Eterna explicație a neadaptării

Motto
“Un numar uimitor de tineri francezi se lasa indoctrinati de o ideologie debila care nu are, de fapt, nimic religios si doresc sa plece in Siria sau in alte locuri ale ‘razboiului sfant’”. “Cred ca ceea ce se intampla este un simptom al unei civilizatii debusolate, fara un nou sistem de valori adaptat complexitatii lumii de astazi”, a declarat filosoful.

Cine este filozoful nu are importanță, părerea asta este oricum larg răspândită.
Pe mine mă irită însă această ”justificare” a crimelor comise în numele religiei, ca de altfel a oricărei crime. Este o explicație atât de adevărată și atât de generală încât nu explică mai nimic. Un truism.
În primul rând această explicație, scuză, vinovăție o regăsim cam la absolut tot ce se întâmplă negativ sau exagerat în societatea occidentală ( din care putem spune și noi că facem parte). Sex & Drugs & Rock & Roll… vă sună cunoscut? Dacă întrebați noaptea la ora 3 un sociolog sau psiholog acesta va debita, abia trezit, poezia neadaptării tinerilor la societatea modernă. Dar întrebați-i și ziua, într-o emisiune TV, de ce pică liceenii bacalaureatul. De ce lipsesc de la școală, de ce-l au ca model pe Becali. De ce unii dintre ei fură și alții omoară. Din aceleași motive, o să vă explice cu morgă profesională: debusolare, lipsă de perspective, societate modernă…
Problema ”complexității lumii de azi” este însă veche. În perioada tulbure de după Primul Război Mondial, când bursele se prăbușeau, când locurile de muncă se evaporau, când în Germania pâinea costa dimineață 1 milion de mărci, iar seara, 2 milioane, cred că lumea de atunci era cu mult mai complexă, iar tinerii cu mult mai debusolați. Pe acest fond a avut loc ascensiunea lui Hitler, fondator de ”ideologie debilă”, urmată de milioanele de morți din cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta mi se pare cu adevărat (și singurul) un exemplu de ce se poate întâmpla într-o societate cu adevărat bolnavă și debusolată.

Întrebați un doctor de ce tinerii de azi sunt grași. O să-ți explice pe un ton doct…ceea ce știe toată lumea. Dar o să ți-o zică științific, gen: ”Un număr uimitor de tineri francezi ( europeni, americani…) se lasă seduși de o publicitate debilă care, de fapt, nu se sprijină pe nimic, și care mănâncă numai produse de fast food, numite și Junk food, produse fără valoare nutritive mare, dar cu multe calorii. Cred ca ceea ce se intampla este un simptom al unei civilizatii debusolate, fara un nou sistem de valori adaptat complexitatii lumii de astazi”.
Uite un alt exemplu de adevăr universal valabil.
Vreau să spun că a da ”vina” pe societatea occidentală atunci când niște tineri comit acte violente ieșite din comun, ca și atunci cînd aceștia ajung obezi, este cea mai la îndemână și simplă explicație. Da, această explicație are valoare de adevăr. Dar oare ea explică cu adevărat totul? Pentru că așa cum , pe lângă mâncarea de la fast food, de multe ori mai trebuie ”îndeplinite” niște condiții: lipsa educației în familie, lipsa de mișcare, o boală, o moștenire genetică, consum de alcool, o colectivitate cu obiceiuri asemănătoare, așa și pentru comiterea unor acte de terorism mai trebuie: o aplecare ereditară către violență, un mentor, o colectivitate cu obiceiuri asemănătoare.
Aș putea apoi să mă întreb care este acel nou sistem de valori adoptat complexității lumii de azi?! Există un alt sistem de valori decât cel pe care-l susținem de secole?! Libertate, fratenitate, moralitate, nonviolența, dragostea de aproape?!
Observăm însă ceva curios la această lume complexă de azi, debusolată și occidentală, că despre ea este vorba. Dau un exemplu simplu: din cei 496.042.875 locuitori câți are UE, s-au ”lasat indoctrinati de o ideologie debila care nu are, de fapt, nimic religios si doresc sa plece in Siria sau in alte locuri ale ‘razboiului sfant’” în jur de 2000-3000 de tineri. Comparați cu numărul jihadiștilor din Orientul stabil, posesor de busolă, să vedem cine are productivitatea mai mare. În afară de asta, simplul fapt că trebuie să părăsesacă o lume (cea Occidentală) unde nu se regăsesc ca cetățeni pașnici, pentru a intra în alta spune multe despre esența fiecăreia dintre ele.
Prin urmare, cred că civilizația asta occidentală, așa debilă cum e, reprezintă un excelent remediu la violența religioasă sau de oricare altă natură.( Știți câți mor pe lună în Nigeria?)
Franța are 66 de milioane de oameni, dintre care în jur de 5 milioane sunt musulmani. Mi se pare normal ca, probabilistic, să existe dezaxați direct proprțional cu numărul total de cetățeni. Unii dintre ei fură, alții vând droguri, unii omoară, alții se sinucid pur și simplu, iar alții o fac în numele unei credințe. Nu știu vreo țară fără închisori și spitale psihiatrice și nu cred ca în viitorul apropiat să se întîmple un asemenea miracol. Deocamdată acesta este nivelul maxim de civilizație la care a ajuns Omenirea, iar Occidentul a avut aici un rol predominant, esential.
Indivizii albi și creștini care pun bombe pe la malluri sau își iau drept țintă concetățenii au și ei motive care li se par întemeiate, sunt și ei într-un fel de război sfânt, creat de mințile lor înfierbântate. Sau n-au nimic sfânt. Unii dintre marii criminali ai lumii fac crime fără o justificare ideologică. Și ei, ca și ceilalți, fac parte probabilistic dintr-o categotie de oameni înclinată spre astfel de excese, altfel nu se explică de ce, dacă suntem supuși toți, mai mult sau mai puțin, aceluiași stres al societății moderne, numai unii dintre noi, relativ puțini, comit astfel de violențe. Esențial mi se pare modul în care individul (indivizii) răspund la stimuli exteriori, nu stimulii în sine. Nu toți săracii ajung să fie antisociali, așa cum nici toți de condiție medie sunt îngeri.
Prin urmare, sunt de acord cu explicația de ”simptom al unei civilizatii debusolate” tot atât de mult cât sunt de acord că există gravitație. Ambele există, fără doar și poate, și sunt la fel pentru toți, dar de ce numai unii comit crime și de ce numai unii ajung să se arunce de pe bloc, gravitația făcând restul, asta mai rămâne de discutat.

P.S. O mânăstire italiană, anul 1327. Un locaș de cultură, de civilizație, cu o bibliotecă enormă, vestită în toată Europa. Tineri călugări studiază manuscrise foarte prețioase. Păstrătorul tainelor și cunoașterii scrise este un venerabil călugăr, Jorge din Burgos. Acesta se declară categoric impotriva râsului, pentru că prin râs omul se depravează cel mai mult, râsul este păcat de moarte si îl îndepartează pe om de la meditatie si de la curățenia sufletească. Râsul este o unealtă a Răului. Pentru a se apăra de el, pentru a lupta contra lui, venerabilul călugăr răspândește moarte și groază în jurul său. Bătrânul Jorge din Burgos nu s-a putut adapta vremurilor noi, moderne și complexe. Și nici măcar nu era un tânăr fragil.
După 700 de ani povestea se repetă cu alte personaje, o poveste veche și totuși modernă de fiecare data, cea a neadaptării.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

31 Responses to Eterna explicație a neadaptării

 1. Radu Humor says:

  Mi se pare cea mai indicată atitudine :

  Salaheddine Mezouar, Ministrul de externe marocan
  “Delegaţia marocană a transmis condoleanţele sincere ale Regatului Marocului, dar nu a luat parte la marşul organizat la Paris, din cauza unor caricaturi blasfematorii cu profetul Mahomed.”

  Deşi îşi anunţase prezenţa la Marşul Solidarităţii din Paris, ministrul de Externe marocan a decis, în ultima clipă, să nu participe, din cauza unor caricaturi blasfematorii cu profetul Mahomed.

  În schimb asta mi se pare de un cinism şi de o obrăznicie fără margini !
  Mişteaux de papă lapte din kibutz :

  absolut vomitos. Abominabil.

  http://www.evz.ro/o-revista-catolica-si-un-site-evreiesc-au-publicat-caricaturi-din-charlie-hebdo.html

 2. Radu Humor says:

  Wow !
  !0.000 de militari şi 7800 de poliţişti vor apăra şcolile şi instituţiile de cult din Franţa !
  Ei, uite că sunt bune şi atentatele astea la ceva, nu ?!
  O mai mare siguranţă pentru trecutul, prezentul şi viitorul Franţei, că doar ce altceva reprezintă până la urmă şcoala şi religia în viaţa unui Ţări ?
  Mda, numai că este vorba doar de şcoli şi sinagogi. Evreieşti !
  Păi, cum altfel 😉 ?!

 3. Observator says:

  D’Artagnan, usor, ușor începi sa devii de stânga, asa ca mine.

  • Radu says:

   De stanga ? Poate. Dar ce e stanga ? Politica Norvegiei lui Anders Breivik (nebunul care a omorat 77 co-nationali la fel de blonzi ca si el in numele anti-Islamului) e un posibil exmplu de “stangism”. Si PSD-ismul lui Iliescu-Nastase-Geoana-Ponta tot de stangist se declara. Dar stangismele astea par a fo foarte diferite cand te uiti la ele mai indeaproape. d’Artagnan de care incepe sa devina ? Dar tu de care esti ?

   • Observator says:

    Eu? De stânga aia ce crede in libertățile individuale, ce crede ca oamenii se nasc egali si liberi si care nu concepe ca aceste lucruri sa fie limitate de stat, oricare ar fi el. Pentru ca statului daca-i dai un deget iti ia toată mana.

    • athos says:

     Frumos, dar de ce ar fi asta de stanga? Adica, daca e, si eu as fi tot de stanga. Si parca nu eram…

    • Isabel.A says:

     Esti sigura ça ai inteles bine conceptele de stanga si dreapta? Vezi ça ele sunt mai complexe decat stanga pededista- a ‘intelectualilor’ puscariasi si puscariabili pe care ai tôt sprijinit-o in ultimii ani-mai discret sau mai fatis. La baza ei-discutia despre ‘stanga’ si ‘dreapta’ e mult mai complexa; iar ce ai enuntat tu in mesajul anterior nu e de ‘stanga’-mai ales cum e inteleasa ea in Europa. Parol.

 4. Isabel.A says:

  ‘Stanga pesedista’ -nici smartphonului nu ii place cuvantul pesede

 5. Isabel.A says:

  D’Arty- explicatia comportementului celor 3 NU are legatura cu neadaptarea unir tineri la lumea moderna. Este mult mai complexa si prea putin politically correct- de aceea nici nu este prea mult vehiculata in spatiul public.

 6. Radu says:

  d’Artagnan,

  Europa anilor 1300 trebuie ca era tare trista, daca dusmanul cel mai mare al unui calugar era rasul. Grecia si Roma antica trebuie ca era mult mai vesele. Stau si ma gandesc daca Imperiul Roman de Apus nu s-a prabusit din cauza contaminarii cu crestini a caror seriozitate te facea sa-ti doresti sa fii cucerit de barbari sa mai poti si rade din cand in cand.

  Acum pe bune, musulmanii spun bancuri ? Deseneaza caricaturi ? Fac glume ? Cu caracter religios sau altfel, nu conteaza. De baut vin nu beau, porc nu mananca, de glumit pe seama politicienilor lor cred ca nu indraznesc ca raman fara cap, trebuie sa fie tare plicticos. Ca veni vorba de evrei, astia fac misto unii de altii de mori de ras. Am vazut un film evreiesc care facea misto de habotnicii lor, nu mai reuseam sa respir de atata ras nici eu nici sotia cand i-a aratat pe doi evrei hassidici proaspat casatoriti facand dragoste dupa nunta. Cand o sa ajunga si musulmanii sa faca un film despre imamii lor si aventurile lor amoroase, razboiul sfant o sa dea faliment pentru ca toti tinerii o sa mearga la cinematograf sa rada.

 7. Radu Humor says:

  Caricatura de primă pagină a ediţiei de azi a hebdomagarului este şi mai obraznică şi impertinentă, căutând să provoace din nou, cu orice preţ !
  Dovadă că ceea ce s-a întâmplat, a fost căutat cu înverşunare până când şi-au atins scopul :
  Câteva vieţi în schimbul schimonosirii criminale a milioane de vieţi prin trecerea la instaurarea statului poliţienesc unde cetăţeanul este la fel de repectat ca şi orice animal :
  Controlat, supravegheat, hrănit cu porţia şi eliminat când consideră întunecaţii ăştia de-şi zic iluminaţi, că a venit vremea. Se pare că cea de pe urmă :mrgreen:
  Dacă până acum Profetul era înfăţişat în desenele acestor descreieraţi purtând pe cap un turban ce avea forma perfectă a unui…cur, de data aceasta, imaginaţia bolnavă a acestor artişti ( în atragerea de bani 😉 ) a găsit că este mai nimerit să reproducă artistic un complet organ genital masculin, care “împodobeşte” capul Profetului . :mrgreen:
  Însoţit de rânjetele diabolice de satisfacţie ale unor inconştienţi, care nu sunt opriţi de nimeni, sau măcar atenţionaţi că ceea ce fac ei este o blasfemie, ce potrivit unor legi milenare, nu poate rămâne fără urmări din cele mai grave . Şi nu doar pentru descreieraţii ăştia, ci chiar pentru întreaga omenire !
  Un nou episod al cunoscutei metode “divide et impera!”, aplicat la scară planetară, de această dată, în care sunt asmuţite unele asupra altora, principalele religii ale Lumii, de către o mână de smintiţi ce se vor stăpâni absoluţi a ei !

 8. Radu Humor says:

  Părintele Savatie Baştovoi a făcut si el o analiză asupra revistei franceze Charlie Hebdo şi a evenimentelor din Paris.

  Acesta scrie pe site-ul Chisinaulcultural.md despre caricatură că este “o invenţie a modernităţii” şi a fost folosită ca armă a sistemului, întrebându-se: “Câți oameni mai trebuie să moară pentru a apăra reputația unor caricaturi mizerabile și pornografice?”

  Iată ce scrie părintele Savatie Baștovoi!

  “Ce este o caricatură? Aș putea răspunde la această întrebare ca un copil educat de caricaturi. Nu aș greși dacă aș spune că m-am născut într-o țară-caricatură: URSS, că îmi înveleam bucățile de pîine cu unt pe care mi le luam la școală în gazeta ”Pravda” care era plină de caricaturi, că învățam într-o școală care avea un panou cu caricaturi, că îmi cumpăram înghețată și limonadă de la o alimentară pe peretele căreia era o caricatură, că citeam cărți pionierești ilustrate cu caricaturi, că uneori și oamenii îmi păreau caricaturi decupate din gazete.

  Într-un cuvînt, eram înnebunit de caricaturi. Am studiat pictura și, la rîndul meu, am desenat caricaturi.

  Caricatura este o invenție a modernității. În antichitate, cînd locul fiecăruia în societate era clar și unde ponegrirea simbolurilor și a imaginii imperiale erau pedepsite cu moartea, caricatura nu își avea locul.

  Răsfoind, de-a lungul scurtei mele vieți, reviste și cărți despre istoria omenirii, cu ce a avut ea rău și bun, am observat următorul lucru: caricaturile se înmulțesc atunci cînd cei care le fac nu pot ucide. Caricaturile apar înaintea unei revoluții, dispar în perioada măcelului și reapar pe timp de ”pace”, dar nu ca operă a partizanilor, ci ca armă a sistemului.

  Caricatura a ucis sute de milioane de oameni de la Revoluția Franceză pînă azi.

  În Rusia țaristă niște oameni au început să lipească pe ziduri caricaturi în care țarul, bancherul și preotul erau reprezentați într-o cușcă, iar oamenii de pe stradă îi priveau rîzînd. Peste cîțiva ani țarul a fost asasinat și sute de mii de preoți lichidați sau deportați în lagăre, unde majoritatea au murit în chinuri.

  Totul a început de la caricaturi, epigrame, glume, dacă vreți. După ce milioane de oameni au fost uciși și regimul socialist s-a instaurat în Rusia și țările cucerite prin crimă, a fost declarată perioada de pace, de libertate a expresiei, de justiție echitabilă. A venit vremea cînd oamenilor care desenaseră oarecînd caricaturi li s-a zis că nu mai au voie să împuște preoți, comercianți și pe urmașii familiilor aristocrate chiar așa, pe stradă. Atunci ei s-au întors iarăși la caricaturi – aceste caricaturi au umplut Uniunea Sovietică și erau expresia celei mai sincere uri de clasă, ură care a ucis sute de milioane de oameni.

  Charlie Hebdo, prin caricaturile religioase cu caracter pornografic pe care le-au răspîndit, a exprimat aceeași ură sinceră față de credințele altor oameni, care nu cred ca ei.

  Această ură contravine legilor Franței și ordinii democratice, totuși ea a fost încurajată, iar acum e aclamată de spuma națiunilor europene.

  Franța, ca și URSS, a avut orgoliul să proclame libertatea cu ghilotina și baioneta. Cînd rîurile de sînge s-au scurs în pămînt și din pămînt au crescut iarbă și flori, regimul instaurat a declarat vreme de pace și a făgăduit să apere libertatea, chiar și cea religioasă. Imperiile moderne nu au avut onestitatea imperiului antic roman în care religiile se întîmpla să fie interzise prin lege, cum a fost și cazul creștinismului, ci au făgăduit în chip mincinos libertatea de exprimare cu gîndul ascuns de a extirpa în timp orice urmă de religiozitate. În acest scop au fost folosite batalioanele de scriitori, artiști, actori, bufoni, jurnaliști, caricaturiști care umilesc, batjocuresc, murdăresc pe toți cei care cred altfel decît sistemul.

  Ceea ce nu poate face statul ”democratic” cu sabia, a încredințat să o facă celor de la Charlie Hebdo și altora ca ei, de care e plină lumea.

  Asistăm la un proces grotesc de reeducare la care sînt supuși oamenii de diferite credințe în tot spațiul Europei. Tragedia care a avut loc în aceste zile în Franța anunță eșecul reeducării de tip Pitești, cînd preoții erau torturați fizic prin bătăi cumplite, iar psihic prin impunerea să înghită fecale și să bea urină într-un ritual demonic care batjocorea Taina Sfintei Împărtășanii. Acum, cînd acest lucru nu se mai poate face în România, toți cei care urăsc pe Hristos se bucură cînd văd caricaturile murdare de la Charlie Hebdo și le venerează ca pe niște icoane.

  Din păcate, isteria a cuprins întreaga Europă. Există mărturia prin care se confirmă că cei doi frați vinovați de crima de la Charlie au fost împușcați de poliție, deși nu au opus rezistență și nu au luat ostateci. Mărturia a fost făcută de Michel Catalano, omul care a petrecut o oră în firma sa cu cei doi asasini, bînd cafea cu ei, deși presa a trîmbițat că managerul fusese luat ostatec.

  Cîți oameni mai trebuie să moară pentru a apăra reputația unor caricaturi mizerabile și pornografice? Nici autorii acestora și nici alții nu au meritat să sfîrșească astfel. Viața este un preț mult prea scump și care poate fi plătit o singură dată.

  Opriți-vă! Și dacă nu puteți desena ceva frumos, priviți-vă pur și simplu. Frumusețea chipului uman a trezit dintotdeauna admirația. Strădania de a strîmba ceea ce este frumos vine de la diavol, chiar și la cei pentru care diavolul nu există”

 9. Radu says:

  d’Artagnan,

  N-ai vrea sa incerci sa-i faci o caricatura lui Radu Humor ? Asta cu “ranjetele diabolice ale celor fac o blasfemie” desenand caricaturi, “ce potrivit unor legi milenare, nu poate rămâne fără urmări din cele mai grave”. Eu zic ca merita !

 10. Isabel.A says:

  Operatiune anti-terorista in Belgia in seara asta: politia a intrat intr-un imobil la Verviers (langa Liège), unde suspecta ca sunt islamisti recent intorsi din Siria; e o operatiune la scara nationala, de targetare a baietilor astora. Focuri de arma si explozii (grenade ale politiei, asa se pare). 2 morti si un ranit-in randul baietilor astora care lupta in numele islamului. Parchetul va anunta mai multe detalii curand. Razboiul incepe sa se mute pe strazile oraselor europene. Rezultatul unor politici imigrationiste inconstiente si laxiste ale ultimilor 30-40 de ani.

  • pierre says:

   @Isabel,

   parca primaria din Bruxelles este cea care anul trecut a renuntat pentru prima data in istorie sa ridice un brad de Craciun in centrul orasului de teama reactiilor muslimilor ultragiati, nu-i asa ? Asta e situatia, Occidentul a intrat in lat si cu cat se zbate mai mult, cu atat strange latul mai tare.Citeam in seara asta o declaratie halucinanta a lui Hollande, individul pare mai preocupat de prevenirea actelor anti-islam decat de teroristii zanatici care ucid in numele Profetului (lor).

   PS O alta declaratie halucinanta : domnul Francisc, Papa catolic, spune mai in gluma mai in serios, ca daca bunul sau prieten Gasparini ( who the fuck is Gasparini ? ) l-ar injura de mama, sa se astepte sa primeasca un pumn in gura.
   Adaugand : “You cannot provoke. You cannot insult the faith of others. You cannot make fun of the faith of others. There is a limit.”
   Eu cred ca domnul Francisc s-a dilit la cap.Parerea mea.Sau instiga fatis la razbunare si violenta si pe crestinii care s-ar putea simti insultati de mistocareala anti-crestina.
   Pana la urma, se prea poate ca atacurile de la Charlie Hebdo sa-si fi atins toate tintele, pe langa macelarirea unor oameni nevinovati.

   • pierre says:

    M-am uitat mai atent , nu-i Gasparini ci Gasparri si se ocupa de organizarea calatoriilor domnului Francisc. Nu c-ar conta…

 11. neamtu tiganu says:

  Ma papagalilor nu sunteti un pic mindrii sa vedeti un adevarat presedinte la Bruxel, unu care are alura de om de stat, unu care vorbeste de la egal la egal cu toti stabii Europei.

  Va amintiti de ghidusiile idolului vostru, mascariciul chior? Se compara?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s