Politicieni, jurnalişti, lăsaţi-o în pace pe Simona Halep!

australian-open-simona-halep-a-distrus-o-pe-lepchenko-si-a-ajuns-in-turul-3-112122-1 

 

Tare mi-aş dori s-o lase-n pace pe Simona Halep. Băsescu să n-o cheme la Cotroceni să-i dea vreo medalie, Victor Viorel Ponta să nu se pozeze cu ea, pentru colecţia lui personală, Antena 3 să n-o cheme în studio ca să-şi facă Gâdea „selfie” şi să ne spună ce români verzi s-au adunat acolo.

Trebuie s-o lase în lumea ei, cea care n-are nimic în comun cu a noastră, acolo unde numai munca, adevărul şi talentul contează. Mi s-ar părea dezgustător să vină lăcustele politico-mediatice să se hrănească cu imaginea ei.

Vorba poetului, după atâta frig şi ploaie, iată apare soarele, de-acum nu ne mai îngheaţă nasul şi picioarele. Se mai scrie acum şi altceva despre România prin ziarele europene, nu numai despre hoţi şi cerşetori, despre forţa de muncă ieftină care vine să le fure locurile de muncă. Bineînţeles, câteva zile vom fi din nou mândri că suntem români. Aţi observat totuşi un lucru curios în treaba asta, cu mândria şi ruşinea? Eşecul economic atunci când vine vorba de nivelul nostru de trai, eşecul de imagine atunci când exportăm tot felul de infractori, nu ni le asumăm ca popor, chiar dacă sunt evidente, aici încercăm să transferăm responsabilitatea la alţii sau să găsim tot felul de scuze geopolitice, de teorii conspiraţioniste. Am zis că „meritul” este în foarte măsură al nostru pentru că noi toţi muncim aici, votăm, gândim, ne implicăm şi trăim aici.

În schimb, când este vorba de un succes românesc, de cele mai multe ori el este unul individual, nu e unul comun, al unui întreg popor. Atunci ne înghesuim să fim părtaşi la el, ca şi cum fiecare dintre noi şi-a adus aportul, contribuţia. Dăm „vina” pe un fel de ADN naţional, specific românesc, care se regăseşte şi la Nadia Comăneci, şi la Brâncuşi, şi la Simona Halep, şi la burtosul leneş de la birtul din colţ care suge de dimineaţă de la 7 o bere şi-o tărie. Succesul unuia dintre noi ni-l asumăm colectiv, chiar dacă, cum e şi cazul Simonei Halep, poporul, statul, noi, n-au avut şi n-am avut nicio contribuţie. Nici măcar Federaţia Română de Tenis. Succesul Simonei Halep, şi spun „succes” chiar dacă nu va câştiga finala, fiind deja nr. 3 mondial, i se datorează exclusiv, n-avem noi niciun merit. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne bucurăm decent alături de ea şi să-i ţinem pumnii, înseamnă doar că ar fi indecent să ne transferăm chiar şi o mică parte din meritele ei, ale părinţilor şi echipei sale, indiferent de cine suntem: politicieni, jurnalişti, simpli români.

De aceea mă alătur şi eu demersului celor de la ziarul „Adevărul” şi rog, cer, insist: 

„Lăsaţi-o în pace pe Simona Halep!

Trăim vremuri tulburi, în care nu mai ştim în cine să îndrăznim să avem încredere, în care ne temem de propriile noastre decizii, de ziua de mâine, de război, de semenii noştri. Poate mai mult ca niciodată aveam nevoie de o Simona Halep. De o copilă de 22 de ani care a reuşit, prin muncă şi prin sacrificii, să ne dea tuturor o lecţie: a unit ceea ce politicienii au dezbinat ani la rând, a unit România.

Joi seară, România a încetat, brusc, să însemne doar romi, hoţi, imigranţi nedoriţi în ţările unei Europe unite. O tânără de 22 de ani a câştigat, în câteva zeci de minute, respectul celor care, deunăzi, ne arătau cu degetul. A făcut-o cinstit, prin multă muncă şi prin multă dăruire. 

Tocmai din acest motiv, a cam venit momentul ca politicienii noştri să dea dovadă de bun-simţ şi să stea deoparte. De Simona, de munca ei, de forţa ei şi de voinţa ei de a învinge. Şi de noi toţi, cei care am trăit cu sufletul la gură fiecare moment al bătăliei pe care, joi seară, sportiva a dus-o la bun sfârşit în aplauzele lumii întregi. Ar fi trist să asistăm la scene în care feţe cunoscute din sfera politicului să pozeze alături de sportiva noastră. Şi ar fi trist ca aceste persoane să se folosească de imaginea unei tinere care a reuşit să câştige respectul întregii lumi doar pentru a-şi retuşa, pe ici, pe colo, propriile imagini.

Sâmbătă urmează un meci greu. Halep o va întâlni în finala de la Roland Garros pe Maria Şarapova. Şi vrem să îi ţinem pumnii Simonei aşa cum simţim noi, nu aşa cum există pericolul de a ne dicta alţii! 

Update

Cine vroia să facă poze cu ea trebuia s-o facă înainte să ajungă o celebritate, aşa cum a făcut nenea ăsta din fotografie, care-mi pare extrem de cunoscut…constănţean se pare şi el….

 hagi-si-simona-halep

 

 ( Poza am găsit-o pe blogul “La colţu’ străzii”)

This entry was posted in General and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Politicieni, jurnalişti, lăsaţi-o în pace pe Simona Halep!

 1. Aramis says:

  @All

  Astazi este o zi incarcata de istorie, care in contextul relatiilor internationale actuale, are o semnificatie cu atat mai mare. Alianta dintre europeni si americani a fost si ramane importanta. In lipsa unui sistem politico-economic mai bun si mai generos, democratia de tip occidental ramane un ideal ( pentru unii un deziderat) care merita aparat si sustinut. Europa si America de Nord sunt spatiile in care dezvoltarea umana, inteligenta, performanta, civilizatia, libertatile, coeziunea si solidaritatea sociala au gasit cel mai propice si fertil teren. Sa nu le luam pe toate” for granted” ( de-a gata, de la sine intelese) si sa ne amintim sacrificiile facute pentru ca toate acestea sa existe, si ca ( asa cum ne invata istoria) amenintarea reversibilitatii exista.

  Romania a fost si ea parte a intregului proces, si ar fi pacat ca un grup mic de politicieni inconstienti sa scoata acest spatiu de pe orbita potrivita pe care s-a lansat.

  http://mashable.com/2014/06/05/queen-elizabeth-d-day-anniversary/

  Parafrazandu-I pe cei de la Adevarul, si pe d’Artagnan, as putea spune, ” lasati Romania in pace!” .

  http://www.nytimes.com/2014/06/06/world/europe/as-d-day-commemoration-approaches-leaders-maneuver-over-ukraine.html?_r=0

  • neamtu tiganu says:

   nu pricep poanta cu “lasati Romania in pace!”, adica ce? Sa nu uitam pe ce parte a baricadei se afla Ro in iunie 44!!??
   Si sa fim sinceri, Ro nu s-a lansat pe orbita ci mai degraba a fost tirita sau s-a tirit, mai mult de-a busilea, cind va merge in picioare vom mai vedea. Da se poate face asa ceva cu uniii ca dartagnian?

  • Observator says:

   Nu ei trebuie sa lase Romania in pace, ci ceilalți ar trebui sa fie un pic mai activi, sa treacă de “eu” si sa se implice. Iar implicarea nu inseamna lectii date pe la televiziuni sau ziare in care “eul” asta se detaseaza de electorat fiind, vezi, draga doamne, superior, sigur pe calea sa, neavând nevoie de nimic altceva de la societate.

 2. Candid says:

  Nota zece, cu felicitari!
  Problema e insa alta: politicienii nostri, naraviti in rele de peste 2 decenii, vor avea ei tresarirea de bun simt ca sa stea in banca lor, de data asta? Pana acum au dovedit cu varf si indesat ca nu le pasa de bun simt, onoare, demnitate(Ce vorbe goale, pentru aceasta casta de parveniti!!!). E freu de prevazut ce vor mai inventa ca sa se fofileze in prim plan, alaturi de ambasadoarea Romaniei din perspectiva muncii cinstite si plina de abnegatie.
  Nu prea cred, dar totusi sper.

 3. neamtu tiganu says:

  inca o dovada ca pacaliciu de dartagnian nu-i in stare sa cloceasca in mintea lui seaca o idee originala. de regula ia chestii morfolite de plesu, de data asta din ziare si le mai umple si el de bale.
  *********************
  Si totusi societatea e datoare sa-si arate pretuirea pt. cei care au performante deosebite, mai mult, n-ar strica sa devina un idol, un exemplu, sunt suficienti idolii becali, eba si sutele de pitzipoance. In acest contex eventuala decorare, publicitate nu ar fi decit un gest de recunoastere, de altfel nu Simona are nevoie de Romania ci Romania are nevoie de simone, conform programului “tarii cit mai multe simone!”

  Ii tin pumnii mine seara, succes Simona!

  P.S Si un gind un pic amar, si Ilie nastase si Tiriac, si Hagi, si Nadia au fost ce-au fost si citi idioti nu se trezesc azi sa-i muste de cur!

  • d'Artagnan says:

   Aşa e mă, ţigane, o simt pe pielea mea, ce mare am fost şi mai sunt şi, totuşi, mai există câte un idiot care se tot trezeşte să mă muşte de cur!
   Da’ m-am obişnuit şi cu asta.

 4. Radu Humor says:

  Dacă avem atât de puţine motive spre-a ne bucura, este normal ca atunci când se iveşte vreo una s-o trăim din plin !
  Numai că aş vrea să o facem fără a mai trage şi alte foloase de pe urma ei, ci doar ceva învăţăminte, eventual concluzii şi căi de urmat pentru a ca asemenea succese să nu rămână singulare !
  Obiceiul ca cei din fruntea ţării să-şi aducă aminte de români deosebiţi doar după ce mor, sau caz fericit, după ce sunt recunoscuţi de întregi comunităţi internaţionale, pentru merite mai mult sau mai puţin individuale sau de echipă (chiar şi în cazul Simonei, rezultatele ei depind de o astfel de echipă, ce uneori nu-i deloc atât de dispusă să lucreze pe gratis) se pare că este ceva mai vechi.
  Să ne amintim doar de câţi oameni de valoare ai României sunt daţi intenţionat uitării, doar pentru vina de a nu fi pe plac celor de la putere, mai ales din cauze politice ( cel mai grav mi se pare atunci când nişte străini dictează cine, ce , cum şi care dintre români merită a fi trecut în manualele şcolare, să li se cânte sau citească operele, sau să li se ridice, sau dărâme statuile ! )
  De aceea apreciez laudele care i se aduc şi onoarea care i se face Simonei Halep la o emisiune ca aceea a lui Moise Guran, sincere şi dezinteresate, mai mult chiar lămuritoare în ce priveşte istoricul acestei uluitoare performanţe, prin aducerea în plin plan a sacrificiilor făcute de familia ei pentru ca boţul de humă românească să capete suflarea divină a marilor campioni ( aţi observat că după fiecare victorie Simona Halep îşi face semnul crucii, fiind alături de Şarapova, Djokovici şi alţi sportivi ruşi sau sârbi care chiar poartă acest simbol creştin pe întreg parcursul meciurilor?)
  N-am reţinut ce face după o înfrângere, dar nici nu sunt curios 😉
  Culmea ar fi acuma, ca şi Patriarhia Română să-şi facă ceva reclamă cu Simona Halep 🙄
  P.S.
  Meciul cu M(area) Şarapova va fi deosebit de greu, dificil chiar, meciul acesteia din semifinală cu o altă frumoasă canadiancă demonstrând din plin puterea ei de luptă şi de revenire în joc ( aproape în toate meciurile importante de la acest turneu Maria a fost condusă la seturi, dar de fiecare dată,a revenit şi a câştigat !), deşi canadianca, la doar 2o de ani, a a jucat excepţional !
  Succes Simona şi Doamne Ajută !

  • Radu Humor says:

   Mergând pe firul raţionamentului, nu crezi că şi tu şi “Adevărul” trebuia s-o lăsaţi în pace pe Simona Halep ?! 😛

 5. lazycat001 says:

  Fotografia cu constanteanu’ este la terenurile de la Club Neptun, unde ai jucat si tu tenis cu un prieten, demult.. Daca te ducea mintea sa iti faci o poza atunci cu fetita Simona … ehe!!

 6. lazycat001 says:

  Sunt convins ca trebuie decorata insa nu as vrea sa o vad purtata pe la televiziuni, adica nu cu politcieni.. Cum a fost cu Ponta si fetele de la gimnastica..

 7. Candid says:

  D’Artagnan,

  Mesajul tau a fost prea slab: unii mai tari de urechi si analfabeti nu l-au receptat. Deja sunt in tribuna ca s-o vada pe Simona si, mai ales, sa fie vazuti de marele public. Dupa rusinea plagiatului credeam ca a invatat ceva. As, nimic nu-l impiedica sa-si faca campanie(sic!) electorala pe spinarea altora: mai cu barcuta trasa de jandarmi pe o apa de 5 cm adancime, mai o plimbare pe banii statului la Eurovision, o alta plimbare la Paris la RG….

  Nimic nu-l poate sa-l faca sa se comporte ca un om decent, trebuie sa murdareasca el totul, altfel nu se simte bine

 8. d'Artagnan says:

  După cum a jucat, Simona este campioana mea.

  • Observator says:

   Si eu o admir. I-am admirat tenacitatea, dorința de a învinge, puterea de recastiga punctele pierdute. Fata asta a muncit extraordinar. Si pentru asta o admir.

  • lazycat001 says:

   A jucat excelent, insa nu pot sa nu ii doresc un serviociu mai bun. Cu o serva mai buna o zdrobea pe rusoaica… Nu e nimic, e foarte tanara si are o cariera stralucita in fata, sunt convins !!

 9. Radu Humor says:

  GASLAND (subtitrare in romana) –
  DOCUMENTAR despre efectele grave ale exploatarii gazelor de sist

  Chevron va începe extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis aceasta metoda de extragere a gazului. Statele americane New Jersey si New York au aplicat si ele interdicția pentru o perioadă de un an, pentru a se putea evalua mai întâi impactul acestei metode asupra mediului.

  Odată ce va începe extracţia în România, acesta va fi foarte greu de oprit. Trebuie să ne apărăm apa şi terenurile agricole, cerând autorităţilor să interzică această metodă de extracţie în România (urmând exemplul Franţei şi al Bulgariei).

 10. Radu Humor says:

  Radu Humor
  iunie 9, 2014 la 6:20 pm
  Foarte interesante toate temele, dar acum m-ar interesa să aflu mai multe la capitolul” La vânătoare cu Ilie Sârbu”

  ACUZATIE INCENDIARA: ILIE SIRBU, OFITER ACOPERIT AL SECURITATII SI COMPLICE LA OMOR CALIFICAT
  13 comentarii / 8157 vizualizări / 22 mai 2014
  Senatorul Valer Marian, fost PSD, a înaintat azi Parchetului o plîngere penală incendiară împotriva liderului pesedist Ilie Sîrbu, pe care îl acuză că a fost ofițer acoperit al fostei Securități și că a fost implicat, în decembrie 1989, într-o acțiune care a dus la moartea a șase oameni, în timpul revoluției de la Timișoara.

  Reproducem integral plîngerea către Parchet a senatorului:

  Către
  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  -Domnului procuror general Tiberiu Niţu

  Subsemnatul Marian Valer, cu domiciliul în municipiul Satu Mare str. Mircea cel Bătrân bl C 26 ap. 19 judeţul Satu Mare, senator în Parlamentul României, ales în Circumscripţia electorală nr. 32 Satu Mare, Colegiul nr.1, CNP 1600802124052, vă înaintez prezenta
  SESIZARE PENALĂ
  solicitându-vă să efectuaţi cercetări faţă de numitul Sârbu Ilie, senator în Parlamentul României, având locul de muncă cunoscut în Bucureşti Calea 13 Septembrie nr.1-3 Sectorul 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii şi complicitate la omor calificat, prev. şi ped. de art.330 şi de art.187 alin.1 lit.f din Codul penal, cu aplic. art.37 alin.1 din Codul penal.
  Motive:
  În fapt:
  Originar din judeţul Caraş-Severin, numitul Sârbu Ilie, poreclit „Părintele”, este licenţiat în teologie şi ştiinţe economice, absolvind Seminarul Teologic din Caransebeş şi Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara. În perioada 1976-1978, susnumitul a activat ca profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş, iar în perioada 1978-1981 a deţinut funcţia de director la acest seminar. În perioada 1981-1991, susnumitul a activat în calitate de consilier economic la Mitropolia Ortodoxă a Banatului din Timişoara. În perioada 1991-2001, susnumitul a derulat afaceri în domeniul comerţului, agriculturii şi morăritului, deţinând funcţia de director general la firma germană SC FANGMEIER AGRO-IMPEX SRL Timişoara .
  Începând din anul 2000 şi până în prezent, numitul Sârbu Ilie a deţinut o serie de funcţii politice şi administrative de demnitate publică. Astfel, în perioada 1.01-31.12.2000 a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş. În perioada 2001-2004 adeţinut funcţia de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în Guvernul PSD condus de primul ministru Năstase Adrian. În 2004, în 2008 şi în 2012 susnumitul a candidat şi a fost ales senator în Parlamentul României în Circumscripţia electorală Timiş. Susnumitul este membru al Partidului Social Democrat şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PSD, iar actualmente deţine funcţiile de lider al Grupului parlamentar al PSD din Senatul României şi de membru al Biroului Permanent Naţional al PSD. În cursul anului 2008 susnumitul a deţinut temporar funcţia de preşedinte al Senatului României. Susnumitul este cunoscut drept tatăl europarlamentarului Sârbu Daciana, candidat pe lista Alianţei electorale PSD – UNPR – PC la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014 şi ca socru al actualului prim-ministru al Guvernului României, Ponta Victor, preşedintele Partidului Social Democrat.
  În exercitarea atribuţiilor parlamentare, mi-au parvenit relativ recent, de la foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, informaţii de o gravitate deosebită din care se conturează săvârşirea de către numitul Sârbu Ilie, fost şi actual demnitar de rang înalt al statului român, a infracţiunilor de fals în declaraţii şi complicitate la omor deosebit de grav, astfel că atât în calitate de cetăţean cât şi în calitate de parlamentar am atât obligaţia morală cât şi obligaţia legală de a sesiza instituţiile abilitate, recte Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a efectua cercetările de rigoare:

  I. În anul 1976 numitul Sârbu Ilie a fost recrutat ca informator în probleme „ culte – secte”, în reţeaua Direcţiei a I-a a Securităţii ( structură cu atribuţii explicite de poliţie politică), fiindu-i întocmit dosar Fond R ( reţea ) sub numele conspirativ „ Ovidiu Marinescu”. Ulterior, socrul său, care era colonel în Securitatea Statului, l-a recomandat Centrului de Informaţii Externe ( serviciul de spionaj extern) pentru a-l lua în pregătire în vederea trimiterii la post în străinătate.
  Şeful grupei teritoriale Timişoara a Centrului de Informaţii Externe, colonelul Crişan Aurel, a primit ordin să se ocupe de pregătirea numitului Sârbu Ilie în vederea încadrării ca ofiţer acoperit în aparatul de informaţii externe al Securităţii Statului. În acest sens, colonelul Crişan Aurel l-a prezentat şi l-a recomandat elogios reprezentanţilor liniilor de activitate externă din Centrală, iar, după evaluarea şi testarea sa pe mai toate liniile şi spaţiile spionajului, susnumitul a fost stabilizat în legătura colonelului Nădejde Nicolae, care l-a predat apoi colonelului Găină Constantin, ambii făcând parte din UM 0544/102. Conform surselor, colonelul Nădejde Nicolae a fost implicat, împreună cu locotenent-colonelul Nica Sergiu, şeful UM 0544/R, colonelul Diaconescu Ion şi maiorul Vitescu Andrei ş.a., în operaţiuni de intimidare a unor persoane incomode politic din emigraţia română din Occident, asupra căror s-au realizat ori simulat atentate ( Nicolae Penescu, fondatorul Consiliului Naţional Român din exil – Franţa, Virgil Tănase, Şerban Orăscu şi Emil Georgescu, angajaţi ai postului de radio Europa Liberă, medicul Ion Şerban şi inginerul Rudolph Bruchner, foşti ofiţeri de Securitate, care au defectat la inamic, primul stabilindu-se în Elveţia iar al doilea în Republica Federală Germania.
  În timp ce se afla în stagiu de formare ca agent ilegal clandestin al unei unităţi deplin conspirate a Centrului de Informaţii Externe al Departamentului Securităţii Statului şi îndeplinea funcţia de consilier al Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, numitul Sârbu Ilie a fost trimis în misiuni informative externe, dar şi de verificare şi acomodare în climat contrainformativ ostil, pe teritoriul unor state occidentale ( Elveţia, Anglia, Republica Federală Germania). Din documentele arhivate în dosarul operativ „GUGULANUL” de către colonelul Găină Constantin, fost ofiţer recrutor şi formator de agenţi clandestini în UM 0544/102 Bucureşti, menţinut în activitate şi după 1989, rezultă că ofiţerul deplin conspirat ( O.D.C. ) Sârbu Ilie a fost maşrutizat în anii 1984-1985 în Elveţia, pentru controlul referentului informaţii externe ( R.I.E.) Ciubotea Dan Ilie ( actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), care era profesor şi director adjunct la Institutul Ecumenic dela Bossey (Elveţia) şi profesor asociat la Institutul Ecumenic din Geneva şi Fribourg ( Elveţia ). În anul 1989 numitul Sârbu Ilie a fost trimis în Anglia având ca obiectiv crearea de relaţii de interes operativ utile susţinerii biografiei de acoperire sub care urma să fie naturalizat într-un spaţiu occidental.
  Sub criptonimul „Ovidiu Marinescu”, numitul Sârbu Ilie a continuat şi colaborarea cu organele interne ale Securităţii Statului, furnizând un volum consistent de informaţii – note olografe – opisate în dosarul personal de informator, arhivat la Fondul „Reţea”. Fiind apreciat ca „informator valoros”, a fost preluat în legătura personală a adjunctului şefului Securităţii Judeţului Timiş, care l-a utilizat în mai multe probleme: „activităţi duşmănoase regimului politic desfăşurate sub acoperirea cultelor şi sectelor religioase”, „legături cu reprezentanţele străine”, „vest-germani”,ş.a.
  Ofiţerul deplin conspirat Sârbu Ilie a fost în legătura colonelului Găină Constantin şi după evenimentele din decembrie 1989, inclusiv în perioada în care colonelul Găină a activat la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului de Interne . În perioada 1991-2001, când ofiţerul deplin conspirat Sârbu Ilie a deţinut funcţia de director general la SC FANGMEIER AGRO-IMPEX SRL Timişoara, colonelul Găină i-a valorificat noile posibilităţi informative asigurându-i pregătirea specifică de misiune şi pe perioada specializărilor efectuate în Germania ( în 1994 ). Totodată, susnumitul a fost folosit sporadic pentru cercetarea informativă a mediilor politice din România.
  După încadrarea colonelului Găină Constantin la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, acesta i-a raportat şefului direcţiei, chestorul Ardelean Virgil, că l-a avut în legătură pe numitul Sârbu Ilie şi a solicitat aprobarea să-l menţină în contact operativ, cu înregistrare în evidenţa ofiţerilor acoperiţi ai DGIPI. În perioada în care numitul Sârbu Ilie a deţinut funcţia de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltări Rurale în Guvernul Năstase, colonelul Găină Constantin a exercitat, inclusiv la solicitarea şefului DGIPI, un trafic de influenţă sistematic pe lângă numitul Sârbu Ilie, până la un moment dat, când după consultarea prealabilă a primului ministru Năstase Adrian şi a directorului SRI, Timofte Radu, susnumitul nu a mai dat curs intervenţiilor. Deranjat de refuz, chestorul Ardelean Virgil a deconspirat calitatea secretă a politicianului Sârbu Ilie, făcându-l astfel vulnerabil la influenţe şi presiuni, inclusiv faţă de un serviciu străin, în legătura căruia se afla şi Ardelean Virgil. După ce chestorul Ardelean Virgil a deconspirat existenţa dosarului operativ a numitului Sârbu Ilie, acesta a fost pus în dependenţă de forţele politice adverse şi folosit, ca agent de operaţiune clandestină, pentru dezbinarea şi slăbirea conducerii Partidului Social Democrat, respectiv pentru controlul politic şi manipularea stângii social-democrate .
  Având în vedere că numitul Sârbu Ilie a completat şi semnat, cu ocazia investirii în funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, de ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi de preşedinte al Senatului României, precum şi cu ocazia depunerii candidaturii pentru Senatul României în anii 2004, 2008 şi 2012, declaraţii în care a consemnat că nu a avut calitatea de colaborator al Securităţii ca poliţie politică, consider că se impun a fi efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii, în concurs real,a unui număr de şase infracţiuni de fals în declaraţii, prev. şi ped. de art. 330 din Codul penal, cu aplic. art. 37 alin.1 din Codul penal.
  Menţionez că dosarul respectiv mapa anexă cu informaţiile furnizate şi acţiunile realizate de numitul Sârbu Ilie au fost evaluate de Comisia Specială Tripartită (compusă din preşedintele Comisiei parlamentare de control a Serviciului Român de Informaţii, preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi directorul Secretariatului General de la SRI ) în anul 2004, când s-a stabilit regimul special şi destinaţia unor categorii de dosare excluse accesului, deşi nu mai privesc securitatea naţională, ori greşit încadrate ca fără legătură cu securitatea naţională.

  II. În timpul evenimentelor sângeroase de la Timişoara din decembrie 1989, fără a avea sarcini în acest sens, din pur exces de zel, numitul Sârbu Ilie a raportat, de mai multe ori pe zi, legăturii sale operative ierarhic superioare din Centrul de Informaţii Externe tot ce afla şi avea în raza vizuală de observaţie din perimetrul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe . În data de 17 decembrie 1989, când, la ordinul şi exemplul personal al generalului Chiţac Mihai din Ministerul Apărării Naţionale, a fost declanşat foc de arme automate asupra populaţiei civile din Piaţa Catedralei, mulţimea s-a retras să se adăpostească în catedrală. Din propria iniţiativă, consilierul Mitropoliei, Sârbu Ilie, a închis şi a baricadat uşile catedralei astfel că mai mulţi oameni, care au încercat şi au sperat să se salveze în catedrală, au căzut seceraţi de gloanţe, înregistrându-se şase morţi şi zeci de răniţi.
  Aflat în străinătate, la un congres ecumenic internaţional, Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, i-a comunicat numitului Sârbu Ilie, după represiunea armată din Piaţa Catedralei, să nu-l implice în deciziile şi acţiunile sale. Totodată, din centrala UM 0544/102, şeful colonelului Găină Constantin i-a ordonat acestuia să întrerupă imediat orice iniţiativă a numitului Sârbu Ilie, deoarece evenimentele în desfăşurare nu privesc ordinul său de misiune şi nici competenţele Departamentului Securităţii Statului, contravenind ordinului expres al şefului acestuia de neimplicare împotriva acţiunilor populaţiei.
  Având în vedere înlesnirea către de numitul Sârbu Ilie a acţiunii de represiune armată împotriva populaţiei din Piaţa Catedralei din Timişoara în data de 17 decembrie 1989, soldată cu şase morţi şi zeci de răniţi, şi ţinând cont că, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redeschis dosarele privind evenimentele sângeroase din decembrie 1989, consider că se impun a fi efectuate cercetări faţă de susnumitul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la omor calificat, prev. şi ped. de art.187 alin 1 lit.f din Codul penal
  Menţionez că generalul Chiţac Mihai a fost condamnat definitiv în 2008 la 15 ani de închisoare şi degradare militară pentru infracţiunea de omor deosebit de grav, referitor la implicarea sa în reprimarea sângeroasă a manifestanţilor civili de la Timişoara în decembrie 1989.
  În drept, îmi întemeiez sesizarea pe prevederile art. 223 din Codul de procedură penală rap la art. 330 şi art. 187 alin.1 lit.f din Codul penal, cu aplic. art.37 alin.1 din Codul penal.

  Satu Mare, 22.05.2014 Marian Valer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s