Intelectualii…

…articol scris nu de d’Artagnan, ci de Caragiale!
Nu-mi vine să scriu despre subiectele zilei, cocoşismele lui Băsescu la adresa Ungariei şi şpăgile din magistratură, chestiuni plictisitoare, aşa că am apelat la bunăvoinţa maestrului pentru un subiect interesant şi mereu la modă în România. Dl Caragiale a avut o singură pretenţie, să nu fie trecut în blogroll, îi este frică să nu creadă presa şi oamenii de bună credinţă din ţara asta că s-a înrolat politic, având legături cu un blog băsist recunoscut ca atare pe plan naţional, internaţional şi virtual.

Intelectualii! Iată un soi prețios de cetățeni, de lipsa căruia patria noastră nu se poate plânge. Slavă domnului! avem destui.
Odinioară, intelectualii, mult mai puțini la număr ca astăzi, formau un fel de sectă, care respingea sistematic orice contact cu profanii. Sediul acestei prețioase secte era la cafeneaua Brofft — singura rimă posibilă la moft — peste drum de Capșa, în prăvălia caselor Zerlendi, unde acuma se află Luvrul de București. Acolo — precum odinioară muzele în Parnas — se adunau intelectualii spre a-și împărtăși înaltele cugetări și inspirațiuni, gustând un fel de ambrozie, compusă din puțin lapte, puțin „jvarț” și puțin zahar, și numită în limba vulgară „capuțin”. De aceea, profanii invidioși, cari nu erau admiși să se apropie de intelectuali, i-au poreclit pe aceștia: „capuținiști”, de unde, apoi, orice dezbatere prea mult prelungită despre lucruri ideale, despre înalte chestiuni de artă, litere, științe, s-a numit „capuținism”. Aceea a fost prima perioadă, cum am zice perioada eroică, a capuținismului și capuținiștilor.
Cafeneaua Brofft, poate tocmai din cauza mândriei excesive a intelectualilor, a început să-și piarză încetul cu încetul clienții, cari consumau altceva decât capuțin. Ar fi lucru oarecum explicabil: omul inferior se găsește foarte strâmtorat într-o atmosferă prea înaltă. Ce să caute un biet mojic de rând acolo unde se strâng persoane de elită?… Din pricina intelectualilor, sau din altă pricină, puțin importă, cafeneaua Brofft, mergând din ce în ce mai slab, a trebuit până la urmă să se desființeze. Dar intelectualii nu puteau rămânea pe drumuri; trebuiau deci să-și caute un nou sediu numaidecât… Atâtea chestiuni arzătoare de estetică, de filozofie, mai știu eu de ce! reclamau soluțiuni urgente. Capuținiștii își aleseră un local mult mai frumos și mai confortabil decât cel vechi; își strămutară sediul la Fialcowsky, cafenea-cofetărie celebră mai ales pentru beltelele ei.
Aci — lucru foarte ciudat! și care nu s-ar putea explica decât prin teoria evoluțiunii — aci s-a făcut o schimbare însemnată în moravurile intelectualilor. De unde, la Brofft, erau foarte exclusivi și din cale-afară discreți, discutând pe șoptite, așa ca să nu le poată profanii auzi înaltele înțelepciuni — la noul sediu, începură să primească alături cu ei, deocamdată la mese învecinate, apoi chiar la masa lor proprie, mușterii cari nu luau capuțin, oameni cu totul nedemni a se numi intelectuali. Apoi, dezbaterile capuținiste începură să se facă în gura mare, așa că toată lumea profană de cafenea și cofetărie, ba, vara, chiar din Piața Teatrului, le putea auzi perfect. Dar dacă zic că lumea profană le putea auzi, asta nu însemnează că le și putea pricepe. Numai aleșii le-au putut pricepe, și asta a făcut un mare bine public: încet-încet, și din ce în ce mai numeroși, începură să iasă, din rândurile poporului, o sumă însemnată de tineri a căror vocațiune era să fie intelectuali. Până aci, nu se știuseră număra, neavând un semnal de raliare, o eclesie. Aceasta a fost perioada clasică a intelectualilor. .
În curând, potrivit principiului evoluțiunii, eclesia a numărat așa de mulți adepți, încât Fialcowsky nu i-a mai putut încăpea și ei au pornit care-ncotro să propovăduiască… Azi, mai mult ca totdeuna, la noi mai mult decât oriunde, intelectualii sunt, am putea zice, inspiratorii, diriguitorii opiniei publice, mai ales când e vorba de mișcarea „culturală”. Ei fac ploaie și vreme bună[lii] , ei tarifează prețurile succeselor și decernă laurii, ei condamnă, îngăduie sau încununează — în literatură, în teatru, în arte, în științe, în fine în tot: ei! ei, intelectualii!
Aceste exemplare de lux ale omenirii mișună astăzi prin toate unghiurile publice. Lipsiți cu desăvârșire de vreo falșă fudulie, intelectualii intră în toate localurile de consumație și se amestecă bucuros cu toți comunii muritori… Asta e o tactică iezuitică, așa crez eu; căci, pentru a renunța acești aleși la mândria lor legitimă și a se apleca așa cu dinadinsul la contactul nostru, trebuie că au un scop; și acela desigur nu poate fi altul decât luminarea maselor ignorante.
O dată cu ieșirea de la Fialcowsky, care numaidecât s-a desființat și el ca și Brofft, eclesia capuținistă a trecut din perioada clasică în perioada politică: de la revelațiune la apostolat. Iată-i… La orice masă de la berării, birturi, cafenele, dacă sunt trei mușterii, unul desigur este un intelectual. Ce face el, omul ales, alături cu cei doi profani? Își îndeplinește misiunea: propagă, luminează, vulgarizează. Sunt chelneri cari, după cât au prins pe apucate din dezbaterile și conferințele intelectualilor, pot face marț pe un profesor de universitate, mai ales dacă l-or lua repede.
Dar mai la urmă, o să mă-ntrebi dumneata:
— Bine, după câte mi-ai scris aci, cam înțeleg eu ce sunt intelectualii; dar atâta nu mi-e de ajuns; aș voi să-mi dai o definițiune mai scurtă și mai limpede; să-mi spui deslușit: ce este un intelectual?
— Bucuros, răspund eu; iată:
Omul care desprețuiește orice ocupație de imediată utilitate și pentru el și pentru lume și se dedă la nobila profesiune de gânditor — se numește un intelectual. Sunt mii și mii de unelte-n lume: glonț și năvod, plug și sapă, teslă și rândea, ciocan și nicovală, cot și terezii — cine le mai știe pe toate? — un întreg arsenal inchizitorial! fără acesta omenirea n-ar putea stoarce binele ei din sânul naturii, din sânul mamei crude, care mai totdeuna trebuie apucată strâns în clește, canonită, bătută până la sânge, ca să-ți dea o picătură de lapte. Ei!… Intelectualul e prea blând fiu ca să-și maltrateze cumva mama. Mâna lui, care n-are altă menire decât să treacă ușor pe frunte-i, s-ar murdări la atingerea vreuneia dintre uneltele de tortură. Intelectualul a venit în existența terestră înarmat cu o uneltă mult mai nobilă, o zestre divină: gândirea!
Acu… deștept ori ba, spiritual ori nerod, cu scaun la minte ori lovit cu leuca — astea sunt întrebări absolut indiferente; e destul că poate zice cu toată siguranța:
„Eu?… Eu sunt un intelectual!”

P.S.Cu toate precauţia dlui Caragiale de a se delimita de politica vremurilor noastre, talibanii antibăsişti vigilenţi ar putea observa cu uşurinţă băsismul dlui Caragiale, care-a preluat pe nemestecate toate aberaţiile lui Băsescu în ce priveşte necesarul de tinichigii şi mecanici auto şi inflaţia de filozofi. Cu câtă ironie şi desconsideraţie vorbeşte despre intelectuali…Te-ai fi aşteptat la mai mult de la maestru…chiar nu mai gândeşte nimeni cu capul lui în ţara asta?! De atâta timp!?

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Intelectualii…

 1. Ludovic al XIV-lea says:

  Monser,
  Te dai cu intelectualii? In loc sa-ti ascuti spada / tesla / ciocanul, ai trecut in randul intelectualilor? Fa-ti semnul crucii si revino-ti. Nu-l mai citi si cita pe Caragiale, ca nu e de bonton.
  Or sa se ia laie toti din han dupe tine si pas de poti sa le mai pierzi urma. Se vor face toti intelectuali, ca apropitari sunt deja, si vor vrea sa incerce a fii “de soi ales”. Niste mofturi d’ale moftangiilor.
  Parol !

 2. Radu Humor says:

  “Cu toată precauţia….”, o să încerc şi eu ca antibăsist convins, să mă dau intelectual pe post de iapă 😉 Că-i prea străvezie bătaia de şa, ca să n-o pricep !
  Deşi conul cu cacofonia pare neutru în tratarea subiectului, nimic din ce(-i) este intelectual, nimic nu i-a scăpat, în multele lui schiţe şi momente, în care ca orice străin observă mai bine şi prinde mai corect cele necesare învăţării unei limbi străine decât un mujic sau, decât chiar un intelectual ridicat din mijlocul ei, a mojicimii . Că au fost şi din păcate mai sunt cazuri din astea !
  Ca patron de berărie, dar mai ales prin ocupaţia de bază (intelectual de marcă) nimic din cele relatate cu umor (hm?) şi miştocăreală (cât încape!) nu-i era străin 🙄
  Aşa că din nou, se potriveşte vechiul proverb cu oala spartă ( vezi că nu doar ţie 😉 ), de parcă Băsescu-al vostru nu numai că vine de foarte departe, dar e şi foarte aproape de gusturile voastre :
  Calcă totul în picioare ( şi asta vă produce adevărate orgasme intelectuale ( vezi @pierre cu ale lui satisfacţii greu de stăpânit), şi nimic nu-i stă în cale !
  Nu contează că sunt şi o mulţime de străchini în care dă cu aceeaşi dezinvolură în care o faceţi voi ! Contează că are puterea şi nesimţirea de a susţine că cioburile nu-s urmare a călcăturii sale, sau susţinând cu atâta convingere că nu-i adevărat ce vedem noi, ci ceea ce ne spune el că vedem !
  Şi dacă mulţi ca voi susţin acelaşi minciuni, unele negate chiar de el, de la o zi la alta, sau chiar de la o oră la alta, cum să nu se modifice finalul conului :
  Acu… deștept ori ba, spiritual ori nerod, cu scaun la minte ori lovit cu leuca — astea sunt întrebări absolut indiferente; e destul că poate zice cu toată siguranța:
  „Eu?… Eu sunt un intelectual!”( băsist ) !

  • pierre says:

   Hai, mai Raducule, ce vorbesti tu aici ? Orgasme intelectuale ? Te credeam mai subtil decat Iepurele, astuia ii arati poza unui morcov si demareaza ca o stiuca dupa vobler.V-am provocat putin, antibasistii viteji ai lu’tata care sunteti voi si uite ca nu va mai puteti linisti.Calm, baieti, ca de ce va e frica, nu scapati. 🙂

 3. d'Artagnan says:

  Domnu’ Humor, ce vrea dom’le să zică Tismăneanu ăsta?!

  “Partida Ioan Talpeş-Larry Watts pare decisă sa reînvie cadavrul stalinismului naţional. Se relansează vechile basme privind devotamentul patriotic al Securităţii de după 1963, mai cu seamă al celei externe.
  Se susţine că în spatele aberaţiilor dictate de Nicolae Ceauşescu ar fi stat de fapt „partida cominternistă” dominată de ilegalişti şi ilegaliste care s-ar fi aflat, pasămite, în anturajul Elenei Ceauşescu (Gogu Rădulescu, Leonte Răutu, Ghizela Vass, Tatiana Bulan). În noua mitologie, „savanta de renume mondial”, cea pe care am numit-o cândva o Messalină cu pretenţii de Newton, apare ca marea forţă a aripii pro-sovietice, opusă de fapt strategiei soţului ei. Oricine a studiat funcţionarea conducerii bicefale ştie că este o neghiobie să susţii acest lucru.
  Experţii Antenelor, deci nu doar dl. Gâdea, ale cărui motivaţii sunt cât se poate de clare, sunt promotorii noii versiuni a ideologiei „obsedantului deceniu”. Tot ceea ce a fost abominabil s-a petrecut în anii 1950, când „alogenii” făceau jocurile impuse de Kremlin. Odată despărţiţi (evident relativ) de Moscova, comuniştii români (accentuez, etnici români) au simţit mireasma codrilor din Carpaţi şi au devenit urmaşii lui Mihai Viteazul, ba chiar şi ai lui Burebista şi Decebal.
  Este vorba de o ideologie care, iată, renaşte sub ochii noştri, prin reluarea fixaţiilor vulgatei elaborată la Centrul de Studii şi Istorie al MApN condus de fratele dictatorului executat în decembrie 1989, sfertodoctul general-mitograf Ilie Ceauşescu şi echipa sa, între care actualii generali (în rezerva) Ioan Talpeş şi Mihai Ionescu.
  Obsesiile xenofobe, anti-intelectuale, anti-liberale, anti-semite şi anti-occidentale ale Securităţii, direct legate de ideologia etnocentric-exclusivistă a PCR în perioada Ceauşescu, nu au dispărut după 22 decembrie 1989. Au continuat să polueze spaţiul public prin discursul vadimist, funariot, prin vetrisme de tot felul. În ultimii ani se poate constata cum aceste fixaţii au migrat spre centru şi, în fapt, au accelerat disoluţia acestuia. Este un fenomen pe care l-a diagnosticat H.- R. Patapievici: intelectuali cunoscuţi, jurnalişti cândva faimoşi au ajuns să îmbrăţişeze, implicit sau explicit, aceste fantasme pe cât de absurde, pe atât de nefaste
  pentru viitorul ţării ca parte a comunităţii euro-atlantice.

  Editorialul lui Armand Goşu apărut în revista „22” sintetizează remarcabil implicaţiile ofensivei securismului adaptat noilor condiţii. Istoricul remarcă: „În fond, asistăm de câţiva ani la o ofensivă antioccidentală în România care se manifestă şi prin recuperarea mitologiei naţional-comunismului. Poate să fie vorba doar de reflexe nostalgice? Sau e mai mult decât atât? (…) În ultimele luni, dezbaterea s-a concentrat pe generalul defector Pacepa. Un subiect extrem de sensibil pentru serviciile secrete din raţiuni de biografie a generalilor de azi sau a părinţilor lor.

  Fuga lui I.M. Pacepa a frânt cariere, a generat furia lui Ceauşescu, ducând la declanşarea unor anchete dure în Securitate, soldate cu abandonări de vile, de amante, de averi ilicite, pierderi de privilegii. Adică, i-a lovit pe securişti unde-i durea mai tare” Era din plin momentul unei asemenea intervenţii, superb documentata, riguroasa si limpede. Nu voi obosi în a afirma ceea ce consider a fi un adevăr incontestabil: Securitatea a fost o instituţie criminală.

 4. Radu Humor says:

  Păi, ce să facă şi Tismăneanu, săracu’ ?
  Şi nu numai el, când simte că se apropie funia de par şi ies tot mai mult la iveală adevăraţii responsabili de cele întâmplate României, odată cu apariţia pe tancurile sovietice ale babacilor lui, ai lui Patapievici, Neulander, Ooşteanu , Graur, Roller şi toţi ceilalţi încolăciţi ca şerpii pe trupul încă puternic al ţării, abia scăpată dintr-un război distrugător şi întrată în vizorul distrugător al acestor lipitori !
  Acuma, vorba românului ( că-i prost, de bun ce-i !) , ce-a fost, a fost !
  Oameni suntem şi dispuşi să iertăm, dar când vezi că pretutindenarii ăştia au prins gust de încolăcire sugrumantă a neamului românesc, fiind numiţi fără pic de jenă ( ruşinea nu s-a inventat la ei 😉 )din nou în fruntea trebilor ţării, ajungându-se ca primul guvern român 😆 Roman să nu se deosebească de cel israelian decât prin câţiva inşi dispuşi a juca precum li se cânta, când mai apoi ai doar preşedinţi, premieri şi miniştri, mai toţi , pe jumătate, sau ceva mai puţin evrei, intervine vrei, nu vrei, o-ntrebare : Ce-i cu ei ?! 🙄
  Sau mai bine zis, ce-i cu noi ? Ne-am prostit în halul ăsta, sau toleranţa noastră atinge de acum limitele prostiei ?!
  Degeaba au încercat unii să bată apropouri făcând haz de necaz :
  Ştiţi care-i deosebirea dintre massmedia din România şi cea din Israel ?
  Cică pe-acolo mai întâlneşti şi vreo doi români ! :mrgreen:
  Treaba cu
  “În fond, asistăm de câţiva ani la o ofensivă antioccidentală în România care se manifestă şi prin recuperarea mitologiei naţional-comunismului. Poate să fie vorba doar de reflexe nostalgice? Sau e mai mult decât atât? (…) “, reprezintă motive de îngrijorare pentru caracatiţa străină deoarece se pare poporul s-a trezit !
  Mai întâi, s-a trezit ocupat în propria-i ţară, iar mai apoi s-a trezit că este dus pe un drum care n-are nimic a face cu bunăstarea lui, ci a străinilor şi a cozilor de topor româneşti, care au acceptat compromisuri criminale acceptând să-şi vândă propria ţară şi propriul neam !
  Ba, mai mult au observat că cei care au venit, pe post de americani, aşteptaţi cu atâta răbdare de vreo 60 de ani, nu au decât paşapoarte americane sau UE, dar în fond sunt de aceeaşi stirpie cu cei sosiţi pe tancurile sovietice !
  Acum cu bănci în loc de tancuri, dar la fel de puşi pe distrus şi pe furat !
  O simplă comparaţie între nivelul de trai dinainte de 89, ( mă refer la mulţimi, nu la elite) este elocvent şi demonstrează clar că ne-am pricopsit doar cu nişte şmecheraşi, vorba lui @ pierre( care-l vede aici la loc de cinste şi pe Băsescu, şmecheraşul care a reuşit “să-i facă” pe toţi 😉 ) , dar în schimb am pierdut cam mult din independenţă şi suveranitate !
  Mai vrei ?

 5. pierre says:

  Dupa ce a intretinut un suspans teribil de aproape 48 de ore, Crin a luat azi o decizie previzibila in viata sa : a plecat din nou in vacanta O vacanta fireasca, o continuare a unei alte vacante.Din vacanta in vacanta. Mi se pare normal, dsa a lucrat indelung la imaginea sa publica care asociaza imediat numelui sau notiuni edenice precum concediu, soare, relaxare, somn, nisip fin,sezlong,umbrelute de soare, huzureala.belfereala.Dar chiar la all-inclusive in Antalya ? Da-o-ncolo de treaba, atata dezolanta lipsa de imaginatie ? Acum eu nu zic populisme de astea basiste cu Neptun sau Mamaia, dar chiar asa, Antalya ? Ca ultimii burtosi cu bani si foame mare in fizic, lantauri de aur la gat,mana si glezna, Q7 luat in leasing pe firma si lasat la umbra acasa in garaj ? Ce poate fi mai dezolant decat un ins care alege sa mearga la all-inclusive in Antalya ? Bleah…parca-i vad pe Crin si pe Adina tinandu-se cu tandrete de mainile pe care se afla montate minunate bratari de plastic cu numele resortului inscriptionate cu maiestrie orientala. Asta, stiti, ca sa se deosebeasca mancaii unii de altii, fiecare resort cu mancaii lui…..Si, cine stie, or fi luat biletul la reducere, de la Senat, 7 zile, all-inclusive,transport cu charterul, max 150 de insi in avion,decolare de pe Otopeni la 5.30 dimineata,fara catering de zbor,la 500 de euro de persoana ? Si-o fi vreun all-inclusive din ala bengos, adicatelea de toate,papa, bautura,chiar si uischiane si raki, 5 tipuri de bucatarie internationala, baclavale la discretie,masaje,golf, plus, foarte important, prosoape noi la discretie la piscinele din incinta. Poate fi ceva mai nashparliu decat un all-inclusive in Antalya ? Da,veti spune, un all-inclusive in Bulgaria .Eu stiu, si da, si nu…aia care aleg Bulgaria, macar sunt mai onesti, aproape, ieftin, comod.Auzi, sa zbori 3 ore in Antalya,cand la fel de repede ai fi putut ajunge in Sicilia, sau Malta,sau Algarve,sau Rugen-ul nemtesc de la Baltica,sau insula Guernsey,sau Folegandros ?
  Chestie de imaginatie, nu (doar) de bani.Poate nu e alegerea lui Crin, poate el si-o fi dorit sa stea acasa si sa doarma, poate dna Adina sa se fi impus. “Haide, Crin, scularea, impachetarea, plecam in Antalya !”. “Unde, mama,Antalya ? ” “Da, Antalya.Am zis ! ” Chiar si asa, cum naiba sa ai incredere intr-unul care merge in Antalya la all-inclusive ?

  • Isabel.A says:

   Daca ii place hoteleria de lux si vrea all-inclusiv neaparat, putea sa aleaga o destinatie mai cu stil, asa, ca un intelectual care se pretinde. Putea sa plece, spre exemplu, la Aqaba, la Marea Rosie, unde ai si hotelerie de lux (mari lanturi ca Movenpick, Radisson, Hilton sunt prezente) si peisaje care iti taie rasuflarea, si entertainement (scuba diving, etc) , dar mai ales istorie: cetatea Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii, fondata de nabateeni, e la cam 1 ora si jumatatate de mers cu masina (si sunt o multime de agentii locale care organizeaza exursii) . Plus ca, putea sa dea o fuga si peste la grainita, in tara care este in inima domnului Humor :D, unde iarasi ai istorie cat cuprinde si ai si Marea Moarta.
   Si, cu putina atentie, l-ar fi costat aproape la fel de mult cat sejurul din Antalya. Ei, dar provincialismul este o stare de spirit: am o amica ce locuieste “in the middle of nowhere”, intr-un sat din Toscana (alegerea ei deliberata, dupa ce a locuit in Cape Town si Londra), insa este mai educata si conectata la modernitate decat cei care se duc la “Maiami” si “all inclusive resort”.
   Problema principala a lui Crin nu este provincialismul (manifestat si in modul cum alege sa isi petreaca vacanta) , ci superficialitatea. Si mai are o problema indirecta, generata de casatoria cu Madame Valean (care are niste schelete cam ciudate in dulap: ma mir ca presa nu le-a scos la iveala, desi informatiile sunt publice, dar probabil le va scoate in campanie).

   Anyway, si eu plec in vacanta 😀 . Voi re-veni pe aici in …. saptamani 😀

   • Isabel.A says:

    edit: “sa dea o fuga peste granita “

   • Radu Humor says:

    Distracţie plăcută , Doamnă !
    Sper că (şi) în “ţara din inima mea” (n-aţi greşit deloc, sau poate doar puţin , deoarece ca un bun creştin, iubesc acele locuri, dar asta nu mă obligă la mai mult !)
    Se zice că expresia ce-i este băgată tot timpul sub nas, ca să-i iasă pe ochi :mrgreen: României :
    Frumoasă ţară, păcat că-i locuită !, nu se referă la România, ci chiar la …aceea 🙄
    Mă rog, oriunde, vă doresc să vă simţiţi ca aici. Adică bine (venită, nu ca mine 😉 ) !

   • Candid says:

    @ Isabel,
    Cum faci deosebirea intre un intelectual si Antonescu?
    Prin ce fapte, lucrari, opinii se poate argumenta ca Antonescu este un intelectual?
    Faptul ca a absolvit o facultate ceausista(asta, fiindca acolo, la istorie, era cea mai intensa concentrare de concepte ceausiste despre lume, oranduiri, valori si prioritati in viata), nu-l putem numi intelectual, atata vreme cat nu ne-a demonstrat ca in cei 6-7 ani de studentie(prelungiri, ca la fotbal !), n-a acumulat nimic din ceea ce se cere unui adevarat intelectual.
    Restul, adica discursurile anti-Basescu, vomitate in parlament nu reprezinta, in nici un caz, un document ce ar atesta statutul de intelectual subtire.
    Parerea mea, ca sa-l parodiez pe un “clasic” in ale parerologiei 😀 😀 😀

 6. Dl.Goe says:

  Mare muschetar domnule, dl.Caragiale åsta. Se pare ca adevarul e in bere (nu in vin). Si mai are si darul/harul de a fi mereu actual in tzarisoara. Cum o face domnule chestia asta (?), ca majoritatea scriitorlor care-l imita (mai toti ziaristi) mai mult de o zi-doua nu-si pot duce efemera actualitate.

 7. Radu Humor says:

  Auzi, mustăciosule, dar ăsta ce-o fi vrut să zică aici ?!
  Că tot mă-ntrebai tu ceva de Tismăneanu 😉

  O carte de studiat: “ŻYDOKOMUNA” – Evreii si comunismul. Cazul Romaniei (1944-1965). Editia aprilie 2013

  Posted in COMUNISM, EVREI, Romania by saccsiv on august 14, 2013
  În loc de motto:

  “Americanii joacă acum cartea evreilor şi într-o ţară unde avem 400.000 de evrei, cucâteva zeci de mii infiltraţi în aparatul nostru de stat, economic, politic şi cultural, nu este greu de jucat această carte. Nu vă faceţi iluzii că îi puteţi schimba. Negustorii de ieri, fabricanţii de ieri, jucătorii de la bursa neagră nu-i puteţi transforma, chiar dacă vin şi vă demonstrează că l-au citit pe Marx şi că-l studiază pe Lenin […] Plin de evrei, peste tot evrei […] Sioniştii sunt foarte bune elemente pentru coloana a cincea [în România.] […] Noi nu dăm muncă inginerului al cărui tată este declarat chiabur, dar primim şiîncredinţăm posturi de comandă colanei a cincea sioniste, pentru simplul fapt că ştiu să se lipească de partid.” (Petru Groza într-o discuţie cu Emil Bodnăraş, 23 iunie 1949 1)

  „În 1945, o mare parte a aparatului de stat şi de partid era în mîinile evreilor, aşa încît,în 1950, se ajunsese la o situaţie penibilă, în care poate 2% din populaţia ţării deţinea peste 25% din posturile cheie ale regimului. În această perioadă se povestea că singuradeosebire între Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Economiei din Israel constaîn faptul că în ministerul israelian se puteau găsi şi cîţiva arabi.” (din raportul de uz intern “Evreii din Romania: o minoritate care dispare”al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti,datat 26 febr. 1964, sustras de Securitate din clădirea ambasadei, reprodus în versiunea tradusă de Securitate în Marius Oprea 2002b

  şi Solomovici 2004: 509-13)

  “Tov. Gh. Gheorghiu-Dej: ‘ [ …] Eu te-aş ruga să-mi spui de ce la CSP [Consiliul de Stat al Planificării] peste 80% sunt elemente de origine evreiască […] Tov. [Leonte] Răutu: ‘În sistemul editorial erau peste 40% evrei.’ […] Tov. Gh. Gheorghiu-Dej: ‘S-ar putea aduce nenumărate exemple. Am întrebat de ce la Consiliul de Miniştri sunt peste 60% elemente evreieşti, cine i-a adus acolo, au venit singuri?’” (din stenograma şedinţei Biroului Politic din 19 febr. 1960, apud Andreescu, Nastasă şi Varga 2003a: 641, 644 (pp. 625-646))“

  În primii ani de domnie ai tovarăşului Gheorghiu-Dej, evreii comunişti ocupaseră fotolii în toate etajele superioare ale politicii, culturii şi ale administraţiei de stat […] Este adevărat, comuniştii evrei erau peste tot, în Biroul Politic şi înaltul aparat de partid, […] în Armată, Securitate, Procuratură şi în Miliţie, […] în organismele de stat,economice şi culturale […].” (Teşu Solomovici 2001 II: 42) 1

  Pentru citarea selectivă a unor pasaje diferite din aceeaşi declaraţie (reprodusă iniţial de prof. Gheorghe Buzatu în Dosarele Istoriei), vezi de pildă un autor etichetat „antisemit” – Cornel Dan Niculae (2004: 50-52), respectiv trei autori evrei – Radu Ioanid (2005: 78), Robert Levy (2002: 146), respectiv Teşu Solomovici (2001 II: 87

  -8; 2003: 188-192). Pentru versiunea integrală a stenogramei prelevate de Sulamita Bloch-Constantinescu, v. Buzatu şi Cîrstea (2010: 328-338)

  N-am citit-o, o gasiti aici:

 8. pierre says:

  Dupa o scurta vacanta, revenit acasa, am dat peste o ditamai hamaiala a pudelilor aciuati pe la ferma (animalelor) de la Cornu. Pudelii, desigur, asmutiti de seful fermei, ca la semn :ce ipocrizie pe Basescu, sa-i ceara medicului Branisteanu sa vaza de regele tiganilor ? Ca orice sef de ferma, dupa semnal, se urmareste indeaproape prestatia pudelilor.Eventual, se acorda note si bonificatii.
  Daca ar fi dupa mine, ciolanul cel mare l-as acorda pentru urmatorul panseu pudelesc :

  “Morar, omul lui Băsescu, i-a făcut dosar lui Brădișteanu pentru că nu a lăsat un om să moară, acesta având, pe lângă ceea ce se întâmplase în seara respectivă, o cardiopatie.”

  La egalitate si in buna vecinatate ideatica (ciolanul despicat in 2 pe lung ) cu o mult mai rafinata si invaluitoare (moral, uman, crestin) zicere :

  ” Daca omul este dl Cioaba, atunci la fel deducem ca, din punct de vedere al familiei Basescu, dl Adrian Nastase nu este om. Si, ispititi de extrapolare, am putea concluziona ca numai prietenii familiei Basescu sunt oameni, in timp ce adversarii ei politici nu sunt oameni, desi ar putea fi discutat cazul adversarilor politici morti. ” .
  Buun, acum e clar.Se presupune aprioric ca :
  1.Dl Branisteanu si-a tratat ilustrul pacient pentru cardiopatie si nu pentru rana de glont, desi adoratorii vorbeau despre o tentativa de suicid.
  2.Morar, ma rog, Basescu, au fabricat politic dosarul medicului Bradisteanu.Pe principiul “las’ca stim noi ! ”
  3.Notiunea juridica de “favorizarea infractorului” (pentru care dealtfel dl doctor nici nu a fost judecat inca ) capata usor sensuri noi, nebanuite.
  Pudelii ori hamaie, ori n-o mai fac deloc.In cazul asta, ineptiile se aud tare.Si-i bataie mare, care place mai mult stapanului.

  PS Premierul tarii spune si el, cu de acum obisnuita lejeritate, prins in corul pudelesc, ca presedintele a “fabricat” dosarul drului Bradisteanu.Si-atunci dsa, in calitate de premier si sef al executivului, ce pazeste ? Sa puna mana sa restabileasca statul de drept in Romania si sa puna capat regimului de politie politica instituit de presedintele Basescu.Sau, daca nu e in stare, sa plece iute.

 9. pierre says:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15407084-dna-cere-inceperea-urmarii-penale-impotriva-deputatului-pnl-ovidiu-silaghi-propus-pentru-functia-ministru-transporturilor.htm

  Nttt…Parca mancatorii de cacat se agitau pe blogurile patriei ca Nelu Iordache a mituit PDL-ul, pe Boagiu, pe Sulfina si iote-te de aia nu avem noi Arad- Nadlac si de aia erau blocati banii UE pe autostrazi si noroc cu banditul ala de Fenechiu ca ne-au deblocat.Si acum, ce ne facem, ca nea Nelu Iordache a uns si la PNL si pe unde o mai fi uns el…Oare chiar nu li se apleaca ?

 10. Radu says:

  Cateva ganduri la sfarsit de vacanta:

  1. Vad ca a mai aparut un nume, timid si cu cerneala neagra in AGA hanului. Sa fie intr-un ceas bun ! Si mai dati-i cate-un cot si lui Aramis sa nu mai sforaie asa de tare.

  2. Am stat doua saptamani in Romania si ma mananca limba sa spun impresiile. In primul rand Romania apare mai bogata si prospera decat in 2004. Stiu, s-ar putea face comparatii pe distante mai scurte, dar n-as fi eu persoana capabila si comparatia cu 2004 are darul de a se concentra pe perioada post-Iliescu. Am impresia ca a intrat foarte mult capital in tara, ca au aparut multe intreprinderi mici, cele mai multe cu 1-2 angajati si aproape in exclusivitate in servicii. Super multe farmacii, cafenele, pizzerii, laboratoare de analize, cabinete medicale si dentare, si mai presus de toate, o puzderie de biserici noi ! Orice s-ar spune, infuzie de capital exista !

  3. In schimb intreprinderile mari au murit de-a binelea. Cel putin in provincie e un dezastru. Nici in Bucuresti nu e mult mai bine, majoritatea celor care lucreaza “bine” presteaza servicii (informatice sau altfel) companiilor care livreaza apa, gazul, sau electricitatea. E foarte nasol in sensul ca mai toata lumea sta cu sabia lui Damocles deasupra capului si se intreaba cat mai are de trait: cat de fiabil poate fi un venit care depinde de costul (ridicol, strigator la cer, mai ceva ca in Sahara cred ca) apei intr-un oras de munte unde apa rece poate fi bauta mai mult sau mai putin de la sursa ?!?

  Cateva intrebari acum:

  1. Cum pana mea s-a ajuns la situatia asta ? De acord, intreprinderi falimentare, de acord, coruptie, dar 90% din intreprinderile mari ? 90% ? Nu e cam mult ? Unde si cine a gresit ? Voi ce credeti ? Bla-bla-ul coltului de strada care cauta vina printre straini vorbeste despre nu stiu ce conspiratie, dar nu are credibilitate. Stie cineva cata din industria mare a Cehiei sau a Poloniei a disparut ? Si daca a disparut, a aparut ceva in loc ? Orice conspiratie internationala ar trebui sa se ocupe cu distrugerea Romaniei si a Cehiei in aceeasi masura, altfel raspunsul nu e conspiratia.

  2. Nu prea am cazut intreprinderi mijlocii. Asa, cu 20-100 angajati. Mi-au scapat mie din vedere ? Poate ca sunt prin capitala si eu nu am petrecut mult timp pe acolo. Cu ce se ocupa ?

  3. Care e solutia de acum incolo ? Ca mortul de la groapa nu-l mai intorci si industria mare a Romaniei a murit si s-a ingropat. Atunci ? Agricultura ? Sau nici ea ? Poate o tara sa supravietuiasca numai cu servicii, adica eu iti vand un covrig si tu imi dai lapte ?

  • Ludovic al XIV-lea says:

   @ Radu,
   Pe ici pe colo mai sunt si firme mijlocii (5-50 angajati). Comert, agricultura, productie de bunuri, de toate… Sunt multi care produc mobila, subansamble, mase plastice, diverse repere pentru echipamente. Doar ca nu se vad pentru ca nu mai sunt in cladiri ‘monument” cu “TRAIASCA PARTIDUL etc…” pe ele.
   Agricultura este o solutie pentru multi deoarece, facuta cu cap, aduce prosperitate. Mai multa eficienta decat la IAS sau CAP unde se fura mult si se umflau cifrele si mai mult.
   Nu e chiar asa de trista situatia.

 11. pierre says:

  Am aflat azi o veste trista, dupa Bibliotecaru, un alt coleg de bloggereala s-a stins din viata.Liviu Enuca in real, “Elmmar” in virtual, cu care am avut destule “contre” pe diverse bloguri, de-a lungul timpului.Desi nu i-am inteles niciodata o oarecare aplecare catre agresivitate verbala gratuita, macar am zis mereu ca dialogurile cu Elmmar puteau fi oricum, dar nu plictisitoare.Regret disparitia sa, dincolo de orice alte impresii subiective.
  Dumnezeu sa-l aiba in grija !

 12. Observator says:

  @pierre- mi-ai dat o veste trista. Chiar mă gândeam la el zilele astea. Dumnezeu sa-l ierte.

  @Radu- am greșit toți, in special pentru ca ne-a interesat câștigat de moment si nu ne-am făcut o strategie pe termen lung. Sunt companii mici mai mari:-) chiar si in provincie, insa grosul e in Bucuresti

 13. Radu says:

  Imi pare rau pentru Elmmar, tot asa cum imi pare rau pentru Bibliotecaru’. Sa se odihneasca in pace !

  • pierre says:

   Din pacate, irosim prea usor, nepermis de usor, timpul si energia vietilor noastre, injurandu-ne, paruindu-ne,ciomagindu-ne uniii pe altii pe bloguri.Si, cateodata, dintr-o data,unii dintre noi dispar.Fizic.Si atunci cand se intampla, intrebarea mi se impune: cum naiba este posibil sa te certi si sa te injuri in direct, in timp real, cu un om caruia nu i-ai vazut niciodata ochii si privirea ? Daca ai fi facut-o, daca l-ai fi privit macar o data in ochi, asta nu ar fi schimbat radical totul ?

 14. Radu Humor says:

  Pentru @Isabela A.:

  Neturei Karta consideră că exilul evreilor se poate încheia doar cu sosirea lui Mesia şi că, încercările omului de a stabili suveranitatea evreiască asupra terenului lui Israel, sunt păcătoase. În opinia Neturei Karta, sionismul este un afront obraznic adus împotriva lui Dumnezeu.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Neturei_Karta

  “ Am dori să luam câteva minute din timpul dumneavoastră pentru a va impiedica de a face o greseala teribila care poate avea rezultate dezastruoase pentru mulţi. Dintotdeauna, fără îndoială, ati auzit si citit multe despre crizele politice din Orientul Mijlociu, în care statul Israel joacă un rol central. Acest lucru este, de fapt, o serie de crize în curs de desfăşurare, cu potenţial de a aduce cele mai mari nenorociri in întreaga lume. Tragic, mulţi cred că sionismul şi iudaismul sunt identice. Astfel, ajung la concluzia că întregul popor evreu este responsabil pentru acţiunile guvernului sionist şi crizele lumii care emana de la el. Aceasta este o gravă eroare! Adevărul este că credinţa evreiască şi sionismul sunt două filozofii foarte diferite. Ele sunt la fel de opuse ca ziua şi noaptea. Poporul evreu a existat de mii de ani. În decursul celor două mii de ani de exil decretat de Dumnezeu, nici un evreu nu a căutat vreodată să pună capăt acestui exil şi sa-si stabileasca suveranitatea politică independentă nicaieri. Scopul unic al oamenilor a fost studiul şi împlinirea poruncilor divine ale Torei ( Vechiul Testament-n.m. ).

  Mişcarea sionista a creat statul Israel. Această din urmă credinta are mai puţin de o sută de ani. Obiectivul ei esenţial a fost şi este de a schimba natura poporului evreu, din cea a unei entităţi religioase intr-o mişcare politică. De la începutul Sionismului liderii spirituali ai poporului evreu au stat în opoziţie fatisa fata de acesta.

  Pana in această zi evreii Torei rămân pentru totdeauna loiali credinţei lor. Sioniştii vor ca lumea să creadă că acestia sunt reprezentanţi ai întregului popor evreu. Acest lucru este fals! Poporul evreu nu i-a ales niciodata ca lideri ai lui. Sionistii au înşelat cu buna-stiinta poporul evreu prin teroare, şmecherie şi propagandă falsa. Ei au la dispoziţie utilizarea unei mass-medii aproape universal servila. Oricine încearcă sa-i critice isi pune traiul său, şi uneori viaţa, în foarte mare pericol.

  Totuşi, în ciuda santajului mass-mediei si a utilizarii terorii, adevărul simplu rămâne irefutabil şi de necontestat: în conformitate cu credinţa evreiască şi Legea Torei Poporului Evreu ii este interzis să-şi aiba PROPRIUL STAT in timp ce aşteaptă ERA MESIANICA!

  Cu toate acestea, când am păcătuit, El l-a luat de la noi şi ne-a trimis în exil. Din acel moment sarcina noastră este să aşteptăm de la El trimiterea lui Mesia. La acea vreme, Creatorul singur, fără ca nici o fiinţă umană sa ridice mână sau sa spuna un cuvânt, ne va aduce împreună şi ne va lua din exil. El va stabili, de asemenea, pacea universală în rândul întregii omeniri şi toti il vor servi de bună-voie.

  Unii evrei religiosi, confuzi datorita propagandei sioniste citeaza versete biblice care precizează că Dumnezeu a dat copiilor lui Israel, Ţara Sfântă. Ei trec cu vederea, din păcate, acele versete care spun că El ne-a luat-o din cauza păcatelor noastre. Ei ignora în continuare aceste profetii, care descriu în mod explicit concluzia ca ultimul exil este un proces Divin si nu un proces uman.

  Creatorul a poruncit ca fiecare evreu să urmeze căile pacii şi să fie loial ţarii în care trăieşte.

  Evreii adevăratei Tora aşteaptă cu răbdare răscumpărarea mesianica. Ei nu au nimic de-a face cu orice fel de pseudo “Stat Evreiesc” şi cu agresiunile împotriva altor popoare. Acestia au o simpatie adanca pentru situaţia grea a palestinienilor care au suferit cel mai mult datorita invataturilor false ale sionismului false şi acţiunilor barbare. Statul Sionist nu este un Stat Evreu. Sioniştii insisi sunt singurii responsabili pentru acţiunile lor. Evreii autentici s-au opus şi vor continua să se opună însăşi existenţei acestui stat blasfemator.

  Fie ca toata omenirea sa fie martora la răscumpărarea adevărata. “

 15. Radu says:

  Observator, Ludovic,

  “Sunt si companii mici mai mari”, sau “Pe ici pe colo mai sunt si firme mijlocii (5-50 angajati)”.

  Nu e chiar asa de trista situatia, dar e trista. Frazele voastre o spun. Daca Romania a incheiat procesul de distrugere al industriei mari si intr-o generatie n-a reusit decat sa inchege o industrie mica si scheletul celei mijlocii, e chiar foarte trist. In ritmul asta va trece inca o generatie pana vor aparea industriile mari, cele care asigura scheletul dur al economiei unei tari. Zic bine, inca o generatie, adica 25 ani, pana vor aparea, nu pana se vor consolida. Inca o generatie de ingineri romani va lua drumul pribegiei.
  Cata stabilitate pot avea fermele individuale ? Un an prost si gata ! Companiile romanesti de mobila ? Sau de vin ? Iarasi, perioada de inceput e cea mai dificila si mai plina de surprize neplacute. Cat de stabile sunt companiile astea ? Cui si ce vand ? Da, daca ar vinde in UE, daca s-ar fabrica in Ro si vinde acolo as zice ca e o afacere cu potential, in principiu in Ro mana de lucru ar trebui sa fie ieftina (si in agricultura, si altundeva) iar lumea din UE are bani. Dar au patruns, s-au ancorat bine pe piata UE ? Cati dintre astia cunoasteti ? Ca majoritatea covarsitoare pe care i-am vazut eu tot in Romania vand si aici nu prea ai clienti care sa aiba cu ce plati …

 16. d'Artagnan says:

  În “Ultimul meu articol” de pe “Decablogul muschetarilor”, Elmmar sintetiza relaţiile dintre noi:

  “-D’Artagnan?-un băsist clar,Elmmar un antibăsist notoriu. Ei și?
  Ne am întâlnit pe blog,am glumit,uneori ne am evitat,am mai făcut și mișto,ne am respectat”

  De ce sunt eu un “băsist clar”, nu mi-e prea clar…dar uite că a putut exista comunicare şi respect şi între cele două lumi aparent ireconciliabile.
  Dumnezeu să-l ierte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s