Dreptul de a alege

Lângă brutăria de unde cumpăr eu pâine se află un chioşc de metal cam de 5 pe 5 m. Este bodega „Cocoşul jumulit”.
La cele patru mese de plastic filozofează despre viaţă câţiva muşterii. Vorbesc tare, cu patos. La cum arată poţi să le prevezi lejer viitorul. Sunt genul de consumatori cărora le trebuie o sută de tărie pe stomacul gol, dimineaţa, să le ia jocul de la mâini.
Pe doi dintre ei îi ştiu din vedere, mai stau pe la supermarketul din apropiere vânând cărucioarele cumpărătorilor pentru moneda de 50 de bani din ele.
Băutura este ieftină. Dar cel mai ieftin bea un tip mic şi slab, negricios, care cu un şerveţel şterge periodic mesele şi când şerveţelul se îmbibă, îl suge. Totul sub privirea placidă a cârciumarului.
Acesta e un tip cam la 50 de ani, cu ochii injectaţi de fum şi oboseală, activitatea principală fiind cea de pază, să nu-i fugă clienţii fără să plătească. Are viaţă grea, iarna tremură de frig, vara-l termină căldura în cubul ăla metalic.
Dar cârciumarul are o anume demnitate, după vorbă, după scris. Chiar pe uşa de la intrare este lipită o coală mare, format A3, pe care este scris cu litere uriaşe: „Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela!”
Adică, mă-nţelegi, nu oricine este ales să aibe marele privilegiu să consume în birt. Alegerea se face după anumite criterii riguroase. Cum însă cam tot aceleaşi figuri observ pe acolo probabil că baza de selecţie rămâne neschimbată sau că aceştia sunt crema clienţilor.
Nu ştiu de ce, dar de câte ori văd birtul acesta tot îmi vine să-l compar pe cârciumar cu electoratul român şi pe clienţii săi cu politicienii aleşi de noi. Şi noi avem o anume demnitate a noastră, şi noi ne rezervăm dreptul de a ne selecta parlamentarii. Singura mare diferenţă este că ăştia nu plătesc niciodată consumaţia.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

65 Responses to Dreptul de a alege

 1. pierre says:

  @d’Artagnan

  Nu avem nicio demnitate, asa cum nici carciumarul din povestea ta nu are. De fapt suntem complet ne-demni, sau mai bine zis in-demni.Nu ne intereseaza catusi de putin ce alegem, pe cine si de ce, asa cum nici carciumarul nu alege nimic cata vreme el e rupt de foame, are o nevoie urgenta sa incaseze ceva si , la urma urmei, daca are ceva parale in buzunare, orice musteriu e onorabil si demn de a-i calca pragul stabilimentului.In schimb ne fandosim, tinem coada sus, afisam lozinci pompoase si ne rupem in figuri, iar noi suntem in realitate de vanzare, liber la tranzactionare.Se prea poate ca si poporul roman , asemeni carciumarului, sa fie dezabuzat si sictirit, satul sa vada aceeasi piesa trista jucata de aceiasi actori ratati.Ce poate fi mai previzibil pentru un carciumar de spelunca jegoasa decat niste neispraviti , niste ratati care stau mereu cu mana-ntinsa, spunand povesti pentru a capata ceva pe gratis ? Si ce se poate intampla mai grav si mai dramatic intr-o spelunca de cartier decat o cearta intre musterii cu pahare sparte si scaune rupte, urmata de o reconfigurare rapida si convenabila a taberelor ? Carciumarul ii cunoaste pe toti, stie ce le poate pielea, caci figurile noi sunt tot mai rare.El este primul si cel care stie cel mai bine ca de fapt nu alege nimic, iar demnitatea si-a pierdut-o demult.

 2. neamtu tiganu says:

  subiectu ar fi putut fi interesant, s-ar fi putut face o paralela intre birtu de cartier si restaurantu cu pretentii din centru sau cu exclusivu de pe malu lacului ascuns printre copaci. S-ar fi putut vorbi de atractia circiumii, ce ne atrage, bautura, fuga de singuratate sau ce? Da autoru arunca o chestie ieftina de doi bani, tocma buna sa-i dea ocazia lu petrre sa-si bage timpeniile basite de frustrat.

  • d'Artagnan says:

   Ne atrage băutura, nu-i evident, că de aia te duci la cârciumă şi nu la bibliotecă sau la nu ştiu ce asociaţie nonprofit!!

  • pierre says:

   Hopa, apare un tigan de nicaieri, ca sa-i muste curul lui petrre…ba tigane, da’ de ce nu le zici tu, ba balaoachesule, pe astea cu “atractia carciumii” si “fuga de singuratate” ? Ia zi-ne tu ce-ai inteles din compunerea lui d’Artagnan, da’ai grija sa nu devii lacrimogen si sa te emotionezi prea tare ca ne frangi inimile si-ar fi mare pacat.

 3. Gnomul Doe says:

  @D’Artagnan – As avea o intrebare neretorica. Una, doua, cateva… Ale cui sunt drepturile de autor pentru textele pe care le postati d-voastra pe bog/ori? Dar pentru cazul textelor semnate Neamtzu Tziganu? Pentru cazul in care cineva ar dori sa le cumpere cine ar fi indreptatit sa le vanda?

 4. d'Artagnan says:

  Păi, eu cu dreptul pentru textele mele, el cu stângul pentru ale lui! Domnul în cauză mă cam plagiază…
  Dar de ce întrebaţi?

  • Gnomul Doe says:

   Sunteti sigur? Credeti ca aveti “dreptul” si pentru articolele pe care le-ati postat in trecut pe blogul lui Porthos?

   De curiozitate. Daca, sa zicem, ca vine cineva si va ofera o suma de bani in schimbul dreptului exclusiv asupra unei colectii de povesti cu tâlc marca D’Artagnan pentru a le publica intr-un volum, ce credeti ca ar (putea) face Porthos?

   • d'Artagnan says:

    Mai ţineţi minte discuţia aia veche despre blogurile cu mai mulţi autori? Ce naiv eram…timpul a trecut şi…cred că am rămas la fel de naiv! 🙂 E prostie, un defect sau o calitate încrederea asta?
    Nu cred că Porthos ar face ceva neadecvat în acest caz …aşa cred…pe el îl ia valul din alte motive…

    • Gnomul Doe says:

     Indraznesc sa cred ca anumite “predispozitii specifice” ale cuiva pot fi in egala masura defecte sau calitati, in functie de context (…), hazard (…) si indemanare (…). Cum v-o fi norocul si abilitatile, in con-texte. Acelasi lucru fiind valabili si pentru “predispozitii specifice” (inverse) ale (alt)cuiva.

 5. athos says:

  Cubul chiar pare o parabola in metal a Romaniei. Spatiul nostru romanesc este de neinteles in special pentru cei care se asteapta ca el sa functioneze dupa randuielile afisate. Dupa legile si regulile in vigoare, care va sa zica. Ei bine, in marea majoritate a timpului, oamenii utilizeaza o aproximare grosiera a acestui cadru pentru a-si desfasura activitatile, atat de grosiera incat pare adevarata anomie uneori… Si totusi, tara are reguli, doar ca nu corespund cu cele afisate si raman de cele mai multe ori obscure pentru cei care se incapataneaza sa le caute, in loc sa se ia dupa vecinu’.
  De fapt , intre norma formala si norma reala este cam aceeasi relatie ca si intre anuntul carciumarului si carciuma in sine. Il afiseaza, dar care-i relevanta?

  • Gnomul Doe says:

   Asta pentru cå, de regulå, exista meta-reguli. Multe. Si, pentru ca libertatea sa triumfe deplin (pentru cunoscatori si/sau indrazneti) exista si o multime de exceptii de la meta-regula. Regulile sunt pentru retardati. Trebuiesc urmarite, identificate si intelese meta-regulile in fluida lor devenire. Uneori, pe baza unei meta-reguli bine alese, poate fi utila promovarea blamarii celor care incalca regulile, chiar a celor nefiind din tagma retardatilor ci chiar din a celor meta-regulatori. Quod licet Iovi, non licet bovi – caci traim in plina Republica Romana. A-l impinge pe unul sau pe altul din meta-categoria “Iovi” in categoria “bovi” echivaleaza la a-l spolia de imunitate si de a-l lasa prada unor accese de tuse magareasca si voturilor de blam.

 6. athos says:

  Stau si ma gandesc: a fost posibil pentru USL, fara prea mari probleme, sa provoace o rasturnare de guvern si un cvasilinsaj prezidential, fluturand flamura rosie in fata lui “bovi”, pe care au apucat sa scrie “v-a furat pensiile si salariile”. Ce mai freamat, ce mai zbucium. Astazi, tentativele fara perdea de institutionalizare a politicii de clan nu au reusit sa provoace nici macar o tresarire lui “bovi”. Nu e treaba lui. Noroc cu agenturili straine…

  • Gnomul Doe says:

   Cred ca diabolizarea lui Basescu si cointeresarea maselor in acest demers a fost o manevra extrem de eficienta. Cei care au fost deveniti anti-basisti n-ar avea cum sa conteste convingator, nici daca ar vrea, niciun derapaj (oricat de mare) al rinocerilor. Agenturile straine raman baza. Un fost prim ministru (nu spun cine, persoana importanta, mare consumatoare de whisky) zicea ca cel ai bun argument impotriva democratiei poate fi vizibil dupa o conversatie de 5 minute cu un cetatean alegator mediu. PSD-ul and Co a invatat repede ca intr-o societate (fara morala si fara printzip) nu e bine sa existe doar pesedisti si anti-pesedisti. In timp au reusit tranzitia la o societate formata din “basisti” (in fapt anti-pesedisti) si “antibasisti” (in fapt niste cetateni acolo si ei).

   Mesajul de îmbărbătare de la Ponta către baronii PSD (astazi posibil pe fata, la vedere, fara teama): “Propaganda sistemului Băsescu încă 11 luni va băga oamenii în închisori. Dacă am rezistat 9 ani, mai rezistăm încă 11 luni” – este cat se poate de elocvent si ilustrativ in context. Si-apoi vor fi liberi sub Soare. Oare?

 7. Radu Humor says:

  Oricine cunaşte ceva din ce se serveşte aici la Han, rămâne stupefiat de gafa făcută prin aducerea în discuţie a acelei bodegi, de a cărei promiscuitate se face atâta caz, când hanul nu-i decât o ilustrare în oglindă a ceea ce se întâmplă acolo 😉
  Cu puţin mai multă atenţie putem observa că şi aici filosofează nişte indivizi cam de aceaşi teapă cu rataţii de dincolo, şi ăstora , pentru insultele şi ameninţările zilnice la adresa celor care nu sunt de acord cu patronul de la Cotroceni li se serveşte ” suta de tărie pe stomacul gol, dimineaţa, să le ia jocul de la mâini.”, ca să poată tasta osanale la adresa furnizorului de iluzii şi băuturi spirtoase de cea mai joasă speţă :mrgreen:
  Partea haioasă e că Herr NŢl-a identificat de mult şi pe cel care bea ( se vinde)
  ” cel mai ieftin bea un tip mic şi slab, negricios, care cu un şerveţel şterge periodic mesele şi când şerveţelul se îmbibă, îl suge. Totul sub privirea placidă a cârciumarului.”
  N-aş schimba aici decât “privirea placidă” cu “privirea admirativă” 😆
  Ce gafă ?! 😉
  De proporţii 🙄
  Să văd cât şi mai ales de unde o să vă mai vină marfă nouă, de fapt otravă curată.
  Şi într-un caz, şi-n celălalt !
  P.S.
  ” La cum arată(scriu) poţi să le prevezi lejer viitorul.”
  😆 😉

 8. Observator says:

  Pai își alege clientela, d’Artagnan. Cui crezi ca-si permite sa vândă alcoolul acela de proasta calitate decat unor amărâți? Pentru ca ce sunt in ultima instanța acești bieti oameni beti decat niște amărâți. Iar comparatia ta cu politicienii ii face simpatici pe politicieni. Eu ii vad tocmai invers: carciumarul e politicianul care ne vinde posirca, iar noi bieti “addicted to” speranța ca celălat o fi mai bun.

 9. Kain says:

  Nu suna a discriminare? Cum justifica carciumarul dreptul de refuza pe cineva?
  E posibil sa fi interpretat eu gresit legea, aici e link-ul: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_12_1990.php

  Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata 2009
  Art. 1
  Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte:
  k) neexpunerea la vanzare a marfurilor existente, vanzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic;
  Art. 2
  (1) Constituie contraventii faptele prevazute la art. 1 lit. a) – k) si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  c) faptele prevazute la lit. a), b), e), g), i), j) si k), cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii sau cu amenda de la 1.000 lei la 1.500 lei;
  f) faptele prevazute la lit. a), b), e), g), i), j) si k), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 6.000 lei la 20.000 lei.

  • d'Artagnan says:

   Sunt cluburi exclusiviste (de golf, de polo pe iarbă, de stat la taclale etc) unde se specifică clar: members only.
   De ce ar fi discriminare?!
   Şi probabil că nu vor fi selectat în cercul select de alcoolici ăia violenţii, în special băsiştii, care, aşa cum ştie toată lumea şi mai ales ţiganu, sunt nişte bestii sângeroase şi fără minte.

   • Kain says:

    Bun, cluburi, asociatii private, etc(nu cunosc cum se aplica legea pentru acele cazuri), dar aici e vorba de “activitati comerciale” care aparent sunt supuse legii.

 10. neamtu tiganu says:

  papagalu de scriitor vrea sa ne sugereze ca atita timp cit circiumaru il alege pe alesu consumator de viski alegerea e buna, chiar daca alesu se caca pe masa, chiar daca face scandal. Se subintelege ca papagalu a fost un vizitator feroce al circiumii respective, i se parea chiar salon de pension, atita timp cit hahaia musafiru de onoare.

  De fapt “filozofia” basistilor se-nvirte in cercu lor mic si strimt, poporu e de vina, poporu nu merita asa un mare conducator,ma-ntreb de ce nu-si aleg si ei si conducatoru alt popor?

  • d'Artagnan says:

   Vreau să mă lămuresc cu ceva, aşa că lasă te rog câteva momente băutura şi fii puţin atent la mine.
   Eu scriu următoarea propoziţie: “Ana are mere.”
   Ce înţelegi tu din asta? Ce-ţi sugerează ţie această afirmaţie?

   • neamtu tiganu says:

    contra intrebare, de ce ai scris ” Şi noi avem o anume demnitate a noastră, şi noi ne rezervăm dreptul de a ne selecta parlamentarii.”, de ce nu ai scris, —- selecta politicienii?

   • d'Artagnan says:

    Fără fente, răspunde tu primul.
    Oricum, înţeleg unde baţi.

    • neamtu tiganu says:

     e atit de straveziu ce scrii ca uite atit prrostovanu de petrre cit si Goe-suge-pula au intrat in orgasm, aplaudati de inca niste amariti. De ce nu-i intrebi pe ei ce au priceput din teStu tau, sau de ce scriu ei de basescu cind, chipurile tu ai vrut sa fii neutru ca pamintu de la curentu alternativ cu faza?

     P.S Nu esti in stare sa scrii “Ana are mere”, poate “EBA are buze”.

 11. d'Artagnan says:

  Şeful Jandarmeriei despre întervenţia în forţă din Bucureşti:

  “În intervenţia noastră am folosit materialele din dotare, adică gaze lacrimogene, şi am reţinut persoanele mai violente care în tentativa de a depăşi cordoanele de ordine s-au culcat pe carosabil refuzând să se ridice. Este clar că atunci când am încercat să-i ridicăm de pe carosabil s-au produs contuzii ale acestora.”

  Băi, ce umor au organele…

 12. lazycat001 says:

  @ d’Artagnan

  De ce nu iei ideea de la birt, sa selectezi clientela si la han ? Sau in cazul asta nu ar mai ramane nimeni, eventual dl Goe (chapeau!)…

  Si hangiul ar trebui sa stea pe dinafara bietul de el 🙂

 13. d'Artagnan says:

  “Asa se recruteaza oligarhia care stapaneste tara romaneasca. Nu este o oligarhie macar statornica, de traditie istorica, de bravura, de obligatiuni morale, de nobilitate ori de merite; este o oligarhie mutabila, de perpetua primeneala, accesibila oricui prin nimereala, prin loterie, prin aventura. […] Asta, in tara romaneasca, se numeste, cu tot seriosul, sistema democratica… Si oligarhia asta, semiculta sau, in cel mai bun caz, fals-culta, pe cat de incapabila de productie utila ori de gandire, pe atat de lacoma la castiguri oi onoruri, isi aroga puterea intreaga a Statului.“

 14. pierre says:

  @d’Artagnan,

  parca ai fi un om mare care se joaca cu suzeta cu un tanc cam tampitel care abia articuleaza 2-3 vorbe…te admir pentru rabdare si disponibilitate.Vezi doar ca puradelul una-doua face pe el si impute toata incinta si pe urma mai are si impresii de om mare in cap.Era evident ca atat il duce capul, ca, vezi Doamne, Basescu este exclus din toata povestirea, numai ca daca il lasi sa se partaie in continuare, e pacat de sensurile originare ale povestirii tale.Care se pierd in translatie.

 15. d'Artagnan says:

  Şi ce să-i fac, să-i pun dop la fund?! Nu-i periculos? Ce se întâmplă cu pârţul dacă nu are pe unde să iasă?
  Mi-e milă de el, nu pare om rău, da’ bea prea mult…fuge şi el de singurătate…

 16. Radu says:

  Zilele astea USL a intrat in chinurile facerii unui nou director TVR. Ultimul, Claudiu Saftoiu, a fost acolo doar pentru ca avea dubiosul merit de a fi fost concediat de Traian Basescu din functia de director SIE parca, care functie o castigase la fel de dubios, fiind la momentul respectiv sotul purtatoarei de cuvant Saftoiu, si pe care a pierdut-o ca un prost mancand rahat cu polonicul la o audiere parlamentara. Una peste alta, Claudiu Saftoiu a facut ce s-a priceput mai bine, si anume a bagat TVR-ul in datorii si mai adanc decat era.
  Acuma intrebarea bineinteles nu e cum sa iasa TVR din situatia financiara abisala in care se gaseste. Daca ar fi asta problema ar fi angajat un om de afaceri, sau cu experienta in afaceri, cam cum s-a intamplat la Tarom. PNL s-a grabit sa il propuna pe Rares Bogdan, care era un fel de crainic la TV din Cluj daca nu ma insel, in tot cazul nu un om de afaceri, nu un fost director de TV. Ca nu s-au aliniat stelele in Constelatia Parlamentului e alta problema, care nu are nimic de a face cu calitatile manageriale dovedite de Rares Bogdan. Mai degraba cu arta muscatului de cur in public al “partenerului” de alianta la care PSD exceleaza.
  Ruperea USL e dorita de toti membrii fondatori, tot asa cum ruperea aliantei DA a fost dorita in 2006 de toti participantii. Ca si atunci problema fundamentala e una de imagine: Ca sa devii mostenitorul “legitim” al celor 70% de potentiali admiratori trebuie sa dai impresia ca celalalt e de vina ca mariajul n-a mers. Biletelul roz de la Cotroceni, si mai ales faptul ca el a fost “gasit” de Udrea a fost o ocazie unica pentru PNL. Ponta e insa mai subtil si nici nu are proaste prin preajma care sa-i faca jocul lui Antonescu. S-au dus la masa cand erau sa-l voteze pe Rares Bogdan. Ei si ? Oricum decizia asta nu-i poate fi imputata PM-ului Ponta, cel mult deputatului Ponta.
  USL se va rupe. Tot ce aveau de facut au facut. Constitutia nu se va modifica pana la prezidentiale si oricum nimeni nu vroia sa o modifice. Alianta asta chiar nu-si mai are rostul. Dar nu se va rupe acum. Nu pentru ca nu ar fi dorita ruperea, ci pentru ca ambii protagonisti simt ca celalalt o sa faca o greseala si mai babana. In curand …

 17. d'Artagnan says:

  De ce atacul la justitie era inevitabil. Arbitrariul din economie si cel din justitie sint complementare
  de Cristian Pantazi

  Suna cinic, dar tentativa de lovitura a USL la adresa justitiei era inevitabila. Era doar o chestiune de timp si oportunitate. Amnistierea condamnatilor, deformarea Codului Penal intru multumirea penalilor potentiali si legea lobby-ului sint in logica unei Puteri care perpetueaza instrumentele de lucru ale comunismului: limitarea libertatii economice, limitarea libertatii de expresie, limitarea libertatii justitiei, limitarea libertatii politice. Sint instrumentele unor actori politici (cu tot cu sustinatorii pseudo-afaceristi) care nu pot performa in conditii de piata libera. Pentru a avea succes, acesti actori au nevoie de un mediu distorsionat. Au nevoie de o scena pe care ei insisi sa manipuleze regia, scenografia, reflectoarele si microfoanele, ba chiar si textul piesei. Surpriza lor majora a venit atunci cind autorii legitimi au spus stop masacrarii piesei.

  Intr-un eseu exceptional publicat in vara anului 2012, Lucian Croitoru a explicat legatura directa intre libertatea economica si libertatea politica. “Dacă nu se vor lua măsuri de creştere a libertăţii economice — prin îmbunătăţirea drepturilor de proprietate, prin reducerea corupţiei şi prin reducerea dependenţei de redistribuiri —, libertatea politică s-ar putea deteriora”, scria Lucian Croitoru in concluzia eseului “Jaful vs. Dreptul de a nu minti” (1).

  Care este legatura efectiva dintre libertatea economica si libertatea politica? Iata ce scrie Lucian Croitoru:

  “În iulie 2012 au apărut semne că, în România, libertatea politică s-ar putea deteriora. Arătăm că aceste semne reflectă un deficit substanţial de libertate economică, având rădăcini adânci în drepturile de proprietate precare şi în corupţia înaltă. Deficitul explică atât lipsa domniei legii, cât şi faptul că mulţi oameni au fost nevoiţi să se bazeze pe stat pentru a avea un loc de muncă. În mod particular, numărul celor dependenţi de redistribuire (în principal, salariaţi, pensionari şi asistaţi din banii publici) a devenit nesustenabil de mare.
  Numărul votanţilor dependenţi de redistribuire care efectiv votează a devenit mai mare decât numărul celorlalţi votanţi. Ei îi susţin pe politicienii care promit conservarea redistribuirii sau creşterea ei, şi nu pe cei care încearcă să reducă excesele. Astfel, redistribuirea excesivă pune bazele pentru <>”.
  Fără creşterea libertăţii economice — prin îmbunătăţirea drepturilor de proprietate, prin reducerea corupţiei şi prin reducerea dependenţei de redistribuiri — nu este decât o chestiune de timp până când libertatea politică se va deteriora.

  Constatam ca USL (in ciuda componentei liberale a aliantei politice) a ignorat constant libertatea economica:

  Drepturile de proprietate nu au reprezentat o preocupare majora pentru Guvernul Ponta si coalitia de guvernare. Obligat de o decizie a CEDO sa promoveze rapid un pachet legislativ pentru reglementarea retrocedarilor (aprilie 2013), guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege despre care asociatiile de proprietari sustineau ca intareste puterea baronilor locali prin arbitrariul prevederilor sale.

  La nici jumatate de an de la asumarea raspunderii pe acel proiect, guvernul a initiat un alt proiect legislativ prin care primarii primesc puteri semnificative in procesul de despagubire, ei urmand sa fie principalii decidenti asupra naturii compensatiilor acordate proprietarilor ce fusesera deposededati abuziv de catre regimul comunist.

  Una dintre marile probleme ale procesului de despagubire tine de absenta cadastrului. Nici acest guvern nu s-a deranjat sa o rezolve.

  O alta chestiune care ilustreaza precaritatea dreptului de proprietate este absenta oricarui elan al privatizarilor. Sint relevante cele doua inscenari de la privatizarea pachetelor majoritare la CFR Marfa si Oltchim, ambele ramase in proprietatea statului.

  Coruptia este aproape un trade-mark pentru liderii USL. Numarul dosarelor in care apar primari, sefi de consilii judetene, parlamentari si ministri din coalitia de la Putere este fara precedent – asta si pe fondul unei cresteri calitative evidente a activitatii DNA, ANI sau Inaltei Curti. Surprinzatoare e doar amploarea unor grupari infractionale care au acaparat judete intregi, precum Prahova sau Constanta. Sau, dupa cum scria Dragos Paul Aligica, “este vorba de undeva intre 300 si 400 de familii, de clanuri, care sunt in plin proces de a finaliza institutionalizarea controlului oligopolic asupra sistemului politic, administrativ si economic din Romania”.

  Dependenta de redistribuiri continua la cote inalte. USL a incetinit/incetat orice reforma a administratiei sub presiunea atotputernicilor baroni locali. Mai mult, Liviu Dragnea a imaginat un proiect de regionalizare care ar mai infiinta un nivel administrativ – regiunea – cu aparat propriu. Regionalizarea a fost insa aminata din motive politice, dar foamea alesilor locali pentru puteri tot mai extinse (care inseamna si mai multi dependenti de semnatura lor) e nestavilita. Si guvernul cedeaza, pentru ca are nevoie de mobilizarea electorala a primarilor.

  Pe scurt, guvernul USL a facut tot ce-a tinut de el pentru a nu creste cumva libertatea economica a cetatenilor. A incercat sa tina sub control aceasta libertate pentru a-si conserva si spori numarul de voturi din partea celor dependenti de stat, care – intr-un cerc vicios – asteapta promisiuni electorale care sa le mareasca dependenta. De aceea calul de bataie electoral al USL a fost reforma/austeritatea rea promovata de Basescu/PDL. De aceea pretutindeni in Europa socialistii folosesc acelasi argument si contrapun reformelor promovate de dreapta o placa a “cresterii” si “investitiilor de stat”. Rezultatele se vad cu ochiul liber in Franta, a carei economie a ajuns extrem de necompetitiva.

  In aceeasi cheie trebuie citite si modificarile la Legea Educatiei promovata de Daniel Funeriu / Guvernul Boc, modificari care vor sa stopeze reforma de la punctul ei initial si sa conserve un status-quo creat si perfectionat de sistemul PSD / Ecaterina Andronescu. Un sistem al carui scop e sa gituiasca la maximum spiritul antreprenorial si sa creeze pe banda rulanta absolventi dependenti de stat.

  Raminind in cheia libertatii economice, trebuie remarcata reactia mediului de business fata de citeva dintre masurile anuntate de guvernul Ponta si de Parlament. Reactia adversa a fost unanima fata de introducerea supra-accizei pe carburanti si a taxei pe stilp, dar a existat o reactie din partea AmCham si fata de legile super-imunitatii din Parlament. Antreprenori si manageri experimentati au facut pentru prima data legatura, in iesiri publice, intre coruptie si performanta economica. Au contestat instituirea arbitrariului in economie si in politica.

  Evenimentele din Parlament demonstreaza citeva lucruri pe care e bine sa le tinem minte pentru evenimentele care vor urma intr-un an dublu electoral:
  toate partidele care compun USL sint complet nereformate
  PDL insusi e departe de a fi reformat, dovada indiferenta fata de activitatea Comisiei Juridice
  USL sau parti ale sale reactioneaza totusi la presiune publica (presa si mitinguri), presiune institutionala (DNA, CSM, ANI) si presiune externa.

  Aceste presiuni nu pot tine insa la nesfirsit in friu o clasa politica al carei unic scop e perpetuarea unui mediu toxic, in care libertatea economica e sufocata si emigrarea este alternativa pentru cei care vor sa performeze intr-un mediu corect. Mai devreme sau mai tirziu feudalii vor reusi sa-si strecoare in lege virgulele si sintagmele care le confera imunitate. E in firea lor.

  E nevoie de mai mult. E nevoie ca factiunea reformista a societatii sa profite de descumpanirea oligarhiei si, in cooperare cu partea curata a mediului de business, sa preseze pentru reforme. Publicul incepe sa iasa din amortire.

  • athos says:

   Citisem si eu articolul si mi-a placut. Dar sunt mai multe probleme:
   – factiunea real reformista a societatii este mica, mica… Ma refer la cei care sunt constienti de originea raului – banii publici. Coruptia endemica este doar un corolar al lipsei de maturitate in gestionarea politica a acestor averi ori al unui status-quo asezat, cum se intampla in democratiile mature.
   – lipsa de alternativa reala; sunt de acord ca USL este cel mai mare rau care se putea intampla in Romania, datorita vitezei cu care anumite abuzuri pot deveni lege in conditiile unei astfel de majoritati constituite in jurul unor interese de clan. Un exemplu este referendumul valabil cu 30% din votanti prezenti. Insa concentrarile de tip USL arata urmatoarele: fie exista o enorma masa de manevra, lipsita de opinii in ceea ce priveste chestiunile fundamentale ale societatii, si care reactioneaza visceral sau/si meschin la indemnurile ori promisiunile politicienilor care le-au invatat resorturile, fie o mare parte a societatii este captiva unui concept, oricum l-am denumi, in care libertatea si autodeterminarea nu au relevanta, ci doar “minimul garantat”. In ambele cazuri, constituirea unei mase critice care sa apere principiile libertatii individuale, ca-i spunem economica ori de alta natura, si care sa promoveze o politica in consecinta, nu are cum sa se realizeze.

   Cei care impartasesc azi aversiune fata de politica manifesta a USL si fata de multele personaje dubioase, ori controversate,( denumire acordata azi neselectiv si de-a dreptul emfatic si infractorilor reali), din staff-ul acestei formatiuni, probabil ca pot constitui un procent apreciabil. Insa intre ei, cei mai multi ar accepta fara probleme o mai mare concentrare a deciziei politice in numele “binelui public”, fara sa poata remarca in nici un fel ca intaresc insasi fundatia institutiei abuzului si arbitrariului pe care azi il observa si detesta la USL.

 18. neamtu tiganu says:

  inca o victorie a presedintelui basescu, va amintiti, bazinu marii negre, nabucco!
  ce zice pretenu lui barossanu, Felicitiari.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/bulgarii-scapa-de-dependenta-de-de-gazul-rusesc-1073110.html

 19. Bidrom says:

  interesanta paralela 😉

 20. athos says:

  Mai fratilor, cine este Toni Grebla? Dupa nume, mie imi suna a interlop, nu a judecator, daramite la CC…
  Stie cineva ceva despre el?

 21. Radu says:

  pierre,

  Si cum ziceam, acu’ vreo saptamana, Ponta castigase batalia accizelor, il fluturase si pe Mugurel la o poza de familie, ma rog, parea ca l-a bagat in colt pe Basescu si nu-i ramanea decat sa-l maseze precum Froch pe Bute. Ca sa constat azi ca in loc de pumni arunca prosopul. Si sa-i dea indirect dreptate lui Basescu: se poate si fara accize. Poate cineva sa ma lamureasca de ce s-a inecat ca tiganul la mal ? Poate Romica, ca el e specialistul. Il durea capul daca mai trecea o data prin Parlament, ceea ce il obliga pe Basescu sa semneze ?

  • neamtu tiganu says:

   rradule, ca esti idiot nu e nici un secret, de aceea iti voi explica f. rar. Atit pe ponta, cit si pa basescu cit si pa crin ii doare-n Pula daca legile date de ei sunt bune sau rele, daca face populimea sa traiasca mai bine sau mai rau. Ii intereseaza doar in ce masura ei ramin in picioare si sunt aplaudati de niste cretini ca tine, petrre, dartagnian et co. ca daca voi ii aplaudati ei au voturi.
   Desigur au viata grea, trebe sa inoate intre rechinii EU, FMI, NATO, unguri, tigani, evrei, vegetarieni, abstinenti si populistii de toate culorile si de toate sexele.

   • Radu says:

    Da’ de ce ca TIGANU’ la mal ? Adica vroiam sa-mi explici de ce se ineaca TIGANU’ la mal ? Stii ?

    • pierre says:

     @Radu,

     ce sa explice asta, in afara de a insulta in stanga si in dreapta nu stie nimic fraierul asta.Tu nu-l vezi ca daca nu injura pe cineva, se balbaie ? Ce sa explice asta si cine sta sa-i asculte idioteniile ?
     Revenind la chestiune, ca sa crape fierea in tigani (unii anume, nu toti 🙂 ),Basescu a jucat din nou cartea castigatoare.Asta e, nu trebuie sa fii basist pentru a observa asta.A facut-o in seara asta pana si CTP, un antibasist pur-sange, l-am auzit cu urechile mele.Daca tembelii care nu fac altceva decat sa-l injute maniacal toata ziua pe Basescu si-ar folosi cerebelul si altfel, ar constata ca tot ce li se intampla este logic si previzibil.Chestiunea cu acciza la carburant a fost doar o cronica a unui final cunoscut.Chiar si acum, in momentele astea, cel care joaca si face cartile este tot Basescu, in timp ce mascaricii astia de Ponta si Antonescu se joaca cu lopatica in nisip, se stropesc unul pe altul, isi toarna apa in cap si se scalambaie unul la altul.Inexorabil vor ajunge curand la mana lui Basescu.

     • neamtu tiganu says:

      1. bugetu e la pamint, deci e nevoie de bani, multi bani, accizele ar putea fi o sursa. chiae si FMi vrea asta pt. a fi cit de cit sigura ca-si primeste banii inapoi.
      2. o parte din electorat chiar se bucura, conform princpipilului, “da-i draq pa toti astia cu masini luxoase, sa plateasca”, asta ar fi electorat ponta, crin
      3.chiar si ecologistii se bucura, se presupune ca prin marirea pretului se vor dezvolta si cumpara masini mai mici si mai putin poluante.
      4. o alta parte a electoratului, “inlelectualii de dreapta”, zice ca ei merg cu masina si in acest fel construiesc o tara infloritore.
      5. mai exista un electorat idiot, din care faceti voi parte, care jubileaza la fiecare basina a lu basescu, indiferent daca are sau nu logica.

      P.S m-ar interesa ce planuri are genialu presedinte pt. a mari cit de cit bugetu!?

      • Dl.Goe says:

       Giovani, nttt, Giovaneli, tu de fapt esti timid ca o fata mare si foarte receptiv la critica, tanjind dupa apreciere si recunoastere. Acum bunaoara incerci sa arati ca “stii” si ca “poti” si fara “pula-n-gura”. Reusesti sa fii induiosator.

       P.S. De ce ar trebui sa aiba “genialul presedinte planuri pentru a mari cat de cat bugetul”?

       (Ma intresteaza sa constat cum te afunzi pe zi ce trece in mazga inabilitatii de a gandi liber. Pe lumea asta exista sclavi care inspira mila, sau, in unele cazuri, sclavi care inspira duiosie sau admiratie, si exista sclavi care inspira disgratie. Probabil ca te straduiesti sa fii asa disgratios in incercarea de a evita mila si umilinta adiacenta. Chestia ata iti iese destul de bine.)

 22. Swift says:

  Rolurile de chelner si de client sunt interschimbabile.

  Dar oricum ar fi, oamenii nu pot avea intzelepciunea cailor.

 23. Radu Humor says:

  gandeste.org
  (…)”intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui(…)”

  România, ridică-te!
  romania1Acum 95 de ani țara noastră s-a reunit în hotarele ei firești. Pentru a avea noi o țară, au plătit cu viața milioane de înaintași. Acum 24 de ani, prețul libertății noastre a fost plătit din nou cu viața și cu sănătatea de cei mai buni dintre noi. Astăzi noi nu mai avem nici țară, nici libertate.

  Le-am pierdut nu datorită unei invazii străine, nu datorită unui complot internațional. Nu mai avem țară și libertate pentru că nu am luptat pentru ele. Țara e dată pe bucăți unor corporații străine, iar libertatea e călcată cu bocancul și cu cenzura, pentru că de 24 de ani am acceptat să fim umiliți, să fim mințiți și furați. Nu mai avem țară și libertate pentru că am acceptat ca la temelia vieții noastre publice să fie nu adevărul, ci minciuna, nu competența, ci șmecheria, nu respectul reciproc, ci dezbinarea și ura.

  Sîntem mai dezbinați ca niciodată și mai lipsiți de libertate ca pe vremea iobăgiei. Mai avem doar „libertatea” de a fi buni consumatori și plătitori de impozite. Mai avem doar „libertatea” de a ne distra și de a trăi clipa, cînd frații noștri de la Roșia Montană, Moșna sau Pungești ne apără pămîntul și apa și viitorul. Pămînt și apă și viitor pe care le pierdem pentru că nu mai sîntem capabili de solidaritate.
  România, mama noastră a tuturor, fără deosebire de nație și credință religioasă, moare datorită indiferenței și lașității noastre. România, țara noastră, moare, odată cu libertatea noastră.
  Țăranii care luptă pentru libertate plătesc deja un preț de sînge. Ziariștii care demască corupția sînt urmăriți penal pentru instigare. Manifestațiile la care participă tot mai puțini oameni sînt reprimate cu brutalitate. Și în timpul acesta noi ne permitem să fim lași și indiferenți, să asistăm cum se lasă peste țara noastră un văl negru al neființei.
  Țara noastră strigă, lovită de moarte. Nu de dușman, ci de indiferența fiilor și fiicelor ei, care nu se mai opun unui regim trădător. Țara și libertatea noastră mor împreună.
  Mai poți răbda, popor român, să fii șters din cartea vieții, să îți fie furate sursele de viață, să îți fie otrăvite apa și solul, în timp ce tu stai la televizor sau în cafenele? Mai poți să dormi, mai poți să te minți că totul e în regulă, cînd copiii tăi nu vor mai avea o țară? Mai poți să te consideri creștin, cînd nu îți pasă de fratele tău mai bun, care îți apără și ție pămîntul și apa și viitorul?
  Vă instig să deveniți cetățeni! Vă instig să vă ridicați pașnic, dar în masă, împotriva unui regim trădător de neam și țară! Vă instig să vă învingeți frica și să nu îi mai lăsați pe cei mai buni dintre noi să devină martiri, ca în 1989!
  Libertatea noastră nu mai poate fi redobîndită cu martiri, ci cu cetățeni care și-au învins frica. Pentru că puterea lor se bazează doar pe frica noastră. Violențele comise de regim arată nu putere, ci slăbiciune. Arată că acest regim e putred și slab și că se poate prăbuși la o adiere de vînt. La o adiere de vînt a libertății purtată de mii și mii de cetățeni care și-au învins frica și indiferența și s-au ridicat pentru viitorul lor și al copiilor lor.
  Vă instig la demnitate! Vă instig la solidaritate! Vă instig la iubire de țară și libertate! Vă instig să vă luați țara înapoi!
  România, trezește-te! România, unește-te!
  România, ridică-te!
  Autor: Orlando Balaș
  Sursa: Orlando Balaș

 24. Radu says:

  Si totusi de ce s-a inecat Ponta la mal ? Expertul inecatilor ori nu stie, ori nu vrea, ori nu poate sa ne explice. Ca de obicei o ia pe aratura si vorbeste despre cate-n luna si in stele, mai putin la obiect. Ne mai spune si ca Ponta e interesat doar de propria imagine, dar nu realizeaza ca tocmai propria imagine si-a calcat-o in picioare daca azi ii da dreptate lui Basescu cand in urma cu doua saptamani sustinea sus si tare ca accizele erau esentiale si nu va renunta la ele, el mirunsul popoului.
  Eu sunt sigur ca nu de dragul pacii cum zice el, ci din alt motiv, poate doar ca sa-l fiarba pe Antonescu in suc propriu.

  • neamtu tiganu says:

   ha, ha, ha vedeti cit de idioti sunteti? basescu si cu ponta s-au inteles, s-a votat bugetu cu acciza aminata cu trei luni, ce sa zic mare victorie basesciana, trei luni aminare!?
   De fapt fiecare si-a servit propriu electorat, ponta, cum spuneam, a dat semnalu ca e gata sa ia de la bogati (posesori de auto) si sa dea la bogati. In plus incapatinarea lu basescu a comunicat electoratului pontist ca chioru tine cu bogatasii.
   Bineinteles ca adeptii lu basescu au inteles pe dos. Uite niste politicieni talentati!

   In definitiv orice ar face unu sau altu adeptii unuia sau al altora vor proclma victoria preferatului.E cain batalia de la Rovine, turcii nu au aflat nici azi ca au fost invinsi!

   • Kain says:

    Daca dumneata crezi ca posesorii de auto sunt bogati ai luat-o rau de tot pe drojdie, nu mai traim in anii 60 cand numai cei instariti isi permiteau o masina. Astazi poti sa cumperi cu 500 Euro o masina second, rabla, nu ai confort dar te duce. Lucurul asta e posibil din cauza Germaniei, cu cat o duce mai bine, cu atat sunt mai ieftine rablele lor.
    Basescu poate ca vrea sa traga de timp, poate mai obtine o amanare, poate nu, oricum se apropie alegerile si nu stiu daca USL, guvernul va mai dori sa introduca in preajma alegerilor o taxa suplimentara. Basescu castiga puncte pentru imagine cu treaba asta, si in acelasi timp se formeaza o potentiala ocazie de a mai intepa guvenarea.
    Deocamdata mie imi pare bine ca nu a explodat Euro, putea fi mai rau.

    • neamtu tiganu says:

     privcepi ca cucu-n gura, io n-am spus ca IO CRED ca posesrii de auto sunt bogati. Am spus ca electoratu lu PONTA crede asa ceva, si, repet, ECOLOGISTII ar fi multumiti cu scumpirea benzinei.

     Io nu fac pare nici dintre ecologisti nici din electoratu lui ponta. .

     “Basescu castiga puncte pentru imagine cu treaba asta”, IN FATA CUI? Voi, talibanii basiti ii dati puncte oricum, deci, ce puncte cistiga, poate puncte, puncte……
     Cum poate un om cu o inteligenta medie sa-i dea Puncte cind realizarea lui e doar o aminare cu trei luni. Cita benzina cumpara cineva in trei luni si cita economie face?

     • Kain says:

      Ma scuzati, am avut impresia ca ati scris: “De fapt fiecare si-a servit propriu electorat, ponta, cum spuneam, a dat semnalu ca e gata sa ia de la bogati (posesori de auto) si sa dea la bogati.”
      Mi-au scapat ghilimele de rigoare… sti si dumneavoastra, cand citati pe cineva e corect sa se incadreze citatul in ghilimele(“Ex. de citat”), in special cand persoana in discutie este domnul Ponta. Eu, banuiesc ca si restul lumii, am interpretat ca fiind cugetarea dumneavoastra.
      Da, aveti dreptate cu ecologistii, ar fi fericiti.
      Ati scris: “Io nu fac pare nici dintre ecologisti nici din electoratu lui ponta. . ” Aveti grija, probabil ca exista persoane care va suspecteaza deja de basism.
      Ati inteles bine partea cu “Basescu castiga puncte pentru imagine”, dar vedeti intotdeauna “jumatatea goala a paharului”. Normal ca nu e mult o scutire de 3 luni, dar tot e ceva, de exemplu pentru mine sunt 3 plinuri si ceva, asta inseamna o economie undeva pe la 10-15 euro. Coincidenta sau nu, tot pe acolo se ridica si economia pe un an intreg facuta de celebrul TVA 9% ,la painea pe care o consuma familia mea.

    • neamtu tiganu says:

     uite ce zice unu d-al vostru.

 25. Dl.Goe says:

  Zilele se grabesc asa ca “profit” (anticipat) de “ocazie” pentru a le ura muschetarilor (editorialisti) si intregului colectiv de redactie (responsabil cu postarea “mesajelor”), cat si vizitatorilor silentiosi, indiferent de sex, vârsta, culoare, coloratura si orientare, un Craciun fericit, si un an nou in pace si prosperitate, acolo in realitatea familiara a familiilor lor. Nu stiu ceilalti cum simt, dar pentru mine, dincolo de natura fluctuanta a relatiilor virtuale pe care le avem (singurele), ceea ce se proiecteaza asupra persoanelor din spatele personajelor este un sentiment inefabil similar cu o mare duiosie fata de niste prieteni de departe, de la capatul (celalalt) al lumii. Tuturor acelora, intalniti la hanul vorbelor le urez la multi ani, sanatate si fericire. Craciun fericit!

 26. d'Artagnan says:

  DlGoe
  Într-un gând şi-ntr-o simţire!! 🙂
  P.S. Am mai postat acum un articol “nonCrăciun”, că mă ardeau deştele, dar încerc în Ajun să pun altceva, să nu ne prindă Crăciunul nervoşi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s