Dedicație pentru sensibilul domn Vosganian

Citat-Petre-Tutea

Și atunci, normal, de ce domnul Vosganian, alesul, să fie egal cu alegătorul?! Că doar am strigat ”Libertate!” la Revoluție, nu ”Egalitate!”, de asta ni se acrise!

Cu ocazia condamnării lui Mitrea Miron la doi ani cu executare, un om căruia îi respect curajul și asumarea faptelor, am o dedicație pentru sensibilul și talentatul domn Vosganian, celebru scriitor contemporan, candidat la premiul Nobel, om de condiție medie, cu rate la bancă, parlamentar din 1990 ca tot românul de rând, foarte folositor pentru țară în stare de libertate, nefolositor în stare de imobilizare în celulă, țintă permanentă a grupurilor de interese, un nevinovat prin definiție, incapabil să suporte manierele neelegante ale DIICOTului și mânerele nelustruite de la sediul acestuia. Iubitor de colegi parlamentari, pe care îi asigură de toată stima și iubirea lui.

La Circ…
Un accident banal –
Un acrobat,
Un salt mortal
Şi…
Acrobatul nu s-a mai sculat…

Alămurile din orchestră au tăcut,
Iar clovnii din arenă au ţipat…
Dar publicul din staluri n-a crezut
Că poate fi şi-un accident adevărat
Şi-a fluierat…
Zadarnic –
Mortul n-a mai înviat…

Păcat de el!…
Era un tânăr acrobat frumos,
Cu corpul tatuat de sus şi până jos,
De care publicul se minuna,
Când îl vedea-ndoit ca un inel,
Sau când pe bara fixă se-nvârtea
Ca o morişcă de cafea
Cu balerina lângă el!…

Dar balerina nu-l iubea!…

Povestea lui?
Hm!…
Povestea mea –
A mea,
A ta
Şi-a altora!…

Acelaşi accident de circ, banal…
O zi relâche,
Şi-apoi, la fel,
Cu-aceeaşi balerină lângă el,
Alt acrobat…
Alt salt mortal!…

Știu, poezia doare, văd lacrimi în ochii  domnului Vosganian, ochi umbroși și melancolici de felul lor…ce poți să mai zici, poți  doar să încurajezi:

Nu mai plânge Varujane
Plânsul e de formă
Democrația nu e moartă
Democrația să transformă

Şi când a fost la înmormântare
Plângea şi ultimu’ calic
Şi când Varujan mai puse o floare
Doamne, plângea şi caii dă la dric
P.S. Am cumpărat mai demult ”Cartea șoaptelor”, scrisă de Vosganian, am început s-o citesc, m-am oprit la un moment dat, hotărât să reiau povestea la o dată ulterioară.
Acum nu mai am chef de ea, nu pot face abstracție de omul din spatele autorului. Greșesc cu subiectivitatea asta?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

21 Responses to Dedicație pentru sensibilul domn Vosganian

 1. Radu Humor says:

  Sigur că greşeşti !
  Nu reuşeşti să te desprinzi de politică .
  Parcă eşti lipit de ea cu ceva produs maroniu, lipicios şi greţos !
  Niciodată literatura nu va putea face din om, ceea ce reuşeşte să facă politica .
  Adică – neom !
  P.S.
  Vosganian este un tip slab, parvenit politic, dar ahtiat după foloase necuvenite ( inclusiv ceva fătuci de vârsta nepoatelor), dar un scriitor talentat.
  Că tu nu poţi să te detaşezi în nici un fel de politică, e treaba tare !
  Cea mare … 😆

 2. Radu says:

  Se vorbea ieri despre meritele sau defectele lui Basescu. Cred ca discutia asta poate usor sa devina subiectiva daca se cauta prea in adancime cine e cauza (Basescu, UE, intamplarea ?). Mai usor ar fi sa evaluam efectele, oricare ar fi cauza lor.

  Eu zic ca Romania anului 2015 este muuult peste Romania anului 2004 spre exemplu. Cazul Vosganian e graitor: in Romania anului 2004 era de neconceput ca procuratura sa ceara Parlamentului incuviintarea perchezitiei sau arestarii vreunui deputat. In Romania anului 2015 refuzarea unei astfel de cereri este dezaprobata prin vorbe de majoritatea politicienilor (indiferent de ce gandesc). Johannis ar trebui sa-si propuna ca la sfarsitul mandatelor lui, in 2025, mentalitatea sa fie atat de schimbata incat sa fie acceptata traditia germana ca la inceputul fiecarei sesiuni Parlamentul sa voteze din proprie initiativa ca orice cerere a Procuraturii de perchezitie, arestare, etc. a vreunui deputat sa fie aprobata a priori.

  • neamtu tiganu says:

   RRadu,
   nu intereseaza pa nimeni calitatile sau defectele unui politician, daca e sensibil, daca e intelectual, poiet, daca e alcoolic, ca mine si ca basescu, fustangiu, tot ca mine… pa vremuri, daca-i bunic, tatic, familist.
   Important e ce a facut respectivu pt. tara, ca fiind politician pt. asta-i platit. A fost o perioada f. linga, in trecut, in care nu am urmarit politica romaneasca si nu stiu ce realizari a avut acest Vosganian. In ultimii ani de cind urmaresc politica romaneasca nu am vazut ceva la acesta.
   *******************
   acceptata traditia germana ca la inceputul fiecarei sesiuni Parlamentul sa voteze din proprie initiativa ca orice cerere a Procuraturii de perchezitie, arestare, etc. a vreunui deputat sa fie aprobata a priori.
   *************************
   de unde scoti frate aberatiile astea? Cine ti-a vorbit de aceasta traditie?

   • Radu says:

    “Aberatiile” sunt luate de pe pagina lui Nastase:
    https://nastase.wordpress.com/2015/02/12/despre-imunitatea-parlamentara-2/

    E un text fluviu acolo, fa un search pentru “Germania” si ai sa obtii:

    ““Pot fi menţionate drept exemple recente: desființarea imunităţii parlamentare împotriva urmăririi penale începând cu septembrie 2012 (Slovacia) ori practica parlamentară ce vizează adoptarea, la începutul fiecărei sesiuni, a unei hotărâri prin care se aprobă automat orice cerere ar veni de ridicare a imunităţii parlamentare, fără a mai fi consultat dosarul parlamentarului în cauză (Bundestag -Germania)”.7)”

    Are si trimiteri bibliografice, nu le-am verificat dar daca crezi ca spune prostii poti verifica tu referinta 7 !!

 3. Radu Humor says:

  Din păcate, sau din fericire, n-am avut timp să comentez pe celălalt fir, dar mă văd obligat să-mi exprim admiraţia faţă de seriozitatea cu care aţi reuşit să trataţi ce vi s-a aruncat pe piaţă odată cu încătuşarea, şi poliţienească a Udrei, nu doar în poze cu sex sălbatic ce din motive tactice încă nu au apărut !
  Cel mai mult surprinde refrenul cu Justiţia :
  Făptura ce a reuşit să-şi dea jos desuurile ( ce-aţi crezut că bentiţa de la ochi 😉 ? ), în direct, şi la oră de vârf a manipulării, într-un ritm ameţitor, dosar după dosar şi barosan după barosan !
  Cu alte cuvinte, gata !
  România este pe drumul cel bun, frumoasei adormite (până acum) i-a sărit mărul din gât, în urma unui ghiont puternic primit de la un făt frumos abţiguit şi dornic de răzbunare şi de acum să te ţii justiţie !
  Să aibă numai TV-urile grile de programe disponibile şi plătitorii de taxe şi impozite, lacrimi şi popcorn la dispoziţie pe tot parcursul acestor câteva luni, cât va ţine războiul dintre cele două famiglii rivale. 🙄
  Că până la urmă toată harababura asta, iscată cu zgomot de cătuşe şi fuste ridicate în piaţa mare se va linişti ca din senin odată ce una din famiglii va ridica la vedere vreo bucată de cearceaf alb în semn de recunoaştere a egalităţii perfecte :
  Vorba aia : Hoţ eu, dar nici cu tine nu mi-e ruşine !
  Hai, să cădem la pace ! Precum înainte la pat ! Regele !
  Dacă între cele două echipe de dublu mixt ( Băsescu – Udrea şi Codlea – Kovesi), n-ar fi apărut probleme de orgolii, chiar de invidie şi împărţire a sferelor de influenţă, românii ar fi putut dormi liniştiţi ( doar e chiar indicat să nu te culci cu stomacul plin, ci cu burta goală 😉 ), fără a aştepta dimineaţa cu sufletul la gură şi cu speranţa în Rai, să afle dacă peste noapte s-a mai putut emite vreun mandat, sau (re)deschide vreun nou dosar !
  Dacă nu erau capuleţii ăştia, trebuiau inventaţi, că altfel nu mai pupa populimea nimic din imanenta Justiţie ce s-a pogorât asupra României, legată la ochi şi goală puşcă, nemaiavând nimic de acuns şi nici timp timp să pună pe ea nici una din recomandările şi direcţiile cu care fusese învăţată, mai ales în ultimii zece ani, nicidecum să se mai şi fardeze strident pentru a părea o damă prezentabilă, ce nu se încurcă decât cu cine şi atunci când vrea ea !
  Rămâne de văzut cum va putea Teutonul să o cucerească, mai ales ştiut fiind că şi el nu-i chiar uşă de biserică ( e drept că protestantă), deoarece s-a mai încurcat cu câte una sau alta, inclusiv declaraţii !
  Dar ce să-i faci ?
  Unde-s mulţi copii sunt şi griji multe, dar şi unde-s case multe şi grijile-s pe măsură !
  Vezi la Adrian Năstase, care avea chiar cu vreo două mai puţin 😉 )

  • mac gregor says:

   Mi-a ridicat cu jumatate de metru stima pt Tariceanu. Deci nu e doar un buhai infumurat si paralel. Are totusi si niste notiuni de liberalism.

  • pierre says:

   Cum sa nu fie adevarata ?
   Pai nu-l recunosti pe Tariceanu ?
   “…
   Călin Popescu Tăriceanu: Reduc importul sau nu reduc importul și păstrez nițel, gospodăresc mai bine rezervele care le am de gaz. ”

   Cum putea Tariceanu sa pronunte altfel decat “rezervele care le am ” ? Plus topica frazei, ce mai incolo-ncoace, marca inregistrata.

 4. mac gregor says:

  Ontopic – cartea lui Vosganian.

  Mie mi-a placut, povestea spusa e foarte tare si e reala. Modul in care e spusa mi s-a parut excesiv de zaharisit si acuma ca ma gandesc lacrimogen. Mi-a lasat un gust neplacut in gura dar povestea in sine e superba. De ex faza cu calutii de lemn sau cu fotografia..

 5. Radu Humor says:

  “Elena Udrea se afla categoric in controlul (emotional) al personajului pe care-l interpreteaza. Ar merita un Oscar pentru prestatie si intreaga admiratie a spectaorilor, pentru aceasta parte (in fapt esentiala) a ceea ce este “Elena Udrea”. Mi-ar placea sa-i vad pe unii dintre cei obedati de Elena Udrea, de vuitoanele si de tocurile ei, de ministeriatul ei “nemeritat”, de cariera politica, de pictoriale… etc, care si-au facut un scop in viata din a produce in serial pamflete despre “ridicola creatura”, “curva lui Basescu”, etc, cum s-ar comporta ei in postura in care ar fi in atentia natiei, in felul in care este astazi Elena Udrea. Ar fi frumos, de ex, sa-l vedem pe vreun expirat Dorin care se tot da Cocos de ani de zile cum s-ar mai smiorcai si cum ar mai claca la o adica (ca atunci cand l-a dat Camelia afara pentru pamflet pe sens interzis de nu si-a mai revenit in simtiri), ori alti milogi de aceeasi talie, tipic, anvergura si pretentii, toti cocosi exclusiv pe blogurile “personale”, strict moderate. Pentru stapanirea de sine de care da dovada Elena Udrea are toata admiratia mea (nu c-ar avea ce face cu ea). Cei care nu realizeaza despre ce este vorba aici (precum penibila d-na Observator- musteriu la han) sunt puisori (pe ale vietii valuri), naivi si guralivi. Cu totii isi imagineaza ca, by default, le-ar fi si lor la indemana sa fie tari si impasibili fata cu reactiunea… Ceea ce de obicei e fals.”
  Măcar ăsta şi-a găsit un cur mai apetisant la care pupă de zor 🙄
  Voi aţi rămas lipiţi de Băsescu, ca marca de scrisoare, nu ca tembelul Goe, ca izul, de putoare !
  Parcă văd ce-o să fie după :
  “S-a rupt lanţul de iubire
  Dintre el şi dintre ea,
  Numai limbile-nroşite
  Nu se satură-a pupa…. 😉 “

 6. Lucifer says:

  Întotdeauna va fi o inadecvare între oamenii de cultură(prea individualişti,orgolioşi şi cam milogi…) şi sfera politicii(a luptelor de interese şi al compromisurilor indecente…).De aceea,chiar şi în statele foaaarte democratice,intelectualii nu intră şi nici nu sunt acceptaţi în politică.De ex.SUA ar putea să facă un întreg parlament compus din premii Nobel,dar nu este niciunul,nici măcar de sămânţă(or ştii ei ce-or şti…).Mi-a aduc aminte cum un mare scriitor peruan(Llosa,parcă;între timp a luat şi premiul Nobel pentru literatură) a candidat la preşedinţia Perului dar l-a bătut un minoritar japonez(Fujimori?!…),un escroc care apoi s-a refugiat în Japonia după ce i-a furat pe peruani de i-a rupt.Aşa şi cu sărmanul Vosganian,matematician,economist,scriitor,vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor şi…candidat la premiul Nobel pentru literatură.Ce-o căuta el pe-acolo(prin politică,zic)?Nu mai bine se ocupă de eternitatea scriitoricească?De care se poate ocupa şi din puşcărie fiindcă va avea experienţe care pot fi incluse în viitoarele superromane.Ce aţi zice de un titlu ca Şoaptele închisorii?

 7. athos says:

  O asertiune interesanta a lui Tariceanu, care merita o privire mai de aproape:

  “Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, arata, intr-un comunicat remis sambata, ca dosarul in care s-a cerut avizul pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, “instrumentat de Procuratura Generala si pentru care s-a cerut votul Senatului nu se refera la presupuse fapte de coruptie ale unui senator, ci pune in discutie o decizie politica a unui ministru in functie, concretizata printr-o hotarare de Guvern”. Tariceanu subliniaza ca, in acest caz, “pot sa afirm ca un vot in favoarea cererii procurorului general, asa cum isi dorea si Presedintele, ar fi creat precedentul potrivit caruia orice decizie a Executivului (deci, potential si a Presedintelui) si a oricarei autoritati publice ar fi putut fi cenzurata in viitor de catre procurori. Un asemenea precedent devenea periculos, pentru ca el ar fi deschis calea spre transformarea Romaniei intr-o republica a procurorilor.”

  La prima vedere, pare rezonabil ce spune. Dar Tariceanu gliseaza, aproape neobservat, de la chestiunea procedurala la cea de fond. Senatul nu decide vinovatia sau nevinovatia lui Vosganian, ci doar permite sau nu Justitiei sa il ancheteze si sa judece daca ceea ce a facut Vosganian este legitim si in interiorul mandatului sau, sau a fost intr-adevar un abuz, cum spun procurorii. Or Tariceanu vorbeste despre chestiunea de fond, (sub pretextul celei procedurale), si afirma, de fapt, ca un Ministru nu poate fi chestionat in justitie in legatura cu deciziile sale, (politice, spune el, administrative, spun eu), si rezultatul lor. Adica, daca e oficial, nu mai e coruptie.

  Ceea ce, desigur, este fals.

  • pierre says:

   Mie mi se pare ca absolut nimic in declaratia lui Tariceanu nu ar putea fi rezonabil.
   Orice act administrativ, de autoritate sau de exercitare a puterii, politic sau nu, poate fi cenzurat de procurori, in conformitate cu legile in vigoare.
   In plus, logica lui Tariceanu este defecta :prin respingerea incuviintarii inceperii urmaririi penale in cazul lui VV, nu s-a impiedicat un “precedent potrivit caruia orice decizie a Executivului (deci, potential si a Presedintelui) si a oricarei autoritati publice ar fi putut fi cenzurata in viitor de catre procurori. ” Posibilitatea ramane in continuare valabila, cu conditia ca respectivul sa nu fie membru al Parlamentului la momentul inceperii urmaririi penale , adica sa nu fie mai presus de lege, asa cum se intampla azi in Romania.
   Pentru sarmanul Tariceanu, pare ca pe masura ce i se labarteaza fundul, i se ingusteaza si mintea.

  • pierre says:

   De aceea spun ca diversiunea tandemului Vosganian-Tariceanu este extrem de perfida.
   Cererea de incuviintare a inceperii urmaririi penale se referea la acuzatii precum abuz in serviciu, complicitate la delapidare si aderare la grup infractional organizat.Nu este vorba despre presupuse foloase necuvenite in schimbul favorizarii firmelor lui Niculae, deci despre coruptie si nu este vorba nici despre “politica”. Este vorba despre abuz in serviciu, adica in decursul elaborarii si aplicarii masurilor respective, s-au incalcat legi si normative in vigoare in domeniul reglementarii pretului la gaze naturale.
   Una-i una, alta-i alta.

 8. Radu Humor says:

  Bine că Vosganian este vânat ca un infractor de rând, în timp ce alţi infractori, e drept că de elită sunt lăsaţi în pace ne fiind deloc deranjaţi pentru jaful sistematic căruia i-a căzut victimă România !
  Despre trădători de neam şi ţară ca Băsescu, Roman, Berceanu, Isărescu ş.a. nu se aude nimic !
  Pentru că sunt sub protecţie străină, sau pentru că,… cu ăştia nu-i de glumă !
  Oricând pot trage după ei o întreagă şleahtă de profitori, majoritatea străini care au făcut posibil un jaf încă nemaiîntâlnit în România, cu pagube ce le depăşesc cumulat pe cele din primul şi al doilea WR.
  Şi totul în numai 25 de ani şi pe timp de pace, când profitând de somnul adânc al poporului român şi de ochii închişi complice ai zeiţei cu balanţă, toţi escrocii naţionali, care şi-au dat mâna cu cei internaţionali, au furat şi prădat biata ţară de tot ce uneori chiar cu preţul vieţii, înaintaşii noştri reuşiseră să creeze şi să apere !
  Cumpărată în vrac, întreaga elită politică românească a transformat ţara într-o jalnică colonie, condusă de cercuri internaţionale străine nu doar geografic, ci mai ales de interesele românilor !
  Când vezi pe aici cum se dezleagă, la comandă, câinii războiului mediatc spre o ţintă falsă, sau de-abinelea minoră, de către ” specialişti ” plătiţi cu ora, cu blogul, articolul sau comentariul, fără a primi replici pe măsură, înţelegi mai bine toată orchestraţia pusă la cale pentru îndobitocirea, sau măcar lehamizarea cetrăţenilor intraţi în malaxorul morbid al propagandei sioniste, menită a întârzia cât mai mult deşteptarea naţională, care să le permită îngrădiri inimaginabile ale libertăţilor de tot felul !
  Dar ne-am luat cu vorba şi era să uităm de pericolul naţional-vosganian, care dacă nu apare cât mai rapid fratele mai mare este în pericol să dea României lovitura de graţie ! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s