În oglindă

Au fost destule momente în viaţa mea atunci când, întâlnindu-mă cu persoane celebre, de rang înalt, pline de personalitate, puternice, mă simţeam timorat, nesigur pe mine. Ştiu, ca să scap de inhibiţii ar fi trebuit să mi-i imaginez pe aceşti domni aroganţi, superiori, stând gânditori pe WC, în aşteptarea…inspiraţiei. Se spune că este cea mai bună metodă de dezinhibare. Numai că eu mereu uitam de ea, fascinat de întâlnire. Cu timpul, totuşi, am reuşit să fiu mai puţin impresionat.
Pe unii dintre ei i-am văzut aterizând forţat, fără măreţie. Pe alţii i-am ascultat vorbind şi am realizat că distanţa intelectuală dintre ei, elita societăţii, şi noi, restul, este aproape inexistentă. Vorbesc, gândesc, au aşteptări şi nemulţumiri ca mulţi alţi oameni din ţara asta. Mi-am dat seama că a fi în vârful lanţului trofic e o chestie de şansă, nu este imposibil să ajungi acolo. Din păcate, sunt mulţi dintre oamenii simpli care-au ratat întâlnirea cu destinul.
De exemplu, puţini dintre cetăţenii României ajung politicieni de rang înalt. Să fie vreo mie, maxim două mii de bucăţi, pe persoană fizică. Te-ai aştepta, în acest caz, să fie unici: cum vorbesc ei, să nu mai vorbească nimeni; cât de profund gândesc ei, să nu mai gândească nimeni, iar elocvenţa să fie distribuită cu precădere aici. Chiar şi prostia, ignoranţa, te aştepţi să fie specială în zona asta.
Şi totuşi, după ce am pus în oglindă nişte politiceni profesionişti cu nişte oameni simpli din popor…am căzut pe gânduri!

De exemplu, vicepreşedintele filialei braşovene a Forţei Civice, dl.Sorin Paler, ne explică printr-o scurtă declaraţie de presă cum vede dumnealui tragedia din Munţii Apuseni: “Pentru a găsi un vinovat pentru ce s-a întâmplat în tragedia din Apuseni, eu cred că vina asta tragică, ca şi tragediile lui Sofocle, este că e greu de cuantificat. Dar trebuie să ne gândim că ne aflăm în plin cutremur cosmogonic dat de conflictul dintre mitul arhaic, eroul arhaic, ciobanul Frigda şi mitul civilizator, eroul civilizator, gramofonul”.

Sună bine.
Dar uitaţi cum explică un cetăţean simplu, tot printr-o scurtă declaraţie de presă, şi tragedia ruperii unui burlan:

Nu sună cam la fel? Vedeţi vreun motiv serios pentru care unul să fie candidat la europarlamentare, iar altul să rămână vedetă doar pe youtube? Viaţa e nedreaptă cu cel de-al doilea filozof.

Dl. Victor Ponta declară:” Noi am căzut în nebunia în care toată lumea trebuie să stea la închisoare. Noi trebuie să ne gândim la beneficiul societăţii: ce e mai important, să îl ţin în închisoare sau…”.
Asta declară domnul prim ministru de la înălţimea funcţiei sale. Probabil că este sătul de statul dicatorial al lui Băsescu, de brutalitatea organelor de anchetă, de verdictele inumane date de judecători. Echilibrat, ponderat, dumnealui îndeamnă la calm şi toleranţă.
În oglindă, un cetăţean simplu are aceeaşi nemulţumire faţă de brutalitatea organelor de poliţie, în particular, a sistemului de justiţie din România, în general, cerând şi el un pic de caldă înţelegere, un pic de umanitate pentru persoanele care au dat în spaimă… care sunt bolnave cu toate boalele…în pericol să rămână toată viaţa copii minori…

Dacă m-ai întreba pe mine, cetăţeanul de rând mi se pare mai sincer în demersul lui, mai elocvent şi mai documentat.

Mergând pe acelaşi fir logic, avem politiceni care-ţi explică cum stă treaba cu concentraţia prea mare de hidrogen din apă, de politicieni analfabeţi plini de “succesuri”, de deputaţi traseişti care nu ştiu numele partidului la care au emigrat, de parlamentari care explică: “deci, meseria mea înainte de a fi parlamentar, e auto!“, de ministru care anunţă presa că „vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi”, de un celebru primar care lămureşte lumea că „Gigi Becali este un om uman” şi lista ar putea continua…chiar prea mult, din păcate!
Priviţi-i atunci şi pe următorii şi spuneţi dacă nu merită şi ei votul nostru.

Care-i, domle, diferenţa, de ce unii sunt la baza societăţii, iar alţii sunt cocoţaţi sus, la cucurigu?
Cine este originalul şi pe cine vedem în oglindă?

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to În oglindă

 1. Cardinal Richelieu says:

  Mie imi plac sintagmele: “Alesii nostri” si “Dupa chipul si asemanarea noastra”…

 2. Radu Humor says:

  Şi-acum ce-ai vrea să te aleg pe tine că eşti deştept de bubui ?!
  Candidează şi ai din partea mea tot sprijinul !
  Ce, nu l-am votat odată (2004) şi pe Băsescu ? :mrgreen:
  Probabil că ar fii a doua oară când mă înşel, că nici din tine nu prea văd să iasă ceva bun.
  Cel mult, ca lumea.
  Iar lumea asta-i prost făcută :
  Căcaţii f..t, în loc să pută !

  • d'Artagnan says:

   Cum, măi, Răducule, chiar mi-ai da mie votul, mă?! M-ai emoţionat…Dar să ştii că nu-s perfect, io n-am treabă cu evreii, cu masonii, nu te deranjează chestia asta?

 3. Kain says:

  Nimic nou.
  E ceva comun, acum a ajuns sa fie si normal.
  Te uiti la ei si iti dai seama ca avea dreptate invatatoarea cand zicea ca “poti sa ajungi ce vrei”. Pacat ca nu ne-a zis ca nu conteaza cat ai in cap, conteaza cat ai in buzunar.
  Alesii trebuie sa fie capabili sa comunice cu poporul, din aceasta cauza ei sunt “fortati” sa foloseasca acelasi limbaj criptic, altfel cine ii mai voteaza?
  Sincer acum te astepti sa fie alesi savantii, care au un limbaj “obfuscat cosmogonic” sau oameni simpli, “ciobanul …” cum il cheama?
  Acum avem internet si la tara, ce crezi ca fac cu el? nu sunt sigur ca il folosesc, si daca il folosesc sunt sigur ca nu e pentru agricultura.

 4. pierre says:

  Antonescu spune ca ElectoRata nu a fost discutata in USL.
  Ponta spune ca a fost.
  Prin urmare, unul dintre ei minte. Oare cine ?
  Ei, si eu acum…Cum cine ?

 5. Observator says:

  Da’ ce-ai cu Paler? Nu e Romania la confluența celor doua mituri? Cel arhaic- aka motu’ si cel civilizator, gramafonu’, aka- telefonul. Ma, vine un intelectual sa va vorbească, vrea si el sa contextualizeze si voi, apărătorii intelectualitatii dați cu el de Pamant pentru ca nu vorbește obscen si nu e hedonist.

 6. Radu Humor says:

  Obama, Cameron, Hollande şi Merkel au găsit de cuviinţă să facă şi din cea mai nobilă şi veche competiţie sportivă, una politică :mrgreen:
  Şi asta, pentru că Putin, ca un adevărat creştin, interzice dezmăţul unor handicapaţi cu grave dizabilităţi, cerând bun simţ şi bună cuviinţă.
  Deci pentru ăştia, nişte poponari şi lesbiene, erijate mai nou în activiste politice, înseamnă mai mult decât spiritul unei competiţii sportive de o asemenea amploare şi o asemenea grandoare festivistă, cum s-a putut observa încă de la deschidere !
  Ba chiar şi un motiv serios de a boicota, cu ură şi ranchiună revanşardă ( un nou război, să sperăm că doar rece ?!) această minunată sărbătoare sportivă :mrgreen:
  Dar când bagi zilnic câte 20 milioane de dolari pentru a întreţine haosul din Ucraina, dar ai neobrăzarea de a-l acuza pe Putin că a cheltuit 50 de miliarde pentru un scop de asemenea nobleţe, fariseismul şi nesimţirea ating cote maxime.
  De unde vor veni de-adura toată stima, respectul şi bruma de credibilitate de care se mai bucura careul de aşi cu dama-n coadă.
  Respekt Putin !

  • Candid says:

   (H)umor involuntar,
   Nu ai dreptate si nu-mi place nici cum gandesti. Asta , vis a vis de celebra anecdota, in care replica era “n-ai ghicit, dar imi place cum gandesti”.
   Olimpiada din 2014 nu a fost politizata, cum delirezi matale, dovada ca sportivii din tarile a caror lideri au refuzat sa participe la ceremonia de deschidere, sunt acolo si chiar castiga medalii. Poti spune insa ca olimpiada din 1984 a fost politizata fiindca atunci urss-ul si satelitii fideli au boicotat olimpiada de la L.A. drept replica pentru absenta occidentalilor de la olimpiada din 1980(Moscova). Or cred ca nu e cazul sa-ti reamintesc de ce vestul a boicotat in 1980.
   Ce respect iti insufla un KGB-ist nereformat?
   P.S. Esti in comisia internationala de cenzori de stii cati dolari cheltuie Obama in vederea sustinerii protestelor din Kiev, sau este tot o “informatie” furnizata de FSB-ul lui Putin?
   Ce respect iti poate insufla un tip care isi inseala nevasta cu o fosta gimnasta de doua ori mai mica in varsta decat el? Ditamai moralistul putin si-a luat amanta, ca sa nu fie mai prejos decat Hollande, alt socialist de vita veche 😀 😀 😀

   • Radu Humor says:

    Până la urmă, importantă nu e atât suma cheltuită, ci faptul că până şi tu, un înfocat susţinător al americanilor, de fapt al ovreiaşilor care s-au căţărat în cârca acestei naţiuni, adusă din nou în stare de sclavie, de data asta financiară, recunoşti că rup de la gura propriilor cetăţeni, fonduri imense pe care le folosesc în scop ucigaş prin toate colţurile lumii 🙄
    Poate că te simţi dator să-i aperi deoarece ai auzit că au pe ţeavă un nou proiect de a acorda drepturi egale gaylor şi lesbienelor, la fel ca la căsătoriile heterosexuale !
    Şi asta mi se pare mult mai grav decât a-ţi părăsi, sau înşela soţia !
    Până la urmă, mai toţi “marii bărbaţi” de stat ajung să nu le mai ajungă cele care iniţial “şi-au făcut milă” de ei .
    Că de, funcţia nu numai creează organul, da-l mai şi bagă prin încurcături !
    Dar de Băsescu, nimic ? Dacă tot am ajuns aici 😉

    • Candid says:

     (H)umor involuntar,

     De unde ai dedus ca eu as recunoaste exorbitanta suma de 20 milioane $/zi cheltuite de Obama? Chiar ma mira faptul ca un tip asa de serios si responsabil cum te pretinzi, poate sa traga concluzii aiurea dintr-un text , in care nici pe departe nu era vorba de o achiesare la afirmatiile cuiva.
     In alta ordine de idei, nu cred ca principalul si unicul motiv pentru care liderii occidentali nu au participat la deschiderea jocurilor olimpice ar fi acela al interzicerii homosexualilor. Rusia lui putin nu este cu nimic mai breaza decat urss-ul lui stalin si brejnev, asa ca mie nu mi se pare deloc ca putin trebuia onorat cu prezenta unor lideri occidentali. Nici lui vladimir nu-i cadea bine sa stea la masa impreuna cu alde Obama, Cameron sau Gauck, el simtindu-se in apele lui, doar alaturi de Ianukovici, coreeanul nordic si alte asemenea figuri triste….
     La nivelul unui lider de stat, cred ca se cere putintica sobrietate, un pic de onorabilitate iar rusii atat de ortodoxi cum se pretind ei, fii ai maicii Rusii, nu cred ca vad cu ochi buni, curvasaria lui putin, pretext pentru care Ludmila nu mai corespunde normelor actuale si trebuie sa fie inlocuita cu o gimnasta, careia i-ar putea fi tata, dupa varsta.
     Daca pentru tine este OK ce face putin, e treaba ta, dar constat ca stati cam rau cu morala, voi cei de stanga care va declarati cica oripilati de decadenta occidentului….

 7. Swift says:

  Doamnelor, atentie lai sinergia faptelor.

 8. Dl.Goe says:

  Speram ca discreta disparitie din peisaj a d-lui Goe sa creeze premise favorabile (in acord cu sinergia faptelor) pentru revenirea d-nei Izabel A. Desigur ca nu aceasta speranta (desarta) a determinat discreta disparitie si nici n-a stat (in vreun fel) la baza discretei disparitii, ci invers. Se pare insa ca n-a fost sa fie. Imi pare sincer rau. Vad ca in rest sunt toate bune si la locul lor. Inclusiv talentul scriitoricesc al lui D’Artagnan precum si re-activitatea complice a (cam) acelorasi comentatori (cu exceptia catorva absente notabile intre care am numit-o deja pe cea mai importanta). E reconfortant sa constat ca hanul ramane un loc placut al vorbelor de duh si claca, atat pentru vizitatorul pasnic, tacut, discret cat si pentru activistul razboinic, vorbaret si repede varsatoriu de sange. Spiritul de “han” e mai bun decat cel de “decablog” (pe care-l incarca sonoritati usor inchizitoriale)… Eu unul revin de fiecare data cu placere. O sa mai trec din cand in cand, in acest scop (hedonistic), prilej cu care desigur voi verifica din priviri daca premisele mentionate in debutul acestui mesaj vor fi fost valorificate sau nu. Cu drag, al dv. dl.Goe.

  • d'Artagnan says:

   În sfârşit, aţi apărut!
   Cam lungă absenţa din virtual, fapt ce a stârnit îngrijorare printre prieteni (eu, Pierre etc.) şi panică de-a dreptul în rândul fanilor declaraţi (Ţiganu, Răducu etc.).

 9. Swift says:

  Doamnelor (pentru cei care ma considerati o doamna),

  Domnilor (pentru cei care ma considerati un domn),

  Doamnelor si domnilor (pentru cei care sunteti ceea ce sunteti),

  Poor humans abandoneaza relatia cu un blog, o persoana, un personaj, cand se plictisesc.
  E scris in legile-omenesti.

  Caii au altfel de gene ale sociabilitatii. Calul – cel mai bun prieten, confident, suport.

 10. Swift says:

  @Poor humans

  Silent enemy – tremendous enemy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s