Bacalaureat 2013

Bacalaureat 2013
Proba de limba şi literatura română
Nu mă întrebaţi cum, dar mi-a căzut în mână teza de la limba română a domnişorului …escu. Interesante subiecte s-au dat anul ăsta, zic eu! Pretabile la răspunsuri la fel de interesante precum cele ale domnişorului …escu.Sunt curios dacă trece Bacu.

1. Subiectul numărul 1.
Scrie un text de 15-30 de rânduri despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei.

Ca să fiu sincer cu comisia de examinare, eu nu văd nicio utilitate, ba chiar cred că ar râde lumea de tine dacă ar afla că te prosteşti cu chestii de astea pentru tocilari şi fete naşpa. Acum lumea o arde pe facebook, twiter. Nici măcar blogul nu merge, prea te dai mare.
Eu nu cunosc niciun prieten care să ţină jurnal şi nici n-am auzit de aşa ceva, în condiţiile în care sunt o mică vedetă şi cunosc lume de la patru licee. De fapt ei n-au citit o carte de când îi ştiu, aşa că de jurnal nici nu se pune problema.
Păi nici babacii mei n-aveau aşa ceva, foloseau în schimb un fel de caiet cu tot felul de întrebări şi desene, Oracol îl chema, mi-a zis mie mama. Ăsta era un fel de facebook, acolo socializai, adică aflai ce le place la colegii tăi, ce muzică le place, ce filme, ce fete, ce băieţi, ce vrei să te faci, chestii de astea.
Nici nu cred că-s bune la educaţie, jurnalele astea, tatălui meu i s-a spus la o şedinţă, când s-a dus la sor-mea dintr-a V, că să n-o mai lase să mai citească cărţile alea, „Jurnalul unui puşti” şi „Jurnalul unei puştoaice” că cică nu-i literatură. Literatură este ce zice ministerul că este. Aşa că…
Cred că şi „Aşa că…” se consideră că este un rând, nu?
Cam asta-i părerea mea, dar cum vreau să iau examenul am să spun şi eu că jurnalul este foarte bun, este foarte util, trebuie neapărat să scrii în el. Acolo trebui să-ţi expui sentimentele, gândurile, suferinţa, bucuria, ce faci tu în fiecare zi. Acolo poţi să defulezi sau să refulezi, ceva de genul acesta, adică acolo poţi să te descarci de tensiune ca să nu înnebuneşti de nervi. De aia zic eu că este util şi toată lumea ar trebui să aibă jurnal, mai ales că aşa zice şi ministerul.

Subiectul nr.2
2. Scrie un text de 15-39 de rânduri despre importanţa alegerii unui model în viaţă.

Eu mi-aş dori să mă fac profesor de română, ca dumneavoastră, cei care faceţi parte din comisia de examinare. Sunteţi nişte modele demne de urmat.
Nu cred că banii trebuie să fie scopul unui om în viaţă, ci satisfacţia profesională, să se simtă el împlinit. Mai importante decât ratele la bancă şi chicotelile elevilor când vă văd cu acelaşi costum este prestanţa socială pe care v-o dă această profesie.
În general este important să-ţi alegi un model în viaţă pentru că dacă alegi unul care-i mort deja, imboldul de a-i urma exemplul nu mai este la fel de puternic.
Este important modelul pentru că altfel ai orbecăi în ignoranţă, neştiind ce să faci cu viaţa ta. Ai fi buimac de cap: oare încotro s-o iau? Ce să fac cu viaţa mea? Să fur? Să fac bani? Să fiu sărac lipit? Să fiu cinstit? Să mă fac neurochirurg? Sau gunoier? Să iau Nobelul sau televizorul vreunui cetăţean? Iată câte posibilităţi sunt într-o viaţă de om şi fără un model te-ai uita la viaţă ca viţelul la poartă nouă.
Am văzut undeva un studiu în care se spunea că pentru băieţi în principal tatăl este modelul de urmat, votat de 60% dintre respondenţi. Era urmat de Jonny Deep, Brad Pitt şi alţi actori.
Mie-mi place tatăl meu, este cercetător ştiinţific grad 1, atâta doar că nu câştigă prea mulţi bani şi mie mi-e jenă când ies cu prietenii la o terasă şi ei au şi eu nu prea.
Oricum, cum am mai zis, modelele mele în viaţă sunt profesorii de română.

Subiectul nr.3
3. Scrie un text scurt despre localitatea în care trăiţi folosind sinonimele cuvintelor “mormane”, “dezavantajaţi”.

Oraşul meu este un oraş frumos, fără fabrici şi uzine, pe locul lor fiind acum grămezi de fiare vechi.
Oraşul meu este totodată un oraş plin de handicapaţi. Mi-am dat seama de asta după faptul că toate locurile de parcare rezervate pentru handicapaţi sunt ocupate nonstop. În plus, peste noapte, în parcările din jurul blocului meu au apărut foarte multe semne de handicapat pe tăbliţele cu rezervările de loc. Probabil este o epidemie.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

49 Responses to Bacalaureat 2013

 1. lazycat001 says:

  Corect la punctul 1.. Cred ca e fain sa tii un jurnal in adolescenta dar cred ca prea putini o fac.. Baiatul meu are unul (inchis cu o cheita!!) din care ne citeste din cand, un citat recent care m-a tavalit pe jos: “O iubesc pe Ana 33.15%” ! Pr de alta parte daca e sa fim corecti cu cei care au facut subiectele, textul se poate scrie argumentand negativ necesitatea jurnalului, poti sa scrii ca vei fi cel mai uncool copil din clasa si ca nu vei mai fi invitat in veci la chefurile de manele… nu?

  La punctul 2 nu stiu ce sa spun, parca nu este aceeasi cerinta pietrificata in proiect de la punctul 1, este chiar ceva ce oamenii fac ca vor sau ca nu vor si este interesanta o discutie pe tema asta, mai degraba decat sa ascundem gunoiul (modelele mult admirate si copiate precum Jiji, Adi Minune, Mazare, Bianca Dragusanu, Monica Columbeanu etc) sub pres..

  Eeeh nostalgiile de pe vremea cand erau fabrici si uzine si nu fier vechi, cunoastem.. Ce mah nu-ti place sa lucrezi la butic? Comunistule!

  • d'Artagnan says:

   Păi cam aşa zic şi eu la pct. 1: să spui dacă este sau NU este necesar să ţii un jurnal. Că altfel este ca şi cum mi-ar da mie subiectul:” Scrie un text de 15-30 de rânduri despre plăcerea unui ceai fierbinte în loc de o bere rece după trei ore de tenis pe caniculă”.
   I-o face plăcere unui arab, dar eu mă descurc de minune şi fără ceaiul ăla!! Pur şi simplu MIE nu-mi trebuie.

 2. Bună!
  d’Artagnan , știu de mult timp că ai talent dar de data asta am râs cu poftă citind. Să știi că la fel gândea și elevul a cărui ciornă am apucat să o citesc astăzi. 😆

 3. neamtu tiganu says:

  (…)
  Saracii copii! Norocu lor e ca oricum lb. romana nu le prea ajuta in viata.

  • d'Artagnan says:

   E de matematică, nu de română…

   Bă, ţigane, tu ce model ai în viaţă? Da’ jurnal ţii? Ce scrii în el? !
   “Azi l-am înjurat pe d’Artagnan. M-am simţit bine. P’ormă am mâncat nişte ştevie proaspătă. Am tras un pârţ. Mă simt şi mai bine. Viaţa e frumoasă. Mă scarpin pe burtă. Offf…Fă, nefastă, da’ nişte lobodă n-ai?”

 4. Observator says:

  Mda. Ai talent, insa, strict legat de subiectul 1 nu iti este foarte cunoscuta definitia “jurnalului”. Cu mare drag ti-as fi dat 10 ,insa pentru ca ti-e greu sa asociezi pozele si status-ul pe care-l publici zilnic pe facebook cu un JURNAL, nu o fac – 8.5

  Vezi definitia numarul 3, te rog, elev … escu

  http://dexonline.ro/definitie/jurnal

 5. raduprajan says:

  Cititi aici fiecare cuvant, merita: MANIFESTUL STANGII DIN ROMANIA: http://ascutirealupteidelasa.wordpress.com/2013/07/02/-stangii-din-romania/.

  • Isabel.A says:

   @Iepure,

   De la o tzoapa cu staif catre un mare intelectual “care esti”: Te agiti degeaba (si fara folos, as adauga, dar poti sa adaugi si tu). La acest moment, nationalizarile sunt foarte greu de realizat, deoarece pot fi usor atacate de catre Comisia Europeana si penalizate foarte rau (in termeni financiari) pe motiv de “ajutor de stat” (nerespectarea regulilor competitivitatii/competitiei-depinde din ce limba traducem).
   Si tehnic, pe plan intern, poate fi extrem de dificil; si laborios, cand agentul economic in cauza dispune de brevete, de inventii, etc.
   Au propus francezii la sfarsitul anului trecut sa nationalizeze situl Florange al lui Arcelor Mittal si si-au dat seama ca ar fi fost foarte greu de realizat, caci le-ar fi dat Bruxelles-ul peste degete imediat (desi din punct de vedere al dreptului national, in cazul respectiv, nu era complicat).
   Si belgienilor le-a trecut recent prin ap sa faca o nationalizare, la fel, aceeasi problema.
   Romania este in UE, daca ai uitat cumva: asa ca “solutia” propusa de tine chira nu are sanse reale (caci despre acestea vorbim) sa se intample. Asa, ca eseu, ca exercitiu imagintiv, you can keep going on, adica nu te opreste nimeni sa continui 😀

 6. Isabel.A says:

  @d’Artagnan,

  “To have access to literature, world literature, was to escape the prison of national vanity, of philistinism, of compulsory provincialism, of inane schooling, of imperfect destinies and bad luck. Literature was the passport to enter a larger life; that is, the zone of freedom….Literature was freedom. Especially in a time in which the values of reading and inwardness are so strenuously challenged, literature is freedom.”

  Citatul de mai sus ii apartine lui Susan Sontag (pe care o gasesc fascinanta ca personaj, btw) la primirea unui premiu in 2003. Plecand de la citatul de mai sus+ experienta mea de voracious reader+ discutii intense cu persoane de alte nationalitati (si care au trecut prin sisteme de educatie exclusiviste-unele dintre ele) -as scrie despre cum vad eu predarea literaturii (si nu “limbi romane”! ) la scoala secundara si liceu. Ca un instrument de deschidere spirituala, de acces catre noi orizonturi si catre marile idei ale umanitatii. Ca un instrument catre libertate interioara, caci, cum bine spunea Susan Sontag,”Literature is freedom”.

  Cum voi avea un pic de timp la dispozitie, o sa fac un mic efort 😀

  • Isabel.A says:

   “limbii romane”, ca sa nu imi reproseze unii si altii ca nu sctiu sa scriu corect; daca sunt alte greseli, sunt din cauza oboselii

 7. d'Artagnan says:

  Și când vei avea vreodată timp? Ne tot duci cu vorba… 🙂

  • Isabel.A says:

   Ce sa fac, daca nu am timp… si, daca ma decid sa imi duc proiectele pana la capat, din toamna cred ca timpul disponibil o sa fie si mai limitat.
   Dar uite, o sa incerc sa scriu maine ateva idei despre literatura si cum o vad eu predata in scoli.

   PS: Dar Aramis ce mai face? S-a “dezistat” de blog? 😀

 8. d'Artagnan says:

  Ce păcat că-i un băsist nenorocit, fără valoare şi caracter, cu publicitate făcută de fosta conducere a ICR ,pe banii noştri!

  http://www.gandul.info/magazin/mircea-cartarescu-a-castigat-spycher-literaturpreis-leuk-in-elvetia-11069878

  • dlnimeni says:

   Va multumesc pentru lectura selectiva din gandul.info. Poate ca dvs. il cunoasteti pe dl Cartarescu si va pronuntati in cunostinta de cauza, desi cred ca sunteti gelos pe succesul sau literar. Altfel i-ati fi zis basist norocit. Sigur ca ridicati o problema reala: ce facem, in general, atunci cind sunt premiati artisti care sunt promovati si cu ajutorul banilor publici? In mod normal, premiile lor ar trebui impartite intregului popor. De exemplu Toti romanii ar trebui sa se bucure de gazduirea la castelul din Leuk, o socoteala aproximativa arata ca ar reveni 0,259 secunde fiecarui roman, anual, timp de 5 ani, sau 1,3 secunde o singura data.
   Dar, haideti, nu mai fiti gelos, sa-l felicitam pe dl Cartarescu, sa-i uram sederi placute la Leuk, iar dumneavoastra va ofer un titlu de carte (pe care sa o scrieti, ca sa va dispara invidia): Castelanul partial.

 9. dlnimeni says:

  Bine ca aveam deja limba si literatura romana.

 10. Isabel.A says:

  Off-topic, caci mi-au cazut ochii pe o stire despre Egipt.
  Egiptul e o tara care imi place foarte, foarte mult (nu turism de resort “ca sa profitam de all inclusive”): eu am fost in multe locuri dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum.
  Ideea este ca l-au dat jos pe Mubarak, care intr-adevar era un dictator: egiptenii obsinuiti nici macar nu indrazneau sa il critice pe el sau regimul sau in preajma altor egipteni, o faceau numai cand nu erau si alti ochi si urechi prin preajma, de teama sa nu suporet consecinte. In fine, ideea este ca l-au dat jos, situatia a devenit instabila si chiar dupa alegerea lui Morsi situatia nu s-a stabilizat. Si pentru o tara care depinde economic de turism , nu e bine deloc.
  Ceea ce vreau sa subliniez e altceva: dupa ce au facut revolutie sa plece Mubarak, l-au judecat si pe el si pe fiii sai, am vazut la BBC o relatare despre noua revolutie, dar in sens invers (ca sa il dea jos pe Morsi acum) , in care un tip intervievat, protestatar, spunea: “Mubarak good, jobs, very good. Morsi no jobs, not good”. Cred ca, asa cum dragostea trece prin stomac, revolutia se opreste la joburi.

  PS: In desertul Sinai se afla manastirea St Catherine (in curtea sa este si the burning bush al lui Moise) care este ortodoxa si care functioneaza neintrerupt de pe la 500 d.Hr. manastirea are si un muzeu fabulos, unde sunt expuse texte sacre, obiecte de cult, etc. Nu putine sunt obiectele de cult si icoanele donate de domnitori si/sau boieri din Moldova si Taria Romanesca. A fost o surpriza extraordinara sa descoper acest lucru.

 11. ELMMAR says:

  O ziaristă ratată care se crede atotștiutoare,
  o Nea Titi cu fustă dar fără kuciuk. Asta e problema țuțu,n ai kuciuk n ai kainargi…te ai prins?
  Aiurea!

  Ps. Ca să evit deranjamentul la nervii capului unei țuțuline ne….menționez că textul de mai sus îi este adresat iepurașului.

 12. Isabel.A says:

  @Tataitzule,
  Ai plecat la plimbare pe bloguri? Ca sa te citez exact, “tutulina ne… “politicoasa (adaug eu) te intreaba: astazi, ai mictionat singur, sau cu cineva de mana?

 13. Radu Humor says:

  Excelentă postare !
  Cel puţin nr.2 e de tot hazul:(aia cu e bine să ai un model în viaţă şi nu mort este genială 😆 )
  Isabelei, spor în toate !
  Că la timp nu putem umbla 😉

 14. raduprajan says:

  Va mai amintiti luarile de cuvant ale Basescului in timpul suspendarii si dupa? ORI DE CATE ORI pomenea numarul romanilor (chiar si fara legatura cu suspendarea lui), avea o grija MANIFESTA sa nu cumva sa-l ia gura pe dinainte si sa spuna cifra reala – vreo 20 de milioane – , ci pe cea falsa, de cu peste 11 ani in urma – “cele 22 de milioane de romani”. Eu am remarcat asta inca de atunci. Un exemplu: http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/traian-basescu-vede-in-continuare-22-de-milioane-de-romani-111016.html.

  Iar astazi, “soc”: http://www.insse.ro/cms/rw/news/item1062.ro.do.

  Dar chiar mai conteaza? Esentialul este ca fortele luminii au invins. Scopul scuza mijloacele.

  • Kain says:

   Toata lumea priveste lucrurile cantitativ, bravo.
   Eu as acorda un pic mai multa atentie unui alt aspect “Din totalul populaţiei stabile, 44,2% au nivel scăzut de educaţie, alţi 41,4% au un nivel mediu, iar 14,4% au un nivel superior de pregătire. La 20 octombrie 2011 erau 245.400 persoane analfabete. ”
   Daca sunt asa de multi oameni slab educati, nu credeti ca sunt foarte usor de manipulat?
   Ganditi-va ca raportul acesta e aproximativ constant in timp dar complexitatea subiectelor de bac scade continuu, au fost scoase examinarile obligatorii pentru admitere, programa se tot dilueaza, etc.
   Colac peste pupaza, omenii pregatiti nu stau in tara, multi din cei 14,4% vor sa plece.
   Nu trebuie sa fi om destept ca sa vezi ca tara asta merge din inertie si ca e la mila fortelor economice externe. Cum se spune … “nu Angela Merkel voteaza in tara”, noi votam, astia multi dar inteligenti, frumos.
   In loc sa gasim puncte comune de interes si sa facem lucrurile sa mearga inainte stam si ne ciondanim ca ciorile pe sarma, cine are de castigat, noi?

   • Iepurele de Martie says:

    Eu as remarca ca voi, basistii, sunteti gata sa sustineti orice ineptie jenanta, doar ca sa nu infruntati REALITATEA. Oricine voteaza impotriva fortelor luminii, a fost manipulat. Este ultimul refugiu care v-a mai ramas. Un refugiu stramt, murdar, fetid, o vizuina confort 3, de animal salbatic haituit, dar pe care-l folositi cu disperare. In schimb, cand prostimea a votat de doua ori Basescu la primaria generala, cand l-a votat in numar mare si la prezidentiale (NU in proportie de peste 50%, alegerile au fost fraudate si in 2004, si in 2009, dar in numar foarte mare), cand votat pentru parlamentul unicameral, oamenii n-au mai fost manipulati. Nu tine, nene basistule!

    • d'Artagnan says:

     Mie mi-e silă să mai vorbesc despre subiectul ăsta. Aş remarca doar că nu ştiu cât este de real numărul deoarece recensământul a fost boicotat chiar de către liderii USL şi nu sunt prinşi TOŢI românii, peste un milion, care lucrează afară.
     Votarea trebuie să se facă după listele întocmite de MAI, nu după un recensământ aleatoriu unde dacă vrei să răspunzi , bine, dacă nu, nu.
     Oricum, mi se pare mult mai grav ce-au făcut celelalte forţe ale luminii, mă refer aici la USL, atunci când au executat o adevărată mineriadă legislativă asupra statului de drept, decât fofilarea lui Băsescu.

    • Kain says:

     Iepure, nu ne pune Basescu sau Antonescu painea pe masa, nu imi pasa cine e presedinte, cine e premier, etc important e sa le fie bine romanilor. Nu imi fac iluzii cum ca votul meu conteaza, nu pot compara 14,4% cu 85,6%, si chiar daca ar conta, nu as fi sigur ca am votat in cunostinta de cauza. Daca ai observat, opinia publica isi indreapta atentia catre cine striga mai tare, si daca masele nu sunt manipulate de o tabara sunt automat manipulate de cealalta. Cum ziceam mai inainte, ne certam degeaba in loc sa facem altceva.

 15. d'Artagnan says:

  Un elev la ieşirea din examen:
  “Ştiţi care e problema cu liceul ăsta? Că n-ai de la cine să copiezi! Te uitai prin sală şi ei se uitau la tine. În stânga era prost, în dreapta prost”.
  Ehei, pe vremea mea tot mai găseai vreun deştept de la care să copiezi…în faţă, în spate…

 16. d'Artagnan says:

  On topic, un articol de Lelia Munteanu:

  În 300 de cuvinte, despre alegerea unui model în viaţă. Fiţuică pentru bac
  Modelul meu în viaţă este Anri Coadă respectiv avionul cu reacţie cum ar veni aeroportul Otopeni cu acelaşi nume fincă seamănă în mod deosebit de mult cu nea Gigi. Părerea mea. Mă refer la nea Gigi când nu-l bagase la zdup ceia ce a fost o nedreptate pentru întregul nostru popor care el nu a furat ci a dat tot mereu. Acest om foarte bazat care a plecat de jos de la o simplă oaie obişnuită ajungând pe culmile succesului la Maibak şi alte aspecte ale vieţii noastre creştine din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Ca mod de viaţă aş dori o carieră de Primar cu ajutorul lui dumnezeu ceva gen. Această meserie este foarte grea cu avantajele ei în permanenţă înconjurat de domnişoare finuţe în număr corespunzător care este cel mai simaptic cu smardoiala sa distinsă domnul Mazăre. Aş putea să mai amintesc câteva personalităţi din Ghencea enumerarea oprinduse aici. În concluzie am decât un ideal dorindu-i multă sănătate şi fericire şi suces la bac. Având în vedere cât nea minţit marele nostru poet naţional Mihai Eminescu de îl cunoştea vecinii toţi cât era de carditor iar Ion Barbu poet trăgea pe nas cu riga cript-o şi lapona ienicer care Odobescu s-a sinucis luânduşi viaţa eu nu pot să urmez aceste exemple negative. Vă mulţumesc din suflet pentru frumoasa dumneavoastră notă ce m-i-o v-eţi da la acest subiect dificil banii sunt în şerveţel care l-am pus în sertarul unde miaţi sugerat în mod repetat.”

 17. Ludovic al XIV-lea says:

  Ia uitati ce am gasit scris in jurnalul unui adolescent:

  ” Modelul meu in viata, care nu a murit, ca mai am si unul care a murit si de la care am invatat mult, dar pentru ca a murit o sa ma refer la cel in viata, adica care inca mai traieste desi trebuia sa fi murit de mult la cat a mancat si baut, ma ales cu prietenii lui si cu mine cand mai treceam pe la el aproape in fiecare zi a saptamanii cand aveam timp, ca mai chiuleam de la scoala, ca e tare grea scoala asta desi eu ma pregatesc zi de zi pentru scoala vietii care seamana cu asta de caramida la care ne tot spun astia sa ma duc desi nu stiu de ce si cum si nu-i vad rostul, cum ii ziceam si eu modelului in viata la care ma refer si care este ceva minunat cum nu am mai intalnit niciodata, desi eu am umblat mai peste tot in orasul meu plin de mormane sau gramezi de oameni dezavantajati sau defavoriti: la gara, noaptea sa ajut marfa sa se dea jos singura sau la supermarchet care era inchis si eu il deschideam si in multe alte locuri pe unde am ma umblat cu modelul asta al meu, cel in viata, ca cel care a murit de la sabie eu zic sa se odihneasca in pace si sa nu-l ma tot deranjam nici macar sa-l ma amintim ca model ci numai pe celalalt care este ADEVARATUL MEU MODEL IN VIATA. “

 18. Cardinal Richelieu says:

  S-a uitat careva pe subiectele care s-au dat si la celelalte materii in acest minunat Bac?
  Cu Limba Romana ne-am lamurit. Oare cum stam cu Istoria sau cu Geografia? Despre Matematica, Fizica sau Chimie nu intreb sa nu starnesc amintiri neplacute la comesenii din han.

  • d'Artagnan says:

   Eu m-am uitat pe răspunsuri:
   “* Ştefan cel Mare a bătut cel mai mulţi turci, era spaima Imperiului Austro-Otoman. A avut vreo 50 de războaie cu ei şi a fost 50-0. Numai când îl vedeau ăia şi deja începea să le sune apa în cap.

   * Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice.

   * Statul român s-a născut pe cadavrele oamenilor simpli, ca mine şi ca tine, care au murit ca să avem noi unde să mergem azi la mall şi să spunem că România e o ţară de… mă scuzaţi puncte puncte

   Sau bătut ani mulţi în al doilea război mondial şi sa-u mai şi săturat. Şi au zis să facă pace şi au puso diun tratat. Adio război

   * Uniunea Sovietică era un fel de Rusia de acum, mai măricică. Ea avea Armata Roşie, care era câtă frunză câtă iarbă, vorba poetului, iar noi otrăveam fântânile, ca să moară ei de sete înainte să ne arunce bombe în cap.

   * Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat, nu aveau ăştia ce să fure azi

   * România a trecut prin “criza orientală” la mijlocul secolului XIX pentru că a fost invadată de mici, bere şi manele din Turcia, care a vrut să termine cu România. Numai că românii nu sa împotrivit şi au câştigat războiu.

   * Nicolae Ceauşescu a construit cu doar câţiva oameni statul român modern în sec. 19. A făcut fabrici, moluri, ştranduri. Aveam cele mai frumoase mine din Europa, unde minerii săpau frumos în pământ. Şi a mai rămas mii de tone de aur

   România era implicată în tot felul de relaţii internaţionale aiurea prin lume cu diverşi dubioşi. Asta nu era bine, deoarece îşi bătea toţi joc de ea ca şi acuma

   * Hoţomanii din Imperiul Otoman au belit Ţara Românească de tot ce avea ea mai de preţ. Aur, carne, copii tineri pe care îi furau şi îi învăţau să fie hoţomani de mici.

   * Nici nu ştiu care e treaba cu războiaele cu turci ruşi şi nemţi că ieu tot aud că unguri e obraznici şi ne fac probleme”

 19. neamtu tiganu says:

  o dovada ca scoala s-a prostit, un absolvent al facultatii tehnice din Iasi nu a fost in stare sa faca ce face cel mai analfabet terorist, sa lege doua sirme la o bomba. Halal!

  • d'Artagnan says:

   Ţară de rahat, atentate de rahat…

  • Kain says:

   Fara suparare, am citit din doua surse povestea cu atentatul si am aflat ca:
   1. A studiat acolo, nu se mentioneaza ca ar fi absolvit.
   2. Bomba improvizata avea la baza un proiectil de aproape 70 de ani, cu capsa utilizata, probabil ca atacatorul fiind lipsit de pregatire in domeniu nu a observat acest amanunt. Nu e vorba de “doua fire”.
   3. Atacatorul este diagnosticat cu schizofrenie paranoida.
   Deduc ca: nu e absolvent nebunul, si daca nu ar fi fost capsa utilizata probabil ca se lasa cu morti.
   Nu inteleg de ce trebuie sa denaturezi lucrurile in acest fel, imi pare rau de cei care te iau in serios.

   • neamtu tiganu says:

    cred ca era cu capsa pusa… ma rog, stiam ca moldovenii au mare experienat cu sirma, ca doar d-aia li se zice asa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s