Revista presei. Pe scurt şi pe bune.

1.Acum 23 de ani…„Cu ajutorul vostru, au fost descoperite în subsolul clădirii PNŢ-CD: depozit de sticle incendiare, droguri, seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stăteau în Piaţa Universităţii şi armament. La clădirea Asociaţiei 16-21 Decembrie, depozite de bâte şi alte asemenea arme albe, lanţuri şi aşa mai departe, în subsolul Universităţii s-au descoperit arme: 22 de puşti Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condiţiuni, şi saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au folosit în această perioadă. Cum se poate motiva în sediul unui partid politic, în sediul unor asociaţii declarate apolitice, prezenţa unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muniţii, de droguri şi arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva aşa ceva?”. (Iliescu către mineri)
Mă gândeam că dacă premierul turc Erdogan ar fi studiat puţin democraţia originală de la noi, acum ar fi ştiut cum să potolească protestatarii. De remarcat că cei din Piaţa Taksim sunt catalogaţi drept “jefuitori”, iar cei din Piaţa Universităţii au fost nişte“golani”.
Oare turcii n-au mine prin Anatolia?

2.În sfârşit un articol scris de Florin Iaru care-mi place:“Mare e nebunia politică şi nebănuite sunt căile sale! Am condamnat ani de-a rândul Constituţia lui Năstase, după ce-o veştejisem alţi ani în şir pe cea a lui Iliescu. Ambele făcături purtau, mândră şi inutilă, semnătura lui Antonie Iorgovan, groparul României moderne.
Credeam, în sfârşit, că, ajunşi în turnul de control al legiferării, liberalii vor purcede la rescrierea ei în mod responsabil, după exemplul întemeietorilor României. Credeam că tradiţia şi cultul libertăţii vor face puţină lumină în mâzga de contradicţii. M-am înşelat. Ceea ce emit aşa-zişii constituanţi e, prin acumulare, o nenorocire mai mare decât precedentele.
Cum spunea colegul Doru Buşcu, însăşi apariţia unei steme, cu nişte neghioabe însemne heraldice, urâte şi grandomane, acolo unde poporul hotărâse că e o gaură, e dovada că politicienii nu au înţeles nimic din mersul istoriei. Noua stemă e la fel de ineptă ca predecesoarea sa comunistă. Glumind, jurnaliştii de la “Caţavencii”, au desenat în jurul stemei o linie punctată, cu indicaţia: “a se decupa în caz de revoluţie!” Mai departe, cedând la indicăţiile preţioase ale BOR, Antonescu, şeful comisiei, a introdus în corpul legii definiţia familiei, celula de bază a societăţii, precum şi cea a poporului român.
Pentru un liberal, e o mare ruşine să nu cunoască tocmai doctrina propriului partid, cea a libertăţii persoanei. Ţin să spun răspicat, la baza societăţii stă cetăţeanul, indiferent de forma de organizare, de credinţă sau necredinţă religioasă, de orientarea sexuală, de rasă etc. Bazele statului laic sunt atacate din start, cu următoarea prevedere: “Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti […]” Însăşi nominalizarea unui cult religios ca fundamental (indiferent de opţiunea majorităţii) este o aberaţie într-o Constituţie laică europeană.
În Iran e normal. În Afganistan e un must. La noi, problema morală şi logică e, încă de la Hristos, să nu încurcăm borcanele. Nu-i dăm lui Dumnezeu ce-i al Cezarului şi viceversa. Nominalizarea unei instituţii religioase în actul fundamental al unui stat creează premisele unei ofensive religioase pe toate planurile, introducerea Bisericii în trebile publice. Nu trebuie să spun că, deja, BOR beneficiază de monopol, că-şi cere înapoi proprietăţile. Însă BOR vrea supremaţie. De aici vin celelalte. Ca să fie clar, BOR e cel mai eficient agent electoral, iar cine îi acordă drepturi va beneficia de propaganda de amvon. (…)
În viziunea liberală, România concurează cu Ungaria lui Orban la absurdităţi şi prevederi antidemocratice. Micile câştiguri sunt întunecate de ambiţia cuiva de a ajunge preşedinte-dormitor în toată puterea cuvântului. Dar, dacă privim cu atenţie, această Constituantă e nelegală. Nu se poate să fii arbitru şi parte, să-ţi acorzi privilegii în numele poporului. Elev Antonescu, nota patru! Treci în bancă!”

Şi tot despre Constituţie, un articol de Cristian Ghinea:
http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/cum-devenit-forumul-constitutional-un-inalbitor-periculos#

3.Uite că se mai întâmplă şi altceva în România:“La doar 4 kilometri de Bucureşti, înconjurat de o pădure densă, cu o rază de 800 de metri, alături de învechitele clădiri ale Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de pe platforma Măgurele, se va ridica cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din istoria României. Vineri începe oficial construcţia pilonului românesc al infrastructurii europene „Extreme Light” (Lumină Extremă), care va rivaliza, din 2017, când va fi complet operaţional, cu marile centre de cercetare din lume. Parcul ştiinţific de la Măgurele va fi pentru domeniul laserelor ceea ce CERN-ul de la Geneva este pentru domeniul particulelor elementare: un deschizător de drumuri, unde se vor putea dezvolta tehnologii înalte cum nici autorii de SF nu au imaginat, în scrierile lor. “
http://www.gandul.info/reportaj/vineri-incepe-constructia-laserului-de-la-magurele-cum-va-arata-cel-mai-mare-proiect-de-cercetare-din-europa-va-fi-un-cern-al-laserelor-10957029

4. Veşti bune avem nu numai din ştiinţă, ci şi din domeniul artelor:„Zalele”, o manea cu influenţe latino interpretată în limba spaniolă de artiştii români Claudia şi Asu, este noul hit al verii în Italia, scrie agenţia de presă ANSA pe site-ul său oficial.
“Genul muzical «manele» este de origine ţigănească şi din acest motiv a fost contaminat cu influenţe latino şi asiatice. Maneaua este un segment al muzicii foarte bogat, festiv şi foarte interesant din punct de vedere comercial, iar Claudia şi Asu sunt autorii şi principalii interpreţi ai melodiei. Noua versiune în limba spaniolă a melodiei are potenţial internaţional. De asemenea, single-ul este disponibil în alte două versiuni disco remixate de Kuerty Uyup şi Zalele zeroOne”, mai scrie ANSA.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

44 Responses to Revista presei. Pe scurt şi pe bune.

 1. BadDragon says:

  Doar de dragul completarii, ELI (Extreme Light Infrastructure) e o completare fireasca a ceea ce deja se intimpla la Magurele. Laserii reprezinta unul dintre putinele domenii in care deja stateam bine. Si inca de multi ani.

  Partea proasta e ca, desi vineri incep oficial lucrarile, drumul de la Bucuresti la Magurele este inca neterminat si intr-o stare execrabila pe bucatile unde nu s-a lucrat (am fost acum citeva zile acolo). Nu stiu cum e centura, sper ca intr-o stare mai buna.

 2. Radu says:

  @All,

  Foarte interesant articolul de azi. Cateva intrebari suplimentare, intr-o ordine aleatoare:

  4. Mi-e greata. Voua va place tiganeala asta ? Se produce in Romania si muzica fara gust de manea si aroma balcanico-bizantina ? In alta oridne de idei, in august fac o vizita in tara. M-as bucura nespus sa se mai stinga duhoarea de cartier marginas al Imperiului Otoman cu care vad ca s-a impaunat Romania din ’90 incoace.

  3. Nu sunt cumva doar VORBE, si nici alea prea chibzuite ? Cica laserul care se va construi va avea o putere de de 30 petawati in conditiile in care consumul de energie in 2008 in toata lumea era de 15 terawati. Asa, cam de o mie de ori mai mare. Ma rog, am priceput ca functioneaza numai 0.00 000 000 000 000 1 secunde si ca topeste tot ce gaseste in jur (generand temperaturi de
  1 000 000 000 000 000 000 0 ori mai mari decat 1400 grade, temperatura de topire a siliciului. Stau si ma intreb care o fi fost temperatura initiala dupa Bing Bang. Impresionant si scopul, super-clar definit: sa creezi materie in vid, care pe urma sa dea energie la loc ! Joaca asta ar costa cica 356 milioane euro, din care Romania ar plati doar un euro din sase, adica vreo 60 milioane.
  Asa un calcul rapid, presupunand ca nu luam in calcul decat valoarea impobiliara a proiectului, Romania ar plati 60 milioane euro / 31 000 m^2, vreo 2000 euro / m^2. Cam cat mai costa 1 m^2 in Bucuresti ? Mie 2000 euro / m^2 mi se pare rezonabil si numai ca valoare imobiliara, darmite ca intra aici si cel mai balshoi laser din tara. By all means, build it, numai sa coste Romania atat cat spuneti voi ca o sa coste, adica cam cat un Km de autostrada !

  2. Incerc sa evit McDo si in general tot ce da palpitatii la inima. Super-catedrala mantuirii neamului e gata, ca nu mai am rabdare ?

  1. Iliescu acum 23 ani ca si Erdogan azi credeau / cred ca lumea incepe si se termina cu ei. Banuiesc ca si sultanul o sa-si traga constitutie dupa pohta ce-o pohteste. Ma rog, si China are crestere economica si parca sunt mai putini ziaristi inchisi. Una peste alta, daca ar fi sa aleg intre Grecia si Turcia nu cred ca m-ar impresiona prea mult cresterile economice recente. Sau daca ar fi sa-mi pun banii de pensie in bonduri pe care sa le recuperez peste 30 ani. Pariul meu e ca o dictatura nu poate sa mearga decat pana la un punct dupa care se intoarce de unde a plecat. URSS a avut si cresteri de 25% in ani in care restul lumii cunostea recesiunea. Si ce folos ?

  • Dl.Goe says:

   Consumul de energie se masoara in 15 [kilowati ora], nu in kilowatti. Nu incape comparatie intre puterea laserului de 3o petawati si consumul de energie. Sunt doua marimi fizice diferite. Energia cosumata de laserul respectiv este de 30 x 10^15 x 10^(-15) adica 30 [Watti secunda]. O valoarea aflata intr-o relatie rezonabila cu consumul mondial de energie.

   Cu un asemenea laser directionat catre Luna s-ar putea proiecta un punct rosu capabil sa se deplaseze pe suprafata Lunii cu viteze mai mari decat viteza luminii, printr-o simpla miscare a mainii care directioneaza laserul. 🙂

   • d'Artagnan says:

    Parcă aţi pus o problemă de fizică pe tema asta în (b)arca… 🙂 cu viteze mai mari decât viteza luminii…BadDragon, nu comentezi nimic?

   • BadDragon says:

    Mai baieti, am avut si eu o seara treaba, o bere de baut cu un om fain, si taman acum ati inceput sa strigati dupa mine.

    Dupa cum spunea si Dl. Goe, importanta la laser (din punctul de vedere din care priveste Radu) nu este puterea, ci energia. Daca calculul facut de musiu Goe e corect (scuze, prea multa bere nefiltrata ca sa verific zerourile), atunci laserul ala emite intr-un impuls cam la fel de multa energie cit un bec de 60 de watt in jumatate de secunda. De consumat, probabil ca consuma cam cit un bec de 100 watt in aceeasi perioada per impuls. Deci n-ar trebui sa fie o problema asa de mare pentru reteaua nationala.

    Nenea Goe, ceva ma face sa cred ca punctul ala tinde mai degraba spre albastru decit spre rosu, daca nu cumva si mai sus. Nu sint sigur (remember, multa bere nefiltrata), da’ parca suna plauzibil.

 3. d'Artagnan says:

  4. Asta-i mai pe gustul tău?

  Sau asta?

  Atenţie însă, cele două melodii împreună ( 6 mil. plus 2 mil.) au acelaşi număr de accesări ca şi Zalele:8 milioane!! 🙂

  3. Cu fizica e tare BadDragon, aşa că nu mă bag.
  2.Nu este gata Catedrala, dar este necesar un efort financiar şi de la românii de afară, măcar pentru că aţi învăţat carte pe banii noştri! Parcă asta-i placa, nu? 🙂

 4. d'Artagnan says:

  Eu continui cu revista presei…
  Cristian Tudor Popescu cu “Cartea de alegător şi cartea de ales”::
  În Anglia, prima formă de Parlament datează din 1241.

  În Ţările Române, din 1831.

  În schimb, instituţia numită bacşiş are la noi cel puţin 400 de ani vechime.

  Crearea Parlamentului nu s-a făcut din voinţa românilor, ci a ocupanţilor ruşi, mai exact a generalului Pavel Kiseleff. Primul Parlament, denumit Adunare Obştească, era alcătuit în Muntenia din 3 episcopi, 20 de mari boieri şi 19 deputaţi judeţeni, obligatoriu proprietari de moşii.

  În Moldova erau şi mai puţini aleşii pe sprânceană: 3 înalte feţe bisericeşti, 16 mari boieri şi 16 deputaţi. Cu totul, Parlamentul însuma 77 de inşi şi era la fel de reprezentativ pentru poporul român de atunci cât măgarii pentru toate patrupedele.

  Abia după 1 decembrie 1918 a fost ales un Parlament prin vot aşa-zis universal, adică votau toţi civilii români, masculi şi majori, indiferent de avere, în vreme ce femeile, adică jumătate din populaţia ţării, nu aveau dreptul nici să aleagă, nici să fie alese.

  În 1938, Constituţia lui Carol al II-lea acordă femeilor drept de vot necondiţionat, astfel că votul în România devine universal, dar nu mai e vot, căci Carol desfiinţează democraţia.

  Desfiinţare continuată cu elan de comunişti.

  Practic, votul liber, universal, egal, direct şi secret, din care rezultă un Parlament naţional reprezentativ este exercitat în întreaga istorie a României doar din 1990 încoace. Vreme de 160 de ani, Parlamentul nu a fost o instituţie reprezentativă pentru poporul român, rămânând străină şi distantă.

  De aici dispreţul şi ura cetăţenilor pe care calitatea umană joasă a parlamentarilor le poate stârni cu uşurinţă la adresa instituţiei Parlamentului.

  Pe acest dispreţ şi pe această ură se bazează iniţiativa reducerii numărului de parlamentari şi de Camere. Nu există niciun argument raţional care să demonstreze o mai bună calitate a activităţii parlamentarilor prin împuţinarea lor. Şi nici în favoarea ipotezei cu cât mai mulţi, cu atât mai culţi. Iar cu economiile realizate astfel e ridicol să crezi că se va ridica nivelul de trai al românului de rând.

  Deoarece majoritatea parlamentară are altă culoare politică decât preşedintele ţării, acesta din urmă încearcă să asmută poporul împotriva Parlamentului ca instituţie. Dacă nu putem să-i arestăm, măcar să-i împuţinăm.

  La rândul ei, majoritatea USL şi nu numai, nu se opune aplicării referendumului votat în 2009 din considerente naţionale şi raţionale, ci pentru că le-ar scădea posibilităţile de a-şi satisface cu funcţii clientela.

  Numărul de parlamentari e o falsă problemă. Calitatea lor e adevărata problemă.

  După cum am văzut, tendinţa istorică a mers spre înlăturarea oricărei discriminări pentru a alege şi a fi ales. Lucru bun, dar, după părerea mea, numai până la un punct. E bine că s-au desfiinţat opreliştile de avere, sex, religie sau rasă, dar oare condiţia pe care Constituţia lui Carol al II-lea o cerea alegătorilor, să fie „ştiutori de carte”, adică să ştie să scrie şi să citească, n-ar trebui pusă şi celor aleşi?

  Câţi dintre senatorii şi deputaţii actuali ar trece un examen de limbă română, scris, citit şi vorbit?

  Prin urmare, subsemnatul aş propune ca o încercare disperată de ameliorare a calităţii, şi nu a cantităţii parlamentarilor, să dea fiecare, ca să-şi poată depune candidatura, un examen de limbă română, eliminatoriu, un examen de logică, eliminatoriu, şi niscai noţiuni de drept şi economie.
  Discriminarea prin educaţie nu mi se pare a încălca spiritul democraţiei. Dimpotrivă.”

  • Candid says:

   @D’Artagnan,

   Ti-ai verificat de trei ori datele despre componenta Adunarii? Ca acusi te vei trezi cu titus filipas ca te corecteaza in stilul lui caracteristic, fara a uita sa te acuze ca esti din “tagma lui Plesu si Liiceanu”, “culturnicii” de scoala noua !!! 😀 😀 😀

   In alta ordine de idei, cred ca ultra megalaserul de la Magurele ar putea fi folosit si la referendumul pentru Constitutia hahalero-comico-habarnista, plasmuita de mintea cea stresata de somn a lui Antonescu. 😀 😀 😀
   Cum, o sa ma intrebati, probabil, sau o sa ma catalogati drept fan Crin???
   Pai, cu atata energie produsa instantaneu, Antonescu ar putea sa topeasca toate podurile si “basistii” n-ar mai avea cum sa ajunga la urne si sa voteze impotriva “operei” lui de o viata!

   P.S. Inca o intrebare: pe cine l-a folosit crin drept translator la intalnirea de la Londra? O fi luat-o pe Adinuta lui, sau stia, cumva, englezul romaneste?

 5. d'Artagnan says:

  Radu
  Mai încerc odată… 🙂

 6. Aramis says:

  @Radu
  @d’Artagnan

  Ce ziceti de :

 7. Isabel.A says:

  @Radu, Aramis,

  Nu mai faceti greseala sa il puneti pe Erdogan pe acelasi picior de egalitate cu Iliescu. Nu se compara. Si nu mai faceti greseala sa luati doar “tilurile din relatarile din presa occidentala (pe care le reia si presa romana): am vazut niste manipulari penibile la CNN, dar care prind la cei care n cunosc subtilitatile politicii turce: de altfel, Snowden si PRISM sunt in planul trei deja la CNN, jurnalele se deschid cu Turcia sau Siria. O sa relatez, cand voi avea timp, ce manipulare (penibila pentru mine, reusita pentru novici) au facut acum doua zile: au adus-o special pe Amanpour sa stea “peste program”, corespondentii transmiteau cu masti de gaze pe fata, facuta ca la manual din punct de vedere simbolic si emotional.

  Eu nu pretind ca sunt o cunoscatoare profunda a realitatilor Turciei dar, prin forta circumstantelor, am citit foarte mult despr aceasta tara, de vreo un an si ceva citesc frecvent presa turca si zic eu ca am destul creier si capacitate de analiza ca sa inteelg ce se petrece acolo. Si Erdogan a facut greseli in gestionarea acestui conflict, dar de aici pana la a-l prezenta drept dictator e ori rea credinta, ori pura necunoastere. Inseamna ca nu stiti nimic despre cum s-a guvernat pana la venirea sa la putere, foarte autoritar, mult mai autoritar decat o face el, cu lovituri de stat in numele “secularismului”, cu investitii straine inexistente, cu economie inchisa, aflata doar in mainile catorva, cu kurzi reprimati la sange, etc.

  Si nu in ultimul rand, in curand va avea loc reuniunea G8: sa vedem atunci cum va reactiona politia britanica, caci are loc in Irlanda de Nord : just a flavour: saptamana asta au incercat unii sa protesteze la Londra impotriva G8: stiti ce a facut politia? : nici macar nu i-a lasat sa se adune, i-a luat inainte de a incepe protestul si a arestat vreo 30 de persoane deja. E Cameron dictator?

 8. d'Artagnan says:

  Isabel
  Apropo de Turcia, islamism şi băutură, hai să-ţi spun ceva:

  “S-au adunat intr-un loc trei francezi. Au baut sampanie, cognac. Au
  fumat un trabuc, au mai baut o cafea. Intr-un cuvant, s-au relaxat
  civilizat si au plecat acasa in liniste.
  * S-au adunat intr-un loc trei rusi. Au baut vodka si alcool dublu
  rafinat. S-au luat la bataie, dupa care s-au dus fiecare la casele
  lor. Intr-un cuvant, s-au relaxat civilizat si au plecat acasa in
  liniste.
  * S-au adunat intr-un loc trei arabi. Au aruncat in aer o masina, un
  hotel si un supermarket, au deturnat un avion, l-au ciocnit de un
  zgarie-nori, au detonat 3.000 kg TNT… total 3458 victime.
  Iata ce face omul cand n-are voie sa bea!”

  • Isabel.A says:

   Ca banc e simpatic.
   Dar ca parabola la actuala situatie din Turcia nu e valabil, pentru ca, simplu, acolo nu este vorba despre comercializare libera de bautura/versus limitari ale comercializarii.

   Ce s-a intamplat in Turcia este de fapt expresia unei stari de fapt: partide de opozitie (alea “seculariste”, “kemaliste”) sclerotice, incremenite in proiect, care functioneaza pe sistemul up-to-down, adica de sus in jos: si foarte, foarte inchise ca sisteme + o societate civila aproape inexistenta ca forma organizationala-pe de o parte. Pe de alta, o elita urbana, secularizata, foarte europeana, care nu a avut pana acum nici o forma de exprimare si de presiune. Si a facut-o in strada si foarte bine a facut. La randul sau,, guvernul turc, prin Erdogan, foarte rau a facut ca nu a dialogat de la inceput si foarte bine a facut ca intr-un final a acceptat sa ii asculte si sa tina cont de parerea manifestantilor. Turcia invata dialogul democratic, just as that.
   Dar anumite masuri legate de islamism “soft” tot vor fi mentinute: e realpolitik, calcul politic pur, mai ales in actualul context, cand americanii s-au decis sa furnizeze arme rebelilor sirieni. Se prefigureaza, pe termen mediu, mutatii importante in zona si Turcia e in asteptare si se pregateste intens.

 9. Radu says:

  Bad Dragon, D-l Goe,

  Cititi fratilor articolul semnalat de d’Artagnan. Nu eu fac comparatiile intre putere si energie, conform jurnalistului, chiar responsabilul proiectului o face. El vine cu comparatia intre puterea laserului si energia consumata in 2008 ! Dupa cum spuneam, nu doar vorbe, ci si nechibzuite !
  De fapt asta e problema interviurilor: ce apare in presa scrisa, mai ales cand ziaristul nu intelege, e mai rau ca la telefonul fara fir.

  • Dl.Goe says:

   @Radu – Cred ca e incurcatura la mijloc: dl.Goe si dl.Bad Dragon nu sunt frati. Cel mult ar putea fi confrati 🙂 daca ar fi sa fie. Acuma daca d-voastra ati vrut numai sa-l ironizati pe autorul moral al articolului cu pricina, citandu-l fara ghilimele (ca Ponta 😉 ) asta e alta incurcatura. Eu n-am vrut sa va pun pe d-voastra la punct ci sa sa clarific confuzia intre “putere” si “energie” (indiferent cine o va fi facut).

   @Bad Dragon – Culoare spotului care s-ar vedea pe Luna in cazul in care laserul e la Magurele ar fi indreptat catre astrul noptii, este un amanunt colateral in raport cu problema care-l framanta de dl.D’Artagnan – aceea a vitezei super luminice. Daca ati dori sa deschideti in paralel o tema separata despre cromatica laserului cred ca ar putea fi de real interes. Am putea poate sa lamurim cu aceasta ocazie si misterul faptului ca culoarea roz nu se regaseste nicaieri in culorile curcubeului – spectrul luminii albe. Pana atunci as reveni mai detaliat la problema vitezei cu care se poate deplasa “ceva”. Sa zicem ca e luna plina si ca stiintificii de la Magurele (avand energie la discretie) si-ar indrepta laserul catre Luna, facand sa apara un spot (albastru) in extremitatea vestica a discului Lunar, pe ecuatorul acesteia. Tinand seama ca distanta pana la Luna este de 384 000 de Km, ca diametrul lunar este 3400 Km si ca tunul laser ar avea (sa zicem) 10 m, din asemanarea triunghiurilor (…) rezulta ca pentru a face spotul luminos sa traverseze pe la ecuator discul lunar, pentru a ajunge din extremitatea vestica in cea estica, ar fi suficient ca tunul Laser sa fie rotit foate, foarte putin, deplasand extremitatea prin care iese raza laser cu circa o zecime de mm (mai putin chiar; se aplica regula de trei simpla si geometria triunghiurilor asemenea). Ceea ce la o viteza modesta de 1 m/s ar insema ca se realizeaza intr-o zecime de milisecunda adica 0,0001 secunde. In mod corespunzator spotul luminos ar traversa discul lunar in acelasi interval de timp: 0,0001 sec. Tinand seama ca discul lunar are 3400 km asta ar insemna ca spotul s-a deplasat cu o viteza medie de 3400 / 0.0001 = 3 400 000 Km/secunda adica cu o viteza de circa 11 ori mai mare decat viteza luminii. Lucrurile s-ar putea intmpla intocmai asa dar, cu toate acestea, Einstein n-ar fi contrazis. Aproape oricine ar putea sa spuna de ce. Nu?

   • Radu says:

    Cuvantul “Cica” semnala ca urmeaza ghilimici in cerneala transparenta.

   • Radu says:

    Tot eu, dar la intrebarea lui BadDragon: sa zicem ca laserul ar trage cu mere: “spotul se misca” inseamna ca locul unde cad mere se misca, dar intotdeauna alte mere. Nici un mar nu se deplaseaza cu viteza luminii stand pe luna. Niciodata nu am inteles cum e cu merele entangled (cred ca mi-ai spus o data cum e in romaneste), asta ma depaseste, fizica imi e intrucatva familiara, dar pana la un anumit punct, iar mariajul dintre Einstein si Heisenberg ma depaseste.

    • Dl.Goe says:

     🙂 🙂

     Este adevarat ca “merele” ele insele n-ar circula cu viteze superlumince dar “informatia” aferenta “spot”-ului albastru ar circula… Nu? 😉

  • BadDragon says:

   Radu, scuze de neintelegere, nu ma luam de tine. Trecusem doar sa ma laud ca am baut bere nefiltrata 😀 Bucata aia din articol, bucata care, prin lipsa ghilimelelor, pare a apartine autorului articolului si nu celui intervievat, e o mica porcarioara. Nici macar nu stiu de unde a scos numerele alea, la modul real. Puterea instalata globala in 2008 era vreo 5 TW (deci nu 15), iar energia consumata de vreo 140 PWh. Incurcate sint caile reporterilor cind vine vorba despre documentare.

   Dl. Goe, analogia lui Radu, cea cu merele, este cit se poate de nimerita. Spotului ii va lua aproximativ 1.282 secunde (daca neglijezi incetinirea fotonilor datorata atmosferei terestre si eventualele efecte relativiste datorate masei pamintului) la care se adauga timpul in care misti emitatorul laser dintr-o pozitie in alta. Exact cit ii va lua frontului de unda (sau primului foton din fascicul, daca preferi) emis cind echipamentul a ajuns in pozitia finala sa ajunga la capatul celalalt al diametrului lunii.

   Sofismul la care faci apel ar putea functiona daca in loc de fascicul laser ai folosi o prajina foarte lunga, cit sa ajunga de la noi la luna. Si daca ai neglija toate fenomenele relativiste care ar decurge din miscarea ei. Si inca alte citeva sute de probleme. Cu alte cuvinte, daca ai vrea sa folosesti un obiect cu comportament conform cu mecanica clasica pentru a demonstra ca legile relativitatii pot fi pacalite. Caz in care nici macar nu tre’ sa te mai chinui sa inventezi un experiment, e suficient sa impui fotonilor legea de compunere a vitezelor din mecanica clasica (e acelasi lucru cu utilizarea calculelor cu triunghiuri asemenea).

 10. Radu says:

  d’Artagnan,

  Eu zic ca nu e rau (proiectul Catedralei). Ma gandesc daca dau vreun ban. S-a construit deja ceva, sau e doar pe hartie ?

 11. Radu Humor says:

  Ceva, chiar pe bune, dar nu ştiu dacă o să vă placă 😉 :

 12. d'Artagnan says:

  DlGoe,BadDragon
  Bănuiesc că vorbiţi de efectul Doppler atunci când amintiţi de culoarea spotului. Ce nu înţeleg eu este de ce-am vedea noi, de pe Pământ, care suntem sursa undei, culoarea albastră sau roşie şi nu eventualul extraterestru sau cosmonaut aflat în acel moment pe Lună, care este receptorul?! Şi ce nu mai înţeleg… deplasarea spre roşu sau albastru apare atunci când sursa se depărtează de receptor sau se apropie, dar Luna faţă de Pământ cum se mişcă?! Se apropie sau se depărtează? 🙂

 13. d'Artagnan says:

  Candid, lumea este rea, uite ce se întâmplă cu oamenii de valoare, nu mai există respect, mă-nțelegi!

  ”Corneliu Vadim Tudor, DAT JOS din fruntea partidului. Tribunul acuză un lider al PSD că s-ar afla în spatele puciului.
  Nemulțumite de felul în care Corneliu Vadim Tudor conduce PRM, 24 de filiale au convocat astăzi, la Palatul Parlamentului, o ședință extraordinară, în încercarea de a-l da jos pe tribun din fruntea partidului. Rebelii au votat suspendarea întregii conduceri și organizarea unui Congres Extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri.

  La aflarea veștii, Corneliu Vadim Tudor a declarat că puciștii ar putea să înființeze cel mult Partidul Bordelurilor și a acuzat-o pe Ancuța Cârcu, secretar executiv al PRM, că “a prestat la benzinăriile din Ploiești”.
  Vadim Tudor dă vina pe “derbedeul de Hrebenciuc”
  Vadim Tudor, care a făcut și el o ședință cu susținătorii săi, nu recunoaște valabilitatea ședinței de astăzi, care nu a fost convocată de Biroul Politic al PRM, așa cum este statutar. Acesta a mai amenințat că va desființa partidul, mai ales că marca PRM e înregistrată la OSIM pe numele lui.

  Tribunul a declarat că în spatele demersului de astăzi se află vicepreședintele PSD Viorel Hrebenciuc. “Este o făcătură publică marca Viorel Hrebenciuc. Derbedeul de Hrebenciuc, cum vrea să înhațe echipa Steaua vrea să înhațe și PRM”, a spus acesta. Liderul PRM a susținut că Hrebenciuc ar fi dispus să plătească exact 2.200.000 de euro pentru spargerea PRM, dintre care ar fi dat deja “200.000 de euro pentru închirierea sălii la Palatul Parlamentului şi urmează să mai livreze 2.000.000 pentru reorganizarea filialelor în teritoriu, după chipul şi asemănarea PSD”.
  “Un om ca mine, care are alături de el atâția ofițeri activi și în rezervă (ai serviciilor – n.r.) află lucruri ca ăsta”, a mai comentat europarlamentarul.
  El a explicat presupusa intervenție a lui Hrebenciuc prin faptul că referendumul pe tema Constituției, din toamnă, va fi un eșec, moment în care “PSD, care acum are 21%, va ajunge la 10%”.
  Acesta a mai spus că ședința de la Palatul Parlamentului este nestatutară, făcută “cu oameni aduși de pe stradă”. “Nimeni nu mă poate înlocui pe mine. Pot vota și demiterea reginei Angliei și să-l pună pe regele Cioabă”, a comentat el.”

  • Candid says:

   @D’Artragnan,

   :(( :(( :(( :)) :)) :))
   Citesc acest mesaj de vreo trei ore, am comutat si pe alte surse de informare(ziare, bloguri prietene si ale dusmanilor, tv-uri, radio, etc etc) si nu ma pot opri din plans la vestea ca se va desfiinta aceasta sandrama, condusa de cel mai mai mai tri(ne)bun din tara. Sa il cheme in ajutor pe preietenul sau Nelu Cotrocelu fiindca ii e dator pentru sustinerea de atatea ori a partidului lui ili(cit)escu, inca de pe vremea patrulaterului rosu :(( :(( :((

   Doamne, iti multumesc ca i-ai luat o grija de pe cap tri(ne)bunului, ajuta-l sa scape de alde Ancuta ca e o stricata(Nota bene: a fost primita in prm fiindca era o femeie brava, harnica, plina de solicitudine, etc etc) iar acum a devenit o femeie rea. Cum se face, oare, ca doar cand pleaca din prm sunt rai si escroci? Se adevereste anecdota aceea despre sindicat si pcr de pe vremuri 😀 😀 😀

 14. Momo says:

  @D’Artagnan

  Un mare Like pentru domnul Florin Iaru.
  Mie îmi plac oamenii liberi. Pe ei îi ascult cel mai ușor.

  • Radu Humor says:

   O, da ! Ce om liber ?! 🙄
   E liber să dea din cap ca o păpuşă stricată şi din gâtlej tot ce-i asigură mizera existenţă !
   De altfel şi articolul a avut drept scop ridicarea în slăvi a unuia ca râpăiaru ăsta, şi murdărirea imaginii lui Crin Antonescu, singurul rămas neînregimentat în corul robilor, români, de data asta !
   Şi atunci au mai încadrat articolul cu ceva substanţă amorfă pe post de umplutură ideologică…..

 15. Ludovic al XIV-lea says:

  1. Iar revenim… Vorba lui Caragiale: sa ne intoarcem la ’48…
  2.
  3. Cand i-o da drumul la LASER o sa ne straluceasca la toti ochii, chiar si fara sa bem ! Sa vezi ce efect Doppler de la o ureche la alta o sa avem… O sa intre pe o ureche deplasat spre infrarosu si o sa iasa pe cealalta deplasat spre ultraviolet (ii va creste frecventa cind va strabate densa inteligenta romaneasca aflata intre cele 2 pavilioane…).
  4. Daca lansau melodia mai devreme, participau la Eurovision… Cu mari sanse… I-ar fi votat toata India + Turcia.

 16. Momo says:

  Pe Crin Antonescu mi-ar fi tare greu sa il ascult. Poate daca ma ajuta Hora…

 17. d'Artagnan says:

  Articol scris de Andrei Luca Popescu, preluat din Gandul:

  Andrei Marga, cine ne mai udă nevestele, cine ne mai inventează caloriferul?

  Profesorul de filosofie Andrei Marga a reuşit o performanţă greu de egalat în politica de pretutindeni: aceea de a-şi tăia singur de sub fund craca unei funcţii călduţe, de politician tras pe linie moartă. E ca şi cum un pensionar ar reuşi să facă pe dracu-n patru şi să-şi piardă pensia de la stat. E greu de închipuit acum ce troc mai pot face Crin Antonescu şi liberalii, pentru a-i obţine acestui personaj lemnos, împins în faţă în cele mai nepotrivite funcţii publice, o altă sinecură după Institutul Cultural Român.
  Pentru unii, Andrei Marga va rămâne mereu un profesor clujean rătăcit în politică, a cărui vanitate de a se vedea sus, în funcţii, a fost învinsă de agilitatea politică proprie unui elefant într-un magazin de porţelanuri: un neadaptat care nu a ştiut să înveţe cum merge treaba în politică. Până la urmă, nici savurosul Andrei Pleşu nu a rezistat în domeniu, iar capacităţile sale intelectuale şi de carismă privesc de sus la celălalt Andrei, din Cluj.
  Pentru alţii, Andrei Marga va rămâne însă Horia, un turnător la Securitate, care dădea cu subsemnatul despre studenţii şi profesorii străini care vizitau Universitatea din Cluj. Chiar dacă CNSAS a decis că Marga nu a colaborat cu Securitatea, pentru că nu a fost găsit un angajament semnat, unii vor privi mereu cu o impresie aparte ascensiunea acestui intelectual scorţos până în funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, apoi apetitul pentru o manieră comunistoidă de a conduce şi a comunica în instituţiile publice pe care le-a condus în ultimii ani – Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român.
  Pentru unii, Andrei Marga va rămâne victima unui troc politic care s-a desfăşurat peste capul său. După vizita la Berlin, unde premierul Victor Ponta a băut preţ de zece-douăzeci de minute un suc pe terasa Angelei Merkel, la Bucureşti s-a dezlănţuit coabitarea. Liberalii au obţinut Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi şi-au asigurat un mecanism vital pentru Sănătatea lui Eugen Nicolăescu. Victor Ponta a obţinut de la Traian Băsescu retragerea lui Lucian Duţă din vârful administraţiei CNAS, ba şi-a mai pus şi ordine în linia de politică externă, reparând gaura căscată între bunul său prieten Titus Corlăţean de la Ministerul Afacerilor Externe şi unealta culturală de politică externă, ICR-ul condus de Marga, cu care diplomatul Titus se are la cuţite. Traian Băsescu o fi obţinut şi el ceva… Unii spun că ar fi chiar capul lui Andrei Marga, personaj care pe vremuri, proaspăt uns ministru de Externe, l-a comparat cu Mussolini.

  Pentru mulţi alţii, Andrei Marga va rămâne o sursă inepuizabilă de gafe, un dezastru pentru diplomaţia românească a anului 2012, apoi o ruşine pentru imaginea culturii româneşti în străinătate. În tabăra aceasta s-a aciuat acum, oportunist, şi premierul Victor Ponta, căruia însă i-a luat un an să se facă că pricepe. Probabil, ca să-l parafrazăm tot pe Victor Ponta, aşa sunt ei, plagiatorii, pricep mai încet şi le pică fisa doar la momentul politic potrivit.
  În cultură, Andrei Marga ar putea lejer să fie numit “tovarăş”, nu domn. Venit la conducerea Institutului Cultural Român cu un avânt sovietic greu de egalat în domeniul cultural contemporan, prima grijă a lui Marga a fost să mazilească vechea garnitură “băsistă”, fără discernământ, indiferent că era vorba despre corifei declaraţi ai preşedintelui sau de oameni de cultură care avuseseră ghinionul să lucreze la ICR-uri sub mandatul Patapievici-Băsescu.
  Sosirea lui Marga la ICR a semănat cu naţionalizarea din 1948. Arta contemporană românească, de multe ori controversată, precum calităţile artistice ale celebrului ponei roz cu svastica pe crupă, prin care vechea garnitură ICR reuşise să ridice România la nivelul marilor galerii de artă new-yorkeze, al marilor târguri de carte europene sau al festivalurilor de teatru şi film, au fost trimise toate la canal. Erau “băsiste” şi deci putrede.

  Tovarăşul Marga a anunţat revenirea la valorile culturale ale ţăranului român şi ale pensionarului român educat în comunism, cu aere de intelectual: ţuiculiţă, folcloriste şi Luceafărul poeziei româneşti în loc de autori de carte moderni şi de succes confirmat peste graniţe sau de artişti care creează pentru secolul 21, nu pentru perioada 1945-1989.

  ICR-ul tovarăşului Marga a preferat să dea banii pe Festivalul “Udatul nevestelor”, pe “Poveşti româneşti în Africa” sau pe fotografiile din Valea Trotuşului, în loc de filmele de la TIFF sau Anonimul, de Cristian Mungiu sau de piesele de teatru de la Festivalul Naţional de Teatru.

  În acelaşi spirit comunistoid, tovarăşul Marga a preferat să reinventeze promovarea culturii româneşti în străinătate chiar de aici, de pe plaiurile noastre pline de valori nerecunoscute de răutatea şi invidia altora: a propus şapte filiale ICR în România, la Târgu-Jiu, Craiova, Tulcea, Iaşi, Arad, Baia Mare, Cluj. De ce să ne preocupe New York sau Londra, Lisabona sau Parisul? Acolo e cu ponei roz, cu femei dezbrăcate, cultura adevărată e aici, la noi, pe Valea Trotuşului, unde scărmănăm oile şi udăm nevestele.
  Alte nestemate nepreţuite pentru care cultura română îi va mulţumi etern ICR-ului sub Andrei Marga sunt cartea semnată de Andrei Marga şi publicată de ICR pe bani publici – “Cultură, democraţie, modernizare”, precum şi eseul-omagiu al directorului adjunct, scriitorul Horia Gârbea, pentru fostul dictator al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev.
  Spre deosebire de fiţuica de uz intern a lui Marga, eseul lui Gârbea, “Omul flacără”, care conţine limbi ardente la adresa fostului reprezentant al URSS şi al KGB în Azerbaidjan, ţară condusă la fel de dictatorial de urmaşii lui Aliyev până în ziua de azi, a fost şi premiat de fundaţia culturală Aliyev, deci poate fi trecut la capitolul realizări ICR-iste sub Marga.
  Toate aceste enormităţi, Marga le-a justificat cu isteria ţâfnoasă cu care a încercat să acrediteze ideea că Transilvania, deci întreaga cultură a României, ar trebui să se mândrească şi să defileze prin lume cu o invenţie proprie: caloriferul.
  Înainte de cultură, Marga a tropăit în diplomaţie. În doar câteva luni, Andrei Marga s-a remarcat la conducerea Ministerului Afacerilor Externe prin faptul că şi-a început mandatul comparându-l pe partenerul său instituţional, preşedintele României, cu dictatorul fascist Mussolini, apoi că i-a pus beţe în roate la numirea unor ambasadori. Apoi că l-a ridicat în slăvi pe dictatorul modern Vladimir Putin şi că printre primele sale preocupări diplomatice a fost „reîncălzirea” relaţiilor României cu Rusia şi China, parteneri de tradiţie ai ţării noastre, dar în secolul trecut, mai ales pe vremea când domnul Marga vorbea pe la Securitate.
  În plină criză la Damasc, Marga se trezea vorbind singur la Bucureşti despre expulzarea ambasadorului Siriei. În plină criză Schengen, clarvăzătorul Marga avea sentimente lăuntrice cum că România va adera, în ciuda opoziţiei făţişe a Germaniei şi a Olandei. Traian Băsescu l-a caracterizat cu o acurateţe care îi lipseşte de atâtea ori: „Marga era o calamitate pentru România. Nepregătit pentru asemenea funcţii, cu idei puţine, lipsit de fantezie şi de credibilitate şi neştiutor de carte în ale Externelor”.
  Poate tocmai de aceea, numirea la Externe a lui Titus Corlăţean, de altfel un neremarcabil într-ale diplomaţiei, i-a făcut până şi pe cei mai acerbi “băsişti” să îi dea credit lui Victor Ponta. Ca şi acum, Marga a picat atunci tot de victimă a unei conjuncturi politice, fiind remaniat după ce a adăugat gaz pe focul diplomatic provocat chiar de Ponta la Bucureşti, prin suspendarea “dictatorului” Băsescu şi tentativa de măsluire a referendumului.
  Din tot acest parcurs prin politica de vârf a României, la fel de tragi-comic ca Festivalul “Udatul Nevestelor”, Andrei Marga a înţeles atât: “Am deranjat constelaţii de interese”. În loc să îşi amintească metodele prin care a reuşit să fie lăudat pentru ce a făcut la Ministerul Educaţiei, în mandatul de sub Emil Constantinescu, Marga a rămas la nivelul unui forumist al nopţii internetului, care se simte atacat de puterile inter-planetare şi de agenţiile lor secrete de pe Pământ.”

 18. Dl.Goe says:

  Mda, nefericitul print al caloriferului si-a dat demisia din cultura in mare pripa. Simt o mare si incompensabila frustrare: Totul s-a intamplat atat de repede incat pamfletarul sofist – arbitrul distatnt al elegantei carpato-danubiano-pontice-si-dâmbovitzene, dizident, scriitor etc., de talie mondiala, directorul Dorin Tudoran de la Washington, nu a apucat sa zica nici câr(c). El care-si dedicase existenta exersarii unei retorici båsite, panto-mimind artistic echidistanta, impartialitatea si deontologia comunicarii in vid, (acompaniat de o mare de mofluzi eterici ai tranzitiei ezoterice), fata cu vechea conducere – recte “Patapievici si clica sa de la ICR”, precum si in contra altor intelectuali dubiosi (Cartarescu, Liiceanu, Tismaneanu, MRU, TRU, Macovei, Voinescu, Plesu etc, etc, etc), a amutit strategic odata cu venirea USL la pu-TR, inchizandu-si pe sustache Certocrtia vesela (fara surlele si trambitele cu care obisnuia odinioara sa-si anunte inchiderile definitive si irefutabile ale blogului sau de autor). Blestemat sa fie acest Marga pentru graba cu care l-a vaduvit pe Dorin Tudoran de sansa a/probarii echidistantei sale absolute (precum a unei paralele cu realitatea). Pacat. Mare pacat. Sper ca in locul sau sa fie numit sclipitorul Razvan Theodorescu sau macar muzeologul Adrian Nastase.

 19. Cardinal Richelieu says:

  Traim vremuri interesante.
  Nu ne plictisim si asta ne tine vigilenti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s