Apaticul domn Zglobiu

 

Lupta antidictatură a mai născut zilele astea un martir: domnul Zglobiu. Cu această istorică ocazie constatăm că lumea s-a schimbat. Dacă pe vremuri, în lupta contra dictaturii, aveam de-a face cu rezistenţă armată în munţi, cu autoincendiere pe pârtia de schi, acum, când fiecare om este supravegheat la sânge, urmărit de DNA, servicii şi alte structuri (aşa cum ne avertizează apoteotic…Puterea!?!), gradele de libertate sunt limitate drastic. Este imposibil să ascunzi un pistol, o grenadă, o pereche de skiuri, ouă stricate sau roşii prea coapte. Băsescu ar afla imediat. Acum nu-ţi mai rămâne decât rezistenţa ultimă, soluţia de criză: să-ţi ascunzi în gură, picătură cu picătură, zi de zi, pe furiş, armamentul. Şi la momentul hotărâtor să loveşti necruţător dictatorul cu o flegmă. Este destul de periculos, totuşi, deoarece dacă momentul hotărâtor vine prea târziu rişti să te îneci cu arsenalul din dotare.

Acest curajos atac a mai reparat ceva din demnitatea pierdută a poporului român. Cel puţin aşa sunt convinşi marii jurnalişti ai acestor vremuri tulburi, câinii de pază ai democraţiei, ce-au confiscat rapid proaspătul simbol revoluţionar. Din nenorocire, datorită probabil sforţării psihice intense, necesară organizării şi executării perfecte a atentatului, nervii martirului au cedat …. Degeaba vroiau să-l cânte în balade alde Gâdea, geaba vroiau să-l bage în legendă (măcar până la alegerile prezidenţiale) România TV, luptătorul antibăsist bâiguia în continuu, apatic, că-şi cere scuze Preşedintelui…Sărman nenorocit, ori a fost lucrat energetic, de la distanţă, de flacăra violet, ori a clacat nepermis pentru un erou de talia sa, cert este că domnul Zglobiu devenise foarte apatic după curajosul atentat, fără reflexe în faţa empatiei celebrilor jurnalişti.

Unul ca mine, neiniţiat în marile teorii ale Conspiraţiei şi Atentatelor, ar zice că individul în cauză are o problemă la mansardă, adică îmi pare că are construcţia cam instabilă. Răspunsurile sale la întrebările ziariştilor, reflexele la stimuli, atitudinea apatică, îmi indică probleme de personalitate. După umila mea părere omul are mai degrabă nevoie de o consiliere psihologică decât de statutul de erou al luptei pentru eliberare naţională şi socială, anticapitalistă, antibăsistă şi antiimperialistă. Dar cine sunt eu să recunosc marile gesturi ale secolului XXI, marile flegme ale istoriei ?! Nu sunt decât un naiv între două vârste, al cărui creier pare că îi joacă feste pentru că, privind acele imagini cu Zglobiu şi Băsescu, mintea mea vedea doar un individ care-l scuipă pe un altul, aflat în trecere. Se pare că am fost victima unei iluzii! După ce mi-a explicat domnul Gâdea, lucrurile nu mai sunt aşa de evidente. Dacă prin absurd domnul Zglobiu nu a iniţiat de la sine acel frumos şi demn atentat, înfăptuit în spiritul revoluţiei bunului simţ, atunci, în cel mai rău caz, se pare că Băsescu a atacat fulgerător cetăţeanul paşnic, aflat în trecere, şi l-a lovit cu faţa drept în scuipat pe domnul Zglobiu, provocându-i acestuia o cădere psihică îngrozitoare şi o neplăcută senzaţie de uscăciune în gură.

Nici cei de la România TV nu au văzut ce-am văzut eu, au ajuns la concluzia că gestul domnului Zglobiu a reprezentat de fapt o reacţie instinctivă de autoapărare, de surprindere extremă, de gest reflex atunci când s-a trezit brusc faţă în faţă cu Băsescu şi a văzut ce urât e acesta. Aşa cum le scapă câteodată babelor câte un scuipat în sân (ptiu, ţaţo, ce bocciu e ăsta! ), aşa i-a scăpat şi lui Zglobiu un scuipat, din nefericire nu în sân ci chiar în capul Preşedintelui. În cazul acesta, ziariştii de la România TV au constatat că de fapt Băsescu este de vină pentru incident şi au insinuat că în mod normal acesta ar trebui să-şi ceară scuze de la liniştitul cetăţean.

Prin urmare, apaticul domn Zglobiu poate fi un erou neînfricat sau un instabil emoţional, o victimă a unui brutal atac sau un om cu reflexe condiţionate de anumiţi stimuli. Domnul Zglobiu poate fi orice, dacă interesele partidului, ale Ţării (acelaşi lucru), o cer!

Vom vedea până la urmă CINE ESTE acest domn, în funcţie de cine scrie istoria.

Dar până se scrie Istoria, că asta ia timp, să vă spun rapid un banc:

„Badea Gheorghe cosea pe un deal la marginea oraşului.
Deodată vede el un deltaplan plutind pe deasupra lui şi îl urmăreşte curios. La primele blocuri, cel cu deltaplanul se izbeşte de o clădire şi cade.
– Ţară de rahat, atentate de rahat! zice badea Gheroghe cu năduf si se apucă iar de cosit.”

 

 

 

This entry was posted in General and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Apaticul domn Zglobiu

 1. Radu Humor says:

  Ce fericit e DArti ?!
  Şi convins că un om normal n-ar avea motivaţii suficiente spre a-i arunca în faţă unui neisprăvit ca acest Băsescu, mai mult de câteva vorbe. Şi alea-n gând ! 😉
  Până la urmă jalnici şi demni de compătimit nu sunt cei ca Adrian Zglobiu ( respect, domnule ! ), ci cei care-l iau peste picior, lăsând impresia că lor li te poţi căk şi-n cap, cu condiţia ca în prealabil să-i razi în cap !
  Mi-a plăcut în schimb apropoul tipic ameninţător prin care autorul ( acestui articol, nu a actului de protest individual) încurajează “statul în bancă”, enunţând detaliat întreaga gamă represivă aflată la “dispoziţia noastră” :mrgreen:
  Pe care, ca un vajnic pupincurist nu ezită să ni le arate amenintător :
  Uite, fraierilor cum suntem apăraţi noi, yesmanii şi la ce vă expuneţi voi dacă nu faceţi ciocul mic !
  Ai schimbat sabia cu biciul, numai că tot pe tine te-ai stropit ! 🙄

 2. athos says:

  De cand exista televiziunile de partid, sau ma rog, televiziunile mogulilor cu partid mai mult sau mai putin propriu, jurnalismul este redus in cazul lor la pura propaganda si diversiune orchestrata, cu tot arsenalul aferent. Regretabil nu este insa atat acest aspect, ci faptul ca nu este sanctionat, macar prin indiferenta, ci imbratisat de un atat de larg public romanesc… Daca vreti sa identificati un indicator al instaurarii normalitatii in Romania, urmariti audienta Antenelor si Romania TV. Cand ea va scadea sub 10%, ceteris paribus, o vraja se va fi rupt…

  • Radu Humor says:

   Şi totuşi, deşi nu sunt un abonat fidel al acestui post, de acolo am aflat lucruri care altfel n-ar fi fost cunoscute poate niciodată !
   Deoarece, de fiecare dată erau comise de cei de la Putere !
   Şi pentru asta, oricând mai au creditul meu….
   De ce nu fac acelaşi lucru şi alte posturi tv?!
   P.S.
   Eu sint de principiul că e foarte bine că cei de la Putere îi bagă la zdup pe cei din opoziţie ( mai rău era când o mână, o spăla pe cealaltă 😉 )
   Aşa nădăjduiesc că şi ăialalţi, când vor veni la Putere vor face la fel 😉

 3. Radu Humor says:

  Urmare a apelului făcut de soldatul Şweik ( MRU) au început să apară diferite reacţii .
  În primul rând bancuri ! La ce altceva v-aţi fi aşteptat 😛 ?

  :O voce disperata la telefon, la ora cinci dimineata:
  – Alo! Salvarea?
  – Da.
  – Veniti repede, caci in curte e un nebun care suna goarna
  si ne aduce la disperare pe toti.
  – Imediat, dati-ne adresa
  – UM 07177.

 4. Radu Humor says:

  A intrat frica-n voi ?!
  Sau cei care vă plătesc 😉

  • Radu Humor says:

   Era vorba de asta :
   Rosia Montana in UNESCO World Heritage a distribuit un link.
   acum 10 ore · editat
   Veştile bune nu vin niciodată singure: pe 16 iunie e aşteptată să vină în România o delegaţie a Europa Nostra şi Băncii Europene pentru Investiţii, al cărei scop e elaborarea unei strategii de dezvoltare a Roşiei Montane, bazate pe valorificarea patrimoniului cultural.

   “Dacă nu ar fi fost trezirea la o scară așa mare a societății civile din România, nu ar fi existat schimbările de poziție ale Parlamentlui și Guvernului față de proiectul minier. Felicitări pentru această maturitate a societății civile din România, “chapeau” pentru societatea civilă care s-a mobilizat după atâția ani. Amploarea la care a ajuns opoziția arată un grad de maturitate pe care societatea civilă din România l-a câștigat. Cu siguranță, este semnul unei noi generații, o generație tânără, o generație europeană”

   – interviuri în exclusivitate cu Denis de Kergorlay şi Sneška Quaedvlieg-Mihailović, preşedintele executiv, respectiv secretarul general al Europa Nostra.
   Reply

 5. d'Artagnan says:

  Credeţi că Victor Viorel Ponta se găndeşte în aceste momente la guvernarea ţării? La negocierile cu FMI? La scăderea CAS? La alegerile prezidenţiale?
  Aiurea! Acum se gândeşte cum să-şi facă o poză cu Simona Halep, că-i lipseşte din colecţie.

 6. neamtu tiganu says:

  desigur baiatu asta, dartagnian, nu-si da seama cit de handicapat ie, cum poate oare un handicapat sa-si dea zeama ca-i handicapat? Nici nu pricepe ca nimeni nu musca din idioteniile lui, ca de fapt ce face de citeva saptamini bune, ca sa nu zic de-ntotdeauna? isi hraneste obsesia, obsesia basescu, uitati-va la ultimele zece prostari ale lui, nu are idei prea multe, ci fixe. Incearca metoda “prin ricoseu”, unii, de altfel la fel de handicapati ca el, il baga pa basescu in tot ce misca pe lume, handicapatu, dartagbnian, crede ca daca dovedeste ca aia care-l vad pa basescu izvoru tuturor relelor sunt idioti, atunci ar rezulta ca basescu si ai lui cirati sunt genitali!?

  Un fel de reducere la absurd, absurda, bineinteles.

  Pe bune acum, nu-mi pot imagina ca exista asemenea personaje, oare cum se hranesc, cum se-nmultesc, cum isi cistiga existenta de zi cu zi?

  Pun pariu ca nu va fi niciodata in stare sa scrie ceva, cit de cit interesant, care sa aiba alt subiect decit basescu! Un taliban tipic!

 7. athos says:

  Un anunt interesant:

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-17427569-rusia-obtine-acces-zacamintele-coreei-nord-dupa-anulat-datoria-phenianului.htm

  Coreea de Nord este unul din cele mai mari mistere ale lumii moderne, un adevarat cloud politic, (tinand cont ca nu este un teritoriu obscur in fundul junglei), o tara care emite periodic amenintari nucleare, insa la fel de greu penetrabila pe cat este nucleul unui atom.. Din acest punct de vedere, anuntul de mai sus pare un succes diplomatic si strategic mai rasunator decat deal-ul recent incheiat cu China, care sunt convins ca ii costa pielea de pe fund pe rusi…

 8. Radu Humor says:

  Iata un mesaj primit pe e-mail:

  LIBIA- Ce nu va fi publicat de masmedia niciodata Citeva despre dictatorul insingerat Gadafi, care isi chinuieste poporul.

  -Poporul Libian primeste credit fara dobinda

  -Elevii primesc salariul mediu al acelei profesii, pe care o invata.

  -Daca cineva nu-si gaseste de munca statul ii da salariu plin parca ar lucra.

  -Tinerii casatoriti primesc casa gratis de la stat.

  -Orice tinar libian daca se inscrie la orice facultate din lume,primeste 2500 euro de la stat plus intretinere + o masina.

  -Masinile sint vindute la pret de fabrica.

  – Libya nu are datorii fata de nimeni in lume. -Invatamintul si spitalizarea sunt gratis.

  -25% din populatie are facultate.

  -Pe strazi nu sint cersetori, toata lumea are locuinta.

  -15 centi costa o paine.

  Deci e rau de tot. Nu e de mirare ca pentru cei ce conduc lumea asta din umbra, Libya e o . Gaddafi nu a fost de acord cu dobinzile mari aplicate de Banca Mondiala. Deci e dictator. Libya a fost o tara L I B E R A asta-i adevarul despre razboiul din Libya .

  Am incercat sa verific cifrele de mai sus, dar n-am prea reusit. Pe enciclopedii sau in mass-media n-am gasit decat o recunoastere a faptului ca Libia are un foarte ridicat nivel de trai a locuitorilor sai, deoarece este un mare exportator de petrol. Ca a fost declarata ca avand populatia cu cea mai mare speranta de viata din Africa si anume 74 de ani. Ca are cam 1,7 milioane de studenti, la o populatie de 6,420 milioane de locuitori.

  Țara este una dintre cele mai bogate din Africa. PIB nominal per capita în 2010 a fost de 12.062 dolari (locul 48 în lume), conform FMI. PIB per capita după paritatea puterii de cumpărare a fost de 14.878 în 2010. HDI (Indicele dezvoltării umane), un indicator alternativ ce ia în seamă și accesul la educație și alte elemente legate de nivelul de trai, pune Libia în fruntea celor mai dezvoltate țări africane. PIB nominal a fost de 77,9 miliarde dolari în 2010, conform aceleași surse, după o creștere economică de peste 10%.

  Citind in diagonala multe articole din mass-media, am aflat cu greu printre randuri ca toate familiile au o locuinta, o masina, televizor si telefon. Spitalele si liceele sunt la standarde ridicate. Toti locuitorii au acces la doctori, clinici, medicamente, gratuit.

  Cam atat. Dar suficient cat sa putem considera ca cifrele din e-mail pot fi reale.

  Cand au motivat invazia Libiei, analistii o tot tineau intruna cu bietul popor chinuit, impotriva caruia Gaddafi a pus aviatia. Daca insa erau cu adevarat atat de saraci, sigur mass-media venea cu cifre si imagini cutremuratoare. Dar pentru ca ele nu exista, s-au multumit sa ascunda cat mai mult adevarul …

  • Radu Humor says:

   Găsiţi oarece asemănări cu România lui Nicolae Ceauşescu ?!
   Sau cu ce s-a întâmplat după ?!

 9. Radu Humor says:

  Ce coincidenţă întâmplătoare cum ar zice tizul meu 😉
  “Porosenko ( alias Waltzmann-ucrainian get-beget!), alesul licurici al licuricilor din Ucraina, isi serbeaza sambata cu mare fast “scaunul de domnie” in care a fost impus si ales la indicatii exprese si foarte “democratice”. Sambata este stiut de catre tot crestinul ortodox ce zi este si ce Sarbatoare precede si deci etalarea fastului lumesc, mai ales al celui bazat pe suferinte, ura si sange, nu este oportuna. Ucraina este in majoritate covarsitoare ortodoxa, dar ca si la noi unde de Sarbatoarea Nasterii Domnului acum 25 de ani a fost ucis conducatorul Tarii, asa si la ei licuricii isi fac de cap si batjocoresc Credinta si fiinta celor pe care ii conduc, sau mai bine zis, pe care ii exploateaza demonocratic.”
  De parcă Timoşenko, Hliciko şi Ianuţki nu erau suficienţi 😉
  Şi ei tot “ucraineni” get-beget 🙄
  P.S.
  Vă amintiţi că şi la noi, primul guvern român 😛 Roman era alcătuit în procent de peste 7o % tot din get-beget din ăştia ?!
  De asta ne merge probabil şi acum atât de bine 🙄

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s