Rahatul din politică

A nu se citi în timpul mesei!

Motto
Max şi Moritz se ceartă şi merg la rabin.
– Max, îi spune rabinul, dă-i lui Moritz mia îndărăt.
– Nu-i dau nimic.
– Max gândeşte-te bine, dă-i lui Moritz mia ce ţi-a împrumutat-o.
– Nu-i dau nimic.
– Max, nu se poate, dă-i mia înapoi.
– Îi dau un căcat.
– Bun, avem o bază de discuţie.

 
DlGoe, amic de nădejde și mușchetar de soi, m-a pus pe gânduri cu următorul comentariu:
” Diferentele dintre Ponta, Johannis si Udrea mi se par atat de mici incat oricare doi dintre acestia vor ajunge in turul doi, nu va fi suficient incat sa ma faca sa ma deranjez pentru a vota… Nici intre cei 14 din turul I nu-s diferente chiar enorme (oricare doi ar fi luati in calcul), dar, totusi, din calculele mele rezulta ca exista un ecart suficient care sa-mi justifice deranjul de a vizita o sectie de votare. Nu mi se pare insa kosher sa fiu invitat la restaurant si sa am de ales din meniu intre “cåcat” si “Scheiße””

E drept că, privind în jur la scena politică în general și la candidații prezidențiabili în particular, nu poți decât să constați cu tristețe că noi, ca votanți, am căcat steagul. Adică suntem în mare încurcătură. Dar asta nu-i o noutate, stăm în căcăstoarea asta politică de multă vreme. Tot timpul am avut de ales în final între doi rahați și-am ales rahatul cel mai …mare. De ce cel mai mare? Pentru că cel mai mare este în general cel mai sănătos.(Țin minte o emisiune a lui James Olivier unde se făcea diferența între producția unui african ce avea o alimentație pe bază de cereale și cea a unui englez cu obiceiuri alimentare moderne, nesănătoase. Africanul făcea cancer de colon foarte rar pentru că diferența de volum a produsului finit era imensă, ca între o căruță și o găleată. Considerați divagația asta ca pe-un bonus, nu m-am putut opri să-mi etalez cultura generală).
Anul acesta electoral nu se deosebește de ceilalți ani electorali. Am avut un potential candidat denumit cu tandrețe ”Căcărău”, probabil de la ”a căcări”, care înseamnă diaree (verbală în cazul lui), avem pe unul Ponta care ”se cacă pe el permanent”, ca să nu spun că mănâncă c…, pentru că-i cel mai mare mincinos în viață și mai avem un altul, Johannis, care cu siguranță ”s-a căcat în scăldătoare”, altfel nu se explică cum de-a avut atâta noroc în viață de este proprietar peste 6 case, spre deosebire de colegii săi profesori, ghinioniști, care o duc de azi pe mîine. Sunt și două doamne despre care poți spune multe dar că sunt căcăcioase nu, au curaj de bărbat. Despre căcăreaza de Tăriceanu nu mai amintesc.
În rezumat, situația este cam căcănie, ca de fiecare data.
Problema care se pune este, după cum sesiza și colegul nostru DlGoe, despre ecartul dintre ei, în special între cei pe care sondajele îi dau ca finaliști: Ponta și Johannis. Dumnealui consideră că ecartul este prea mic, diferențele prea neînsemnate, că avem de-a face cu o alegere între Ponta 1 și Ponta 2 și, prin urmare, nu se merită efortul unei deplasări la cabina de vot.
Eu am niște obiecții în privința asta și spun că se merită efortul.
În primul rând că noi nu suntem invitați la restaurant să alegem din meniu intre “cåcat” si “Scheiße”, ci stăm deja în căcăstoare și analizăm produsul finit al unor organisme, politice, în cazul de față PSD și ACL. Cele două entități s-au scremut și a ieșit ce a ieșit. Știm cu toții că, așa cum există expresia spune ce mănînci ca să-ți spun cât de sănătos ești, există și expresia, să mă ierte doamnele, spune-mi cum te caci ca să-ți spun ce boli ai. Nu vreau să intru în prea multe teorii scatologice, dar consistența, culoarea, mirosul a ceea ce transformă corpul omenesc în procesul de digestie dă indicii extreme de importante despre sănătatea lui. Un doctor îți poate spune dacă subiectul în cauză are probleme  de pancreas, de stomac, de ficat, de intestin.
Așa este și cu organismele politice. Privindu-i pe cei doi posibili finaliști am pe undeva certitudinea că Ponta este produsul unui organism măncat de un cancer inoperabil și că Johannis este produsul unui corp măcinat de boli grave, cronice, dar ținute oarecum sub control cu medicamentația necesară.
Părăsind argumentația filologico-fiziologică și scatologică spun că o fi primarul Sibiului un oportunist pragmatic dar nu-l văd făcând gesturi politice monstruoase, irespirabile, cum zice un amic comun. Omul nu este prins în rețeaua mafioților, a baronilor locali și centrali, poate și pentru simplu fapt că sunt mai puțini baroni cu influență în alianța de dreapta decât în PSD.
Dacă la 10 minciuni ale lui Ponta, Johannis răspunde doar cu 2, deja ecartul este considerabil: apare o diferență de 8 minciuni aruncate pe piață.
Este drept că Sibiul nu-i Caracal, dar tot trebuie să ai mână de gospodar să schimbi un oraș. Să ne gândim ce diferență uriașă există la Cluj între perioada lui Funar și perioada lui Boc. Același oraș, alt primar. În schimb, eu când mă uit la Ponta nu văd decît un vorbete, omul ăsta trăncănește, trăncănește, trăncănește…Nu are substanță, formă, fond, convingeri. În 10 probleme el are 20 de abordări radical diferite. Johannis probabil are 13. Iar avem de-a face cu un ecart important.
Oare Ponta ar fi putut face ceva asemănător cu Sibiul dacă ar fi fost primar acolo?
De fapt încerc să îndemn lumea să iasă la vot nu pentru a-l vota pe Johannis ci pentru a vota împotriva lui Ponta. Să ne ținem degetele la nas și să mergem la urne. N-ar fi prima oară cînd votăm înjurînd.

Un vot antiPonta înseamnă și un vot împotriva Antenei 3, a României TV, a tuturor mijloacelor media de prostire în masă, a postacilor plătiți, a tembelilor care nu știu cum se cheamă țara lor dar au votul egal cu al meu, cu al vostru.
Măcar atâta lucru să fac: să anulez un alt vot dat de cei duși ca oile la cabină.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

100 Responses to Rahatul din politică

  1. Eine Einführung in die Theorie de politischen Scheiße? 🙂

  2. Dl.Goe says:

    @D’Artagnan – Faceti ce faceti si impingeti (iarasi) discutia catre turul al doilea, direct catre turul al doilea. Intrucat aceasta “manevra” de precipitare nu mi se pare deloc sanatoasa din mo-tive pe care cred ca le-am expus deja pe inteles, as consemna faptul ca voi incerca sa aman (in limita posibilitailor) comentariile on topic la acest articol, pana cand ne vom afla si spatio-temporal (nu doar antcipativ-optativ) in acel tur al doilea. Daca articolul va (mai) fi de actualitate pana atunci, voi incerca sa-mi (si eu) aduc aportul in materie, on topic, in limita posibilitatilor, chiar aici la fata locului. Daca nu, fireste ca nu.

    P.S. Imi pare rau daca vreuna dintre formularile mele a lasat loc pentru interpretari din care sa rezulte ca as incerca sa conving pe cineva ca trebuie sa aleaga dimpreuna cu mine varianta sabotarii turului II intre oricare combinatie de trei luate cate doi (ponta-iohannis-udrea). Nici vorba. Articolul d-voastra are aerul c-ar vrea sa combata posibilele influente pe care le-ar fi avut vorbitorul d.Goe asupra alegatorului, asa in general (ceea ce in mod evident nici nu exista), iar nu ca ati incerca sa-l convingeti chiar (si) pe dl.Goe el insusi in persoana de faptul ca ar gresi cu ceva stand acasa la televizor si ingrosand nitel randurile celor care refuza sa valideze si sa legitimeze succesul, aparent inevitabil, al USL la aceste alegeri de pomina.

  3. Radu says:

    d’Artagnan,

    Adevarul asta spus cu jumatati de masura si care lasa sa se inteleaga ca situatia e nasoala da’ trecem noi cu vederea nu mi se pare corect. Daca tot ai inceput sa vorbesti despre cele sase case ale lui Johannis, ofera-ne si cateva amanunte: sunt case sau apartamente, cand le-a cumparat, cand le-a dat Iliescu pe bete de chibrituri sau cand au devenit scumpe, care e valoarea lor de impozitare azi, le-a cumparat prin schimburi de terenuri a la Becali cu statul sau de la particulari ? Ca daca le-a cumparat de la prietenii lui germani care abia asteptau sa plece in Germania dupa ’90 si le vindeau la pret redus, atunci nu vad ce i se poate reprosa.
    Am vazut ca pe siteul muschetarului nastasist a scris bizonul un articol, probabil dupa o bauta crunta ca nu are textul lui nici cap, nici coada. Una peste alta se intelege de acolo ca ar fi cumparat Iohannis un apartament in 1992 cu 75 000 $ (!!) in Sibiu si cam asa ar fi inceput sa-i bata norocul la usa. Isi mai aminteste cineva cat valorau apartamentele in 1992 ? Eu imi amintesc ca in provincie nu ajunsesera la 20 000 $ nici macar in 2000. Are careva parinti profesori de matematica/fizica/romana/biologie, materii la care se faceau meditatii ? Poate cineva sa spuna daca se castiga cat pentru o casa ?
    Eu unul am. Si parinti si bunici profesori de romana, care faceau meditatii pentru treapta I. Parintii si-au cumparat un apartament cu 170 000 lei prin 1980 (asta insemna doua Dacii) din meditatii. 50 lei/ora. Bunicii la fel, si in plus pe bunicul meu l-a prins 1990 cu 100 000 lei la CEC din care si-ar mai fi putut lua un apartament, dar nu a stiut ce sa faca cu ei si s-au devalorizat.
    Nici chestia cu copiii nu mi se pare absurda, cum vrea sa o faca presa: Da, fratele meu care a ramas in tara a primit la nunta, de la aceeasi parinti, din meditatii post-revolutionare de data asta, bani pentru un apartament. Si eu am primit la nunta mea bani de o garsoniera. Johannis n-are copii, nu a cheltuit cu ei sa-i trimita la meditatii pentru examene cum au facut majoritatea celorlalti, nici nu le-a cumparat apartamente cand si-au facut familii. Ce e atat de absurd in faptul ca a reusit sa stranga mai multi bani decat o familie obisnuita de profesori ?
    Anul trecut m-am reintalnit cu fostii mei profesori de liceu, multi din generatia lui Iohannis. Cei de romana, matematica, dar mai ales biologie, chimie si fizica (meditatii la medicina) isi construisera vile, din bani facuti la meditatii, cinstit, in timpul liber si mai ales in weekenduri, ajutand elevi de liceu sa intre la facultati la care concurenta era foarte mare.

    • pierre says:

      @Radu,

      intr-o tara in care toti functionarii, politistii, vamesii,politicienii,etc, impreuna cu tot neamul lor de matusi Tamara,fii, nepoti, catei si amante sunt fericiti posesori de case, masini, terenuri cu duiumul, nu cred ca numarul de case ar fi marea problema a lui Iohannis.
      Cel putin nu pentru mine.Ceea ce nu pot eu sa-i iert lui Iohannis zilele astea, este tacerea.
      Romania este zilele astea zguduita de un scandal imens de coruptie.
      Pardon, nu unul, ci mai multe.Iohannis tace malc, exact atunci cand ar trebui sa-l atace mai vanjos pe Ponta pentru tarna de cacat putrezit ( asta ca sa raman in termenii articolului lui d’Artagnan 🙂 ) din ograda PSD.
      Chia asa, oare de ce tace Iohannis ? O fi din cauza ca se vede mai degraba premier USL decat presedinte al Romaniei ?

      • Dl.Goe says:

        Mie mi se pare ca dl. Klaus a ramas ce-a fost si inca mai mult de atata: mascota lui Voiculescu, a lui Ponta, mascota mascotei Crin… etc. O rara avis, un lucru rar, un papagal fara papagal, in acest rozboi pentru papa, de-a papa-galii si romanii (cu sau fara dia/critice). Omul spune din taceri fix ce spunea Farfuridi din vorbe, mizand pe faptul ca (oricum) unora le place salamul såsesc, asa (dupa) cum altora le place jazz-ul, caci vorba ‘ceea: Nobody’s perfect ! Vivat !

      • Radu says:

        Nu premier USL, atunci cand se chinuia Antonescu sa-l inlocuiasca pe Boc nu exista USL, si Iohannis nu intrase inca in PNL. Era mai degraba prezentat ca un tehnocrat.
        Nu exista nici cea mai mica indoiala ca Iohannis ar prefera sa faca parte din echipa de guvernare, el insusi a zis-o. Si iarasi nu cred ca exista vreo indoiala ca nu-i plac interviurile si aparitiile la TV: si acum cinci ani cand numele lui coagula fortele anti-Basescu a preferat sa fie discret.
        Dar nici interviurile si nici aparitiile la TV, scandalurile, injuraturile, amenintarile nu fac parte din indatoririle unui presedinte. Cu siguranta nu va fi scandalagiu si cine asteapta un fel de Basescu 2 va fi profund dezamagit daca va castiga Iohannis. Treaba se poate face si in liniste. Si daca DNA aresteaza hoti, treaba se face si daca presedintele nu face galerie in direct.
        Nu l-am vazut vreodata sa spuna ceva de rau despre justitie; a fost acuzat de ANI, pana acum a castigat in instanta, sunt convins ca va lasa DNA sa-si faca treaba si nu o sa-i puna bete in roate.
        Felul lui de a fi nescandalagiu prezinta insa un avantaj imens: in anul de gratie 2014, dupa 8 ani de contre grosolane intre PNL si PDL a reusit sa adune cele doua partide impreuna. A reusit sa impace doua partide anti-PSD pe care Basescu si ai lui nu pot decat sa-i incaiere. Eu cred ca asta trebuie sa faca un lider: sa uneasca ! Nu sa se simta obligat sa fie primul care injura PSD-ul pentru noul scandal de coruptie care zguduie azi tara si cu care ne-am obisnuit. La asta e bun Basescu, si ar fi mult mai bun daca ar face-o din postura de soldat in armata pro-Iohannis.

        • Dl.Goe says:

          “Mi-e teama cå” nu stiu de ce dar am senzatia ca “unirea” in cuget si-n simtiri dintre PDL si PNL nu-l are ca artizan pe dl.Iohannis. Ca momentan dl.Iohannis este un simbol (si mascota e un simbol) al acestei fragile Uniuni Democrat Liberale este altceva. Dar, daca iese presedinte cu atat mai putin ar putea fi omul care aduna partidele impreuna (daca n-o aduna iarasi si PSD-ul in combinatia interesului national), iara daca nu iese presedinte… iese din discutie, chiar si din postura de lider liberala (in care a ajuns precum Sorin Iliesiu senator liberal de Sibiu, tot (salam) de Sibiu), conjunctural.

          D-le Radu, d-voastra ce credeti? Daca va deveni presedinte, dl.Klaus Iohannis va misca macar un deget pentru evacuarea d-lui Victor Ponta de la palatul Victoria (sau nu) si daca da, ce deget? De curiozitate.

          • Kain says:

            Domnule Goe, aveti senzatii corecte, uniunea PNL cu PDL nu il are ca artizan pe Iohannis, a fost ales pentru imagine. Situatia o cerea daca voiau sanse reale de castig, oricare alta combinatie ar fi fost mai incerta. Primul pe care l-am auzit vorbind de aceasta unire, de fapt primul care a aparut oficial cu aceasta idee a fost MRU. Tot el sustinea ca a discutat cu Antonescu si Blaga, de fapt a incercat din rasputeri sa fie el candidat, dar interesele partidelor nu au coincis cu ale lui.

  4. Dl.Goe says:

    Plus ca d-le D’Artagnane ati ramas dator cu promisa devoalare vizavi de alesul/aleasa inimii d-voastra pentru turul I, care pare sublim, lipsind insa cu desavarsire (din mintea de pe urma a romanului). Asadar, il imitati 100% pe colegul intelectual dl.Plesu sau nu (un NU mai mult mai putin hotå-rât). Aceasta-i intrebarea? Daca e sa (ne) re/venim la cestiune. La ces-ti-u-ne, la ces-ti-u-ne…

    • d'Artagnan says:

      DlGoe, mă gândeam…mă gândeam să vă fac o propunere…la urma urmei am un vot și pot să-l beu…sau să-l negociez fără scrupule…într-un ecart considerat acceptabil de mine! Ce spuneți, să îndrăznesc a-mi lua curajul pentru a vă surprinde neașteptat și inopinat, dar deloc fortuit, cu o propunere aproape in/decentă? Cu această ocaziune vom devoala și alesul/aleasa inimii?!, vai nu,aleasa/alesul rațiunii mele, din primul și, de ce nu, din al doilea tur.
      P.S. Nu chiar întâmplător, fortuit și fără un scop am scris acest articol acum, înainte de primul tur, știindu-vă punctul de vedere.

      • Dl.Goe says:

        Nu cred c-am inteles suficient de bine mesajul d-voastra de bine. Vreti sa va vindeti votul ? Imi propuneti mie sa-l cumpar? E vreun pact cu diavolul (din mine) la mijloc? Ati putea fi, va rog, mai explicit, ca sa nu dau naiba in stena-horie?

          • Dl.Goe says:

            Hm, hm, hm… ha!

            • d'Artagnan says:

              DlGoe, e o adevărată plăcere să discuți cu un intelectual! 🙂
              P.S. Mă gândeam…mă gândeam dacă fac bine ce fac, considerând totuși că nu vreți să discutați cu nici un chip turul 2….sau poate că…
              Apropo, considerați că Monica Macovei a făcut compromisuri? Mai mari, mai mici? Întreb și eu, cine știe…

              • Dl.Goe says:

                Monica Macovei? Din cate stiu eu (dar ce stiu eu?) nu cunosc despre vreun compromis tulburator care sa fi fost facut de Monica Macovei. Presupun c-o fi facut unele inevitabile. Pana si inscrierea sa in cursa electorala poate fi privit ca un compromis. Dar, totusi, de ce ma intrebati? Perceptia mea este ca Monica Macovei este singurul candidat dintre cei 14 care este deasupra liniei de plutire, nu c-ar fi perfecta. Presupun ca nu incercati sa-mi propuneti postura de avocat al d-nei Macovei in instanta de din curtea hanului.

                P.S. N-am bagat de seama c-ati stat fi recent de vorba cu vreun intelectual. Ma bucur insa faptul c-ati gasit placere in acele discutii, oricare or fi fost acelea.

              • d'Artagnan says:

                Hm,hm,hm…ha!
                Aha!
                Ei??

                Nu poate fi vorba de vreo instanță aici. Vorbim și noi politică la un șpriț, ca băieții la han.
                Am văzut că și Tolontan merge pe varianta Macovei.

                • Dl.Goe says:

                  “Instanta” in sensul de rezultat colectiv al unor instantieri polimorfice ale unor persoane din realitatea danubiano-pontica, in postura de musterii anonimi la acest han virtual, nu in sens juridic… desigur…

  5. Ay, ce iz arghezian!
    “căcănari” şi “căcănariţe”

  6. d'Artagnan says:

    Radu
    Crezi că este de datoria MEA să-i justific casele lui Johannis?! Eu doar constat că are 6 case iar justificarea LUI a fost foarte mult timp făcută în dorul lelii, la mișto, și doar zilele astea ce a mai catadicsit să aducă ceva argumente.
    Am eu prieteni care sunt profesori (bine văzuți) și care au dat/dau meditații la matematică din greu și nu au decât un apartament, și ăla luat cu ajutorul părinților. Și știu și pe unii care dădeau meditații în comunism. Trăiau/trăiesc decent și atât, nici vorbă de 2,3 case, ce să mai zic de 6.
    Probabil că Johannis a ”profitat” de plecarea sașilor și le-a cumpărat casele la prețuri mai mici, dar repet, dacă el nu se străduie să explice n-am să-i caut eu justificări.

    • Radu says:

      Dar de ce trebuie el sa se straduie sa explice ? Este vreo problema ? Si-a dat case ca primar ? Le-a luat de la stat ? A masluit acte ? Eu am inteles ca le-a cumparat de la particulari. Exista vreo dovada, vreo suspiciune macar, ca nu si-ar fi platit taxele, ca ar fi furat banii din care a platit casele ?
      Vreau sa aud si eu inregistrarea in care a dat explicatia la misto (eu n-am vazut decat articole scrise, ai tu o trimitere spre o inregistrare video) ? Eu chiar nu-l vad pe Iohannis luand la misto reporterul sau intrebarea. Dar trebuie sa recunosti ca a candida la functia de presedinte nu inseamna sa te simti obligat sa justifici fiecare banut facut atata timp cat nu exista nici o suspiciune de hotie sau vreo ilegalitate cat de mica.

      • d'Artagnan says:

        Păi nu trebuie să se străduie să-mi explice! Dacă nu vrea, asta e, trăim într-o societate liberă!
        Atâta doar că eu sunt un tip suspicios și nu mă convinge chestiunea cu meditațiile, prin urmare aș putea crede că mă minte. Dar nici asta n-ar fi o problemă…decât doar dacă-mi cere votul. Și văd că o face! Aaa, păi dacă vrea votul meu atunci vreau și eu ceva la schimb: poate o bere, poate o găleată, poate un kil de făină …sau o găină! Uite că eu vreau altceva: să mă lămurească de unde are casele!
        Să mă mintă eventual frumos, inteligent, sunt pregătit să cred.Dar să nu mă considere un bou așa cum își consideră pesediștii o parte din simpatizanți. Iar dacă vine la mine cu ”bani numai din meditații” cred că mă ia de bou.

  7. Radu says:

    Cel putin doua lipsuri mari are Iohannis din cate vad eu: 1) n-a stat cu banii la cec la Revolutie ci i-a investit in imobiliare mai cu spor decat profesorii pe care-i stie d’Artagnan. Si nici nu minte frumos. 2) Nu bea, nu injura, poarta pantaloni lungi si vorbeste rar si lipsa asta de actiune ii scoate din pepeni pe Pierre si D-l Goe. Basca ca e neamt si nu e ortodox ca Ponta si bizonii verzi nu-si vand tara.
    d’Artagnan, vreau sa stiu daca sasii din Sibiu ti-au explicat vreodata cum se face ca mereu au avut dublu fata de romanasii damboviteni ? Asa cam de pe la vreo 1300 incoace ? E drept ca nici n-au emis pretentii la presedentia Romaniei, dar eu ii suspectez ca au furat.

    • d'Artagnan says:

      Ce au avut dublu? Salariu de profesor?!

      • Radu says:

        Avere. Tot un pamant lucrau si ei, tot negustori erau ca si romanii din sud, si cu toate astea strangeau dublu. Dubios.

        • d'Artagnan says:

          Ce treabă avem cu ”de la 1300 încoace”?! Că dacă e așa s-ar putea să-mi aduc aminte că bunicu lui Johannis nu-i permitea lu bunicu meu accesul în oraș, pe motiv de cetățean de mâna a doua!

          Păi dacă aveau (și au) dublu,OK, explică o a doua casă. Dar restul de 4?

          • Radu says:

            Doua case sunt suficiente ca sa vina si celelalte. In una locuiesti, pe cealalta o inchiriezi. Banii de chirie formeaza capitalul cu care o cumperi pe a treia.
            O precizare se impune (quand meme): sunt de fapt 3 apartamente si 3 case. Tot omul, da’ tot romanul frate de varsta lui, a putut sa-si cumpere un apartament (daca nu avea) pe coji de chibrituri de la Iliescu in anii de trista amintire 1990. Azi nu se mai da pe de-a moaca dar atunci asa a fost.

            • pierre says:

              Apropo: m-am uitat odata, acum vreo cateva luni, pe un site de imobiliare la Sibiu.
              Ma batea gandul sa schimbul Regatul cu Ardealul…
              Si sa vezi dracia dracului: totul era mai ieftin la Sibiu decat la mine, la Focsani.
              Na, sa mai zica ceva rauvoitorii !

  8. Radu says:

    D-l Goe,

    De cand fisa postului de presedinte contine actiunea de evacuare a primului ministru ? Nu ar fi tot un fel de repetare a lovitutiei din 2012, atata doar ca in marche-arriere ? Eu as vrea sa-l vad pe Iohannis vorbind cu Merkel, la Bucale daca se poate, nu punandu-i pocnitori lui Ponta in pantofi. De asta are cine sa se ocupe, atat in PNL cat si in PDL, si daca trebuie si e musai necesar poate sa candideze Basescu pe postul vreunui PSD-ist trimis la parnaie, sa intre in Parlament, si sa faca o noua majoritate cu ungurii si minoritatile.

    • Dl.Goe says:

      Nu stiu daca o fi sau nu in fisa postului dar asa s-a laudat chiar dl.Iohannis c-ar avea in programul sau prezentat in campanie. Dar, aporopo de programul de campanie al d-lui Iohannis, ce anume v-a impresionat in afara de faptul ca poarta pantaloni lungi si nu vorbeste nepoliticos cu interlocutorii? Dar din ce-a reusit sa faca pana acuma ce v-a impresionat? Sincer. Mandatele la primaria Sibiului? Sincer?

      • Radu says:

        Nu cred ca a spus el ca are in program sa schimbe prim-ministrul.
        Ce m-a impresionat pana acum: cel mai mult faptul ca a reusit sa castige primaria Sibiului pentru a patra oara consecutiv. Nu-i putin lucru sa castigi increderea ardelenilor 12 ani la rand.
        Ce-mi place cel mai mult in programul lui ? Citez:

        “Creșterea calității și performanței unui sistem educațional presupune, pe de-o parte, o motivație imediată și, pe de altă parte, o perspectivă îndelungată, pornind de la un obiectiv. Trebuie să vedem, evident, care este obiectivul nostru pe termen lung, unde vrem să ajungem? Vrem să avem generații pregătite pentru a deveni muncitori forestieri sau vrem să avem generații educate pentru a transforma România într-o țară a tehnologiei moderne? Avem atâtea exemple că potențialul uman este unul de excepție, încât cred că este o crimă să nu poți utiliza această importantă resursă. Este suficient să ne uităm la tinerii noștri olimpici și apoi să vedem câți dintre ei rămân în țară pentru a contribui la progresul nostru general.

        În viziunea mea, un sistem performant presupune:
        – un segment preuniversitar suficient de consistent, dar nu bazat exclusiv pe acumulare de informații.
        – un segment universitar în care se acumulează masiv competențe și care permite în mod real specializarea într-un domeniu, ce poate fi apoi urmată de o hiperspecializare.
        – corelarea cu cercetarea. Crearea unui sistem foarte performant care să ducă România în zona de înalte tehnologii poate să funcționeze numai dacă, în paralel, se desfășoară o activitate de cercetare foarte serioasă. Despărțirea educației de cercetare este o greşeală fundamentală. Ele trebuie să fie corelate”

        • Dl.Goe says:

          V-as ruga sa nu mi-o luati in nume de rau (fireste in limita posibilitatilor) dar omul a fost profesor(as) de liceu. Trebuia sa zica ceva despre invatatmat (desi atributiile reale ale presedintelui sunt mai aproape de schimbarare premierului (si a altor) decat de promovarea punctuala a unor reformelor punctuale). Chiar si asa textul ales din programul sau mi se pare de o superba naivitate cu accente de banalitate, parand extaras din programul partidului de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate si de inaintate a Romaniei spre capitalism, pe baza celor mai noi cuceriri ale stiintei si civilizatiei pe calea progresului si prosperitatii.

          • Kain says:

            @DlGoe, asa cum e el, exista ceva de care te poti lega, sau poate preferati sa ramaneti mandru ca sunteti roman? Omul Iohannis vine cu ceva realizari, care nu sunt de doi bani, spre deosebire de contra-candidatul sau.

            • Dl.Goe says:

              Care contra-canditatul sau?

              Singurul dintre cei 14 candidati care are realizari concrete, de o anvergura cat de cat potrivita cu candidatura la functia de presedinte, este euro-parlamentarul Monica Moacovei, vrei, nu vrei. Incolo nu si nu. Parol. Dar nu tin catusi de putin sa ma creaza cineva… asa…

              • Kain says:

                Ponta, pentru ca restul candidatiilor nu au suficienta sustinere in randul populatiei, stim toti cum se va incheia primul tur. Este improbabil sa asistam la surprize, ati vazut si dvs cum s-a desfasurat aceasta campanie.
                Nu contest realizarile doamnei Macovei si sunt de acord cu doamna Isabelle A. ca ii lipseste o oarecare finete. Nu sunt singurul, suntem cativa pe aici care o vor vota in primul tur.

  9. pierre says:

    @Radu,

    stii, de fapt eu (poate si altii de pe aici) nu sunt tocmai contra, ci doar mai putin entuziast decat tine. 🙂
    Ca sa nu spun circumspect…
    Oricum, imi place mult la tine ca atunci cand iubesti,iubesti,iar cand urasti,urasti.

  10. athos says:

    Domnilor, se pare ca este simplu sa aperi drepturile omului si dificil sa iei un tigan la autostop.

    Altfel spus: ne este simplu sa cadem de acord asupra principiilor, dar cand fiecare isi ia in brate alesul… devine de nerecunoscut pentru ceilalti: “ce-ai gasit la el?”, “sper ca nu vorbesti serios”, etc, etc.

    Eu zic sa lasam de-o parte aceste nuante pentru vremuri mai bune. De fapt, este infinit mai bine sa castige Johannis decat Ponta, chiar daca nu este imaculat. Sa spunem ca este binele mai mic – ce ziceti de schimbarea de paradigma? Daca aveti un alt candidat cu sanse reale sa-l bata pe Ponta,(de fapt – pe PSD), no problem, cu conditia sa nu fie Elena Udrea sau Melescanu. Chiar n-am luat in viata mea un tigan la autostop.

    • Dl.Goe says:

      Daca n-ar fi o indiscretie (este?) v-as intreba (asa de curiozitate) cu cine votati in turul intai. Cu cine votati in turul al doilea nu ma intereseaza catusi de putin, intrucat la momentul potrivit voi putea ghici fara niciun efort.

  11. Radu says:

    Domnul Goe,

    N-ati sesizat esentialul. Nu-i nimic, scurtez:

    “– corelarea cu cercetarea. Crearea unui sistem foarte performant care să ducă România în zona de înalte tehnologii poate să funcționeze numai dacă, în paralel, se desfășoară o activitate de cercetare foarte serioasă. Despărțirea educației de cercetare este o greşeală fundamentală.”

    Majoritatea oamenilor cred ca facultatea si liceul sunt si trebuie sa fie cam la fel. La facultate se preda in amfiteatre si nu se dau teme, la liceu in sali de clase si sunt teme de azi pe maine. Iata insa ca profesorasul din Sibiu a sesizat ca facultatea nu poate fi facultate fara cercetare. Asta e esenta misiunii ei. Doar predare, sau in primul rand predare, este sinonim cu tara inapoiata. Cam cum e Romania azi. Dumneavoastra gasiti remarca asta banala ?

    • Dl.Goe says:

      Cred ca este momentul sa declar c-am inteles si sa nu mai insist. Suntem cu totii de acord (inclusiv Ponta) ca educatia si cercetarea trebuie sa fie corelate. E musai. Tot asa zicea si Ceausescu. Serios. Nimic original. Nu cred c-am putea gasi pe cineva care sa sustina invers. Prin urmare unanimitate. Totusi ceva cu care toata lumea e de acord nu poate fi decat o (crasa) banalitate.

      • Isabel.A says:

        La fel cum de o crasa banalitate-adica foarte normal, vreau sa spun-este ca un viitor presedinte al unei tari sau cineva care aspira la aceasta functie-intra intr-un studiou de televiziune pe motocicleta si ii da moderatoarei (Teo Trandafir)-un glont (da, din acela care se pune in pistol si cu care se trage). Ca sa nu cred despre Moni Mandela “qu’il lui manque une case”-ca-i lipseste o tigla, in traducere foarte exacta-am preferat sa cred doar ca a fost lipsita de inspiratie.

        Si daca tot vorbim despre programe prezidentiale, o singura fraza -am deschis la intamplare un “subcapitol” si am citit aceasta :”Îmi doresc schimburi economice cu Federația Rusă, dar în termeni de egalitate, nu sub șantajul gazului”. Intamplator (sau nu), chiar e un subiect pe care il cunosc foarte (dar foarte, foarte bine 🙂 ).
        Monica draga, Rusia nu santajeaza Romania cu livrarile de gaze (Romania are si cea mai mica dependenta de Rusia, dintre tarile europene importatoare de gaz rusesc); nu santajeaza nici macar Europa: a folosit gazul ca arma geopolitica impotriva Ucrainei (si probabil il va mai folosi, dupa ce trece iarna si urmarile acordului care irmaza sa fie incheiat maine la Berlin isi vor inceta efectele) -prin Ucraina, trece cam o treime din gazul rusesc importat de Europa (a fost mai mult, dar Nord Stream si Blue Stream au schimbat dramatic peisajul de tranzit). Situatia e mult mai complicata decat pare la prima vedere sau lasa sa se inteleaga “analistii” si un viitor PRESEDINTE ar trebui sa gandeasca mai sofisticat. Si sa fie mai INSPIRAT in aparitiile publice, totusi.

        • Dl.Goe says:

          Plus ca cam aduce cu baciul Miclovan din Miorita 🙂

          D-na Isabela A. ce-i al d-voastra e al d-voastra si e pus deoparte. Sunteti expertul universal, iar acum dupa retragere d-lui Neamtzu Tziganu ati ramas si unicul. Presupun ca n-are rost sa insist ca va stiu sensibila si n-as vrea sa vad ca va retrageti iarasi expertiza de la Hanul Muschetarilor pentru a o claustra in universitati particulare.

          Probabil ca acel detaliu de campanie electorala al Monicai Macovei n-a fost cel mai inspirat in absolut. Dar relativizand un pic lucrurile mai pot fi nuantate. Detaliile publicitare ale unei campanii electorale nu le propune candidatul ci echipa de profesionisti care-l asista. Faptul ca Monica Macovei este un candidat independent, fara resursele celorlati, a fost probabil factorul care a forta-o sa accepte o echipa la nivelul banilor disponibili. In plus fiind boicotata cvasi-total la televiziuni si pe canalele media, avand alocat cel mai redus timp, ceva trebuia sa faca pentru a atrage atentia, si pentru a avea vizibilitate. Se pare ca experiza d-voastra universala i-a sfarsit la capitolul promovare publicitara. Sunteti din categoria celor care-si imagineaza ca daca pe ei ii enerveaza un spot publicitar atunci acesta este si complet ineficient.

          In aceeasi ordine de idei se poate spune despre expertiza d-voastra (de nivel foarte, foarte) vizavi de gazul rusesc, ca argumentarea este, iarasi, rasuflata. Aveti impresia ca un mesaj de genul celui pe care-l propuneti ar fi fost mai adecvat intr-un discurs electoral adresat publicului larg si extra-larg? Domnia voastra nu sunteti public tinta pentru niciun candidat la cat de bizare va sunt manifestarile. In acest context faptul ca ceva nu va place d-voastra personal in campania electorala a vreunui candidat este aproape cert ceva care merge la alt segment de public ceva mai consistent.

          P.P.P.S. Daca va veti revedea mesajul in care, hodoron-tronc, criticati campania Monicai Macovei (era vorba despre Iohannis) veti putea constatat cu usurinta ca nu este decat o polita platita d-lui Goe, asadar ceva fara valoare “documentara”. Pentru consistenta ati putea trece in revista si ceilalti 12 candidati. Chiar si asa va multumesc pentru importanta pe care mi-o acordati acreditatndu-ma cu ideea subliminala c-as putea sa fiu mesagerul d-voastra catre Monica Macovei.

          • Isabel.A says:

            Domnule, eu nu stiu la ce te pricepi dumneata, dar eu chiar ma pricep la ceea ce am spus. E o expertiza confirmata-e adevarat, de persoane care nu se ridica la nivelul dumneavoastra, ci au doar o umila recunoastere in domeniul lor; persoane a caror activitate a fost si este legata de instituitii (private sau publice) vestice, acolo unde recunoasterea e pe pile, caci nu exista meritocratie.

            • Dl.Goe says:

              Ca de obicei de la un punct incolo, deviati de la subiect pentru a derapa in egoice consideratii, de un sublim absolut, vizavi de competentele imaginare ale personajului “Isabela A” (pasa-mi-te mostenite declarativ de la vreo persoana reala). Sitimata Isabela A. n-am contestat fabuloasele competente cu recunoastre (mai mult sau mai putin) vestica ale cuiva (oricui), desi apetenta dominiei voastre de a le tot confirma declarativ intr-un saptiu al suetei, precum acesta de aici, este mai mult decat dubioasa. Incercasem sa sugerez doar ca acele imaginare competente isabeliene (cat si daca or fi) nu opereaza, punctual, in aspectele in care criticati (hodoronc-tronc, aloo, era vorba despre Iohannis) vizavi de campania si candidatura Monicai Macovei.

              V-as ramane indatorat daca ati medita asupra faptului ca o eventuala expertiza (altminteri) confirmata… in domenii… de catre institutii… etc. de care se bucura un personaj anonim (care semneaza cu pseudonim) trebuie sa rezulte exclusiv din ce, cum si sau/si ce referinte indica in comentariile on topic pe care le face, in discutiile in care se vâra de placere. Competentele pe care incercati sa i le atasati declarativ personajului “Isabela A.” (pentru a-i spori pasa-mi-te credibilitatea) denota sublim si ridicol, dar nu au nicio alta valoare decat aceea a oricarui delir. Daca simtiti subtzirime in comentariile pe care le faceti si doriti sa le sporiti consistenta prin mijloace exterioare lor (precum autoritatea si/sau notorietate autorului) nu va ramane decat sa semnati in clar si sa deveniti persoana publica, cu repere biografice identificabile. Altminteri ce tot declarati d-voastra cu toata gura raman caraghioase vorbe-n vant bune pentru gura-casca, pe care unii le-or crede, altii nu. Ma intreb cum de nu va incearca nicio jena cand va tot vine sa invocati, din postura de anonim, fel de fel de inchipuiri si aspiratii. Chiar daca or avea vreo minimala consistenta in realitate, ceea ce vreau sa subliniez, este ca mentionarea lor explicita este irelevanta, inadecvata si denota cu totul si cu totul altceva decat ati vrea d-voastra sa denote. Va spun toate acestea in deplina cunostinta de cauza, intrucat ca am doua doctorate in psihologie comprtamentala facute unul la Sorbona si altul la Harvard, iar acum il am in pregarire pe al treilea, la Cambridge, despre felul in care anonimatul virtual potenteaza tulburarile de personalitate. 🙂

              • Isabel.A says:

                Domnule aveti mult timp liber de scrieti comentarii kilometrice si bombastice in care spuneti NIMIC. Sunteti pensionar inactiv? Poate va terminati astfel si cele n doctorate inceputa la Harvard-Yale-‘Stanford’ etc si astfel va veto diminua din frustrari. Puteti devenu aproape normal: un batranel cu pretentii intelectuale si manifestari flatulente un unele momente dar pe alocuri simpatic. Altfel fara doctorante terminate veti fi doar cu ‘pretentii’ si ‘flatulent. Ntttt asa anonima si mincinoasa cum ma faceti vreau sa ma adap de la stiinta dumneavoastea 🙂

                • Isabel.A says:

                  Scriu de pe telefon si imi intra automat textul in franceza. De aici greselile de editare: ‘un’ un loc de ‘in’ etc.

                • Dl.Goe says:

                  @Isabel. A. – Forta cu care argumentati si acuratetea intuitiilor d-voastra sunt atat de coplesitoare incat n-as avea nicio sansa intr-o eventuala polemica. Imi pare rau / regret ca m-am pus cu d-voastra. N-ar fi trebuit.

                  @Isabel. B. – Imi cer iertare / scuze daca v-am suparat. N-a fost frumos din partea mea.

                  @Isabel. C – Aveti toata admiratia mea pentru fantastica activitate anonima pe care o prestati la han (numai la han). Face toti banii. Dati-i-nainte si nu va lasati intimidata (de catre doctori…). Sunteti utila. Sunteti spectaculoasa. In context. Profesionistul potrivit la locul potrivit.

              • Isabel.A says:

                Si musiu Goe sunt persona publica cu cont de LinkedIn Twitter unde sunt foarte activa in comunitatile mêle profesionale. Nu am nume romanesc si nu postez in romaneste. Dar la inteligenta dvs. sunt sigura ça ma puteti identifica. Just give a try. Pe acest blog vreau doar sa fiu Isabel.

          • Isabel.A says:

            Las la o parte si celelalte asertiuni din text-insa daca Monica dorea sa atraga atentia si chiar sa faca agenda campaniei prezidentiale putea sa aleaga alte cai mai eficiente : spre exemplu, ar fi putut sa se duca, singura sau insotita, sa protesteze in fata Guvernului sau a sediului PSD-sa spuna “eu nu plec de aici pana VP nu isi da demisia din functia de premier, sa nu mai profite de avantajele functei ca sa isi faca campanie” (sau alt motiv, legat de justitie). Sau sa gaseasca alt gen de “happening” care sa o propulseze in atentia opiniei publice intr-un mod mai mult sau mai putin neconventional, dar cu are impact.
            Daca Monica a preluat sfaturile neinspirate ale unor consultanti si s-a catarat pe motocicleta (nici macar nu s-a putut gandui ca in simbolistica politica, motocicleta e asociata cu un alt personaj, care ii este opus din punct de vedere al mesajului, Tariceanu?) , atunci pot gandi ca ar putea prelua si ALTE sfaturi neinspirate, in calitate de viittor presedinte. La faza cu motocicleta, Moni a aratat ca sta foarte prost cu dicernamantul. De unde stiu eu ca nu va sta la fel si in situatia (foarte ipotetica) in care ajunge la Cotroceni?

            In rest, domnule, ramane cum am stabilit: eu poate am manifestari bizare (asa cum va exprimati in comentariul dedicat mie), dar ele, spre deosebire de cele ale dumneavoastra, nu sunt flatulente. Adica umglate si cam urat mirositiare. Inflated and malodorous.

            PS: Nu o luati ca un atac la persoana, doar stiti cat de mult va apreciez inteligenta si modul in are se manifesta aceasta.

            • Dl.Goe says:

              O foarte draguta si amuzanta mini-disertatie. Va multumesc. Mi-a facut realmente placere s-o lecturez. Am retinut excelenta idee pe care ar putea s-o aplice cu succes un candidat la presidentia unei tari (aproape garantaindu-i-se astfel reusita in alegerile electorale, populare etc.) si anume:

              …spre exemplu, ar fi putut sa se duca, singura sau insotita, sa protesteze in fata Guvernului sau a sediului PSD-sa spuna “eu nu plec de aici pana VP nu isi da demisia din functia de premier, sa nu mai profite de avantajele functei ca sa isi faca campanie” (sau alt motiv, legat de justitie)…”Superb.

              Admirabila ramane si generozitatea cu care o faceti publica lumii large. Altul mai egoist (si cu competente) ar fi pastrat-o pentru sine (la loc sigur), in vederea viitoarelor alegeri prezidentiale. 🙂

            • Dl.Goe says:

              P.S. Nu va ingrijorati. Nu ma puteti ataca la persoana, prin urmare n-as putea lua nimic in mod personal indiferent ce ati spune. Dinspre noi liber ca la banul Ghica, inclusiv la Hanul Muschetarilor.

              P.P.S. Vai, am facut un pârtz. Scuze. Am scris “preșidinție” in loc de cum ar fi trebuit. Rusine sa-mi fie.

              • Radu Humor says:

                Hai, că ai început să le tragi în rafale :

                “Se pare ca experiza d-voastra universala i-a sfarsit la capitolul promovare publicitara.”

                • d'Artagnan says:

                  Parcă plecaseși de pe blog…aaa!, mirosul de pârț te-a făcut să revii! Înțeleg, micile plăceri nevinovate…

                • Dl.Goe says:

                  @Isabel.A – Sunteti scapata. V-a venit cavalerul. Hotarat sa va apere cu orice pretz, chiar cu pretul onoarei sale (parca zicea ca nu mai da pe aici) este cred protectorul ideal, care vi se potriveste perfect. Halal sa va fie.

                  P.S. Aveti dreptate d-le Radu, indecizia intre “s-a” si “ia” a con-dus la basina pe care ati adulmecat-o imediat, simtind atat monstruos incat ati fost scos din anestezie. Bravo. Asa cititor atent mai rar.

  12. Radu says:

    D-l Goe,
    Care e lumea aia de acord nu ca educatia si cercetarea trebuie corelate, dar macar ca cercetarea trebuie sa existe ? In Romania vreau sa spun. Dar nu cercetarea dosarelor SRI sau a arhivelor securitatii, ci cercetarea asa cum a facut Herr Hell, “romanul” care tocmai a luat premiul Nobel. Eu am petrecut trei ani intr-o universitate in Romania, in Chimie, nu fizica precum Iohannis, si nu am vazut pe nimeni, da’ pe nimeni deloc si niciodata facand cercetare. Si-i cunosteam bine pe profesori. Nu faceau si bineinteles nu publicau. Predau cursuri, asta da. Si nici nu considerau ca ei trebuie sa faca cercetare, adoptasera viziunea venerabilului Jorge din Numele Trandafirului si continuau traditia sublimei si eternei recapitulari.
    Asa ca din nou va intreb, care e lumea aia de acord cu enuntul asta banal ca in invatamantul superior din Romania trebuie sa se faca cercetare ? Sau si mai simplu, unde e lumea aia care stie ce inseamna cercetare ca a fi de acord cu ceva ce habar n-ai ce inseamna e zero barat !

    • Dl.Goe says:

      Intr-adevar ati pus punctul pe “i”: a fi de acord cu ceva ce habar n-ai ce inseamna e zero barat. “i”-ul de la Iohannis. Dar poate d-voastra aveti impresia ca Iohanis chiar stie cum si chiar s-ar apuca sa promoveze cercetarea in mediul universitar si s-o mai si coreleze cu invatamantul, din postura sa de presedine al tarii, fiind degrevat de orice alte obligatii. Impresia mea este ca dupa 12 ani de primarie (si alte chitzibusuri teo-politico-pseudo-logice) nu mai stie nici fizica de liceu. Asta si incercam sa transmit, ca omul recita niste versuri pe care le stie toata lumea dar ca nu exista nimic, niciun detaliu, nicio calificare, niciun rezultat care sa-i confere vreo autoritate in materie de reforma invatamantului in afara de faptul c-a dat, repetitiv, meditatii la fizica, pe bani. Cinste lui, doar ca acest gen de activitate nu face decat sa plafoneze mintea omului nu s-o antreneze pentru creativitate si revolutii. Exista pe undeva prin programul lui vreo palida urma de originalitate in care sa faca vreo referire la “cum”? Cum anume sa se intample minunea aparitiei cercetarii in invatamant? Desigur ca faptul ca-l preocupa ideea (daca l-o preocupa sincer) tot ar fi demna de apreciat. Vorba d-voastra e ceva, si vorba d-lui D’Artagnian, o baza de discutie. 😉

      P.S. In opinia mea (sic, sic) ca necandidat la presidentie, ar fi ca prioritatea numarul unu ar fi corelarea invatmantului cu prodictia…. intrucat la ora asta in scoala, la toate nivelurile si in mediul universitar cel mai abitir, se invata exclusiv ce (mai) stiu profesorii sa predea, majoritar bazaconii sau vechituri fara prea mare legatura cu mediul economic, de afaceri, financiar… etc. Cand s-o corela invatamantul cu productia (cu viata) nu va fi nevoie ca cercetarea sa fie promovata in invatamat de catre tovarasul presedinte, se va promova aproape singura.

  13. Kain says:

    Si mai mult rahat:

  14. Lucifer says:

    Nu cred că trebuie judecat inductiv în sensul că,pornind de la ce au făcut candidaţii în viaţa lor,să estimăm ce vor face ca preşedinte.Trebuie o altă logică de tipul care dintre ei poate face mai mult pentru dezvoltatea societăţii pentru a elimina sărăcia cronică din România.Pusă astfel problema,Ponta probabil va încerca să monopolizeze instituţiile de stat(PSD să devină partid-stat ca defunctul PCR),să facă o politică internă de asistenţă socială(pensionari,asistaţi social,bugetari,ţărani,ţigani,etc) pentru care va mări taxele şi impozitele iar ca politică externă o apropiere de Rusia şi China şi mai puţin de UE.Un Johannis va sprijini capitalul şi iniţiativa privată,statul de drept şi instituţiile,va relaxa fiscalitatea şi va apropia România de UE via Germania.Nenorocirea este că electoral vorbind numărul asistaţilor şi bugetarilor este mai mare decât al cetăţenilor activi şi asta se va vedea la vot Ponta având un prezumtiv avantaj.De principiu,trebuie aleasă varianta pozitivă,chiar dacă are potenţial minim,decât varianta negativă care va frâna dezvoltarea României chiar dacă opţiunea alegătorilor poate fi majoritară.Eu aş zice că după 25 de ani de rătăcire prin pustiul tranziţiei este timpul să ne trezim ca cetăţeni care îşi cunosc interesul.

    • dl.goe says:

      Lucifer mesajul d-voastra suna ca dracu’. Propa-ganda pe paine. Sa facem totul… camarazi.

      P.S. Daca Ponta poate face lucruri bune pentru (cele asteptate) pentru majoritatea populatiei (pensionari,asistaţi social,bugetari,ţărani,ţigani,etc) atunci este firesc sa fie ales si sa castige in mod democratic. Mesajul d-voastra este practic un indemn mobilizator adresat acelei majoritati (pensionari,asistaţi social,bugetari,ţărani,ţigani,etc) pentru a se prezenta la vot. Bine naiba ca nu se (mai) afla nimeni in aceste posturi pe acest blog cosmopolit.

      Am extra esenta din mesajul d-voastra: o paranteza care spune multe si care nu mai are nevoie de alte comentarii:

      “… (pensionari,asistaţi social,bugetari,ţărani,ţigani,etc)

    • Kain says:

      @Lucifer, domnule, eu nu sunt de acord cu ideea dumneavoastra. Cereti sa dam vrabia din mana pe cioara de pe gard. Propuneti o visare frumoasa ca in “Fetita cu chibriturile”, in timp ce in ea se racea ultima scanteie de viata.
      Mie nu imi place ideea de a alege un presedinte pe ideea ca e frumos, deci da bine pe sticla, ca e neamt si automat ne punem bine cu nemtii, ca e justitiar deci e incoruptibil, ca e socialist deci nu murim de frig, luam gaze de la rusi sau mai sti eu ce.
      Athos are mare dreptate, ai luat sau ai lua dumneata un tigan la autostop? De ce nu, poate fi cinstit, corect?
      Vedeti filmuletul de mai sus. Domnul Marean Vanghelie poate sa fie un lider exceptional, sa fie cel care in sfarsit cel care reuseste civilizarea romilor. Daca nu simti palma pe care ti-o da realitatea dupa ce ai vizionat clipul… inseamna ca esti intr-o stare de reverie si naivitate maxima.

  15. d'Artagnan says:

    Uite ceva on topic, adică un rahat în politică:
    Ce face:
    ”Procurorii DNA îi acuză pe Ioan Adam, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, că face parte dintr-un grup infracţional organizat care a prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro, prin retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure. ”

    Și ce zice (dați direct la 2:20):

    A naibii, și ăsta a făcut 2 milioane de EURO din scris cărți!! Cum fac, domle, cum fac!?!

  16. Radu says:

    D-l Goe,

    Nu pot sa fiu sigur, dar am impresia ca Iohannis stie ce inseamna cercetare. Daca indeletnicirea asta nu a disparut complet din Romania, exista inca sanse sa mai palpaie o flacara undeva printr-un departament de matematica sau fizica. Iohannis a facut fizica si sunt sanse bunicele ca la vremea cand a trecut prin facultate chiar sa fi cunoscut pe cineva care facea. Pe urma e neamt, si vorbeste sunt sigur cu multi nemti, cunoscatori ai universitatilor si institutelor de cercetare germane. Poate chiar si cu Stefan Hell, daca tot e un neamt de-al lui originar din Romania, macar un telefon sa-l felicite poate ca i-a dat.
    Oricum, faptul ca a reusit sa scrie un paragraf despre cercetare chiar pe prima pagina a programului lui e imbucurator. Si nu un paragraf contradictoriu sau o vorba goala, ceva ce are sens. Putem sa-l suspectam ca nu el a scris sau ca norocos cum e nu a facut o gafa, dar trebuie sa recunoastem ca un habarnist ori nu se baga, ca nu-l obliga nimeni sa pronunte cuvantul cercetare, ori producea un enunt in care alatura cercetarea cu fotbalul spre exemplu. Bunaoara, contracandidatul lui cel mai vizibil, Victor Ponta, a balmajit si el, sau cine i-o fi scris programul, ceva despre cercetare.
    La pagina 16 a ridicol intitulatului sau program “Marea Unire a Romanilor” (as completa eu — urmeaza sa-i dea Stefan cel Mare si lui mana prin tablou ca lui Ceausescu) aflam despre cercetare in doua locuri:

    la pagina 16: “Punerea în aplicare a obiectivelor Agendei România în Europa 2020 (în special cele privind politicile sociale – educaţie, cercetare, inovaţie).”
    pagina 31: “Strategie de stimulare şi recompensare a performanţelor în sport, artă, cultură, cercetare, medicină şi siguranţă naţională”

    Aflam astfel ca cercetarea este o politica sociala ca si inovatia de altfel, si merge mana in mana cu sportul, arta, cultura, medicina si siguranta nationala. Ura si la gara ! Un ghiveci total demn de odiosul si odioasa lui, o alaturare de termeni complet ridicola care arata in mod cert ca susnumitul Ponta nu poate si nu trebuie pus in liga cu Iohannis nici macar in gluma.

    • Radu says:

      Cu ocazia discutiei asteia m-am apucat si chiar i-am citit (in diagonala) programul si e plin de perle asemanatoare celor culese dupa examenele de treapta I la romana. Una magistrala (pe pagina 3, alaturi de mecla sarpelui cu ochelari):

      “Fiind, ca premier, ancorat şi în noile evoluţii economice şi geopolitice globale, sunt direct preocupat de situaţia şi performanţa mediului activ, dinamic, întreprinzator – cel care produce plus-valoare şi care aduce creştere şi bunăstare.”

      Deci mare atentie: gagiul e ancorat, si nu intr-un port ci in multe chestii complicate printre care se numara SI evolutiile economice si geopolotice globale. Adica nu se preocupa el de micro-geo-pulitica damboviteana, el se preocupa de situatia mediului activ (da’ nu ne spune si care e mediul inactiv), se preocupa de mediul dinamic, nu de cel static ca alti gura-casca, de plus-valoare (ca nu are timp pentru minus-valoare). Cate adjective, cate neologisme, toate imbibate intr-un spanac tricolor !

    • Dl.Goe says:

      @Radu – Sper sincer ca macar o parte dintre multele presupuneri de bine pe care le faceti despre Klaus Iohannis sa fie aevea, intocmai si la timp. Momentan cel putin, mie personal mi se par mai plauzibile viceversa. Va multumesc insa pentru ambilitatea de a sta de vorba si pentru efortul de a culege si aduce informatii despre candidatul d-voastra favorit.

  17. athos says:

    Dl Goe,

    adevarul este ca inca nu stiu…

    Culmea este ca sunt dintre cei care am sustinut ca Monica Macovei ar trebui sa candideze ca independenta. Dar prestatia ei in campanie mi s-a parut cam stangace, ceea ce inseamna ca nu are opinii clare despre ceea ce inseamna politica la acest nivel. Plus ca in absenta unui “back office” politic competent, coerent si suficient de mare, esti doar un vas in deriva, indiferent de cat de curajos este capitanul.

    • Dl.Goe says:

      Cred ca aveti 100% dreptate vizavi de felul in care arata campania (improvizata) a candidatului Monica Macovei, dar totusi n-ar trebui sa uitam ca intr-o cursa electorala “campania” si “candidatul” nu-s musai unul si acelasi lucru. Pentru un spectator atent si onest stangacile unei campanii nu pot acoperii cu totul candidatul. La Euroviziune votam melodia si prestatia scenica, nu cântaretul, asa in general. Aici la Romaniaviziune, cred ca ar trebui sa fie invers, altfel presedintii cei mai buni ar fi intotdeauna actorii (poate Radu Beligan, poate Mircea Diaconu 🙂 ) Cred ca, dincolo de artificiile campaniilor electorale si de prestatia actoriceasca si oratorica a candidatilor, ar trebui sa putem face efortul de a ne imagina cum anume va arata prestatia fiecarui candidat in postura de presedinte ales in functie (dupa iesirea din campanie) pe baza a ceea ce stim despre fiecare candidat. Niciunul dintre ei nu s-a nascut in ziua in care a inceput campania electorala. La urma urmei campania electorala ar trebui sa fie buna doar sa ne ajute sa decidem intre doi (sau mai multi) candidati care ne apareau aprioric foarte foarte apropiati valoric, in postura de politicieni. Nu-mi maginez ca veti fi avut astfel de dileme inainte de inceperea campaniei electorale. Va urez inspiratie maxima in alegerea favoritului d-voastra.

      • athos says:

        D-le Goe, nu campania ma preocupa, ci ce va fi dupa aceea..

        • Dl.Goe says:

          Atunci foarte bine. Sper doar ca in cazul fecarui cusur, pe care i-l gasiti cu buna-credinta vreunui candidat care va produce dezamagiri, nu veti uita sa-i evaluati si pe contracandidatii sai prin prisma acelui cusur anume si sa stabiliti daca stau mai bine sau mai rau.

  18. d'Artagnan says:

    Și dacă cea de a treia ursitoare, aia care crează mereu probleme, a hotărât la nașterea PSDului ca acesta să fie mereu cel mai mare partid, dar să SE înfrângă mereu singur, autodistructiv, în ultimul moment?!
    Iliescu, Năstase, Geoană…situația pare să se repete, văd că taberele pesediste au scos pumnalele la vedere, se sfâșie între ei; guzganii tineri, gen Ghiță S. sar la gâtul guzganilor rozalii și bătrâni (Hrebenciuc), dar și a celor tineri și albicioși (Șova). Vanghelie amenință, Dragnea mustăcește…

    • athos says:

      Decuplati Romania de la Antena 3 si Romania TV, si toate acestea vor incepe sa conteze.

      • Dl.Goe says:

        Cred ca aici se ascunde un paradox. Daca d-voastra ati fost capabil sa sesizati necesitatea decuplarii Romanei de A3 si RTV, pentru ca toate acestea sa inceapa sa conteze, inseamna ca si altii (celalti) ar putea realiza, ceea ce ar face inutila decuplarea, iar daca altii (ceilalti) nu pot sesiza ce sesizati d-vostra… atunci s-ar putea spune ca ori va inselati ori sunteti nedemocratic. Poporul, daca-i popor autentic, ar trebui sa se descurce onorabil si-n conditii de manipulare, nu numai daca i se explica pe sleau si i se da mura-n gura, ca la prost, solutia-n plic si informatia corecta, exclusiv informatia corecta. Libertatea de exprimare ar trebui sa fie aceea care lasa fiecare pasare sa piara pe limba ei. Nu va imaginati va rog ca mi-as inchipui ca cereti inchiderea A3 si RTV. Probail ca sugerati decuplarea Romaiei de acestea prin cuplarea la altceva, mai bun, mai curat, mai inalt. Da. Dar ce?

        • athos says:

          Ai intuit corect, dl. Goe, corect era sa fi spus “decuplati-va, romani, de la …. etc, etc”. Dar macar admite ca ar fi fost la fel de teatral… 🙂

          Cu privire la intrebarea , (probabil retorica), de final, si apropo de titlul articolului: este suficient sa nu calci in rahat, nu trebui sa calci pe trandafiri pentru a face diferenta.

          D-le Goe, nu ma mai domni atat, nu sunt deloc protocolar.

    • Dl.Goe says:

      Pe unde o fi dl.Aramis?

  19. d'Artagnan says:

    Bravo Simona!! 6-0, 6-2 cu Serena Williams!!
    Acest scor nu mă face mândru că eu personal sunt român,ci mă face să mă mândresc cu un alt român!
    P.S. Atenție!! Ponta vine la Singapore să facă un selfie cu Simona!

  20. pierre says:

    Un articol scris de Gabriel Liiceanu care zguduie Hotnews-ul si netul in general :

    http://www.contributors.ro/editorial/fie-va-mila-de-noi-domnule-ponta/

    Postarea a adunat in mai putin de 24 de ore peste 84.000 accesari, ceea ce ,la o medie normala de 3000 accesari/articol publicat pe platforma Contributors, pare neverosimil. Dl Liiceanu ,prin acest portret al candidatului Ponta,a produs, se pare,o unda de soc teribila si o lovitura de presa in acelasi timp. Mie unuia nu mi-a placut atat de mult, il gasesc, printre altele, prea melodramatic pentru gustul meu.

  21. Radu says:

    Isabel,

    Crezi in continuare ca noul PM si lider PSD va fi Maior ?
    Uite ca pana una-alta PSD-ul se straduieste sa-si gaseasca sef: are de ales intre cuplul Ghita-Dragnea si Hrebenciuc-Sova. Ce-i interesant e ca din teava de esapament a PSD-ului o sa apara noul prim-ministru al Romaniei. Cel mai probabil unul din cei patru evanghelisti: Ghita/Dragnea/Hrebe/Sova.

    • Isabel.A says:

      Nu. Lui Maior i se pregateste doar fotoliul de premier. La partid raman Dragnea si acoperitul-descoperit Ghita. SRI la patrat: in fruntea guvernului si la partid.

    • Isabel.A says:

      In plus Sova si Boss (Hrebe) sunt pe linie moarta si asa vor ramane-sa contemple flacara violet-daca Viorel iese presedinte. Daca nu iese atunci impreuna cu ‘almanahe’ si altii se vor lupta crunt cu tabara cealalta.

  22. Radu says:

    Pierre,

    Uite un interviu foarte interesant, de data asta cu MRU, care stie foarte bine ce se mananca in SIE, cunoaste si legislatia, cred ca il admiram amandoi, dar are curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa numeasca principalul vinovat in scandalul fostului spion care nu si-a trecut functia in CV:
    http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/sie/cine-sunt-acoperitii-sie-starnesti-scandalul-si-ocupi-scena-interviu-cu-mihai-razvan-ungureanu-1328854?utm_source=Evz.ro-Cross&utm_medium=Cine+sunt+%22acoperitii%22+SIE%3F+Starnesti+scandalul+si+ocupi+scena+-+Interviu+cu+Mihai+Razvan+Ungureanu&utm_campaign=Interpromo

    • pierre says:

      Eu nu-l mai inteleg si nici nu-i mai admir demult pe MRU.
      Interviul, pe langa ca este o proba de lichelism clasic, nu spune nimic nou.
      Urmareste-l pe MRU ce piruete (i)logice executa cand este intrebat exact despre aspectul pe care il discutam si noi aici pe blog: poate SIE, sau orice alt serviciu secret, sa incalce legea invocand secretul de stat ?
      Aceasta-i intrebarea.

      • Lucifer says:

        Da,dar numai legile altor state nu legile românești.

      • Kain says:

        Scuza-ma un pic, dar cum altfel isi face SIE treaba?
        Bate la usa pe la diversi suspecti si spune:”Ne scuzati de deranj, suntem SIE si in numele interesului national va rugam sa ne dati mai multe informatii in legatura cu ce faceti dumneavoastra.” Sau nu violeaza intimitatea nimanui, pur si simplu le vin informatii la care nu poti sa ai acces in mod normal, fiindca ei sunt SIE domnle, le pica asa de la ala de sus.
        Apropos, ati vazut un film cu James Bond, opera foarte legal sa inteleg?
        Statul are organe care opereaza in afara legii, asa a fost mereu.
        Ce parere ai de CIA? ai idee de ce sunt atat de iubiti de toata lumea? probabil pentru ca sunt un simbol al integritatii :).

        • pierre says:

          Ok, stii tu cumva unde ar trebui trasa o linie de demarcatie ?
          Chiar asa, cam cat ar fi permis unui serviciu secret sa incalce legea ?
          In plus, Kain, cand CIA este prinsa pe rosu, nimic si nimeni nu poate ascunde mizeria sub pres.Avem exemple destule in istorie.

          • Kain says:

            Care linie(vorba rusului)?
            Nu stiu unde si cum trebuie trasa linia, e greu de spus. Cam ce ai fi tu dispus sa faci pentru natiunea romana? Depinde de la o conducere la alta.
            Oficial, nimeni e mai presus de lege. Sti pe careva din SIE? Deci, cum sa tragi la raspundere, pe cine in primul rand?
            Nu cred ca e bine sa te amagesti cu ideea “cand CIA este prinsa pe rosu, nimic si nimeni nu poate ascunde mizeria sub pres”, sunt cateva scapari, daca ar fi asa cum zici SUA ar fi fost pusa cu botul pe labe de mult, asa cred.
            Speculez si eu, ca nu am informatii din interior, poti sa nu ma bagi in seama.

  23. athos says:

    Pierre,

    am citit ieri in diagonala articolul lui Liiceanu, (de fapt cateva randuri), dar postarea ta m-a determinat sa merg sa-l citesc pe indelete.

    Azi pot sa spun ca il consider inspirat si magistral. (Melo)dramatic sau nu, as subscrie la fiecare rand.

  24. athos says:

    Apropos, Pierre, la ora asta sunt 124.000 vizualizari…

  25. athos says:

    126.500 … 🙂

  26. Kain says:

    Un articol pro Iohannis, nu sunt un fan Iohannis, dar comparat cu restul politicienilor parca e de alta natie.
    http://www.reportervirtual.ro/2014/10/un-nu-hotarat-lui-klaus-iohannis-de-ce-nu-e-bun-neamtul.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s