Nu e doar Grecia

Alegerile din Grecia par a fi mult mai importante decat greutatea lor in sine. Pana la urma sunt doar niste banale alegeri parlamentare anticipate, un exercitiu democratic deloc exceptional in Grecia, sau intr-o alta tara europeana.

Si totusi, victoria partidului SYRIZA ( un fel de Uniunea Stangii in traducere libera) risca sa se transforme intr-un eveniment care sa puna in discutie intregul esafodaj politic al ultimilor 10 ani. Ultimul deceniu, patronat politic de Germania si Angela Merkel a pus accent pe austeritate si sobrietate in Europa. Modelul este puternic contestat de flancul sudic european, cu Grecia pe post de varf de lance. SYRIZA spune ca se poate si altfel, punand in discutie masurile impuse de IMF, EU si BCE. O furtuna retorica s-a declansat in Europa, vocile alarmiste prevazand o iesire a Greciei din zona Euro, falimentul grecilor, turbulente financiare , chiar o noua criza. Sa fie Grecia atat de mare, atat de periculoasa si atat de importanta sa starneasca furtuni? Raspunsurile din media difera si sunt foarte impartite, in functie de spectrul politic sau tara de unde vin.
Ma voi hazarda sa spun ca victoria SYRIZA in detrimentul Nea Dimokratia ( cu o diferenta de peste 10%) , adica a noii stangi ( mai radicala) in fata dreptei conservatoare nu va insemna o rasturnare specatculoasa de situatie. Nici Alexis Tzipras, nici SYRIZA nu pot face minuni, si nu pot schimba mare lucru fara o schimbare de mentalitati. Intr-un anume fel, situatia e similara cu cea a Romaniei. Daca mentalitatile ca taxele pot fi ( si e bine, chiar cool sa le eviti) eludate, ca tinerii pot trai din pensia bunicilor pentru ca nu vor sa accepte slujbe considerate umile ( pe care doar strainii le pot face) , ca perpetuarea clientelismului politic e fireasca,si altele asemenea vor exista in continuare, nici Tzipras, nici SYRIZA nu vor fi altceva decat un balon de sapun. Privind de la polul opus, Germania si Merkelitza vor trebui sa fie mai atenti cu retorica de sorginte national socialista, ca tot ce e la Sud de lacul Maggiore si la Est de Vienna e marcat de lene, ineficienta si inutilitate. Culmea este ca SYRIZA ( si mai ales Tzipras) ar putea fi balanta care sa echilibreze cele doua extreme.Adica liniuta de unire care sa nu irite conservatorismul european peste masura, dar sa puna cataplasma peste suferinta a 25% din populatia Greciei, greu lovita de criza, si cazuta din cerul prosperitatii pe pamantul minimelor necesitati.

Cum va ajunge SYRIZA la o astfel de performanta? Greu de prevazut. Deocamdata , un partid grecesc obscur acum 5 ani reprezinta challenge-ul major pentru Europa Merkelizata de la Bruxelles. Dar pana la urma asta este democratia. Ideea este sa schimbam politicile, nu populatia. Sa reformam Uniunea, nu sa excludem tari si populatii. Iar ideea de de democratie tot din Atena a plecat, nu-I asa?

This entry was posted in General and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

84 Responses to Nu e doar Grecia

 1. athos says:

  Nu este corect ca platitorii de impozite sa plateasca pentru extravaganta fara seama a unor Guverne care s-au indatorat inconstient peste un deceniu, simuland o bunastare inexistenta si riscand sa o distruga pe cea reala. Vinovatii reali insa nu vor putea plati. Care este raspunsul corect?

  • pierre says:

   Probabil ca la fel de incorect este si ca cineva sa aiba pretentia ca pentru binele poporului sa se treaca cu un burete urias peste datoria publica a statului elen.
   Acum, ca dl Tsipras a castigat alegerile, multa lume va urmari cu sufletul la gura si mare interes cum intelege partidul sau sa-si puna in practica programul cu care a castigat alegerile.Cred ca asta este si sensul votului popular de azi, putina lume isi inchipuie ca Grecia ar putea parasi eurozona, de pilda.Mai degraba este o curiozitate, pana unde va intinde coarda Syriza si cat este dispusa Europa sa inghita.

   • Dl.Goe says:

    Probabil ca cel mai potrivit ar fi ca “Europa” sa fie si sa ramana o (re)uniune liber consimtita, libera si liberala, in care cei care se plaseza benevol in afara ei sa nu aiba prea multe dificultati in a obtine acceptarea si recunoasterea statutului liber ales. Normal ar fi ca divorturile sa fie scandal si fara riscuri si pierderi suplimentare pricinuite de faptul in sine de faptul divortului, nici de o parte nici de alta. Grecia ramane o dilema din care se poate iesi. Mai ales ca Soros s-a si pensionat. Prematur (din cauza c-ar fi lucrat in conditii grele / infernale).

 2. Dl.Goe says:

  Aramis – Imi ingadui sa salut iesirea din aporia Charle Hebdo care se instaurase la han, prin aceasta schimbare de directie tematica. Fara a avea in intentie sa sabotez sau sa deturnez discutia care cu siguranta ca va urma in mod firesc tema propusa, as vrea totusi sa va intreb, daca nu va cer prea mult, care a fost in Grecia ecoul (cum si cat) pe care l-au avut intamplarile cu epicentrul la Paris (Charlie Hebdo)? Cum au tratat intelectualii greci problema? Cat de tare s-au incins spiritele? Care a fost pozitia predominata ca raspuns si interpretare a celor petrecute im multi-culturala noastra sora de ginta latina? Va multumesc anticipat.

 3. Radu Humor says:

  “Sa fie Grecia atat de mare, atat de periculoasa si atat de importanta sa starneasca furtuni?”
  N-o fi “Grecia atât de mare”, dar nici această Uniune Sovietică Europeană atât de infailibilă, cum o tot umflă ăştia din toţi bojocii !
  Hardughia ueistă , ca orice făcătură politică artificială, ce are la bază un concept extrem de clar, un popor care n-are o ţară sigură a lui se visează stăpân, prin cei câţiva oligarhi cămătari, pe vreo jumătate de miliard de europeni, se dovedeşte extrem de fragilă şi se poate alege praful de ea într-un timp chiar mai scurt decât îşi închipuie cei mai optimişti contestatari ai ei !
  Europa s-a trezit şi deşi massmedia aflată încă în slujba păpuşarilor ajunşi la butoane de conducere în mai toate ţările întrate în ţarcul iudeo-masonic european face eforturi deosebite de a ţine sub control situaţia, folosind în disperare de cauză orice eveniment, inclusiv de natura celui parizian pentru a distrage atenţia de la dezastrul inevitabil spre care se îndreaptă majoritatea componentelor statale ale acestei uniuni, un adevărat anus contra naturii sociale fireşti !
  Anul acesta au loc alegeri parlamentare şi în Spania, unde PODEMOS ( în traducere- “Noi putem ! “), formaţiunea politică ce are cam aceleaşi obiective politice ca şi SYRIZA are toate şansele de a avea un cuvânt greu de spus. Mai ales că preşedintele ei, prof.univ, de ştiinţe politice Pablo Iglesias a fost în Grecia pe perioada campaniei electorale a lui Tzipras,pentru a-l susţine şi a experimenta metode de campanie specifice acestui tip de ideologie de stânga !
  Aş zice că pentru a dărâma o şandrama ce se mai ţine doar în câteva fraze politice, nici nu-ţi trebuie prea multe unelte pentru a o pune la pământ !
  Că Ue scârţăie( pârâie 😳 )din toate încheieturile o dovedeşte şi ultima încercare disperată de a pune în funcţiune tiparniţa BCE în speranţa salvării euro, recunoscând pe faţă impasul în care se află . Şi e destul ca să sară unul din barca_ ce ia apă, ca să urmeze efectul de domino. Care, de altfel nu poate decât folosi unor ţări ca Germania sau Anglia, principalele economii care-şi vor regăsi printre primele scuze de a părăsi birocratica făcătură, cât timp nu vor declanşa şi în interiorul lor revolte ireversibile !
  De ce credeţi că se grăbesc ăştia să obţină cu orice preţ legalizarea Big Brotherului ?!

 4. athos says:

  Pe de o parte, in cazul Greciei, Italiei, Spaniei, Portugaliei, vorbim de exemple tipice de cinism politic: ani de zile, partidele au castigat alegerile promovand politici care au permis iluzia unei bunastari generale. Au cerut si practicat cheltuieli bugetare uriase facute pe datorie, sisteme sociale ultracostisitoare, toate nesustenabile si generand dezechilibre majore in politicile fiscal-financiare nu numai pentru trecut si prezent, ci si pentru viitor, si prezentand toate acestea ca pe succese.
  Cei cativa care au vorbit in pustiu despre dezastrul unor astfel de politici au fost, desigur, nepopulari si neascultati. Astazi, povara atat de mare a acestor datorii nu-i face mai populari pe acesti profeti in pustiu, ci pe altii, si anume pe cei care propun refuzul de a plati.

  Pe de alta parte, este evident ca pentru plata datoriilor sunt chemati la galera exact cei care pot crea plus-valoare in economie, si care risca sa-si franga gatul sub povara excesiva a unei fiscalitati menite sa plateasca datorii pe care de de fapt nu le-au facut.

  Asta este problema cu democratia: ea nu e cu nimic mai buna decat cei care o practica, iar votul fara discernamant o impinge mai devreme sau mai tarziu la autodistrugere.

  • Radu says:

   Athos,

   Poti sa interpretezi experimentul euro in felul asta si sa spui ca uniunea monetara a scos la suprafata tarile cu politicieni corupti si/sau financiar iresponsabili. O alta interpretare ar fi ca uniunea monetara exacerbeaza diferentele initiale dintre tari: cei care erau initiali mai bogati devin si mai bogati. Uniune monetara si comert liber exista intre oamenii aceleiasi tari, dar acolo exista si repartitie de venituri prin impozitare. In zona euro lucrul asta nu exista: repartitia banilor germani e doar in interiorul Germaniei, etc. Cu alte cuvinte, uniunea monetara si comertul liber fara uniune politica este instabila.

 5. d'Artagnan says:

  Mă uitam la cei ce salutau, savurau victoria SYRIZA, am avut impresia de deja vu…numai vorbe mari: am scăpat de naziștii ăia de la guvern, aștept de 30 de ani așa ceva, gata cu austeritatea…oare în cât timp li se vor spulbera așteptările?!
  Cum naiba cred oamenii ăștia că vor scăpa de imensele datorii pe care țara lor le are?! Chiar se așteaptă ca cineva să le plătească, să-i păsuiască?! Într-un fel sau altul, totul se plătește în lumea asta.

 6. Radu Humor says:

  Maria Diana Popescu, Agero : +Scrutinul crucial pentru viitorul Greciei, privit cu sufletul la gură de întreaga Europă, a dat cîştig de cauză, cu procentaj zdrobitor (39, 5%), stîngii radicale, Syriza, lui Alexis Tsipras, un lider foarte tînăr (41 de ani) şi carismatic, dar înspăimîntător pentru Bruxelles şi pentru organismele financiare internaţionale, care a venit cu mesaje clare pentru grecii sătui de anii de sacrificii. Alexis Tsipras poate însemna nu numai pentru Grecia, ci şi pentru întregul continent, scînteia unui nou curent democratic, care să schimbe Europa din temelii. Alexis Tsipras doreşte să pună capăt austerităţii impuse Greciei de troica U.E. B.C.E. şi F.M.I. La aflarea primelor rezultate, Angela Merkel şi-a schimbat pe dată tonul de bariton în mesajul televizat. Poate că a venit timpul ca liderii forţoşi ai Europei să priceapă că, batjocorirea unor state membre în baza unor tratate fiscale oneroase se apropie de sfîrşit. Suveranitatea statelor din U.E. şi demnitatea cetăţenilor trebuie să redevină sfinte. Este ceea ce îşi doreşte Tsipras pentru Grecia. În contextul în care Uniunea Europeană continuă să fie propriul ei adversar, de bună seamă, se vor petrece reformări forţate (asemănătoare celor din Grecia) în sinusoida continentală, iar unele ţări vor fi luate pe nepregătite. Aştept ca din Grecia, mult mai hotărîtă să se extragă din sclavia colonialismului financiar, să ia startul unele schimbări de anvergură în Europa. Poate că de aceea, prevăzătoare, B.C.E. a pus pe piaţă un fenomen nemaiîntîlnit: cea mai mare invazie de bani din istoria Europei – peste 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi, Preşedintele B.C.E., italianul instruit la şcoala finanţelor de pe Wall Street a anunţat că instituţia sa va cumpăra active publice şi private din zona euro în valoare de peste 1.100 de miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro pe lună, începînd cu luna martie pînă la finalul lunii septembrie 2016, considerînd acţiunea sa ca un tratament administrat anemiei şi deflaţiei din zona euro. Acesta este doar un enunţ oficial. Un înveliş care ascunde cu totul altceva. Sper să nu credeţi tot ce declară tătucii finanţelor mondiale. Printarea masivă de bani se va îndrepta ca nişte căruţe fără cai de la B.C.E., nu spre bunăstarea popoarelor Europei, ci spre instituţiile bancare de pe teritoriile ei, aflate în moarte clinică din cauza creditelor neperformante – o plasă în care bancherii-rechini şi-au prins singuri ghearele netăiate. Unde mai punem că în toate lucrează mîna lungă şi nesătulă a F.M.I. O altă intruziune riscantă vine din partea celui mai şiret imperiu colonizator din istoria omenirii, care îşi va consolida urgent prezenţa în coloniile est-europene, dorind ca şi România să fie o ţară discreţionară, de care să se poată folosi în caz de nevoie. Noi nu sîntem în război cu nimeni, dar Conform Bloomberg, Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a anunţat că N.A.T.O va construi şase centre-armată şi va suplimenta prezenţa militară în Europa de Est, inclusiv în România, contextul crizei ucrainene fiind doar un motiv de faţadă, care maschează fenomenul de ocupaţie graduală sub umbrela unui plan semnat de ţările N.A.T.O, pe 5 septembrie 2014 – plan care prevede crearea unei forţe de reacţie rapidă. Avem deja o prezenţă numeroasă a N.A.T.O. în România, Bulgaria şi în alte ţări din estul Europei. Prezenţa militară N.A.T.O. pe teritoriile aliaţilor, precum şi numărul militarilor care participă la exerciţii terestre au crescut considerabil în ultimul timp. La fel şi numărul avioanelor şi cel al navelor militare. Forţînd extinderea spre Rusia conform planului, S.U.A. devine iresponsabilă şi periculos de insistentă. La rîndul ei, N.A.T.O., cu aliajele sale chimice S.U.A.&C.I.A., se arată tot mai anacronică şi agresivă. Poate că ar fi trebuit lăsată la vatră odată cu Tratatul de la Varşovia, astfel ca O.N.U să-şi recîştige statutul de organism al securităţi şi păcii pe glob, care să prevină şi să lichideze focarele de război dintre naţiuni, să stăvilească extinderea imperiul colonialist american, sub masca de eliberator al popoarelor. Ar trebui ca şi U.E. să-şi recapete independenţa faţă de politica imperialist-agresivă a S.U.A. şi să nu-şi mai fie propriul duşman. Atentatele de la Paris, menite să readucă Franţa pe orbita Washingtonului (stăpînii omenirii nu acceptă reîntoarcerea supuşilor fără curgere de sînge) şi politica de austeritate impusă de U.E. ţărilor membre, au dus la victoria stîngii în Grecia, acutizînd criza democraţiei, grăbind, în acelaşi timp, decăderea capitalismului de tarabă şi generînd revigorarea partidelor extremiste. Renaşterea acestora trebuie judecată tot în contextul unor desfăşurări internaţionale cu grad ridicat de pericol. În pauza dintre atentatele de la Paris, Noul Război rece şi prăbuşirea preţului petrolului, francul elveţian a fost ajutat să se umfle nemăsurat în pene. Dolarul nu se lasă mai prejos, de ceva timp nu se mai opreşte din creştere şi a dat în boala numită gigantism. Tiparniţa de bani, folosită de americani ori de cîte ori dolarul îşi scrântea picioarele, a deveni leac şi pentru anemia monedei Euro. Atunci, clinic vorbind, este explicabilă legătura amoroasă dintre instituţiile de cămătărie internaţionale, fabricile de credite de pe teritoriile statelor şi tiparniţele de bani, care le ţin în viaţă. Eu îl aştept pe Preşedinte să pună umărul la dezvoltarea Ţării şi la eradicarea sărăciei, nu la întărirea bazelor militare pe teritoriul nostru, dar dînsul fentează şi se întîlneşte mai întîi cu Victoria Nudelman (venită, fireşte, să-şi ceară partea din victoria făcută cadou, şi cu ordine precise din partea „Statuii Libertăţii”), apoi merge la discuţii de cîţiva franci cu Mugur Isărescu, pe care îmi doresc nespus să-l văd cît mai repede ridicîndu-şi pensia de la un ITM. Ce contează pentru ei şaptezeci şi cinci de mii de datornici în franci care vor rămîne fără case şi bunuri şi îşi vor pune ştreangul? N-au contat nici cei şapte sute de mii de români împrumutaţi în euro, ţepuiţi de bancherii-cămătari, cărora tot guvernatorul le-a dat mînă liberă la înşelăciuni şi fraude prin clauze abuzive. Tastaţi pe Google titlurile: „Bancherii şi recuperatorii au abuzat milioane de români”, „Bancherii şi crimele capitalismului corporatist”, Bancherii şi recuperatorii sfidează naţiunea”, „Afară cu băncile din ţară”, partea I şi a II-a, „Străchinile lui Isărescu”, „Trădarea lui Mugur şi Yuanul”, „Bancherii americani au început să se sinucidă”. În mod sigur nu veţi fi de acord cu ceea ce se petrece în spatele ghişeelor aparţinătoare miilor de filiale bancare străine de pe teritoriul Ţării şi instituţiei B.N.R., condusă de longevivul guvernator Mugur Isărescu – pe vremea socialismului, funcţionar la B.N.R., astăzi în graţiile bilderbergilor. La întîlnirea cu Iohannis, Isărescu a specificat destul de clar: „Pentru debitorii în moneda elveţiana trebuie găsită o rezolvare generală şi urgentă, altfel, încrederea în sistemul bancar se va prăbuşi.” Guvernatorul nu a dorit niciodată o soluţie salvatoare pentru românii înşelaţi de bănci, aşa cum a procedat Ungaria de pildă, durerea sa fiind protejarea cele peste 40 de bănci străine care au ocupat România. Încrederea în sistemul bancar s-a prăbuşit oricum. Nici musca nu le mai trece pragul bancherilor-cămătari. Românii prăduiţi de bănci trăiesc de pe o zi pe alta. Care ar fi soluţia? Aceeaşi pe care islandezii au aplicat-o: arestarea bancherilor supuşi familiei Rothschild şi înapoierea banilor celor păgubiţi de bănci la creditele în euro şi franci elveţieni. Interesele colonizatorilor noştri nu permit acest lucru, însăşi clasa politică românească fiind inamicul numărul unu al societăţii româneşti. România va rămîne în continuare sub scara Uniunii Europene, plătind scump (economic, social), cu toate că fiecare preşedinte venit la cîrmă prin roata norocului a promis în vînt că nu vom mai fi generaţie de sacrificiu. Ceea ce scriam într-un editorial din 31 august 2014 se pune în practică acum. Bruxelles-ul susţinea atunci ca fiind indispensabilă o creştere a salariilor în Germania (iată, s-a întîmplat) „pentru ca ţara să-şi poată ajuta vecinii europeni rămaşi în urmă”, afirmase, impresionat de „sărăcia” nemţilor, Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune. Potrivit declaraţiei tîmpe, înseamnă că germanii, atunci cînd îşi vor ridica salariile mărite vor da buzna în ţările europene cu cele mai mici venituri şi vor împărţi, aşa la întîmplare, pe stradă, procentul rezultat din majorări. Laszlo Baci, la salariile românilor, care reprezintă o cîtime din salariile germanilor de ce nu te-ai gîndit matale? România este pe primul loc cu cele mai mici salarii din U.E.! Pe fondul războaielor şi crizelor care au răvăşit complet omenirea, puterile lumii îşi trag spuza pe turta lor, călcînd pe cadavre şi oferind în schimb, ca supliment de viteză, indispensabil decimării populaţiei, pandemii fabricate în laborator, şocuri şi experimente periculoase, despre care se minte cu neruşinare acută că ar avea doar origini teroriste. Cum niciodată criminalii nu-şi lasă complicii în viaţă, nerozii vor bifa în desfăşurător alte lovituri sub steag fals în Europa şi în lume, dînd vina pe terorism. Dacă aţi crezut că şefii statelor au defilat la Paris la un loc cu mulţimea, precum a informat media din întreaga lume, v-aţi înşelat. Marşul de la Paris, unde liderii mondiali şi-au dat mîna în faţa camerelor de luat vederi a fost o făcătură mediatică. „Liderii lumii mărşăluiesc în faţa mulţimii de la Paris”, scria cu litere de şchioapă presa din Franţa şi din întreaga lume. Dar, oameni buni, adevărul a fost cu totul altul. Stăpînii lumii, mai puţin unchiul actelor teroriste de pe glob, s-au aliniat sub forma ochiului în piramidă pe o stradă închisă, bine păziţi de coloane de jandarmi, – filmaţi separat, pe străzi unde publicul nu avea acces -, iar mulţimea pe o alta. Pe strada închisă de cordoane erau prezente numai trupele speciale, iar în primele rînduri, doar politicienii, filmaţi în prim plan, pînă la bust, ca să nu se descopere ce nu trebuia descoperit. După o plimbare pe strada goală şi închisă, liderii politici ai lumii au urcat în limuzinele de lux, bucuroşi că au reuşi să epateze cu prezenţa lor straşnic păzită. Cu siguranţă pe toţi ne considera naivi, astfel nu şi-ar permite un simulacru de factură mondială.+ SURSA http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Victoria%20lui%20Tsypras%20de%20mdp.htm

 7. Radu Humor says:

  Dacă un partid vine la putere pe baza unor promisiuni atât de clare, cum e cazul SYRIZEI, poate fi mai uşor tras la răspundere şi corectat, decât dacă s-a ales unul care avea planuri şi promisiuni de cu totul altă natură !
  Sincer să fiu şi mie nu-mi prea place nici mutra lui Tzipras, nici felul destul de rapid şi spectaculos în care a ajuns, sau a fost săltat în scaunul de PM, dar altă variantă mai bună pentru greci n-am observat !
  Insistenţa cu care iudeomasonii vreau să inducă impresia că grecii sunt un popor leneş ( ca şi despre români, dealtfel 😉 ), aduce aminte de proverbul “râde hârb de oală spartă”, deoarece hienele astea care s-au aciuat în organisme financiare ca FMI, BCE, ca să nu mai spun de FED, n-au produs în viaţa lor nimic în afară de speculă şi camătă, pe care nici un guvern n-are curajul să le pedepsească, aşa cum s-ar cuveni ! Nişte pistruiaţi care n-au produs în viaţa lor un bun material, nici măcar un ciorap sau un ac, iar spiritual doar teorii din cele mai nocive dezvoltării societăţilor umane, au tupeul şi nesimţirea să-i facă pe alţii puturoşi, leneşi pentru că nu acceptă să lucreze ca sclavii pentru a-şi duce traiul de pe o zi pe alta, în timp ce ei, unsuroşii ăştia acumulează, prin furt şi jecmăneală, peste jumătate din bogăţia lumii, deşi reprezintă nici 1 % din populaţie !

  • Radu says:

   Grecia s-a imprumutat, asta nu poate fi negat pentru ca exista semnaturile conducatorilor lor, greci si ortodocsi din tata-n fiu. Chiar daca cei care i-au imprumutat ar vrea mai degraba sa le anuleze 3/4 din datorii decat sa nu capete nimic inapoi nu pot sa o faca, pentru ca in secunda urmatoare toate celelalte tari care au imprumutat bani ar cere tratament similar. Grecia va trebui sa nu-si onoreze datoriile si va trebui deasemeni sa iasa din zona euro ca sa poata tipari drachme. Situatia e fara iesire, nu e vorba ca grecii sunt lenesi, pur si simplu nemtii si francezii nu pot sa-si asume astazi riscul de a le sterge datoriile. Daca datoria Greciei nu ar fi fost facuta publica si se punea batista pe tambal fara sa stie nimeni, transferand incet-incet bani Greciei prin intermediul unor fonduri europene ar fi fost un lucru. A sterge o suta de miliarde de dolari datorie astazi si mai ales a o face in mod public cu toata presa langa tine inseamna a fi obligat sa stergi o mie de miliarde datorie maine (Spania + Italia) si asta este peste putintele chiar si ale Germaniei. Oricat de multa solidaritate ar exista astazi pentru Grecia riscul este prea mare.

 8. Radu says:

  Ce optiuni exista pentru Grecia astazi ?

  1. Germania nu va accepta sa ofere conditii de negociere mai bune sub presiune. Costul politic ar fi imens, ar insemna sa puna gaz pe foc si sa favorizeze partide ca Syriza peste tot in UE. Daca avea ceva mai bun de oferit Greciei trebuia sa o faca in 2012, acum zambete si maini stranse la TV, dar nimic mai mult.
  2. Syriza isi face hara-kiri daca accepta sa schimbe doar virgule in contractul cu bancherii. Nu cred ca va semna nimic nou. Va respecta actuala intelegere pe termen scurt incercand sa arate ca au avut cereri rezonabile, dar Merkel nu le da nimic, si au ales demnitatea. Asta nu insemamna ca nu va face nimic: pana una-alta va bloca iesirile de capital din Grecia. Pe urma va obtine ceva bani de la bogatanii locului. Ma astept la ceva de genul 10% din venitul afisat la cei cu peste 1 milion $, suficient cat sa plateasca transele de imprumut pe 2015, poate si 2016.
  3. Peste un an, maxim doi, Grecia o sa inceteze sa mai plateasca datoriile acumulate. Bancherii vor refuza sa le mai imprumute un singur euro si vor organiza un referendum pentru iesirea din zona euro. Bancile grecesti vor da faliment pe capete, vor fi nationalizate si va fi reintrodusa drachma. Grecia va ramane in EU si va fi comparabila in saracie cu Romania si Bulgaria. Grecii vor pleca la munca in Europa in numar mare, cum au facut-o romanii in ultimii zece ani.

 9. mac gregor says:

  Grecii ii injura pe nemti, ii injura pe europeni, ii injura pe americani, dar ei nu isi fac treaba la ei acasa: toata industria lor turistica nu isi plateste darile catre stat, se asteapta ca cheltuielile bugetului lor sa fie platite de nemti, pentru favorul nemaintalnit ca au intrat in UE.

  Exista si imprumuturi date pentru motive de politica externa, dar nici chiar asa. UE trebuie sa le stabileasca clar o limita.

  • Dl.Goe says:

   Sa va contrazic? Sa nu va contrazic? Ia hai sa nu va contrazic. Aveti dreptate!

   P.S. E adevarat ca nemtilor (si altora) grecii (si alti) le pot aparea puturosi (delasatori, intr-o relatie prea laxa cu legea si rigorile legii)… Si daca asa le apar, intr-o lume in care perceptia ete totu’, inseamna ca asa si sunt. Pe de alta parte insa intr-o lume relativa (ce-a facut si-a desfacut), grecilor (si altora) le poate aparea ca calea nemteasca e gresita, nefireasca, nenaturala, si ca viata trebuie traita greceste (nu nemteste)… Ceea ce, cine stie, daca n-o fi tocmai asa. Cert este ca exista nepotrivire de caracter. Si cand exista nepotrivire de caracter nu mai conteaza (prea tare) cine/câtå dreptate are. Rau ar fi ca Grecia, leaganul civilizatiei te tip european, sa raman de caruta. Rau ar fi ca procesul de edificare al unei idei bune (Uniunea Europeana) sa scartzaie in asa hal incat sa fie necesara dråhmuirea Greciei… Dar daca nepotrivirile de caracter nu pot fi cârmite prin compromisuri rezonabile, de… Asta e. Grecia trebuie lasata (afara din UE) sa-si construiasca singura paradisul, eventual dupa modelul islandez. Vorba ‘ceea fara ura si fara razbunare. Mai ramane de vazut cum (si cât) anume se vor recupera datoriile (din datorii) si cum se vor distribui pierderile acestui mariaj din interes reciproc dezavantajos. Treaba birocratilor.

   P.S. @Mac Gregoar, totusi nu pot sa ma abtin sa va intreb ce s-a intaplat cu rezolvarea problemei (esecului) multi-culturalismului si a rezentei islamice in Franta. Ati abandonat problema si v-ati mutat si d-voastra in echipa care munceste la rezolvarea situatiei din Grecia? Cred ca de asta merg lucrurile prost in liumea, pentru ca la primul semnal media, noi rezolvitorii de probleme, sarim ca arsi, abandonand-ne treaba neterminata pentru a raspunde prezent la datoria rezolvarii altor prioritati. Si tot asa. Se pregateste Ucraina. Ah, apropo. pe unde o fi d-na Isabel? De pomenesti ca o fi lasat iarasi de izbeliste punerea lumii la cale in claca de la hanul Manucilor, de dragul refocalizarii pe niste amarate proiecte personale derulate pr/in universitati particulare. 🙂

   • mac gregor says:

    Cu raspunsul promis e sigur: daca ma platiti corespunzator, scriu articolul respectiv azi. Da’ cum nu e cazul, il scriu cand o sa am chef.

    • Dl.Goe says:

     Sa va platesc? In drahme sau in franci francezi? Hm. Sa va platesc prestatia in cea mai veche meserie intelectuala din lume… Sa va alageti si cu banii si cu placerea… scrisului. Si? O sa rezolve articolul respectiv problema? Inchidem conflictul? Tttt…

   • mac gregor says:

    Intre timp poate ca in loc sa ne vituperati pe noi pentru indrazneala de a ne da cu parerea, mai bine ati fi investit timpul in exprimarea unei idei proprii.

    Ieri spuneati ca habar n-aveti; poate daca va chinuiti iese ceva.

    • Dl.Goe says:

     Vituperez? In contra indraznelii unora de a-si da cu parerea? Cred ca sunteti victima unui exces de interpretare (de tip plesian). Si noi (dl.Goe) facem fix acelasi lucru: Ne dam cu parerea. D-voastra va dati cu parerea in legatura cu lucrurile despre care aveti impresia ca v-ati pricepe, noi la fel. Cine o fi mai “competent” in “domeniul” lui ramane sa stabileasca (sau nu) observatorii. Interesanta insistenta de a ma atrege in domeniul d-voastra de (in)competenta. Uite cedez un pic viclenei d-voastra incercari si zic: In Franta ar trebui revizuite politicile de asistenta sociala, global, la nivelul tuturor cetatenilor si rezidentilor francezi, nu dupa cum sugera prietena noastra Isabel A., doar pentu imigrantii musulmani care nu-s integrati macar cat s-a integrat imigranta Isabel A. E ceva gresit cu politicile alea, iar corectiile trebuie sa se aplice egal, tuturor locuitorilor din hexagon, fara discriminare.

     • mac gregor says:

      Ar fi un inceput, fara indoiala. Nu stiu insa daca stanga va avea curaj sa il implementeze. Daca muslimii vor lucra in firme franceze, probabil complexul de superioritate s-ar cam duce.

  • Radu says:

   Acuma toata discutia asta despre cine, cum si cand a fost vinovat nu isi mai are rostul. E prea tarziu pentru asa ceva. Grecii nu si-au platit niciodata impozitele cum o fac nemtii. Cu toate astea au fost acceptati in zona euro. Datorii au avut si inainte de 2001, deci inainte de euro, si nimeni nu a zis nimic. Asa ca si-au spus ca e ca o casatorie in care sotul stie ca sotia e cam cheltuitoare, dar o ia asa cum e pentru ca … e din dragoste, nu ? Ma rog, a fost un contract prenuptial, e adevarat, dar toata lumea se astepta ca farmecele Greciei sa-l faca pe sot sa accepte indulcirea contractului, doar a mai facut-o si in trecut, nu ?
   Uite ca nu: neamtului a ajuns sa nu-i mai pese de nevasta greaca, nu se mai duce sa o viziteze, ba-i cere si banii inapoi de pe cadourile deja facute. Asta nu inseamna ca mariajul era sortit esecului din start: daca serviciul sotului neamt mergea struna, putea sa-si intretina si nevasta greaca si consoarta siciliana, si prietena spaniola, dar si lui a inceput sa i se faca frica pentru ca nici partenerul american, nici cel chinez nu mai cumpara ca inainte.
   Ce-o sa faca ? Cred ca o sa renunte la nevasta ! Ramane cu amanta si prietena totusi !

 10. Radu Humor says:

  Un doctor şmecher, dar pe placul tuturor. 😉

  Dr. Paulo Ubiratan – Porto Alegre , Rio Grande do Sul, într-un
  interviu acordat televiziunii locale, a fost întrebat despre unele sfaturi pe care le-a dat totdeauna …

  Întrebare: exercitiile cardiovasculare prelungesc viata?

  Raspuns: Inima a fost facută pentru a bate de un număr de ori …
  Nu-ti irosi bătăile cu exercitii. Totul, în cele din urmă, se uzează.
  Accelerarea batailor inimii nu vă va face sa trăiti mai mult. E ca si
  cum ai spune că se poate mări durata vietii unei masini, dacă o faceti
  sa meargă mai repede. Vrei sa trăiesti mai mult? Trage un pui de somn!

  Î: Ar trebui să mă opresc cu consumul de carne rosie si sa mănânc mai
  multe fructe si legume?
  R: Trebuie să întelegi logica eficientei … Vaca ce mănâncă? Iarbă si
  porumb. Ce sunt astea? Plante. Deci, o friptura nu este nimic altceva
  decat un mecanism eficient de a introduce legume în corpul nostru.
  Vrei sa manânci niste boabe – mănâncă pui!

  Î: Ar trebui sa consum alcool?
  R: Categoric! Vinul se face pe bază de fructe. Brandy este
  distilat din vin, ceea ce înseamnă că acesta trage apa din fructe,
  astfel încât să profiti de ea. Berea se face, de asemenea,
  din cereale. Le puteti consuma,cu masura insa,ca sa nu imbolnaviti ficatul si fierea.

  Î: Care sunt avantajele unui program regulat de exercitii fizice?
  R: Filosofia mea este: dacă nu aveti nicio durere … sunteti bine!

  Î: Fripturile sunt daunatoare?
  A: Nu m-ai ascultat! … Astăzi alimentele sunt prajite in ulei
  vegetal. Acestea răman impregnate cu ulei vegetal. Cum ar putea uleiul
  de plante sa fie dăunător?

  I: Flexiunile ajuta la reducerea grasimii?
  R: Categoric nu! Exersarea unui muschi doar il face să creasca în dimensiune.

  Si tine minte: viata nu ar trebui să fie o călătorie până la mormânt,
  cu intentia de a ajunge sănătos acolo, cu un corp atractiv si un
  organism bine conservat.
  Mai bine apucă celălalt drum: bere într-o
  mână, chips de cartofi în cealaltă, mult sex si un organism complet
  uzat, pe deplin folosit, strigând că …
  A MERITAT SA FACI CALATORIA!

  Dacă a umbla inseamnă a fi sănătos, postasul ar fi nemuritor!
  Balena inoată toată ziua, mănancă doar peste, bea apă si totusi e TARE GRASA!

  REMEMBER:
  Un iepure aleargă toată viata si trăieste 15 ani; o testoasă nu
  aleargă NICIODATA si trăieste 450 de ani.

  • d'Artagnan says:

   Băi, cultură, de când balena mănâncă pește?! Uite, asta chiar este o știre de ultimă oră!
   Și cum îl mănâncă: afumat, marinat, la grătar, saramură?!
   Probabil aici este mâna iudeo-masonilor care au furat planctonul și microcrustaceele din ocean și astfel au constrâns săracele balene să-și schimbe regimul alimentar.

   • Radu Humor says:

    Mînânci tu căkt !
    Ai stat tu la botul ei şi ai văzut ce înghite, măi ochi de vultur sau de ciorap de damă fugit de acasă ?!
    Sau ai ales tu peştii din plancton ca nu cumva să n-aibă iudeii cu ce se hrăni, că văd că nu mai poţi de grija lor ?!
    Pupă-i în tuhăs cât vrei, dar şterge-te la gură când vorbeşti cu mine, să taci ! 😆 😛
    P.S.
    Chestia e simpatică şi nu m-am apucat eu s-o corectez de dracul unuia ca tine, care vede peste tot doar evrei filantropi şi cu dare de mână ( cică ăştia nici când sunt pe cale să se înnece nu dau din mâini 😉 )

 11. athos says:

  Iata de ce iresponasibilitatea tinde sa devina nu numai acceptabila, ci si recomandata. Ca la greci.

  Sorin Oprescu: “Energia termica este energie reziduala, ar trebui sa nu coste nimic.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-19205640-video-sorin-oprescu-viitor-bucurestenii-nu-vor-plati-nimic-caldura-vreau-fac-nordul-capitalei-trei-cet-uri-noi-parteneriat-public-privat.htm

  O afirmatie necontrazisa repetata de suficient de multe ori, devine adevar.
  Cum sa nu coste nimic energia termica? Cand e produsa direct, costa pretul combustibilului si al echipamentului plus operarea, 100%. Cand este produsa prin cogenerare, costa 40-50% din combustibil, echipamentul de recuperare si transfer al caldurii si operarea. La baza confuziei pe care o intretine si disemineaza Oprescu si altii ca el, se gaseste faptul ca echipamentele de cogenerare produc IMPLICIT caldura, fiind niste motoare termice, insa cogenerarea nu are sens, in sine, decat daca ai cum sa valorifici aceasta caldura. Deci, daca ai clienti pentru ea, (interni sau externi). Daca nu ii ai, sau daca nu se plateste caldura, unitatea nu este rentabila doar pentru productia de energie electrica, (la 40-42% randament al motorului termic), asa ca acesta nu mai este pusa in functiune si nu mai este nici caldura, iar atunci nu ai ce sa dai gratis, ca sa fii tu primar pe viata.

  • Ghita Bizonu' says:

   In mod normal un CET produce caldura .. care se pierde! Caci randamentul unei turbine cu abur se rdica in cel mai bun caz la … 40% . Adica 40% din energia termica devine eenrgeie mecanica .. rstu este caldura ce se pierde!! Si totusi asta este situatoa majoritatii termocrentralelor din lume …

 12. neamtu tiganu says:

  Sokrates a zis:
  “Denn das Wort ist wahr, daß ein Extrem regelmäßig das entgegengesetzte Extrem auslöst. Das gilt so beim Wetter, in unseren Körpern und erst recht bei den Staaten.”
  Este adevarat ca un extremism e inlocuit de alt extremism. Grecii se distreaza si ei ca oricum nu au nimic de pierdut decit lanturile. ori cu aia, ori cu ailaltii tot un draq.
  Dar e oare poporul grec capabil sa reziste unui regim de stinga? Un regim de stinga, o politica de stinga presupune un popor educat, de ex. suedezii reusesc sa traiasca chiar foarte bine chiar intr-o atmosfera de stinga.
  Da asemenea idei sunt pt. idiotii de muschetari prezenti pe aici muult prea subtile, prea complicate, ei stiu doar una si buna, pusca si cureaua lata.
  In definitive ce-i fute grija pa unii ca macgargare, oricum tot noi nemtii o vom rezolva si p-asta, ca noi suntem cei mai mari si cei mai tari.

 13. Radu Humor says:

  Banca Nationala a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci comerciale care au in portofoliu credite in franci elvetieni, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia in lei la cursul de la momentul acordarii imprumutului.

  Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/178852/bnr-estimeaza-o-pierdere-contabila-de-4-3-mld-lei-la-banci-daca-s-ar-utiliza-cursul-de-la-acordare.html#ixzz3Q1OesWHX
  Follow us: @WallStreetRo on Twitter | WallStreetRo on Facebook

  Să înţeleg că tot cam pe atâta au câştigat în tot acest timp în urma acordării împrumuturilor în cauză ?!
  Problema noastră a românilor este că suntem lăsaţi la cheremul acestor cămătari, de către statul român, care face sluj în faţa lor ( crede cineva că dezinteresat, sau din prostie şi nu pentru nişte foloase personale inimaginabil de mari ?! ).
  De ce credeţi că atunci când Gigi Becali a vrut să deschidă o bancă românească cu capital 100% românesc nu a fost lăsat sub nici un chip s-o facă ?! :mrgreen:
  Mitropolia Moldovei a încercat de asemeni să deschidă o bancă, având intenţii declarate de ajutorare a unei populaţii zonale, crunt defavorizată de înapoierea economică a acestei părţi de ţară unde industria a dispărut în totalitate, iar agricultura a încăput pe mâna unor noi boieri, urmaşi de-ai lui Fischer, cel care acumulase de-a moaca zeci de mii de hectare de pământ de la nişte bieţi tărani, majoritatea pământului fiind luat în urma datoriilor făcute la birtul din sat !
  Şi din cauza căruia a izbucnit răscoala de la 1907 înăbuşită cu tunurile de guvern, în urma cărora au fost măcelăriţi 11.000 de ţărani :mrgreen:

  Proştii de români n-au dreptul să afle că se pot acorda împrumuturi şi fără să beleşti omul de piele, dar e drept şi fără a câştiga fabulos de pe urma acestei cămătării ordinare.
  Rolul băncilor a fost acela de a pompa bani în economie pentru bunul ei mers, adică avantajos pentru ambele părţi contractuale, dar ce s-a întâmplat la noi, sub privirile atent îmbrobodite ( oare cu câte foloase personale?!) ale celor care ar trebui să vegheze la bunăstarea avuţiei naţionale şi personale, este o crimă naţională !

  • athos says:

   Pai, n-ai prea inteles.

   Este vorba despre faptul ca banca ar trebui sa plateasca propriului creditor mai departe in CHF, la cursul de azi, si ar trebui astfel sa suporte diferenta fata de cursul istoric. De acolo pierderea.

   Mai lasati-ma cu creditele in CHF. Daca ramanea cursul acolo unde era, venea vreun neica cu credit in CHF sa dea ceva din economiile realizate, catre alti creditati, in EUR sau lei? Nu.
   Restul e gargara si politica. Ca la greci. Toata lumea e vinovata, numai ei nu.

   • Radu Humor says:

    Bine c-ai înţeles tu !
    Numai că problema mai avea o parte :
    Când au câştigat, şi mai ales cât, ce economii făceau .
    Fapt pe care văd că-l reproşezi, cred pe bună dreptate celor care aun se plâng că nu le-a ieşit chiar aşa de bine afacerea în CHF.
    P.S.
    Am văzut o pancartă simpatică la unul dintre protestatari :
    Je suisse Charlye ! 😉

    • athos says:

     Eu nu le reprosez nimic, au incercat ceva si le-a iesit prost. Este si trebuie sa ramana problema lor. Este notoriu ca atunci cand tranzactionezi intr-o alta moneda decat cea in are ai veniturile, ai ceea ce se cheama risc valutar. Dolarul a urcat cu 15% in ultima vreme, si asta afecteaza pe cineva. Asta este viata.

     Nu am nici o problema cu a arata cu degetul bancile care te jecmanesc, dar crede-ma ca asta cu CHF este o tinta falsa. Atunci era ieftin, acum s-a scumpit, aia e.

     • mac gregor says:

      Ar fi interesat de vazut prin comparatie cat au pierdut cei care aveau credite in euro sau in lei. Cineva sustinea ca ar fi similare, doar ca la acestia s-ar fi produs in cateva zile.

     • Radu Humor says:

      Când, cu ceva ani în urmă se lua un credit cu 17 % dobândă şi în nici 6 luni dobânda ajungea ( sau creştea ?! ) cu până la 100%, iar statul român asista pasiv ( imediat după asta am impresia că s-a dat drumul la homo 😉 ) la această jecmăneală mai imorală decât orice cămătărie ţigănească, unde erau protestatarii ?!
      P.S.
      Se pare că acum printre cei păcăliţi sunt şi câteva nume mari, care vor să se scoată cu orice preţ !

 14. mac gregor says:

  Apropo de Grecia, deocamdata imi place ce fac astia noi: comasare ministere + nu au facut ceremonie religioasa la investire. Ce as rade ca asta sa fie preludiul impozitarii BORului local.

 15. Radu Humor says:

  D’ale ecumenismului :

  Un ţăran puţin cam afumat, care răspândea un miros îngrozitor de băutură ieftină şi care avea un sac şi un ziar vechi se urcă în autobuz şi se aşează lângă un preot catolic cu un aspect foarte onorabil.
  Apoi scoate din sac o sticlă de băutură aproape goală din care bea până la ultima picătură, după care începe să citească din ziar. La un moment dat i se adresează preotului:
  – Scuzaţi-mă, părinte, ştiţi cumva din ce motive se ajunge la spondiloză ?
  – Desigur, răspunde preotul, care simţea o neplăcere crescândă, şi o mare dorinţă de a-i da o lecţie ortodoxului şi pe un ton de o politeţe rece şi sarcastică începe :
  – Factorii care duc la spondiloză sunt: o viaţă dezordonată, tovărăşia unor femei de calitate îndoielnică, consumul exagerat de tutun şi alcool, beţii care se termină cu nopţi petrecute în bordeluri, toate astea duc la spondiloză…
  – Aauuu, auu, au ! N-aş fi crezut niciodată… răspunde omul şi se întoarce la ziarul său.
  Preotul, milos de felul lui, după ce se gândeşte la cele spuse, se adresează din nou beţivului, de data asta pe un ton bland şi împăciuitor:
  – Scuză-mă, n-am vrut să te jignesc, de când suferi de spondiloză, fiule?
  – Eu ? Nu, părinte… eu niciodată n-am suferit de aşa ceva !
  Am citit în ziar că Papa are spondiloză….

 16. neamtu tiganu says:

  vai dragilor, ati auzit de tragedia poporului American? Saracii cum se lupta ei cu iarna ruseasca, cu troiane de peste 20 de cm (ca 8 inci). Impresionanta clarviziunea politicienilor americani, masurile preventive de aparare impotriva terorismului rusesc, oprirea circulatiei, blocarea metroului stiind cit de periculos e sa ninga-n metrou, lucru care nu s-a mai intimplat de o suta de ani, de la Franklin ala cu paratreznatu.
  Poporul roman ar trebui sa ajute poporul American, as propune o actiune de donare de paturi din lina de oaie.

  • mac gregor says:

   Nu mai stiu cum era in Zorba grecul: sandramaua lor pica inainte sau dupa sirtaki?

  • mac gregor says:

   La modul serios: a inceput extrem de dur, negociatorii europeni trebuie sa calce rapid pe acceleratie ca sa faca fata.

   • neamtu tiganu says:

    bhaa, asta-i cea mai buna, deci trebuie apasat pe acceleratie, de ce? Ca sa faca fata, la ce? da ce ce nu se poate asa mai molcom, de se atita graba?

  • Radu says:

   Tsipras e un fel de Radu Humor varianta greaca. UE nu mai trebuie sa imprumute nici un euro guvernului Greciei. Trebuie insa sa gaseasca o modalitate sa ajute mediul de afaceri grec si clasa de mijloc.

   • neamtu tiganu says:

    genital, deci nu-mprumuta guvernu da ajuta clasa de mijloc, ba tu esti foc da dastapt. Da de ce sa ajute clasa de mijloc? Si cine e clasa de mijloc, dupa ce se recunoaste? Si cum s-o ajute?

    P.S De ce nu-ntreaba nimeni unde a fost EU cu cei 400000 de functionari cind Grecia s-a imprumutat in veselie, a incalcat absolut toate normele posibile EU? Exista cineva, cit de cit sanatos la cap, care crede ca EU ar fi in stare sa gestioneze un aprozar?

 17. athos says:

  Politicienii au fost cel mai tare luati in vizor in ultimul MCV: nu respecta hotarari ale CC, (Parlamentul), exista in continuare politicieni care incearca presiuni asupra Justitiei, etc.

  Dl Darius Valcov, in schimb, este nemultumit ca exista MCV. Mai subtil, dar in aceeasi nota, si monsieur Cazanciuc, mare Ministru al Justitiei. Si totusi, poate ca acesti nemultumiti, intrucat direct vizati, ar trebui sa stie ca o larga majoritate dintre electori sunt de parere ca fara a fi trasi de urechi, d-nii politicieni ar face-o lata:

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/EUROBAROMETRU+JUSTITIE+MCV+CORUPTIE+ROMANIA

  O fi UE cu multe lipsuri, insa standardele ei sunt inca suficient de sus in raport cu cele dambovitene, incat sa merite.

  • Radu says:

   Tsipras le arata politicienilor romani ce se va intampla daca santajeaza UE. Este un experiment foarte interesant: daca UE cedeaza Ponta va incepe sa santajeze UE: ori o lasati moarta cu MCV si lupta anti-coruptie ori ne alaturam Greciei si blocam impreuna functionarea UE. Legea votului prin corespondenta este mai necesara si mai de actualitate ca oricand pentru integrarea ireversibila a Romaniei in UE.

   • neamtu tiganu says:

    ma baieti, vaz ca aveti gura plina cu dinti, ma baieti, ia spuneti voi sincer, stiti ceva despre EU? Stiti cu ce se maninca? Ati privit EUu direct in ochi, ca tare va vaz combativi, bata-va sa va bata, ma, voi pricepeti frodata ceva?

    I-auzi briuu, legea votului prin corespondenta duce la integrarea IREVERSIBILA, ptiu ce intelepciune, mein Gott, mare ti-e gradina!

    • mac gregor says:

     Ioi, da’ explica-ne sa nu murim degeaba.

     Liniste, neamtu tiganu ne va explica cum sta treaba cu UE.

     Neamtule, tigane, ai cuvantul.

     • neamtu tiganu says:

      ce e Euu? E o organizatie europeana care se ocupa cu normarea curburii castravetilor, a bananelor, cu limitarea puterii aspiratoarelor. Cel mai nou proiect de anvergura e limitarea pungilor de plastic pe cap de locuitor.
      In plus cei 400000 cu bugetul lor de citeva miliarde, se organizeaza, se reformeaza in permanenta, ba la Bruxel, ba la Strasbourg.
      Se dezbat de asemenea si alte probleme cum ar fi daca ramine basescu presedinte sau nu. O activitate permanenta e sa-i ia la ranga pa aia mai fraieri, romanii fiind preferatii lor.

    • Radu says:

     Esti prea prost ca sa pricepi din prima: votul prin corespondenta inseamna alegeri decise de diaspora si diaspora nu o sa accepte niciodata vreun Tsipras care sa puna in discutie iesirea din UE. Da’ daca te stii chisat, de ce te bagi ?

     • neamtu tiganu says:

      deci grecii l-au ales pe Tsipras deoarece nu au avut vot prin corespondenta?
      deci turcii l-au ales pe Erdocan deoarece nu au avut vot prin corespondenta, chiar daca diaspora turca a votat in veselie, mai ales, pe Erdocan?
      deci este sigur ca diaspora romaneasca ar vota dreapta, adica privatizarea invatamintului, al pensiilor si al sistemului sanitar, tocma diaspora din Germania, Suedia care e rasfatata de un system social puternic?

      Cit de idiot poate cineva safie sa nu priceapa caracterul extreme de emotional al optiunilor electorale?
      P.S Mai sus v-am dat un citat din Socrates care explica, in doar citeva cuvinte, magistral ce s-a-ntimplat in Grecia, nu va duce mintea sa mestecati ceva atit de simplu!

      • Radu says:

       Prostache,

       Nu poti sa spui sa grecii l-au ales pe Tsipras pentru ca nu au avut vot prin corespondenta. Poti sa spui insa ca daca ar fi avut diaspora care sa influenteze voturile ca in Romania Tsipras n-ar fi fost ales. Ar fi fost suficient. Piejezi diferenta dintre necesar si suficient ? Puteau sa nu-l aleaga pe Tsipras si asa, fara diaspora, diaspora nu e necesara pentru evitarea unui Tsipras, dar e suficienta.

       Unui observator fin ca tine nu putea sa-i scape caracterul “extrem de emotional”, eu as adauga si as spune chiar cel mai emotional, mai emotional decat orice alt caracter emotional oricat de emotional ar fi acel caracter emotional, cu privire la alegerile din Romania. Da’ nu-s cum se face ca din 2004 incoace emotia asta extrema tot impotriva hotilor din PSD se indreapta, da’ sa nu divagam; diaspora romana, emotionala si ea, nu-i vorba, din 1990 incoace, intotdeauna si cu asupra de masura a votat impotriva PSD-ului. Si cand a fost mica, si cand a crescut ca o placinta la cuptor. Votul prin corespondenta azi inseamna garantia unui supliment de un milion de voturi anti-PSD, si asta inseamna PSD pe tusa for ever, indiferent de cum se orienteaza emotia socratica a lui nea Marin de pe malul stang al Jiului.

       • neamtu tiganu says:

        “Poti sa spui insa ca daca ar fi avut diaspora care sa influenteze voturile ca in Romania Tsipras n-ar fi fost ales.”

        De unde draq le scoti mhaa? Ce dovezi ai pt. asa o idiotenie? Unde-i logica? Ce rahat de voturi a influentat diaspora romana? Johanes ar fi iesit fara absolut nici un vot din diaspora. Diaspora poate influenta ceva doar atunci cind in tara e la mustata aproape 50-50, asta e aritmetica pura, socoteste citi sunt in diaspora, citi din diaspora voteza si compara cu electoratuzl din tara.
        Ba tu esti un dobitoc fara pereche nici aritmetica elementara nu stii!

        • Radu says:

         Stim cu totii ca esti greu de cap, asa ca trebuie sa-ti explicam pe litere: milionul de romani care a iesit la turul doi si nu venise la turul intai a facut-o tocmai pentru ca a vazut cat de determinata este diaspora. Daca va fi vot prin corespondenta nu va mai sta nimeni 6 ore la coada in ploaie in speranta ca asta o sa scoata un alt milion de romani din Romania la vot. Milionul ala va veni direct de la sursa, in plic.

    • mac gregor says:

     @Radu

     el e un neinteles. Intrebarile il dor si se ascunde precum un melc atins pe cornite.

     In prezent e ascuns in cochilie, rumegand din nou ganduri crancene de razbunare.

   • mac gregor says:

    Mi se pare normal. Daca se obtin mai multi bani prin santaj, cine mai vrea sa mearga munceasca e fraier.

   • neamtu tiganu says:

    alta idiotenie, ma tu te-ntreci pe tine scoti prostii pe banda rulanta “daca UE cedeaza Ponta va incepe sa santajeze UE”
    Ponta nu are absolut nici un interes sa santajeze EUu. Ponta nu are o personalitate suficient de puternica pt. a se antrena intr-o lupta serioasa.

    • Radu says:

     Tiganul spune ca n-are interesul si neamtul ca n-are personalitatea sau vitavercea ? Puneti-va de acord si pe urma mai vorbim.

     • neamtu tiganu says:

      Ponta stie ca n-are personalitate de leader ci de slujbas. e suficinet de dastpat sa nu se bage in chestii din astea din care nu are ce cistiga.

 18. Radu Humor says:

  Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat că doreşte ca prin măsuri fiscale şi legislative să descuraje turismul all-inclusive. Motivul?
  Serviciile all-inclusive îndepărtează turiştii de economia locală, ţinându-i în incinta hotelurilor şi departe de micile afaceri ale localnicilor.
  Printre măsurile noului Guvern, ar putea fi interzicerea vânzării de terenuri aflate în proprietatea statului către dezvoltatorii de mega-complexuri turistice şi ar putea modifica legislaţia privind taxa pe valoare adăugată, urmând ca actualele centre de vacanţă să suporte taxe mai ridicate.

  http://activenews.ro/grecia-noul-guvern-al-syriza-doreste-diminuarea-turismului-inclusive-motivul-ar-trebui-sa-puna-pe-ganduri-pe-guvernantii-din-romania_1883012.html

 19. Radu says:

  Ca veni vorba de diaspora:

  Astazi premierul “dezinteresat si lipsit de personalitate” (citat din neamtul si tiganu de pe langa balta Oltului) VV Ponta a gavarit: Ar fi bine daca si cei din diaspora ar achita contributii sociale.

  http://www.evz.ro/victor-ponta-despre-taxe-ar-fi-bine-ca-si-cei-din-diaspora-sa-achite-contributii-sociale.html

  Si a facut calculul: 10 euro / luna * 12 luni * 3 milioane “populatie dinamica cu capacitate de munca din afara” = 360 milioane euro virtuali, dar care ar sta mai bine in buzunarul gastii psd-iste.

  Dupa ce s-a scremut indelung si i-a cacat mintea asa o idee indrazneata, creierul i s-a ambalat si a debitat pe loc inca una: cica reiese din planul lui Obama nici mai mult nici mai putin decat ca “o societate modernă are diverse modalități de a îi impozita pe cei competitivi”, si pe el atata il duce mintea sa faca.

  Eu l-as intreba: Cei trei milioane de la care vrea el sa mulga 120 euro / an ce primesc in schimb ? Iar cei competitivi pe care se pregateste el sa-l beleasca “in diverse modalitati” nu au si ei tot “diverse modalitati” sa-l sunteze ? 3 milioane l-au suntat deja dupa cum singur spune.

  • mac gregor says:

   Buna intrebare. Dar si eu cred ca ar trebui cumva conectati cei plecati la Romania, inclusiv prin plata unei contributii.

 20. neamtu tiganu says:

  de abia acum am citit articolul lui Aramis, nu e deloc rau, chiar bunicel, daca ma citeste mai des, cu creionu-n mina, are sanse sa scoata ceva bun.
  Pacat de comentarii, prostii mcgregoriene.

 21. Lucifer says:

  Prin urmare și așa deci,este vorba despre greci…Ba nu,este vorba de altceva,cred că este vorba de bani.Se pare că grecilor li s-a suit democrația la cap și și nu mai vor să-și plătească datoriile și,mai mult,vor să le plătească alții în locul lor.Ceea ce nimeni nu prea vrea,mai ales germanii&comp.Iar dacă ies din UE,NATO,zona Euro,etc. nu-i nicio pagubă pentru europeni decât că-și pierd banii.Dar poate îi salvează SUA,Anglia,FMI,BM,etc fiindcă de vreo 200 de ani îi tot salvează câte cineva.Grecii ar vrea să fie salvați de ruși că,deh,sunt tot ortodocși ca ei,numai că rușii n-au dolari iar rubla face cât 20 de bani românești…și nici rușii nu se simt prea bine.Deh,bă grecilor,nu poți să fii și popă(ortodox…) și hoț în același timp…

 22. Radu says:

  Aramis,

  In ceea ce ai scris nu ai atins deloc posibilitatea ca Tsipras sa vrea sa utilizeze pozitia Greciei in UE si Nato ca pe o parghie cu ajutorul careia sa poata obtina bani. Esti sigur ca lui Tsipras chiar ii pasa de UE ? Esti sigur ca nu e in cautarea unui schimb bani contra unui anumit tip de comportament in UE ?
  Eu nu-i cunosc pe greci foarte mult, dar din cati am cunoscut in viata mea am tras concluzia ca natia asta a lor nu prea se amesteca cu ceilalti. Se comporta cam ca evreii sau arabii, nu se integreaza in comunitatea care-i primeste. Ma intreb daca Grecia nu se simte ca uleiul de masline in marea europeana si se vrea afara, dar mai zaboveste pentru ca simte ca mai are ceva de castigat.

  Mie mi s-a parut foarte suspecta declaratia lui Tsipras din mai 2014 ca nu recunoaste “guvernul neo-nazist” din Ucraina. Daca insa o pun acum alaturi de declaratia de imediat dupa investire ca nu e de acord cu noi sanctiuni contra Rusiei trag concluzia ca devine probabil urmatorul scenariu: Tsipras ca si majoritatea grecilor de altfel se simt bine numai intre ei. UE parea interesanta cand avea bani de dat, acuma nu. Atunci oare nu s-ar putea sa obtina un mic ajutor/imprumut de la Rusia blocand deciziile anti-Putin din UE ? Nu ca ar muri de dragul Rusiei, cu siguranta ca portocalele grecesti n-au nimic in comun nici cu vodca ruseasca, dar un imprumut cu dobanda mica contra sustinere politica ar fi interesant. Nici nu ar fi primii care practica curvasaria asta, ungurii si-au dat deja doctoratul.

  • Aramis says:

   Eu sunt cuplat in strainatate si la comunitatea romaneasca, si la cea greceasca, asa ca nu simt diferentele. Se poate interpreta si altfel : romanii au tendinta cameleonica de a se confunda cu mediul, de a se ( auto)asimila, fiindu-le ( nu stiu de ce) chiar frica sa nu fie blocati in comunitatea strict romaneasca; grecii au tendinta sa fie intre ei, se ajuta unii pe altii, creeaza oaze ,afaceri,cluburi grecesti. E adevarat. Dar asta nu e un lucru rau. As spune ca romanii sunt exceptia, nu grecii, majoritatea comunitatilor ( mai ales in USA,Caanada) tind sa traiasca mai mult intracomunitar la prima si chiar la a doua generatie de imigranti.

   In alta ordine de idei, Tsipras nu cred ca isi inchipuie ca poate repeta ispravile lui Andreas Papandreou din anii’80 cand acesta organiza cate o manifestatie anti-NATO in centrul Atenei, ca sa aiba apoi sperietorarea la coltul mesei tratativelor. Scoteabani multi de la americani cu santaj ul asta straveziu. Dar nu mai sunt aceleasi vremuri.

   E un sambure de adevar in ceea ce spui, si cred ca asta va incerca Tsipras . Sa faca un balet din asta intre UE/Rusia/creditors/NATO ( in ordinea asta) ca sa vada de la cine poate stoarce bani. Problema e insa ca grecii nu vor fi niciodata antieuropeni sau antiamericani, cu atat mai putin de stanga ( decat ca retorica) , asa ca toata lumea stie azi ca baleful acesta e doar un joc politic. Vor fi putini cei care se vor lasa pacaliti. Iar o revolutie in Grecia e posibila oricand daca incerci sa le impui cu forta grecilor ceva.

 23. Ghita Bizonu' says:

  E … grecoteiii .. Sunt un caz mai “special”.
  Au o economie … cam fara . Adica ceva bampoare, ceva turism , ceva portocale si papastratos si uzo si cam atata.
  Insa , findca aveau cica tendinti “de stanga” chiar “comuniste” s-a pompat in ei in draci. Prin anii 80 primeau de la UE 1 mld $ ajutor “de coeziune” (adica sa aiba ce pune pe masa!) si de la SUA 1 mld ajutor militar adica per total 2 mld $ anual. Asta ca sa fie baieti draguti si sa nu faca “comunism” .
  Da pe vremea aia in Aetna cica erau taziuri Dacia ca in Bucale si la tara tractoare UTB U 650 si politia greaca te aga in duva ARO 240.
  Ins aua intrat in zona euro si au vazut “paradisul” . Si azi au taxiuri Mercedes si aletelo asemenea si romani “puturosi” care lucreaza ptr ei si pe santiere si in hoteluri. Ca li s-a dat credit …

  Acu ceva dreptate au si palicarii – cand erau imbiati sa cumpere mecrdesuri pe credit … ce isi inchipuiau aia care le dadeau credit ?!
  Oeicum grecosteii se vor scoate. Vor mai scoate cateva drapele rosii vor canta Internationala si .. vor fi mituiti!!!

  • mac gregor says:

   Obiectiv, ar trebui mituiti cu sume foarte mari, pentru ca nu se pot nici auto-sustine. Si practic daca li se da pretentiile lor vor creste pana vor vrea sa aiba prin mita pensii ca in Germania, dupa cum s-a vazut.

   Me don’t know daca Germania nu va prefera sa isi intretina proprii cetateni cu banii aia.

   • neamtu tiganu says:

    grecii sunt sucariti deoarece sanctiunile Eu date Rusiei, respectiv contra sansctiunile Rusiei de a bloca importul de mincare din EU, a dus la pierderi imense Greciei care nu are ce sa faca cu cantitati enorme de produse agricole.

 24. mac gregor says:

  Germanii au anuntat clar si plictisit ca deja au bagat multe miliarde in curul lor si nici vorba de altele.

  Grecii se tin cu coada sus si nu vor sa cedeze.

  Ii paste rezultatul zero la negocieri si experimentarea pe pielea lor a consecintelor. 🙂 Trebuia sa incerce cineva si calea asta, si s-au oferit grecii.

  Prevad ca peste un an Syriza care acum e cu democratia in gura, ori va fi nevoita sa traga in popor si sa interzica alegerile ca sa se poata mentine la putere, ori va fugi cu elicopteru’ de pe acoperisul CC.

 25. mac gregor says:

  Si apropo de ce am zis cu retragerea cetateniei muslimilor care vor Sharia, prima tara care o aplica e Bahrein, adica un regat islamic 🙂 http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2015/01/bahrain-strips-72-citizenship-harming-kingdom-150131140438495.html
  Sa vedem cum decurge.

  • mac gregor says:

   Oricum, oameni rai astia din regatul islamic, nu respecta deloc religia muslimilor, si nu vor sa o accepte printre ei. Desi au fost printre primele popoare musulmane, ei nu inteleg deloc toleranta fata de talibanii pasnici din religia pacii, vai vai.

   Sunt sigur ca Europa le-ar putea trimite pachet cateva mii de consultanti de stanga care sa ii invete sa se tarasca in fata lor. 🙂

   • Radu Humor says:

    Ba, le-ar putea trimite chiar americanii, că-s specialişti :
    Iata traducerea unei scurte stiri care explica multe.Este aparuta sub titlul (Complot avere)-3 mois avant Maidan,le depute Ukrainien Oleg Tsarov alerte… , pe blogul Les moutons enrages, din 30 ianuarie 2015.
    ,, In 20 noiembrie 2013,in ajunul refuzului guvernului ucrainian de a semna acordul de asociere cu UE,deputatul Oleg Tsarov denunta in Rada(Parlament) ingerenta SUA via ambasada americana la Kiev,acuzind-i pe americani ca lucreaza la declansarea unui razboi civil in Ucraina,mai ales prin intermediul gruparilor TechChamps.
    Ca urmare, acest deputat,care-si prezentase candidatura la alegerile prezidentiale 2014,a fost batut zdravan de catre neo-nazistii partidului Svoboda si a trebuit sa abandonaze competitia.
    In plus,ologarhul isreliano-ucrainian Ihor Kalomoisky a pus un contract de 1 milion de dolari pe capul lui.
    Asa se intimpla in noua democratie EU US S…”

 26. pierre says:

  Deocamdata, grecii lui Tsipras danseaza (sirtaki) pe sarma.
  Mai intai, ministrul de Finante s-a umflat in pene, concediind Troica de la orice posibil acord cu guvernul grec in privinta restructurarii datoriei , spunand ca discuta cu orice partener european, dar nu cu Troica.Buun, grecii joaca tare si la rupere.
  Dupa ce Frau Merkel s-a incruntat catre ei, Tsipras s-a muiat si a spus ca “are nevoie de timp”.
  Dupa asta, guvernul grec a angajat ( as fi curios sa stiu daca procedura de selectie a fost transparenta) o banca, Lazard, specializata in restructurari de datorii suverane.Nu stiu daca se va ocupa si acum aceeasi doamna care in 2012 a taxat guvernul grec pentru servicii similare cu modica suma de 25 mil euro :

  http://www.bloomberg.com/bw/articles/2012-04-19/a-lazard-banker-is-the-greeks-financial-goddess

  Mai nou, azi l-am vazut pe ministrul grec de Externe dand lectii Europei, despre cum nu ar trebui sa reactioneze fata de Rusia, adica “spasmodic” . Ei, asta da tupeu !
  Pana una alta, acordul de finantare incheiat cu Troica expira la sfarsitul lui februarie, iar un oficial al BCE a anuntat deja ca nu va fi o noua finantare daca Grecia nu va incheia un nou acord cu…Troica. (ghinion ! ). Sa vedem cat ii tine tupeul. Bani de salarii si pensii oricum le trebuie !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s