Pas cu pas. După 100 de zile.

Eu cred că actualul Președinte al României este inadecvat funcției pe care o deține. Ca să fiu mai clar, este inadecvat ca tipologie etnică pentru funcția de Președinte al tuturor românilor pentru că noi suntem în esență un neam latin, care fierbe ușor, care vrea acțiune și reacțiune cu rezultate imediate, spectaculoase.
Și care stabilește în permanență niște puncte ”zero” de la care să plece. N-are răbdare să continue ”ceva”, să clădească în continuare pe niște temelii, poporul român parcă dorește mai mereu un nou început. Sincer, eu am început să obosesc de atâtea restarturi.
Ar fi trebuit poate  să ne pună pe gânduri titlul cărții lui Iohannis: ”Pas cu pas”. Nu ne-am interesat la momentul respectiv, înainte de alegeri, să aflăm ce vrea să spună; domle, foarte bine, pas cu pas să fie, dar cum vor fi pașii ăștia: mai mari, gen pasul uriașului, mai mici, gen pasul piticului, în ritm alert, avem de-a face cu un maraton, un sprint, un fond, cu un pas săltat, normal sau de defilare? Care va fi frecvența, cadența lor? Câți pași vom face la suta de zile de mandat?
Eu sunt convins că majoritatea dintre noi a avut în gând proba de viteză de o sută de metri garduri, uitând că germanii sunt mai buni la maraton.
Ascultând eu vocea (vocile) poporului înțeleg că i se reproșează următoarele:
1. Că este prea moale, prea tăcut, prea rigid.
2. Că-l tolerează pe Ponta sau că, mai rău, fac parte din aceeași tabără.
3. Că nu ”i-o trage” lui Băsescu, că nu-l bagă la pușcărie, că de ce l-a lăsat la Scroviștea sau că, mai rău, fac parte din aceeași tabără.
4. Că-i ținut ostatic de serviciile secrete sau că, mai rău, este un agent acoperit.
5. Că nu-l schimbă pe Coldea de la SRI.
6. Că nu schimbă conducerea DNA.
7. Că nu schimbă Guvernul.
8. Că se plânge că nu i s-a dat încă de către Guvern casa reglementată de lege.
9. Că nu dizolvă Parlamentul.
10. Că nu preia rolul de lider al Opoziției.
Și multe altele…care uneori se bat cap în cap, ca în exemplele de mai sus.
Am totuși impresia că haina constituțională este prea strâmtă pentru a-i permite prea multe acțiuni. Avem de-a face cu un Președinte ales prin vot direct, dar cu atribuții constituționale limitate, de parcă ar fi un Președinte onorific, pus de Parlament. Înțeleg că această anomalie a venit ca reflex al istoriei, mă refer la Ceaușescu, dar poate e timpul să echilibrăm cumva balanța, adică să dăm atribuții conform reprezentativității … sau să privim mai realist anvergura gesturilor politice pe care le poate face cel din fruntea țării.
În prezent, Puterea efectivă nu o deține Președintele ales direct, ca în SUA, ci o deține Parlamentul și, mai ales, Guvernul emanat de acesta. Așa că multe dintre așteptările pe care le avem de la un Președinte ar trebui să le îndreptăm în altă parte.
Prin urmare, pentru a judeca cele 100 de zile de mandat ale lui Iohannis ar trebui să stăm cu Constituția în față și să vedem ce se poate și ce nu se poate face într-un mandat de Președinte, și nu să fabulăm povești despre ce am vrea noi să facă el, așa, la modul subiectiv și în general vorbind.

În ce privește pașii, aș paria pe maraton, acolo distanța parcursă în final este mult mai mare decât cei doar o sută de metri (garduri) acoperiți în ritm alert și unde mai ai și șansa să te împiedici și să cazi, scuzați de expresie, drept în bot.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

36 Responses to Pas cu pas. După 100 de zile.

 1. mac gregor says:

  Problema e ca in imaginarul colectiv “voda” e puternic, taie boierii etc.

  As incepe prin a zice ca Constitutia e gresita, si alegerile legislative ar trebui sa aiba loc la o luna dupa cele prezidentiale. Ce efect ar avea? Romanii ar merge pe mana castigatorului in alegeri si i-ar da o majoritate in Parlament cu care sa lucreze. Asta ar elimina cam toate problemele de care am suferit in ultimii ani.

  Unele lucruri sunt prea bine bagate in mentalul colectiv ca sa le putem schimba. Nu mai bine ne folosim de ele?

 2. Cristina says:

  “Puterea efectivă nu o deține Președintele ales direct, ca în SUA,” – In SUA presedintele nu detine puterea efectiva. Dimpotriva, e pe locul doi, dupa Congress.

  • d'Artagnan says:

   ”Președintele Statelor Unite ale Americii este simultan Președintele și Șeful Guvernului Statelor Unite ale Americii. Articolul II a Constituției Statelor Unite acordă puterea executivă a Statelor Unite președintelui
   De la fondarea Statelor Unite, puterea președintelui și a guvernului federal a crescut substanțial și fiecare președinte modern, în ciuda faptului că nu deține nici o putere legislativă, alta decât de semnarea legilor sau ridicarea dreptului de veto, este în mare măsură responsabil pentru dictarea agendei legislative a partidului său precum și a politicilor interne și externe a Statelor Unite. ”
   Cristina înțeleg ce zici, înțelege și tu la ce m-am referit. E o distanță enormă între ce poate face un Președinte american față de unul român, la asta m-am referit când am folosit termenul de ”efectivă”.

 3. pierre says:

  Haina constitutionala e prea stramta ? Poate pentru Iohannis…
  Dar unde haina constitutionala e suficient de larga ca sa incapa Herr Iohannis impreuna cu sotia, eventual si cu garda SPP in ea, noi ce ne facem ?
  De pilda art 109 din Constitutia Romaniei :

  (2) “Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

  Pai cand Ministrul de Finante al unei tari membre UE este acuzat de coruptie grava, cu prejudicii incalculabile asupra credibilitatii finantelor tarii si mai ales cand iresponsabilul vesel numit Victor Viorel batea campii spunand ca ce bun ministru e Valcov si cum il tine el in guvern pana scoate Codul Fiscal, deci nici vorba de demitere, Iohannis ce facea ? Il strangea haina constitutionala ?
  A fost nevoie de uriasa presiune publica pentru a catadicsi sa scrie 3 vorbe pe Facebook despre demisia lui Valcov, asta cand singurul gest corect politic era sa-l suspende automat pe Valcov.
  Dar despre art 80 din Constitutie ce parere aveti ?

  (2) ” Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

  Pai oare la ce vegheaza ( in lanul de secara) dl Iohannis in timp ce, de exemplu, Victor Viorel sfideaza orice norma democratica si de buna guvernare, emitand o OUG in care a ingramadit de-a valma 28 de alte OUG mai mici, numai ca sa se bata pe burta in studiourile lui Gadea ca de la inceputul anului el nu a dat decat una buc OUG ? Dar cand acelasi tupeist da o OUG de uz personal, cea cu renuntarea la titlul de doctor, Iohannis la ce anume vegheaza ? Dar cand Avocatul Poporului refuza sa-si indeplineasca functia de reprezentant al poporului in raport cu administratia si nu ataca la CC acte de guvern care ulterior au fost declarate neconstitutionale, Iohannis la ce vegheaza ?

  Sa mai citim din Constitutie ? Hai sa mai citim :
  ARTICOLUL 88
  “Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.”

  Pai, in loc sa scrie pe FB prostioare despre “nimeni nu e mai presus de lege ” atunci cand penalii din Parlament se acopera unii pe altii, nu era mai corect sa se adreseze direct Parlamentului ? Nu avea alta incarcatura gestul decat postarile inodore si incolore de pe FB ?
  Haideti sa o lasam pe asta cu ce-i permite Constitutia sa faca. Omul nu stie sau nu poate mai mult.
  Cel putin deocamdata. Sa credem ca pana la urma va invata. Sa-i scuzam insa inactivitatea, lipsa de idei, curaj si initiativa doar prin asa zisele constrangeri constitutionale nu inseamna decat sa ne furam singuri caciula. Constitutia este, dupa parerea mea, o unealta : o dai in mana unuia care se pricepe, stie ce sa faca cu ea; o dai in mana unui natang, sta cu ea in brate pana-l prinde somnul.Si degeaba…

  • d'Artagnan says:

   Păi vezi, uite-așa ar trebui să-l luăm la puricat pe Președinte, cu articolele pe masă! 🙂
   Chiar și așa am putea fi bănuiți de oarecare subiectivism, aproximări, deformări, interpretări, dar oricum este o distanță enormă față de datul cu părerea despre ce POATE și TREBUIE să facă un Președinte.

   • Cardinal Richelieu says:

    Eu zic sa-i traducem Constitutia Romaniei in germana, poate asa o citeste si o intelege. Acum se pare ca citeste si actioneaza dupa Constitutia Germaniei.

 4. d'Artagnan says:

  Aloooooo!!!!
  Băi, voi ați uitat că e ziua ”Hanului”? Am împlinit 2 ani mari și lați, și cum creștem ca Pipăruș Vodă, un an cât 7 (parcă așa era…), suntem în floarea vârstei ( parcă atâta dă suma…).
  Hai, La mulți ani, să ne trăiască dușmanii!

  Cado’ de la mine o melodie aflată de la fiică-mea care m-a întrebat …

  Who The Fuck Is Paul McCartney!? 🙂
  Așa cred că se întreabă și lumea: Who the fuck is Hanul Mușchetarilor?!

 5. d'Artagnan says:

  De 1 aprilie, ziua păcălelilor, DEX Online îi întâmpină pe utilizatori cu un mesaj agramat.
  Astfel, cei care vor să caute sensul unui cuvânt în dicţionarul online sunt întâmpinaţi de următorul mesaj:
  ”Decât tasta-ţi un cuvânt şi Dexonline vil caută!!”.

 6. athos says:

  Personal, spre rusinea mea, nu am reusit nici in ziua de azi sa imi structurez o opinie despre Klaus Johannis. Apreciez multe lucruri la el, altele insa ma intriga. Este limpede, Klaus Johannis nu este un politician tipic. Nici pentru Romania, nici pentru alte tari.

 7. Observator says:

  So, sa creșteți mari, sa ma invitați la majorat, sa fiți cuminți si buni! La mulți ani!

  Cât despre Iohannis, am citit mai ieri pe hotnews despre in studiu facut de un profesor de la Cluj, despre psihologia românilor. Ei bine, principala noastră caracteristica e ca nu avem încredere in oameni. De unde eu am tras doua concluzii:
  – asa cum va tot ziceam, astia de la DNA nu-s oameni, vedeți câtă încredere au românii in ei?
  – citind comentariile voastre constat ca Iohannis e om. Pe mine asta ma bucura. Mie imi plac oamenii. Si am si încredere in ei

 8. athos says:

  “Oficialii rusi ar fi adaugat ca “aceleasi conditii care au existat in Ucraina si au determinat Rusia sa actioneze acolo” exista si in cele trei state baltice, care, ca si Ucraina, au un numar mare de cetateni care se considera etnici rusi.”

  Integral aici:

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-19812079-rusia-ameninta-folosi-forta-nucleara-pentru-apara-anexarea-crimeei.htm

  De vreo doi ani, incepusem sa banuiesc ca ne va lua cu “frig siberian”…
  Putin da semne clare ca nu va precupeti nici un mijloc si nu va rata nici un pretext pentru a reface Uniunea Sovietica.

 9. d'Artagnan says:

  De ce e bine că Iohannis tace…
  http://www.contributors.ro/editorial/de-ce-e-bine-ca-iohannis-tace/

  … ca să reacționeze organismul social singur la microbi și viruși, să-și întărească sistemul imunitar…e și ăsta un punct de vedere valabil! 🙂

 10. d'Artagnan says:

  Păi să nu mori de râs?

  ”Senatorul de Sibiu Sorin Ilieșiu (fost PNL) spune că va activa ”în mod special în cadrul PSD Sibiu”, după ce miercuri a devenit membru al Organizației PSD București Sector 2. Ales în Parlament pe listele USL, din partea PNL, Ilieșiu transmite electoratului liberal care l-a votat în 2012 că nu trebuie să se considere trădat, ci să aibă încredere în PSD.
  ”După ce am făcut anunțul în Parlament, m-am înscris în PSD Sector 2, unde am domiciliul, și voi activa în mod special în cadrul PSD Sibiu pentru că sunt senator de Sibiu”, a precizat pentru stiridesibiu.ro Sorin Ilieșiu.
  Întrebat de ce a făcut pasul către PSD, acesta a răspuns: ”Am fost ales pe listele USL, alianță din care făcea parte PSD și PNL. În PNL am făcut tot ce am putut și am încercat să-mi impun proiectul de condamnare a totalitarismului comunist , dar nu am reușit. Proiectul meu se poate reliza prin PSD”.
  Referitor la o posibilă dezamăgire a electoratului PNL care l-a votat, Sorin Ilieșiu transmite că ”nu trebuie să se simtă trădat, trebuie să aibă încredere în PSD pentru că sprijină proiectul pentru care am luptat”.
  Plecat din PNL, trecut prin PLR și înscris în PSD, senatorul Ilieșiu este considerat un câștig pentru PSD.
  ”Este o decizie personală a domnului Ilieșiu. Noi l-am susținut foarte mult în timpul alegerilor. Este categoric un câștig pentru PSD”, spune președintele interimar al PSD Sibiu, Adrian Besoiu.
  Conform statutului PSD Sibiu, o persoană devine membrul al unei organizații de partid acolo unde are domiciliul stabil sau reședința.”

 11. Lucifer says:

  În România,chiar dacă președinte ar fi Iisus Hristos,i-ar găsi și lui bube în cap.Românii vor să depășească repede-repede actuala perioadă,dar nu fac nimic pentru asta.Altora le-au trebuit sute de ani ca să găsească o soluție socială stabilă și evolutivă încât să ajungă la un nivel de viață ridicat;și asta în condiții mult mai favorabile economic decât cele de acum din România(deși și ei au trecut prin revoluții,războaie civile,războaie cu alții,etc).România a pierdut startul istoric de mult,încă de la retragerea aureliană din 271,și nu și-a găsit nici azi un scop care să o propulseze spre propria evoluție.Probabil suntem prea mioritici,prea leneși ca să nu zic proști.Fiindcă,cum altfel se poate explica că una din cele mai bogate țări europene,este și cea mai săracă.
  Dar să revenim.Poporul vrea repede-repede să trăiască ca în Occident dar să muncească ca în Est(așa cam ca grecii…),or asta nu se poate.Și nimeni nu poate face mare lucru cu un popor care doar vrea dar nu știe(sau nu poate…) să găsească o soluție pentru propria lui evoluție.Acum s-au legat de acest KWJ și așteptă totul de la el.Numai că nu poate singur iar ceilalți nu muncesc,decât clămpănesc și îi dau sfaturi sau îl critică.Ce-or vrea,să vină nemții și să muncească pentru ei?
  După părerea mea,pentru început,KWJ s-a mișcat bine.La intern nu a forțat limitele,a eliberat instituțiile de sub tutela politică(mai ales justiția și serviciile secrete) dar mai sunt multe de făcut.În politica externă a avut o serie de acțiuni coerente cu contacte politice de cel mai înalt nivel.Menționez aici noua abordare a politicii în Est,dar și punerea în discuție în mod tranșant a unor probleme importante(Schengen,Politica energetică europeană,MVC,etc).Dar cel mai important lucru făcut a fost în politica de apărare unde a luat măsuri ca România,cu sprijinul NATO,să fie un obstacol în calea acțiunilor Rusiei în est.
  Este mult?Este puțin?

  Au trecut doar 100 de zile.

 12. Radu Humor says:

  De unde vine ( a şi venit!) adevăratul pericol pentru România şi spre ce ni se arată nouă cu degetul ? Spre Rusia 😆

  Cititi si va cruciti documentul “Cucuveaua cu pene rosii”
  din 20.o6.1990

  Obiectiv 1 (OB1): De acum înainte trebuie să mă susţii … nu ai altă şansă acum. Ştiu că-ţi place să lucrezi cu prietenii tăi însă acum situaţia o cere…
  Gelu Voican Voiculescu (GVV): Depinde de concurenţă! Am auzit că Leon Goldenberg se bucură de sprijinul marelui consiliu … Credeţi că şi eu…
  OB 1: L-am mutat la Oslo. A ieşit din joc! … în locul lui te vom iniţia pe tine … vei deveni coordonator al reţelei de aici şi membru în conducere.
  GVV: Chiar înainte ca Rabi să ajungă în sânul lui Avram? Nu este puţin prea repede?
  OB 1: Eli, Eli … Eu încerc să execut testamentul lăsat de Rabi. Pot reuşi însă numai împreună cu tine şi cu şeful oficiului de la Praga. Tu aici ai o poziţie cheie şi în plus ai experienţa terenului…
  GVV: Dar de ce cu Praga? Acolo ne duce curentul?
  OB 1: Structura de la Praga este deja influentă în marele consiliu. Nu uita că cine are susţinerea primeşte şi fondurile şi nu numai atât. Praga este doar pilonul de sprijin. Forţele se vor concentra aici pentru că planul lui Rabi vizează România. De aceea şi alegerea ta.
  GVV: El a fost iniţiat?
  OB 1: Da, dar numai până la gradul 20 … Ştie că eu am gradul 31. Obedienţa lui va fi fără discuţii. Noi vom forma o structură distinctă care se va conecta direct la centru.
  GVV: Mie ce grad îmi daţi?
  OB 1: Oricum de la gradul 14 în sus. Aceasta depinde şi de tine, ştii …Cred că au venit şi ceilalţi doi.
  (intră în încăpere alte două persoane marcate în continuare ca Obiectivul 3 şi Obiectivul 4. Se fac saluturi în mai multe limbi)Obiectivul 3 (OB 3): Fericit în veci este Rabi. Acum stă pe muntele lui Moise la sfat cu Ilie şi Estera.
  OB 1: E în drum spre… Mai trebuie să treacă apa neagră. În ultimul moment s-a ridicat în mijlocul flăcărilor şi ne-a binecuvântat! Uite, în urna albă odihneşte cenuşa lui. Închină-i-te şi învaţă. Aici ne-am adunat ca să aducem la îndeplinire planurile sale.
  OB 4: Aş dori să vă cer o lămurire: puteam să ne punem de acord şi prin fax. De ce aţi riscat să ne întâlnim în România? Putem fi deconspiraţi cu uşurinţă aici unde terenul nu e sigur.
  GVV: Avem probleme. Iar problemele sunt aici … sau cel puţin pleacă de aici. Iar terenul este mai sigur decât pare. Totul se restructurează şi va fi cum trebuie, iar informaţiile de prisos se pierd pe drum…
  OB 4: Şi noi avem probleme, în Germania de Est… Şi fondurile întârzie.
  OB 1: S-auzim!
  OB 4: Am documentat complet cazul teroristului Carlos! Stăpânii lui, de la STASI, au vorbit.
  OB 1: Dar Carlos era al vostru… ce spui?
  OB 4: Aşa ştim noi. Ei cred că era numai al lor şi uneori al ruşilor. Rămân totuşi trei atentate majore pe care nu le-au controlat est-germanii. Însă nici Moscova şi nici noi…
  OB 1: Atunci cine?
  OB 4: Nu ştim … încă. Alţii, poate mai tari ca noi? Asta căutăm acum… vom afla cu siguranţă şi apoi vom aplica procedura standard.
  OB 1: Pierdeţi vremea! Preluăm noi cazul. Din Carlos va trebui să facem o legendă a estului. Să aibă ceilalţi ce mesteca în timp ce lucrăm. Dacă pâine nu avem să le dăm deocamdată măcar puţin circ. Apoi mai vedem în funcţie şi de directivele centrului. Voi vă ocupaţi de documentarea atentatului Lockerbie.
  OB 4: Da îl ştiu… Aeronava Pan Am, doborâtă în decembrie 1988 … cu 270 de morţi. Dar, la Lockerbie au fost implicaţi libienii lui Gadhafi.
  OB 1: Nu numai. Au condus cei de la STASI. Luaţi-i urma colonelului Silvian Becker şi vă veţi convinge. Nu trebuie să îi subestimăm pe ruşi…
  GVV: Începem? Este târziu şi …
  OB 3: Te grăbeşti să fii iniţiat? De altfel voi cunoaşteţi integral cele 24 de protocoale. Totul rămâne o formalitate.
  GVV: Da, dar le folosim numai pentru decriptarea telegramelor.
  OB 1: Astăzi vei afla şi tainele ordinii universale. Vei primi cheia aplicării protocoalelor în toate domeniile vieţii sociale. Te-ai întâlni cu Rabi pe muntele lui Moise?
  GVV: Da.
  OB 1: Care era mesajul?
  GVV: România va fi spaţiul de pace al poporului ales. Şi pentru asta terenul trebuie asanat.
  OB 1: Ce ne împiedică acum să se împlinească mesajul?
  GVV: Multe! … Pâinea şi circul nu i-a amăgit decât pe cei bătrâni. Tinerii nu s-au lăsat păcăliţi… Ei îl revendică pe general însă fără să o spună, aproape inconştient… Trebuie eliminat.
  OB 1: Generalul va dispărea. Vom avea grijă de asta. Unde am ajuns?
  GVV: La protocolul trei.
  OB 1: Poţi să-i desluşeşti taina?
  GVV:„Flecari neobosiţi au transformat şedinţele parlamentare şi adunările publice în lupte de vorbărie. Abuzurile puterii vor pregăti în cele din urmă prăbuşirea tuturor instituţiilor şi totul va fi răsturnat sub loviturile mulţimii dezlănţuite”. Deja au început să apară semnele că parlamentul devine o piaţă de vechituri şi corupţi. Restul îl face legea naturii omeneşti.
  OB 3: Corect! … Protocolul 12?
  GVV:„Nimic nu se va face cunoscut societăţii fără controlul nostru” … Cu taina plasată în protocolul 13: „În curând vom propune prin presă concursuri de artă, sport, divertisment; aceste preocupări le vor abate definitiv atenţia de la problemele în care ar trebui să ne luptăm cu ei”… iar cu fondurile primite de la Londra pentru marile trusturi de presă, acest mister este ca şi îndeplinit. Nimeni nu bănuieşte că toate acestea servesc un scop şi de aceea controlul nostru va rămâne invizibil… ca să vezi ceva trebuie să îi înţelegi rostul.
  OB 1: Just! … Acum taina din 15?
  GVV: Aceasta începe în protocolul 18: „Când va fi necessar să se întărească poliţia vom simula crearea dezordinii!” Abia apoi vine taina din 15 care lămureşte: „În rândul membrilor lojilor vor fi mulţi agenţi ai poliţiei naţionale şi internaţionale”. Prin aceasta îi aducem pe ai noştrii pe poziţii cheie fără să îi punem direct acolo … o să-i pună ei la nevoie.
  OB 1: Bravo. Văd că ai pătruns singur misterul funcţionării protocoalelor…
  GVV: La asta lucrăm, nu?
  OB 3: Mie mi se pare totuşi exagerat felul în care sunt aplicate aici protocoalele. Adică e prea rigid … pentru această învăţătură trebuie să fii mai inventiv în aplicarea ei. Din afară se vede foarte urât ceea ce faceţi voi aici în România.
  OB 1: Ce anume? La ce te referi?
  OB 3: Dacă ar fi să mă refer la compoziţia guvernului şi tot ar fi de ajuns…
  GVV: Nu înţeleg ce vrei să spui?
  OB 3: Ei… E foarte simplu, o minoritate de nici 0,1% din populaţia ţării deţine puterea în peste şaptezeci la sută din posturile guvernamentale. Aceasta bate la ochi nu credeţi? Chiar dacă sunt toate condiţiile îndeplinite sunt totuşi oameni care pot să îşi dea seama atunci când situaţia este flagrantă.
  OB 1: Aici să ştii că oamenii nu sunt atât de atenţi la ceea ce se întâmplă în societatea lor. Ei sunt mai degrabă atenţi la vecinii lor şi la familiile lor. Dar bine, dacă e chiar atât de vizibil o să-i mai rărim. Îl scoatem de la naftalină şi-I propulsăm pe agentul „Bruckner”. O să mai abată atenţia.
  GVV: Nu ne-a ajuns gafa de anul trecut? Pe baza informaţiilor lui, centrul a hotărât sacrificarea lui Ceauşescu în favoarea lui Gorbi! … Era mult mai eficient invers, aşa cum aţi văzut. Acum Gorbaciov a scăpat şi ne încurcă mai mult decât ne-am fi imaginat… şi mai are câte ceva de spus…
  OB1: Să continuăm testarea… planul economic?
  GVV: În protocolul 20 avem taina tainelor: „Crizele economice vor fi produse de noi, cu scopul de a retrage banii din circulaţie. Statele vor veni cu mâna întinsă precum milogii la bancherii noştri pentru ca, prin împrumuturi externe, bogăţiile lor să se verse în safe-urile noastre şi ei să ne plătească un bir de robi. Forţa naţiei va pieri în urma acestei luări de sânge de bună voie”.OB 1: Corect! Just dar incomplet…
  GVV: Lăsaţi-mă să termin. Din protocolul 20: „Impozitele vor fi percepute fără sfială”, dezlegăm taina protocolului 3: ”Nu va trece veacul şi vom crea tot dezordini şi bancrute”. Prin aceasta puterea va rămâne golită de substanţă, va fi o vorbă goală. Deja plasăm oamenii corupţi în poziţii cheie ale structurii financiare şi apoi … din nou natura umană îşi va face treaba.
  OB 1: Perfect!… Deja au început să se organizeze fără să-i mai obligăm noi. Nu-i credeam atât de proşti încât să accepte ideea că în numai câteva luni banii lor se vor înmulţi de zeci de ori. Şi acesta este numai începutul, vor urma crize şi mai mari…
  GVV: Ce vrei? Goimi. Nişte maimuţe, ceva mai evoluate. Dacă nu ne-ar impiedica fantoma Generalului şi alţi câţiva homo sapiens, am putea împlini mult mai repede testamentul lui Rabi. Pamântul făgăduinţei ar fi deja aici.
  OB 3: Aici la voi da! … La mine la Praga lucrurile s-au simplificat mult.
  OB 1: Cum aşa? Explică…
  OB 3: Vârfurile au înţeles interesele Germaniei de a avea în jur state cât mai mici şi cât mai slabe. Ruperea Cehoslovaciei în două este doar o problemă de timp. Mai greu va fi cu Polonia, Walessa se opune.
  OB 1: Va fi strivit între Moscova şi Berlin.
  GVV: Între Bonn şi Kiev mai bine zis. Aici se va naşte o Republică imensă, Ucraina, care n-a existat niciodată. Va fi un tampon pentru Polonia, Ungaria, Cehoslovacia şi România, de la care URSS a luat teritorii fără nicio ruşine. Pe atunci erau conduşi de noi. Acum încearcă să se conducă singuri.
  OB 1: Dacă se obrăznicesc le trimitem şi lor câteva commando-uri.
  OB 3: Bine că mi-ai adus aminte. În spaţiul meu am câţiva rătăciţi din Legiunea Străină, rămaşi pe acolo de la Revoluţia de catifea. Ce facem cu ei?
  GVV: Şi-aici avem destui … rămaşi de la Revoluţie. Va trebui să–i neutralizăm.
  OB 3: Cum? Care e protocolul?
  OB 1: Gata! … Iniţierea s-a încheiat aici. Nu mai aveţi voie să evocaţi taina protocoalelor decât pentru discuţiile de coordonare. În rest vă limitaţi strict numai la situaţiile concrete…
  GVV: Prin metoda clasică. Convoacă-i pentru a le face plata serviciilor. Eu aşa o să fac aici.
  OB 3: Mi se pare corect. Mergem?
  OB 1: Da. Începem retragerea. Pe noi trei ne aşteaptă partea cea mai grea a zilei: ritualul…

  Întâlnirea redată mai sus a avut loc în camera de hotel închiriată pe numele senatorului de Buzău (în acea perioada) Gelu Voican Voiculescu in data de 20.06.1990.
  Vă las să trageţi dvs concluziile din acest document.

 13. Radu Humor says:

  Este interesant de văzut următorul pas al lui Johannis, mai ales că iata ce putem citi la;

  Scandal diplomatic intre Cehia si SUA. Ambasadorul american a fost anuntat ca nu are ce cauta in sediul presedintiei:

  Ambasadorul american la Praga a fost anuntat ca nu are ce cauta la sediul presedintiei Cehiei.

  Anuntul, facut de presedintele Milos Zeman, a venit dupa ce ambasadorul l-a criticat pe acesta pentru ca va merge la parada de 9 mai de la Moscova.
  (Văd că nimeni nu spune cu ce scop are loc parada din 9 Mai de la Moscova 😉 )

  Presedintele ceh a spus ca ambasadorul a intrecut limita si ca nu-i va cere voie sa mearga in nicio tara. Majoritatea liderilor europeni au refuzat invitatia la parada de 9 mai, din cauza relatiilor incordate dintre Rusia si Occident, dupa anexarea Crimeei si conflictul din estul Ucrainei.

  Insa presedintele ceh si premierii Slovaciei, Ungariei si Greciei si-au anuntat prezenta. Presedintele Klaus Iohannis nu a decis inca daca va participa sau nu la eveniment.
  ——————-

  Este foarte greu, poate chiar imposibil sa inteleaga cineva ce se intampla in tot acest “recent” conflict dintre Rusia pe de o parte si Ucraina, SUA, UE, OTAN (NATO) de cealalta parte.
  De 70 ani in occident si aproximativ 20 de ani in Romania, elitele si factorii decidenti ai marilor puteri, oameni inselati si imbatati de slava lumeasca a puterii si implicit a falsului control asupra propriilor vieti cat si a vietii celorlalti, au sadit incet, putin cate putin, dar cu rezultate evidente, duhul antihristic, duhul lumesc al bunastarii si mai ales, duhul inchinarii la idolul “om”.

  Asa s-a intunecat mintea multora, incat nu doar ca sunt incapabili sa se documenteze, sa citeasca, sa se informeze din mai multe surse si cel mai important, sa cunoasca istoria adevarata, ci nici nu mai au vointa de a dori acest lucru.
  Cand societatea secularizata te inseala atatia ani bombardandu-ti creierul cu tot felul de imagini care contin sexualitate, curvie, desfranare, vile, iahturi, vacante si sejururi in “raiuri” pamantesti, tot felul de concursuri si emisiuni prostesti care iti ocupa timpul si iti tin mintea imprastiata, devalorizarea familiei, devalorizarea casatoriei religioase, devalorizarea cresterii copiilor in frica si legea lui Dumnezeu, impatimirea ajunge la un stadiu in care trupul, mintea si inima nu se mai opun deloc, nu mai cauta normalul, firescul si nu mai are nici-o putere de a discerne intre minciuna si adevar.
  In acest stadiu, masele sunt in faza de a “inghiti galusca pe nemestecate”.

  Si in toata aceasta minciuna, manipulare, ideologizare si decadere a omului, cel mai mare rol si cel mai bun rezultat posibil il are televizorul.

  Asa cred eu, ca mintea omului a ajuns la un nivel atat de jos, la o putere de intelegere atat de mica, incat orice propaganda mincinoasa este inghitita de acum intr-un mod aproape inertial. Probabil ca de aceea asistam si la propagande din ce in ce mai desantate, propagande care, cel putin rational, nu ar trebui sa prinda nici macar la copii mai maricei.

  Nimic nu este de data recenta si nimic nu este intamplator. Americanii se pregateau sa distruga Rusia inca de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.
  Mai rau este ca noi, romanii, suntem impinsi intentionat in acest conflict. Resurse naturale, pozitii geostrategice, asa zisele drepturi ale omului, libertate, democratie si alte asemenea motivatii sunt doar metodele prin care unii se folosesc de slabiciunile oamenilor, ca prin acesti oameni sa-si poata atinge scopul final: distrugerea ortodoxiei.

  Daca nu vrem sa ne trezim si sa intelegem ca nici SUA, nici NATO, nici UE, nici Ucraina, nici Rusia si nici-o alta mare putere nu ne-a fost niciodata prietena si ca acum, poate mai mult ca niciodata, suntem doar un o natiune care, in mentalitatea conducatorilor acestor puteri, trebuie sa fim distrusi, nu ne mai ramane decat vechiul dar atat de actualul indemn: “scapa cine poate”.
  Sa vedem ce atitudine “pacificatoare”, “democratica”, “eliberatoare” si “iubitoare” aveau SUA la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial:

  (Allen Dalles, director CIA – Proiectul de realizare a doctrinei americane postbelice)
  “Razboiul se va termina, toate se vor aranja intr-un fel, se vor pune la punct. Si atunci vom arunca intreg arsenalul nostru, tot aurul si toate bunurile materiale spre a prosti si a deruta oamenii.
  Creierul uman si constiinta oamenilor, in ansamblu, pot fi supuse modificarii. Semanand acolo haos, vom substitui in forul interior al rusilor valorile adevarate cu unele false si ii vom face sa creada in ele. In ce mod? Vom gasi tovarasi de idei, complici, chiar in Rusia.
  Etapa dupa etapa, se va derula grandioasa dupa proportiile sale tragedie a distrugerii celui mai nesupus popor de pe glob si a stingerii definitive si ireversibile a constiintei lui nationale.
  Din literatura si pictura, spre exemplu, vom extirpa esenta sociala, vom defaima oamenii de arta, le vom nimici orice inspiratie de a se dedica literaturii si artei, culturii si altor procese care formeaza osatura spirituala a unui popor. Litaratura, teatrele, cinematograful vor reflecta cele mai josnice porniri umane.
  Vom sustine si avansa pe toate caile acel soi de creatori care vor cultiva si induce in constiinta umana cultul sexului, violentei, sadismului, tradarii, intr-un cuvant, imoralitatea propriu-zisa. In interiorul conducerii guvernamentale, vom induce haos si dezordine.
  Pe cai ascunse, dar in mod activ si consecvent, vom favoriza degradarea functionarilor, mituirea, lipsa de principialitate. Birocratismul si taraganarea vor fi trecute in categoria virtutilor.
  Onoarea si onestitatea vor deveni ridicole si inutile si se vor considera ramasite ale trecutului. Badarania si obraznicia, minciuna si inselaciunea, betia si narcomania, frica animalica a unuia fata de celalalt, nerusinarea, tradarea, nationalismul si ura intre popoare, mai cu seama fata de poporul rus, vor fi cultivate pe neobservate si foarte curand se vor manifesta in toata amploarea lor.
  Si doar unii, un numar foarte redus de oameni, isi vor da seama ce se intampla. Dar pe acestia ii vom pune intr-o situatie de neajutorare totala. Vom induce lumea in eroare si-i vom declara gunoaie ale societatii.
  Vom smulge radacinile spirituale, vom face de ras si vom distruge bazele moralei crestinesti. Vom face astfel incat, generatie dupa generatie, sa se degradeze intreg poporul. Vom influenta copiii inca din gradinite, apoi in adolescenta, punand miza principala pe tineret, corupandu-l, demoralizandu-l, dezintegrandu-l.
  Ii vom preface in niste cinici, vulgari, cosmopoliti. Iata care este scopul nostru.”
  (Allen Dalles a activat in CIA din momentul infiintarii acesteia in 1947. In anii 1942 – 1945 a condus organizarea spionajului politic in Europa. A fost director al CIA in anii 1953 – 1961 si unul dintre organizatorii activitatii de cercetare, spionaj si acte diversioniste impotriva URSS si a altor tari socialiste. A fost si ideologul “razboiului rece” .
  Cand elitele lumii au pus la cale “caderea comunismului”, se asteptau sa-si infiltreze proprii oameni in interiorul sistemului si sa distruga Rusia din interior.
  Pentru o perioada, parea ca acest plan este aproape de a da roade, dar se pare ca a esuat, “de vină” fiind religia ortodoxă !
  Acum, se pare ca singura optiune a conducatorilor inselati este razboiul. Atacarea singurei tari ortodoxe care nu a fost supusa inca, dar care se vrea “inteles” nu ca atac, ci ca “aparare”.
  O aparare a “valorilor” americane si occidentale, a caror adevarata fata am vazut-o in fragmentul de mai sus.

  In Romania, trebuie sa fi orb ca sa nu vezi ca aceasta doctrina americana a fost deja implementata si continua inca.

  In Iugoslavia, dupa ani de zile in care SUA, NATO si UE au finantat, incurajat si sustinut factiunile teroriste ale albanezilor musulmani, cand au vazut ca armata Iugoslava este mai puternica si ca nu pot distruge ortodoxia din interior, prin incercarea de formare a unei “insule” musulmane, NATO a ignorat legile internationale si a atacat si bombardat ilegal aceasta tara.
  Dupa bombardarea si slabirea armatei Iugoslave, trupele de mentinere a pacii ale ONU, au supravegheat uciderea, prigonirea si alungarea ortodocsilor din pamanturile lor, din casele lor, din bisericile, scolile si locurile lor natale, zonele fiind repopulate ilegal cu musulmani albanezi. Bisericile si manastirile ortodoxe au fost distruse, iar in casele ortodocsilor alungati s-au mutat musulmanii albanezi.

  De greci nu mai are rost sa reamintesc, pentru ca stie toata lumea in ce hal au fost de indatorati, furati, saraciti si colonizati de marile institutii financiar-bancare ale lumii.

  La fel se intampla si cu teroristii musulmani, care prigonesc si ucid crestinii din Siria, Irak sau de peste tot in lume. Sunt finantati si sprijiniti de catre SUA, NATO si UE.

  Rusia este singura si ultima tara ortodoxa in care satana nu a reusit inca sa preia fraiele conducerii.

  Si chiar daca nu va fi razboi, SUA, a caror doctrina este distrugerea moralei crestine si pervertirea copiilor inca din gradinite, sunt deja stabiliti aici, in Romania.

  S-au instalat cu propria lor politie politica (DNA si DIICOT), cu propriile lor trupe militare, cu propriul lor armament usor si greu, in “propriile” lor baze militare cedate de statul roman, la Deveselu si Cogalniceanu.
  şi se pare ca intentioneaza sa nu mai plece niciodata.”

 14. lazycat001 says:

  @Radu Humor

  DNA si DIICOT politie politica frate? Astia saracii abia mai apuca sa faca dosare hotilor care au furat Romania en gros si en detail si tu numesti asta politie politica? Politie politica pe bune numai rusii si unii harnici imitatori au reusit sa faca.. Si aici Romania a scorat bine de tot pe vremea lui Ceasca si o vreme buna dupa…

  Am inteles ca Rusia plateste o armata de postaci sa inunde netul cu postari proruse… Iti spune ceva ideea asta ?

  • Radu Humor says:

   Dar de celelate, nu zici nimic ? 😉

   • lazycat001 says:

    Iti dai seama ca nu o sa raspund la postarea ta kilometrica, impaunata cu obisnuitele marote nationalist-ortodoxe…

    Dintr-o rapida scanare am vazut cateva ineptii de genul UE-NATO au distrus Iugoslavia (care nu facea nici un rau nimanui, nu facea nici o crima de razboi sau genocid in toata regula), au saracit grecia (plina de oamnei muncitori de dimineata pana seara, care nu aveau somn pana nu isi plateau taxele si impozitele pana la ultimul leu)… Mda nimic nou…

 15. lazycat001 says:

  Oooo si sa nu uitam La Multi Ani Hanului si Hangiilor ! Asteptam cana de vin !

  • d'Artagnan says:

   Faci aceeași confuzie: de ce să trăiască hangii?! Păi dacă vrei, bine, să trăiască…ca să aducă băutură la mușchetari!!

   • lazycat001 says:

    Nu te dadeai (si) hangiu la un moment dat?

    Sau doar te laudai la bautura, ca in bancul vechi cu inginerul care se lauda ca e macelar?

 16. Radu Humor says:

  Pentru că pe aici nu-s numai pacienţi ca mâţa nebună sau macacul păros, ci şi medici :
  Medicul, grăbit şi nervos: dumneata de ce suferi?
  Pacientul: Domnule doctor, eu nu mai pot să urinez…
  Medicul: Câţi ani ai?
  Pacientul: Șaptezeci…
  Medicul: Ai urinat destul! Următorul!

  Vine o gravidă.
  Medicul: Dumneata ce ai?
  Gravida: Domnule doctor, copilul meu stă strâmb, ce fac eu când o să nasc?
  Medicul: Cum te cheamă?
  Gravida: Leibovici…
  Medicul (ridicând glasul): Leibovici? Se descurcă el!

  Cine e la rând? Ei, dă-i drumul!
  Pacientul: Domnule doctor, eu sufăr de o boală foarte ciudată!
  Medicul (extrem de grăbit): Lasă consideraţiile, spune!
  Pacientul: Domnule doctor, eu ce mănânc aia fac…
  Medicul: Adică, vorbeşte clar…
  Pacientul: Dacă mănânc fasole, fasole fac, dacă mănânc varză, tot varză fac…
  Medicul (dumirit): Aha! Și ce-ai vrea dumneata?
  Pacientul (umil): Să fac şi eu normal.
  Medicul (expeditiv): Mănâncă căcat! Altul la rând!

  La un medic vin trei pensionari bolnavi.
  Medicul era specialist în pensionari, dacă există şi aşa ceva.
  Pensionarii vroiau să li se prescrie un regim.
  Intră primul. Da, zice medicul cercetându-i fișa, bine, să-ţi prescriu un regim… Ce pensie ai dumneata?
  – Cinci mii de lei, zice pensionarul.
  – Perfect, zise medicul: carne, fripturi înăbuşite, purcel de lapte, vin fără restricţie, ouă umplute, vânat gătit cu sos picant, urmaţi regimul ăsta pe răspunderea mea, fără grijă, o să vă simţiţi absolutamente în cea mai bună formă.
  Intră al doilea pensionar. Medicul: dumneata ce pensie ai?
  – O mie cinci sute de lei, îi răspunde pensionarul.
  Medicul: macaroane, griș cu lapte, supe de zarzavat, pește rasol, ceaiuri.. multe ceaiuri… Pleacă ăsta, vine al treilea.
  – Dumneata ce pensie ai?
  – Şapte sute cincizeci.
  Medicul: Plimbări! Aer! …Mult aer!

  P.S.
  Numai pentru cei doi 😆 :

  Care sunt cele 3 faze ale sclerozei?
  Faza întâi: intri la toaleta, îti faci treaba si uiti sa tragi apa.
  Faza a doua: intri, tragi apa si uiti de ce ai intrat.
  Faza a treia: intri, termini treaba, tragi apa, dar uiti sa-ti dai jos pantalonii.

  Dupa vârsta de 50 de ani, primim cele mai mari buchete de roze:
  scleRoze, artRoze, osteopoRoze, nevRoze…

 17. d'Artagnan says:

  Băi, frate, ce mai dorește totuși Băsescu să facă în politică?!
  http://www.evz.ro/traian-basescu-invitat-la-postul-b1-tv-de-la-ora-1900.html

  Chiar dorește să se transforme într-un zombi?! Părerea mea e că gata, cum zice românul, și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul.
  Ce tot îi trage cu ”dacă aș fi eu președinte…”?!

  • pierre says:

   “Daca as fi si eu presedinte” vine din strafundurile vulgare romanesti…si nu numai romanesti, pentru ca pana la urma orice om simplu se imagineaza uneori in pozitii inalte. de decizie. Care dintre noi n-ar face lucrurile altfel “daca ar fi si el presedinte” ?
   Sincer, acum, cati n-au cochetat cu fantasma asta tentanta ? In plus fata de multi alti romani, Basescu chiar a fost presedinte, asa ca mai corect ar fi fost sa spuna asa : “daca as mai fi inca presedinte ” Chiar are sens formularea, nu inseamna deloc ca se mai vrea presedinte…ramane de vazut pe cine si pe cati ii mai intereseaza ce ar face Basescu “daca ar (mai) fi presedinte “. Tot mai putini, pe buna dreptate.
   Asa ca sa nu uitam totusi ce zice intelepciunea populara :

  • lazycat001 says:

   Mie mi se oare ca e de multe ori intrebat in sensul asta… Adica “Ce ati face dvs..”.

   Hai ca a stat omul la cutie doua luni, iese prima oara si sari direct pe el.. Un pic de toleranta, sa nu ne sacrificam pe altarul echidistantei..

 18. mac gregor says:

  Basescu sacrifica tot de dragul Udrei.

  O fi din dragoste dar mai curand o fi din portofel.

 19. Isabel.A says:

  @Aramis,
  In cele 100 de zile de mandat, Iohannis a fost atat de pus la munca de consilierii sai: Mihalache, dna Bran, Muraru, Scutaru (pana sa se prinda de implicarea sa cu Bigiu) incat a simtti nevoia sa isi ia o vacanta intr-o locatie dragutza (eu nu o consider exotica, ci doar dragutza). Dupa vacanta, va reveni cu forte proaspete, ca sa faca fata sarcinilor trasate de consilierii de mai sus 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s