Despre nume

Am schimbat sufixul.
Demult, într-una dintre rarele mele zile bune, de maximă inspirație (nicio legătură cu ziua de azi) , mă întrebam într-un articol: ”Încă un …escu Președinte?”.
https://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2013/04/26/inca-un-escu-presedinte/
Acum, însă, dacă-l citesc, nu mai pare inspirat, ci expirat.
Mă gândeam că dacă nu-i un  –escu, am putea alege din destule alte sufixe tradiționale, de români verzi, așa cum ar fi -ăscu, -eanu, -an, -aru, -atu, sau –oiu.
Dar la –nis (dacă asta-i terminația !!), nu m-aș fi așteptat. De fapt, atât de dezorientat sunt încât nici nu știu sigur dacă trebuie să mă refer la -nis sau la -aus.
Mă gîndesc că viața asta este complexă și prezintă multe aspect. După atâția -escu (Antonescu, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu), avem un alt sufix, un -nis, adus, culmea, în politica mare tot de un -escu, Antonescu.
Așa este, cum a zis noul Președinte:  punct (cu -escu) și de la capăt (cu -nis)!  Ce-o ieși, om vedea!

În urma deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gigi Becali a pierdut dreptul de a mai folosi marca „Steaua“. Nici CCA nu poate. Se pare că Gigi a căzut nervos.
Oare cum se va chema clubul de acum înainte?! Cum sună FC Pipera Voluntari? Sau FC Creștinul Ortodox? Sau mai dur: Asociația Sportivă Războinicii Luminii? Sau mai optimist: Club Sportiv Mântuirea? Poate sună acum nelalocul lor, dar să ne gândim că și Steaua București probabil a sunat ridicol atunci cînd a fost botezat clubul așa, acum ne-am obișnuit cu numele.
Dar poate se înțelege Gigi cu Armata și scoate banul.

În lumea reală, când te naști primești un nume. N-ai niciun merit și nicio vină. Nu te întreabă nimeni dacă vrei. Dacă pe tac-tu îl cheamă Boubătrân Raj Kapur, ai toate șansele să te cheme, copil fiind, Boubătrân Zorro. Dar acest nume nu spune nimic despre calitățile sau defectele tale, nu spune nimic despre tine, e un nume opac, el doar ”vorbește” despre ”norocul” tău.
În lumea virtuală, numele ți-l dai singur. Aici, numele ales este o declarație. Resorturi psihologice te împing în alegerea nickului cu care te vei naște în Second Life. Un profesionist ar putea schița, în mare, un profil psihologic.
Am văzut ceva nickuri la viața mea… și nu știu cum se face că în cele mai multe dintre cazuri numele ales se potrivește destul de bine cu individul din spatele lui. Chiar și cei care-și păstrează în virtual numele real fac de fapt o declarație… de independență, ce vrea să transmită un anumit mesaj interlocutorilor.  Numele din acest spațiu este un nume transparent, te lasă să vezi ceva din omul aflat în spatele său.
Mai mult, pare că, după ce iese în lume botezat, între persoana virtuală și numele său se naște o relație biunivocă, în sensul în care dacă, la început, și-a ales numele după ”chipul” și ”asemănarea” sa, împins de niște impulsuri aproape subliminale, pe urmă începe să intre pielea numelui, a personajului, într-un mod de multe ori conștient. În lumea reală n-am văzut așa ceva, nimeni nu încearcă să fie ”Popescu” sau, mai rău, ”Boubătrân Zorro”.
Gîndiți-vă la nickurile pe care le știți și la felul în care se prezintă în spațiul virtual și încercați să le schimbați cu altele… sau între ele. N-o să meargă.
Păi cum i-ar sta, de exemplu, lui Aramis, cu care ”viața a fost bună și Dumnezeu iertător”, om de lume, care a călătorit enorm, sensibil și aplecat spre chestiuni eterice, un ”spiritual”, ca să zic așa, să fie materialistul d’Artagnan, un om impulsiv, cam nemanierat, un provincial gascon cu limba ascuțită ce enervează pe toată lumea, aplecat mai mult spre caft, băutură și mâncare bună, ce-a ajuns în Anglia, țară străină, doar forțat de împrejurări ( știți povestea cu Milady…)?!
Cum ar putea fi un Chateaubriand un ciolan afumat cu costiță?
Păi vedeți, cam asta vă spuneam eu despre numele ales…

P.S. Aramis, exemplul dat a fost doar în sens didactic…nimic personal. 🙂

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

46 Responses to Despre nume

 1. athos says:

  Important este ca nu a iesit cu “..ta”.

 2. d'Artagnan says:

  Prim ministrul Victor Ponta susţine că nu poate modifica redevenţele în decembrie pentru că s-ar aplica de la 1 ianuarie 2015 şi ar afecta planurile companiilor. Guvernul său a avut, însă, la dispoziţie doi ani pentru a lua această decizie.
  “Se vorbeşte foarte mult de redevenţe pentru resursele naturale şi eu cred că România trebuie să aibă un sistem modern, european de redevenţe, dar cum ar fi să le adoptăm prin ordonanţă de urgenţă azi şi să se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune «Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte»”, a afirmat Ponta.

  Cred că trebuie să ai o anume strctură internă ca să poți băga asemenea goange. Păi de când s-a făcut primul contract, din 2004. se știa termenul la care redevențele se renegociază, adică peste 10 ani!!
  Te lasă mască puțulică ăsta social democrat cum îți explică el că albul e verde.

  • Isabel.A says:

   Chiar daca Marean nu e nici un fel de etalon, sa nu uitam ce spunea el si anume ca Lucian Isar si-a dat demisia din fucntia d eministru pentru ca era la negocieri ccu OMV si “Ponta le facea acestora cu ochiul” , in sensul ca “lasati-l ma si p-asta”.
   Daca ce a spus Marean este sau nu adevarat, nu stim. La fel cum nu stim ca domnul Ponta a avut, cel putin o intalnire foarte privata, neoficiala, cu reprezentantii OMV, prin afara tarii. Poate apar si poze, ca cele de la Paris. Sau poate nu. We’ll see it.

 3. Radu Humor says:

  http://activenews.ro/atac-asupra-agriculturii-romanesti-dupa-napolact-si-grecii-de-la-olympus-importa-lapte-din-ungaria_1850504.html

  pa, pa, Napolact! pa, pa, Olympus!

  Proprietarul Napolact elimină micii producători români din Maramureş: va importa lapte din Ungaria!!!
  O decizie a olandezilor de la Friesland Campina, proprietarul mărcii Napolact, riscă să arunce în faliment micii producători de lapte din judeţele Satu Mare, Bihor, Maramureş şi Sălaj, anunţă stiriagricole.ro .
  Concernul olandez a hotărât să renunţe la contractele cu micii producători români, urmând să cumpere lapte din Ungaria, mai ieftin cu 10 bani pe litru.
  “Din iunie, nu mai preia laptele de la noi, ci din Ungaria. Este un dezastru pentru că numai în Maramureș avem peste 60 de centre de colectare, unde se livrau zilnic 100.000 de litri de lapte. Oamenii sunt terminați”, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. Situația în care se află producătorii din Transilvania s-ar putea extinde și în alte zone ale țării, după 1 ianuarie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, astfel că se vor putea face importuri pe bandă rulantă.
  Culmea este că sloganul celor de la Napolact este “Lapte din inima Ardealului”.
  Sursa: http://activenews.ro/proprietarul-napolact-distruge-micii-producatori-romani-din-maramures-va-importa-lapte-din-ungaria_1848889.html

  Nota mea: Iată ce înseamnă să nu existe legi care să protejeze cu adevărat producătorul român și pe români, în general. Ticăloșii și incompetenții care conduc România, în cârdășie cu nemernicii din afara granițelor, lucrează la transformarea țării într-o piață de desfacere, la falimentul total al României. Până când o să le permitem să își bată joc de noi? BOICOTAȚI PRODUSELE NAPOLACT!!!
  Dacă condiția necesară rămânerii în Uniunea Europeană este falimentul, atunci ar trebui să facem ceva pe această constructie politico-economică de factură masonică care, sub masca libertății și democrației vrea să ne cucerească fără să tragă un foc!
  Publicat de Daniel Roxin

 4. Kain says:

  Interesante incursiuni etimologice. Nu se potrivește mereu numele cu persoana. De exemplu, cum m-ai caracteriza?

  • d'Artagnan says:

   Am impresia că vrei să-ți fac un portret elogios… 🙂
   De curiozitate, Kain vine de la Cain (și Abel)? Este nickname? Sau este numele tău?

   • Kain says:

    Nu e numele meu. Nu imi place sa imi folosesc numele real, pentru ca internetul nu uita, si orice bucatica de informatie personala se poate intoarce impotriva ta.O problema o constituie unele tipuri de persoane, sti care, cele care nu reusesc sa argumenteze dar vin cu atacuri la persoana. O alta problema o reprezinta crawlerii care strang si centralizeaza informatii automat… cu scopuri nobile. Sti ce se spune despre bunele intentii, paveaza un drum dubios.
    Nu sunt o persoana religioasa, sunt chiar impotriva, as putea spune ca mi-se pare firesc sa nu fi ingradit. Numele are aceeasi pronuntie cu Cain, dar nu stiu nici eu daca are si alte legaturi sau conotatii biblice… poate are. Din cate am inteles eu Cain, inseamna “sulita, creat, obtinut” in ebraica. Daca ai timp de irosit, probabil ca te vei interesa putin de unde vine numele.
    Portret elogios in nici un caz, am privit intotdeauna cu supiciune toate complimentele, poate din cauza ca sunt usor paranoic. Sunt curios si eu cum functioneaza aceasta tehnica de caracterizare, daca e reala si functioneaza ar fi foarte utila nu?

 5. athos says:

  Romania produce mai mult lapte decat a produs vreodata. Schema europeana de subventii, piata in dezvoltare, prezenta marilor procesatori, toate au determinat o crestere fulminata a fermelor de vaci de lapte in ultimii cativa ani. Nu a existat o reala presiune concurentiala, datorita cotelor de lapte, si pe masura ce fermierii au invatat sa faca lapte dupa standardele cerute, importurile din acest produs au devenit nesemnificative.
  Reteta este relativ simpla: importi 100-200 de vaci gestante, construiesti niste staule de adapost, si gata ferma. De multe ori, 50-90% din fondurile de realizare, (functie de program), sunt asigurate de UE, daca aplici pentru si castigi finantare.
  Problemele apar atunci cand apar presiunile pe pret si costuri, respectiv atunci cand piata devine concurentiala. Ceea ce simt azi acesti fermieri, este ceea ce au simtit de-a lungul timpului deja alti fermieri rasfatati din UE: mai exista si concurenta pe lume.

  Pur si simplu, fermierii romani trebuie sa se adapteze. Productiile agricole pe ha, productiile de lapte pe cap de vita, toate acestea sunt inca cu 50-100% mai mici decat media europeana, si asta in conditiile in care avem un teren agricol de mai buna calitate decat media europeana. Si sa lasam Napolact si ceilalti procesatori sa-si vada de business ul, care inseamna intre altele dreptul de a cumpara de unde vor ei.

 6. athos says:

  http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/loteria-bonurilor-fiscale-cum-vrea-ministerul-finantelor-sa-scape-de-evaziunea-fiscala.html

  Asta trebuie sa ne sperie cu adevarat, intrucat demonstreaza o mentalitate orweliana cu atat mai greu de imaginat, cu cat este promovata de un ministru tanar si instruit in USA…
  Tovarasa asta ar fi mult mai la locul ei pe lista lui Dugin decat de pe cea de absolventa de Harvard…

  • Kain says:

   Incredibil, ce mai urmeaza? Ne dau cartele pentru paine, ca sa evitam obezitatea?

   • athos says:

    Si asta a mai fost :). Dar n-am evitat obezitatea, am invatat sa toleram coruptia.

    • Kain says:

     Sigur ca a mai fost, dar trebuie sa recunoastem ca obezitatea atunci nu avea cotele de astazi. Nu zic ca asta ar fi o solutie, chiar daca noi nu consumam mai mult de 2-3 painici pe saptamana, de obicei cumpar painile cat mai mici ca sa nu le arunc. Chiar si asa, se strange paine, pe care o pun la uscat ca sa o duc la tara.
     Noi avem toleranta in sange, suntem un popor tolerant asa m-a invatat profesoara de romana. Probabil ca asta e unul din motivele principale pentru care induram atatea.

  • Radu says:

   Athos, stii despre ce vorbesti sau ai vrut doar sa ne comunici ca daca te stradui poti sa pui pe Orwel, Dugin si Harvardul intr-un paragraf ?

   • athos says:

    Pai, ia sa vedem: Doamna Petrescu a terminat la Harvard, nu? D-na Petrescu ne propune o masura pe care n-as indrazni sa o consider insa de inspiratie Harvard, in schimb cu siguranta i se potriveste una gen 1984. Iar Dugin, ei bine, in legatura cu acesta circula zvonul unei liste pe care a compus-o cu privire la oameni de cultura si politici romani, pe care ii vede ca pe nodurile unei retele de influenta pro-rusa si pro-Putin, adica autoritarista, in Romania. Cum caracterul personajelor totalitare orwelliene se potrivesc mai bine profilului dugian decat harvardian, si locul unuia care pare ca se inspira din ele este mai curand pe o lista Dugin decat pe una Harvard, restul intelegi tu.
    Problema cea mare este insa ca doamna ESTE pe lista Harvard. Si este o problema si pentru mine si pentru tine, chiar daca din motive diferite. Eu personal nu inteleg cum cineva care a absolvit Harvard poate sustine asemenea nazbatii. Tu intelegi probabil, dar nu intelegi cum numele de Harvard nu ingheata orice critica.

    • Radu says:

     Nu, nu m-ai convins ca stii despre ce e vorba. Numele de Harvard nu trebuie sa inghete orice critica, dar trebuie sa te faca sa-ti faci temele: despre ce proiect e vorba, cel cu bancile care transmit date sau cel legat de loteria bonurilor fiscale ? Ai citit proiectul sau doar ai auzit reporterii dandu-si cu parerea ? Daca e proiectul legat de bancile care transmit date si ai inteles detaliile, vrei sa ne explici in ce fel e Orweliano-Duginist si Bank Secrecy Act

     http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_Secrecy_Act

     spre exemplu nu e ?

 7. athos says:

  Radu

  nu am nici o problema sa consider orweliano duginist orice act care isi propune sa te urmareasca pana in cearsafuri.
  Cu toate astea, nu eu am un deficit de explicatie in cazul de fata, ci tu. In Romania exista deja cel putin aceleasi legi ca si in toata UE legate de spalarea de bani, si orice tranzactie peste 10.000 EUR este monitorizata. Nu doar cea legata de tranzacatia cu titluri financiare, precum exemplul tau. Dar nu o sa cad in capcana unor astfel de comparatii, ci am sa te intreb, simplu, de ce consideri ca o astfel de initiativa legislativa, ca cea prezentata in articol, este acceptabila, si de ce este anormal ca cineva sa se astepte ca un absolvent de Harvard sa gandeasca altfel decat unul de la Rostov Oblast in legatura cu capitalismul, libertatea individuala si politicile fiscale?

  • Radu says:

   Care tranzactie Athos, care lege, care initiativa legislativa ? Articolul ala nu e informativ, e dezinformativ. Cred ca ii pui in carca Ioanei Petrescu pasiunea reporterilor romani pentru senzational. Eu te-am intrebat daca stii despre ce e vorba, daca este vreun document autentic venit de la guvern nu inventii jurnalistice, si nu mi-ai raspuns, dar esti convins ca ceva e putred.
   Imi pare bine ca recunosti ca Bank Secrecy Act e orweliano-duginist in acceptiunea ta. Ne va ajuta sa lipim sau nu eticheta orweliano-duginista initiativei Ioanei Petrescu cand vom afla si despre ce initiativa vorbim.

   • athos says:

    Nu am spus ce spui tu ca am spus, am spus altceva: “nu am nici o problema sa consider orweliano duginist orice act care isi propune sa te urmareasca pana in cearsafuri.”

    Ziceam ca de fapt tu ai un deficit de explicatie:

    eu citam un articol/reportaj, nu am motive speciale sa ma indoiesc de cele spuse acolo, (vezi si interventia lui Gabriel Biris), pe cand tu ESTI SIGUR ca este dezinformare, dar nu explici de loc de ce: ai macar un reportaj care sa spuna contrariul – ca nu-ti ceri sa dovedesti asta cu acte normative ?

    Omule, eu nu am nimic cu Harvard si nici cu Ioana Petrescu. Dar nu a dovedit niciodata decat ca este pe langa rolul ce si-a luat. Mi-as fi dorit un aer proaspat in politicile fiscale din Romania, mi-as fi dorit planing si antreprenoriat administrativ. Ce am primit, a vazut toata lumea: nehotarare, lipsa de inspiratie, epolare stangace a stupizeniei lui Ponta, desincronizare totala cu mediul antreprenorial, si acum bomboana de pe tort: Big Brother reloaded, chiar daca tu spui ca e dezinformare.

    Te intreb altele, ca pari informat: ai idee de ce calculeaza accizele la un curs inventat? Ca nu cred ca are vreo formula luata stii tu de unde…

   • Aramis says:

    Nu e deloc senzational, Radu. E foarte concret:
    http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&

    Gasesti textul ordonantei de urgenta (proiect) la pag 1, a doua pozitie/ 03.12.2014

    Daca citesti, atentie! institutiile de credit (orice banca) au obligatia de a transmite AUTOMAT toate rulajele si soldurile….
    Adica automat, deci din oficiu,fara solicitare sau tintit . Nu cred ca bancile sunt pregatite pentru asa ceva, iar masura va amplifica evaziunea, plata cash si trecerea unei parti a economiei in zona neagra.

    Relativ la Ioana Petrescu , trebuie sa intelegi ca fetita asta genul” premiant cu coronita” este pusa acolo pe filiera Cornu (unde Ponta are casa) – ar fi multe de spus despre aceasta filiera- iar motivatia nu este nici pe departe competenta sa profesionala ci anume legaturi. Toate (dar absolut toate) interventiile ei sunt grevate de un infantilism profesional de speriat, de o emotivitate nefireasca (daca e emotiva, sa stea acasa la gherghef) si de masuri (care nu stiu in ce masura ii apartin) aberante. Absolventa de Harvard sau nu, fetita e pur si simplu induiosator de toanta.

    • Isabel.A says:

     Nu unde Ponta are casa, ci unde si Nastase are casa. Parintii ei sunt vecinii sai. Si nu uita ca fata a plecat in SUA exact pe vremea cand Nastase era premier; faza ca a castigat o nu stiu ce bursa…. e pentru tipul de persoane care plang la filme gen soap-opera.
     Tu, care esti familiarizat cu anumite “mecanisme” 🙂 stii cum functioneaza acese lucruri: a fost trimisa in SUA sa studieze ca sa fie “pregatita” pentru mai departe :). Prietenii stiu ce si cum.

 8. Aramis says:

  @d’Artagnan

  Nu stiu cum se vede in virtual Aramis, si cat de apropiat de personajul real e, dar atunci cand ne-am ales numele a fost din prima incercare, si s-a potrivit(pentru fiecare, aproape perfect). Cand am citit Cei trei muschetari si urmarile, am avut o slabiciune pentru framantarile de natura intelectuala ale lui Aramis (desi nu erau intotdeauna simpatice) . Recunsoc insa ca cel mai simpatizat era dÁrtagnan.

  Faza cu virtualul si cu numele de imprumut iti da putin mai multa libertate de exprimare intr-un public pe care nu-l cunosti, si evita posibilitatea atacurilor prea personale, cum spune Kain.
  De altfel, din ce scrie fiecare se poate face un profil, de multe ori subtextul textului si multe alte amanunte sunt o proiectie a personajului real. Pana la urma, indiferent ca scrii drept Regele Soare si te cheama Tzugulea sau drept Costelush si te cheama de fapt de Saxa-Coburg, natura adevarata a personajului iese la iveala oricat te-ai forta sa mistifici realitatea.

 9. Aramis says:

  @ Isabel

  Voi continua aici discutia de pe firul anterior. Iti dadusem acel articol drept exemplu nu din cauza PdV-ului (care e precar ca strrategie, asa e), ci pentru a ilustra ca am avut dreptate in ce-l priveste pe Erdogan. A distrus aproape un secol de secularism si ordine pentru poftele personale. A indepartat Turcia de Europa si a facut aproape imposibila finalizarea modernizarii acestei tari. De aceea spun ca Turcia e omul bolnav al Europei, pentru ca parcursul ei in viitorul apropiat nu va fi deloc fericit. Sigur, va ramane Constantinoupoli, dar orasul acela plin de farmec nu e Turcia…

  • Radu Humor says:

   Mă scuzi că mă bag şi eu ( oarecum pe la spate 😉 )
   Erdogan a fost primul care şi-a dat seama că dacă o să continue politica lui Kemal Ataturk, aceea de apropiere de Europa, nu va fi deloc în favoarea Turciei !
   Din simplul motiv că Europa de pe vremea lui Ataturk nu mai seamănă mai deloc cu cea de acum.
   Nu mai este vorba de Germania, Franţa, Anglia, state puternice cu care Turcia începuse să desfăşoare relaţii reciproc avantajoase, care au dus la dezvoltarea substanţială, într-un ritm rapid, a celor aflaţi în aceste ecuaţii, cu osebire mai remarcat la statul islamic.
   Europa de astăzi, blocul politico-militar încăput pe mâna unor minoritari, care dacă nu au o ţară sigură a lor, s-au gândit să-şi tragă una de vreo cinci sute şi ceva de milioane de locuitori şi cu un teritoriu pe care-l împart după propriile pofte, nu mai este partenerul dorit .
   Cel mult impus, cum se încearcă acum cu Serbia, Moldova, dar mai ales cu Ucraina !
   Ori cu Turcia, o ţară cu o dezvoltare absolut înspăimântătoare, cum se exprima un expert financiar bancar, ca să nu-i spun cămătar, lucrurile stau altfel !
   Dacă acceptă să facă pasul ( greşit, zic majoritatea analiştilor), Turcia negociază acum de pe picior de qvasiegalitate, fapt ce nu convine şmecheraşilor ueişti, artizanii unei birocraţii înspăimântătoare cu pretenţii de aristocraţie financiară pusă pe distrus independenţa şi suveranitatea celor prinşi în mrejele lor. Şi despre asta, orice român cu scaun la cap, fără obligaţii de lacheu plătit la bucată, poate face vorbire !
   Pe de altă parte, acum, nici UE nu mai este dispusă să-şi bage-n casă o mare putere cum este Turcia, care la un moment dat s-ar putea erija în lider, nu doar zonal, ci şi de drept, mai ales dacă actualele membre continuă să se dezvolte în “ritmul ăsta ameţitor”, urmare a politicilor “înţelepte” duse de nişte birocraţi sadea, care cât de curând se va dovedi că erau nişte şmenari odioşi !
   Faptul că UE a refuzat tembel să pună Creştinismul la baza acestei făcături birocratice, din nou de esenţă comunistă, creează fireşti suspiciuni unei naţiuni la care Islamismul a fost cândva religie de stat !
   Cum să intri într-o organizaţie care n-are nici un Dumnezeu ?!
   Nici la propriu, nici la figurat !

   • Radu Humor says:

    Aş vrea să adaug si o ştire relativ veche, dar care se inscrie in dosarul masurilor programate anti-crestine ale UE.
    In 2011,Comisia europeana a oferit -în ideea popularizării UE- elevilor din statele membre 3.2 milioane de agende.
    In respectiva agendă sunt evocate toate sărbatorile evreiesti,musulmane,hinduse,sikhes,în timp ce orice referintă creştină este omisă.
    Sunt relevate ,de asemenea,date precum:8 martie-Ziua Internationala a femeii;Saint-Valentin-14 februarie;Halloween-31 octombrie.etc.
    Explicaţia unui reprezentant UE :
    Toată lumea cunoaşte Crăciunul in Europa şi nu mai trebuie menţionat… 🙄

  • Isabel.A says:

   Sa fim obiectivi, totusi. Primele doua mandate ale lui Erdogan au fost foarte bune, pline de reforme, nu numai in justitie, dar si reforme economice, cerute de foaia de parcurs a integrarii in UE: iti pot da nenumarate exemple. In ultimii doi ani si jumatate a facut multe prostii si cauzele acestei atitudini sunt multiple: de la dorinta de pueter la inadecvarea in contextul regional politic (primavara araba l-a prins nepregatit, a inceput sa sustina diviziuni sectare gen Suuni vs Shia, a tinut moris sa il vada pe Assad plecat si ca atare a inchis ochii la trecerea granitei turco-siriene de catre islamisti, etc).
   Dupa parerea mea, Turcia nu ar trebui sa fie membra UE, dar ar trebui sa gaseasca o formula de cooperare intarita (reinforced cooperation) cu UE, benefica pentru ambele parti.
   Fraza ta “Turcia e omul bolnav al Europei” nu este excata, pentru ca Turcia nici macar in Europa nu este georgrafic, decat intr-o mioca masura. Turcia nu trebuie sa fie membra a clubului european neaparat, ci un vecin stabil, reliable, care sa coopereze cu UE pe diverse proiecte: energie, economie, stabilitate, lupta impotriva terorismului, etc.

 10. d'Artagnan says:

  Radu, cred că ești mult prea tolerant cu ministresa doar pentru că a terminat la Harvard, e tânără și are un aer occidental în raport cu Nicu Văcăroiu.

 11. athos says:

  Aramis

  Mersi pentru document, culmea este ca dupa ce am citit articolul am vrut sa intru pe site si nu functiona.

 12. athos says:

  In principiu, aceasta Ordonanta ar anula, pur si simplu, ultima farama din secretul bancar si ar face legea speciala care consacra acest lucru, realmente caduca.

  In momentul de fata, principiul care functioneaza este acela ca secretul bancar nu este opozabil autoritatilor dupa ce incepe urmarirea penala. Schiop, schiop, dar inca exista o bruma de intimitate intre tine si bancherul tau, (cu care legea te obliga sa lucrezi, daca esti companie, alta dandana contemporana, dar sa nu divaghez).

  In fine, in opinia mea e nevoie de o doza mare de inconstienta sau neintelegere, sau amandoua laolalta, pentru a initia cu atata nonsalanta o propunere legislativa cu un asemenea potential distructiv. Ioana Petrescu este un copil lasat sa se joace intr-un depozit nuclear. In acelasi timp, inititativa ei – sau pe care cel putin o sustine fara ezitare – este o declaratie de neputinta, in egala masura in care este o expresie de razbunare a impostorului dezvaluit: poate ca habar n-am ce fac, dar macar v-am ars.

 13. d'Artagnan says:

  Bun, făceți-mă băsist dacă vreți (atenție, nu sunt fan al lui Băsescu, prietenii știu asta)!, dar eu sunt de acord cu articolul lui Gabriel Liiceanu:

  http://www.contributors.ro/editorial/portret-de-pre%C8%99edinte-la-capat-de-mandat/

  • athos says:

   Il citisem acum cateva zile. Cam asa gandeam si eu.

   • pierre says:

    …peste 43000 de accesari pe Contributors.ro.
    Nu a atins cota fulminanta a celebrului ” Fie-va mila de noi, dle Ponta “, dar este oricum cam de 15 ori mai mare decat numarul normal de accesari pe platforma respectiva.
    Dl Liiceanu , cand are de spus ceva, o face apasat.

 14. pierre says:

  Ultima boroboata a dnei Petrescu este o bomba careia i-a pornit tic-tacul, dar nu a venit inca momentul declansarii. Este o imensa mizerie si motivul pentru care inca nu a bufnit scandalul in presa, este ca nu s-a dezmeticit inca toata lumea. Eu unul recunosc ca m-am inselat in privinta duduii respective, in sensul ca o consideram o gasculita naiva si complet inadecvata postului, dar in fond inofensiva.Evident ca m-am inselat, daca aceasta masura va deveni realitate, duduia va castiga mult in prestanta.Una malefica, cu care va ramane in istorie.
  Bineinteles ca imediat s-au manifestat tot felul de capsomani, incercand sa induca ideea ca Mme Petrescu nu a facut decat sa mentina aceasta prevedere oribila care la origine ar apartine guvernului Boc. Bineinteles ca unor asemenea tantalai nu are sens sa le ceri sa sesizeze diferenta intre prevederea legala din OUG Boc :

  “la solicitarea organelor fiscale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, să comunice toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură, precum și dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular în parte. Prin excepție de la prevederile art. 11 alin. (2), informațiile astfel obținute vor fi utilizate doar în scopul îndeplinirii atribuțiilor specifice ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală.”

  si cea din OUG Petrescu :

  ” (4) Instituţiile de credit au obligaţia să transmită lunar, în mod automat, organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea. Procedura de transmitere a informaţiilor se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice la propunerea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala ”

  Cum sa faca ei diferenta intre “la solicitarea ” si “obligatia, in mod automat” ?

  PS:
  Athos,
  acum cateva zile in urma , vorbeam despre cum a fatat (pardon de expresie ! ) dna Petrescu un curs de referinta pentru calculul accizelor care nu are nicio baza judicioasa de calcul sau stabilire.
  Radu mi-a replicat atunci ca deocamdata sant barfe ale unor ziaristi rauvoitori sau incompetenti.
  Iti multumesc ca ai readus in discutie tema si reiau si eu intrebarea ta pentru Radu :
  ” Ai idee de ce calculeaza accizele la un curs inventat? “

 15. pierre says:

  Si o chestie simpatica despre cazul presedintelui CJ Buzau, unul Cristinel Bigiu :

  http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5634

  Daca am inteles eu bine, individul cerea unor firme sa factureze lucrari inexistente, sa incaseze banii respectivi, dupa care sa livreze peschesul de 50% din valoarea facturata si incasata.
  Asta inseamna sa te piarda prostia , combinata cu lacomia. Daca individului i-ar fi trecut prin cap ca din sumele respective ar trebui automat deduse TVA, impozit pe profit, respectiv impozit pe dividende, pe care firma respectiva le datoreaza statului, poate nu ar fi patit ce i se intampla acum.Asa…mare lucru daca denuntul nu a venit chiar de la “partenerul ” de afaceri !
  Pana acum avem 17 presedinti de CJ agatati cu diverse chestii. Urmeaza si restul, aici nu exista ingeri, toti sunt hoti.

 16. Isabel.A says:

  Domnilor,
  Trebuie sa recunoasteti ca numele de Isabel arata o persoana delicata, feminina si plina de gratie 🙂 Si e si nume de regina. Insa am ales numele nu pentru aceste considerente, care mi se potrivesc, evident 🙂 , ci pentru ca in primii ani de emigratie cartie lui Isabel Allende au fost un companion extraordinar, n lumea personajelor carora m-am refugiat nu de putine ori si care m-au invatat si limba franceza literara.
  Asa ca, it’s a double thing: queeny & artistically .

 17. Radu Humor says:

  Erdogan nu-i koucher pentru că a fost cel mai important lider care a cerut vehement încetarea genocidului din Gaza !
  Pentru că acolo e iadul pe pământ :mrgreen:

  Stirile mass media despre rachetele trase dinspre Gaza si dreptul Israelului la autoaparare pe care le-am citit si ascultat in ultimele 7 saptamani, dar si in anii trecuti, sunt rareori contextualizate istoric. Prin urmare, perceperea lor ca fragmente dintr-o epopee a violentei irationale palestiniene este cat se poate de raspandita. Intr-un interviu pentru portalul Electronic Intifada, istoricul israelian Ilan Pappe descrie ocupatia israeliana ca «O relicva a epocii coloniale careia ii este permisa continuitatea intr-un context post-colonial. Si atata timp cat exista, aceasta continuitate complica relatia dintre Occident, lumea Araba si lumea musulmana » . In ultimii 66 de ani, politica puterii ocupante fata de populatia fasiei Gaza s-a schimbat prea putin in directia ruperii de epoca dominatiilor coloniale, aparent demult apuse. Statul israelian, atat prin guvernele de stanga social-democrata, cat si cele de dreapta, a optat vreme de cateva deceni pentru negarea dreptului la autodeterminare al palestinienilor, colonizarea teritoriilor, delegitimarea rezistentei si decimarea ei. In 2005 acesta s-a retras din spatiul terestrudin Gaza, dar continua sa-si mentina controlul deplin asupra teritoriului. Astfel, rezistenta armata a gruparilor palestiniene din Fasia Gaza, oricat de condamnabila pentru consecintele asupra populatiei civile de ambele parti, este reactia fireasca la o agresiune prelungita si atipica pentru acest moment istoric, cu toate atrocitatile lui. De accea, premisele unei convietuiri pasnice durabile in regiune nu pot fi intrunite decat prin : incetarea neconditionata a ocuparii si colonizarii teritoriilor palestiniene ; acordarea de drepturi politice si civile depline pentru palestinienii din Gaza, Cisiordania si Israel, oricare ar fi viitoarea configuratie statala pentru cele 2 popoare ; demolarea zidului segregarii din Cisiordania ; recunoasterea drepturilor refugiatilor la intoarcere si/sau despagubiri. Altfel, in timpul dintre operatiunile anti-teroriste ale Tel-Aviv-ului, cetatenii israelieni care isi doresc pacea nu vor putea spera decat la o pace rasista, militarizata si temporara.

  Amintim doar un aspect ce ține de razboiul economic dus de Israel împotriva Gazei: începand cu anul 2008, guvernul din Tel Aviv a impus o limita a cantității de hrană ce poate intra în Gaza, bazată pe un calcul al numărului minim de calorii necesare unei persoane pentru a nu pierde din greutate. Potrivit unei telegrame Wikileaks de la Ambasada SUA din Tel Aviv publicate în 2011, oficialii israelieni susțineau că economia din Gaza trebuie sa funcționeze la nivelul cel mai jos posibil , la limita unei crize umanitare , iar conform declarației unui consilier al primului ministru israelian : «ideea este să le impunem palestinienilor o dieta, însă să nu-i lăsăm să moară de foame».

  Mai multe la:
  http://www.criticatac.ro/26261/pmant-drepturi-exil-supravieuire-despre-mizele-rezistenei-palestiniene/

 18. d'Artagnan says:

  Cutremure peste cutremure…se zguduie pământul, domle!
  Se pare că de când a ajuns Johannis Președinte lucrurile încep să se miște în România.

  • Radu Humor says:

   Ai văzut ce-ai păţit dacă ai băgat spaima-n băsişti ?!
   Care cred că nu-l mai susţii pe Klaus, care să-l susţină pe Băsescu, să-l pună…etc. şi s-au retras în espectativă 😉
   Mi-ai adus aminte de un banc :

   Un beţiv care răspândea un miros îngrozitor de băutură ieftină şi care avea un sac şi un ziar vechi se urcă în autobuz şi se aşează lângă un preot cu un aspect foarte onorabil. Apoi scoate din sac o sticlă de băutură aproape goală din care bea până la ultima picătură, după care începe să citească din ziar. La un moment dat i se adresează preotului:
   – Scuzaţi-mă, părinte, ştiţi cumva din ce motive se ajunge la spondiloză?
   – Desigur, răspunde preotul, care simţea o neplăcere crescândă, pe un ton de o politeţe rece şi sarcastică. Factorii care duc la spondiloză sunt: o viaţă dezordonată, tovărăşia unor femei de calitate îndoielnică, consumul exagerat de tutun şi alcool, beţii care se termină cu nopţi petrecute în bordeluri, toate astea duc la spondiloză…
   – Aauuu! N-aş fi crezut niciodată… răspunde beţivul şi se întoarce la ziarul său.
   Preotul, milos de felul lui, după ce se gândeşte la cele spuse, se adresează din nou beţivului, de data asta pe un ton blând şi împăciuitor:
   – Scuză-mă, n-am vrut să te jignesc, de când suferi de spondiloză, fiule?
   – Eu? Nu, părinte… eu niciodată n-am suferit de aşa ceva, am citit în ziar că Papa are spondiloză.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s