Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

 

Cum ar fi să citeşti în ziare:

„Dezvăluire şoc despre dArtagnan! Lui A.Dumas i-ar fi fost ruşine de gestul muşchetarului!”

Nu-i aşa că te-ai grăbi să citeşti articolul? Care va suna cam aşa: ”Ce credeţi că face dArtagnan exact acum, când scrie acest articol?! N-o să vă vină să credeţi: mănâncă o piersică! Celebrul muschetar, vestit pentru înclinaţiile sale bahice, pentru aplecarea spre chiolhanuri pantagruelice, îl face de râs pe gurmandul său creator comportându-se ca o adolescentă cu probleme de siluetă sau, şi mai rău, ca un vegetarian convins!” 

Ei, cum vi se pare ştirea? Dar titlul? Adevărată-i vorba că reclama este sufletul comerţului. Dacă n-ai ştire bombă, dacă n-ai eveniment, îl creezi! Important este titlul incitant.

Priviţi profesioniştii la treabă:

„Lovitură TERIBILĂ primită de SIMONA HALEP!! Anunţ OFICIAL al organizatorilor de la ROLAND GARROS.

Simona Halep a încasat un premiu de 825.000 de euro din partea organizatorilor turneului de la Roland Garros pentru calificarea în finală. Simona Halep nu va rămâne cu toată suma, urmând ca o parte importantă să fie achitată drept impozit. Conform organizatorilor de la Roland Garros, “sportivii care nu au reşedinţa în Franţa plătesc un impozit de 15% din suma câştigată”.”

Prin urmare teribila lovitură constă în plătirea unui impozit absolut normal. Bănuiesc că fiecare dintre noi trăim un adevărat asediu în fiecare zi, trăind terorizaţi de teribilele lovituri date de fisc. Sau probabil că e incredibil pentru autori faptul că mai există oameni care-şi plătesc impozitele.

Nu asimilezi bine şocanta ştire că apare una şi mai neaşteptată:”Se mărită Simona Halep? Anunţul făcut de mama campioanei.”

O fi având un prieten, te gândeşti, să vedem cum arată, dacă maică-sa e de acord! Din două vorbe te lămureşti că iar ţi-ai luat-o: ”Dupa finala de la Roland Garros, mama Simonei Halep mai are un singur dor: s-o vada pe fiica sa in rochie de mireasa! Dar Simona Halep n-are timp de iubiti. “Ii doresc o casnicie frumoasa”, spune totuşi mama Simonei Halep. Pana atunci, Simona merge la nunta fratelui ei inainte de turneul de la Wimbledon”

Ştirea asta ar putea semăna cu o altă bombă de presă: „Va lovi cometa Pământul? Anunţul făcut de un cunoscut om de ştiinţă.” Apoi citeşti: ”Cunoscutul om de ştiinţă John Smith anunţă că DA, este posibil ca în următorii cinci sute de ani o cometă să lovească Pământul. Până atunci să stăm liniştiţi, să mergem fiecare la joburile noastre.”
Când dau să plec de pe pagina virtuală îmi sare-n ochi un titlu ce se lăfăie imens:INCREDIBIL! CE A FĂCUT SOŢUL OANEI ROMAN în BISERICĂ. Toţi bărbaţii ar fi RUŞINAŢI!” Am intrat în panică!  Băi tată, ce-a făcut nebunul ăsta în biserică: şi-a scuipat nevasta, l-a bătut pe preot, a înjurat în sfântul locaş, s-a masturbat pe ascuns?! Citesc oripilat mai departe: „Oana Roman (38 de ani) şi Marius Elisei (29 de ani) şi-au unit destinele duminică în faţa lui Dumnezeu, la câteva luni după ce şi-au spus “da” şi în faţa ofiţerului stării civile. Vizibil emoţionaţi, mirii au fost extrem de eleganţi şi fericiţi, în timpul slujbei. Şi, dacă roşcata a reuşit să se ţină “bărbată” şi să nu plângă, aşa cum fac deseori miresele în ziua nunţii, ginerică a fost mai sensibil şi a lăsat să cadă câteva lacrimi.”
”…şi a lăsat să cadă câteva lacrimi”…Teribil, într-adevăr!!

Următoare ştire bombă o citesc însă relaxat: „ŞOC la nunta Oanei Roman! Ce s-a ÎNTÂMPLAT între MIOARA ROMAN şi PETRE ROMAN!”

Ei, voi ce credeţi că s-a întâmpla? S-au bătut? S-au înjunghiat? S-au porcăit? S-au iubit prin boscheţi? Nici pomeneală…pur şi simplu s-au întâlnit! Acesta-i tot „şocul”: ” Prima care a sosit la biserică a fost Mioara Roman şi, la interval de doar un minut, şi fostul soţ, Petre Roman, mama Oanei dând practic nas în nas cu el, la intrarea pe vastul domeniu.”

Deci asta-i, domle, trebuie titlu, altfel nu vinzi!

Aşa probabil s-a gândit şi Călin Popescu Tăriceanu după ce Ponta i-a dat ultimatum:” Mai vrei scaunul acela de Preşedinte la Senat? Atunci fă bine şi şi învie mortul USL”. Iar omul s-a conformat instant, constituind un grup cu o denumire ŞOC: „ Grupul de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale”! Tare, frate, se cutremură înaintaşii liberali, iar urmaşii lor fug degrabă ruşinaţi la Mecca liberalismului pur, coordonat de Ponta şi Dragnea. Ca şi în titlurile de mai sus, afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul! Cine face parte din grupul de susţinere? Păi liberalii din tată-n fiu Mihai Stănişoară, venit în PNL în 2013, fost fruntaş PDL, Daniel Barbu, penelist de 2 ani, Ovidiu Silaghi, proaspăt deputat PSD. Mai sunt nişte personaje, unele căutate de DNA, altele iremediabil îndrăgostite de Victor Ponta Însuşi.

Toţi ăştia strigă să nu lase liberalismul pe mâinile lui Băsescu, lucru destul de discutabil, de vreme ce PDLul cu care vor să se asocieze este la cuţite cu acesta, în vreme ce măreţul grup de iniţiativă se pregăteşte să-l depună trofeu la picioarele social democraţiei.

 

 

 

This entry was posted in General and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

53 Responses to Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

  1. Kain says:

    Cred ca ar fi bine sa selectezi inainte de la cine te informezi. De exemplu, cand vad cate un titlu “senzational” ii verific mai intai link-ul, daca incepe cu prosport, click, libertatea, spun pas automat. Pur si simplu e o pierdere importanta de timp, mai bine ma uit la desene animate decat sa stau sa filtrez mizeriile lor.

    • d'Artagnan says:

      Exemplele de mai sus au fost folosite în scop didactic, ca să spun aşa, nu mă interesează deloc ce face familia Roman. 🙂 Plasă am luat doar la ştirea cu Simona Halep!
      Mulţumesc pentru sugestie, oricum!

  2. Radu Humor says:

    Vezi, dacă nu citeşti tot ?!
    “Posibil mariaj între Ion Ţiriac şi Simona Halep !!!?”
    Primul a declarat că ar putea s-o manAGERIEZE ŞI PE EA AŞA CUM A FĂCUT 15 ANI CU bORIS bEKER !
    Deci management, nu mariaj !

  3. Isabel.A says:

    @D’Arti

    Simona Halep e o fata de toata isprava. Insa ne mai ocuâm de ea cand incepe Wimbledon-ul (lunea viitoare).
    Acuma e mai important de semnalat frumoasa pesederizarea care are loc la nivelul tarii in general si a unor institutii fundamentale in special cu complicitatea unora care sunt vazuti asa, niste geniii-ever-never-inlocuibile (Mugurel Isarescu, spre exemplu, a careui imagine se datoreaza in special faptului ca a INCHIS la toate furaciunile/falimentele din sistemul bancar in perioada 1990-2000 in special. Si ca a TACUT).
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17493055-bnr-fost-trasa-stanga-intra-voinea-gherghina-daianu-ies-cristi-popa-nicolae-danila-napoleon-pop.htm

    Eu cand am citit stirea de mai sus, m-am enervat, mai ales ca singurul profesionist de pe acolo, capabil sa stea la egalitate cu confrati de ai sai de prin UE, era Cristian Popa. Restul (chiar Daianu, un obosit oportunist in vesnica alergare dupa sinecuri) in frunte cu Dr. Bogdan Olteanu (cum naiba sa nu zici ceva de mama, cand se stie cum si-a luat asta doctoratul-in drept, nu in politici monetare), contabilul- cu pix chimic- dupa ureche Gherghina si contabilul-mai evoluat Florin Georgescu , deci restul nu au ce cauta in CA al unei Banci Nationale din Europa, fie ea si a Romaniei.

    Despre celelalte stiri de azi (cu Duicu, etc) nu mai vorbesc, ca ma “ia cu nervii” 😀

    @Mai Raducu H,

    Am citit o aberatie mare cat mintea ta patetica despre o comunitate evreiasca din nu stiu ce orasel de provincie-cel in care stai tu, probabil, din capatul dulcei Moldove.
    Am o perioada extrem, dar extrem de ocupata in care trebuie sa gandesc mult, caci am de facut multa analiza previzionala. Dar promit ca revin destul de rapid pe subiect ca sa vezi si tu, mai Raducu, ce minte patetica ai, cum am mai spus, dar mai ales in ce hal de lipsa de documentare te afli. Revin cu date, cifre, etc. Stay tunned 😀

  4. Kain says:

    Stiti pe ala cu barba imbracat in alb, era tacsu’! scoate o bata alba, trafalete frate!
    woosh! woosh! + uri pe toti peretii.
    Da’ e trafalete numai pentru neinitiati, mucosii astia de rand nu pot patrunde tainele sacre. Cei care pot sunt burtosii imbracati in cearceafuri, care pun plusuri(+) pe toate gardurile, pentru o suma modica… plusurile alea costa nu sunt laic-uri.
    http://www.gandul.info/stiri/ce-este-in-realitate-trafaletul-patriarhului-daniel-mesajul-bisericii-ortodoxe-pentru-neinitiatii-care-habar-n-au-in-ce-consta-slujba-de-sfintire-12772754

    • d'Artagnan says:

      Pe cine nu ai la inimă: pe Patriarh sau pe Biserica ortodoxă?! 🙂

      • Kain says:

        In special pe Patriarh, de departe un personaj “afacerist”.
        Nu sunt de acord cu Biserica Ortodoxa in general, dogma lor se bazeaza pe minciuna, Biblia. Nu ai voie sa faci aia, nu ai voie sa faci pe cealalta, de ce? cate bate D-zeu. Si in ziua de astazi se macelaresc atatia prosti, fiindca au idei diferite, nu e nimic concret, unul crede ceva, altul alceva si asta e motiv suficient ca sa omori?
        Mai pana nu de mult, oameni cu idei revolutionare au fost arsi pe rug, bibiloteci intregi arse, de ce? cat “bine” au adus omenirii pe termen lung?
        Chiar daca sunt vehement impotriva Bisericii, trebuie sa spun ca am intalnit si oameni remarcabili, asa cu ideile lor fixe, oameni buni, moderati.
        Sunt doua persoane care au avut un rol important pentru mine.
        O baba, care ne strangea pe toti de la fotbalul dupa scoala, si facea un fel de ora de religie cu noi, pe vremea aceea nu era religia in scoli. Eu fiind o fire curioasa, m-a facut sa ma documentez, am citit Biblia(de fapt cateva versiuni, una de copii, si inca vreo doua). De la ea am ramas cu ideea ca risipa nu e buna, spunea ca “e pacat sa arunci si o coaja de paine”, i-am dat dreptate, m-a facut sa inteleg atunci cat de important e sa pretuim ce avem si folosim eficient resursele de care dispunem. O lectie de moderatie si eficienta.
        Un preot, profesor de religie, fire blanda si intelegatoare, a vazut ca suntem sceptici si nu a incercat sa ne impuna idei fara sustinere logica. Bine documentat, stia cat de gaunoasa si invechita e dogma, mereu incerca sa ne facem sa vedem si sa luam numai partea buna.
        Degeaba incerci sa imbraci o filozofie in lucruri bune daca miezul e o minciuna, care te tot incorseteaza. Ghidul meu moral nu e Biblia, e StarTrek.
        Nu am nevoie de “liniste sufleteasca”, nu multumesc!

        • Radu Humor says:

          Băi Cain tu mai mult Abel eşti. Sau, mă rog, ce-i vrea tu, dar nu mai bubui atât crezând că spargi liniştea cuiva. Unul ca tine, sigur că nu dă doi bani pe cele sfinte, dar cumpără la preţuri exorbitante tot ce poate lovi în ele!
          Şi să mai ştii ceva, vorba lui Petre Ţuţea că ortodoxia merge înainte mai mult cu babe precum cea care a reuşit să sădească până şi în mintea unuia ca tine, ceva principii, nu neaparat prin popime ( că nu toţi sunt preoţi).
          Ştiu de la un mare duhovnic al neamului că pentru a citi Biblia ai nevoie de o aşazisă dezlegare de la un preot , adică trebuie să fii pregătit într-un anume fel pentru a te aventura pe un asemenea teren spiritual.
          Altfel se întâmplă exact ceea ce s-a întâmplat cu unul ca tine :mrgreen:
          Pentru că şi prostia ( mai ales însoţită de falsă impresie de superioritate) naşte monştri !
          Care n-au nevoie nici de linişte sufletească, nici de Biblie !
          Sărman nebun, cum spunea Cineva 😉

          • Kain says:

            Nu mi-am dat seama ca iti pasa, Rad Humor.
            Cum iti susti afirmatia: “Băi Cain tu mai mult Abel eşti.”
            Abel era fiul cel bun , credincios, care nu punea intrebari. El muncea, nu gandea. Mai mult, fiind nesigur continui cu ” Sau, mă rog, ce-i vrea tu”, adica nu prea ai idee dar ai dat cu presupusul. Ce nu cunosti, umpli cu ce vrei tu.
            Cain e diferit de Kain, lumi distanta, nu intru in detalii aici, te poti informa singur daca alegi.
            Nu am cum sa sparg linistea ta, nimeni nu are cum.
            Omule, ai inteles bine ca nu dau doi bani pe cele sfinte, dar nu ai inteles celalata parte, eu spun ca nu trebuie sa lovesc in dogma, ca se bate singura, la fel ca Ponta. Tot ce iti trebuie, e sa sti sa citesti si sa faci o comparatie, sti tu cum e cu teza de doctorat… numai ca aici gasesti pasaje intregi care se contrazic. Stiu foarte multi credinciosi care merg la biserica, si pupa peste tot, de… trebuie sa fi atent sa nu le stai in cale cand pornesc pupatoarea ca sunt in mod semiautomat rad tot, dar ei nu au citit nici macar partial biblia. Uite un exemplu de la un clasic in viata: George Becali – „Mie nu-mi place să citesc, că-mi lăcrimează ochii, mă-nțelegi, mă dor ochii.”. Un adevarat izvor de entropie domnul Becali, hai sa mai culegem cate ceva din intelepciunea lui: http://ro.wikiquote.org/wiki/George_Becali.
            Lumea asta e si buna si rea, aceeasi baba, care a sadit acele principii scrise anterior, zicea ca e bine sa ne rugam in fiecare seara, sa mergem la biserica in fiecare saptamana, etc. Nu tot ce zice e neaparat litera de lege, eu am luat ce am considerat ca e bun, ce am vazut ca se poate aplica si de care pot beneficia, restul e… politica.
            Cu expresia “până şi în mintea unuia ca tine”, parca vrei sa spui ca eu as fi cumva mai greu de cap, asta fiindca eu nu adopt ideile majoritatii, cum sa iti spun mai Humor, si tu esti minoritar intr-un fel. Unele idei te pun in minoritate.
            Inteleg de la tine ca Bbilia nu e ce pare, ca pildele de acolo trebuie intelese intr-o anumita cheie? mai toleranta la aberatii si contradictii probabil. Atunci isi pierde calitatea de “carte de capatai”, devine opera de beletristica, un roman fantasy.
            Tu cand te uiti in oglinda vezi ingeri? suntem toti monstri cel putin intr-un fel, daca tu crezi ca refuz ideea Divinitatii si asta ma face prost sau mai prost, ai dreptate, sunt un monstru.
            Nu am nevoie sa fiu compatimit, pe cine ajuta?

        • Radu Humor says:

          “Si in ziua de astazi se macelaresc atatia prosti, fiindca au idei diferite, nu e nimic concret, unul crede ceva, altul alceva si asta e motiv suficient ca sa omori?”
          Dacă proştii ăia ar sta pe grămezi de găinaţ şi nu pe grămezi de bogăţii, mai ales petrol, crezi că pe deştepţii ăştia i-ar mai interesa în ce cred ?!
          Iar de măcelărit, dacă ai fii şi tu ceva mai deştept, ai observa că se ocupă cei din urmă. Care, vorba aia vor să fie cei dintâi.
          Îţi sună cunoscut ?
          Sau tu n-ai clopoţel, nebunel ?! 😳

          • Kain says:

            “Si in ziua de astazi se macelaresc atatia prosti, fiindca au idei diferite, nu e nimic concret, unul crede ceva, altul alceva si asta e motiv suficient ca sa omori?”
            La nivel global, sunt si in ziua de astazi foarte multe crime din motive de aprtenenta religioasa. Secolul trecut a fost cel in care omul s-a inaltat singur, de la sine putere, in vazduh, apoi in spatiu. A studiat cele mai adanci colturi ale Pamantului. In secoul nostru vom vedea misiuni cu echipaj uman catre celelalte planete ale sistemului solar si se prea poate catre primul soare diferit de al nostru. In timpurile acestea extraordinare inca sunt oameni care isi dau in cap pentru o idee. Majoritatea oemnilor cred ca D-zeu, Allah sau ce o mai fi, traieste in ceruri, Pamantul se invarte in jurul Soarelui, etc, cum ar fi daca unul mai destept ar da drumul la o tulpina mortala de virus, sa mai rareasca din prostime? Ar fi foarte eficient, dar minoritatea asta a omenilor inteligenti nu poate sa coboare acolo, sa ucida ca sa isi impuna o idee. Spui ca e vorba de bogatii, nu e adevarat mereu, sigur ca poate fi vorba si de bogatii, dar atunci nu crimele au la baza lacomia nu o diferenta in idei. Uite aici 10 atrocitati comise din cauza diferentelor de idei: http://istoriesicultura.ro/atrocitati-ale-religiei.html
            Om batran, imi spui mie ca ma cred superior, numai tu nu poti sa te vezi, ipocrizie curata.

            • Kain says:

              Erata:
              ” Pamantul se invarte in jurul Soarelui, ” corect e “Soarele se invarte in jurul Pamantului”.
              “dar atunci nu crimele au la baza lacomia” corect e “dar atunci crimele au la baza lacomia”
              Errare humanum est.

  5. Radu says:

    Isabelle,

    Stau si ma gandesc ce as fi facut eu daca eram in Parlament si mi s-ar fi cerut sa votez CA al Bancii Nationale. Stiam ca tu si Pierre nu il apreciati in mod deosebit pe Isarescu, dar nici nu ati aratat niste motive clare, dincolo de orice dubiu, ca nu ar fi persoana potrivita, sau mai degraba, ca altcineva ar fi mai potrivit. Ca a inchis sau nu ochii in anii 1990-2000 e mai putin relevant azi, ce e important e daca va fi la inaltimea asteptarilor pentru Romania anului 2015.
    De departe mi se pare ca omul si-a indeplinit atributiile. Nu neaparat in mod stralucit, dar si-a facut treaba, cel putin din 2000 incoace. Inflatia e sub control, tara a trecut prin criza fara falimente dramatice, omul s-a tinut pe cat posibil in afara politicii desi multi i-au cerut sa se implice direct, ceea ce n-ar fi fost OK pentru guvernatorul Bancii Nationale. De ce sa-l schimbi, si mai ales cu cine ? Nu e nici o problema daca guvernatorul Bancii Nationale nu e cel mai bun profesionist din breasla, nu cred ca asta e rolul liderilor. Si nici nu cred ca se intalneste cu omologii lui sa discute detalii tehnice. Daca Cristian Popa e un profesionist bun si lucreaza pentru Isarescu e OK, nu ? Mugurel mai mult trebuie sa stie sa taie panglici, sa promoveze profesionalismul printre angajatii lui si sa stie sa refuze politicos influenta politicului in deciziile Bancii. Nimeni nu se asteapta sa fie el creierul din spatele deciziilor Bancii Nationale, nu ?

    • d'Artagnan says:

      ”Mugurel mai mult trebuie sa stie sa taie panglici, sa promoveze profesionalismul printre angajatii lui si sa stie sa refuze politicos influenta politicului in deciziile Bancii.”
      Păi tocmai asta-i problema, nu poate să refuze imixtiunea politică, nu are niciun cuvânt de spus, prin urmare nu poate, văd, să promoveze profesionalismul câtă vreme toate numele au fost impuse de partide, în speță de PSD.

      • Radu says:

        La BNR treaba nu merge datorita lui Mugurel sau a celorlalti votati de Parlament (cum era Bogdan Olteanu, nu stiu daca mai este). Parazitii nu pot fi eliminati decat de alti paraziti, nu asta e problema, important e ca parazitii sau cei care i-au numit sa nu interfere cu buna functionare la nivelele mai de jos, unde adevarata treaba se face. Si nici sa se ajunga ca deciziile cheie sa se ia in functie de dorintele de moment ale vreunui partid. Culmea e ca eu cred ca Mugurel si-a dovedit independenta cand l-a refuzat politicos pe Basescu, cand nu a acceptat sa devina premier. Chiar daca eu personal as fi vrut sa-l vad premier atunci, dar daca ar fi acceptat astazi nu mai putea fi guvernator.
        Daca esti de acord cu metafora asta a parazitilor cu care trebuie sa inveti sa traiesti ca de disparut nu vor disparea, atunci vei fi de acord si cu ideea de a nu incerca sa bagi antibiotice prea puternice fara sa ai absoluta nevoie: risti sa-i omori pe astia care te lasa sa traiesti si sa le dai sansa sa supravietuiasca altora care te omoara.

        • pierre says:

          @Radu,

          nu stiu daca asta ma deranjeaza cel mai mult, respectiv politizarea asta bezmetica a tot ce misca in tara asta…in fond,culmea politizarii BNR a fost atinsa acum 5 ani, la numirea unui puber economic la carma BNR, Olteanu de la liberali.Si la ce altceva te poti astepta de la PSD ? Apropo, Olteanu si-a pastrat postul si acum…Ce ma enerveaza cel mai mult este glorificarea asta imbecila a marelui bancher Isarescu, a celui fara de care chipurile nu se poate.Dupa parerea mea,urmeaza alti 5 ani de stagnare economica si subdezvoltare bancara in Romania.

          • Radu says:

            Hm, hm ! “..alti cinci ani de stagnare econmica…” Poti sa-mi dai exemplu de cinci ani de ne-stagnare economica si ne-subdezvoltare bancara in Romania ? Cand a fost altfel ? Romania e ca un elev mediocru spre corigent care-si taraie bracinarii prin scoala europeana de mai bine de un secol. Ar fi culmea sa-i punem meditator de olimpici, daca taica-su are fix ambitiile si ingamfarea oierului Becali o sa-i dea un cap in gura in direct la televizor si aici o sa se termine. E loc de mult mai rau, ia sa vezi ce-ar iesi daca ar putea electoratul roman sa-l inlocuiasca pe Mugurel cam cu ce i-ar fata mintea lui Radu Humor !

            • pierre says:

              Dupa 90′ nu pot, ca mereu a “guvernat” Isarescu. 🙂
              Da’ mai da-i incolo pe toti, am vazut in seara asta cel mai frumos meci de pana acum la Mondiale, Mexic-Brazilia.Superb !

    • Isabel.A says:

      Un raspuns scurt pentru ca ma asteapta un munte de lucruri de rezolvat inca pe ziua aceasta (sh….t).
      Spui ” Ca a inchis sau nu ochii in anii 1990-2000 e mai putin relevant azi, ce e important e daca va fi la inaltimea asteptarilor pentru Romania anului 2015″

      Ba e foarte relevant, draga Radu. Foarte, foarte relevant fie si pentru doua lucruri:
      a) datorita complicitatilor manifestate de Isarescu in perioada mai sus amintita s-au pierdut (a se citi FURA) bani multi, multi de tot. Din buzunarul tuturor romanilor (vezi Bancorex, dar si altele, in care fie cetatenii au platit individual prin banii pierduti fie a platit bugetul de stat, deci tot cetatenii.
      b) datorita “capacitatilor” si complicitatilor lui Isarescu, in Romania, spre deosebire de Polonia (dar si de Cehia, Ungaria) capitalul autohton este extrem de putin reprezentat. O fi de bine, o fi de rau. Eu zic ca e de foarte rau.
      c) Uita-te si tu aici
      http://www.nbp.pl/homen.aspx?c=/ascx/subgen.ascx&navid=5019
      Vezi ce CV are presedintele Bancii nationale Poloneze (lucrari stiintifice publicate: vaaai, ce cum se poate asa ceva?!), ce CV-uri au membrii Consiliului de Politica Monetara, pe unde au lucrat, etc.
      Si uita-te si la rubrica “Research and Conferences” si vezi ce publica Banca Nationala a Poloniei si apoi ce publica BNR.

      Eu zic ca de-aia e Polonia cum este: pentru ca, printre altele, presedintele Bancii Nationale taie panglici, nu se baga in politica si e inconjurat de politruci gen contabili cu pix dupa ureche si/sau “doctori” in drept.
      Hai ca Romania e o tara misto.

      • Isabel.A says:

        erata ” (…) spre deosebire de Polonia (dar si de Cehia, Ungaria) capitalul autohton este extrem de putin reprezentat” in sistemul BANCAR.

      • Radu says:

        Isabelle,

        Romania nu a fost niciodata in liga cu Polonia. Noi am jucat in Divizia C, Polonia in B. Electoratul roman e imatur si joaca in divizia C, politicienii si guvernele romanesti sunt deasemeni in C, unii sunt hoti de-a dreptul si trebuie retrogradati in D. Mugurel nu e hot, cel putin nu unul dovedit; poate ca n-a fost erou in anii ’90-2000, dar joaca bine dupa parerea mea pentru ambitia si nevoile romanului de rand.

        • Isabel.A says:

          Draga Radu,

          Mi-ai dat un argument, scuze, neadecvat. Total neadecvat. Daca tarisoara joaca in liga C , atunci trebuie ca gandirea, abordarea, sa ramana vesnica de Liga C? Cam asta spui tu.
          Eu NU am spus ca e hot, am spus ca e COMPLICE: e altceva, nu crezi? A inchis ochii la ticalosii si pentru asta trebuie recompensat cu un manadt de guvernator pe viata? Cam asta spui tu. Ca sa fac o paralela, unul a asistat o data la un viol, nu a intervenit si nici nu l-a denuntat. Cei care au facut violul il pun in functia de, sa-i spunem, Ministru al Justiei, omul e nici prea-prea, nici foarte-foarte si ramane acolo vreo 5 mandate. Pentru ca , nu-i asa, e bun.
          Polonia este unde este pentru ca este o meritocratie in primul rand. Si pentru ca, virgula, comportamente ticaloase ca in Romania exista si acolo, dar ele nu sunt atat de numeroase. De fapt, sunt mai putin numeroase. Eu am cunoscut/lucrat cu polonezi (cativa): toti aveau in comun o etica a muncii formidabila, pe care nu am intalnit-o in Romania: lucrau cu extraordinara dedicatie (spre deosebire de mine :D), si se vedea ca asta venea nu din constrangere, ci din educatie. Intr-o masura, m-am auto-educat si eu “furand” de la ei.

          Da-mi un argument valabil pentru care “omul care vorbeste prost si rar” trebuie sa ramana in aceasta functie atat de mult timp. Nici macar argumentul cu inflatia nu tine: ce naiba, Romania a cunoscut rate de inflatie foarte mari, sub aceeasi mareata obladuire. Si nici acum, in “camasa de forta” (ca sa il citez pe Thomas Friedman, vezi “The Lexus and the Olive Tree”) a Pactului Fiscal, nu reuseste sa isi respecte tinta. Despre ce vorbim, deci? 😀

        • Isabel.A says:

          Tot pe linia argumentului tau, ca totdeauna Romania a fost prin liga C (eu nu ma identific deloc, deloc, cu aceasta idee, pentru ca totdeauna am privit “upwards” :D), eu zic ca mai bine s-ar compara si ar imprumuta institutii, valori, mod de functionare de prin Kazahstan, Albania, Belarus, nu stiu, tari din astea…Pai nu ? : pe principiul daca intotdeauna am fost bou, sarac si ignorant, de ce sa nu raman mereu asa?

          • Radu Humor says:

            Tu, care le ştii pe toate ai habar cum se trăieşte acum în Albania ?!
            N-ai de unde să ştii, că ăia nu şi-au făcut de lucru cu alde voi : FMI, BM sau BCE .

            • Isabel.A says:

              Pai, cam asta trebuie sa fac, sa stii, altfel mor de foame: sa stiu multe lucruri. Intelegi ?
              In alta ordine de idei, daca tot fac greseala sa te bag in seama si sa mai dau de lucru mintii tale ceele patetice, ei bine, nu stiu cum se traieste in mod direct. Am insa un coleg albanez, plecat din acea tara de la 10 ani cu familia si traind in Occident de vreo 20. Ei bine, tipului respectiv i s-a propus inclusiv o functie politica in tara de origine (pe langa ca e foarte educat in sens de educatie formala-diplome, doctorat, etc, e si foarte frumusel, distins, vorbitor de doua limbi straine, etc; deci ar fi o buna achizitie). Ei bine, tipul a refuzat, prefera deocamdata sa stea aici, sa lucreze normal, desi poate daca ar (fi) accepta oferta ar fi castigat muult mai bine. Spun “poate”, deci las loc de dubiu.

              Cum ar fi castigat mai bine? Pai foarte simplu, Albania e o tara hyper corupta, cu o economie informala de peste 50 la suta din GDP (enorm). Romania, din punctul asta de vedere, pare o luminitza deja. Colegul asta al meu a spus, pe de alta parte, ca lasa o usa deschisa : in sensul ca, daca lucrurile se vor imbunatati semnificativ dpdv al combaterii coruptiei, al schimbarii mentalitatii, ar putea accepta o astfel de oferta-e o oferta deschisa, ca tipul este si ar fi un “asset”. Argumentul lui principal este ca, din punct de vedere al mentalitatii, al sistemului de valori (spaga, spaga, spaga, etc) nu se poate inca adapta acolo (are familie acolo, merge cel putin o data pe an, deci stie realitatea din teren).
              Da’ tu, mai Raducu, stii cum se traieste pe acolo? Ai fost macar acolo? (nu ca turist). Ai stat in Albania, macar si vreo 2-3 saptamani si te-ai blenduit cu localnicii?

              • Radu Humor says:

                Colegul ăla al tău, pot pune pariu că nu se va mai întoarce în Albania !
                Pentru că asemenea unora dintre voi, a fost înregimentat de acum în cohortele recrutate de serviciile străine, punându-şi propriile servicii în slujba altora 😉
                Şi în Albania, mai mult ca în România, acest fapt este nu numai de neiertat, ci şi pedepsit ca atare !
                P.S.
                Dacă nu-ţi imaginezi cum a ajuns colegul tău să guste mieroasa democraţie din borcanul occidental, la al cărui fund se află, din păcate aceeeaşi materie primă ce hrăneşte de când lumea propaganda, de orice fel ( că doar are la bază aceleaşi minţi bolnave ) află că n-a ales libertatea plecând legal dintr-o Albanie vu un regim politic foarte asemănător
                celui din România.
                Numai că acum Albania este mult înaintea noastră, deoarece acolo Mafia are o puternică componentă naţională, care pedepseşte prompt trădările !
                Nu ca la noi , unde-i invers !

                • Isabel.A says:

                  Raducu,

                  Azi am fost plecata fix 18 ore (de acasa :D). Dupa o zi in care am discutat in proportie de 80 la suta numai lucruri serioase si complexe, etc., mesajul tau de mai sus m-a facut sa rad cu lacrimi aproape. E undeva si din cauza oboselii. Dar am descoperit un lucru astfel: tu esti picatura mea de umor, mai Raducu… Cand citesc mesajele tale rad. Uneori si cu lacrimi 😀 Asa ca keep going, Raducu. Nu te lasa 😀

                  PS: Oferta politica i-a fost facuta colegului meu decatre cineva care e din acelasi trib, pardon familie cu el (cum altfel? ca asa-i pe la ei, ca si pe la romanasi). De aia e deschisa (adica il asteapta :D). Numai ca el e multumit deocamdata cu viata pe care o are acum (trai decent, mediu stimulant, servicii publice de calitate, etc).
                  Si ca sa vezi iar ce minte ai-vezi ca sunt dragutza cu tine si nu te jignesc-afla ca el e chiar un admirator al Romanei: am aflat lucruri foarte interesante de la el despre contributia romanilor la faurirea statului albanez, despre cum imnul albanez este de fapt o melodie romaneasca, etc. Culmea, vandut “agenturilor” asa cum e, un strain care a vizitat o singura data Romania, e atasat emotional de aceasta tara. Saptamana viitoare, cand il intalnesc ca sa terminam ceva , am sa-i spun “Ce faci, bai, agentule vandut? ”

                  Si inca ceva: Raducu, da’ tu matematica stii? Eu am zis clar ca el traieste de vreo 20 de ani in Occident -nu stiu exact cate luni dupa 20 : 3,6,9, 12. dar comunismul a cazut in 1991 in Albania, Raducu. Daca scazi, ia zi, ce iti da? Iti mai da perioada cu comunisti sau fara? 😀

  6. Radu Humor says:

    Bag samă că Mugurel este bun şi nici că are înlocuitor, pentru că, spre deosebire de alţi bancheri s-a dovedit că ne-a lăsat pielea pe noi şi nu ne-a pus-o încă pe băţ 😉
    Oricum, după vreo 30 de ani de bancher(diti)ism, dacă nu va intra el în Cartea Recordurilor, vom intra noi, românii, la capitolul “proştii proştilor” :mrgreen:
    Sau mă rog “naivii, naivilor”…. Că văd că pe aici sunt şi de unii şi de alţii 😉

  7. Radu Humor says:

    De 60 de ani un bătrân mergea zilnic la Zidul Plângerii din Ierusalim. Despre acest bătrân aude şi o reporteră şi se hotărăste să-i ia un interviu. Ajunge ea la Zid şi află care este bătrânul. După 45 de minute bătrânul îşi termină rugăciunea şi reportera îl abordează pentru a-i lua interviul.
    – Scuzaţi-mă, eu sunt reporteră la CNN şi mă numesc Isabel.A. Dvs. cum vă numiţi?
    – Moritz Fishbein.
    – De când veniţi la Zidul Plângerii?
    – Aproximativ de 60 de ani.
    – De 60 de ani! Şi pentru ce vă rugaţi?
    – Mă rog ca evreii, creştinii şi musulmanii să trăiască în pace. Mă rog să nu mai fie războaie şi să dispară ura dintre oameni. Mă rog să nu mai fie foamete nicăieri în lume.
    – Şi ce simţiţi după 60 de ani?
    – Parcă aş vorbi la pereţi…

  8. Radu Humor says:

    Banii
    Moşe, un tip vesel de felul lui, părea în dimineaţa aceea mohorât şi supărat.
    “Ce-i cu tine”, îl întrebă Şloime, “ai necazuri?”
    “Nevastă-mea, Isabela”, se plânse Moşe. “Toată ziua îmi cere bani”.
    “Dar ce face cu atâţia bani?” – se miră Şloime.
    “De unde vrei să ştiu”, răspunse Moşe. “Până acum nu i-am dat nici un şfanţ”.
    ————————————————-

  9. Radu says:

    Isabelle,

    Eu nu cred ca tarile pot face salturi dramatice. Oamenii da, de asta am plecat din Romania, dar o tara intreaga nu. Orice s-ar spune Romania a fost intotdeauna cel putin cu o generatie in urma Poloniei. Si cu cel putin doua in urma Europei de Vest. Nu prea vad cum ar putea Romania sa arda etapele. Oricat de mult mi-as dori sa se produca vreun miracol, n-as fi sincer daca as spune ca e probabil ca peste 20 sau 40 de ani Romania sa nu mai fie la coada tarilor din actuala UE.

  10. Isabel.A says:

    Ba se pot produce salturi chiar si pe termen scurt. Doua exemple de extraordinar succes: Coreea de Sud si Finlanda. Sau Japonia dupa WWII.
    Dar tot NU mi-ai dat argumentul(e) de ce patronul pensiunii ‘Marul’ trebuie sa se occupe pe viata de politica monetara a Romaniei.
    In alta ordine de idei citeste articolul din Gandul de azi despre doctoratul copy paste al lui Duicu. Eu sunt intre doua deplasari-in orase dif.e dificil sa dau linkul caci scriu pe telefon

      • Radu says:

        De la venirea la putere a comunistilor in 1947 si pana azi Romania si-a distrus cu buna stiinta elitele academice. Mai intai au fost eliminati de la catedra cei care nu aveau “origini sanatoase”, ca Blaga, in urma lor venind aplaudacii de profesie precum nulitatile cacacioase pe care i-am studiat in gimnaziu si care cantau ode comunistilor precum Beniuc si Jebeleanu, altii. A urmat impostura totala cu Ceauseasca devenita academician, cu doctoratul si publicatiile facute de altii in timp ce orice avansare in sistemul universitar romanesc a fost inghetata pana in ’89. A urmat si urmeaza in continuare etapa de democratizare a imposturii, cu zeci sau sute de doctorate si diplome de licenta date pe bani / favoruri / santaj. Duicu e mic copil, chiar cred ca se intreaba de ce il au pe el in vizor; nu e exclus sa fie un santaj ceva. Dar sa ai o fosta numarul doi in partid si stat devenita din spalatoreasa direct academician doctor inginer, savant de renume mondial, pe urma sa ai un prim-ministru profesor universitar de drept indrumandu-si elevul cum sa copie lucrarea de doctorat din publicatiile altora, ca pana la urma sa ai plagiatorul dovedit devenit prim-ministru si el si cu sperante la presedentie, asta e demn de cartea recordurilor. Si ce-i mai grav e ca romanului de rand nu-i pasa. S-a obisnuit cu hotii ca tiganul cu scanteia, nu are nici cea mai vaga idee despre ce inseamna cinste, considera ca e normal ca la Universitate lucrarile de doctorat sa fie copiate, doar e si asta un efort, nu ?

        • Observator says:

          Dar de astia de care vorbește Vintilă Mihăilescu ce spuneti?

          http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/baronii-cunoasterii

          • Isabel.A says:

            Dar tu ce parere ai?
            Foarte rar ti-am vazut pareri exprimate pe un subiect, mai ales pe unul sensibil-cu exceptia parerii foarte favorabile despre patronul pensiunii “Marul SA”, of course. Sau celei negative despre calaul justiei romane, TB si iarasi celei foarte pozitive despre prof. Adrian Nastase (conducatorul de doctorat al lui Victor Viorel, sa nu scapam din vedere).
            No offence, nu e rautate in intrebarea mea, doar curiozitate 😀

            • Observator says:

              Draga mea, Isabel, incerc sa-mi cunosc lungul nasului si de aceea cand postez un link către un articol scris de cineva cu mult mai multe cunoștințe decat mine pe tema ma abțin. Bineinteles ca am fost de acord cu ce spune omu’, altfel l-as fi combătut.

              Draga mea, stiu ca e mai apetisant doctoratul lui Duicu sau al altui imbuibat ce cu siguranță l-a obținut tot prin vreun copy and paste, insa pentru a schimba ceva eu zic sa încercam sa ajungem la cauza si sa lăsam toată gasca asta de paduchi dornici de a fi in frunte.

              Nu doar clasa politica distruge Romania, poporul roman se autodistruge prin menținerea unei societăți bolnave la toate nivelurile. Si daca o sa schimbam politicienii actuali cu intelectuali get beget, in frunte vor fi cei despre care se vorbește in link.

              Apropo, stiu ca iti placeau trimiterile la Miorita:-). Am citit pe undeva ca ceea ce surprinde aceasta balada cel mai bine din specificul romanului nu e niciun caracter fatalist. Departe de a fi romanul fatalist si departe de a se prezenta in balada asa ceva. S-a facut doar o deturnare de sens. Esența e alta: eliminarea comparației; eliminarea celui mai bun, nu învingerea lui, ci eliminarea.

              Despre asta-i vorba si in linkul pus de mine. Au grija cei unși sa-i distrugă pe ceilalți de mai jos daca-i simt competitivi ca sa nu le ia jucăriile. Si noua, romanilor, ne place asta. Juisam cand mai făcea TB o nefacuta de acest tip ca sa revin si la o tema draga.

              • Isabel.A says:

                E o vorba din popor “speak for your yourself” 😀

                Asta cu cat le place “romanilor” sa isi elimine competitia si sa se inconjoare de prosti ca se se mentina buricul pamantului, cu toata sinceritatea din lume, nu ma caracterizeaza. Ba, din contra, as putea spune ca a fost unul dintre motivele importante pentru care am plecat: pana la urma, cu cateva compromisuri (pentru cei mai multi normale, pentru mine greu de facut-pana la inacceptabile), as fi putut rezolva cu partea materiala si mi-ar fi fost mai mult decat bine: fata standardele societatii romanesti de atunci. Mi-am dorit, enorm, enorm, sa ma parte de un mediu stimulant si competitiv, care sa ma incurajeze, sa-mi dezvolte potentialul si sa ma faca sa evoluez. Era chiar mai important decat partea materiala. Pana la urma, l-am avut/il am.

                Cat despre faza cu juisatul intelectual la “nefacutele” lui TB, in cazul acesta I speak for yourself: nu am am avut orgasme intelectuale in fata “victoriilor” Justitiei, dar pentru ca intru-un moment al existentei mele am perceput din inside o parte din magnitudinea coruptiei si ticalosiei clasei politice romanesti, sentimentul meu a fost si este unul de usurare ca se mai face CURATENIE. Ca se baga unii pe altii la inchisoare (stanga cu dreapta, dreapta cu stanga) putin imi pasa, zau. Important este ca se face curatenie.

                PS: Just for info, cred ca este foarte, foarte grava situatia in care sunt nu numai Mircea Basescu, dar si prezidentiabilul sau frate. Inca nu inclin pentru ca TB sa demisioneze, dar situatia trebuie clarifucata rapid.

              • Isabel.A says:

                Si inca ceva 😀
                Sa stii ca “Miorita” ramane totusi o balada a fatalitatii, chira si in interpretarea care privilegiaza eliminarea competitiei. Pentru ca, pana la urma, eliminarea competitiei prin mijloace unfair, care incalca regulile competitiei, tot o fatalitate este. Si cu consecinte mult mai importante decat cele privind strict o persoana.

  11. Radu says:

    Isabelle,

    Exista si exceptii. Sunt atat de rare incat poti sa le spui miracole …
    Sunt de acord cu tine ca Isarescu a domnit cam mult la BNR, dar spre deosebire de tine
    l-as vota ca PM sau presedinte de acum inainte. Intrebarea corecta nu e care-i sunt meritele
    ce l-ar face sa conduca pe viata BNR si/sau o alta institutie de stat ci mai degraba cu cine ar fi in competitie pentru functiile astea si daca altii pe lista scurta ar face o treaba mai buna decat el.
    Cine mai era in carti pentru BNR la modul realist ? Numirea e facuta de Parlament, e o numire politica, e clar ca trebuia sa fie o persoana cunoscuta in PSD, nu neaparat membru al partidului, dar macar sa nu fie un ghimpe in ochi. Stii pe altcineva mai bun ca Isarescu care indeplineste conditiile ? Ca loc de mai rau e suficient !
    Daca actuala ministra a economiei va continua pana in 2016 cu rezultate acceptabile va fi posibil ca PSD s-o propuna la BNR peste vreo sase ani cand se va mai discuta de BNR. Si poate va avea si guvernatorul BNR un CV comparabil cu cel al Poloniei. Astazi insa, pe cine ? Dam cu banul, un ilustru necunoscut si netestat ?

    • Isabel.A says:

      Da’ de ce trebuie sa stiu eu pe cineva “mai bun” ca “Marul SA” ? Ce, e treaba mea? 😀
      Dar Petrescu Ioana (doamna aceea care spunea ca problema majora a colectarii insuficiente la buget o reprezinta nefiscalizarea usturoiului din piata si faptul ca taranii nu dau bonuri fiscale; de marea evaziune fiscala patronata politic nu a auzit) cum a fost adusa si pusa ministru de finante “fara sa o stie PSD?”

      La faza cu Petrescu Ioana viitor guvernator BNR iar nu te-ai potrivit 😀 Pai duduia aia e pierduta, dear Radu (ca sa fiu eleganta). I-am vazut cateva iesiri publice si m-a facut si ea sa rad, in doze muult mai mici decat Raducu, e adevarat. Apropos si foarte serios, i-ai vazut privirea duduii?

      Ti-as mai raspunde, dar trebuie sa dorm si eu cateva ore, totusi.

  12. d'Artagnan says:

    Eu țin cu Chile. Voi?
    A început să-mi placă Mondialul ăsta…
    Și Australia a jucat curajos!

  13. Radu Humor says:

    Din acest articol se deduce pregatirea de Autonomie si Federalizare a Romaniei prin intermediul lui Johanis, cu sprijinul Germaniei !

    Germania coace destrămarea României. Uneltele transpartinice au fost “activate”.

    Un articol îngrijorător la Inpolitics. A se observa că nu este vorba despre vreun demers unguresc care ar intenţiona anexarea (fie ea şi parţială) a Transilvaniei, ci de o serie de acţiuni care urmăresc (într-o primă etapă) fixarea în conştiinţa colectivă a conceptului identitar de “ardelean”. Desigur, următorii paşi se pot uşor deduce: regionalizare-federalizare-referendum-secesiune. În paralel cu moşmondirea “SUE”. Şi peste tot, participare germană sau austriacă (cea comună cu “reprezentanţii statului”, că mai sunt şi acţiuni ungureşti “unilaterale”).

    Articolul menţionează printre conjuraţi “mediul academic din Cluj” – desigur, o aluzie la Universitatea Babeş-Bolyai, care s-a afirmat de ceva vreme drept un adevărat centru de propagandă antistatală şi antinaţională. La UBB predă Vasile Puşcaş (PSD), negociatorul principal al părţii române la aderarea la UE, care a primit o catedră sponsorizată de UE (de “studii europene” sau cam aşa ceva), şi tot aici a avut loc (în 2008)o conferinţă găzduită de Andrei Marga (PnL), al cărei subiect era destructurarea statelor naţionale şi crearea “Statelor Unite ale Europei” (Conferinţa internaţională România şi viitorul Europei. Contribuţii româneşti la proiectul “Statele Unite ale Europei”). De asemenea, mulţi dintre semnatarii Manifestului regionalizării (din 2001) au avut sau mai au conexiuni la UBB. Apare şi Boc, care este promovat agresiv de postul TV Transilvania Live şi de angajatul acestuia, Sabin Gherman (autorulmanifestului “M-am săturat de România”, din 1998), în vederea unei eventuale candidaturi prezidenţiale.

    Mişcări ciudate in Transilvania: ce jocuri face Emil Boc?

    După debarcarea de la șefia guvernului și a PDL, Emil Boc a ieșit din lumina reflectoarelor și a tulit-o înapoi, la Cluj, de unde nu se mai prea aude de el, cu excepția opiniilor unora legate de șansele sale la președinția României, în 2014.

    Pînă la a ajunge, însă, președintele tuturor românilor, Boc se implică în niște manevre cel puțin dubioase, care lasă loc unor speculații de cu totul altă natură.

    Un eveniment care a scăpat atenției presei de la noi s-a petrecut în luna octombrie, la Munchen. Mai precis, despre el s-a scris în cîteva articole de business, dar fără anumite detalii demne de luat în seamă.
    Între 7 și 9 octombrie, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană a organizat pentru a doua oară standul comun al României la EXPO REAL München – cel mai mare târg european pentru proiecte imobiliare şi investiţii la nivel internaţional.

    În calitate de expozant s-au aflat firme românești, primării de municipii șamd
    scopul fiind promovarea de programe investiţionale. În plus, la ediţia din acest an EXPO REAL și-a propus să aducă în centrul atenţiei ţările din Europa Centrală, Europa de Est şi Sud – Est, ceea ce a făcut ca, în programul de conferinţe al Forumului de Investiţii, aceste ţări să fie plasate în prim-plan.

    Potrivit presei de la noi, „România ca destinaţie investiţională” a fost tema majoră propusă pentru conferinţă de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, prin intermediul căreia s-a dorit trezirea interesului investitorilor străini pentru piaţa românească. Din partea Guvernului României, la conferinţă a participat Costin Mihalache, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru, care a transmis participanţilor disponibilitatea şi dorinţa României de a atrage şi sprijini investitorii străini.

    Numai că, în timp ce reprezentantul guvernului și cei ai C.C.I. Româno-Germană vorbeau despre oportunitățile de investiții în România, cîțiva pași mai încolo, un stand expozițional măricel avea o cu totul altă viziune (vezi foto).

    Mai precis, o serie de companii, plus reprezentanți ai administrației locale și județene clujene și ai mediului academic din Cluj s-au reunit într-un stand comun, sub numele generic ”Transylvania Evolution” (Evoluția/Dezvoltarea Transilvaniei) girat de însuși Emil Boc, primarul orașului de pe Someș și de Horea Uioreanu, președintele CJ.

    Tot în cadrul evenimentului, a fost organizată o conferință comună cu tema “Transylvania – building an Innovation Region”.

    Scenariul fusese pregătit din timp, cu grijă, odată ce o decizie a consiliului local Cluj din septembrie aloca bani de la bugetul primăriei lui Boc pentru organizarea standului ”Transylvania Evolution”.
    Dacă firmele clujene ar fi promovat strict imaginea municipiului condus de Boc ori a județului în cauză, ar mai fi fost cum ar mai fi fost.

    Numai că brandul promovat de ardelenii sus-pomeniți a fost al întregii Transilvanii, lucru mai greu explicabil.

    De altfel, pe siteul oficial al Transylvania Evolution sunt aruncate, ca într-o doară, informații precum cea conform căreia PIB-ul pe cap de locuitor din Transilvania este cu 10 procente mai mare decît media țării, ori că Transilvania are un aport la PIB-ul național de peste 35% din totalul acestuia.
    Încă mai grav, la standul de la Munchen și în pliantele publicitare distribuite zecilor de mii de vizitatori, harta Transilvaniei era atent decupată și mărită în raport cu restul țării (vezi foto).

    Vasăzică, noua strategie de imagine a României este promovarea pe bucăți?
    Interesant, mai ales din partea unui politician, Emil Boc, căruia în mod oficial (și neconstituțional) i s-a cedat acum un an de către șeful statului dreptul de primi onorul de Ziua Marii Uniri.

    Situația este cu atît mai delicată cu cît Estul Europei a reînceput să fiarbă, și se vorbește tot mai intens de revenirea Moldovei la România, dar și de un posibil referendum prin care Transilvania ar putea deveni provincie de sine stătătoare, după modelul referendumului scoțian, programat anul viitor.

    Cînd la un eveniment de dimensiunile Expo Real Munchen, ultramediatizat în cercurile economice mari ale lumii – și încă la o ediție care urmărea oficial promovarea aparte a statelor din Est – se face un asemenea lobby pentru provincia istorică Transilvania în dauna României, în ansamblu, ceva nu e în regulă oricît de relaxat ai privi situația.

    În aceste condiții, se pune întrebarea legitimă: ce jocuri oculte se fac în Transilvania?

    • lazycat001 says:

      Nu se fac nici un fel de jocuri oculte in Transilvania, iti spun de la fata locului…

      Si cred ca aici in Transilvania romanismul e mult mai acasa decat in multe locuri din tara (nu stiu de exmplu, daca prin Sud se canta “Noi suntem romani” la nunti (toata lumea in picioare!!), aici e practic o regula)… Asa ca puneti-le la sertarul cu presupuneri, dezinformari si abureli…

      Normal ca partea cu Transilvania era marita in raport cu restul tarii, oamenii voiau sa evidentieze regiunea pe care o promovau… Sa faca si autoritatile locale din alte zone din Romania simpozioane in care sa isi promoveze zona in fata investitorilor, ca au ce promova, nu sa gaseasca defecte la ce au facut altii la Cluj.

  14. athos says:

    In spiritul articolului:

    Gandul.info intr-un titlu promo pe site ul descopera.ro : Huidu, ce LOVITURA! Sase ani si patru luni de inchisoare, cu executare.
    http://www.descopera.ro/dnews/12774037-el-nino-ne-va-lovi-in-acest-an-cum-va-fi-afectata-vremea-pe-glob
    Dai click pe link si intri pe articol:

    http://www.gandul.info/stiri/agresorul-parintilor-lui-serban-huidu-sase-ani-si-patru-luni-de-inchisoare-cu-executare-12775439
    Adica, teapa. Dar functioneaza, iata.
    Interesat de articolul cu el nino, il citesc, vad link ul cu Huidu in josul paginii si intru, intrigat, intrucat stiam ca procesul acestuia se incheiase demult, si nu cu o condamnare la inchisoare. Mama lor.

  15. Kain says:

    Breaking news pe medifax! BOMBA a explodat în urmă cu puţin timp în România, Băsescu la pământ! „Acesta este SFÂRŞITUL!”
    Stirea: http://www.gandul.info/stiri/inregistrari-cu-mircea-basescu-si-fiul-lui-bercea-mondial-la-mine-au-ajuns-250-000-12788394
    Titlul articolului pe Gandul e altul: Înregistrări cu Mircea Băsescu şi fiul lui Bercea Mondial: “La mine au ajuns 250.000…”

  16. Radu says:

    Isabelle,

    Ziceai de CV-ul guvernatorului bancii Poloniei. Eu zic ca CV-ul Ioanei Petrescu e din aceeasi liga:

    Diplomă de licență în Matematică și Economie, Colegiul Wellesley, Summa cum laude, 2003.
    (Colegiul Wellesley e de fete, traditional era Harvardul fetelor – vezi Mona Lisa’s smile)

    Doctorat și masterat în Economie, Universitatea Harvard, 2003-2008, Teză de doctorat: “Essays in Taxation and International Relations” (Coordonator: Martin Feldstein). Despre Harvard a auzit si Radu Humor, e locul unde se intalnesc copiii evreilor bogati, nu-i asa ?

    Aug 2008-Aug 2010 – Cercetător, American Enterprise Institute.

    Aug 2010- prezent – Cadru didactic, Universitatea Maryland, College Park – School of Public Policy; in declaratia de avere scrie si salarul ei in Maryland – in jur la 60k$/an

    N-are experienta la TV ? Nici Funeriu n-avea. O sa invete din mers, chestia cu usturoiul sunt sigur ca a fost scoasa din context, poate a vrut sa faca o gluma si nu i-a reusit. In nici un caz nu anuleaza nici Wellesley-ul, nici Harvardul, nici ca a fost profesoara in State, nici ca economia Romaniei nu merge rau astazi. Si da, am vazut poze cu ea, e si tanara, si frumoasa. De-ar fi mai multe (multi) ca ea in Romania astazi !

    • Isabel.A says:

      Draga Radu,

      Stii ca, eu sunt o tipa critica, dar foarte precisa. Si, spre deosebire de tine care ai un “idealism avantat”, eu am un “idealism critico-cinic ” 😀 Cand am spus ca Ioana Petrescu a gasit ineficienta sistemului de colectare NU in marea evaziunea fiscala patronata POLITIC (marea cauza de fapt), ci in nefiscaizarea usturoiului, nu am vorbit duoa ureche sau din ce am auzit pe la altii.
      Citeste si tu aici ideile produse de doamna ministru
      http://www.zf.ro/zf-24/cumparati-mi-usturoiul-va-rog-nu-am-vandut-nimic-azi-11473978

      In afara de exprimarea care reflecta o mare naivitate cognitiva , ideea, dar mai ales modul cum e prezentata, e rizibila.

      Inca ceva:
      -Ea e specialista intr-un soi de “modelizare” matematica in special. Nu are nici un fel de back ground (si se vede din ideile pe care le exprima) privind macroeconomia, dezvoltarea sociala, etc. Cum nu stie ca, virgula, atunci cand construiesti un sistem de taxare acesta trebuie sa serveasca diferite obiective de dezvoltare economica si/sau sociale (sustenabilitatea sistemului de pensii, spre ex).
      -60 000 de dolari pe an e putin pentru Maryland si cineva cu doctorat la Harvard in economie mai ales. Cu un doctorat la Harvard teoretic ar trebui sa castigi cel putin 100 000 pe an.
      -Un leader politic adevarat NU trebuie sa aiba doctorate, etc. Trebuie sa aibe viziune mai ales si o educatie buna, dar TREBUIE sa se inconjoare de profesionisti extraordinari. Acestia trebuie sa fie oamenii cu doctoratele.
      -Eu am ca hobby sa fac “profiluri” persoanelor (am citit mult si am si skilluri native puternice). Cand te-am intrebat daca i-ai vazut privirea (si aici includ si comportamentul non verbal general) am vorbit foarte serios, sa stii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s