Îndopaţi cu placebo(2). O scurtă prezentare.

Motto
– Am avut un bolnav care ar fi trebuit să moară încă de acum 10 ani, dar trăieşte …
– Asta e dovada că atunci când bolnavul vrea să trăiască, medicina este neputincioasă.

Probabil ar fi trebuit să scriu despre ruperea USL, dar iar n-am chef de o discuţie politică serioasă, ci mai degrabă de o trăncăneală semidoctă despre un efect interesant, cu largă aplicabilitate (zic eu), anume efectul PLACEBO. Aş putea chiar spune că dacă placebo nu e, nimic nu e… Ca să fiu sincer, continui acest subiect şi pentru că la articolul precedent am avut parte de nişte reacţii…hai să le spun interesante! În afară de faptul că am fost acuzat de interese obscure, mi s-a mai spus că nu e o problemă dacă se plăteşte doar placebo şi că trebuie să dai bani pentru că altfel nu crezi, deci n-ar avea efect, că până şi regina Angliei merge pe medicină homeopată şi cine sunt eu s-o contrazic. Mi s-a mai reproşat că sunt cu siguranţă ateu. Şi că mă bag ca musca-n curu’ iepii.

(Cine nu este interesat de subiect poate să se ducă direct la comentariile de la articol, sunt convins că vor fi politice 🙂 .)

Să vedem mai întâi cum a început toată povestea cu acest efect.
Primul patent medical emis în conformitate cu Constituţia Statelor Unite a fost atribuit în 1796 unui medic, Perkins, care a inventat o pereche de tije de metal (tractori) cu care extrăgea durerea din pacienţi prin plimbarea timp de câteva minute peste zona dureroasă. Se „bazau” pe electricitate, „scoţând fluidul electric nociv ce stă la baza durerii”. În acelaşi timp mai tratau şi guta, reumatismul, slăbiciuna musculară. Reputaţia i-a sporit an de an (şi datorită unor personalităţi care-au cumpărat aceşti tractori, George Washington de exemplu, ceea ce-mi aduce aminte de regina Angliei şi homeopatia…) făcând o avere considerabilă din tratament, dar şi din vânzarea foarte scumpă a tractorilor, justificând preţul ridicat prin aliajul sofisticat din care sunt făcuţi.
Este drept că erau eficienţi, pacienţilor mergându-le cu adevărat bine.
S-a trezit însă un medic pensionar, Haygarth, căruia i-a trecut prin cap (cum se spune în engleză la Toma Necredinciosul?) presupunerea că dispozitivul acţionează asupra minţii şi nu corpului. Cu alte cuvinte, că pacienţii se conving singuri că se simt mai bine, deoarece aveau încredere foarte mare în multlăudaţii şi scumpii tractori.
Aşa că a rugat un coleg să trateze pacienţii la spitalul la care lucra, şi cu tractori făcuţi din aliajul special, şi cu nişte tractori identici cu cei originali, dar din materiale obişnuite, nemetalice. Urmarea?
Pacienţii raportau aceleaşi beneficii, indiferent de cum au fost trataţi. S-a dovedit astfel existenţa acestui efect. Aici ar trebui specificat că toţi medicii, de veacuri, se foloseau de acest efect, unii probabil fără să ştie, meritul lui Haygarth fiind acela că a vorbit deschis despre el.
Efectul placebo nu are efect însă doar în cazul durerilor, oamenii de ştiinţă observând modificări fiziologice reale ale corpului.
Acest efect există şi în medicina convenţională, alopată, adică o aspirină îţi face bine datorită efectelor biochimice şi mai ai încă un profit suplimentar din placebo.
În timp s-a observat că acesta poate fi amplificat de diferiţi factori, cum ar fi reputaţia medicului, de costul şi noutatea tratamentului. În plus, se cunoaşte acum că un medicament administrat prin injectare are un efect mai mare decât luat sub formă de pastilă, la fel cum două pastile potenţează o reacţie placebo mai mare decât una singură. Mai contează şi culoarea pastilei, dacă medicul este în halat alb sau nu, dacă ţi-o recomandă o asistentă sau un doctor, dacă tableta e mai mare sau mai mică, dacă ambalajul îţi ia ochii sau nu.
Dar cel mai important lucru, care induce variabilitatea efectului de la un pacient la altul, posibila influenţă asupra vindecării, îl reprezintă chiar persoana asupra căruia se acţionează, adică sistemul de valori la care se raportează, credinţele, nivelul de înţelegere, experienţa personală, cultura medicală, starea psihică din acel moment.
Ups, trebuie să plec la medic, voi continua altădată!
Doar o întrebare-mi (vă) pun la acest final (provizoriu): efectul placebo are un randament cu atât mai mare cu cât rămâne un efect mai puţin cunoscut, atunci nu cumva eu, cu articolul acesta, fac un deserviciu potenţialilor pacienţi?

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

50 Responses to Îndopaţi cu placebo(2). O scurtă prezentare.

 1. BadDragon says:

  Voiam sa comentez exact ce-ai scris in ultimul paragraf. Cum ar veni, m-ai lasat fara cuvinte 😀

 2. Radu says:

  Da, d’Artagnan, tu distrugi (cum era ?) corola de minuni a lumii parca cu articolul asta, despicand firul in patru. Dar spune, cand ai fost acuzat ca esti ateu, ai raspuns ? Acuma ceva, ceva sambure de adevar trebuie ca o fi si in acuzatia aia, o coasta de ateu tot ai. Pentru ca altfel ai crede. Pur si simplu. Fara sa cercetezi.

 3. pierre says:

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-16651231-criza-din-ucraina-acord-pentru-retragerea-vizelor-inghetarea-averilor-celor-care-sunt-patati-sange.htm

  La cateva sute de km de noi oamenii se impusca in strada ,iar UE reuseste sa dea o noua si convingatoare dovada de impotenta si indiferenta criminala.Parca niciodata nu fu Europa mai penibila…

  • Radu says:

   pierre,

   Daca se respecta acordul prezent dintre Ianukovici si opozitie, acord girat si catalizat de UE, atunci cred ca UE si-a facut datoria. Ianukovici nu-mi pare a fi Stalin. Nici macar Putin. Mai degraba cei doi PM + ministrii de interne si ai apararii par convinsi ca trebuie o baie de sange si par mult mai apropiati de Moscova decat Ianukovici. S-ar putea sa fie exact momentul cand Ucraina sa poata scapa de radicalii din Partidul Regiunilor si sa se reintoarca spre Europa.

   • Isabel.A says:

    Draga Radu,

    Intamplator, Ucraina este una dintre tarile de care ma ocup: trebuie sa tin si un curs despre, in curand 😀 (in ciuda a ceea ce ar crede un emitator de faltulente inteelctuale de pe aici).
    Pe scurt: UE nu a avut nici o viziune politica cu privire la Ucraina: ba da, a avut una, foarte birocratica , ceea ce o face de fapt anti-viziune. UE de fapt nu a avut si nici nu are o viziune geostrategica cu privire la spatiul estic fost-URSS, inclusiv la cel din Caucaz (frectiile Politica de Vecinatate+Parteneriat Estic nu pot fi incadrate in categoria “viziune geopolitica/geostrategica).
    Acordul dintre Ianukovici pe de o parte si Yatseniuk, Klitschko pe de alta rezolva doar 5 la suta din problema, dar acest procent este important, daca se opreste “the bloodshed”.
    Ucraina are in primul rand mari probleme economice (imense, e o tara in prag de faliment literalmente) si din pacate doar mother Russia si-a oferit disponibilitatea de a ii da un balon de oxigen in acest sens (15mld in bonduri si reducerea pretului la gaz, f.importanta, caci economia ucrainiana e una din cele mai energofage din lume, din cauza lipsei masurilor de restructurare). Tot Rusia este tara catre care Ucraina are o datorie de 3 mld (prin naftogaz, compania de stat ucrainiana) si culmea este ca acum Rusia poate sa le taie gazul ucrainienilor ca in 2009, fara sa afecteze Europa cum a afectat-o atunci (datorita gazodeuctelor Nord Stream & Blue Stream); nu o face insa, (din motive complexe).
    To cut short, deznodamantul “crizei ucrainiene” este foarte departe, foarte greu de preconizat sub ce forma va avea loc si ar trebui sa implice negocieri UE+ SUA (americanii au fost cei care au fost, pana in 2008, in avangarda promovarii integarrii Ucrainei in strcuturile euro-atlantice) +Russia : greu de presupus acum daca aceste negocieri vor avea loc (sub o forma formala sau informala) asa ca este greu de anticipat si deznodamantul.

    • Radu Humor says:

     UE este obligată oarecum asă stea deoparte date fiind sumele enorme pe care le pompează USA în declanşarea şi susţinerea haosului din Ucraina.
     O dovadă în plus a intenţiilor nebuneşti de a destabiliza lumea sub pretextul stabilităţii ei şi a corectitudinii politice în care nu mai crede nimeni !
     Americanii joacă pe faţă o carte care le va fi până la urmă fatală, nu triumfală !
     P.S.
     >The Epoch Times: Scandal cu cântec la Kremlin – evreii acuzaţi că au destrămat Rusia

     A se citi cartea lui Alexandr Soljenitzen: “Evreii si rusii – doua secole impreuna”.
     O carte alcatuita 80% din documente istorice – CARE VORBESC DE LA SINE ! Soljenitzen LASA PE CITITORI SA TRAGA CONCLUZIILE.
     AVETI CE CITI.
     Se vede cum gandesc si actioneaza cei ce vor o lume noua.
     In principiu se regasesc – la lucru in istorie – multe din personajele lui Dostoievsky din “Demonii”.
     Cele doua carti se completeaza !

     Cu toate aste este considerata ca fiind antisemita. Exista tradusa in limba romana.

 4. Radu Humor says:

  Ancheta paralela !

  > 1. aura ion nu avea ce să caute în avion.
  > de fapt nu avea ce să caute în programul de prelevare de
  > organe. programul este destinat numai medicilor specialiști
  > care se supra-specializează în domeniul prelevării și
  > transplantului. mai mult, la o zi după accident, a avut loc
  > o demonstrativă de prelevare pentru rezidenți și
  > studenți, la bucurești, în condiții de maximă
  > siguranță, așa cum spune regulamentul. ca urmare, ce
  > căuta aura ion în această poveste?
  >
  >
  >
  > 2. doctorul zamfir avea o relație
  > extraconjugală cu aura ion. nu erau amanți, așa cum spun
  > unii dintre colegii lui zamfir, ci numai o nouă cucerire a
  > acestuia, o nouă victimă. pentru că, deși căsătorit cu
  > o doamnă doctor cardiolog de la floreasca, fostă colegă
  > de-a lui din facultate, dl zamfir este cunoscut ca un mare
  > crai, printre asistente, rezidente și tot ce pică. zamfir
  > a luat-o pe aura în avion, pe riscul lui, pentru că altfel
  > nu ar fi urcat ea acolo, doar că își dorea ea să
  > învețe mai mult. în plus, revin și spun, prelevarea și
  > transplantul sunt domenii care necesită cel puțin 6 ani
  > după rezidențiat și nu este predat studenților decât
  > în medii sigure și opțional. în niciun caz în situații
  > de urgență, cum a fost prezentat acest caz.
  >
  >
  >
  > 3. vorbind despre urgență, trebuie să vă
  > spun că, din declarațiile mai multor medici cu care am
  > discutat, urgența a fost cu totul alta decât cea
  > prezentată la televizor. mai exact, echipa de prelevare
  > habar n-avea dacă ficatul ce urma să fie recoltat era
  > compatibil cu organismul doamnei prezentate la televizor ca
  > primitor. abia la oradea urma să se facă analiza hla. dar
  > ficatul respectiv era foarte important din două motive:
  > primul, că sigur se potrivea la cineva din lista de
  > așteptare și al doilea, că la oradea, dacă doctorii
  > români nu se grăbesc, vin niște domni doctori unguri care
  > iau tot ce prind. pe mână cu cei de la spitalul din
  > oradea. lucru știut dar ținut la tăcere. și mai este
  > ceva: orice transplant la fundeni e cu plicuri grase. și
  > că am ajuns la plicuri, iată și motivul pentru care a
  > zburat
  > iovan.
  >
  > 4. adrian iovan nu a vrut să efectueze
  > zborul, din motive deja prezentate în presă. doar că,
  > bazându-se pe relația de amiciție dintre ei, zamfir l-a
  > convins să o facă. nu pentru că ar fi fost o urgență,
  > ci pentru că urma să primească mai mult decât cei 200 de
  > euro despre care s-a vorbit, s-a urcat iovan la mașă.
  >
  >
  >
  > 5. aura ion era cadru militar. ca să
  > părăsească garnizoana, trebuia să anunțe comandantul
  > unității. ceea ce a și făcut. a înștiințat
  > comandantul unității, respectiv pe col. dragoș cuzino,
  > că a terminat programul, că părăsește garnizoana și
  > că se va prezenta la program a doua zi, conform
  > regulamentului. col dragoș cuzino este comandantul
  > institutului medico-militar, din a cărui structuri făcea
  > parte și studenta aura ion. de aici începe problema
  > serioasă
  >
  >
  >
  > 6. în momentul în care s-a aflat despre
  > accident, colonelul cuzino avea obligația să îl informeze
  > pe sinistrul general ioan jan sârbu, comandantul direcției
  > militare a armatei, iar acesta direct pe ministru. sursele
  > militare spun că dragoș cuzino l-a informat pe generalul
  > sârbu, însă acesta a făcut scurt pe traseul cu
  > ministrul. probabil că punea o plombă. ca o paranteză, un
  > dentist care a condus spitalul militar central și a fost
  > dat afară de acolo cu greu, parcă de dobrițoiu, s-a
  > întors șef peste toată medicina militară. lumea spune
  > că pe șpagă grea, așa cum a revenit pe mandatul lui
  > dușa și generalul zisu, cel ce căra sacoșele cu bani pe
  > vremea lui năstase. sunt celebri în armata română
  > generalii ismene, plombă și sacoșă. am închis
  > paranteza.
  >
  >
  > deci pe generalul sârbu nu -a interesat situația.
  > ministrul
  > dușa a aflat de la televizor, din intervenția lui irinel
  > popescu, că în avionul prăbușit se afla un cadru
  > militar. conform legilor militare, ministrul avea obligația
  > să ordone operațiunea de salvare deândată! dar n-a
  > făcut-o. piloții de pe socaturile de la câmpia turzii
  > erau pregătiți să intervină și aveau coordonatele
  > locului unde s-a produs accidentul. probabil că dușa, care
  > poate fi bănuit de orice, numai de creier în cap nu, s-a
  > blocat în comandă. probabil că, din cauza informațiilor
  > contradictorii cum că au fost găsiți, ba n-au fost
  > găsiți, ba uite acum îi găsește, a crezut că scapă
  > fără să mai consume motorina elicopterelor. elicoptere
  > care puteau decolo, survola, desanta etc în zonă. aici mai
  > intervine un element. raed arafat a refuzat de vreo doi ani
  > să seneze un protocol,specific în toate țările, care să
  > permită armatei să intervină în situații de urgență.
  > probabil că a vrut să păstreze
  > banii și gloria numai pentru el. eu zic că i-a reușit
  > și astăzi s-a infiiltrat în ministerul de interne, cu
  > acordul lui ponta și a generalului ismene. una peste alta,
  > armata care putea și trebuia să intervină, nu a făcut-o.
  > parchetul militar va trebui să-i tragă la răspundere pe
  > cei responsabili, dacă va sesiza cineva parchetul
  > militar…
  >
  >
  >
  > 6. ne aflăm la locul accidentului. doctorul
  > zamfir scoate oamenii din avion. conform planșei
  > criminalistice, doctorii cu doctorii, piloții separat. îi
  > acordă prim ajutor aurei. doar că el, ca doctor, trebuia
  > să știe că șansele fetei erau zero. este problema lui
  > că a insistat s-o aducă la viață timp de 5 ore. problema
  > mea este de ce a mințit că a încercat să-l ajute pe
  > iovan. așa cum s-a putut vedea și din pozele pe care le-am
  > postat acum câteva zile (preluate dintr-un ziar de cluj),
  > iovan nu a fost atins. zamfir spune că a încercat să-l
  > scoată. iovan a murit cu mâna pe manșă, așa cum a
  > căzut. cu spatele dezvelit, cu mâna pe manșă. omul ăla
  > a murit de frig, fără ca vreunul dintre cei de acolo să-i
  > pună măcar un prosop din bagaj pe el. îmi amintesc că la
  > un moment dat, la televizor, cineva a spus, în timpul
  > operațiunilor de căutare, că iovan se ruga de ceilalți
  > să-l scoată de acolo. probabil că ceilalți, grav
  > răniți, nu aveau cum, dar zamfir avea. eu cred că i-a
  > fost frică. a spus-o la un moment dat chiar el, că se
  > scurgea kerosenul și ar fi putut să ia foc toți.
  > indiferent de motive, iovan a fost abandonat în carlingă
  > și lăsat să moară.
  >
  >
  >
  > 7. ajung acum la operațiunea de salvare. o
  > fată de la smurd a spus că a ajuns la iovan, a constata
  > că nu are puls central și l-a lăsat acolo pentru a se
  > întoarce la ceilalți răniți deja ridicați de către
  > salvatori. protocolul spune că trebuia să-i aplice
  > procedeele de resuscitare timp de 40 de minute. mai ales că
  > era vorba despre hipotermie, unde pulsul central e greu de
  > detectat. a stat lângă el fix 30 de secunde. în calitate
  > de fost salvamontist, de pe vremea de dinainte de 89, pot
  > spune că în caz de hipotermie se pot face minuni
  > “minuni”, dacă te ocupi de subiectul
  > accidentului. dar ea s-a întors degrabă la oamenii care
  > fuseseră deja salvați. de ce a continuat echipa de salvare
  > s-o resusciteze pe aura, în timp ce iovan a fost abandonat?
  > pentru că doctorul zamfir a mințit că aura mai avea puls
  > central. certificatul
  > medico-legal poate dovedi ceea ce spun. era moartă demult.
  > măcar de ea zamfir știa, dar de iovan nu a încercat
  > nimeni să afle. zamfir a mai încurcat o dată lucrurile,
  > mințind sau oferind date eronate…
  >
  >
  >
  > 8. în concluzie, avem generali incompeteți
  > precum sârbu de la dma, avem trafic de organe la oradea,
  > avem șpăgi pentru transpalnturi în orb la fundeni, care
  > tot la trafic de organe intră, avem ambiții personale ale
  > lui arafat, avem doctori care seduc studente și le promit
  > verzi și uscate ca să le sucească mințile, avem
  > miniștri blegi de proști și minianalfabeți ce sunt, avem
  > prim miniștri care promovează criminali indirecți sau
  > latenți în funcții de conducere, avem echipe de
  > intervenție care nu respectă protocoalele de resuscitare,
  > avem mulți criminali în libertate. norocul lor că oricum
  > vin codurile.
  >
  >
  > 9. îi acuz de omor prin imprudență, sau
  > din abuz în serviciu pe, generalul ioan sârbu, ministrul
  > apărării dușa nuștiucum, raed arafat, ștefan zamfir,
  > conducerea de la spitalul din oradea, dragoș cuzino, echipa
  > smurd sosită prima la fața locului. dacă am uitat pe
  > careva, vă rog să-mi spuneți.
  >

  • Radu says:

   Nu paralela, necoplanara ! Du-te si te cauta !

  • lazycat001 says:

   Nu imi vine sa cred… Aura Ion amanta dlui doctor Zamfir, nu avea ce sa caute la bord si restul de nebunii… De unde le scoateti frate??

   Nu stiu daca sa rad sau sa ma intristez. Cert este ca ai fi avut un loc bun de munca in ministerul dlui Goebbels… Sau in Ministerul Adevarului.

   Pe langa tine neamtu tiganu este un exemplu de logica si echidistanta…

 5. d'Artagnan says:

  Fără alte comentari:
  ”Ponta a ţinut să-şi mobilizeze colegii de alianţă, avertizându-i că “dacă USD nu câştigă alegerile prezidenţiale, scapă cine poate. Se va repeta situaţia din 2005 şi 2010”.

 6. SWIFT says:

  Doamnelor / Domnilor,

  Cu respect va reamintesc de efectul NOCEBO. Este vorba despre lipsa de efect, sau chiar de efectul negativ al unui medicament oricat de performant, daca pacientul afla ca a dat gres tratamentul cu el ( de pilda, din presa, ori de la concurenta) si nu mai crede in virtutile lui.

  Haloul medicului e un fenomen asemanator cu PLACEBO si poate fi subminat de NOCEBO. E valabil si pentru oamenii politici, schimband ce e de schimbat.

  Neurofiziologii spun ca unii dintre noi avem softuri mentale care faciliteaza efectul PLACEBO.

  *Ca aplicatie la la prestatiile mele pe aici, efectul nocebo ar putea rezulta din credinta machista ca as fi o Doamna.

  PS. Nu cred, cu tot respectul, in forta acestui blog de a produce efecte placebo ori nocebo.Nici printre comentatori, daramite in masse.

 7. neamtu tiganu says:

  efectu placebo arata puterea mintii, de ex. cind te culci cu nefasta si-ti spui “nu-i nefasta mea, nu-i nefasta mea!” se produce o mare minune.
  De acelasi efect sufera basistii, cei de aici nu fac exceptie, i-o sug lu basescu si-si spun ca-i acadea!

  • SWIFT says:

   Nocebo este atunci cand te culci cu amanta si-ti spui: “e nevasta mea, e nevasta mea!”.

  • lazycat001 says:

   @ neamtu tiganu

   Ce minune se produce ? Lumineaza-ne te rog…

   Trece impotenta timp de 1.5 milisecunde ? Pana te prinzi ca de fapt nu esti in pat cu nefasta ci cu Varanu’ … si ca ti-a ajuns pana la amigdale ?

   • neamtu tiganu says:

    am impresia ca ai dorit sa fii spiritual, fii linistit nu ti-a reusit nici de data asta.. ai mai pus o caramida la dovada ca esti un cretin!

 8. Radu says:

  Isabel,

  Bine ai revenit ! Chiar si numai in treacat !

  Cat de rau e Ucraina azi ? Mai rau decat era Romania in 1990 ? In tot cazul, Rusia lui Putin nu poate fi salvarea. Dar ai dreptate, Europa ar trebui sa aiba o strategie comuna, daca se intalneste cu reprezentantii Ucrainei sa aiba macar o propunere concreta, chiar daca etalata pe o perioada mai lunga. Poate ar fi cazul sa faca Polonia putina dovada de leadership ? Este totusi tara cea mai importanta din UE care are granita comuna si chiar istorie comuna cu Ucraina.

 9. Dl.Goe says:

  Nu stiu de ce sunt banuit pe nedrept c-as avea indoieli in legatura cu faptul ca de Ucraina s-ar ocupa (intamplator) d-na Isabel A. Sunt banuieli neintemeiate. Am convingerea ca d-na Isabela A. se ocupa temeinic de Ucraina. Sunt sigur ca pre-ocuparea dansei pentru Ucraina (care se intrevede cu claritate in materialele postate aici, care denota o documentare enciclopedica iesita din comun) isi va gasi o ilustrare potrivita intr-un curs de geo-politica si strategii economice tinut la o universitate importanta. Sunt sigur ca fragmente din acel curs vor ajunge la han sub forma de comentarii captivante care vor anima atmosfera la han, inmiresmand-o, pentru a combate efectul placebo produs de iahnia de fasole consumata de catre unii dintre vizitatori printre care cu gratie ma numar. Bine ati re-venit d-na Izabel A. V-am dus dorul si v-am simtit lipsa.

  • Radu Humor says:

   Wow !
   Ce mişteaux fin 😆
   Sunt sigur că la citirea acestei mostre de cretinism goesc, Stely va cădea pe spate 🙄
   Şi aşa va rămâne, până îi vor veni lui Goe în ajutor vreo doi mustăcioşi de pe aici, s-o întoarcă şi s-o aducă din nou la linia de plutire a bărcii 😉

 10. Dl.Goe says:

  Despre vaccinuri nu zice nimeni nimic? Uite de ex. dl.Nimeni s-a vacinat si s-a imunizat. La fel si dl.Iepurele de Martie. In timp ce doamnele Stift si Izabela A. s-au vaccinat si nu s-au imunizat… Asadar exemple on topic de efecte placebo si nocebo.

 11. Radu says:

  Isabel
  si Pierre, ca tu ai scociorat subiectul si acum vad ca ai luat vcanta,

  un articol bine scris (zic eu) in Economist:
  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2014/02/ukraines-new-dawn

  Ca au scapat de Ceausescu e clar; pana si propriul partid l-a parasit si a votat in Parlament pentru demiterea lui Ianukovici (un tip, spune Economist, bine cunoscut ca fiind limitat mintal si emotional). Acuma intrebarea este: care Iliescu se pregateste sa profite ? Si ce e dispusa UE sa dea in afara de vorbe, sfaturi si incurajari ?

  • pierre says:

   @Radu,

   ai dreptate,am cam huzurit week-end-ul asta,imi cer scuze pentru lipsa la apel 🙂
   Despre Ucraina, cu modestie,iti spun ca stiu prea putin acum, nu cunosc subtilitatile situatiei si prefer sa nu ma exprim (deocamdata).Despre Europa, draga de ea,spun doar ca s-a fofilat asa cum stie ea mai bine.Dupa parerea mea,in Ucraina s-a ajuns unde s-a ajuns si pe fondul ipocriziei, pasivitatii,mercantilismului si indiferentei (vest) europene.

  • Isabel.A says:

   Nu e extraordinar articolul din The Economist si asta pentru ca nu pune si nu incearca sa raspunda la urmatoarea intrebare:

   -Este UE dispusa sa se angajeze intr-o CONFRUNTARE cu miza geostrategica impotriva Rusiei, avand ca miza Ucraina? -caci pentru Rusia Ucraina reprezinta o miza geopolitica foarte importanta : fara ea, Uniunea economica eurasiatica a lui Putin, preconizata a fi lansata in 2015, reprezinta un proiect fara forta. Ucraina e cheia Uniunii economice eurasiatice si Vladimir Vladimirovici nu va renunta asa usor nici la dezvoltarea acestui proiect, nici la Ucraina.
   Deocamadata, eu spun ca UE nu e dispusa la o astfel de confruntare (cel putin Germania nu, cu inteerse economice atat de mari fata de Rusia).

   -Sa nu uitam ca in 2008, cand Bush a propus Planul de adeziune pentru Ucraina, cine a fost impotriva? (pe verificatelea): Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxembourg 😀 Aceste tari s-au opus membershipului Ucrainei (dupa negocieri cu Putin evident) si astfel s-a ratat o sansa de a schimba peisajum geopolitic al Estului.

   -In fine, daca UE nu se va angaja direct intr-o confruntare cu moscova, are la dispozitie urmatoarele variante: a) negociere cu Moscova (santaj, caci UE are cu ce, in ciuda a cee ace s-ar crede) ; b) sa ia Ucraina si sa o duca ‘in carca” pur si simplu, dar asta inseamna, simplu, BANI: pe care UE nici nu ii are, si nici nu este dispusa inca sa ii dea.

   -Despre diviziunile profunde ale Ucrainei: etnice, religioase, economice, istorice, filosofice chiar, nu mai discut acum 😀

   • Radu says:

    Isabel,

    Ce intelegi tu printr-o CONFRUNTARE cu Rusia ? Si indirect poate si cu minoritatea rusa sau pro-rusa din Ucraina ? Confruntare militara ? Razboi rece ? Ceea ce ai vazut tu saptamanile astea in Kiev s-ar putea repeta, cu alti actori, in Crimeea, Harkov, si in general in Estul Ucrainei. Cine are nevoie de o confruntare care ar putea duce la scindarea Ucrainei, la razboi civil, sau altceva mai rau ? Oricat ar parea de naiv eu cred ca nu conteaza cat de pregatita e UE, ci in primul rand cat de pregatita e Ucraina. Pe ucraineni i-a intrebat cineva cat de departe vor sa mearga, daca sunt de acord chiar cu scindarea tarii ? Vor UE, dar ce majoritate exista pentru proiectul asta ? Ca Estul e clar ca vrea cu Rusia, dar nu e dispus nici sa se rupa de Vest pentru asta, nici sa impuna o dictatura militara. Ca altfel nu s-ar fi rasturnat lucrurile in Kiev zilele astea.

    Nu stiu ce are de gand UE pe termen lung, dar poate ar fi mai intelept sa mentina status-quo: nici UE, nici o Uniune Euro-asiatica, pur si simplu o Ucraina unita cu relatii bune si la est si la vest, cu o anumita integrare economica, dar nu politica.

    Singura alternativa viabila la scenariul de mai sus ar fi o despartire a la Cehia si Slovacia, o despartire amicala, in urma unui referendum. Si nu orice referendum: 50% + 1 nu e destul ca sa strici o tara. Muntenegru parca s-a despartit de Serbia si schimbarea status-quo-ului cerea mai mult de 50%. 55% sau poate 60%. Daca 60% din ucraineni (vest si est) considera ca e mai bine sa mearga pe drumuri separate, atunci da ! Dar ca UE sa incerce sa forteze mana Estului rusofil, eu consider ca asta ar fi o mare greseala !

    • Dl.Goe says:

     @Radu – Viziunea pe care ai prezentat-o denota common sense. Ba mai mult, mi-e teama ca ai dreptate (si) sub aspect geo-politic (ca sa folosesc o vorba mare). Dar asta nu e de bine in context local. Si cand zic local ma refer desigur la han. Vei intra in coliziune cu dreptatea Isabelei A. (cadru didactic univ.) si te paste un efect nocebo cam nasparliu. E posibil sa fi diagnosticat cu “flatulenta” pentru ca in final sa tie se prescrie Activia pentru… constipatie 😯 ceea ce in final va avea un efect placebo asupra hazului in general. 🙂

     P.S. Dincolo de aceste inevitabile g-lume han-oice in echo, trebuie sa spun ca mi-a facut placere sa aflu opinia d-voastra, plina de bunsimt despre un subiect fierbinte atacat cu atat adroare de atatia si atatia cunoscatori profesionisti atestati in materie, care se-nebunesc sa vorbeasca ca din carte de prin ziare.

     • Radu says:

      Mie imi place Isabel. Putem sa avem si opinii diferite (desi in final diferentele noastre nu pot fi decat minuscule, amandoi suntem pro-vest ca altfel nu am fi in vest), sunt sigur ca nu vom ajunge sa ne certam. Darmite sa ramanem certati.

      • Dl.Goe says:

       Ooo, dar nu ma intelegeti gresit. Si mie imi place Isabel. Serios. Nu stiu ce-o face dansa dar eu unul nu ma cert cu d-ei. Imi place s-o tachinez, fiindca-mi ofera ocazia, practic ma forteaza, si pentru ca reactioneaza foarte nostim. N-as putea s-o ignor atat vreme cat din mesajele ei razbate dorinta de a nu fi ignorata. N-ar fi politicos sa procedez asa. As putea-o ingnora pe d-na Stift, dar nu pe d-na Isabela. A.

       • neamtu tiganu says:

        Goie, sugi Pula!

        • Dl.Goe says:

         @Nt – Nt. Intuitia feminina va joaca iarasi (mereu) feste. Aveti d-voastra ceva (pr)in cap, dar nu stiti pe unde, ceea ce va si iese pe gura. Orice creatura distopica si senila isi inchipuie c-ar avea organele asezate anatomic si politic corect. Ati ajuns (degeaba) la varsta la care important e ca aveti. Nu mai conteaza unde. Poate fi si in gura. Este amuzant felul in care va obtineti orgasmele intelectuale incercand stereotipe conversatii de-a scoate-o, bag-o, de fiecare data cand deschideti stirba gura. Dupa cum scuipati pareti intr-un extaz continuu. Måi tataie… Transmiteti-i omagii doamnei Calomfirescu si rugati-o sa evite cu d-voastra sarutul frantusesc ca-si ia o muie de nu se vede.

 12. Radu says:

  Antonescu spune acum ca iese de la guvernare. Nu intra inca in opozitie, doar iese de la guvernare. Cam cum a facut partiduletul lui Voicuescu (nu-s cum se chema atunci, PUR parca, oricum nici nu mai conteaza) cand l-a numit Basescu drept “solutie imorala”. S-a retras de la guvernare, dar sustinea guvernul Tariceanu din care facea parte si PD. Sau ma rog, cum a facut PSD-ul lui Geoana cand a sprijinit, dar nu a intrat oficial la guvernare cu Tariceanu. Nu prea imi dau seama ce asteapta ca sa intre in opozitie pe bune, sau ce crede ca va castiga fiind si in caruta si in teleguta. Probabil vrea sa salveze intelegerile USL pe plan local ? Sau vrea sa mai treaca timp, sa propuna PSD o masura clar anti-liberala ca sa aiba motiv sa depuna o motiune de cenzura ?

 13. neamtu tiganu says:

  cred ca nu intereseaza pe nimeni parerea mea despre Ucraina, de fapt nici pa mine nu ma intereseaza, ce treaba am io cu Ucraina, de ce ar trebui sa stiu si sa spun ceva despre asta? Intuitia mea feminina imi spune ca Ucraina va fi al doilea Liban, a doua Siria, o noua Egipt, poate o noua Coreea, nici fosta Jugoslavia nu ar fi prea departe, si desigur, totul in numele democratiei, in numele dreptatii, ca sa nu spun in numele filozofiei de dreapta, sa oferim o viata mai buna copiilor nostrii…. in Germania, Franta, Spania.

  • Dl.Goe says:

   Si iata inca o opinie exprimata cu bunsimt… da ideologic. ideologica toata, cata razbate de sub flasca limba germano-rroma, anti-europeana veche, pe rit nou (ca-mi lipsesc naiba si diacriticele)

   P.S. Radu, nici pe d-na Calomfirescu n-as putea-o ignora, ca e dama buna si merita mai mult decat are. Nu se compara cu d-na Stift care are fix ce-i trebuie.

   • neamtu tiganu says:

    numa un cacat ticalos ca goie in loc sa se comporte ca un barabat adevarat incepe sa se lege de familie, nefeste copii.
    Hai sictir cretinule!

    • Dl.Goe says:

     Vai dar ce v-ati enervat stimate domn. Putina adrenalina nu strica la varsta d-voastra, doar ca enervarea asta de la care v-a sarit musatrul (in sensul ca v-ati cacat pe dv.) va impiedica sa vedeti limpede. Nu s-a legat nimeni de familie, neveste, copii. N-o sa-mi spuneti ca stati toata familia pe bloguri ori ca ii dati raportul adlitteram nevestii depre cine ce va zice pe bloguri. D-le aici la Han suntem ca-n Vegas. Ce se intampla-n Vegas ramane in Vegas. Doar daca n-oti fi d-voastra gura sparta sa dati de prin han pe-acasa. Asa ca nu va mai ascundeti ca lasul dupa familie, neveste, copii. Nu se leaga nimeni de o femeie si asa oropsita. Totul vi se adreseaza si vi se cuvine. Cat despre barbatie ce sa zic? Cine da lectii… Unul care umbla toata ziua cu pula-n gura (scula lui Basescu, dupa cum singur a marturisit), fredonand refrene de demult, nu-i chiar persoana indreptatita sa deschida gura pe tema asta ori despre limitele dialogului politicos. Omagii doamnei.

   • SWIFT says:

    Doamna Goe,

    Va sfasie o “coincidentia oppositorum”: sa ii acordati ori sa nu-i acordati atentie Domnului Swift.

    P.S. ori S. P. Cum ati invatat distictia placebo-nocebo, puteti invata si sa-i scrieti numele corect. Pare a fi o dislexo-disgrafie tranzitorie.

   • SWIFT says:

    On topic: gasiti mai jos o trimitere catre remedii homeopate si gemoterapice pentru flatulenta dvs. Sanatate!

    http://www.gemoterapie.ro/gemoterapia-az/220-flatulenta.html

 14. Radu Humor says:

  Early life and career[edit]

  Yulia Tymoshenko (born Hrihyan[4][34][35]) was born on 27 November 1960 in Dnipropetrovsk, Soviet Ukraine (then part of the Soviet Union).[36] Her mother, Lyudmila Telehina (née Nelepova), was born on 11 August 1937 in Dnipropetrovsk.[37] Her father, Volodymyr Abramovych Hrihyan, abandoned Lyudmila Telehina and his daughter when Yulia was three years old.[38] He was born on 3 December 1937 in Dnipropetrovsk and was, according to his Soviet passport, Latvian.[37] Volodymry’s mother was Maria Yosypivna Hrihyan, born in 1909.[37] His father was Abram Kelmanovych Kapitelman (Ukrainian: Абрам Кельманович Капітельман), born in 1914. After graduating from Dnipropetrovsk State University in 1940, Kapitalman was sent to work in Western Ukraine, where he worked “one academic quarter” as the director of a public Jewish school in the city Sniatyn.[37] Kapitalman was mobilized into the army in the autumn of 1940 and subsequently was killed while taking part in the Great Patriotic War (1941-1945) on November 8, 1944, with the rank of “lieutenant communications”.[37]
  Volodymyr left the family when Yulia was a year old, and Yulia was raised by her mother alone.[inconsistent][38] Tymoshenko took the surname of her mother, “Telehina”, before graduating from high school in 1977.[38][39] In 1979 Yulia married Oleksandr Tymoshenko, son of a mid-level Soviet official.[40] In 1980 their daughter Yevhenia (Eugenia) was born.[41]

 15. Radu Humor says:

  Papusarii revolutiei din Ucraina

  Iata ce putem citi in articolul Exposed: Ukrainian ‘Protesters’ Backed by Kony 2012-Style Scam:

  In timp ce puneau mana pe arme, preluau clădiri guvernamentale si trageau in mass-media, protestatariilor ucrainieni -sprijiniti de SUA li se ofera legitimitate cu ajutorul unui videoclip stil Kony 2012 in care este elogiata originea demonstratiilor dar care este orchestrat din umbră de ONG-urile care au fost direct implicate în organizarea falselor “revolutii colorate” în trecut.

  Videoclipul, intitulat ”sunt un ucrainean”, are deja peste 3 milioane de vizualizari. Acesta infatiseaza o femeie atrăgătoare susținând insistent că revolta din Ucraina este numai despre libertate si democratie.

  Videoclipul este evident o propagandă emotională volubila si simplificata care pretinde că “nu există decât un singur motiv” în spatele protestelor din Ucraina, o minciună crunta care ignoră factorii geopolitici din spatele revoltei, care se centreaza pe zona de război între Statele Unite, UE și Rusia.

  Femeia ii incurajeaza pe cei ce vizualizeaza clipul sa “ne ajute numai spunand această poveste ….si doar trimitand mai departe acest film,” dand impresia naiva că aceasta criza este numai despre ucrainenii care doresc “libertate” si deci trecand pe lista neagra motivele reale din spatele revoltei instigata de catre vest, care se concentrează pe izolarea geopolitică a Rusiei.

  Originea videoclipului nu este “la nivelul populatiei” cum este descris. Clipul a fost produs de catre echipa din spatele documentarului “O soapta la un raget”(A Whisper to a Roar), un documentar despre “lupta pentru democratie” din intreaga lume, care a fost finantat de Prince Moulay Hicham din Morocco. “Inspiratia” din spatele documentarului a fost nimeni altul decât Larry Diamond, membru al Consiliului de Relatii Externe.Consiliul pentru Relații Externe este considerat a fi ” grupul analitic cel mai influent in relatii externe” al Americii si are legături stranse cu Departamentul de Stat al SUA.

  Diamond a mai lucrat indeaproape si cu Fondul Național pentru Democrație – National Endowment for Democracy (NED) si cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională -the U.S. Agency for International Development (USAID). Fondul Național pentru Democrație este considerat “bratul civil” al CIA si a fost profund implicat in nenumarate instigari la revolte, tentative de lovituri de stat si acte neo-coloniale de schimbare de regim de la crearea sa în 1983, inclusiv inventata “Revoluție portocalie” din 2004, care a adus la putere pe marioneta Americii Viktor Iușcenko în Ucraina.

  Larry Diamond a mai avut si un rol esential in the Primavara Araba sub auspiciile NED, o serie de revolte asa zise civile care de fapt au fost organizate si conduse de unele dintre cele mai puternice institutii occidentale de pe planeta.

  Legatura lui Diamond cu clipul “Eu sunt un ucrainean” sugerează în mod clar că filmul este un efort brut de a convinge publicul că revolta din Ucraina este complet organică și nu este inițiată de către puterile occidentale, atunci când este fix opusul.

  Clipul amintește de Kony 2012 scam,un clip video viral care a utilizat propaganda și manipularea emoțională pentru a convinge milioane de oameni de necesitatea implicării militare americane din Africa. In Huffington Post interview,creatorul video admite că el a fost în Ucraina “, sa pregateasca un film despre democrație”, înainte de inceperea protestelor.

  Furnizand confirmarea ca acest video este doar o “cascadorie” a relatiilor publice, femeia din video a fost invitata sa apara la CNN pentru un interviu cu Anderson Cooper ce va fi difuzat in aceasta seara. Cooper si CNN au promovat farsa Kony 2012 pana cand unul dintre regizori a avut o cadere publica. Cooper a mai fost de asemenea implicat in promovarea farsei Siria Danny pe care s-a bazat acest film pentru a împinge intervenția militară a SUA în Siria.

  Cu evidente clare ca protestatarii au fost platiti printre acuzatii ca au fost inarmati de catre Statele Unite, povestea din spatele crizei Ukrainiene este mult mai complexa decat o simpla revolta civila impotriva coruptiei. Protestatarii pro-UE cauta in mod ciudat legaturi mai apropiate cu o Uniune Europeana recunoscuta pentru coruptia institutionalizata, coruptie care costa anual cat intregul PIB al Ucrainei.

  Multi dintre activistii care au preluat cladirile guvernamentale din Kiev fac parte deasemenea din grupul Spilna Sprava, care este o organizatie sponsorizata si sprijinita de catre miliardarul globalist George Soros prin Open Society Institute.

  Scena a fost pregatita pentru ca revolta din Ukraina sa devina violenta in Decembrie cand secretarul de stat adjunct pe Europa, Victoria Nuland a anuntat ca America va investi 5 miliarde cu scopul ca Ukraina sa obtina “o forma buna de guvernamant”. Adevarata natura a acelui guvern a fost descoperita la inceputul acestei luni cand a aparut o inregistrare a unei convorbiri telefonice dintre Nuland si ambasadorul SUA in Ucraina, Geoffrey Pyatt, in care conspirau sa aleaga viitorii conducatori marioneta ai Ukrainei, respectand juramantul lui John McCain de a neutraliza influenta Rusiei.

  Milioane de oameni nu vor stii niciodata adevarul din spatele revoltei din Ukraina deoarece este cumva mult mai complex decat o fata atractiva care face declaratii volubile despre libertate si democratie intr-un video de 2 minute pe youtube. Asa lucreaza propaganda – cat mai simplu cu atat mai bine. Video de mai jos ne ofera o mai larga imagine referitoare la adevarata agenda din spatele crizei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s