Oameni în toată Firea

În Săptămâna Patimilor politicienii ăştia se prăpădesc cu firea să mă facă pe mine să-mi pierd firea.Fire-aţi voi să fiţi, ia gata, schimbăm foaia, las televiziunile care mă agită ca pe-o şampanie şi încerc să mă liniştesc, încerc să intru în spiritul sărbătorilor pascale, încerc să mă comport ca un om în toată firea.

Am luat-o cu începutul, m-am dus pe google ca să-mi reîmprospătez modestele mele cunoştinţe biblice, să mă upgradez religios.
Aşa că am tastat „Săptămâna Patimilor” şi am dat „Enter”. Prima opţiune apărută a fost un site „crestin ortodox.ro”, autointitulat „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume”.
Care m-a luat tare: ”Cauţi o soluţie naturală de detoxifiere? Alege ColonHelp.! Numărul 1 în detoxifiere.100% natural.” Nu, am bâiguit singur în faţa calculatorului…eu am intrat pentru altceva…
Nu cumva te simţi obosit?” m-a chestionat mai departe siteul creştin şi ortodox. „E de la ficat! Neapărat îţi trebuie LiverHelp, un ceai detoxifiant şi hepatoprotector. 100% organic.”
Poate după sărbători, gândesc eu, că de la atâta băutură şi mâncare…
Dar articulaţiile, cum stai cu articulaţiile?” Cam scârţiie, mă jenez eu…Deci „sunt rigide”, decretează reclama: „ArtroHelp, acţiune imediată în durere şi inflamaţii.”
Mă smulg cu greu din ghearele „doctorului” nu înainte de a vedea cu coada ochiului că şi acest produs este natural 100%.
Sunt puţin dezorientat, oricare ar avea probabil acelaşi şoc dacă atunci când se duce la biserică ajunge într-un cabinet medical sau dacă îşi caută preotul şi dă peste medicul de familie.
În fine, mă concentrez pe scopul iniţial şi încep să citesc despre „Săptămâna Patimilor”:

Saptamana Patimilor exprima perioada de la Florii pana in Sambata cea Mare inclusiv. Conform randuielilor canonice, in aceasta saptamana se ajuneaza pana spre seara. Caracteristica esentiala a acestei saptamani sunt Deniile.

Suveran, bags & more…
Ce mai e şi asta?! O doamnă bine stă întinsă lasciv lângă o poşetă… Doamne fereşte şi iartă!
Îmi smulg cu greu privirea încercând iar să intru în atmosferă:

Luni, in Saptamana Patimilor, se face pomenirea patriarhului Iosif, vandut de fratii sai cu treizeci de arginti. El este o preinchipuire a lui Hristos, care a fost vandut de Iuda. Acuzat de desfranare, ajunge in temnita. In urma talmacirii unor visuri, este scos din inchisoare si pus administrator peste tot Egiptul. Stapanirea lui Iosif peste Egipt era o prefigurare a biruintei lui Hristos asupra pacatelor lumii.

„NUFĂR ŞI TRIUMF! ÎMPREUNĂ FACEM CASA LUNĂ! Românul gospodar primeşte vouchere online! Participă la concurs!”
La reclama asta n-ai ce comenta, este în ton cu sărbătoarea spirituală, fiecare îşi face casa lună de Paşti, curăţenie în suflet şi în casă.
Şi următoarea reclamă pare on topic, ne îndeamnă probabil la un pelerinaj religios în Lefkada, Grecia, cu Early Booking, la nişte preţuri absolut speciale.
Iar dacă vreau să anunţ ceva, orice, să nu-mi fac probleme „tocmai.ro” îmi facilitează anunţuri gratuite.

Ceva nu este în ordine…frate, am venit aici să mă pătrund de tainele creştinătăţii…deja m-am cam ofilit…sunt nişte acatiste şi rugăciuni, dar nu prea mă atrag, mi se par prea ermetice pentru un neofit ca mine.
Dar m-a atras (cred că şi-a băgat coada necuratul) un titlu de pe forum::” Soţul m-a părăsit pentru alta. Sfaturi.”
Nevasta nefericită se destăinuieşte în particular şi intim la toată lumea, rezumatul poveştii fiind că „Pe scurt el isi facuse pe altcineva.In timp ce eu abia suflam sub povara responsabilitatilor,batrani,copil,munca,casa etc el a umblat prin discoteci si si-a facut o amanta cu care a cheltuit toti banii.”
Doamna i-a zis”vino!”, domnul a răspuns „nu vin,fă, nu vin!”, doamna l-a întrebat dacă o iubeşte pe ailaltă, domnul nu ştie sigur, doamna constată că aia e „genul de femeie sexi,care isi etaleaza din belsug farmecele si umbla prin discoteci, e departe de a fi o femeie care sa traiasca pe langa Biserica”.
Ce mai încolo şi încoace, doamna îşi vrea soţul înapoi şi-i întreabă pe toţi disperată: ”Ce parere aveti? Cum ar trebui sa ma port ca sa il recapat inapoi?Astept orice sfaturi si pareri! „Bineînţeles, experţi în dragoste sunt toţi, că toată lumea se pricepe la fotbal, politică şi dragoste.
Prima comentatoare o ia la rost:” De ce il vreti inapoi, mai ales ca a cazut in adulter? Nici el nu e apropiat de Biserica.”
A doua este mai sinceră, femeie dintr-o bucată: „Sotul dvs este un…(nu pot sa zic porc, avand in vedere respectful pe care il am fata de acest animal simpatic).”
Urmează însă ofensiva bărbaţilor.
Spui că „Sotul m-a presionat la un moment dat sa vin inapoi.Nu am putut”
Ba da, ai putut dar n-ai vrut. Ai preferat să faci ce vrei tu și să trăiești în nesupunere față de soț.
Dar acum, după ce ai făcut ce ai vrut singură de capul tău, în răzvrătire față de bărbat, zici că n-ai putut să-l asculți și să te duci la el așa cum îți cerea. Ai putut. Dar n-ai vrut. Asta trebuie să înțelegi mai întâi.
Uite acum, când te-a cuprins disperarea, dintr-o dată te poți duce, cum singură mărturisești:”

Pe urmă comentatoarele şi comentatorii s-au luat între ei la ceartă pe forum, lăsând-o pe biata femeie şi neconsolată, şi neştiutoare, şi victimă, şi agresor.

Înainte să închid siteul, nedumerit de atâtea pasiuni dezlănţuite într-un lăcaş de cult virtual, am mai apucat să văd o excepţională ofertă de la Banca Raiffeisen, un credit cu dobândă de doar 9,75% pe an, cu Flexicredit, ce mă implora să aplic pe loc.
Ceea ce am şi făcut…

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Oameni în toată Firea

 1. Radu Humor says:

  Spre deosebire de tine, eu chiar am să încerc săintru în spiritul Sărbătorilor Pascale :

  Şi iată aici şi cuvintele, redate mai clar :

 2. Kain says:

  Iti trebuie AdBlock.
  Cum zicea tipul ala de pe bancnota de 100? “God helps those who help themselves”. Proverbul pare a fi crestin, nu e nici pe aproape.

 3. pierre says:

  Fara gluma, eu chiar ma numar printre fanii site-ului “crestinortodox.ro” …Fara nicio intentie de a leza spirite religioase in Saptamana Mare, eu consider site-ul un excelent ghid de calatorii turistice.L-am descoperit cu ocazia unei documentari despre manastirile crestine pictate din Capadochia,Turcia , pe care le-am vizitat acum vreo 3 ani.De atunci, nu plec nicaieri fara o prealabila consultare a “crestinortodox.ro”. Asa ca asta-i situatia actuala, fiecare primeste si alege din vizitele religioase online ce vrea :unii cauta epifania, altii se electrizeaza religios in preajma marilor sarbatori crestine, altii se documenteaza turistic, iar altii se aleg cu…flexi-rate la banca. 🙂

 4. pierre says:

  De vreo cateva zile, zarva mare in orasul meu, altfel locul perfect proiectat ca sa nu se intample mai nimic.Un oras ca multe altele ale Romaniei, un taram al subdezvoltarii, feudalismului rosu reinventat, dezabuzarii, lipsei de perspectiva si al capitularii definitive.Ca intr-o nuvela scrisa de Ismail Kadare, unde un mic orasel albanez este bulversat de apropiata trecere si popasul armatelor germane aflate in retragere catre Italia, micul oras moldovean este intors cu josul in sus, rascolit dramatic de invazia unui escadron de ocupatie neobisnuit. Mai precis, de 2 zile opereaza in oras un detasament de asalt de la Antifrauda, bratul inarmat al fiscului roman in lupta sa eterna cu contribuabilul.Baietii sunt detasati de la Constanta, sunt cazati la un hotel central si au misiunea de a peria intreg orasul, de a prinde, pedepsi si anihila orice agent economic care (mai) misca in front.Operatiune este de anvergura, nimeni nu este crutat, se actioneaza dupa planuri si harti minutios intocmite.Au cazut in plasa mici gogoserii, restaurante, dughene de tot felul, pensiuni,ateliere, super-hyper-mega marketuri, magazine si magazinele,adica cam tot ce are o usa, o firma si un program afisat la intrare.Atacurile sunt de tip blitz-krieg, nu se iau prizonieri, nu se negociaza, nu scapa nimeni, toata lumea primeste o amenda.Nu conteaza ca ai-n-ai sapca, o amenda suntem cu totii datori.Odata intrati pe usa, nu se accepta ratari, toata lumea va fi buzunarita pana la gasirea motivului de amenda, oricat de mult ar dura, oricat de greu ar fi.Represaliile sunt diverse, pot merge de la amenda minima (4000 lei sau jumatate platibili in 48 de ore) pana la inchiderea stabilimentului.
  Orasul fiind mic, oala a dat repede in clocot.Acum toata lumea vorbeste, pe la cafea, pe la colturi de strada, prin autobuze, se comenteaza frenetic ultimele intamplari, o adevarata psihoza a pus stapanire pe altfel molcomul orasel moldovean.Poate sunt si exagerari, poate nu, dar povestile circula cu repeziciune, teroarea se amplifica, tensiunile se acumuleaza.De pilda, cea mai veche (si cea mai buna) cofetarie din oras a fost “taxata” cu o amenda de 26000 lei, basca inchiderea temporara,pe motivul ca vanzatoarele nu aveau boneta alba…pardon, sapca ! In alt punct al frontului de lupta, s-a relatat ca trupele de ocupatie au rascolit vreo 10 ore in cautarea unei pricini de amenda si nu au gasit nimic.Disperati, au contactat comandamentul, cerand permisiunea sa se retraga pe alt aliniament.Permisiunea nu s-a acordat, asaltul a continuat mult in noapte.In cele din urma, au reusit: s-a constatat lipsa unui registru unic accesoriu casel de marcat pentru situatiile de intrerupere accidentala a curentului electric.S-a aplicat amenda izbavitoare si misiunea a fost considerata un succes, trupele s-au retras in cazarma, la hotel.Uneori, relatarile capata accente grotesti: se spune ca patroana unui fast food recent deschis, in fata unei amenzi record de 30000 lei, a cedat psihic si , in genunchi, ca in fata unui cadiu otoman, smulgandu-si parul din cap, a cerut indurare.Care i-a fost refuzata, desigur.Si povestile pot continua, tot mai monstruoase, tot mai diversificate.
  Cert este insa un lucru : inamicul si-a trimis in actiune crema, spuma cea mai fina.Fara indurare, fara sentimente, masini de aplicat amenzi,nemilosi, neobositi.Se spune ca acesti cyborgi finantisti, acesti puscasi marini ai fiscului, nu au inregistrat inca nicio infrangere pe teren : altfel spus, nimeni nu a scapat neamendat.Iata ce minunat titlu de glorie ostaseasca !
  Si mai este cert inca un lucru : gloria si darzenia razesilor vranceni sunt demult apuse.Ocupantii au fost chiar ei uimiti de slaba rezistenta intampinata, docilitatea, chiar colaborationismul inamicilor.Este cunoscut cazul unui patron de restaurant local care, in fata atacatorilor, le-a propus un targ: nu mai scotociti peste tot, dati-mi amenda minima, o platesc pe loc si toata lumea este multumita.Socoteala a fost gresita, atacatorii au considerat propunerea un semn de slabiciune, drept care, dupa un control amanuntit, au inchis restaurantul respectiv.Plus 15000 lei amenda.Vremurile cand razesii puneau mana pe ghioaga cand navaleau tatarii sunt apuse si bine ferecate intre paginile cartilor de istorie.
  Acum, s-a intrat intr-o faza noua a razboiului.Tot de prin cartile de istorie, bietii intreprinzatori locali au aplicat tactica straveche “arde granele, otraveste fantanile si fugi in codru ! “.Astazi la amiaza, orasul parea parasit, jumatate dintre magazine, pensiuni, restaurante, baruri erau inchise.Se aude ca maine, si poimaine, pana la plecarea inamicului, asa va fi.Se spera ca in fata lacatelor de pe usi, hoardele invadatoare se vor retrage.Vom vedea !
  Iata cum intreprinzatorii micului oras moldav, in caz ca uitasera cumva de prin perioada 2000-2004,au ocazia sa se bucure din nou de binefacerile unei guvernari pesediste.In ultimii 10 ani, cei mai naivi, sau mai comozi, sau pur si simplu mai tineri, uitasera ce inseamna vremurile de razboi intre stat si privat, care sunt metodele, cum se strang banii la buget, cine-i jupanul si cine-i sluga.De data asta, miroase mai frumos: totul se desfasoara sub competenta indrumare a unei minti stralucite, cu un CV care a lasat multa lume, chiar si aici la han, cu ochii crucis, romano-americanizata dra Ioana Petrescu.

  PS Si o anecdota, de final: un amic mi-a relatat personal ca a fost si el calcat si amendat cu minimul de 4000 lei.Respectuos, agentul constatator i-a cerut ca pe chitanta cu care achita amenda sa se specifice si numele sau, sa se stie cine a facut rost de banii respectiv. (probabil ca-i revenea si lui un oarecare procent din prada de razboi ).Indignat, i-am spus, bine-bine, nu i-ai tras o flegma in ochi ? Nu, a raspuns, am fost atat de fericit ca am luat minimul, incat am avut grija personal ca numele respectiv sa apara in clar, citet, pe chitanta, pentru eternitate.

  • Radu Humor says:

   Nici nu ştii ce să faci citind această postare :
   Să râzi, să plângi, sau să te cruceşti pur şi simplu .
   Că până la urmă, de undeva trebuie început şi se pare că fiscul tinde să devină ceea ce este în capitalism:
   De moarte şi de el nu scapi !

   • lazycat001 says:

    Nu sunt deloc de acord. In orice tara normala fiscul, ca si orice alta agentie guvernamentala platita din banii nostri are un comportament esentialmente civilizat: vine, constata unele abateri la prima vizita (daca sunt) si avertizeaza afentul economic impreuna cu un avertisment. Desigur nu vorbim aici de operatiuni organizate de spalare de bani, frauda organizata etc.

    La urmatoarea vizita, desigur, nu ai nici o scuza… De aici si pana la comportamentul descris mai sus e o lume diferenta.

 5. d'Artagnan says:

  Pierre
  Bine, bine, dar care ar fi “”ghioaga” bravului răzeş în cazul de faţă?
  Că flegma aia între ochi e doar aşa, o praştie cu scobiţe! 🙂

  • lazycat001 says:

   Poti incerca sa te judeci cu ei.. sa demosntrezi in instanta ca a fost un comportament abuziv. Nu este deloc imposibil dar presupune viziune pe termen lung, perseverenta, ceva bani de un avocat bun.

   Dar razesului i-a fost inculcata de multa vreme teama fata de autoritati si ideea ca nu are nici un drept de aici comportamentul servil, de gaina curentata. Asa ca plateste haraciul si zice saru’mana ca poate il lasa in pace pana la anul. Numai ca el nu stie ca nu o sa il lase in pace…

 6. Radu says:

  De ce guvernul de la Kiev refuza sa discute oficial despre federalizare ? Nu pot sa cred ca vestul Ucrainei, pana mai ieri amenintat ca intra cu bagaje cu tot direct in stomacul Uniunii Euro-Asiatice putiniene, nu pot sa cred ca nu-si doreste federalizarea. Inainte de a-ti dori intrarea in UE trebuie sa te asiguri ca nu te trezesti direct in bratele rusului fara cale de intoarcere, nu ? Si atunci de ce guvernul de la Kiev nu foloseste momentul actual pentru a face si mai dificila reunirea mamei Rusia cu “leganul civilizatiei ruse, Kievul, blah blah blah” ? Nu sunt guvernantii de azi mai degraba reprezentantii Ucrainei de Vest ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s