscalitatea. Ați observat bucuria sinceră din ochii unui ospătar când compară nota de plată cu cashul primit? Nu vezi nimic materialist în priviri, ci doar satisfacția morală că cineva a apreciat un lucru bine făcut.
De acum încolo, trecând la rigurozitatea care ni se pregătește, această mică socializare, această cutumă, această tradiție românească, bacșișul care unește, va dispărea. Nu va fi decât o altă plată, de fapt aceeași plată numai că mai scumpă. Pentru a-mi păstra satisfacția de a da bacșiș, voi fi nevoit să încerc trucuri la limita ilegalității. Statul mă împinge la asta. Va trebui ca atunci când ospătarul trece pe lângă mine să las să cadă ”ca din greșeală” niște bani pe traseul lui, bani pe care el îi ”va găsi”. Va întreba, firește, a cui sunt banii, eu voi nega cu un zâmbet complice pe față că-s ai mei, iar el îi va lua și îi va trece într-un registru special conceput, ”Registrul pentru banii găsiți pe podea”. Nu cred că există încă impozit pentru banii găsiți. Și așa, într-un mod destul de simplu, bucuria de a da un bacșiș va putea continua, unind într-o mare familie toți românii de pe cuprinsul țării.
Domnule Ponta, îmi place că încercați să ne civilizați, dar cu bacșișul nostru cel de toate zilele ce-ați avut?! După atâtea și atâtea reușite excepționale în lupta anticorupție ați putea să fiți mai îngăduitor cu ultima redută a evazionismului.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

68 Responses to Bacșișul: ultima redută a evazionismului!?

 1. pierre says:

  Observator says:
  May 6, 2015 at 7:50 am
  ” Bine, mai istetilor, asa e, Teodorovici a fost hilar.
  Dar dati voi o solutie ca sa se elimine evaziunea fiscala intinsa ca o plaga. Asa, ca gluma e haioasa interventia voastra (ca de ras a fost si Teodorovici), dar ceva constructiv propuneti?
  Eu zic sa nu uitati ca Greciei de la coruptie si evaziunea fiscala I se trage ”

  Bine, mai isteato, da’ de ce trebuie sa dam noi o solutie ? Ce, noi guvernam ? Si de ce, ma rog, nu dati voi o solutie, ca voi i-ati votat pe handicapatii astia ? Asa, ca gluma, nici macar haioasa nu e interventia ta.Crezi ca avem nevoie de lectii despre evaziunea din Grecia ? Atat va duce capul, sa combateti evaziunea cu militienisme si cu scotocit buzunarele oamenilor ?
  Iti propun un pariu : dupa ce s-au facut de kkt cu inchiderea magazinelor pentru 3 lei in plus in casa, dupa ce s-au facut de kkt si mai naprasnic cu loteria bonurilor fiscale, in maxim 2 saptamani renunta si la tampenia asta cu ” Registrul banilor personali”. Oricum, sa-ti inchipui ca combati evaziunea scotocind buzunarele dupa maruntis, denota muuulta prostie. Si a lor, a guvernantilor, dar si a celor care ii sustin in acest demers idiot.

  • Observator says:

   1. Eu am o solutie, solutie care implica enorm de mult mediului de afaceri, privat. Solutie pe care am vazut-o aplicata si cand am dat bacsis, inclusiv in SUA.
   2. Eu niciodata, dar niciodata nu am votat niciun handicapat. Apropo, dar de ce jignesti bietii oameni cu probleme comparandu-i cu toti matrozii?
   3. Mai, “corectilor”, “justitiarilor”, fiti dom’le pana la capat. De ce “mica” evaziune nu e o problema?

   • pierre says:

    1. Hai sa discutam despre solutia ta.
    2.Faceti cum faceti si tot la “matroz” ajungeti.Aveti o problema, oameni buni. Mare.
    3.De unde ai dedus ca “mica evaziune” nu-i problema ? Asta ai inteles tu din ce am povestit noi pe aici ? Vorba lui Athos, e hilar, dar nespus de trist.

   • Aramis says:

    1. Care e solutia? Sunt. Curios.
    2….
    3. Sa nu ne incurcam in meandrele termenilor si terminologiei. Bacsisul nu este un termen fiscal, si nu poate fi incadrat legalmente in comportamentul social, bacsisul este o cutuma universala, nuantata de la o regiune la alta si mai ales de la o natie la alta. prin urmare, bacsisul nu este fiscalizabil, deoarece e putin controlabil, volatil,inconstant, si mai presus de toate este nesemnificativ ca aducator de venituri la buget. Nu este o prioritate. Masura mi se pare de un penibil imens, in cel mai bun caz un balon de sapun.
    PS nu inteleg de ce nu te preocupa marea evaziune, ar fi in interesul fetitei tale sa se double ze veniturile la buget prin impozitarea judiciousa a marilor evazionisti , educatie,invatamant,scoli,cate si mai cate, minunatii,comori nationale,educatie,educatie,educatie….

    • Observator says:

     Arsmis, draga, mă bucur ca ești bine.

     Ma preocupa si marea evaziune. Dar nu ajung bine la birou si prima știre ce mi se livrează e ca DIICOT a mai descins la o firma sau alta (ieri era Rom Soft si nu stiu ce firma ce oferea servicii de monitorizare GPS) pentru a ridica acte pentru suspiciuni de spălare de bani si evaziune fiscală.
     Mai alaltăieri văzusem ca Minune ăla e aproape de pușcărie pentru ca nu poate sa-si justifice averea.
     Acum, cum ma știi, de stanga, as vrea sa stiu ca si Manichirista mea e protejata. Fata e plătită cu salariu fix in regim de angajat part time-2 ore. Restul si-l culege din “bacșis” pe care-l împarte “frățește” cu patronul: 30% ea, restul patronul. Sa mai spun ca muncește 12 ore pe zi? Ca, in ciuda faptului ca strânge 7-800 de euro pe luna nu poate avea acces la niciun credit, de-ar vrea sa acceseze. Cutuma, cutuma, dar la noi nu exista si o cultura a “patronilor”. Toți si-ar vrea angajații sa acționeze ca angajati, sa-i plătească in regim de profesii liberale si sa le întoarcă “multumirea” in plic, dar nu ca dividende pentru ca si astea din urma sun fiscalizate.

     Am fost clara? De nu, sorry, sunt intr-o perioada in care ma învârt ca un titirez si aștept mulțumiri ca mi-am rupt din timpul de cafea:-).

     • Isabel.A says:

      Manicurista aceasta nu are decat sa isi faca PFA si sa isi exploateze clientela deja formata. Sau sa caute alt patron. Daca accepta situatia respectiva inseamna ça ori ii convine ori e proasta.

 2. pierre says:

  Poate ca ideea de a legifera bacsisul, dincolo de aspectele emotionale, culturale si legate de ethos-ul romanesc, nu ar fi in sine un lucru rau. Nu in acest fel si nu cu acesti oameni.
  Toata tarasenia este inca o mostra de incompetenta cu sclipici, lucru facut la plezneala, neserios, urechist. Se va fasai rapid, ca o butaforie fara suport, pentru ca ii lipseste chibzuinta si bunul simt.
  La fel ca majoritatea actiunilor guvernelor Ponta, se joaca imagine la greu, fara consistenta si fara orizont.
  Va povesteam mai demult despre amicul meu-patron de restaurant, cel care spunea ca reducerea tva la 9 % este un lucru minunat pentru afacerea lui si era incredintat ca la un asemenea nivel (mic) de tva, evaziunea fiscala va deveni pur si simplu nerentabila raportat la riscurile asumate. De cand cu povestea cu bacsisul declarat si impozitat doar cu 16%, adica scutit de alte taxe, parca nu mai pare asa tentat de urmat calea dreapta…spune cat ii va trebui unui patron de restaurant sa-si dea seama ca declararea sumelor incasate “la negru “, adica fara a se emite bon fiscal, pot fi depozitate legal in buzunarele chelnerilor drept “bacsis” , pentru care se taie bon fiscal de bacsis si se va plati impozit de 16 %. Oricum iese mai bine din punct de vedere fiscal…
  Pentru fiecare idee creata, pentru fiecare tulumba pompiereasca si, in general, pentru incompetenta unui guvern condus de un plagiator, condamnat deci sa produca la infinit “forme fara fond”, piata si realitatea economica vor gasi raspunsuri rapide, care le vor exploda in nas curand.Putintica rabdare !

 3. Lucifer says:

  Eu nu pricep cum se va aplica această idioțenie.De ex.vreau să-i dau ospătarului bacșiș dar nu vreau să-i dau guvernului.Deci,îi bag ceva ospătarului în buzunar și-i zic că nu-mi trebuie chitanță…dar nu e bine fiindcă conform legii ospătarii trebuie să declare la începutul și sfârșitul turei cash-ul din buzunare;dacă nu vor să dea declarația,pot fi percheziționati(!).Deci,nu mai pot să dau bacșiș fiindcă îl ia Ponta sau mă bagă pe mine la dare de mită.Groaznic!
  Dar ce fac cu doctorii prin spitale?Îi percheziționează la intrarea-ieșirea din tură(de noapte…).Groaznic!
  Cel mai rău îmi pare de frizeri fiindcă mi-e teamă că dacă nu le dau bacșiș mă tund ca dracu sau chiar îmi taie vreo ureche.Groaznic!
  Oricum nu știu ce o să fac,poate îl omor pe Ponta…

 4. d'Artagnan says:

  Azi, la un magazin de cartier, casiera îl dojenește pe un client: mă faceți să fac bon pentru bacșișul de 30 de bani…

 5. athos says:

  Observator,

  tu vorbesti serios, bacsisul reprezinta o forma de evaziune, in opinia ta?

  Pentru a nu vorbi unul pe langa altul, defineste totusi “mica evaziune”.

  • Observator says:

   Despre bacșișul despre care ii scriam lui Aramis mai sus, vorbesc

   • Porthos says:

    @ Observator

    Am văzut ca te-au cam încolțit simpaticii noștri muschetari.

    Hai să le reamintim cum se dă bacșișul în Germania. Pe nota de plată. Și poți să-l plătești cu cardul, odată cu consumația. Adică se fiscalizează.

    Asta încearcă și deștepții lui Ponta. Însă nefiind nemți au produs idioțenia cu registrul pentru banii personali. Mă întreb dacă o fi fost ideea lor sau s-au inspirat de undeva.

    • Observator says:

     Multumesc de ajutor. 🙂

     Si in SUA se da tot penota de plata si se plateste si cu cardul. In Franta se da, la fel, pe “addition”, numai ca francezii, mai smecheri, francezii, ti-o dau la impuse.

     Reiau, buticarii nostri ascund sub acest “bacsis” toate incasarile lor. Asta trebuie eliminat, iar obligativitatea trecerii prin “registrul de casa” a tuturor incasarilor e un pas. Si eu visez la un stat in care cetatenii sa nu fie constransi sa dea taxe, sa decida singuri ce taxe vor sa plateasca si pentru ce, dar pana atunci avem nevoie si de masuri radicale, precum cele facute acum de DNA impotriva coruptiei, dar si precum cele ce le incearca acum ANAF-ul

     • Isabel.A says:

      Mai io zic ça ‘masurile radicale impotriva coruptiei’ ale lu’DNA pe care le evoci mai sus sunt sunt niste nenorociri facute de justitia basista. Imi pare rau sa iti spun dar nu exista coruptie la PSD. Totul e o facatura. A Chiorului si a betzivei de Macovei.

    • neamtu tiganu says:

     Porthos, vorbesti timpenii mai mari ca tine! Unde ai vazut tu in Germania bacsisul pe nota de plata? Nu exista asa ceva.
     1. in general nemtii dau cel mai mic bacsis.
     2. s-a discutat si pe aici despre impozitarea bacsisului, s-a dat exemplu Oktoberfest unde, in cele trei saptamini, o chelnerita harnica si cu tite mari poate ajunge la citeva zeci de mii de euroi. Dar s-a renuntat, s-a dovedit ca complicatiile administrative ar costa mult mai mult decit s-ar cistiga.
     3. Cum se da ciubuc? In primul rind, cum spuneam, se da mult mai rar si mai putin ca-n Ro. Niciodata nu se da ciubuc la medici, magazine, nici chiar la service auto. La restaurant insa se da, ori se plateste cu cardul si se rotunjeste suma, ori se plateste cu cardul doar suma calculata si se da ciubuc cash, ori se plateste numai cash si se rotunjeste. De regula ciubucul e sub acel mult trimbitat 10%. Si iar o ciudatenie germana, cei mai multi prefera sa plateasca bar, ca se si spune “nur bares ist wahres”.

     • Isabel.A says:

      Rromy da’ de ce nu spui tu ça in DE ceea ce noi numim/intelegem prin ‘bacsis’ este deja inclus in: pret +nota de plata finala? (bill) Cum sa introduci in nota de plata ceva ce deja exista?!! Ce vrei tu sa lasi peste nota finala e treaba ta si e micul castig net al chelnerului.

 6. pierre says:

  Ce meci in seara asta, Barcelona- Bayern ! Fa-bu-los ! Oare cat le mai trebuie nemtilor sa inteleaga ca nu poti face un Bayern maret cu spanioli si brazilieni ? Bayern are nevoie de o echipa in care in orice formula de start, cel putin 8 titulari sa fie arieni.La o adica merg si ceva polonezi, olandezi, danezi si orice altceva situat mai sus de paralela 45. Cum naiba sa ceri unui teuton veritabil precum Muller sa faca mingicareala cu Alcantara, de exemplu ?

  • d'Artagnan says:

   Păi Barcelona i-a omorât pe ăia jucând cu spanioli și brazilieni…nu prea înțeleg…

   • pierre says:

    Cum nu intelegi ? E vorba de “mixture “…teuton cu mandolinier…nu merge ! Asta nu inseamna ca spaniolii sau brazilienii nu pot fi cei mai buni din lume.

 7. athos says:

  Porthos

  Daca este sa vorbim despre nemti, sa fim atunci rigurosi, ca ei.

  Legea germana, (de fapt corect ar fi legile, despre asta vorbind atat dreptul muncii cat si cel fiscal), prevede clar ca bacsisul, (Trinkgeld), este o plata VOLUNTARA a clientului catre chelner, (si nu catre stabiliment, foarte important!).

  Este de facut distinctia intre acest Trinkgeld si Bedienungsgeld, care poate aparea intr-adevar pe bon, dar atunci este al stabilimentului. Ea poate fi implicita, (obiceiul exista mai ales la italieni, “coperto”, sau francezi/belgieni “couvert”), sau poate fi trecuta pe bon atunci cand cheltuiala este tot una voluntara din partea clientului, la cererea acestuia. Repet, in acest caz venitul este al stabilimentului, care hotaraste ce face cu el, intrucat este si impozabil dupa regula generala in care se incadreaza firma.

  Prin urmare, nici prin cap nu-i trece neamtului sa impoziteze bacsisul pe care consumatorul considera ca vrea sa-l dea chelnerului, legea precizand ca aceste venituri sunt NEIMPOZABILE si nu pot fi asimilate venitului salarial.

 8. athos says:

  Observator

  Sa ma scuzi, dar nu am inteles afirmatiile din raspunsul tau catre Aramis, care ar raspunde intrebarii mele. 🙂

  Dar daca intr-adevar dobitocii care tin loc de guvernanti in Romania ar fi vrut sa faca ceva pentru angajatii din aceasta zona, ar fi prevazut limpede ca bacsisul este intotdeauna al angajatului si ca este si va fi neimpozabil. Ca in Germania.

  • Observator says:

   Nu stiu cum e in Germania cu impozitul, eu când am dat bacșis am primit bon.

   Eu ramân la părerea mea ca se vor scoate multe venituri la suprafața prin aceasta masura. Romanul a trecut multe la capitolul “bacșis”, “șpaga mea, ce…?”.

   Însă dacă vreți sa găsiți cu adevărat niște idei tâmpite avem:
   – registrul banilor angajaților (ma întreb dacă nu e neconstituțional)
   – si prostia de lege ce se prefigurează cu aproape desființarea profesiilor liberale. Cel puțin asta din urma e de-a dreptul comunista. Dacă era Florin Georgescu la finanțe, nu m-aș fi mirat.

   Asa ca, lăsați-l bacșișul, aveți cu ce sa-l criticati pe Ponta si pizza boy-ul

   • d'Artagnan says:

    Ți-au explicat mai mulți că tu nu ai plătit de fapt bacșișul, și că ăla este free taxe în Germania, dar tu nu și nu…

   • Isabel.A says:

    Da tu un exemplu CONCRET de orice: declaratie de avere; etc unde este trecut capitolul ‘bacsis’. Tu CONFUNZI sau cel putin conferi aceeasi gravitate unui bacsis-suma mica pt indeplinirea unui serviciu- si unei spagi-instrument in realizarea unui trafic de influenta. For instance sa stii ça cele 90 de milioane de coco dati cu imprumut de partenerul de club din Dubai al lui Pinocchio adica Ghita ascund o spaga. Mare de tôt. Si da intr-adevar o astfel de spaga poate fi pusa pe aceeasi treapta cu cei 5 lei primiti de baiatul care aduce pizza.

   • Isabel.A says:

    ‘Eu cand am dat bacsis am primit bon in Germania’. My dear crede-ma ça desi am avut zile atat de grele incat nu pot dormi dupa efort m-ai facut sa rad. Mult. Si aveam nevoie sincer. Asa ça imi indrept gandurile cu simpatie carte tine.

 9. lazycat001 says:

  @ athos

  Cred ca este o deosebire de substanta intre sumele fixe care sunt cerute uneori in Gaermania, Franta, Austria, Italia (coperto, cover charge, couvert), care sunt clar fiscalizate si mi se par a fi o contributie nevoluntara a clientului catre cheltuielile stabilimentului, (sa spunem catre salarii) si bacsisul care se lasa pe linia punctata unde scrii cat vrei sau ii dai cash.

  Cred ca acesta din urma este nefiscalizat si intra direct in buzunarul chelnerilor, asa cum este si ideea celui care lasa bacsisul..

  PS Imi place termenul frantuzesc pentru bacsis: pourboire, adica sa bea si omul ala o bere…

  • athos says:

   sau Trinkgeld, acelasi lucru in germana…

  • d'Artagnan says:

   ”Imi place termenul frantuzesc pentru bacsis: pourboire, adica sa bea si omul ala o bere…”

   Păi și cum dracu să-i verși lu ăla 16% sau 20% (cât o fi impozitul) din halba de bere?!
   Nesimțire, nu altceva!

  • Isabel.A says:

   Pt spaga au alt termen tôt legat de bautura: ‘pot-au-vin’ 🙂

   • Isabel.A says:

    Ça sa fiu exacta pana la capat corect este ‘pot de vin’ (imi era gandul la mancaruri dupa atatea discutii despre restaurante si am asociat involuntar cu ‘pot au feu’). Se foloseste si la plural cand e vorba de mai multe spagi: pots de vin. In alta ordine de idei daca nu mai apuc sa va citesc zilele urmatoare voi recupera negresit. Discutia e exciting.

 10. d'Artagnan says:

  Mă distrează (vine vorba) jocul de-a șoarecele și pisica pentru mize mici, mize puse în joc de un Guvern fără anvergură.

  Metodă sigură de fentat Fiscul, pentru băiatul cu pizza
  Autor: Raluca Florescu

  Am încredere mai mare în IRS-ul american decât în Fisc. Mi-ar plăcea să fie și în România ca în SUA, unde spui băiatului cu pizza “keep the change” și nu iei bon. In schimb, în SUA, țara în care IRS i-a dat de cap și lui Al Capone, marile averi și afaceri sunt controlate la sânge. Spre deosebire de România unde, dacă n-ar fi DNA și DIICOT n-am fi aflat vreodată de o mare fraudă cu taxe și impozite.
  Discuțiile recente despre bonul pe care trebuie să îl dea băiatul cu pizza (sau pizzeria) au demonstrat cât de absurdă e impozitatea, cu orice preț, a bacșișului. (A propos, restul lăsat la casele de marcat din supermarket, cei 30 sau 50 de bani la fiecare bon, nu îl impozitați? Și dacă da, cum, pentru că acolo cred că e nevoie de cod de bare sau ceva similar pentru a scoate bon?)

  Pentru că mi-aș dori ca și în Romania să fie ca în SUA, cred că există metode prin care băiatul cu pizza poate lua și bacsis, și scăpa nepedepsit. Pentru asta n-ar fi nevoie decat de un coleg cumsecade și, eventual, un prieten, dar nu neapărat. Băiatul cu pizza are un mare avantaj – e mereu în mișcare. Or, legea spune că poate fi controlat de bacșis doar cât timp este în incinta pizzeriei. Iata citatul exact:

  “La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unității de vânzare a bunurilor sau prestare a serviciilor în care își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat să prezinte sumele de bani deținute”.

  Inspectorul nu îl poate opri așadar pe stradă, iar dacă Antifrauda vine la sediu și vrea să îi verifice și pe cei de pe teren, e suficient ca aceia care se ocupa cu livrarea să fie avertizati de colegii din pizzerie. Înainte de a ajunge la sediu, delievery boy poate stabili din timp să lase bacșiul cuiva (unui amic) sau într-un loc sigur, aproape de job. Pentru asta ar trebui însă să țină o evidență destul de strictă a bacșișului, pentru că altfel, dacă îl amestecă cu banii din vânzări, iese cu „plus sau minus de casă”. Insa pare un exercitiu cam complicat pentru 2-3 lei castigati de la un client. Asa ca, cei care nu vor sa se complice, se pot pur si simplu lasa controlati de cei de la Antifrauda, deoarece pentru o diferenta de sub 300 de lei nu primesc decat avertisment. Asa ca scapa si fara bon, si cu banii neluati.

  Poate atunci, Antifrauda, privată de adevăratul obiect al muncii de până acum, respectiv baiatul care livreaza pizza si care are multe posibilitati de a-si ascunde veniturile evazioniste, își va îndrepta atenția și spre câțiva Al Capone.

 11. Porthos says:

  @ athos, neamtu tiganu

  De câte ori am plătit în Germania, mi s-a sugerat să adaug bacșișul pe nota plată, iar de plătit am plătit suma totală, de obicei cu cardul. Banii de pe card, intră în contul stabilimentului. De asta am spus că se fiscalizează.

  Nu îmi era clar ce se întâmplă cu el mai departe, dar ați lămurit voi lucrul ăsta.

  • neamtu tiganu says:

   in Germania totul e f. complicat, de ex. daca ai Firma ta si prestezi servicii si primesti, pe Linga banii de pe bon si bacsis atunci trebuie impozitati. Daca insa esti angajat la Firma, poti fi angajat chiar la Fa. ta, atunci nu trebuie impozitati.

  • Isabel.A says:

   No kidding? Ha! Ha! Iar o gaselnitza de a ta ça sa acoperi perlele pe care le scoti… Eu dau bacsis frecvent un DE -imi place in general sa fac acest lucru- si nimeni nu mi-a spus sa il ‘adaug la nota de plata’. Si e vorba de stabilimente de la mediu in sus

 12. d'Artagnan says:

  Gata, România merge pe calea cea bună:
  http://www.gandul.info/stiri/aberatia-functioneaza-anunta-un-timisorean-pentru-ce-a-primit-acest-bon-fiscal-de-10-bani-pe-care-scrie-bacsis-14220674

  Asta-i! Disciplină fiscală, rigurozitate germană.
  P.S. Oare îl găsesc pe Florian Walter, patronul Romprest, acuzat ca ar fi pacalit statul roman cu 20 de mil. de euro? Omul a dispărut momentan.
  N-am nimic cu ANAF, așa, la modul general, dar de ce pe ăștia barosani îi prinde totdeauna DIICOTul (sau DNAul) și niciodată ANAFul?

 13. athos says:

  Observator

  Noi sa lasam bacsisul? Intr-adevar, am consumat probabil minute pretioase discutand despre asta.

  Dar macar am consumat ceva ce ne apartinea. Domnul Ponta, in schimb, foloseste intens resurse publice pentru a crea una din cele mai mari monstruozitati fiscale ce s-au inventat vreodata. Aceste actiuni, ca si vizitele celuilalt ministru prin super marketuri ca sa vada cine indrazneste sa-si fixeze liber preturile de vanzare, ar trebui sa constituie un soi de confesiune publica a acestor stimabili politicieni. Ceva de genul: “nici noua nu ne vine sa credem cat de dobitoci putem fi”.

  Ca sa legiferezi grotescul si sa orchestrezi absurdul, este nevoie intr-adevar de o doza uriasa de nesimtire, pe care nu credeam a o vedea cumulata intr-un Guvern. Ca mai e cate unul asa, am mai vazut, dar asemenea adunare…

  In curand, chelnerii din restaurantele romanesti o sa priceapa ca le-a disparut cea mai importanta sursa de venit. Pentru ca, obligand FIRMA sa emita bon fiscal, aceste venituri nu mai apartin chelnerului nici fizic, nici principial. Chiar presupunand ca firma ar dori sa ii plateasca apoi angajatului, fie va fi vorba de o fractie, intrucat vor fi impozitate ca orice venit salarial, fie ar trebui sa coste dublu pentru a putea reveni in suma neta angajatului, asa cum a fost acordat de client. Adica, este una din cele mai anti-sociale masuri ale Romanei mde azi si o mostra a gandirii de zapciu ce tinde sa devina norma in fiscalitatea autohtona.

  Prin urmare, observi de ce este nevoie de acea distinctie importanta care opereaza in tari precum Germania: daca clientul VREA sa dea in plus fata de nota, dar pe bon, sau daca restaurantul hotaraste oricum sa adauge la aceasta automat o cota de “servicii”, atunci este vorba de venitul restaurantului, cu regulile sale de impozitare. Daca insa vorbim de bacsis, (pourboir, Trinkgeld), pe care clientul vrea sa-l dea chelnerului, acela nu este impozabil si nu exista vreo obligatie pentru nimeni.

  • pierre says:

   Doamna Observator pur si simplu nu intelege treaba cu bacsisul…cred ca pana la urma nu a avut timp azi sa-si bea in tihna cafeaua. 🙂

  • Isabel.A says:

   Subscriu la opinia ta. Eu nu stiu cum e legislatia in Fr sau Be privind fiscalizarea bacsisului dar stiu un lucru derivat din observatia empirica continua:) : daca lasi bacsis-nu numai la restaurant dar si la magazine-oamenii se bucura:) Cei de la magazine- cum probabil au parte de putini cumparatori ça mine care platesc uneori cash si care le lasa restul pana la 1 euro-‘inhata’ imediat banii si spun un ‘merci madame’ ça o invitatie sa mai umbli prin portofel. La anumite magazine cu program prelungit exista pusculitza la vedere pentru vanzator(oare) in care fiecare pune cat crede: 5; 10; 50 centi; 1 euro; etc. Acuma referitor la bacsisul de la restaurante: e ceva foarte obisnuit ba mai mult e ceva foarte asteptat; cu alte cuvinte daca nu le lasi-fie si o suma mica- esti in ochii lor fie lipsit de maniere fie foarte zgarcit. Vazand experienta romaneasca o sa propun finantelor de aici sa combata mai bine nenorocita asta de evaziune reprezentata de bacsisurile astora de la restaurante; de la magazine… Zau asa…o fiscalizare la sange.

   • Isabel.A says:

    Inca o precizare: cred ça daca i-as propune-nu unui chelner dintr-o spelunca-ci unuia dintr-o locanta din din apropierea institutiilor europene-sa ii adaug bacsisul la nota de plata; ei bine cred ça mi-ar sa cu tava in cap. In mintea sa ar face-o chiar la propriu.

 14. d'Artagnan says:

  Maneliștii n-ar trebui să meargă cu casa de marcat după ei și să folosească ”Registrul de bani personali”?:

  http://www.timesnewroman.ro/monden/anaf-daca-ii-lipesti-unui-manelist-bani-pe-frunte-e-obligat-sa-ti-lipeasca-si-el-un-bon-pe-frunte

 15. neamtu tiganu says:

  Am umblat in lumea larga din Asia, China, Maldive, mai toate tarile europene pina-n America. Nicaieri, dar nicaieri nu am primit bon fiscal “bacsis”. E adevarat ca-n California “bacsisul” era in nota de plata si se numea “Tip”, lucru care eu nu l-am observat si am dat si-n plus fata de asta.

  La inceput in Germania am muncit la un depozit de lemne cu circa, aveam si clienti privati. Extrem de rar lasau ciubuc, aveam o cutie pe care scria Kaffeekasse, si azi se gasesc asemenea cutii, mai ales la frizerii unde scrie si numele, Sabrina, Mari, Berta.. O singura data am primit de la o poloneza suma de 5 marci, o suma enorma pt. mine, atunci, leafa era 10 marci/ora.

  A iesit scandal cu “bacsisu” dat la WCurile de la un mare Mol. Se stringeau ca. 15000 euroi pe Luna, banii insa erau luati de Firma, nu ramaneau ingrijitoarelor. Acestea, ingrijitoarele, au dat fa in judecata si au cistigat, fa. a trebuit sa le dea o parte din ciubuc inapoi. Consecinta a fost ca de atunci clientii lasa mult mai puin ciubuc.

  O remarca inteligenta, handicapatii basisti, in frunte cu dartagnian, critica aceasta lege nu pt. ca e timpita, ca chiar e, ci pt. ca e data de Ponta, daca ar fi bagat chioru o asemenea idiotenie basistii ar fi jubiliat.

  • pierre says:

   Magarul asta batran s-a aciuat iarasi pe la han, s-a imbracat frumos la revenire, s-a parfumat, a incercat sa vorbeasca inteligibil, dar pana la urma tot s-a balegat pe podea.
   Eu prefer sa ies afara, pe terasa, pana se duce putoarea.

   • d'Artagnan says:

    Țigane, hai să n-o luăm de la capăt că-i obositor! Te-am rugat să te moderezi singur, chiar ești, vorba ta, handicapat, de nu poți?
    Fă-ne frate băsiști, dacă asta este în continuare percepția ta, dar lasă naibii epitetele alea!

 16. neamtu tiganu says:

  Pt. stimularea mersului economiei e elementar ca cheltuielile de administratie sa fie minime. O lege aberanta, precum asta de care se vorbeste acum, creste enorm efortul administrativ, se ajunge ca o Firma cu un singur salariat sa fie nevoita sa angajeze un contabil pt. a-i tine hirtiile, fapt care mai devreme sau mai tirziu o impinge-n faliment. Deci statul din obsesia luptei contra coruptiei ajunge sa-si taie craca pe care sta pt. ca o Firma falimantara nu mai plateste nici un fel de impozit.

 17. Cardinal Richelieu says:

  Stimati musafiri ai Hanului,
  Eu vad situatia cam asa:
  – daca bacsisul trebuie impozitat, atunci asa sa fie… dar sa stim si noi cum;
  – daca se mai continua cu tot felul de “experimente pe om” se duce naibii in derizoriu toata actiunea.
  Propun trei variante posibile pentru bacsisul de la Carciuma (toate cele trei variante le-am intalnit prin alte tari):
  Vine chelnerul cu nota de plata (pe care este tot ce ai consumat). De aici sunt 3 variante:
  1. Pe nota de plata scrie: 10% bacsis, (la fel cum scrie si in meniu in josul paginii).
  2. Pe nota de plata este o rubrica gen: Bacsis …………. in care, cu manuta ta completezi cat lasi bacsis.
  3. Pe nota sunt 3 rubrici: V-ati simtit Bine – BACSIS = 5% ; V-ati simti Foarte Bine – BACSIS = 10% ; V-ati simtit Excelent – BACSIS = 15 %. Bifezi rubrica potrivita cu starea de spirit.
  Continuarea:
  Pui banii langa nota de plata. Vine chelnerul, ia nota de plata si banii si se intoarce cu bonul pe care sunt trecute suma platita pentru masa consumata si bacsisul. Nu-i mai lasi nimic si fiecare pleaca in treaba lui.
  Simplu si elegant !

  Povestea cu taximetristul si cu baiatul cu Pizza.
  Varianta 1.
  Chitanta cu suma si fara datele personale ale clientului. Se completeaza doar suma. Clientul primeste primul exemplar (cel alb) si la cotorul chitantierului raman 2 copii, cea rosie si cea verde (se foloseste chitantier cu “3 foi”). La sfarsitul zilei sau al turei, banii si exemplarul rosu al fiecarei chitante se depun la casierie. La cotorul chitantierului ramane exemplarul verde. Cine intra in tura ia chitantierul si continua actiunea.
  Varianta 2.
  Casa de marcat mobila (cu baterie si fiscalizata pentru Punct de Locru: Comert Ambulant). La sfarsitul zilei sau al turei se da Raport Z si, impreuna cu banii, se depune la casierie. Cine intra in tura ia casa de marcat si continua actiunea.
  Astfel clientul primeste pe loc document fiscal (chitanta sau bon) cu suma lasata bacsis.
  In ambele cazuri durata operatiunii de emitere chitanta / bon este de 5-10 secunde.
  Eu cred ca am fost destul de clar.

  P.S. Proprietarii Hanului ce metoda prefera pentru incasarea bacsisului?

  • d'Artagnan says:

   Cardinal Richelieu, parcă erai prim ministru pe vremea lui Ludovic, nu ministru de finanțe!!
   Cred că ar fi momentul ca după o absolventă de Harvard, după un colecționar de tablouri, să vină și un popă ministru de finanțe.
   Ce variantă prefer pentru încasarea bacșișului?
   Variantasă ne întâlnim să ne duelăm la biserica din colț.
   De când mama dracu încasează mușchetarii bacșiș?!?
   Doar mintea cardinalului putea aduce în spațiul public o asemenea blasfemie defăimătoare.
   En garde!

   • Cardinal Richelieu says:

    @D’Artagnan,
    Nu rade, ca popii le au cu cele “banesti”. Uite-te la biserica din cartierul tau (oricare ar fi acest cartier). Sigur e cea mai mandra constructie pe o raza de… pana la urmatoarea biserica !
    Azi am mancat o pizza la restaurant. Chelnerul mi-a dat bon si eu i-am dat bacsis. El a plecat cu banii de bacsis si dupa 2 minute s-a intors cu bon pe bacsis. Eu daca am vazut ca vine cu un bon si este un “bun roman”, nu am rezistat si i-am mai dat un bacsis. El a plecat si cu acesti bani si mi-a dat alt bon pentru cel de-al doilea bacsis. Eu, daca l-am vazut ca-mi face un serviciu si vine cu un bon, nu puteam sa-l las sa place fara bacsis si i-am dat inca un bacsis. El s-a intors cu alt bon si pentru acest bacsis… Oare trebuia sa ma opresc la al III-lea sau la al VII-lea bacsis? Si totul a fost legal ! Acel chelner nu a mai servit pe nimeni 1/2 ore cat mi-a tot dat bonuri la bacsisuri.
    Concluzie, amandoi am fost “buni romani” si ma duc sa ma filmez cu gropile neastupate din fata blocului meu, gropi facute “din taxele tale” , “bacsisurile mele” si “spagile lor”. Ca asa am vazut eu la TV ca se face. Si ce e la TV e purul adevar !

 18. pierre says:

  Prieteni, azi a fost prima zi in care am completat si semnat ” Registrul banilor personali “.
  La ora 9.00 trecute fix , in rubrica “suma detinuta la inceputul programului ” s-a itit, burtos, un mare ” 0 “. Adicatelea nicio letcaie in buzunar. Acest ” 0 ” (barat) a rezistat eroic pana la sfarsitul programului si se prefigureaza ca va rezista si zilele urmatoare, cel putin pana cand legea asta va sucomba rapusa de propria tampenie. Sau poate rapusa mai curand chiar de Curtea Constitutionala , caci discutam azi cu niste prieteni si ne intrebam in care stat sub-saharian te mai intreaba “organele” despre cum , cand si pe ce iti cheltuiesti proprii bani. Iar umilinta de a ma justifica pentru banii personali din portofelul personal si de a fi tratat apriori ca un evazionist , ei, asta o merit cu varf si indesat din moment ce impreuna cu mandrii mei conationali alegem cam o data la 10 ani sa ne lasam calariti total de clica PSD. ( Iohannis inclus , ca asta la cat de slab se dovedeste a fi, poti sa-l asezi in orice tabara, oricum nu cantareste nimic ).
  PS Am vazut azi ca pentru prima data de la 16 noiembrie, plavanul german s-a infuriat pe plagiatorul roman. Ma rog, a iesit ceva jalnic, cam ca un caine buldog care latra ca o pisica subnutrita. Mai bine ar tacea, macar unii se amagesc inca ca Iohannis ” tace si face “. Face pe dracu’ …

  • mac gregor says:

   Si eu sunt teribil de curios ce va face Johannis. La investire a facut misto de stilul lui Basescu, el avea metode superioare 🙂

   Si mai ales sa vedem ce impact au discutiile civilizate asupra porcovanului de Ponta, Zgonea, Tariceanu..

 19. athos says:

  “Romania functioneaza cu taxele tale”

  Dupa cum bine remarca cineva, involuntar sau nu, sloganul ales de Agentia Godmother, care a realizat camapania media pentru ANAF, poate fi lesne citit si astfel:

  “Romania functioneaza cu taxe letale”.

 20. athos says:

  Sigur ca in spatele acestui slogan se afla o mare miniciuna. Romania nu functioneaza cu taxe, ci cu efortul antreprenorial si munca milioanelor de oameni care isi dau si dau altora de mancare. Poate ca unora li s-o parea corect sa trimiti coloane de masini ale ANAF ca sa stranga biruri prin constrangere, insa in spatele acestei initiative se gaseste o socoteala gresita:

  – micul evazionist nu este un pericol social, maruntul lui surplus salvat de la taxe nu-l imbogateste, ci il face sa supravietuiasca
  – obligatia de a oficializa ultimul banut il va face sa inchida sau sa ridice preturile. Va pierde el, consumatorul si Bugetul, in final.
  – ceea ce ramane va fi un parc de masini ANAF si o gramada de inspectori antifrauda care vor vrea salariu in fiecare luna.

  Stiu, o sa spuneti ca standardul in Europa este sa dai bon fiscal. Da, insa standardul preturilor in servicii este si el altul. In Romania, nivelul taxelor se afla in disporportie cu puterea generala de cumparare si productivitatea, generand un nivel de consum scazut. Reactia de aparare a comerciantului vine din imposibilitatea unui volum de desfacere suficient la nivelul de pret cerut de aceste taxe, astfel incat sa mai si ramana ceva. Pana la urma insa, obligatia in sine de a da bon fiscal este una corecta, dar mijloacele puse in miscare pentru a traduce in practica aceasta obligatie, in vreme ce marea contrabanda ramane neatinsa, sunt un semn limpede al semnificatiei reale a actiunilor acestui Guvern, de fapt nu foarte diferita de al oricaruia de pana acum: nu ne intereseaza atat sa combatem evaziunea, cat sa strangem repede niste bani. Sa ne reamintim ca cvastotalitatea cazurilor de spalare de bani si mare evaziune anchetate se afla in curtea DNA, si ca implicarea membrilor Guvernului si ANAF, atunci cand exista, se materializeaza in a fi subiectul unor cereri de arestare preventiva…

 21. neamtu tiganu says:

  da ce va basicati ma baieti, am facut o mica greseala pt. care trebuie sa-mi cer scuze, de fapt basist-handicapat e un pleonasm, sinonim la basist nu e numai handicapat, mai e si cretin, dobitoc, alegeti voi ce credeti ca vi se potriveste mai bine.

  P.C Ma imbecililor! Cine stie cistiga, care mare personalitate politica si in ce an a folosit aceasta expresie?

  • d'Artagnan says:

   OK, dacă stabilim conform index Neamțu Țiganu că ”basist-handicapat e un pleonasm, sinonim la basist nu e numai handicapat, mai e si cretin, dobitoc”, atunci când vrei să ne faci praf folosește doar termenul de băsist, fără alte epitete pleonastice.

   • pierre says:

    Asta este optiunea ta.
    Eu prefer ca atunci cand vrea sa ne faca praf, in caz ca si poate fara sa cada-n nas si sa traga partz-uri , s-o faca fara referiri la persoana.
    Stiu ca-i este aproape imposibil ipochimenului, nivelul de educatie si civilizatie, ca sa nu mai vorbesc de inteligenta, nu-i permite decat ca atunci converseaza cu o persoana cu alte optiuni politice, la limita sa-i zicem chiar un basist, sa insulte si sa ofenseze.
    Probabil esti si tu constient de asta, dar cum vad ca ai devenit brusc concesiv si gata sa-i accepti porcariile , deduc ca ti-l doresti in continuare la Han. Este OK si pentru mine, doar ca dezlegarea pe care i-o dai nu ma include si pe mine.

 22. pierre says:

  Petrecut week end la munte, in Tinutul Secuiesc. Facut in 2 zile 5 note de plata la diverse restaurante.Conform obicei personal bine inradacinat, lasat de fiecare data 10% bacsis. De fiecare data, servirea si produsele consumate- de o calitate ireprosabila.
  Din 5 consumatii, primit 0 bonuri fiscale pentru bacsis. Nimeni nici nu a schitat vreun suspin sau tentativa de a ma intreba macar daca doresc bon pentru bacsis.
  Daca as fi cerut, mai mult ca sigur ca as fi primit. Tras concluzia ca spre deosebire de noi, care ne agitam si cheltuim timp si energie in dezbateri sterile, ungurii sunt ( din nou ) mai pragmatici si eficienti : si-au bagat de la inceput picioarele in initiativa guvernului.

  • d'Artagnan says:

   Eu cred că nu sunt români adevărați, nu recunosc guvernul României. Mă tem de trădare. Vor să ducă țara în faliment s-o cumpere ei.

  • neamtu tiganu says:

   Conform obicei personal bine inradacinat, lasat de fiecare data 10% bacsis.
   *******************************
   – “O, paşă, cît de darnic eşti!
   Mai mult decît în visul meu!
   Să-ti răsplătească Dumnezeu,
   Aşa cum îmi plăteşti!”

 23. d'Artagnan says:

  GÂNDUL MEU. Vreţi bon pentru un leu bacşiş? Dar voi puneţi pe site toate cheltuielile absurde pe care le faceţi cu mii de lei pe o băncuţă în parc şi cu ceasuri aurite de sute de mii de euro? Vreţi bani? Dar arătaţi-ne ce faceţi cu banii noştri!
  de Sorin PÂSLARU

  Dacă cineva a gândit premeditat subminarea guvernului Ponta prin introducerea impozitului pe bacşiş, atunci a dat o lovitură de maestru. Cine sunt într-o societate nodurile de comunicare? Chelnerii, taximetriştii, coafezele şi frizerii.

  Se spune că în Grecia investitorii deştepţi au ieşit de pe piaţa bursieră în urmă cu 10-15 ani, atunci când până şi frizerii îţi dădeau ponturi, adică ce acţiune urma să crească şi de ce.

  Să ataci acum printr-un impozit absurd şi birocratic tocmai această breaslă înseamnă să-ţi dai foc la valiză din punct de vedere electoral. Nouăzeci la sută din subiectele de discuţie desfăşurate astăzi în restaurante, frizerii şi taxiuri, adică fix acolo unde oamenii vorbesc cel mai mult, sunt despre noua ”taxă Ponta”. Sau ”taxa Orlando Teodorovici”?

  Lovitura va fi covârşitoare pentru cei care au gândit această măsură. Impactul în starea de spirit a populaţiei va fi mai mare chiar şi decât tăierea salariilor de 25% din 2010, asumată de preşedintele Băsescu.

  Raţional ar părea să aibă sens ca şi aceste venituri, care sunt în medie de 1.000-2.000 de lei pe lună de persoană, să fie impozitate. Dar modul de impunere este atât de prost gândit – cu bon suplimentar, cu număratul banilor la intratul şi la ieşirea din schimb, cu dreptul de percheziţionare încât nici nu merită comentarii. Este complet rupt de realitate, consumă timp şi nervi şi nu îşi atinge în niciun fel scopul.

  Absurditatea este atât de mare, încât se ajunge ca până şi hârtia şi cerneala folosite pentru emiterea bonului să valoreze mai mult decât cei 16% aferenţi unui bacşiş de 10 bani.

  Nu mai vorbim de minutele folosite pentru dusul şi adusul bonului, care pot ajunge la o oră din timpul însumat regulamentar de lucru de opt ore al unui chelner. Într-o economie competitivă, cum este cea americană spre exemplu, salariile se calculează la oră, astfel încât oamenii ştiu că dacă îşi alocă o jumătate de oră de atenţie unei activităţi şi îşi depun toată energia să o desfăşoare la un nivel de calitate ridicat, atunci vor fi recompensaţi corespunzător.

  Uluitoare graba cu care a fost inventat şi aprobat acest impozit, în condiţiile în care nu ar aduce la bugetul statului decât circa 160-170 de milioane de lei pe an. Aceasta înseamnă doar 1,3% din impozitul pe profit încasat anul trecut de guvern, adică 12 miliarde de lei şi 0,07%, adică sub 1 la mie din veniturile totale la bugetul consolidat al statului de 214 miliarde de lei în 2014.

  Ca un impozit să fie aplicabil, manualul de economie spune că trebuie să fie uşor de administrat. Când consumă mai multă energie şi timp decât produce, atunci este un impozit prost.

  Membrii guvernului au lipsit la lecţia despre istoria fanarioţilor. (Sau poate chiar au învăţat-o foarte bine? J) Caragea Vodă, Vodă Sturdza sau Suţu au rămas fiecare în amintirea oamenilor prin tot felul de taxe născocite pentru a-şi rotunji averile la care râvneau înainte să ajungă pe tronul Moldovei sau al ţării Româneşti.

  Aşa o să rămână în memoria colectivă Victor Ponta şi Orlando Teodorovici – cei care au pus taxe pe bacşiş. Lipsa de înţelegere a realităţii businessului şi faptul că guvernul nu îşi dă seama că rolul său este de a înlesni tranzacţiile în economie şi nu de a le frâna prin piedici birocratice îi vor arunca pe cei doi până la urmă de la putere.

  Scăderea CAS cu cinci puncte procentuale a lăsat în economie 6 miliarde de lei, deci într-un fel guvernul ”dă” de 37 de ori mai mult decât ”ia” (cele 160 de milioane de lei venituri suplimentare din impozitul pe bacşiş), însă măsura este atât de nepopulară, încât nu va putea fi compensată nici măcar cu scăderea TVA de la 1 iunie.

  Numai o îmbunătăţire cu 10% a profitabilităţii companiilor de stat ar fi adus la buget de 4-5 ori mai mulţi bani decât această măsură. Nu mai vorbim de redevenţele petroliere neschimbate, de anularea unor datorii de sute de milioane de lei ale CFR S.A sau ale complexurilor energetice.

  În 2014 veniturile nefiscale la bugetul consolidat au fost de 17 miliarde de lei, în scădere cu 0,1% faţă de anul anterior, în condiţiile în care veniturile totale au crescut cu 7%, până la 214 miliarde de lei. Cele 160-170 de milioane de lei preconizate a fi strânse în 2015 din impozitul pe bacşiş reprezintă chiar 1% din veniturile nefiscale, unde intră profitul companiilor de stat.

  Este bine că bonul fiscal a devenit acum o normalitate în orice restaurant sau chioşc, însă prigoana după cei care muncesc de dimineaţa până seara să câştige un ban de pâine trebuie să înceteze. Numai asta le lipsea taximetriştilor, mulţi dintre ei ajunşi aproape la stadiul de roboţi prinşi câte 10-12 ore pe scaun, să îşi mai bată capul cu încă un impozit şi să îşi numere permanent banii din buzunar.

  Voi vreţi bon pentru un leu bacşiş? Dar voi puneţi pe site toate cheltuielile absurde pe care le faceţi cu mii de lei pe o băncuţă în parc şi cu ceasuri aurite de sute de mii de euro? Vreţi bani? Dar arătaţi-ne ce faceţi cu banii noştri.

  Niciun director de achiziţii din orice instituţie publică cu un buget mai mare de un milion de lei pe an – spital, şcoală, agenţie, casă de cultură, primărie – nu doarme bine noaptea, pentru că ştie cum sunt umflate de cinci, până la zece ori sumele plătite pentru contracte date firmelor deţinute de verişori şi alţi interpuşi, şi voi veniţi să îi prigoniţi pe chelnerii cu 800 de lei pe lună salariu pe cartea de muncă? Oare nu vă gândiţi că la un moment dat tensiunea asta acumulată va exploda? Chiar vreţi ca România să ia foc?

 24. mac gregor says:

  porcaria saptamanii e stenograma lui Athanasiu, fara indoiala. Nu cred ca Ponta poate face ceva care sa o detroneze.

  http://www.stiripesurse.ro/stenograme-ne-am-tinut-de-nas-si-am-fuzionat-nu-vor-primi-premierul-razboi-monstru-in-pnl_955321.html

  Practic nu e nici o diferenta intre Ponta, care a incalcat intelegerea de paritate cu Crin, si PNL-ul lui Gorghiu..

 25. Radu Humor says:

  În general nu dau bacşiş !
  Consider că prin cei câţiva lei lăsaţi îl umilesc pe cel/cea care contribuie la desfăşurarea unui act comercial pentru care este plătit ( treaba lui cât de bine !).

  Prefer să-i mulţumesc (dacă merită !) într-un fel care cu siguranţă face mai mult decât cei câţiva lei lăsaţi sau aruncaţi cu superioritate şi dispreţ de către un parvenit îmbogăţit prin metode asemănătoare !
  Şi vă asigur că mi-am câştigat de fiecare dată respectul, chiar în detrimentul celor care practicau metoda ( chiar a unora ce lasă de regulă 10 % ), doar pentru plăcerea de a-i vedea pe nişte angajaţi, de regulă angajate, umilindu-se şi căciulindu-se în faţa lor , sau zâmbindu-le cu subînţeles !
  Ca să nu mai vorbim că unii chiar se simt înjosiţi de aceste metehne balcanice 🙄

 26. Radu Humor says:


  Sunt bun român, sau mare fraier ?! 😉

  Vezi gropi în asfalt, care-ţi distrug maşina? Ăia sunt banii tăi, fraiere, care au fost luaţi pur şi simplu din asflatul ăla şi băgaţi la ei în buzunar. Stai în trafic şi-ţi numeri zilele pierdute? Ăia sunt banii şi anii tăi, furaţi din proiectele de modernizare a infrastructurii care nu s-au mai făcut pentru că „nu sunt bani” ca să fie făcute la preţul triplu la care se gândiseră ei. Trebuie să cumperi manuale? Trebuie să dai şpagă la medic? Trebuie să vii cu medicamente de-acasă? Trebuie să strângi din dinţi când vezi pensia de mizerie a părinţilor şi bunicilor tăi care au muncit o viaţă-ntreagă? Trebuie să jonglezi cu jdemii de caiete, documente, registre şi hârtii care să dovedească un singur lucru, şi anume că ţi-ai plătit toate taxele inventate şi parainventate, doar ca să fii lăsat în pace să trăieşti? Fii fericit: toţi banii ăştia, repet, peste jumătate din veniturile tale, sunt luaţi cu japca de ei şi pentru ei, nu pentru tine, fraiere.

  […]

  Iar când vei crăpa sub toate taxele astea, adu-ţi aminte de campania noastră de publicitate. Să nu zici că n-ai fost prevenit, fraiere: noi trăim din taxe letale. Ai priceput gluma? Hăhăhăhăhăhă. Poanta eşti chiar tu, fraiere.

  Parerea asta, pe larg, o putem citi la Ţara lor, taxe letale:

  Zici că ţi-ai luat ţara înapoi? Păi dacă tot ţi-ai luat-o, e timpul să plăteşti. Iei ceva, plăteşti, nimic nu e gratis în viaţă, cum spunea Arsenie Boca. Sau Papacioc, nu mai ştiu. De exemplu, dacă eşti român, e cazul să plăteşti cu vârf şi îndesat onoarea de a te fi născut în ţara asta, care a dat lumii atâţia poeţi geniali şi somităţi fără de care globul pământesc ar fi încetat să se învârtă. Iar dacă ai ales şi să rămâi în ţara asta, e cazul să bagi mâna în buzunar, pentru că a trăi în România costă.

  Dar de ce costă? De ce atâtea taxe, care înjumătăţesc orice venit făcut în mod legal? Pentru că ţara în care trăieşti tu nu e, de fapt, ţara ta. Tu eşti un minoritar. Un prost. Un fraier. Un bun de plată. Ţara asta este de fapt ţara lor. Cum adică a lor, cine sunt ei? Ei sunt cei care trăiesc din taxele tale. Taxele tale finanţează tot, iar fără banii tăi, ei n-ar putea trăi. Nu, nu te uita la amărâţii care iau câteva sute de lei în fiecare lună ca ajutor de stat pentru a sta acasă, ei sunt ţinuţi într-o stare continuă de sărăcie pentru ca apoi să voteze cu cei care le aruncă mărunţişul – dacă ar fi pe picioarele proprii, ar fi taxaţi şi ei, la sânge, cât să nu se poată elibera din strânsoarea drăgăstoasă a statului.

  Uită-te, în schimb, la cei care reuşesc să facă milioane de euro dintr-un pocnet de degete. Cei cu patru-cinci-şase clase şi patru-cinci-şase case obţinute cinstit, din meditaţii şi moşteniri de la diverse mătuşi care au binevoit să moară la timpul potrivit. Sunt cei care se află de decenii în fruntea consiliilor locale şi judeţene, şi care ştiu foarte bine ce să facă cu taxele tale – unde să le deturneze, cum să-şi plătească servicii personale din ele, cum să le toace pe jardiniere de lux şi alei din dale care se sparg după două luni, pe drumuri care trebuie întreţinute mereu şi mereu pentru că sunt prost executate, ba, mai nou, şi pe renovări istorice făcute de mântuială, cu firme alese pe sprânceană. Inspectori, vameşi şi judecători care-şi fac vile din salariile mici de la stat, primari, şefi de consilii judeţene şi poliţişti care reuşesc în fiecare lună minunea de a trăi regeşte pe bani puţini. Deasupra lor, adevăraţii băieţi deştepţi, cei care învârt marile proiecte ale ţării, alea pe care nu le-ai văzut decât în clipurile de la televizor.

  Nivelul jafului din taxele tale este atât de mare, încât la buget ajung prea puţini bani. De când cu DNA-ul, mare parte din banii ăştia care erau sifonaţi din buzunarul tău au devenit excedent: ne e prea frică să mai facem ceva cu ei, iar interesul nostru nu este acela de a-i investi cum se cuvine, în proiecte acordate legal, în licitaţii nemăsluite, în infrastructură gândită pentru tine şi pentru voi toţi, iar nu pentru buzunarele noastre. De când cu jihadul ANAF-ului, s-au strâns chiar şi mai mulţi bani, de nu mai ştim ce să facem cu ei.

  Dar să nu crezi că doar sus-puşii te fură, nu. Te fură în grup, ori de câte ori eşti nevoit să scoţi bani din buzunar pentru o adeverinţă inutilă, dar necesară ca unchiul sau nepoata cuiva să aibă un post călduţ la administraţia publică. Te fură ori de câte ori plăteşti degeaba un timbru fiscal, doar pentru ca un inspector să aibă ce controla. Te fură atunci când munceşti, te fură atunci când te duci în vacanţă, te fură când dormi şi te fură când te trezeşti. Te fură când stai pe întuneric pentru că a mai cedat un transformator înlocuit pe hârtie, te fură când ţi s-a oprit apa pentru că ţeava raportată ca fiind înlocuită cu una nouă n-a intrat de fapt niciodată în pământ, te fură când treci bariera de la Feteşti şi te fură când îţi plăteşti amenzile, doar pentru ca Fiscul să-ţi mai ceară banii o dată peste câteva luni, pentru că nu le-ai adus dovada în triplu exemplar, ca să meargă câte unul la mătuşa, la nepoata şi la fratele celui care a inventat posturile dintr-o simplă mişcare de pix. Adică la ei !
  Cum, care ei? Ei, de la prim-miniştrii care s-au perindat în ultimii 25 de ani, la miniştrii penali, la parlamentarii analfabeţi, la secretarii si subsecretarii, la secretarele şi pestesecretarele, la blondele lor intrate şi ieşite din puşcărie, la tezele lor de doctorat plătite en-gros direct la umilii profesori universitari, la birourile pline de funcţionari care plimbă hârtii de la unii la alţii, umflate pe rând de toate guvernările ţării ăsteia, indiferent de culoarea politică, la toţi şefii şi şefuţii din toate departamentele acestui imens aparat de stat cu milioane de guri şi dublu milioane de mâini, toate grăbite să-ţi ia banii ca să existe şi să-şi ducă viaţa în continuare la acelaşi nivel la care s-au obişnuit. Banii tăi, taxele tale.

  Plăteşte, fraiere, plăteşte şi ultimul bănuţ. Avem grijă să-ţi arătăm că eşti evazionist, că doar dacă tu furi 10 lei şi celălalt fură alţi 10 lei din toate taxele astea de care avem noi nevoie să hrănim sutele de mii de posturi de stat care nu produc nimic, de unde să mai luăm banii? Ce, ai nevoie de ăia 10 lei ca să subzişti? Haidade, nu zău, serios? Cum, să dăm afară 30-40% din toate posturile inventate în ultimii 10 ani şi atunci ar scădea şi taxele iar tu n-ai mai fi sufocat de ele, ci le-ai plăti cum se cuvine? Cum, să investim mai mult în educaţie şi sănătate, în detrimentul birocraţilor al căror singur scop e de a-ţi număra ţie banii? Cum, să stimulăm antreprenorii, IMM-urile, micile afaceri familiale care scot oamenii din şomaj şi-i fac să fie productivi, realmente productivi, preluând astfel şi mare parte din cei pe care i-am da afară de la stat? Păi cine te crezi, fraiere, cu cine crezi că stai de vorbă? Noi suntem votaţi mereu de aceşti oameni ale căror posturi tot noi le-am inventat, tu du-te şi adu banii!

  Data viitoare gândeşte-te mai atent: te-ai născut şi ai crescut în România, fii patriot. Plăteşte-ţi taxele până la ultimul leuţ, fraiere, doar aşa se va propăşi funcţionărimea care ţine ţara asta pe umeri. Cum care umeri? Umerii ăia cu grade multe, desigur.

  Iar când vei crăpa sub toate taxele astea, adu-ţi aminte de campania noastră de publicitate. Să nu zici că n-ai fost prevenit, fraiere: noi trăim din taxeLE TALE.
  Ai priceput gluma? Hăhăhăhăhăhă. Poanta eşti chiar tu, fraiere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s