Mârlanul… pardon, cârlanul spune lucruri tâmpite… pardon, trăsnite!

Oare cât de jos vrea să coboare nivelul luptei politice acest mâr… cârlan dâmboviţean?

În epoca Iliescu, omul care i-a lipit de frunte lui Ponta eticheta de “cârlan”, ne gândeam că va veni o perioadă în care vom depăşi argumentele gen “ ceilalţi n-au mâncat salam cu soia ca noi ”. De remarcat, partizanii fostului preşedinte şi ai PDSR(FSN) nu au realizat că Iliescu şi nomenclatura ce s-a adunat atunci în jurul său n-au mâncat niciodată salam cu soia…

Generaţia Ponta trece la alt nivel. Mai jos. Coboară de la gastronomie la credinţă şi naţionalism: “Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea.” De prisos să constaţi că nu l-a acuzat nimeni. Dacă n-ar fi de plâns ar fi de râs, e ca şi cum Stalin s-ar fi lamentat în plină dictatură comunistă că-i acuzat de nu ştiu care anonim că-i membru al partidului comunist şi ateu.

Probabil că sunt destui care chiar cred o aşa enormitate şi se înfierbântă.

Ca şi în cazul salamului cu soia se uită iar un amănunt: că ADNul românului Ponta a plecat din Italia şi Albania şi a sosit în Transilvania acum o sută de ani, pe când ADNul românului Johannis a ajuns acum 850 de ani. Care-i mai român atunci: italo-albanezul Ponta sau neamţul Johannis?

Ca o paranteză trebuie spus că, după ce s-a studiat forma lobului urechii Monicăi Macovei , s-a descoperit că este direct descendentă din daci, probabil e urmaşa directă a lui Decebal. Şi familia ei este ortodoxă cam de la 1054, atunci când a avut loc Marea Schismă a creştinismului. Asta aşa, ca să moară Ponta de oftică…

Am crezut că îndemnul acesta voalat la animozitate etnică şi religioasă este ultima treaptă pe care o poate coborâ tânărul mâr…cârlan. Nici pomeneală!  La un moment dat, Johannis, întrebat de unde a avut bani să cumpere celebrele-i case, a răspuns că, DIN PĂCATE, el nu are copii, nu s-a putut, aşa că banii pe care i-ar fi învestit în copii i-a băgat în viitoarea sa pensie. Pentru orice om este evident ce-a vrut să spună: că el şi soţia lui nu au reuşit din punct de vedere FIZIC să aibă copii! A fost evident şi pentru Victor Ponta, nu mă îndoiesc. Numai că mâr… cârlanul (am încercat să evit cacofonia) naţional nu a rezistat tentaţiei de a mai servi electoratului o porţie de populism greţos: „ Cât timp voi fi nu doar prim-ministru, cât timp voi fi părinte, cred că cea mai importantă investiţie pe care trebuie să o facă un om în viaţă sunt copiii, nu cred că sunt casele. Cred că sunt copiii cea mai importantă investiţie şi e singurul lucru care rămâne după noi pe lume”.

După aşa declaraţie cred că ortodoxul Ponta n-are niciun Dumnezeu. Să încerci să aduni puncte electorale pe seama necazului adversarului tău nu prea este o dovadă că ai fi un bun creştin. 

Acum, dacă stăm să gândim la rece declaraţia lui Victor Viorel Ponta, cred că nu procedează bine cu propria sa investiţie. Dacă cea mai importantă investiţie a unui om sunt copiii atunci ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru, care funcţie îi mănâncă tot timpul, iar nevastă-sa să vină acasă, să nu mai umble brambura prin Europa cât progeniturile stau cu bona thailandeză. Părinţii trebuie să stea cât mai mult cu cei mici, toţi educatorii spun asta. Victor Ponta este pe cale să facă o investiţie nesigură prin absenţa din preajma copiilor. Şi apropo, aş fi curios dacă îi va ţine aceeaşi teorie şi domnului Iliescu.

Bomboana de pe colivă este însă următoarea declaraţie: „Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania”.

Unii ar putea să creadă că individul n-are proprietatea termenilor. Singurele lagăre de concentrare din România sunt cele virtuale, cele ridicate de mass-media, cu precădere televiziunile partinice care ţin prizoniere minţile multor români. Dar individul ştie despre ce vorbeşte, atâta tot că are o părere foarte proastă despre popor, în special despre acel electorat captiv PSD gata să înghită pe nemestecate orice aberaţie. Oricum, nonşalanţa cu care aruncă pe piaţă asemenea comparaţie este uluitoare. Omul nu lucrează la vreun ziar de scandal, nu este nici vreun politician oarecare, e ditamai Prim-minstru!! Pur şi simplu te faci de râs să spui despre o ţară membră UE şi NATO că este o dictatură nazistă, iar în plus mai duci şi în derizoriu Holocaustul şi jigneşti memoria milioanelor de morţi din acele vremuri!

Iar acea denazificare/debăsificare a societăţii româneşti de care vorbesc Ponta şi televiziunile aliate nu înseamnă altceva decât pretextul pentru o restauraţie marca PSD, caracterizată prin controlul absolut asupra justiţiei şi massmediei.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

96 Responses to Mârlanul… pardon, cârlanul spune lucruri tâmpite… pardon, trăsnite!

 1. pierre says:

  Nu gasesc nimic surprizator in ultima iesire in decor a copilotului.Tampenia asta cu “denazificarea” Romaniei post-Basescu este o continuare logica a unei campanii odioase de presa, duse nu numai de Antene,dar si de tot felul de martafoi propagandisti,in ziare sau pe bloguri.
  Mai tineti minte pe Decablog cu cat tupeu comparau procesul lui Nastase cu cel al lui Maniu si cu cata lejeritate vorbeau despre “procese politice” si “stat politienesc” ?

 2. Kain says:

  E interesant punctul de vedere al lui CTP asupra mar… carlanului, nu e primul care face aceste afirmatii, dar privind evolutia lucrurilor din ultimii ani… pare sa prinda contur un scenariu conspirationist. Editorialistul Cristian Tudor Popescu a analizat la Realitatea TV motivele pentru care Traian Băsescu i-a “atacat”, luni seară, pe Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.
  SUA ne tot bate la cap, pe noi si pe moldoveni, ca situatia din Ucraina a fost favorizata de coruptie si ca indirect coruptia afecteaza siguranta nationala. Am inteles exemplul, dar ce legaura are siguranta nationala a Romaniei cu coruptia? noi nu suntem in situatia Ucrainei. Poate ca sunt nemultumiti de faptul ca nu se fac exploatari cu firme americane(Rosia Montana si gazele de sist in special). Totusi au ceva contracte prin Exxon Mobil(cea mai profitabila firma din lume, tine de Rockefeller) in Marea Neagra, si mai au si prezenta militara in zona.
  De ce face Victor Ponta afaceri cu China? Foamea de bani nu are limite, motivarea ar fi birocratia simplificata fata de UE… cum vine asta? Noi suntem atat de prosti, incat ii angajam pe chinezi din partea cealalta a Pamantului sa ne faca drumuri. Cu americanii inteleg, ca in schimbul protectiei, exploateaza, dar care e explicatia pentru chinezi, care recent au dat mana cu Putin.
  Moldova, din cauza Transnistriei si a Gagauziei, e in pragul unui conflict asemanator cu cel din Ucraina. Trupe din Transnnistria, au ajuns in Odessa in primavara, care au ajutat separatistii. Odata ce Novorossia a prins contur, urmeaza natural Transnistria cu Basarabia de sud. Noi stam cu mainile in san, pasivi, in loc sa ajutam aliatul natural Moldova.
  Cred ca cea mai interesanta solutie, pentru Moldova ar fi o unire cu Romania. S-ar trezi peste noapte si in UE si in NATO, si problema Transnistriei ar fi preluata de fortele NATO. Atunci Novorossia ar avea granita comuna cu NATO si situatia transnistreana ar putea fi rezolvata.

 3. Radu says:

  Politica “Eu sunt roman ortodox, nu ca altii” este continuarea logica a politicii salamului de soia. Este singurul gen de politica pe care PSD-ul stie sa-l faca.
  Nu va grabiti sa trageti concluzia ca Ponta va distruge sistemul judiciar. Daca a fost obligat Maria Sa Nastase sa infiinteze DNA-ul adica sa-si aduca si franghia si sapunul, credeti ca Ponta va putea face altceva ?
  O sa castige presedentia, asta da, cinci ani de acum incolo il vom avea la Cotroceni. N-o sa indrazneasca insa sa se atinga de justitie decat atat cat ii permite legea: cand va expira mandatul lui Kovesi va numi pe altcineva, asta da, dar nu inainte. Iar daca va gratia individual hotii din PSD sau pe varan vor pierde parlamentarele de peste doi ani.

 4. d'Artagnan says:

  Radu Humor
  Tu ai blog?

 5. d'Artagnan says:

  Popondețul
  de Cristian Tudor Popescu

  Potrivit ultimelor sondaje, circa 10% dintre români l-ar alege preşedinte pe C.P. Tăriceanu. E simptomul unei boli a acestei naţii pe care Eminescu a numit-o capiştea spoielii: altar închinat goliciunii lăuntrice drapate în purpură scumpă, credinţă în spoiala cu sclipici, aparenţa luată drept esenţă.
  Iar Caragiale, mai glumeţ, i-a zis popondeţ.

  Acest Tăriceanu arată, se îmbracă şi vorbeşte ca un „nobil şi distins băiet”, e mereu pus la patru ace, spune cu dicţie „care” în loc de „pe care”, mimează în neştire „omul serios”, „bărbatul de stat”, gentlemanul de club politic care nu poate face hotel mocofanilor cu casele distruse de ape. Faptele lui, în schimb, pe care le poate vedea, auzi şi ţine minte oricine are un creier în spatele organelor de simţ, sunt cele ale unui popondeţ.

  Ieri, „liberalul” Tăriceanu împingea de zor PNL spre Băsescu, azi el e înalta sculă a lui Ponta, alaltăieri îl ruga pe „Traian” să-l scape de pârnaie pe Patriciu, azi sare cu suspendarea lui Băsescu la spartul târgului. Îl acuză pe Băsescu că face rău României la Bruxelles, el, cel care, ca premier, era cât pe ce să retragă peste noapte militarii români aflaţi în Irak sub egida NATO şi a consimţit la înstrăinarea resurselor din Platoul Mării Negre înainte ca zona să fie câştigată la Haga de echipa lui Bogdan Aurescu.

  Acesta e popondeţul, silueta cu frac şi joben, umplută cu paie, pe care o poţi vedea pe câmp, luată drept om de către ciori.

  Puternic popor suntem dacă am rezistat 4 ani cu Tăriceanu premier.

  Trist popor suntem dacă unul din 10 dintre noi se închină popondeţului în capiştea spoielii.

 6. Observator says:

  D’Artagnan, spui “Oare cât de jos vrea să coboare nivelul luptei politice acest mâr… cârlan dâmboviţean?”

  Atat de jos încât sa atingă nivelul impus de Basescu, peste care sa poată calca cu usurinta oricine vrea.

  • pierre says:

   Pai nu-i asa ?
   Tot Basescu e de vina ca Victoras este un penibil jalnic,nu el a fixat nivelul atat de jos ?
   Iar el,Victoras,este chiar un erou tragic,el se sacrifica pe sine in lupte in noroi,pentru ca din caznele lui sa rasara mai tarziu liderii luminati ai tarisoarei.
   Propaganda pesedista de 2 bani…

   • Observator says:

    Nu, dragul meu, el nu e vinovat pentru ca unul sau atul sunt prosti. El e vinovat pentru ca a coborat atat de mult stacheta incat si-au facut loc toti tampitii la varf. De fapt si el recunostea asta cand spunea ca Elena Udrea a decis sa candideze tocmai pentru ca a decazut enorm de mult clasa politica sub regimul dumnealui. Pentru ca daca ar fi candidat un Nastase sau un Basescu statea si ea in banca ei. Dar se pare ca voua va place mai mult asa

  • neamtu tiganu says:

   observator, ti-am spus cit de mult te iubesc? Esti mult mai frumoasa decit isabel_mabel

   pesedisto 🙂

 7. Kain says:

  Europa, îngăduitoare cu Putin
  Uniunea Europeană a aprobat luni seara o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, dar a amânat pentru câteva zile punerea lor în aplicare pentru a da timp Moscovei să îşi continue eforturile de pace. „Sancţiuni cu suspendare“, scria publicaţia rusă gazeta.ru, referindu-se la decizia „Celor 28 de state membre ale UE“.„Intrarea în vigoare a sancţiunilor va avea loc în câteva zile.

  Începe războiul gazelor? Rusia taie fără nicio explicaţie livrarea către Polonia: Compania polonă PGNiG a anunţat miercuri că, de luni încoace, volumul de gaze trimis de Gazprom a scăzut cu 20% faţă de normal, precizând că nu a primit vreun avertisment din partea furnizorului rus. Tendinţa s-a accentuat marţi, când ruşii au trimis un volum de gaze cu 24% mai mic decât cel normal, stipulat în contractele dintre Polonia şi Rusia.

  Petro Poroşenko propune o lege care prevede că estul separatist rămâne în cadrul Ucrainei: „Nu poate fi vorba despre o federalizare sau vreo separare (a regiunilor din est). Legea privind o administraţie autonomă temporară pentru districtele Doneţk şi Lugansk (două fiefuri ale rebelilor) prevede un statut care menţine aceste regiuni în Ucraina“, a afirmat el.

  Concluzia? UE ramane cu sanctiunile si Rusia cu aproape jumate din Ucraina.

 8. pierre says:

  Pana la urma Corina Cretu este comisar pentru Politici Regionale a CE. Buuun !
  Cateva observatii:
  -cand a sarit ca ars de cur in sus ca Basescu i-a sabotat “negocierile” lui cu “dear Jean Claude”, Ponta a demonstrat ca de fapt el n-avea habar de nimic si nu negociase nimic, a fost suficienta o soparla de presa pentru a incepe sa tipe si sa acuze in stanga si-n dreapta.
  -Basescu a stiut intotdeauna mau mult decat Ponta,lucru explicabil macar prin prisma apartenentei lui Juncker la aceeasi familie politica,popularii europeni;in plus fata de Ponta, a stiut sa taca si sa vorbeasca cand si cat a trebuit, desi spectacolul oferit aseara la B1 cu “plicul inchis” a fost mai mult decat jenant.
  -ramane neclar de ce Basescu a negociat pentru Cretu si nu pentru Ciolos.
  PS Poate cu ocazia asta a aflat si Ponta ca portofoliul se cheama “politici regionale”, nu “dezvoltare regionala”, cum batuse el campii in celebra de acum adresa catre “dear Jean Claude”.

  • Radu Humor says:

   Ce-i aşa de greu de înţeles că numirea Corinei Creţu este o victorie clară a lui Ponta ( era să spun a lui Collin Powell 😳 ) în disputa sa cu Traian Băsescu !
   Că a încercat ultimul (dintre români :mrgreen: ) să o dea la întors, ca prin cele bombe portuare, băgându-i în rahat şi pe cei din UE, care cică glumesc pe seama numirilor ( la acest nivel :mrgreen: ), poate fi luată de bună, la fel ca Udrea, de fată mare, doar de nişte guguştiuci ce înghit tot ce li se aruncă, sau de nişte plătiţi să susţină întruna că albul e negru şi Obama, licuriciul preferat !
   P.S.
   N-am !

 9. Radu Humor says:

  “.. Victoras este un penibil jalnic,nu el a fixat nivelul atat de jos ?”
  Mă mir că nu l-ai adus în discuţie şi pe Voiculescu, cum făcea un alt mare iubitor de flatulenţe prezidenţiale cu îndemnul parşiv şi ameninţător :
  “Uită-te bine la Dan Voiculescu! ”

  Că doar n-ai avea îndrăzneala să îndemni pe cineva să se uite la Băsescu 😆
  Caraghiosul ăsta arată ca ultimul boschetar politic, dar se afişează peste tot cu moaca-i de handicapat, ducând peste hotare hidoşenia sa fizică şi pupincurismul licurician, lăsând impresia că dacă aşa arată şi se exprimă cel din capul statului, ceilalţi sunt buni doar de speriat copii ( nu că el n-ar fi, şi probabil de asta nu face Udrea copii, sau mai ştii 😉 ), sau de înşirat pe plantaţii la cules căpşuni, roşii sau struguri, departe de ochii lumii :mrgreen: !
  Dacă aşa arată un şef de stat ( mai ţine şi mâinile în buzunare, ca orice borfaş ce se fereşte de alţii asemenea lui 😉 ), la cele mai importante reuniuni internaţionale, degeaba se vor strădui concetăţenii lui să schimbe impresia devastatoare lăsată în lume de asemenea individ.
  Faptul că este un yesman perfect, executând cu pierderi iremediabile pentru ţară, toate ordinele venite de la licurici, nu poate şterge impresia deplorabilă pe care o lasă peste tot pe unde se invită, sau este invitat ( deseori şi evitat, dar degeaba, el vorba lui Caragiale , are, n-are treabă, la orele 12 fix se prezintă peste tot unde-i rost să mai pună nişte greutăţi în spatele poporului. drept “recunoştinţă” pentru că l-au ales, sau drept răzbunare, pentru că l-au suspendat !
  Urâtă, hâdă creatură !
  Şi toxică pentru ţara şi poporul din care face parte, ca un ghinion istoric despre care se va vorbi încă multă vreme :mrgreen:

  • pierre says:

   Humoare,

   asa va invata acolo la voi, sa trunchiati frazele ca sa iasa pe dos ?
   Ia mai citeste odata si de la capat , vezi ca subiectul este Basescu, nu Ponta.
   In rest, comentariul tau nu merita niciun interes.Rumegus.Sau maculatura.

 10. Radu Humor says:

  ,,6 asemanari sau „coincidente” intre Hitler si Basescu:

  1. Hitler:
  A desfiintat parlamentele statelor federatiei.
  Basescu:
  A propus desfiintarea unei camere din parlament.

  2. Hitler:
  Omul slab (poporul german) duce in spinare omul gras (evreii)
  Basescu:
  Omul slab (poporul roman) duce in spinare omul gras (bugetarii)

  3. Hitler:
  A desfiintat sindicatele.
  Basescu:
  A discreditat sindicatele.

  4. Hitler:
  A pus la punct un aparat al securității statului extrem de puternic.
  Basescu:
  A marit bugetele serviciilor secrete.
  (Nota mea: ba chiar tine cu ghearele si cu dintii de unii generali cu ochi albastri)

  5. Hitler:
  A considerat presa potrivnica ca o vulnerabilitate la adresa securitati nationale.
  Basescu:
  A inclus presa printre vulnerabilitatile in Strategia Natională de Aparare.

  6. Hitler:
  In toate discursurile dadea vina pe evrei.
  Basescu:
  In toate discursurile dadea vina pe moguli si pe televiziunile mogulilor.”

 11. Radu says:

  d’Artagnan,

  Ponta n-are proprietatea termenilor, asta e clar. Precum cretinul de Radu Humor. Pentru ei faptul ca au existat milioane de morti in lagarele de exterminare naziste este la fel de grav ca faptul ca Steaua a pierdut Cupa Campionilor in finala cu AC Milan. Niste iresponsabili veseli care nu ar trebui sa conduca nici macar o masina, daramite o tara.

  Din pacate si Basescu e la fel de gol, singurul lucru la care te poti astepta de la el e sa creeze scandal si sa semene dihonie. Din pacate marlania lui se transfera in mintea alegatorilor si asupra lui Johannis, caruia ii repugna stilul basist, dar asta nu mai are nici o importanta.

  Basescu e o mare baliga in jurul careia roiesc toate mustele din presa voiculista si politica psd-ista. Muste care in felul asta traiesc, se inmultesc, si ne sufoca pe toti ceilalti care nu vrem nici baligi, nici muste.

  • neamtu tiganu says:

   prost, cretin.. se poate mai baieti, voi atit de finuti, telectuali de marca, tzi, tzi, tzi, rusine!

  • Radu Humor says:

   Hopa, hopa !
   Hai cu Ponta !
   Numai că recunoaşte ( în sfârşit !) şi că :
   “Din pacate si Basescu e la fel de gol, singurul lucru la care te poti astepta de la el e sa creeze scandal si sa semene dihonie. Din pacate marlania lui se transfera…”
   Câtă ontologie politică îţi trebuie ca să judeci cu curul, ceva ce nu poate fi judecat nici cu capul limpede ?!
   După ce adormea ades cu capul la fundul lui Băsescu, obosit de limbile pe care i le trăgea, dar şi ameţit de flatulenţele cu care era primit, kcanadianul nost ( anost şi prost ..inspirat 😉 ) ajunge să scuipe, de ceva timp, unde a lins, ca boul la drobul de sare 🙄
   Alţi bani. altă opţiune politică trasă (de reni) de păr până cheleşte deabinelea 😉
   Şi el şi idolul :mrgreen: 😆
   P.S.
   Să înţeleg că dacă Băsescu-i gol, Udriţa-i plină 😉 ?!
   Mira-m-aş ! 😳
   După cât de folosită fără milă a fost ….

   • mac gregor says:

    pam pam… Solicit stergerea comentariului si banare temporara pe motiv de limbaj. Nu suntem nici la antena 3 nici la spitalul 9.

    • Radu says:

     Radu Humor e ticnit, nu ca-i place sa injure sau ca se amuza injurand aici pentru ca in restul vietii trebuie sa fie serios si-l plezneste seful sau nevasta peste mana daca scuipa semintele langa cosul de gunoi. Nu, el e nebun de-a binelea, iremediabil. Dusmanii lui sunt produsele propriei imaginatii, saracul e atacat de evrei pana si in somn, da’ n-a vazut unul la fata pana azi pentru ca n-a scos nasul din fundatura Humorului. Freud cred ca s-ar bucura sa poata interactiona cu asa un exemplar, poate ne-ar explica si semnificatia faptului ca mesajele lui si numai ale lui sunt pline de omuleti colorati care ranjesc exact ca meclele unor bolnavi de nervi.

 12. Radu says:

  Basescu am inteles ca iar a dat un interviu in care s-a legat de toti, si de Iohannis, si de Predoiu, si de Macovei, si de ucraineni, si de Ioana Petrescu, toti ar fi trebuit sa se adape de la putul gandirii lui. Bun, el a vorbit, B1TV s-a uitat la cariile lui, acuma trebuie trasa apa ca-i pute gura manelistului rau de tot.

 13. Baronul Munchhausen says:

  Unde gresit-a Eminescu:

  “Vezi, randunele de duc”
  Zicea poetul prea sigur de el
  Doar cele protejate de tatuc
  Isi cata cuibul cald pe la Bruxelles

  P.S. Se vor gasi destui critici pe acest blog ca sa-mi despice firul in patru, cinci, ma rog?

  • Baronul Munchhausen says:

   Erata:

   Randul trei se va citi astfel:

   “Azi, cele protejate de tatuc” in loc de “Doar……….”

   Eroare, din viteza

  • Kain says:

   Primul vers e citat gresit, corect e “Vezi, rândunelele se duc”, din poezia “De ce nu-mi vii?…” de Mihai Eminescu.
   Eminescu descrie in primele versuri un tablou autentic de toamna tarzie, reuseste sa faca asta in primele 3 versuri, simple, elocvente:
   Vezi, rândunelele se duc,
   Se scutur frunzele de nuc,
   S-aşează bruma peste vii –
   De ce nu-mi vii, de ce nu-mi vii?

   In textul urmator:
   “Vezi, randunele de duc”
   Zicea poetul prea sigur de el
   Doar cele protejate de tatuc
   Isi cata cuibul cald pe la Bruxelles
   Din cauza vitezei, mentionate ulterior, plec de la presupunerea ca s-a citat gresit primul vers.
   In aceste versuri suntem nevoiti sa ne imaginam cateva elemente: randunnele zburand departe catre Bruxelles, un camin primitor(cuibul cald), si un protector “tatucul”.
   Nu au sens aceste lucruri privite in ansamblu. Numele unui oras Bruxelles, poate fi inteles ca o referire la sfera politica, capitala politica a UE. Atunci putem sa incercam sa inlocuim elementele din text cu simboluri.
   Randunele – sunt pasari de talie mica, destul de iuti, in politica nu stiu cu cine pot fi asemuite, probabil cu personajele migratoare fiindca randunica este migratoare. Un simbol misogin ar putea fi relatia randunica-pasarica.
   In urmatorul vers, siguranta “poetului” e pusa la indoiala, “se duc” dar probabil ca nu pentru mult timp, sau lasa de inteles ca se mai si intorc.
   In al treilea vers e mentionata o protectie exercitata de un personaj patern, este stabilita o relatie directa intre “randunele” si “tatuc”, aceasta relatie de protectie poate fi interpretata poate ca “de luare sub aripa”. Tatucul trebuie sa fie cineva intr-o pozitie inalta, cu o autoritate foarte mare.
   In ultimul vers, este mentionat “cuibul cald de la Bruxelles” si “cautarea”. Telul randunelelor este “cuibul cald de la Bruxelles”, un simbol probabil pentru un post important, cu beneficii directe si consistente pentru randunele, fiindca “e cald”. De cuib beneficiaza in schimb numai randunelele de sub aripa tatucului, lucru posibil in prezent cu o sugerare indirecta ca asa ceva nu se intampla neaparat si inainte(rectificarea “Azi”).
   In concluzie, traseisti/traseiste politici ajung intr-un post bun la Bruxelles in prezent cu sprijinul unui lider important. Mergand mai departe, recent a fost facuta o numire la Bruxelles, a unei doamne Corina Cretu, care nu cred ca poate fi numita traseista(deci mergem pe simbolul misogin), si care are ca lider politic pe Victor Ponta. Acesta din urma, isi atribuie numirea prin negocierile purtate.
   Autorul a vrut sa ne transmita probabil ca sunt prezente favoritismele in prezent in sfera politica, la nivel inalt.
   Cine mai vine cu o alta “despicare” ?

   • Baronul Munchhausen says:

    Da, ai dreptate, n-am observat ca am gresit tasta: in loc de se am batut de. Cred ca orice om de buna credinta va lua de buna explicatia mea. In rest, criticile nu ma deranjeaza, fiecare cu gusturile lui.

    P.S. M-am referit special la “specia” randunelelor, in acceptiunea data de Pacepa

    • Kain says:

     Ai un public destul de restrans atunci… Multi nu stiu cine e Pacepa, nu mai are rost sa mentionez cati stiu ce a spus. Eu la 31 de ani sunt copil pe langa multi de aici, am prins 6 ani de comunism oficial. Cei care au venit dupa mine cunosc si mai putin, poate numai cei care fac un profil istoric pot sa cunoasca mai multe.
     In orice caz, am facut un fel de analiza pe text, ca sa arat ca e incredibil de dificil pentru un autor sa transmita un mesaj clar catre un numar foarte mare de cititori. Inca sunt nemultumit de acest lucru, limbajul pe care il folosim imi pare a fi sarac, insuficient prin ambiguitate, insuficient prin faptul ca e direct proportional cu cantitatea cunostintelor generale acumulate.
     Urasc comentarile pe care trebuia sa la fac la scoala, nu sunt capabil sa inteleg ce vor autorii sa spuna, nu pot sa vad prin ochiilor, nu impartasesc de multe ori aceeasi viziune, nu am acceasi scara de valori cu ei. Am fost un elev slab, poate mediocru de nota 7 la literatura.
     Multumesc pentru cheie, tata mi-a spus un singur lucru despre Pacepa, tradator.
     Nu am incercat sa aduc critici, nu imi place, nici nu imi displace. L-am considerat un fel de puzzle, un joc de cuvinte, imi plac jocurile in general.
     Nu te lasa descurajat de ce se spune, daca iti place sa scri, iti recomand sa nu te opresti, cum am spus, nu toti vedem si apreciem lucrurile in acelasi fel.

     • Baronul Munchhausen says:

      Te inteleg foarte bine. Daca ai varsta pe care o spui, mi se pare “fireasca” aprecierea tatalui referitoare la fapta lui Pacepa. In acei ani pe toate canalele media asta era aprecierea. Dupa cum poate stii, Paunescu l-a infierat cu manie proletara intr-o oda. Cei care i-au semnat ordinul de deplasare in Germania au fost rostogoliti din functie. La o manifestatie populara organizata in 1978 cu ocazia deschiderii anului universitar, participantii au primit indicatia, din partea activistilor care erau responsabili cu lozincile, sa strige “Pace!”, “Pace!”, “Pace!”. Dar afonii de participanti nu se sincronizau cum ar fi trebuit si cei din tribuna au inteles ca se striga “Pacepa !” , “Pacepa!”. Asa ca brusc au dat ordin sa nu se mai strige nimic.
      P.S. Dupa cate inteleg eu, Pacepa l-a tradat in primul rand pe ceausescu. iar ceausescu nu era Romania. Dimpotriva.

 14. neamtu tiganu says:

  abnaliza psihologica, etimologica si de caractere!

  Si eu ma-ntreb uneori de ce imi pierd vremea pe acest blog de rahat? Ca e blog de rahat, intr-adevar. Si gasesc explicatia in gradina, uneori deschid o bere si ma plimb studiind miile de vietati care roiesc p-acolo, viermi, muste, gindaci, melci, ma rog de toate.
  Asa e si pe aici, colcaie de viermi, sa luam un exemplu, domnii s-au dat de ceasul mortii atunci cind i-am numit, pe drept, idioti, cretini etc. incepind disperati sa zbiere, banare, moderare, cenzurare. Chipurile, ei fiind fnuti nu suporta acest limbaj colorat.
  Si acum, sa nu-mi cred ochilor, unu care se numeste “baron”, il numeste pe alt participant “cretin”, fapt care stirneste aplauzele unuia dintre “patronii” blogului. Mai departe altu il numeste pe altu “prost”, chestie ramasa fara proteste de genu baneaza-l, etc… mai mult, altu ajuns de relativ putin timp pe acest blog, isi asuma drepturi de proprietar si face controlul calitatii, dorind, de asemenea, banarea unui alt participant deoarece acesta nu spune ce trebui sa fie spus, ci altfel, chiar daca respectivul nu a injurat pe nimeni.
  Picant e ca tot acestia vorbesc de mirlanie, tot acestia care sunt admiratorii unuia din cei mai mari mirlani din istorie.

  Viata bate filmu!

  Cred ca totusi mai interesanti sunt viermii din gradina mea, nici un mar nu a scapat…

  • mac gregor says:

   Complicat, domnule tigan neamt. Daca cei de pe aici nu sunt suficient de eleganti pentru dv, va recomand sa mergeti in compania lui Zgonea si Vangelie.

   Sau a lui Radu Humor, daca asta nu e vorbit pe gustul dv elegant
   “După ce adormea ades cu capul la fundul lui Băsescu, obosit de limbile pe care i le trăgea, dar şi ameţit de flatulenţele cu care era primit, kcanadianul nost”

   • Kain says:

    Pentru unele persoane etimologia(stiinta care cerceteaza originea cuvintelor) e folosita ca unealta de analiza a insultelor aduse in mod direct, sub pretextul ca este “limbaj colorat”, asta daca poti considera tuciuriul culoare.

  • Baronul Munchhausen says:

   Tigane, tigane,
   iar umbli cu linguri de lemn, tingiri si alte marafeturi de vanzare. Cred ca e mai bine sa ramai la larvele tale. Eventual, fa niste eforturi, daca esti atat de grozav, pentru a-ti perfectiona blogul propriu, ca vad ca de destept ce te crezi, nici mustele, viermii sau ramele cu care te lauzi ca te conversezi in gradina, nu te accepta de partener de discutii.

   P.S.Nu stiu daca D’Artagnan ti-a spus, dar ti-o spun eu asa prieteneste: chiar nu te obliga nimeni sa intri pe acest blog, sa citesti ceva ce nu-ti cade bine la stomac. Daca esti asa de destept, de ce iti pierzi, vorba vine, vremea cu noi? Blogul tau, pe unde nu adie nici vantul nici picior de om, nu-ti sugereaza nimic? Aka, esti insipid si incolor dar ai in exces ceva clor……:D 😀 😀

 15. Baronul Munchhausen says:

  @All

  Vreau sa va provoc la o dezbatere:
  Am aflat ca inconfundabilul nostru premier, in spiritul consensului promovat de mentorul sau politic, aka Ion Ilici Ili(cit)escu, a facut un apel catre liderii formatiunilor politice s-o sustina pe Corina Cretu, atat in parlamentul nostru plin de penali cat si in PE.
  N-am inteles de ce: doar el a negociat cu Juncker si postul i-a fost alocat deja.
  O fi ametit cumva Corina cand s-a vazut cocotata pe asa scaun inalt? Are cumva rau de inaltime si ar prefera alte pozitii? Trebuie Hunor si Johannis s-o sprijine sa nu cada in timpul audierilor? Daca e atat de competenta de ce ar mai avea nevoie de sprijinul opozitiei?

  P. S1. Propun ca toti europarlamentarii nostri, fiindca, in mod normal, tot nu pot fi cooptati in comisia de audiere, sa picheteze cladirea PE dotati cu banere pe care sa scrie la modul imperativ: “Vrem Corina, Comisar !”, “Corina Comisar, garantat Powell si Iliescu”, “Cretu, omul nostru din Bruxelles, va serveste un paharel!”.
  P.S. 2 Cei care nu sunt de acord cu propunerile pentru banere ar putea defila cu un mesaj si mai mobilizator: “Nu va fie fie frica, Corina e randunica!” sau, de ce nu “O tratam cu tot dispretzu, nu te vrem corina cretu!”

  • Kain says:

   “S-a zis că întâi trebuie să comunice Juncker pe cine alege și abia apoi să aflăm și noi, mai ales că urmează – potrivit unei legi cam stupide – o audiere a candidatului în Parlamentul României.
   (Zic că legea e cam stupidă pentru că Parlamentul European e cel care audiază comisarii, nu cel național, opinia acestuia din urmă nefiind prevăzută de vreo procedură europeană.)”
   -Cristian Preda.
   Se pare ca exista tosusi o lege in acest sens, o audiere, probabil ca aici are nevoie Ponta de consens.

   • Baronul Munchhausen says:

    Nu, dupa cate stiu eu, acea lege prevedea o audiere in parlament imediat ce guvernul a facut o propunere. In acest context, audierea chiar are noima fiindca e vorba de acceptarea propunerii. Guvernul poate sa fie orbit din diverse motive si sa propuna o nulitate sub aspectul expertizei detinute in domeniu, dar parlamentul ar avea rolul de a corecta situatia. Haideti sa luam cazul concret: Ce o recomanda pe corina cretu sa aspire la portofoliul Politicii regionale? Pregatire in domeniu? ioc. Experienta in functii executive? ioc. Activitate relevanta in PE? ioc.
    In 2009, Ciolos era bine pozitionat atat prin formatia sa intelectuala cat si prin experienta dobandita in domeniu. Daca intr-adevar Corina este o randunica, in sensul celor sustiinute de Pacepa, ne-am facut de bacanie in fata UE.
    Una e sa vrem noi un portofoliu important si cu totul altceva este sa ai si oameni calificati pentru functia respectiva. Te faci pur si simplu de ras daca propui un ageamiu pentru acel post, fiindca asta este corina: o habarnista. Nu stiu cum privesc celelalte guverne desemnarea randunicii cretu la politici regionale, dar erau mult mai calificate propunerile Poloniei, Cehiei si chiar a Croatiei.
    Cred ca lui Ponta ii tremura genunchii ca “randunica” va cadea eroic cu ocazia audierilor in PE. Fiindca nu cred ca e normal sa i se dea unda verde unei habarniste, care in plus nu stie nici sa lucreze in colectiv.

    • Kain says:

     Bun, deci doamna Cretu nu a fost audiata inca, nici la PE nici la noi. Cam tarziu, e pe dos sa faci numirea, apoi sa citesti CV-ul si sa iti dai seama ca nu e buna. Nu stiu exact cum functioneaza mecanismul numirilor, cred ca imi lipsesc detalii.
     De ce trebuie sa mergem pe ideea ca trebuie sustinuta doamna Cretu de dragul Romaniei. Nu ne facem mai rau de ras daca numim o incompetenta? Eu cred ca e mult mai rusinos sa trimiti acolo pe cineva incompetent, sau care e implicat in scandaluri, sau care are un trecut dubios. Ne-am parlit cu domnul Severin, de ce am repeta greseala, dar la un nivel mai inalt?
     “Tinerii PSD-işti, Ponta, care mai vreţi dumneavoastră, Şova, sunt mai răi decât vechii PSD-işti, decât Ion Iliescu. Nu ne-am înţeles niciodată cu Ion Iliescu, de-aceea ne-am şi rupt în ’91, dar nu i-a trecut prin cap domnului Iliescu să şi-o ducă pe doamna Nina europarlamentar la Bruxelles, să-şi pună socrul şeful senatorilor PSD, să-şi pună finul ministru al Justiţiei, să-şi pună naşul ministru de Interne” – Vasile Blaga.

 16. mac gregor says:

  Super misto primul ministru nost’, vrea ca lumea sa faca o declaratie de sustinere DUPA ce aceasta a fost acceptata.

  La asa o logica, e posibil ca Ponta sa fie fiul biologic a lui Radu Humor.

 17. mac gregor says:

  Aaa, asta e si mai tare:

  Ponta ne-a facut prima tara din lume in care se poate intra la Universitate fara sa ai studiile secundare absolvite.

  • neamtu tiganu says:

   bai McGrígore, bea ma aghiasma “Um an einer deutschen Hochschule zu studieren, muss man nicht unbedingt das Abitur oder die Fachhochschulreife mitbringen”.

   • mac gregor says:

    da mai ai dreptate. Dar tu ai citi ce scrie acolo mai departe “neamtule”?

    Conditii ca sa ai o profesie exercitata cativa ani, deci om serios, realizat profesional, care vrea sa faca studii? Ca nu se poate decat in domenii conexe celei in care ai profesia? etc.

    Nemtii ma cam prind ce urmaresc cu legea lor. Risc sa-ti pun o intrebare: tu ce crezi ca urmareste prim-ministrul Romaniei cu ordonanta asta de mare urgenta?

  • Baronul Munchhausen says:

   Asta e un fel de copy paste dupa CV-ul lui. A stat vreo 8 luni in Franta, de a trebuit sa mearga maica-sa dupa el. Cum a promovat liceul la timp daca a avut absente 100% pe trimestrul 1 si cca 50% si din trim 2? Cum a putut da el examen la drept in mod normal? Adevarate gauri negre in CV. De am avea un Sherlock Holmes sa faca cercetari, ce bine s-ar potrivi acum in campanie….

 18. neamtu tiganu says:

  si cu asta va salut,
  asta e ultima mea postare pe acest blog. Imi pare rau ca trebuie sa va repet, rar am vazut o adunatura ca cea de aici, Imi e rusine ca am pierdut atita timp cu voi…

  Numai bine si virtute si sanatate la neamuri!

  • d'Artagnan says:

   Mă încearcă, aşa, o strângere de inimă pentru cele câteva clipe plăcute petrecute împreună pe acest blog de rahat.
   Oricum, niciodată să nu spui niciodată, poate în vreo 10-15 ani mai creştem şi noi valoric şi poate, cine ştie…
   Sănătate şi spor la grădină!

  • Kain says:

   Sanatate, la neamuri, sanatate si tie(spre deosebire de urarea ta malitioasa). Nu te-am inteles pe deplin, mereu ne-ai privit de sus de unde ai aruncat cu mizerii, in loc sa ne explici viziunea ta. Probabil ca iti trebuie rabdare, o resursa epuizata. Sper ca nepotii dvs sa beneficieze de mai multa rabdare, de o educatie buna si clara, dar nu de la dumneata. Faci parte dintr-o generatie imbatranita, trebuie sa recunosti, neintentionat e posibil sa le faci mai mult rau. Totusi, sa nu te zgarcesti la sfaturi, si povestiri “de pe vremea mea”, de astea au nevoie.

  • Baronul Munchhausen says:

   Ce pierdere, ce zbucium o sa fie pe aici ca ne-ai amenintat cu boicotul. Eu am dat in tremurat de suparare si neavand ce face altceva ti-am croit un “necrolog” sau epitaf, nu stiu care varianta e mai potrivita.

   O, ramai, ramai, tigane cu tupeu nemasurat,
   Pe acest blog, atat de darnic oferit de muschetari
   Tu ai fugit peste hotare si-n copac te-o-i fi urcat
   De arunci doar cu mizerii, vorbe amare si mascari

   O ramii, ramii pe bune in copacul fara poame,
   Te “admiram” ca si pe Iuda cel vandut pe niste arginti
   Ale tale spuse toate le ascultam lihniti de foame
   Chiar de sunt numai mizerii reusesti sa ne-nfierbinti

   In al umbrei intuneric, te asaman unui zmeu
   Ce se ascunde adânc în ape, speriat fiind de lumina
   Cu ochi bulbucati si galbeni, transpirat, mancand mereu
   Doar lacuste degerate, viermi si oua fara albumina

   Si prin vuietul de valuri, prin miscarea apei reci,
   Tu incerci sa faci doar zgomot ca sa tremuram de frica
   S-auzim în taina soaptei rasul tau si bancuri seci
   Dar te-am scos deja din lupta: stai cuminte si te oftica

   Cu inefabila parere de rau(daca nu vei citi ce ti-am dedicat)

  • mac gregor says:

   Mult succes si sper sa te luminezi in viitor si sa nu mai sustii niste oameni care nu merita.

 19. Radu Humor says:

  Ce caraghioşi sunteţi ? 😉
  Voi chiar credeţi că în făcătura aia birocratică, UE, chiar şi un comisar face ce vrea, sau, mă rog, ce ştie mai bine ?!
  Oricâte ar ştii în domeniul respectiv, semnează până la urmă, ca … Vanghelie, tot ce vine de sus, de deasupra lui ( în cazul de faţă, nu ştiu cine îi va lua locul lui Collin 😳 ) !
  Şi cu cât tipul e mai habarnist, cu atâta e mai apreciat pentru că execută orbeşte, dar cu plăcere toate ordinele primite. Mai toate în defavoarea cetăţenilor care au fost prinşi în noul ţarc, o altă Uniune Sovietică, concepută şi condusă de aceleaşi minţi diabolice ce se visează stăpâni ai lumii !
  Vă spuneam că nu mă mai surprinde felul în care gândesc unii de pe aici, dar mă văd nevoit să urmez şi eu decizia lui NŢ , chit că, cu o oarecare strângere de inimă, deoarece muşchetarii puteau fi aduşi mai uşor cu picioarele în realitatea politică pe care o traversează românii !
  Numai că ei au ales să-şi bage picioarele în toate părerile ce nu-l slujeau pe idolul lor, devenind nişte jalnice portavoci în corul blogurilor plătite, sper ( că altfel ar fi de râsul lumii, să pierzi atât de mult în plan uman 🙄 ) să susţină cu cu orice preţ ( inclusiv al credibilităţii) nişte nulităţi politice, cocoţate prin furt, forţă, sau hoţie în cârca acestei ţări !
  Păcat !
  Poate că impresia deplorabilă pe care mi-o fac mie unii dintre voi, să pară parfum pentru ceilalţi cititori ai blogului, dar sincer să fiu, nu cred că face să te prostituezi atât de uşor, când ai putea să ajungi, după cele întrezărite de mine, adevărat formator de opinie, obiectiv şi integru !
  Simpatia pe care v-o port, în special lui D’A, mă va face să mai urmăresc un timp postările de pe acest blog, aşa că îmi va fi foarte greu să nu intervin, mai ales la comentariile unor “ajutoare” sosite să facă praf orice urmă de obiectivitate, singurul lor slogan fiind legat de ştergere, banare, interzicere !
  Un fel de “Moarte intelectualilor ! ” ( scuzată să-mi fie comparaţia !), ce vă dezumanizează în ultimul hal !
  În care vă las şi eu 😉
  Cu bine !
  Că bine, nu vă mai faceţi 😉 Unii dintre voi 😆
  P.S.
  O ultimă rugăminte :
  Refaceţi “Decablogul “!
  Veţi deveni mult mai atractivi şi credibili …..

  • mac gregor says:

   “o altă Uniune Sovietică, concepută şi condusă de aceleaşi minţi diabolice ce se visează stăpâni ai lumii ”

   mare pacat ca mintile destepte ale Romanilor, care ar putea contracara aceste planuri, nu au puterea sa o faca.

   Altfel Dan Sova, Madalin Voicu si Ghise, daca le-ar oferi cineva functia de sef al Europei, ar sti sa faca o altfel de organizatie, muuult diferita.

  • mac gregor says:

   In alta ordine de idei, daca nu iti poti sustine ideile si in acelasi timp sa-ti controlezi limbajul, drum bun.

  • Baronul Munchhausen says:

   Asta e of-ul tau secret? Ai pierdut de mult dar ai tot sperat, nu? De asta ti-ai calcat si cuvantul? Halal sa-ti fie! Decablogul a murit pentru gazdele hanului. Cred ca te-a platit degeaba alde porthos: nu esti in stare sa convingi pe nimeni in sensul in care vrei tu. Dar esti prea “stresat” ca sa-ti dai seama.
   Crezi ca D’Artagnan and Co. pot fi amagiti de cantecele tale de sirena lesinata?

 20. Kain says:

  Cum se face ca unele personaje striga “Moarte intelectualilor!” cand se cere cenzura insultelor?
  Am mai vazut deunazi pe unul care striga in gura mare ca ultimii 10 ani i-a trait in nazism, cand a facut tot posibilul sa acapareze cat mai multe institutii sa preia controlul justitiei.
  Parca exista o asemanare, de caracter.

 21. d'Artagnan says:

  Radu Humor
  Nu ai să pleci nicăieri, te alinţi doar, ai închis uşa la han după tine şi ai aruncat cheia pe fereastră!

 22. Kain says:

  Si francezii scriu despre “randunica rosie”: http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/09/10/corina-cretu-chargee-de-la-politique-regionale_4485271_3214.html
  Ponta(PSD) reuseste sa faca numiri pentru persoane dubioase, la nivel inalt in PE.

  “Powell, în vârstă de 76 de ani, a fost nevoit să ofere clarificări despre realaţia sa cu Creţu, în vârstă de 46 de ani, după ce un hacker cunoscut ca “Guccifer” a postat pe pagina sa de Facebook un link către o corespondenţă prin e-mail între cei doi.”
  Relatia lor a inceput cu 10 ani in urma, pe cand Cretu era purtator de cuvant al lui Iliescu. Interesant, diferenta de 30 ani intre o purtatoare de cuvant, si un general american, nu bate la ochi.
  Probabil ca cei din PE vor trece peste “idila”, si doamna Cretu va fi folosita pe post de imagine de armata de tehnocrati din comisariatul pentru politica regionala.

  • Baronul Munchhausen says:

   Corina, comisar al poporului. Garantat VIP(vanghelie, iliescu, powell).
   Zicea unul pe la Cotidianul ca Corina(sic!) va face fata. Daca nu, le va intoarce spatele 😀

 23. Kain says:

  In disputa candidatului 007 la presedentie, care pozitie e corecta si de ce?
  a) Trebuie sa felicitam ofiterii(pe cei ce au lucrat sub acoperire) care candideaza, pentru ca asa isi fac ei datoria fata de tara.
  b)Acesta este un lucru foarte grav şi este un atentat la siguranţa naţională a României şi la democraţie.
  E bine sa avem un presedinte patriot, despre care sa stim cat mai putin, care ne prezinta un CV incomplet, si la un moment dat sa ne trezim ca ies la iveala diferite lucruri neplacute, care pot aduce atingere chiar si sigurantei nationale? Sau un presedinte transparent, fara probleme de acest fel.
  Pe cine protejeaza Ponta, un aliat al sau?
  Sunt sigur ca persoanele cu afinitati de stanga aleg varianta a) iar cei de dreapta aleg b).

  • d'Artagnan says:

   În ce priveşte deconspirarea agentului secret, părerea mea este că Băsescu a dat iar cu oiştea-n gard, în stilu-i caracteristic.

   • Kain says:

    Sigur ca problema se putea rezolva frumos, in spatele scenei, fara sa fie afectata imaginea tarii. Imagine la care tinem mult, din cauza asta incercam sa ascundem mizeriile, ca sa nu patam imaginea. Pare a fi un pic de ipocrizie aici.
    Da, asa e Basescu a dat-o in gard, imaginea are de suferit, corect.
    Dar daca nu porceda asa, daca o rezolva in culise nu stiau amaratii de votanti ca un candidat ascunde lucruri si nu lovea in contracandidatii Elenei Udrea. La cat de curata e imaginea tarii, si-a zis ca un pic de spoiala nu mai conteaza, e pentru o cauza buna.
    Uite eu cred ca a facut bine, altfel noi amaratii nu am fi stiut niciodata ca acel candidat ne ascunde lucruri. In felul acesta, l-a infierat, barbar dar eficient.

   • mac gregor says:

    Si a bagat oistea atat de adanc, incat nu stiu daca o mai poate scoate.

 24. Lucifer says:

  Articolul este oportun.Chiar așa:Pe cine dracu TREBUIE să votăm?Pentru un răspuns corect la această întrebare trebuie să avem un set destul de (auto)definit asupra intereselor,dorințelor și scopurilor individuale și sociale:altfel spus să alegem varianta optimă pozitivă și nu să alegem”răul cel mai mic” cum am făcut vreo 25 de ani și a ieșit prost încât azi suntem cei mai săraci europeni.Nu voi intra într-o analiză politică dar mai întâi mai pun niște întrebări:
  -Vrem cu SUA,NATO și UE sau vrem cu Rusia,China,arabii?
  -Vrem un președinte socialist sau un președinte de dreapta?
  -Vrem dictatură,vrem anarhie sau vrem democrație?
  -Cine este mai credibil în a asigura dezvoltarea economică și socială a României?

 25. Baronul Munchhausen says:

  Off topic: posibil motiv de prelungire a mandatului lui Basescu:

  La 14.30 ora Ucrainei pe aeroportul Serementevo din Moscova, Terminalul D se imbarcau peste 200 de pasageri, in marea lor majoritate, rusi. Destinatia, Larnaca, Cipru. Femei, copii, familii fericite plecau in vacanta catre una din putinele tari care nu cere viza urmasilor lui Stalin. Mai exact, viza se obtine gratuit, online pe o perioada de pana la 90 de zile din 180 de zile calendaristice. Rusii sunt multumiti cu asta. Inafara de Turcia, Cipru este cam singura solutie de vacanta aproape.
  La 16.15, ora Ucrainei, avionul Boeing 777-200ER, cu numele de cod MH 17 sau KL 4103 (code share cu KLM) este doborat la o inaltime de 11.000 m pe principalul culoar aerian de zbor intre Europa si Asia , denumit codificat L980. Un fel de autostrada in nori. La 11.600 m trecea pe acolo cam la aceeasi ora zborul Aeroflor AFL 2074. La doar 3 minute in spatele zborului MH17 zbura o aeronava a Singapore Airlines.
  Ce lipsea din puzzle?
  Initial nimeni nu a inteles de ce a trebuit cineva sa traga intr-un avion aflat la 11.000 m care in niciun caz nu putea bombarda, trage cu rachete , parasuta de la acea inaltime. Mai mult, intra pe teritoriul Rusiei chiar daca ar fi facut brusc o intoarcere, acest lucru nu ar fi putut fi evitat. Or se stie cat au evitat ucrainienii sa se apropie cu avioanele de spatiul rusesc. Stiau ca rusii de abia asteapta. Expertii militari si oamenii cu minim bun simt si cunostinte in domeniu au simtit ca ceva le scapa.
  Dupa 3 saptamani si o zi misterul a fost dezlegat. Adevarul ascuns cu grija si disperare de catre rusi a fost “sifonat” din neglijenta. Un motiv este si ca prea multi il stiau. Un alt motiv este grozavia in sine.
  Desi planul era sa doboare propriul avion, AFL 2074, sistemul sol-aer SA-11 BUK adus “special pentru eveniment” din Rusia cu tot cu echipaj incurca itele si doboara avionul Malaysian Airline MH17.
  Copii rusi din zborul AFL 2074 aterizeaza in vacanta la Larnaca. Niciodata probabil nu vor realiza cum moartea i-a mangaiat pe crestet. A trecut timpul, s-au intors din vacanta deja si in acest moment se uita la Russia 1 unde Vladimir Putin, cel care a aprobat tacit sau direct planul ca ei sa fie asasinati, tine discursuri patriotice la televizor justificand iminenta invazie a Ucrainei. Sper din toata inima ca acesti oameni sa realizeze ca Dumnezeu le-a dat lor sansa unei vieti. Si sa aprecieze asta!
  Asa cum NU era planificat AFL 2074 ajunge in siguranta in Larnaca. Invazia planificata in 18 iulie este anulata.
  Dezastru! Planul de invazie pentru 18 iulie pus la punct cu meticulozitate de FSB si GRU a fost naruit de niste incompetenti care nu stiau de autostrada aeriana L980 de deasupra locului unde fusese montata cu grija bateria aer-sol SA-11. Toate textele, speach-urile, lacrimile, smulsul parului din cap (nu e cazul lui Putin), toata regia era pregatita. Presedintele exersase si morga indurerata, si cuvinte adanci pentru familie si poze cu copii rusi si vorbe mari despre drama si durerea poporului rus. Totul este pierdut! In loc de victime oficialii rusi sunt pusi in locul criminalului iar ei erau complet nepregatiti pentru asta. De asta au refuzat sugestia cancelarului Merkel facuta in secunda 2 dupa accident direct presedintelui Putin: ASUMATI-VA VINA!
  Putin face atac de nervi si il suna pe Obama incercand un bluf care va ramane probabil studiu de caz in manualele studentilor la drept international.
  Reiau povestea pentru ca mi se pare sen-za-tio-na-la! Spune totul despre actori si piesa de teatru la nivel planetar ce se juca sub ochii oamenilor impietriti de uimire / durere/ compasiune.
  Cel mai interesant lucru, si de fapt aici vroiam sa ajung, este povestea telefonului lui Vladimir Putin imediat dupa doborarea avionului MH17.
  Relatez subiectul pentru ca este emblematic pentru profesionalismul cu care acest om – Putin – minte, blufeaza, dezinformeaza. Este de asemenea un episod ce dovedeste cat de subtila si extrem de bine croita este propaganda rusa.
  Concentrati-va!
  Asadar, pe secvente:
  1. Avionul este doborat de rebelii pro-rusi cu ajutorul sistemului de rachete SA-11 pus la dispozitie cu darnicie de armata rusa. Cu echipaj cu tot. Toata planeta stie, mai putin Ion M Ionita. Si Vladimir Putin stia atunci, asa ca il suna pe Obama probabil la secunde dupa ce a aflat. Si a aflat imediat, inaintea americanilor, inaintea oricarei stiri, ca sa vedeti cat de buni sunt.
  2. Obama ii raspunde la telefon. Si asta e un lucru bun, cum zicea si Ion Petrescu, ca aceste canale sunt deschise. Deocamdata.
  3. Putin blufeaza, nu ii spune nimic de avionul doborat si pretinde ca a sunat sa isi exprime dezacordul cu privire la sanctiunile pe care Statele Unite tocmai le anuntasera impotriva Rusiei. Exceptionala strategie: Putin spera ca in acest mod sa il puna cumva in defensiva pe mult-prea-politicosul Barack Obama.
  Va imaginati si singuri conversatia. “Bla, bla, este incorect fata de Rusia, bla, bla, ei vor sa gaseasca o solutie in Ucraina, bla, bla, au propus federalizarea (adica santajarea constanta si ulterior ruperea inca unui teritoriu din Ucraina) si fascistii de la Kiev nu doresc asta“…etc 4. Urmariti subtilitatile. Atentie, sunt la nivel de presedinti de superputeri mondiale. Putin i-a oferit, desi “suparat” pe Obama, o mana intinsa presedintelui american. Probabil ceva de genul “sunt suparat dar te inteleg si pe tine si vreau sa stii ca din partea mea vom colabora in continuare”. Obama ar fi trebuit sa fie fericit si usurat ca relatia sa cu Putin nu era complet compromisa. Apoi finalul apoteotic:
  La sfarsitul unei convorbiri in care Obama nu avea de ce sa se arate agresiv, el fiind deja “agresorul” prin sanctiunile anuntate recent, Vladimir Putin ii strecoara in ultimele propozitii: “Si vezi ca a fost doborat un avion, sper ca acum sa nu mai folositi si asta impotriva noastra“.
  Ex-tra-or-di-nar!”
  Acum intelegeti mai bine despre cine vorbim si la ce “fineturi” de strategie si limbaj sa ne asteptam! Este greu sa filtrezi totul tinand cont de asemenea personalitati dar cand vorbim de rusi si Vladimir Putin vei gresi cumplit daca faci altfel.
  Deci invazia prevazuta pe 18 iulie nu mai are loc din cauzele mai sus explicate. Doar cativa oameni stiau motivul adevarat.
  Putin tocmai retrasese TOTI militarii de la granita (avusese initial 40000 de oameni plus tehnica militara) pentru ca indignarea dupa “doborarea zborului AFL2074 de catre fortele ucrainiene pe teritoriul ucrainei” sa fie cat mai credibila. Si spontana.
  Dupa naruirea planului totul a trebuit sa fie luat de la capat. Rusii au pierdut timp pretios si armata ucraineana a recucerit teritorii ale Ucrainei care nu fusesera prevazute de rusi sa mai fie pierdute.
  Re-mobilizarea armatei ruse la granita are loc fara a fi prezentat vreun motiv. Adevaratul motiv era necunoscut. Se reintorcea toata lumea la planul initial. Postura de victima nu mai poate fi jucata. Occidentul i-a catalogat deja pe rusii care au doborat avionul MH-17 prin vocea celui mai titrat ziar olandez: CRIMINALILOR!
  In ultimele zile evenimentele se precipita iar. Actiunile isterice are Rusiei din ultimele zile sunt consecinte ale unor evenimente pe care FSB, GRU si presedintele Putin le-au ascuns foarte bine saptamani in sir. Americanii si europenii nici nu au mirosit adevarul.
  Invazia Ucrainei a fost decisa! Ordinul de atac a fost emis! Acum FSB lucreaza la sincronizarea perfecta cu Transnistria, Gagauzia, separatistii din Donbass, agentii din Kiev si chiar presiuni la granita din partea Belarus.
  Vladimir Putin a dat ordinul de atac. Incepe intoxicarea media!

  P.S. E doar o ipoteza cu m ulte sanse de a fi declarata veridica.
  Se stie si ca in 1941 urss-ul lui stalin planuise sa atace Germania si facea pregatirea de rigoare. Atata doar ca ziua lor Z era planificata pentru 6 iulie 1941. Hitler i-a luat-o inainte inca din 22 iunie.

  • Radu Humor says:

   Hai, că n-am mai rezistat !
   Lucrarea asta de doctorat în minciună se vrea a fi o reflecţie în oglindă a ceea ce, din ce în ce mai muită lume a înţeles că s-a gândit în laboratoarele americano-sioniste şi transpus în practică de nişte servicii secrete, care acum vor să arunce pervers pisica în grădina lui Putin !
   Ingredientul cu copiii sacrificaţi, nu poate însă să nu ducă cu gândul la cei schingiuiţi, ucişi şi măcelăriţi în Palestina, unde evreii comit un adevărat holocaust, sub privirile dacă nu aprobatoare, măcar nepăsătoare ale opiniei publice mondiale, dar şi a marilor garanţi ai păcii în lume : ONU, OSCE 😆
   Stai jos, mincinosule !
   Ai 10 pentru imaginaţie şi impertinenţă şi 2 pentru minciuni !

   • Baronul Munchhausen says:

    Ai facut cumva clabuci? Daca, da, sunt linistit: mi-am realizat scopul. 😀 😀 😀
    Daca, nu, maine iti mai postez o pagina despre scenariile putiniste: vezi “atacurile” teroriste din anii trecuti cu actori specializati in laboratoarele KGB si GRU, luate drept motive pentru agresiunea impotriva Ceceniei.

  • mac gregor says:

   I call bull on that.

   Fiecare avion comercial emite permanent un numar de identificare, numar receptionat de arma BUK. Este imposibil ca un operator competent sa confunde un avion cu altul.

  • mac gregor says:

   Totul arata spre rusii/separatistii dobitoci pe care i-am vazut in actiune din plin, si inainte si dupa prabusire. Niste tipi care nu stiu sa foloseasca decat un sfert din capacitatile armei si nici nu ii intereseaza restul.

 26. Radu Humor says:

  Vă recunoaşteţi unii dintre voi ?!
  “Marele patriot Mihai Eminescu, un martir ucis la comanda francmasoneriei
  Motto: „Treptat ies la iveală legături pe care anevoie le-am fi descoperit din frânturile de informaţii oficiale, ori oficioase ale vremii. Glasul său, unic în concertul politicianismului vremii, trebuia să fie stins. Supăra mult adevărul său, al căutătorului de Absolut! Căci pentru el, nu exista adevărul de conjunctură al partidelor, ci doar adevărul naţiei româneşti pentru care a trăit şi pentru care a fost sacrificat, cu tăcuta complicitate a unor personaje malefice.”
  Istoria oficială a vieţii lui Mihai Eminescu a impus un şablon convenabil. Conform acestuia, Eminescu ar fi fost o fiinţă labilă, neadaptată, pierdută în lumea sa de poet şi ar fi murit nebun, bolnav de sifilis şi alcoolic. Istoria sa reală este însă cu totul alta. Eminescu a fost de fapt un om puternic, de o luciditate excepţională, bine ancorat în realitatea socială şi mai ales politică a vremurilor zbuciumate în care a trăit, un militant activ pentru drepturile românilor din Ardeal şi pentru unitatea naţională, un ziarist de excepţie, un vizionar, un reformator. Eminescu a fost declarat nebun şi internat la psihiatrie într-un moment în care guvernul României urmărea să încheie un pact umilitor cu Austro-Ungaria, prin care renunţa la pretenţiile asupra Ardealului şi se angaja să îi anihileze pe toţi cei catalogaţi drept „naţionalişti”. Mulţi au renunţat la valorile şi principiile lor pentru a fi scoşi de pe lista proscrişilor. Eminescu nu a acceptat să facă niciun fel de compromisuri, şi de aceea era cel mai periculos dintre ei. El deranja nu doar prin ceea ce scria, ci mai ales prin faptul că plănuia să pună bazele unei organizaţii independente, aflate înafara controlului francmasoneriei, de trezire şi promovare a spiritului românesc şi de refacere a Daciei mari.
  „Mai potoliţi-l pe Eminescu!”
  „Mai potoliţi-l pe Eminescu!”Acesta este mesajul pe care francmasonul şi junimistul P. P. Carp îl transmitea de la Viena mentorului Junimii, francmasonul şi parlamentarul Titu Maiorescu. Comanda va fi executată întocmai de cei din ţară pe 23 iunie 1883. Eminescu avea 33 de ani.
  Carp se afla la Viena pentru a stabili ultimele detalii ale unui acord secret cu Tripla Alianţă (Austro-Ungaria, Germania şi Italia), care de altfel a şi fost încheiat pe 18 (30) octombrie 1883. Reputatul eminescolog, profesorul Nicolae Georgescu, lămureşte în ce context a avut loc internarea forţată a lui Eminescu. „Ce voia acest tratat?”, scrie el.
  „În primul rând, ca România să se orienteze politic spre Austro-Ungaria.. Cu alte cuvinte, România nu mai putea să-şi revendice Ardealul. Acest tratat muta lupta ardelenilor în Ardeal. Bucureştiul era de zece ani dominat cultural de ardeleni, care ridicau puternic vocea pentru eliberarea Ardealului, pentru drepturile românilor care erau asupriţi. Or, tratatul le interzice brusc să protesteze în Bucureşti pentru eliberarea Ardealului. Ioan Slavici este nevoit să fugă din Bucureşti în 1883. Întemeiază Tribuna în 1884. În jurul ei se organizează primele lupte pentru Ardeal. Condiţia semnării tratatului era deci amorţirea vocii pentru Ardeal în Bucureşti. „Directiva de sus” s-a reverberat în diferite moduri la nivel cultural. Declararea nebuniei lui Mihai Eminescu este unul dintre ele.”
  Într-adevăr, 28 iunie 1883 este o zi în care se petrec mai multe evenimente importante. Austro-Ungaria rupe relaţiile diplomatice cu România timp de 48 de ore. Cancelarul Germaniei, Otto von Bismark, îi trimite regelui Carol I o telegramă prin care ameninţă România cu războiul. La Bucureşti au loc descinderi şi percheziţii simultane la sediile mai multor organizaţii care luptau pentru Ardeal, printre care şi Societatea Carpaţii, în care activa Eminescu.
  Este închis ziarul L’Independance Roumaine şi directorul acestuia, Emil Galli, este expulzat din ţară . La fel şi Zamfir C. Arbore. Societatea Carpaţii este pur şi simplu desfiinţată, în urma unui raport al baronului von Mayr, agent al serviciilor secrete austro-ungare. Intimidaţi de aceste măsuri, o parte din militanţii pentru Ardeal se dezic de ideile lor şi îşi trădează confraţii, pentru a-şi salva propria piele. Printre ei se află Simţion şi Chibici, preşedinţii Societăţii Carpaţii, Ocăşeanu şi Siderescu, membri în conducerea aceleaşi societăţi, Grigore Ventura, ziarist la L’Independance Roumaine, acelaşi pe care Caragiale îl ridiculizase în personajul Rică Venturiano. În semn de obedienţă, toţi aceştia se vor implica plini de zel în acţiunea de internare forţată a lui Eminescu.
  De ce era atât de incomod Eminescu?
  Privită în acest context, nebunia lui Eminescu, ca şi detaliile internării sale, capătă o nouă dimensiune. Nu mai poate fi vorba de un accident sau de o coincidenţă, ci de executarea comenzii trasate de la Viena : „Mai potoliţi-l pe Eminescu!”
  În perioada care va urma se fac eforturi importante pentru a convinge Tripla Alianţă că situaţia din România este sub control. Regina Elisabeta, Regele Carol I, primul-ministru Brătianu, P. P. Carp şi Titu Maiorescu merg în Germania pentru a calma spiritele. Ministrul de externe, D. A. Sturdza, ministrul C. Stătescu şi Petre Grădişteanu merg la Viena, unde Grădişteanu îşi cere personal scuze pentru organizarea sărbătorii de la Iaşi, unde fusese dezvelită statuia lui Ştefan cel Mare şi fusese citită poezia manifest a lui Eminescu, Doina.
  Judecând după măsurile luate împotriva lui, Eminescu era cel mai incomod. Spre deosebire de ceilalţi, el nu putea fi convins cu niciun chip să renunţe la ideile şi principiile sale. Eminescu era membru activ în mai multe organizaţii care luptau pentru drepturile românilor din Ardeal: Românismul (care respingea chiar aducerea lui Carol I ca rege), Orientul, România Jună, Societatea Carpaţii, din care făcea parte şi Slavici. Cu astfel de preocupări, nu este de mirare că era constant urmărit atât de poliţia şi serviciile secrete româneşti, cât şi de cele austro-ungare. În anturajul său erau infiltraţi mai mulţi informatori, printre care se număra şi Ocăşanu de la Societatea Carpaţii.
  La 7 iunie 1882, baronul Von Mayr îi trimitea contelui Kalnoky, ministrul Casei Imperiale austro-ungare, o notă informativă în care arăta: „Societatea Carpaţii a ţinut în 4 ale lunii în curs, o întrunire publică cu un sens secret. Dintr-o sursă sigură, am fost informat despre această întrunire [n.n după toate probabilităţile sursa era chiar Titu Maiorescu]. S-a stabilit că lupta împotriva Austro-Ungariei să fie continuată.. Eminescu, redactor principal la Timpul, a făcut propunerea ca studenţii transilvăneni de naţionalitate română, care frecventează instituţiile de învăţământ din România pentru a se instrui, să fie puşi să acţioneze în timpul vacanţei în locurile natale pentru a orienta opinia publică în direcţia unei Dacii Mari.”
  Această notă a dus în final la desfiinţarea Societăţii Carpaţi.
  Activitatea sa ca jurnalist îl făcea cu atât mai periculos, cu cât avea şi pârghiile necesare pentru a acţiona: ideile sale erau exprimate în mod magistral într-un ziar, Timpul, pe care îl transformase în cotidian naţional.
  În această publicaţie demascase corupţia politicienilor români şi grasele comisioane pe care aceştia le încasaseră din concesionarea căilor ferate. Scrisese despre condiţionările umilitoare impuse României de puterile europene, în schimbul recunoaşterii Independenţei. În 1880 declanşase o incitantă campanie de presă privind „chestiunea dunăreană”, problemă sensibilă pentru marile puteri europene. Participase activ la Iaşi la inaugurarea statuii lui Ştefan cel Mare şi citise acolo în faţa mulţumii poezia manifest Doina.
  Acest eveniment naţional deranjase foarte mult puterile occidentale. În sfârşit, chiar în dimineaţa zile în care avea să fie dus cu forţa la balamuc, apăruse în Timpul un alt articol. Intitulat „Pentru libertatea presei şi a jurnalistului”, acesta era un protest la adresa încălcării dreptului la liberă exprimare şi demasca măsurile represive luate de guvernul Brătianu împotriva jurnalistului Emil Galli.
  Titu Maiorescu pregătise internarea lui Eminescu încă de la primele ore ale dimineţii
  Varianta cea mai des vehiculată despre cele petrecute pe 28 iunie 1883 este următoarea: În dimineaţa acelei zile, Eminescu s-ar fi trezit cu noaptea în cap şi lovit de nebunie ar fi început să se certe cu soţia lui Slavici, la care locuia în gazdă, Ecaterina Szöke Magyarosy. Aceasta îi trimite la orele şase dimineaţa un bilet lui Maiorescu, cerându-i să o scape de Eminescu.
  Maiorescu ia o măsură de excepţie – în loc să meargă direct la Slavici acasă, pentru a o salva pe soţia acestuia de „nebun”, se duce împreună cu Constantin Simţion, preşedintele Societăţii Carpaţi, la spitalul doctorului Şuţu şi, pentru suma de 300 de lei, aranjează internarea imediată a lui Eminescu. A doua ciudăţenie, Maiorescu, bazându-se exclusiv pe spusele acestei femei, cere direct internarea, şi nu examinarea lui Eminescu de către doctorul Şuţu, aşa cum ar fi fost firesc..
  Întors acasă, se pomeneşte însă cu Eminescu, care avea cu el un exemplar din ziarul Timpul, în care tocmai îi apăruse articolul despre Emile Galli. Maiorescu nu-l întreabă nimic despre incidentul de dimineaţă cu doamna Slavici (presupunând că acesta ar fi avut într-adevăr loc). Îl trimite însă la sediul Societăţii Carpaţi, undePoliţia făcea percheziţie, pentru a se întâlni chipurile cu Simţion, complicele său la internare.
  „Numai, de s-ar face asta fără greutate” scrie Maiorescu în jurnalul său în dimineaţa zilei de 28 iunie 1883, după ce petrecuse o noapte de nesomn, sub apăsarea a ceea ce ştia că va face a doua zi. Nu se va face însă „fără greutate”, aşa cum îşi dorea Maiorescu, căci Eminescu îşi schimbă traseul. Nu se duce la Societatea Carpaţii, unde totul s-ar fi făcut fără martori, ci la Capşa. La acea vreme Capşa nu era doar un local de lux, ci şi sediul Ambasadei SUA şi reşedinţa mai multor ambasadori occidentali. Eminescu se duce la Capşa în speranţa de a semnala abuzurile guvernului acestor diplomaţi şi în special ambasadorului SUA, Eugene Schuyler, pe care îl cunoştea personal şi care era un fervent apărător al drepturilor omului. Orchestratorii monstruosului complot sunt nevoiţi să îşi schimbe planul.
  Scena cu pistolul relatată de Grigore Ventura – o nouă înscenare
  La Capşa, Eminescu este abordat de Grigore Ventura . Aici, conform declaraţiilor lui Ventura , Eminescu ar fi început să ţină un discurs „politico-socialo-naţional” înfierbântat, ar fi scos un pistol, ar fi ameninţat-o pe soţia patronului şi ar fi strigat „la toate aceste nu-i decât un leac. Să îl împuşc pe rege!”. Semne clare de nebunie! Ventura , în loc să îl calmeze, îi ţine isonul şi îi propune să meargă împreună la palatul Cotroceni.. Ajunşi acolo află că Regele nu este în Bucureşti.. Pe drumul de întoarcere, Ventura îl duce pe Eminescu la băile publice Mitraşevski, îl lasă într-una din camere şi apoi alertează Poliţia că un nebun s-a închis în baia publică. Îi cheamă la faţa locului pe alţi doi membri ai Societăţii Carpaţi, Siderescu şi Ocăşanu. Ca un făcut, cei doi au cu ei o cămaşă de forţă.. Intră în baie, îl imobilizează pe Eminescu şi spre orele 19 îl duc la stabilimentul Şuţu, unde avea deja rezervat un loc de cu noaptea în cap.
  Scena cu pistolul de la Capşa şi declaraţia lui Eminescu că îl va omorî pe Rege sunt piesele de rezistenţă ale tezei nebuniei sale. Ele sunt relatate însă doar de o singură persoană, Grigore Ventura, care va povesti acest episod în stânga şi dreapta, dar va ezita să scrie totuşi despre el, deşi era ziarist. Scena va fi consemnată de-abia în octombrie 1911 de Al. Ciurcu într-un articol apărut în Adevărul, „Eminescu, din amintirile mele”.
  Povestea lui Grigore Ventura nu stă însă deloc în picioare din mai multe motive. În primul rând, Ventura susţine că a asistat la toate evenimentele din acea zi.. Fiind principalul martor, ar fi trebuit să apară în procesul verbal încheiat de Poliţie, ori numele său nu apare deloc.. Ventura susţine că el este cel care a alertat Poliţia, ori în procesul verbal este consemnat că poliţia a fost sesizată de domnii Ocăşeanu şi Siderescu. Aceştia dau însă detalii pe care nu aveau cum să le cunoască, întrucât nu fuseseră prezenţi la faţa locului. Ceea ce arată că cineva îi informase. Acesta nu poate fi decât Ventura, care a avut rolul de a-l intercepta pe Eminescu şi a face în aşa fel încât acesta să poată fi luat pe sus dintr-un loc izolat şi dus la psihiatrie, în condiţiile în care primul plan imaginat de Maiorescu căzuse. Ventura a imaginat apoi şi a răspândit povestea cu pistolul pentru a crea impresia că Eminescu era nebun şi a justifica astfel internarea.
  Celălalt martor al acestei scene, doamna Vautier, soţia patronului de la Capşa, despre care Ventura spune că a fost persoana ameninţată cu pistolul de Eminescu, nu menţionează în memoriile sale publicate la Paris în 1909, absolut nimic despre această scenă, care, dacă ar fi avut loc, ar fi trebuit să o fi marcat profund. Eminescu declară că vrea să îl împuşte pe Rege, ori era puţin probabil ca el, în calitate de ziarist să nu ştie că Regele era plecat de câteva zile la Sinaia.
  În procesul verbal întocmit de Poliţie nu se aminteşte nimic de vreo armă, ci doar că „Eminescu a venit singur la Băile Mitraşevschi, şi fiind atins de alienaţie mintală s-a încuiat singur pe dinăuntru şi a refuzat să deschidă”. La locul faptei ajung, Simţion, Siderescu si Ocăşeanu de la Societatea Carpaţii, care aveau încă de dimineaţă misiune de la Maiorescu să îl ducă la casa de nebuni a doctorului Şuţu. Aceştia intră în baia unde Eminescu se află în apă, dezbrăcat. Eminescu le cere să iasă. Îl imobilizează şi îi pun cămaşa de forţă. Între timp Poliţia îi perchiziţionează locuinţa, îi ridică bunurile, îi umblă prin hârtii şi manuscrise, sperând să descopere ceva compromiţător. Totul se petrece cu complicitatea soţiei lui Slavici. Poliţia nu va deschide o anchetă, aşa cum proceda de obicei şi cerea legea. Omiterea lui Ventura din procesul verbal al Poliţiei nu este întâmplătoare. Varianta că Eminescu a venit singur şi s-a închis în baie era mai credibilă pentru teza nebuniei, decât cea în care era adus de Ventura şi care ar fi putut atrage suspiciuni.
  Omorât lent prin otrăvire cu mercur
  De la Băile Mitraşevschi Eminescu este dus direct în stabilimentul doctorului Şuţu, unde tratamentul aplicat îl transformă într-o legumă. Niciun alt bolnav nu mai este acceptat pentru internare în acea perioadă, chipurile pentru a nu-i deranja liniştea lui Eminescu,
  Fiica lui Titu Maiorescu, Livia, îi scrie lui I.. E. Torouţiu despre modul în care era tratat Eminescu la Şuţu în următorii termeni: „Aş vrea să vă spun că toţi domnii care cercetează mintea lui Eminescu au un mare cusur: ils cherchent midi à 14 heures” (caută miezul zilei la ora 14).
  În noiembrie 1883, la insistenţele unor prieteni, printre care Emilia Humpel, Eminescu este transferat într-un sanatoriu din Viena. Titu Maiorescu, care ştia cel mai bine că Eminescu nu este nebun şi medicii din Viena îşi vor da uşor seama de aceasta, se opune la început vehement. În cele din urmă cedează, gândindu-se că este mult mai important să îl ţină pe Eminescu departe de ţară.
  Eminescu ştia foarte bine ce i se înscenase şi odată reîntors în ţară a făcut chiar eforturi pentru o campanie de presă în favoarea sa. Privit însă ca un nebun, nimeni nu i-a acordat dreptul la replică. Într-o scrisoare adresată în ianuarie 1887 lui Gheorghe Panu el scrie: „S-a răspândit prin ziare ştirea că aş fi grav bolnav. Toate aceste zvonuri, lipsite de orice fundament, sunt răspândite poate cu rea credinţă, încât şi dl. C. Mille, într-unul din articolele sale, a găsit motiv de-a vorbi de boala mea pretinsă. Te rog a spune tuturor că se află în deplină eroare şi că afară de suferinţa mea de picioare, nu am absolut nimic .. Un mic dementi (dezminţire) în organul (ziarul) dumitale n-ar strica..”
  Timp de mai bine de o lună, medicii austrieci nu reuşesc să îşi dea seama deloc de ce boală suferă Eminescu. În decembrie, îl declară sănătos şi recomandă externarea. Nimeni nu are însă interesul să îl readucă în ţară , cu atât mai puţin Maiorescu. Medicul austriac, Obersteiner, îi cere în repetate rânduri să îl scoată pe Eminescu din spital, unde nu-şi are locul printre bolnavii psihic. Fişele de observaţie medicală din timpul şederii în sanatoriul austriac dispar într-un mod misterios, pentru a nu distruge mitul nebuniei lui Eminescu.
  Tot Maiorescu aranjează ca Eminescu să plece în Italia, sub atenta supraveghere a unui om de încredere, chipurile „pentru a se reface”. La întoarcerea din Italia, Eminescu vrea să vină la Bucureşti, dar Maiorescu face tot posibilul să îl ţină departe de capitală.. Toate munca sa, cărţile, notele de lectură, manuscrisele se află la Bucureşti, la Maiorescu… Prin intermediul diverşilor prieteni, Eminescu îi cere în mod repetat acestuia să îi înapoieze „lada cu cărţi”, fără de care ar fi trebuit să îşi reia toată munca de la zero.. Maiorescu este de neînduplecat.
  Cum nu se cuminţeşte, este trimis tot cu forţa la ospiciul de pe lângă Mânăstirea Neamţ. Eminescu, pe deplin lucid, i se plânge lui Gheorghe Bojeicu de la Cernăuţi, că a fost „internat ca alineat, deşi nu fusese”. Este sechestrat la Neamţ din noiembrie 1886 până în aprilie 1887.. Gardienii aruncă pe el găleţi de apă rece şi îl bat cu funia udă pentru a-l „calma”. Încearcă să fugă de mai multe ori şi în cele din urmă reuşeşte să obţină o mutare la Iaşi , sub îngrijirea doctorului Iszac.
  Acesta este cel care îi va pune un diagnostic abracadabrant, preluat apoi de istorie: „sifilis congenital matern cu paralizie generală progresivă”. Diagnosticul conţinea însă un mesaj important: Eminescu trebuia să fie paralizat, Eminescu trebuia să fie anihilat, trebuia oprit din a mai publica în ziarele vremii. Asasinarea civilă a lui Eminescu din 1883 va fi completată de experimentele doctorului Iszac, care visa să scrie o lucrare despre cazul Eminescu, cu care să intre în analele medicinii. Contrar tuturor preceptelor medicale ale vremii, care arătau că mercurul este toxic şi total contraindicat în tratarea sifilisului, doctorul Iszac îi va administra doze uriaşe de mercur, de 4 până la 7 grame.
  Un alt psihiatru din Bucureşti, Panait Zosin, care nu îl consultase vreodată pe Eminescu şi cunoştea cazul doar din corespondenţa cu sora lui, Harieta, preia diagnosticul lui Iszac şi chiar îl completează cu următoarele reflecţii: „ca psihopat ereditar, el ar fi petrecut încă nopţi albe, ar fi făcut orgii, ar fi mistuit narcotice şi excitante (n.n. în condiţiile în care se ştie că Eminescu era un adversar declarat al narcoticelor). Un psihopat alcoolic şi sifilitic, el a ajuns să aibe perioade de furie, de inconştienţă, de prozaică întunecare a activităţii psihice.. ”
  De-abia în 1888, Veronica Micle reuşeşte să îl smulgă din mâinile doctorului Iszac şi să îl aducă în sfârşit la Bucureşti.. Aici reîncepe să publice, şi în urma unui articol împotriva guvernului, apărut în România liberă, este internat cu forţa tot la dr… Şuţu, unde va şi muri.
  La moartea sa, produsă din câte s-a spus, de o lovitură la cap cu o piatră, celebrul doctor G. Marinescu nu realizează după autopsie, analiza microscopică a creierului, care ar fi dovedit că Eminescu nu suferea de sifilis. După o examinare superficială, aruncă pur şi simplu la gunoi creierul lui Eminescu, pe motiv că intrase în putrefacţie. Este totuşi nevoit să consemneze că a fost frapat de mărimea acestui creier. Pe actul său de deces, nu apare semnătura niciunui prieten sau membru al familiei, ci doar amprentele digitale a doi martori analfabeţi din personalul spitalului.
  Societatea Matei Basarab, spiritul naţional şi francmasoneria
  Eminescu a fost etichetat drept nebun, sifilitic, alcoolic, pericol public, atentator la adresa regelui, reacţionar, paseist, antisemit, xenofob, naţionalist şovin etc. De ce toate aceste apelative? De ce publicistica lui a fost mereu trecută sub tăcere, interzisă, cenzurată? De ce în memoria românilor Eminescu a fost impus doar ca poet, în timp ce principala sa activitate a fost cea de ziarist? Din cele 16 volume ale Operei sale, editate sub îngrijirea lui Perpessicius după manuscrisele originale, cinci conţin poezii şi altele cinci, articolele publicate de el în perioada 1870-1883 şi 1888-1889.. Deşi majoritatea articolelor au fost scrise înainte de aşa-zisa declanşare a nebuniei, mulţi susţin şi astăzi că ele nu merită să fie citite, întrucât „sunt rodul unei minţi atacate de boală, în căutarea unei bucăţi de pâine”.
  „Eminescu n-a ajuns să marcheze politica naţională, deşi este întemeietorul doctrinei naţionale moderne” scrie Theodor Codreanu în „Dubla sacrificare a lui Eminescu”. „Dimpotrivă, opera sa a fost cu grijă separată de structurile de profunzime ale politicii naţionale, opera lui publicistică fiind interzisă total, după al doilea război mondial. Efectele sunt vizibile şi astăzi. Aşa-zisul cult Eminescu este o dimensiune ad-hoc confecţionată, pentru a preveni şi a face ineficient un veritabil cult Eminescu. Prin numita diversiune se creează impresia (pe care cei naivi o iau ca atare) că eminescianismul este un element nefast, inamicul public numărul unul al democraţiei şi al statului român. Neîntâmplător, Gh… Grigurcu, unul din mercenarii curentului antieminescian asimila cultul pentru poetul naţional cu acela al lui Ceauşescu. În realitate, statul român nu a atins niciodată exigenţele lui Eminescu, fiindcă nici nu şi-a propus aceasta vreodată, deşi marii gânditori au pledat statornic pentru asimilarea organică a eminescianismului ca temei al fiinţei noastre naţionale. ”
  Au existat tentative ca Eminescu să fie înrolat în masonerie. Fără succes.. Eminescu lucra însă la crearea unei organizaţii româneşti şi pro-româneşti, numită Societatea Matei Basarab şi aflată în afara controlului şi influenţelor francmasoneriei, care masonerie se afla şi atunci în slujba unor interese supranaţionale.
  „O organizare între români”, scria el. „Pretutindea oameni care să ţie registru de tot sufletul românesc. Cel slab trebuie încurajat şi lăudat pentru ca să devie bun. Să se simtă că Societatea Matei Basarab reprezintă o putere enormă. Ţinta? Unirea tuturor românilor, emanciparea economică şi intelectuală a întregului popor românesc.”
  Încă din 1874, el îi scria lui Maiorescu că „aprofundarea studiului filozofilor germani m-a făcut să mă orientez către elaborarea unei filosofii practice, vizând scoaterea României din subistorie. Interesul practic pentru patria noastră ar consta cred în înlăturarea oricărei îndreptăţiri pentru importul necritic de instituţii străine.”
  Eminescu nu renunţase la acest plan nici în ultimii săi ani.. Alexandru Vlahuţă povestea cum, vizitându-l la sanatoriul doctorului Şuţu, Eminescu i-a povestit „despre un plan al lui de reorganizare socială, la care se gândeşte de mult, o lucrare colosală.”
  Gheorghe Panu povesteşte în „Amintiri de la Junimea” de un sfat pe care Eminescu i l-a dat: „Panule, ştii tu că în lumea asta nu este nimic mai interesant decât istoria poporului nostru, trecutul lui…. Tot, tot este un şir neîntrerupt de martiri.” Eminescu a fost unul dintre ei.
  „Or să vie pe-a ta urmă în convoiu de ‘nmormântare,
  Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare .. . .
  Iar deasupra tuturora va vorbi vr-un mititel,
  Nu slăvindu-te pe tine . .. . lustruindu-se pe el
  Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
  Ba să vezi. . . posteritatea este încă şi mai dreaptă.
  Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
  Ei vor aplauda desigur biografia subţire
  Care s-o ‘ncerca s-arate că n-ai fost vr-un lucru mare,
  C-ai fost om cum sunt şi dânşii. … . Măgulit e fiecare
  Că n-ai fost mai mult ca dânsul.. Şi prostatecele nări
  Şi le umflă orişicine în savante adunări
  Când de tine se vorbeşte. S-a ‘nţeles de mai nainte
  C-o ironică grimasă să te laude ‘n cuvinte.
  Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
  Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege . . .
  Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
  Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale —
  Astea toate te apropie de dânşii. . . Nu lumina
  Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
  Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
  Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
  Toate micile mizerii unui suflet chinuit
  Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.”
  (Mihai Eminescu, Scrisoarea I, 1881)

  Bibliografie:
  1. Ovidiu Vuia: Misterul morţii lui Eminescu, Ed. Paco, Bucureşti, 1996
  2. Thedor Codreanu: Dubla sacrificare a lui Eminescu, Serafimus Grup, 1999
  3. Nicolae Georgescu: “Boala şi moartea lui Eminescu,Criterion,2007”

 27. Kain says:

  Din cel mai cinstit guvern, Remus Pricopie: Ministrul educatiei, Remus Pricopie, despre nasterea lui Romulus si Remus: Au fost gasiti intr-un cuib, nu cred ca vulpea era cetatean
  Adevarata problema e insa lipsa manualelor, a inceput anul scoalar astazi, iar elevii din clasa I nu au de pe ce sa invete. Primul lor contact cu scoala, cu sala de clasa, cu invatatorul, cu noii colegi si prieteni, e un sentiment puternic. Sunt destul de confuzi, acum lipsa manualelor accentueaza aceasta stare, o amplifica. Eu si acum imi amintesc primele manuale, ne asteptau pe fiecare, erau noi, curate, frumoase si foarte colorate. Le-am pretuit foarte mult, le-am imbracat in coperti, nu le-am mazgalit, aveam o oarecare mandrie ca manualele mele aratau bine, imi placeau mult.
  Se pare ca generatia aceasta a plecat cu stangul, fiecare generatie noua pare sa fie mai saraca decat cea de dinainte, cu lipsuri din ce in ce mai mari. Am simtit si eu pe pielea mea ce inseamna sa studiezi o materie fara manuale, va spun sincer, nu se poate face carte asa.
  Imi pare rau, se spune: copiii sunt viitorul, in cazul nostru se contureaza un viitor plin de lipsuri, cu usoare urme de educatie.

  • Radu says:

   Toti am simtit ce inseamna sa inveti fara manuale: amintiti-va doar cum a fost la majoritatea materiilor din facultate si comparati cu scoala generala si cu liceul. Progresul e mult mai usor cand ai un manual scris, si nu doar, ci si o lista de probleme, intrebari si exercitii ca sa verifici daca ai inteles sau nu. Invatamantul fara structura se pierde cu usurinta. Si cu toate astea in loc sa se schimbe lucrurile la universitate si sa se mearga in directia adoptarii unor texte de curs mai mult sau mai putin uniformizate pentru a anumita disciplina, se merge in directia contrara scotand manualele de liceu si de scoala generala. Si pentru asta nu e vinovat neaparat PSD-ul, sunt vinovati toti fostii ministri ai Invatamantului. Solutia este simpla: trebuie o strategie nationala de educatie pe termen lung, mai bine un manual invechit, dar prezent, decat zece alternative ultra-moderne in in stadiul de proiect etern la care se renunta pentru ca au fost depasite inainte de a fi utilizate macar.

   • Kain says:

    @Radu
    Facultatea e altceva, la noi in general e o mare pirdere de timp. Acolo inveti cum sa inveti, cauti materiale singur, lucrezi cu lucruri concrete, nu poti spune ca exista fix cate un manual pentru fiecare curs. In final, obtii o hartie care iti deschide oportunitati, nu iti baga nimeni in traista. De obicei dupa facultate se incepe viata de corporatist, afaceristii pur sange nu fac o facultate, au o gandire diferita si isi fac altfel loc in societate. Sunt probabil, mai inteligenti in ceea ce priveste functionarea partii financiare a societatii.
    Nu exista strategie nationala pe termen lung.
    Acum, daca privim candidatii la prezidentiale, vedem ca unul din ei nu a venit cu un program, deci problema e mult mai mare decat ministerul invatamantului. Singura viziune a clasei politice e aceea a unei creaturi hemofage.Lacomia, setea de putere, mediocriatea si alte caracteristici vulgare descriu aceasta creatura.
    Oamenii nu sunt pregatiti pentru schimbare, nu o doresc. In timpul lui Funeriu cand promovabilitatea era de 44-45%, crezi ca s-au bucurat, cate laude a primit cand rata de promovabilitate a scazut de la 69 la 44? Acum e bine ca am avut promovabilitate de 60,65% si din cauza asta se fac atatea magarii, ordonante de urgenta in invatamant, facultati(sau ceva asemanator lor) fara diploma de bac, etc.
    In prezent nu exista alternative ultra moderne pentru invatmant, exista alternative ultra proaste de multe ori, care nu sunt adaptate pentru realitatea sociala. Ministrii de invatamant ca Androneasca, care jura ca Ponta nu a plagiat, si au facut tot posibilul sa il acopere, ministrii ca Marga, cum ii clasifici, ce note le dai? Preferi ministrii dati de PSD?

    • Radu says:

     Mie mi-a placut Funeriu si mi-ar fi placut si daca venea de la PSD, dar nu vreau sa vorbesc despre oameni si nici macar despre partide. Politicile ar fi mai interesante, si o strategie nationala a invatamantului ar merita discutata.
     Punctul de plecare al unei astfel de strategii ar trebui sa fie realitatile societatii de azi. Daca o astfel de realitate e ca exista “afaceristi pur-sange”, daca astfel de afaceristi sunt necesari si doriti, si daca universitatile nu ajuta la formarea lor atunci asta ar trebui sa dea de gandit. Dar pe ce te bazezi tu cand afirmi asta ?

     • Kain says:

      Traim in realitatea afaceristilor pur-sange, postez cateva exemple mai jos.
      Nu pot sa iti dau exemple de la noi pentru ca nu prea sunt mediatizati, nu cunosc prea multi:
      Frank Timis
      George Becali

      De pe alte meleaguri:
      John D. Rockefeller
      Steve Jobs
      Henry Ford
      Roman Abramovich
      Paul Allen
      Bill Gates
      Michael Dell
      Ingvar Kamprad
      Si multi altii, ii gasesti aici
      Astfel de afaceristi sunt reali, ei au aparut natural in societate, poate greu de crezut, dar sunt necesari pentru societate asa cum e ea. Nu stiu daca sunt doriti… acum depinde de cine.
      Exista scoli de management, sunt multi economisti, multi termina ASE dar cati sunt cei care au succes mare? Scolile pregatesc in general “clasa muncitoare cu diploma”.
      Probabil ca e bine asa cum e, nu stiu sa argumentez bine acest lucru, dar ma gandesc ca societatea cu prea multi sefi ar fi disfunctionala, sau societatea in care ai prea multe diplome acordate pe nedrept.

     • Kain says:

      Uite un articol recent, de obicei vad cate o stire de acest fel aproape saptamanal Antreprenor la doar 12 ani: un băieţel din SUA a pus la punct o afacere de 150.000 de dolari

 28. mac gregor says:

  Este primul guvern de la Revolutie incoace, care e atat de impiedicat incat incepe clasa I fara sa poata da elevilor abecedare.

  Ca de aia mergi la scoala sa inveti, ca sa inveti ca oamenii mari nu sunt in stare sa-ti puna un abecedar sub nas pentru ca isi dau cu stangu-n dreptul.

 29. athos says:

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-18117622-ioana-petrescu-nu-treaba-guvernului-creeze-locuri-munca-treaba-noastra-este-cream-cadrul-stimulativ-mediu-afaceri-propice-pentru-asta.htm

  De data asta, sunt de acord cu ce spune d-na Petrescu in prima parte a declaratiei ei: nu este treaba Guvernului sa creeze locuri de munca. De fapt, corect este: a crea locuri de munca, ca scop in sine, reprezinta o aberatie economica. E drept, una larg imbratisata, chiar daca in mod pur demagogic. Intre altele de PSD, care vorbea la alegeri de 1 milion de noi locuri de munca, parca. Nu trebuie sa ne emotionam pentru asta, este o gogoasa pe care ne-o servesc toate partidele.
  Desigur, in a doua parte, d-na Petrescu ne ameteste iar cu formidabilul impact al scaderii CAS… Cum insa am invatat sa fim indulgenti cu acele traznai fumigene care nu fac altceva decat sa ne consume inutil energia analitica, laissons passer…
  Trebuie sa admit ca incetul cu incetul, incep sa apreciez ingenuitatea d-nei Petrescu, (respectiv candoarea cu care ii lasa in offsaid pe Ponta&Co), la justa ei valoare.

 30. d'Artagnan says:

  Am vrut să postez un articol care începea cam așa: ” Ca să nu mai dea la nesfârșit bacul, mam’mare, mămiţica şi tanti Miţa l-au băgat pe tânărul Goe la facultate.”
  Două chestiuni mi-au oprit însă elanul creativ: un mesaj de la Aramis, care promite un articol excepțional :), și un editorial pe care mi-au căzut ochii din greșeală și care…
  Dar mai bine să citim editorialul, în așteptarea articolului:

  Goe, puișorule, cine mă pupă… uite!… facultate!
  de Oana Osman

  ”Ca să nu mai rămâie fără studenți și anul acesta, mam‘mare Ponta, mămiţica Pricopie şi tanti Prisecaru au promis tinerelor universități să le aducă în clase repetenți fără bac, de 1 octombrie.

  Puțin ne importă dacă aceste dame de consumație politică se hotărăsc a părăsi bunul simț numai de hatârul rectorilor cu buzunarele în suferință, sau al tinerilor neiubitori de carte, dar iubiți de alte mamițe și mam’mari cu drept de vot, care vor să-i știe la facultate…

  Destul că, foarte de dimineață, frumos gătite cu oferte electorale înainte de alegeri, dumnealor au dat bilet de intrare în universități oricărui Goe care nu a fost capabil să termine, cu diplomă, liceul.
  – Vezi ce bine-i șade lui cu costumul de student? A avut grijă guvernul….
  – Mamițo, nu ți-am spus că nu se zice student? Nu se poate să o dăm pe față, chiar așa…
  – Da’ cum?
  – Cursant la „colegiu“ postliceal în universități.
  – Ei! ziceţi voi cum ştiţi; eu zic cum am apucat. Aşa se zicea pe vremea mea, când a ieşit întâi moda asta la copii, să meargă la facultate – intră în universitate, e student!
  – Vedeți că sunteți proaste amândouă? Nu se zice nici așa, nici așa…
  – Dar cum, pricopsitule?
  – Cursant în „învățământul terțiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, în premieră, în anul școlar 2014-2015!“.
  – Apoi, de! n-a învăţat toată lumea carte ca d-ta! Să scrie așa frumos o ordonanță de urgență și o metodologie de organizare! Să mor, soro, că intră puișorul, cu legea-n mână, în universitate fără bac! Îl dă el mai încolo….
  – Legalitatea la control! N-are voie, mititelul, să se înscrie în învățământul universitar fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat! Așa zic legile celelalte… Și-apoi vreți doar diplome pentru băiat, sau educație?
  – Ce treabă ai tu, urâtule! Ce e vinovat băiatul dacă n-a luat bacul acum? Sunt universități particulare care au anunțat deja că, dacă o să ia bacul după primul an de colegiu, îl trec direct în anul doi de facultate. Așa-i rezon! N-am plătitără odată? Hai, că mă doare capu‘! La Bulivar, birjar, că acu‘ vin alegerile! Cine mă pupă… uite!… ciucalată!”

 31. Radu says:

  Kain,

  Cred ca inteleg ce vrei sa spui, dar numai in parte. “Afaceristi pur-sange” cred ca inseamna antreprenori. Cred ca intr-un fel traim intr-o lume a antreprenorilor in sensul ca foarte multi oameni in ziua de azi au actiuni la vreo intreprindere pe undeva (foarte multi nu neaparat procentual, dar multi fata de ce era acum 50 ani, probabil undeva la 20% din oameni in Vest).

  Dar am asa o presimtire ca tu nu la genul asta de antreprenoriat te-ai referit ci la oamenii care detin o afacere foarte mare in proprietate personala sau au detinut una si pe urma au vandut-o prin licitatie publica (si daca au reusit asta inseamna ca afacerea lor era super-babana, nu face NYSE licitatii publice pentru toate covrigariile de pe strada). Atata doar ca lumea nu poate sa apartina oamenilor astora pentru simplul motiv ca sunt extraordinar de rari. E ca si cum ai zice ca atmosfera pe Pamant apartine moleculelor care se deplaseaza cu viteze atat de mari incat reusesc sa scape de atractia Pamantului precum rachetele care ajung pe Luna. Intotdeauna vor exista si molecule dintr-astea zapacite care se deplaseaza foarte repede, intotdeauna trebuie sa existe si un number one, si un castigator la loto, dar asta nu inseamna ca lumea le apartine lor sau ca traim in lumea lor.

  • athos says:

   “Cred ca intr-un fel traim intr-o lume a antreprenorilor in sensul ca foarte multi oameni in ziua de azi au actiuni la vreo intreprindere pe undeva (foarte multi nu neaparat procentual, dar multi fata de ce era acum 50 ani, probabil undeva la 20% din oameni in Vest). ”

   Radu, numai antreprenorial nu este asta.
   Antreprenorul este cel care creeaza, care transforma o viziune sau o simpla oportunitate intr-o intreprindere; cei pe care-i mentionezi tu sunt finantatori ai afacerii, daca vorbim de IPO, sau investitori de portofoliu, ce fie speculeaza pe diferente de pret in optiuni futures, (nimic peiorativ aici), fie pur si simplu pe evolutie pozitiva, ori doresc pachete de control. Desigur, foarte multi antreprenori viseaza probabil la o cariera bursiera a afacerii lor, dar esential pentru antreprenoriat este “actul de nastere” al intreprinderii, si nu vocatia ei de a deveni sau nu publica, dupa cum un detinator de actiuni nu devine automat antreprenor din acest motiv.

  • Kain says:

   @Radu, am dat cateva exemple de mare succes, majoritatea sunt antreprenori. De fapt o societate capitalista e un cadru bun pentru antreprenoriat. Succesul este masurat de cele mai multe ori in profit, fiindca cel mai comun mod de a dobandi “putere” se face pe cai financiare, si de aici relatia de proportionalitate directa dintre succes si putere. E adevarat ca cei care au succes mai mare sunt rari, dar cu cat sunt mai mari cu atat influenteaza mai mult societatea, eu nu i-as compara cu molecule rapide, ci mai degraba cu vartejuri, curenti, uragane care antreneaza restul moleculelor.
   Rolul lor e semnificativ si trecerea lor lasa urme importante in societate. Lumea inca nu e a lor, dar companiile mari, multinationalele si corporatiile s-au nascut si au evoluat intr-un mediu natural, competitiv, la un moment dat acest lucru se poate schimba, globalizarea e aici si e inca crestere.
   Ajuta scoala la formarea lor?Cine sa te pregateasca pentru lucrurile noi care se intampla in momentul de fata? Abia acum dupa ce sunt observate fenomenele, si apoi inregistrate, analizate, se pot alcatui strategii de abordare si manuale. In inima uraganului(schimbarii) sunt exploratori, oameni care vad lucruri si situatii complet noi, chiar daca au o pregatire exceptionala, nu toti sunt capabili sa faca fata provocarilor si de multe ori, ce au invatat nu prea ii ajuta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s