Dupa mai multi ani in care nu am mai calcat pe litoralul romanesc, (cu exceptia unei foarte scurte sederi de WE anul trecut, intr-un context special), am decis in acest an sa facem un sejur de o saptamana la Marea Neagra. Ideea initiala a fost chiar una curajoasa – am luat in familie decizia unei aventuri cu cortul, care ar fi trebuit sa cuprinda si un pic de Delta, la Sfantu Gheorghe sau Sulina. Constatand insa ca nu putem identifica de la distanta o adresa de campare, am renuntat la ultima parte din plan inca din fașă.
Cum nu detineam cort si nici altele, (zilele mele cu cortul la Vama Veche imi par dintr-o viata anterioara), a trebuit sa targuim casuta de panza, saci si saltele de dormit, etc, etc, pentru toti membrii familiei. Dar este cum nu se poate mai adevarata vorba ca socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ. Exact cand eram pe ultima suta de metri de pregatiri, ma trezesc cu o invitatie de la un foarte bun amic, invitatie ce a presupus un ocol in drumul nostru spre Mare, insa mai ales a prilejuit o schimbare radicala de planuri. Motivul il constituie ca bunul meu amic ne-a deviat cu o propunere alternativa de cazare de la intentia noastra frusta, dar cutezatoare, de a ne gasi adapost sub panza pentru cateva nopti. In ciuda unor ezitari initiale – in portbagajul masinii mele un cort familial echipat destul de bine pentru o prima expeditie emitea deja pretentii asupra unei bune parti din volumul util, fara a mai vorbi de pături, oale, farfurii, lanterne, si alte accesorii expeditionere – dupa o lunga dezbatere cu nevasta care a durat aproape doua minute si de-a lungul careia eu am tacut inteligent, propunerea a fost acceptata. Cu doi copii inca destul de mici, gandul unor reprize de scos apa, gandacii sau nisipul din cort, ori imaginea noastra ocupati sa tinem de sfori pentru a opri numitul cort fie sa paraseasca solul fie sa se prabuseasca sub actiunea necompensata a gravitatiei, au reusit sa ne readuca rapid la conditia de citatidini handicapati care suntem, ca sa exprim succinct si vanghelic chestiunea.
Asa ca, in final am fost oaspetii unei case primitoare din zona de sud a Constantei, pentru o planificata sedere de 7 nopti, si am lasat cortul sa se odihneasca in portbagaj si sa se obisnuiasca cu ideea ca va trebui sa serveasca, dar altadata.
Intrucat, asa cum am spus, de ani buni de zile nu mai batusem litoralul romanesc, timp in care am auzit de tot felul de evolutii si dezvoltari, ne-am propus sa luam contact cu cat mai multe din ele. Nu mi-a placut Eforie , nu ma omor dupa plajele inguste si lineare, asa ca nu am avut rabdare sa cercetam prea mult in acea zona. Am preferat sa luam zilnic drumul spre nord, inspectand plaja de la Mamaia in sus, in mai multe reprize. Vorbim de luna August si a fost orice altceva decat pustiu. De la inghesuiala aproape stupida de pe plaja din zona hotelurilor de lux Iaki si compania, (Rex este in renovare, ceea ce ocazioneaza accesul liber la o imensa parcare), cu preturi incredibile pentru sezlonguri -50 de lei pentru doua bucati cu umbrela, am platit in Skiathos 8 EUR si mi s-a parut exagerat – , am ajuns apoi spre Navodari, unde in prima instanta am beneficiat doar de mai mult loc dar preturi asemanatoare, pentru ca apoi, cu fiecare metru departare de epicentrul de fitze, sa castigam in calitate si value for the money. Personal, recomand calduros plajele de la Navodari-Mamaia Sat in urma modestei mele experiente: o mare excelenta pentru inotatori in orele diminetii si pana spre amiaza, buna oricand pentru copii datorita portiunii mari care prezinta adancime scazuta, si o plaja incantoare cu mult spatiu si nisip fin, liniste, terase relativ rare si aflate in operarea unor tineri cu oarecare simt pentru muzica buna si stil adecvat.
Insa una din provocarile la care am vrut sa ma supun, a fost gastronomia pescareasca. In contrast cu catastrofa pe care o cunosteam in ceea ce priveste Litoralul gastronomic, intrucat nicaieri nu puteai manca mai dezamagitor pește decat la Mare in Romania, auzisem ca in ultima vreme s-au ridicat mai multe carciumi – sa-mi fie iertat ca le spun asa, nu este nimic peiorativ, pur si simplu imi place ideea de bien-etre pe care o exprima acest cuvant in ceea ce priveste gastronomia savuroasa dar nepretentioasa – care au introdus un alt fel de standard in ceea ce priveste notiunea de pescarie pe litoral. Eram deja de-a dreptul frustat ca nu fusesem la Vadu, la Corbu, sau in alte locuri despre care toata lumea vorbea familiar in vreme ce eu, mare amator de gastronomie, trebuia sa tac. Asa ca, de data asta am vrut neaparat sa le incerc, pe cat mai multe. O sa emit cateva opinii pe care va rog sa le considerati absolut personale, si mai ales limitate la o(una) experienta, de fiecare stabiliment.
1. Plaja si terasa Merlin, Navodari. Pentru acuratete, trebuie spus ca am fost acolo, cu totul intamplator, anul trecut, cand m-am aflat pentru un WE la Mamaia. In raport cu ce stiam despre Litoral, a fost o surpriza placuta la acea vreme: peste proaspat de Marea Neagra la preturi corecte, atmosfera placuta, personal atent si avertizat. Anul acesta l-am gasit schimbat: preturi mai mari, atmosfera placuta redusa la un minim de complezenta, un bors de peste banal si un platou rece compus fara vreo preocupare, cum poti avea dintr-o plimbare la Metro. N-am mai avut incredere sa iau stavrid si am plecat dezamagit, insa observand succesul de care se bucura terasa la vremea amiezii. 20 lei pe sezlong.
2. Plaja si terasa Latino. Nu am incercat bucataria, dar preturile afisate sunt mult mai democratice, in ciuda unei distante de maxim 50-100 m fata de Merlin. Sezlongul 10 lei. Un pic mai la stanga, terasa Doors, cu o excelenta cafea Emanuel.
3. Vestita Pescarie a lui Ionut, de la Vadu. Am facut tot drumul pana acolo doar pentru un pranz. Devenise deja o chestiune de onoare, asa ca am tarat pe toata lumea de-a lungul acelor trasee pe care de obicei le iei in piept cand iti propui sa ramai cateva zile, nu sa iei doar masa. Am ajuns pe la 14.30, deci destul de tarziu. Prima urmare a fost ca nu am prins calcan. Se terminase. A doua, caldura si mustele. Si aici am cerut borsul de peste, (destul de pustiu si el), cu o gustare de icre inainte si chefal si palamida la plita dupa aceea. Nimic pozitiv de semnalat, doar amareala chefalului si absoluta uscaciune a palamidei, un peste din familia tonului ce nu poate fi tratat oricum, fara sa te sanctioneze prin ostilitate gustativa. Cel care ne-a servit, un baiat tanar si plin de alean, a facut ce a putut sa ne simtim bine, in ciuda dispozitiei pe care parea sa o incerce. Selectie chestionabila de vinuri, dar macar foarte rezonabila ca pret. 25 lei un vin la resto, de vis. Ma intreb de ce naiba este pestele atat de scump, cand nimic, nici standardul de pregatire, nici distanta, nici raritatea, nu justifica asta. Sub rezerva unei experiente opuse in viitor, tot ce mi-a ramas este un gust amar.
4. Casa Veche de la Corbu. Cu asteptarile franjurite la Vadu, ne-am dus a doua zi cu circumspectie la Corbu. Mai intai am ajuns pe plaja, pe care o recomand tuturor iubitorilor de mare natur. Un deliciu. Dupa care ne-am indreptat spre pranz, de data aceasta hotarati sa nu depasim ora 13.00. Daca la Vadu locul inspira preocupare si interes pentru ambient, in ciuda pozitiei plate si nespectaculoase, la Corbu este un amestec de nesimtire, nepasare si stupiditate arhitecturala aflat in deplin contrast cu generozitatea terenului, care permite o dezvoltare in terase. Asa ca traseul de la incantarea initiala generata de pozitie, la circumspectia provocata de arhitectura si realizarea execrabile, cu pavaje prabusite de parca au 20 de ani, lemnarie de proasta calitate si mese proptite cu chiu cu vai pentru a mentine o oarecare orizontalitate, pana la enervarea generata de ignorarea totala in care se gaseste clientul si la 20-30 min dupa ce se aseaza, este parcurs rapid. In plus, afli ulterior ca din lunga lista pe care te-ai decis sa o lecturezi cu voce tare companionilor pentru a-ti trece de urat si pentru ca intr-adevar ofera multe variante teoretice, doar aprox 10% este disponibil… Asa ca, urmeaza prima mare dezamagire, cand tu, nevasta si copii trebuie sa reevaluati alegerea initiala, pentru simplul motiv ca nu este mai nimic in bucatarie. Dar esti calmat ca tot ce este, este proaspat. Asa ca, iarasi bors de peste, de data asta luam si pisica de mare, disponibila pe langa chefal, si midii pane… A doua mare dezamagire urmeaza cand se aduce mancarea. Trebuie sa admit ca in viata mea nu am mancat peste pregatit mai prost. Borsul a fost pur si simplu o declaratie de dispret: trei farfurii, trei capete de peste, fara cea mai mica trasa de carne, cu vagi urme de legume in zeama si o aroma de leustean ce s-a straduit in van sa mai salveze ce era de salvat. Midiile, o drama. Pisica de mare, mult laudata de chelnerita, (“numai pisica am dat ieri, toata ziua”), m-a dezvatat probabil sa mai incerc asa ceva, tot restul vietii. Iar chefalul parea pur si simplu ras de pe plita dupa ce fusese lasat acolo cu doua-trei zile inainte. Bineinteles, ultimul strop de exasperare a fost servit si inghitit odata cu nota de plata,a carei mandrete a contrastat total cu dezastrul din farfurii.
5. Pescaria lui Matei- Azuga. Asa cum spuneam, am preferat cortului o cazare in sudul Constantei. Asa ca, practic, am fost mereu aproape de locul pe care l-am vizitat in ultima zi a sederii noastre. De data asta insa, ne-am pregatit psihic si tactic corespunzator. Am ajuns dimineata pe plaja, un mic golfulet sub un mal abrupt, in vecinatatea imediata a Terminalului Ro-Ro Agigea. Plaja are nisip, tarmul este insa pietros si plin de alge. Are personalitate si farmec si nu este aproape deloc populat. Dupa o scurta baie, pe la ora 11.00 identificam pescaria si o abordam frontal. Personalul,in frunte cu cel despre care urma sa aflu ca este chiar Matei, spala puntea, ca sa ma exprim asa, respectiv terasa. Ne observa si ne indeamna sa ne asezam, desi urmeaza sa deschida dupa 12.30. “Ne gandeam sa ne incercam norocul”, zic, “ dar venim dupa experiente neplacute”. Lasa totul balta si ne cheama sa-i vedem pestele. Am uitat sa spun ca dimineata, inainte de tura de inot, observasem doua barci de pescari care plecau in larg, din golf. “Eu sunt pescar”, spune Matei. “Si Ionut de la Vadu este pescar”, adauga. “Ala de la Corbu nu stiu ce e, cascador, actor, habar n-am”. In acest timp, a deschis camera frigorifica, in care are butoaiele din care ne prezinta stavridul – “o trufanda” – ceva hanus – “nu am mult, doar vreo 2-3 bucati “, calcanul, samd. Hai ca ne riscam, ii spun, apoi ne luam la revedere. La 12.30 punct suntem in restaurant, care este mult mai mare decat se vedea de la intrare. Personal numeros, in uniforma, totul este ingrijit si aranjat. Cald, pentru ca sunt lasate storurile de plastic – “ne ia vantul tot de pe masa daca nu”, se confeseaza un chelner – dar suportabil. Comandam bors – macar sa facem comparatia pana la capat- unul cu perisoare de peste , hanus, cele doua bucati rezervate de dimineata, stavrid, midii a la Matei, rapane, (asa am aflat si eu ce sunt rapanele). Nu stiu daca as recomanda vreodata stabilimentul pentru un ghid Michelin, desi ar merge la categoria margarete, daca ar fi sa ma intrebe cineva. Dar borsul a fost savuros, hanusul delicios, (e si greu sa nu fie, avand in vedere carnea extraodinar de dulce pe care o are aceasta varietate de guvid), midiile proaspete si carnoase, chiar daca reteta propusa nu este un summum al inspiratiei, stavridul conform asteptarilor. De data aceasta, pretul a corespuns calitatii oferite. In plus, am beneficiat de multa atentie din partea personalului.
Update: mentiune meritata pentru Matei: restaurantul prezinta ilustrat pe meniu fructele de mare si pestii propusi. Extrem de util pentru novici sau semicunoscatori.
6. Finally, doua vizite de seara:
a. Toscana, pe care l-am cunoscut anul trecut si caruia i-am pastrat o amintire extrem de placuta. Calitate deosebita, prețuri prietenoase, si un desert dumnezeiesc, pentru care m-am dus de doua ori in 24 de ore in acel loc. Anul acesta m-am intors cu emotia cu care iti vizitezi dupa ceva vreme amanta de care te-ai despartit in graba dupa o noapte de dragoste, temator ca o vei gasi schimbata…si asa a fost. La prima vedere, in bine. Mai somptuos ca data trecuta, dar din pacate populat de prea multa fauna cu aer interlop si cu preturi semnificativ in crestere. Calitatea confirma, desi cu un zest de opulența in rețete care sugereaza o aplecare spre patrician in dauna rafinamentului pur gastronomic. Cel mai rau: desertul meu de vis, un tort de o compozitie si personalitate unice, nu mai este in meniu, iar personalul actual pare sa-i ignore existenta. Noroc ca am fost doi cand l-am savurat, altfel as fi inceput sa ma suspectez de imaginar in prezenta expresiei sceptic-nepasator-indulgente a chelnerului chestionat.
b. In ultima seara pe Litoral, am fost in Portul Tomis. Dupa o trecere in revista, am ales aproape la intamplare, (influentat de selectia de vinuri din meniu, remarcabila), un restaurant pe nume Marina Bay. O portie de midii, doua de paste, un calamar. Puțin, dar suficient pentru a simti mana unui chef adevarat. Merita verificat mai adanc pentru a confirma prezenta inspiratiei in acel loc.
Vezi, daca n-ai fost “La Peste”?!…
N-am fost. Unde e?
Tot la Năvodari Sat. Pe lângă Scoica. Au un peste…. de te lingi pe deste. Si niște midii…
Am sa tin minte.
Am fost recent la Sfantul Gheorghe si recomand.
Sedere la localnici, mancare idem,
– mancare f buna pt ca probabil acolo tot anul se gateste numai peste,
– mare cu apa dulce (!),
– si apa mica la tarm,
– DELTA.!!!
Nu mi-a placut ca plaja e cam salbatica si neingrijita, nu prea ai ce face seara, si 4 ORE cu barcuta de la Tulcea, si alte 4 ore la intoarcere! Astept cu nerabdare momentul cand cineva se va gandi sa organizeze niste curse rapide cu vaporul de la Constanta.
Acolo am vrut sa ajungem, dar copii ne limiteaza deocamdata toleranta la risc. Fara sa fim siguri ca avem unde pune cortul, nu ne-am incumetat. Restul este istorie…
@ athos
Nu recomand deloc sa mergi cu cortul la Sf Gheorghe, insa sunt de acord cu varianta mac gregor. Daca nimeresti la o gazda buna ai sansa unei experiente excelente.
@ mac gregor
Cum am spus si mai sus sunt de acord cu prima parte, insa pentru partea a doua… Sf Gheorghe este o zona ceva mai speciala:, ca atare plaja e normal sa fie neingrijita (de exemplu este limitat numarul de umbrele si sezlonguri care se pot oferi spre inchiriere, vorbim de vreo 20-30)… Lucruri de facut seara… iarasi, recomandat sa mergi cu o gasca de prieteni si sa stati seara la un pahar de vin si la o poveste.
Drumul de la Tulcea e adevarat ca este lung, dar pentru mine e o adevarata placere, in special cu vaporasul clasic, cel mare si lent…
Daca vrei mai rapid este si varianta sa mergi la Murighiol cu masina si sa iei de acolo vaporasul sau sa iti comanzi o cursa personala rapida de la Sf Gheorghe.
O să te pierdem, Athos, o să te pierdem…prevăd c-o să dai Hanul Muşchetarilor pe Ghidul Michelin…or să te ia ăştia să scrii la ei…
P.S. Nu te-ai gândit la o colaborare cu “GoodFood”? 🙂
Asta inseamna ca ai gasit folositor ce am scris? 🙂
Aş pune pariu că ţi-ar publica articolul cei de la “GoodFood”…
Am fost şi eu la “Matei”…din păcate era full şi abia am găsit o masă lângă nişte veritabili marţafoi, vreo 20 de buc la vreo 20-30 de ani, ce păreau de-ai casei, şi care nu-ş ce dracu sărbătoreau, dar vroiau să afle toţi că ei “se simte” bine. La un moment dat, hazliul grupului povestea de faţă cu prietena lui cum “fosta” lui gagică trăgea băşini şi cum i se prelingeau acestea pe picior…toată lumea era pe burtă de râs…asta ca să vă dau un exemplu de umorul subtil de la masa vecină …
Mâncarea a fost OK, cu un minus pentru midiile în sos, bune şi ele, dar la care procentul celor care au rămas închise după fierbere a depăşit limita acceptabilă.
Apropo, nu ştiam că “Matei” a deschis pescărie în ….”Azuga”!! 🙂
La Vadu mi-a plăcut ciorba de peşte.
Preferatul meu ramane “Popasul pescarilor”, putin mai la nord de Olimp… Standardul de calitate e ca la Matei, poate un pic mai bun. Locul este insa incredibil de bine ales si poti sa faci si plaja/baie in mare in conditii foarte bune…
Preturile destul de piperate, dar doar daca vrei delicatese precum calcan, vatos (vulpe de mare) etc.
E bine sa auzi ca mai sunt locuri de cercetat. O sa ma incumet odata si la vulpea de mare, desi dupa pisica de la Corbu…
Bine facuta e o delicatesa fantastica…
Daca mergi la Popasul Pescarilor poti sa faci combinata alpina de Marea Neagra, maninci de pranz acolo si mergi seara la Vama Veche.
Dar ce zici de ideea asta: data viitoare cand mai mergi intr-un loc, scrie pe blog *inainte* sa pleci si vezi ce spune lumea 😉
Păi lumea i-a spus: Vadu, Corbu, Matei… 🙂
Eu ma feresc deocamdata de litoralul romanesc, mi-e teama ca singurul fel de mancare peste care dai invariabil ramane tot “mazare”…indiferent de cum e gatita, tot in gat imi ramane.
Am auzit ca fiarta bine si apoi tinuta mult la rece.. pardon la racoare.. multa multa vreme… exceptionala !!
Mda !
Ar merge şi mai bine cu ceva garnitură băsistă !
Numai că atunci, cu siguranţă v-ar sta în gât 😆
În primul rând felicitări pentru articol ( era să îl atribui, din obişnuinţă lui dA ), ai putea oricând să faci uitate ceva reclame plătite cu bani grei !
Până la urmă, mă întreb dacă litoralul bulgăresc nu oferă condiţii, dar şi raporturi preţ calitate mult mai bune, deşi menţionez că nu am mai fost de vreo 6-7 ani pe acolo, atunci când nu era aşa o aglomeraţie de români .
Se pare că nici neamul prost , nu-i acelaşi peste tot 😉 !
Într-o noapte, pe terasa restaurantului unde eram cazaţi era o petrecere zgomotoasă ce nu mai contenea deşi era mult trecut de miezul nopţii !
Am umplut cţteva pungi de plastic cu apă şi le-am aruncat ( cu toată opoziţia alor mei, care se temeau să nu păţim ceva) de la etajul III, drept în în mijlocul lor !
Reacţia a fost peste aşteptări : mă implorau şi-n rusă(bulgară) şi-n franceză să mai arunc cu apă ca să se poată răcori :
Până la urmă am coborât şi noi şi am stat până dimineaţa 😉
Când eram mai tineri obişnuiam să mergem împreună cu o altă familie, cu două rulote, în Deltă şi pe litoralul românesc .Una standard, nemţească şi alta făcută la noi cu o mulţime de îmbunătăţiri ! Păcat că n-a putut fi omologată din cauza birocraţiei româneşti şi a unor interese străine, deşi pe unde ajungeam, prin campinguri, veneau şi nemţi şi francezi şi olandezi, dar şi unguri sau polonezi să se mire de asemenea “minunăţie”, deşi aveau toţi rulote de toate felurile ! Mai mult ca sigur, că multe din invenţiile în materie ale prietenului meu au fost puse în practică la viitoarele modele ( străinii se arătau foarte miraţi că acesta le permitea cu multă bunăvoinţă să măsoare, să schiteze, ba chiar să fotografieze tot, mai ales interiorul).
Încă odată, felicitări !
Ai reuşit să descrii totul atât de frumos, încât ai trezit nostalgii !
Mersi! 🙂
Ultimul sondaj de opinie il da pe Ponta castigator in turul doi cu 56%. Foarte credibil, de altfel.
Nu cred ca PNL si PDL au crezut vreodata ca pot castiga alegerile din 2014. Sper ca Iohannis nu va plati ca a pierdut ceea ce era imposibil de obtinut din start. Alegerile cele mai importante vor fi localele si parlamentarele din 2016, si daca in 2015 PNL si PDL reusesc sa se uneasca va fi un castig mult mai solid decat orice victorie la prezidentiale.
Sper ca Iohannis sa faca un scor bun si astfel sa inteleaga PD si PNL ca numai avand o politica de cooperare, buna si coerenta, vor putea sa castige in 2016…
Ce se face pe partea celalta cu Macovei, Diaconescu, Udrea mai nou … ma uimeste dar poate ca exista ceva gandit in toata afacerea asta, poate vor sa scoata la vot oameni care altfel nu ar vota…
@ Athos
Ei vezi ca daca faci un articol bun nu comenteaza nimeni? Ia zi ceva bun sau rau de Base sau Ponta sa vezi cum sae toata lumea in sus si ne luam de gat ca nebunii pe aici 🙂
Admit! 🙂
A murit Dinu Patriciu! Şi cu el o epocă!
Am citit că prima societate comercială din România de după Revoluţie el a înfiinţat-o, cu numărul 1!!
Dumnezeu să-l ierte!
Mea culpa !
A venit momentul in care trebuie sa recunosc ca am gresit cand am sustinut PDL-ul cu ocazia ruperii aliantei DA. Motivatia mea a fost si ramane formarea unei drepte puternice, si la acel moment PDL aparea ca fiind factiunea majoritara, iar refuzul lui Tariceanu si a PNL-ului de a forta alegeri anticipate si de a continua discutiile pentru formarea unui partid PNL-PDL mi s-a parut a fi orgoliul ranit al unui partid (PNL) care in 2004 fusese fratele mai mare, dar in 2006 ajunsese sa aiba mai putine voturi ca PDL. Eram sigur ca daca situatia ar fi fost inversata PDL-ul de atunci nu ar fi ezitat sa intre intr-un partid unic ca partener junior.
Azi am primit ultima confirmare ca m-am inselat. Emil Boc, pe care l-am sustinut si in a carui independenta chiar am crezut a ales astazi sa mearga impotriva ideii de partid unic de dreapta. Pana azi a tacut si ma gandeam ca tace pentru ca are orgoliul ranit de ascensiunea lui Blaga, dar in definitiv e de acord cu politica de azi a PDL-ului. Nu, el s-a grabit azi sa o sustina la presedentie pe Elena Udrea, o vaca constipata iesita la origine din PNL, ajunsa in bratele presedintelui unde s-a maritat cu biletul roz, pe urma in PDL pe care l-a scuipat imediat ce nu a castigat alegerile interne, care a gasit de cuviinta sa-si bata joc de Diaconescu jucand baba-oarba cu candidatul PMP la prezidentiale si caruia i-a dat un sut asa scurt zilele trecute fara nici o explicatie. Boc insa nu e membru PMP, oficial el e in PDL si mai face parte si din fundatia Miscarea Populara al carei sef e (inca) Diaconescu. Azi ii pun lui Boc definitiv si irevocabil eticheta de jigodie, de individ care nu are nimic in comun cu vreun partid de dreapta, de servitor al lui Basescu si atat. Comparati spinarea fostului prim-ministru cu atitudinea mult mai demna a lui Antonescu, ramas azi gura-casca in PNL, dar care a tinut sa precizeze ca in orice caz el va respecta decizia PNL si nici nu se gandeste sa candideze ca independent. Mult mai demna mi s-a parut si atitudinea lui Cristian Preda care a cerut schimbarea Udrei dupa faza cu Diaconescu; astept de la el sa-si dea demisia din zoaia numita PMP, sa-si puna cenusa in cap si sa reintre in PDL.
Este evident ca Boc nu iese din cuvantul lui Basescu
Poate ne scapa din vedere un amanunt interesant : in acest moment, Basescu are 2 candidati la prezidentiale 🙂
Un bun motiv sa votez linistit Monica Macovei !
Cum spuneam, Boc nu iese din cuvantul lui Basescu. Desi Elena Udrea a fost si este singura mare slabiciune a lui Basescu, de care nu s-a dezis niciodata in ciuda evidentelor deservicii pe care i le facea asocierea cu ea, (si pe buna dreptate), nu trebuie uitat ca Basescu a dovedit de multe ori ca este cu o mutare in fata in raport cu adversarii sai si ca putini inteleg care ii sunt planurile inainte de a fi prea tarziu. Eu as fi prudent, in locul lui Ponta, cand as analiza semnificatia miscarii lui Boc.
Nu stiu daca nu iese din cuvantul lui Base… Cu siguranta au luicrat mult timp impreuna si au dezvoltat o viziune comuna in multe privinte , cred…
Pe de alta parte nu stiu ce sa spun cu Udrea, nu o voi vota clar de tot dar ma bucura ca vom avea doua femei candidate la prezidentiale, mi e pare ca este un semn ca ne indreptam catre ideea europeana si ne indepartam de tiparele de gandire balcanice sau ortodoxe.
Radu, prin modul in care a condus Clujul, cooptand la decizie societatea civila, si prin rezultatele obtinute, Boc este indubitabil un om de dreapta.
Chestia e ca exista un grup in PDL, Udrea, Boc si Falca.
Nu cred ca ai dreptate, Udrea sigur nu este din grup (si cred ca exista o anumita animozitate intre ea si Boc), pe de alta parte Falca cred ca e la doua capete…
Boc si Falca sunt 2 piese peste media PDL, care din cauza asta nu sunt rotite in angrenaj. Coana Udrea in cautare de sustinere si-a dat seama de asta si s-a folosit de pozitia ei privilegiata pe langa Basescu ca sa joace rolul de curea de transmisie.
Acuma chiar si Udrea, daca ar fi fost mai mult pe obtinere de rezultate si mai putin pe trambitarea succeselor viitoare, ar fi fost un politician remarcabil.
Pe Udrea am auzit-o de cateva ori, este articulata, vorbeste bine si la obiect si in opinia mea este mult peste media politicianului roman.
Cred insa ca ar fi trebuit sa isi ia o distanta mai mare fata de familia Basescu, i-at fi fost mai benefica distantarea decat ii este acum apropierea…
Ieri am vorbit despre Boc, o figura ramasa fara busola alta decat cordonul ombilical ce-l leaga de Basescu, azi vorbesc despre Cacarau, o alta figura trista care nu a avut si nu are nici cea mai vaga idee ce inseamna separatia puterilor in stat.
Cacarau a dat ieri un interviu la Realitatea parca in care, pleascaindu-si buzele in stil propriu care ar trebui sa lase impresia profunzimii panseurilor sale, dar nu demonstreaza decat ca-i place sa se auda, a demonstrat ca episodul loviturii de stat din urma cu doi ani nu a fost o intamplare ci se datoreaza faptului ca el nu intelege deloc cum functioneaza un stat de drept.
Conform teoriei lui Cacarau daca niste oameni, in speta Gadea, Badea & Co. spun zi de zi si ceas de ceas ca Voiculescu e detinut politic, atunci statul e responsabil sa se pronunte daca intr-adevar procesul a fost politic. Cacarau elaboreaza pe urma si ne explica ce jale ar fi daca procesul ar fi fost politic si cum vinovatul principal ar fi Ponta si guvernul lui.
Eu tin sa-i transmit repetentului Cacarau ca a fost lasat repetent pe buna dreptatepentru ca e u idiot incorigibil. Daca ar fi citit Constitutia pe care vroia sa o modifice macar o data ar fi observat ca Justitia, in speta tribunalele, nu au nimic de-a face, ierarhic sau altfel, cu Ministrul Justitiei sau cu Ponta. Pe urma ar fi aflat ca Gadea, Badea & Co. nu apar in sus-numita Constitutie, nu sunt juratii supremi, si procesele nici nu se judeca, nici nu se infirma nici nu se confirma la A3. Opinia lui Gadea valoreaza la fel de mult cat a mea, diferenta e ca el are o portavoce mult mai mare, dar din cate stiu eu nu ei decid ce procese ar trebui rejudecate sau reanalizate.
In final ii amintesc lui Cacarau ca justitia romaneasca permite doua cai extraordinare de atac al recursului in cazul Voiculescu, la ICCJ bineinteles si nu la A3, cai care sunt folosite de avocatii lui Voiculescu, care se vor materializa in procese, dar care vor fi judecate nu pentru ca asa spune A3, si nu conform logicii A3, ci pentru ca asa spune Constitutia si legea romana. Dupa care acelasi Voiculescu se va putea adresa si la CEDO, iarasi pentru ca are dreptul asta, nu pentru ca zbiara Gadea sau pentru ca Gadea considera ca judecatorii sunt imbecili.
Se aude Cacarau ? Exista o Constitutie, exista niste legi, ce spune A3 a fost, este si trebuie sa ramana in continuare fara nici o consecinta judiciara. Da? Tot asa cum suspendarea presedintelui oricare ar fi el in absenta constatarii de CC a unor incalcari grave ale Constitutiei, a fost, este si va fi o lovitura de stat. Chiar daca A3 racneste altceva, pur si simplu pentru ca asa zice CONSTITUTIA !
Live text Traian Basescu: “L-am sustinut pe Diaconescu cat a fost candidatul PMP. Acum Udrea a candidata PMP si o sustin pe ea”.
Live text de la Radu: Te-n pizda ma-ti ! Cu cratima !
Faza 1:
Monica Macovei declarandu-se independenta ii astupa culoarul lui Diaconescu, un candidat de aceeasi factura, “civica, stat de drept, civilizata”. Lui Blaga ii convine sufocarea PMP.
Un calcul simplu ii arata EU ca nu poate castiga alegerile cu jumatate din voturile gruparii “civica, stat de drept, civilizata”.
Faza 2
Elena Udrea merge “full retard”, pardon “full politician”. Taie coada pisicii, face un partid politic clasic. Se bazeaza pe ideea ca un numar mic de politicieni f buni (Basescu, EU, Boc) poate avea o performanta electorala mai buna decat gruparea “civica, stat de drept, civilizata”.
Boc li se alatura pentru ca acolo se simte el bine (la congresul de fuziune PNL-PDL nici nu a venit).
Ramane de vazut daca gruparea “civica, stat de drept, civilizata”, lasata-n drum, e capabila de auto-organizare. Situatia nu este iremediabila pt ca are deja un candidat potrivit inscris in cursa pentru prezidentiale: Monica Macovei.
Trebuie remarcat ca atat timp cat Udrea este in cursa, Iohannis scapa de asocierea cu imaginea lui Basescu, ceea ce ii convine de minune. Nu stiu daca Udrea este “iepurele”, dar ar putea fi. Are nervii, tupeul si alte elemente necesare pentru a-l uza bine pe Ponta, care in plus vine din pozitia de Prim Ministru si ii va fi greu sa dea vina pe altcineva pentru gugumaniile care i se vor pune in fata, oricat va incerca si oricat de bine stie sa minta.
Sa ne amintim ca Basescu a declarat ca isi face o misiune din a-l impiedica pe Ponta sa ajunga Presedinte si ca acelasi Basescu si-a dovedit deja talentul in bataliile electorale.
Cred ca Radu se pripeste mai sus, si cred ca ceea ce se intampla este mai curand o miscare de sacrificiu gandita.
athos, me not like pentru ca eu fac parte din gruparea “civica, stat de drept, civilizata”. Mi-ar placea sa adaug la asta si “capitalista”. Este clar ca nici o solutie “lasati-va pe mainile lui” X nu este satisfacatoare si ca trebuie sa ne facem propria organizatie.
Basescu sa se sacrifice ? Am cafeaua in mana si o sa ma scuzi ca nu-mi permit sa rad ..
Mai degraba gestul de ieri al lui Basescu se aseamana cu cel al unui mafiot care a sarutat pe obraz pe cel care urmeaza sa moara. Nu ati avut impresia unui deja-vu ? “Petrica esti cel mai tare” va aminteste de ceva ? Udrea o sa ajunga la performanta lui Petre Roman in 2000, o sa ia jumatate din cat a luat PMP la europene ceea ce o sa-i permita Mariei Sale Basescu sa se aseze pe tronul (ala de la WC) PMP.
Basescu nu mai are nimic de oferit decat cel mult putin teatru prin tribunale pentru ca are si el scheletele lui. In rest Justitia o sa mearga prin judecatorii si procurorii care sunt deja, economia o sa mearga daca SUA si UE isi revin, daca nu – nu!, iar politic vorbind Romania o sa depaseasca ciuma psd-ista peste doi ani daca PDL si PNL se vor uni, daca nu – nu!