Multe speculatii si multe articole despre eventuala rupere (sau nu) a USL-ului. Numirile procurorilor, coabitarea basisto-pontoasa, harjoneala opozitionista a PDL-ului lui Blaga la ambele capete ale USL si intepaturile publice intre Ponta si Antonescu, sunt tot atat de multe motive pentru cei care risipesc rauri de cerneala pe marginea ruletei USL-istice.
Nu stiu ce fac si ce spun cei care s-au colorat si s-au (auto)denumit antibasisti acum, dar se pare ca realpolitik-ul a triumfat. Daca antibasismul (si ceea ce a dorit sa insemne) a fost abandonat pana si de cei mai mari corifei (prin metoda “batista pe tambal”) ai acestui “curent politic”, ma intreb ce spun militantii si activistii USL-ului acum. Format in jurul unei “idei” fixe , aceea de “jos Basescu!” USL-ul trebuie sa-si gaseasca astazi noi motive si noi metode de a continua alianta. Este clar ca PNL-ul lui Antonescu, dar si Crin in persoana, au interesul ca pe termen scurt sa ramana impreuna. “Va multumesc”-ul lui Crin Antonescu rostit cu emfaza la congresul PSD fata de enoriasii pesedisti este metoda de a sterge impresia neplacuta a micilor “intepaturi” , dar si o promisiune pentru viitor. Viitorul prezidentiabil al lui Crin depinde in mare masura de PSD. Capcana euroalegerilor din 2014, in care PNL-ul a picat cu naivitate (si a dat posibilitatea PSD sa continue discutia, si sa largeasca bresa catre posibilitatea unui prezidentiabil propriu) ar fi un inceput de divort amiabil, sau de despartire cu nabadai. PSD-ul pe de alta parte, are oricand posibilitatea sa joace cartea “mai la stanga” daca va fi pe cont propriu, explicand electoratului ca alianta cu PNL nu le-a permis sa se manifeste ca “un real partid al stangii”. Asta in conditiile in care va hotara sa mearga pe cont propriu mai curand decat toamna lui 2014. Social democratii sunt mult mai avantajati in alianta, si in avantaj in conditiile unei despartiri.
In conditiile unei despartiri, atat PNL-ul, cat si PSD-ul ar putea forma, prin noi aliante, atragere de noi membri deputati si “sustineri tacite”, un guvern. Bazinul PPDD va fi probabil principala sursa de “intariri”, partidul lui Diaconescu fiind ideologic si organizational aproape nul. PDL-ul lui Blaga poate oricand sa basculeze fortele, jucand rolul de partid-balama. Desigur, orice rupere a USL-ului si formarea unui guvern psd-ist sau pnl-ist va avea de trecut incercarea discutiei si negocierii cu Basescu. Acesta va avea ocazia inca o data (poate ultima, deci cu atat mai importanta pentru Traian Basescu ca om politic) sa-si exerseze talentele de arbitru, si poate si pe cele de jucator. Ar insemna si bresa prin care Miscarea Populara ar putea sa prinda suprafata. Nu vad o rupere a USL-ului mai devreme de primavara lui 2014, dar pana atunci, PNL-ul si PSD-ul vor sapa transee. Victor Ponta a dovedit ca poate sa se comporte matur prin renuntarea la doctrina “antibasismului”. Sansele lui Antonescu la presidentie depind in mare masura de capacitatea transformarii din “antibasist structural” intr-un liberal autentic, desi metamorfoza va fi dificila.
Desigur, parcursul politic romanesc in viitori ani va depinde de dezbaterea constitutionala, si mai ales de rezultat, de forma viitoarei Constitutii. O discutie despre forma de guvernamant este necesara (printre multe altele) , iar USL-ul (pentru a-si prezerva viitorul) ar putea gasi in acest proiect un punct comun, dar si un motiv de a ramane impreuna. Culmea este ca ar fi singura solutie care ar putea fi benefica pentru carierele politice ale lui Antonescu si Ponta, si ar evita un razboi de transee intre acestia inaintea alegerilor prezidentiale din 2014. Va las sa ghiciti de ce.
Interesant articol, cu toate ca finalul e cam in coada de peste.. trec peste coada de peste cu toate ca oricand prinde bine in burtica. As crede ca de fapt ultimul paragrad merita un articol separat dar deh, cateodata si muschetarii sunt mai lenesi decat lazycat…
Nu cred ca oamenii din conducerea PSD si in special din PNL au atata rabdare si intelepciune incat sa astepte si sa mute tacticos, asa ca in opinia mea cred ca alianta nu va apuca Craciunul anului in curs.. Howgh !
PNL e azi in aceeasi situatie neplacuta in care se gasea in 2005-2006: vede cu disperare cum partenerul la guvernare creste in timp ce ei stagneaza, poate si mai rau. Ca si in 2005 au lacat la gura: atunci era intrarea in UE, acum e modificarea Constitutiei. Pana nu trec puntea si nu se pun de acord pe o noua Constitutie merg impreuna.
Cine isi mai aminteste care a fost motivul OFICIAL al ruperii aliantei DA on 2006, cel rostit de Tariceanu inainte sa inceapa sa concedieze ministrii PD ? Eu imi amintesc perfect ce a spus: Nu a dat vina pe Base, pe biletel, sau altceva. Motivul invocat a fost participarea la europene pe liste separate, la cererea PD, care astfel ar fi rupt intelegerea. Azi nu mai e motiv de rupere a aliantei pentru ca Constitutia e departe de a fi adoptata. Poate insa sa fie o mare problema pentru PNL.
Vor fi lasati singuri sa se bata cu PDL pentru bruma de capital electoral inca ramasa in Ardeal. Crin nu stie dar europenele vor decide in mare masura si daca el va fi candidatul USL la presedentie. O performanta slaba, sau mai bine zis, orice altceva decat victoria PNL in Ardeal va insemna ca nu va mai fi candidatul USL la presedentie. Poate la postul de PM, din 2015 ! Poate !
USL nu se rupe. Nu inca. Anul viitor pe vremea asta poate. Daca Antonescu nu renunta singur la pretentia ridicola ca partidul mic sa aiba ori presedintele ori PM-ul. N-ar fi prima data cand ar renunta. Cand s-a format USL se vorbea de principiul egalitatii in cadrul USL. Si la locale si la generale au stiut sa interpreteze principiul asta destul de flexibil. Anul trecut se vorbea de demisia lui Antonescu daca mai ramane Basescu, in fine, multe nazbatii. Iata ca accepta coabitarea astazi. Daca vor da dovada de aceeasi flexibilitate si in 2014 si in 2015 eu zic ca USL va rezista pana in decembrie 2016, data la care va muri de moarte naturala.
@ Radu
Corect dar sa nu uitam de Varanul in ecuatia asta, a demonstrat ca un partid mic dar o televiziune cu audienta poate obtine foarte mult.. mai exact de la un partener disperat (PSD).. care poate ca acum nu mai este deloc disperat si a inceput sa nu mai asculte deloc nici indicatiile, nici ordinele.
Smotoceala care i se aplica de la o vreme lui Ponta pe Antena 3 cam asa imi miroase mie.. Deocamdata Ponta pare ca rezista, ca si coafura 🙂
Varanul reprezinta o forta de care trebuie sa se tina seama. Nu este insa forta principala, si nu a fost vreodata. Nu cred ca va avea vreodata mai mult de maxim 5% din locurile eligibile indiferent cat de mult ar da sau ar ameninta ca nu da. Nici de la PNL, nici de la PSD. Parerea mea este ca principalul interes al varanului e sa-i mearga bine afacerea de la A3, adica sa aiba audienta care sa-i aduca bani din reclame. Pentru scopul asta ar face orice, inclusiv sa sara la beregata fostilor parteneri de guvernare, mergand pana la a-l avea invitat non-stop pe Basescu.
Omul asta si-a vandut rudele la Securitate pentru bani in plus. Cred ca actiunea asta il caracterizeaza cel mai bine: nu are nici mama nici tata, interesul financiar personal primeaza. Nastase l-a citit gresit, Ponta si Antonescu nu repeta greseala: cat timp jos Basescu inca aduce audienta e prietenul USL. Nici o secunda in plus.
Asta in ce-l priveste pe varan, proprietarul A3. Varanul omul va infunda puscaria. Intr-un an, maxim doi se duce sa-l viziteze pe Vantu, celalalt fost, actual si viitor puscarias proprietar de televiziune.
Corect ca partidul este de permanet 1% insa ce am vrut sa soun este ca PC a obtinut disproportionat de multe locuri in Parlament jucandu-si cartea cu A3.
Si in ceea ce priveste “jos Basescu” eu nu cred ca este o lozinca de conjunctura pentru varan, cred ca il uraste sincer dar desigur, asta nu ii va folosi la nimic 🙂
“Liderul PNL, Crin Antonescu a fost avertizat de vicepremierul Liviu Dragnea “să nu-şi ostilizeze PSD”, pentru că va avea nevoie de social democrați în lupta pentru Cotroceni.
“Ar fi bine să nu-şi ostilizeze PSD-ul care, în ecuaţia alegerilor prezidenţiale, joacă un rol important”, a spus Liviu Dragnea la România TV.
Liviu Dragnea nu a uitat nici faptul că liberalii s-au răzgândit şi nu mai vor suprataxarea salariilor nesimţite. Potrivit vicepremierului, suprataxarea salariilor mari de la stat ar fi o măsură bună, și speră că aceasta se va putea aplica în ciuda faptului că PNL s-a răzgîndit şi nu o mai susţine.
“Acesta a fost un impozit negociat şi convenit în USL. Dacă nu vor liberalii, normal că nu trece, dar noi îl susţinem în continuare. Cei care au venituri mai mari trebuie să fie solidari pentru o perioadă de 1-2 ani cu cei cu salarii mai mici”, a precizat Dragnea. ”
În altă ordine de idei, domnul Dragnea cum o fi solidar cu cei săraci, tăindu-şi din salariu de bugetar şi micşorându-şi astfel venitul total cu aproximativ 0,00000000001%? Mă rog, zerourile nu ştiu dacă le-am nimerit, dar trei în plus sau în minus oricum nu mai contează…
Băi, ce mişto e să stai cu burta plină pe un munte de bani şi să explici doct cum stă treaba cu solidaritatea!!
El ar trebui să aibă salariul de un dolar, ca marii directori executivi americani.
d’Artagnan,
Chestia cu supraimpozitarea bogatilor s-ar putea sa fie frectie la picior de lemn. Nu stiu cati bani aduce la buget, dar subiectul merita investigat atent, cu cifre.
Isabel, ai promis nu demult ca ne spui ceva despre referendumul elvetian cu privire la posibilitatea actionarilor de a limita beneficiile pe care si le acorda capii de companii. In ce a constat, care au fost punctele de vedere, care e influenta referndumului in restul Europei ? Eventual cu un link la vreo emisiune inregistrata (in franceza sau engleza, please !!!) sa vedem si noi cum argumenteaza lumea civilizata.
Baieti, sa-i lasam in pace pe politicienii romani ca adormim de cata agitatie provoaca la han. Ceva interesant aveti, care sa provoace controverse, dar fara politica damboviteana de dupa 1989 ? Sunt sigur ca aveti 1 milion de idei, incercati una. De istorie, geografie, stiinta, cultura, Europa, etc.
Păi ce-ar fi să vii tu cu un articol? Poți să-l trimiți pe mail, mie sau lui Aramis, și-l postăm!
În definitiv hanul este al nostru, deci inclusiv al tău, așa că ar trebui să vii și tu în fața onoratei clientele și să ții o cuvântare!
Așteptăm! 🙂
Ca o continuare la cele scrise de Aramis ma gandeam sa propun ca subiect de dezbatere forma de guvernamant. Ar fi interesant de discutat, cred, cum s-a ajuns la monarhie constitutionala in Europa in general, si in Romania, in particular. De asemeni, cum s-a nascut republica moderna, unde, si in ce fel. Daca noua Constitutie ne-ar permite sa ne pronuntam asupra formei de guvernamant, cum ati vota si de ce ?
Ca sa adaug putina sare si piper discutiei as vrea sa remarc ca formele posibile (monarhie, democratie si oligarhie) sunt foarte vechi si avantajele si dezavantajele lor s-au discutat inca din antichitate. Iata ce ne povesteste Herodot despre cum a ajuns Persia sa fie un regat:
http://www.laphamsquarterly.org/voices-in-time/voting-for-monarchy.php
E o istorie super-interesanta si plina de intelepciune. In ea se regasesc toate caracterele moderne pe care unii sau altii ar putea sa le identifice in Romania de azi, si in plus un desert neasteptat: libertarienii ! Sunt trei pagini acolo, delicioase !
Repet, 🙂 , trimite un articol cu acest subiect pe mail și-l postăm!!
d’Artagnan,
Nu ma simt in stare sa scriu un articol de sine statator. Dar as vrea sa aud ce gandesc cei care contribuie la han, chiar daca introducerea e super-scurta. Isabel, Pierre, Athos, Aramis, in fine toti cei care au pareri binisor mai informate ca a mea. Daca tii neaparat, copie pur si simplu ultimul meu mesaj intr-un post nou. Dar cred ca merge si unde e acum.
Radu
Nu te baza pe mine zilele astea, am musafiri de sărbători, trebuie să mă pregătesc…chiar și azi, de 1 Mai, am muncit de-am spart….am continuat cu o partidă de tenis, așa că acum sunt frânt! Mă bag în pat să citesc ”Arhipeleagul Gulag” ! Nu știu de ce, dar mă relaxează. Crezi că-s un tip dubios din cauza asta? 🙂
Daca-ti place tenisul nu poti fi dubios. Fotbalul ? Ping-pong ? Sa le joci vreau sa spun, nu sa te uiti ?
Mă refeream la ”Arhipeleagul Gulag”…Am jucat și ping-pong, dar nu merge deodată cu tenisul de câmp, sunt mișcări diferite și te-ncurci. Fotbal?! Toată lumea joacă fotbal…
Eu in perioada asta fac multe drumuri mai scurte sau mai lungi si sunt cu multe pe cap, deci voi fi destul de offline
Raspusuri la intrebarea cand “Se sparge USL ?”
1. Daca PSD (+ Sistemul) va dori candidat propriu la prezidentiale: uin primavara lui 2014
2. Daca CA va candida si va castiga din partea USL, atunci prin sfarsitul lui 2015-inceputul lui 2016
PNL, dar mai ales CA, sunt in stare sa inghita si 10 000 de koabitari, numai sa ajunga George Crin laurentiu presedinte.
3. Raspunsul mai corect la intrebarea “cand se sparge” este : Cui ii pasa? 😀
PS: Mie mi-ar placea sa discut ceva de genul “What kind of future for Romania”/”Ce viitor pt Romania”? : ce tip de dezvoltare poate avea aceasta tara, raportat la resursele, pozitia geografica , globalizarea, modul cum va evolua economia globala, etc: viitor de tara agrara, de tara cu industrie high-tech si produse de valoare adaugata inalta, de piata de desfacere, de tara care produce in lohn, etc. Bine, asta ar fi treaba marilor barbati de stat din politica, dar astia in 23 de ani nu au fost in stare sa faca o (una) auostrada (lucru indispensabil pentru functionarea nei economii moderne) …
am vrut sa spun “pe la sfarsitul lui 2015-inceputul lui 2016”.
Eu as remarca faptul ca Romania merge foarte bine in multe planuri atat economic cat si cultural, suntem o tara vibranta si cred sincer ca suntem pe drumul cel bun.
Si asta nu datorita ci in ciuda eforturilor politicienilor nostri de a face tot praf. Recunosc doar lui Base meritul cu masurile de austeritate si cu justitia in rest zero barat din pacate.. sau mai exact numere negative.
Urmaream in trecut decablogul, dar nu am mai intrat de vreo trei luni. Surprise,surprise. inteleg ca idiotul de Porthos a preluat blogul in forta si s a ascuns cu el in troaca iepurelui. Halal idiotului. Acum vad ca se bate fericit pe burta cu dubiosul iepure. Dar nici nu se poate abtine. Va pomeneste,insinueaza,vorbeste prostii, poate poate obtine o replica. E ca betivul pe care il lasa femeia si el deapana amintiri si da de baut la oricine vrea sa asculte ce rea e lmea cu el. Penibil total. Succes cu noul blog, nu faceti gresala sa adduceti alti scriitori pana nu l inchegati. hai,un paste luminos
@Aramis, Lazycat,
Off-topic: http://www.guardian.co.uk/politics/2013/may/03/nigel-farage-ukip-change-british-politics
Nu va schimba fata politicii britanice radical, dar un scor bun la europarlamentarele din 2014 va obtine.
Corect ca a luat voturi, dar cred ca Ukip e plafonat in ceea ce priveste posibilitatea de a urca la competitie reala cu partidele traditionale. Pe de alta parte cred ca reflecta tendinta unui procentaj dintre oamenii de acum de crede ca exista “quick fixes”.
Exista solutii rapide si simple? Cateodata da, dar cred ca de multe ori nu, cred ca de multe ori ne trebuie un plan pe termen lung si rabdare. Mai au oamenii asa ceva ? Votantii Ukip sigur nu 🙂
Aramis, mie Victor Ponta nu-mi place deloc, este unul dintre cele mai antipatice figuri ale politicii romanesti. Un fel de mickeymouse, care ar face orice pentru a-si prezerva scaunul si pozitia. Istoria cu plagiatul a trecut mult prea usor, si de fapt cred ca nu a trecut. Nu cred insa ca eventuala rupere a USL ar fi o tragedie. Baietii stiu sa-si apere portofoliile in orice conditii. Pacat de romani insa.
Toate cele bune.
COMENTARIU MODERAT PE ALT BLOG:
“IAM
Comentariul tău e în așteptare.
Pe blogul lui Goe, un filmulet interesant. V-o spune un om care a trait momente ‘Eu sunt’.”
Pe celalalt blog, pe care l-a furat scroafa “Porthos”, un gradat cu aere, se modereaza si se sterg mesaje la greu. A intrat in panica, baiatul porthos a luat-o razna complet. Am scris asta:
“Penibil blog. Anul trecut imi placea. Nu inteleg unde sunt ceilalti , si ce cauta aici unul ca iepurele de martie.”
si mi l-a sters instant. Doi idioti: porthos si iepurele de martie.
Ha, ha, ha! Chiar m-au banat. Ce oi fi gresit?
Domnilor muschetari, alese domnite (iata ca nu pot scapa nici azi de influenta electorala), ratacitori si neratacitori cavaleri si infricosatoare garzi ale regelui, reginei si domnului cardinal, Paste Fericit!
COMENTARIU ACCEPTAT IMEDIAT PE UN BLOG:
“IAM
pe mai 4, 2013 la 11:00
Goe poate fi dificil uneori.”
Paste fericit dupa inimile domniilor voastre!
COMENTARIU MODERAT PE UN BLOG:
“IAM on mai 4, 2013 la 11:24 am said:
Comentariul tău e în așteptare.
0 0 Rate This
Paste fericit, cu mielul viu si lumina pe masura inimii largi a dumneavoastra!
Răspunde ↓”
Ce are blogosfera azi?
Paste Fericit!
Si ochii pe oo ca pa botelie !
Paste fericit
@IAM – Pseudonimul d-voastra contine cel putin o greseala de scriere. Si VAS mai face o marturisire. Ma asteptam ca n-o sa rezistati ispitei si ca anumite harjoane or sa va trezeasca poftele asa incat IAM-bii suitori, troheii, såltaretzele dactile n-o sa mai doarma ingramadite intre galbenele file…Dar parca totusi va lipseste elanul… V-ar ajuta poate sa folositi ca nick “DACTILA”, cred (Exact ca in “Intrerupatorul” lui H.Salem). Ce-ar mai fi de zis? Faptul ca postati aici ceea ce vreti sa le intre lor in atentie poate fi eficient (mai eficient chiar decat daca le-ati scrie acolo sau pe imas, ei fiind cu ochii mari deschisi si in lan si in tufis), dar parca n-ar merita sa fie deranjati d-ni si domnitele de la han cu asemenea bazaconii porto-iepuresti. Parerea mea. (vorba lu’ conu Nicu).
P.S. De fapt io trecusem doar ca sa le spun sarbatori fericite ultimilor consumatori ramasi in local la niste ore atat de inaintate. Ceea ce si fac: Paste fericit tuturor.
@Dl. Goe
What is this?
I don’t understand! Nothing!
@Dl. Goe
What is this?
I don’t understand! Nothing!
DAR:
Paste fericit si tie! FIE!
I have an instant illumination:

I have an instant illumination:

Paște fericit tuturor!
http://www.digi24.ro/stire/Turismul-ecumenic-Bucovina-punctul-central-al-iubitorilor-de-traditii_100403
FOR MASTERGOE:
Hello, world 😀
Paste luminos tuturor celor care-l celebreaza.
Si nu uitati: Dumnezeu este, de fapt, in fiecare dintre noi.
Eu sunt…
Sa ne lepadam etichetele si egourile in aste zile de Paste. SA FIM fara determinari, Sa fim pur si simplu.
Goe nu crede in moarte, in vreme ce Moscova nu crede in lacrimi. VAI! In ce sa mai credem / sa ne incredem?
Christos a inviat!
Sper ca toata lumea e bine, si ati avut un Paste luminat.
Poate unii chiar s-au luminat.
Toata lumea din Goe e bine. Ce EGO mare! Si luminat!
Trebuia sa vin dupa GOE! Scuze!
Baieti,
Vedeti ca s-a agatat comentariul dl. Goe si s-a dat peste cap ordinea. Trebuie sa-l stergeti si sa rescrieti comentariul lui, altfel nu mai apar in ordine. E ciudat, se pare ca Iepurele de Martie a observat primul pe decablog si vad ca se intampla si aici.
I don’t know how to fix it. Probabil vom trece la un articol nou, si daca se mai intampla, vom fixa atunci. Cum se vad sarbatorile pascale de la tine?
“GOE” is …Goe forever.
Goe este o entitate contextualo-cuantica.
Daca ati reusit sa activati acelasi nivel cuantic in Goe, tare mi-e frica mie ca va aliniati contextual cu Decablogul.
Daca da, da. Daca nu, nu.
Semne bune, netul-are.
@Radu,
Am vazut discutiile tale despre “libertarianism” (asa se spune?:D), si mai ales despre cum invatamantul si sanatatea ar putea fi finantate exclusiv de stat. M-am spart de ras: asemenea colectii de stupizenii debitate de unii aerul unor lucruri foarte serioase, nu am mai intalnit de mult- sau poate am intalnit si inainte, dar acum, eliberata de chestia aia psihologica de atasament (fata de un loc, fata de persoane) le vad cu alti ochi.
O sa incerc sa explic sau asta seara, sau maine seara (am din ce in ce mai putin timp) de ce, pur si simplu, nu este posibil ca finantarea invatamantului si a sanatatii sa fie facuta exclusiv de sectorul privat., mai ales (subliniez mai ales) intr-o tara subdezvoltata ca Romania (sau alta tara), Imposibila finantare tine mai ales de modul cum functioneaza marile companii transnationale (sau multinationale), de modul de decizie, de structura actionariatului, de asteptarile si modul de comportament ale actionarilor mai ales; mai mult, companiile transnationale au niste politici foarte clare, destul de similare, despre cum diretioneaza banii pt non-profit sector; O sa dau si un exemplu concret-ce i s-a intampalt unui nr 2 mondial (companie, evident) in urma cu cativa ani.
Unii dintre cei care vorbesc despere libertarianism si, mai mult, “promoveaza” 😀 principiile acestui curent de gandire?/ideologie? (unde? -in Romania,: ha, ha, ha) habar nu au deloc, deloc, deloc 😀 de cum functioneaza businessul international (la nivel de companii transnationale).
Nu as fi decis sa ofer o asemena demonstratie aplicata-de ce este imposibil sa finantezi invatamantul si sanatatea exclusiv privat-dar : 1) am citit niste chestii care ar fi hilare daca nu ar fi triste (datorita faptului ca sunt prezentate cu un aer doct, atot-stiutor); 2) am o toleranta foarte scazuta, aproape spre zero, pentru comportamentele ne-elegante (sa nu le spun mitocanesti), si, de pe la sfarsitul lui aprilie, genul acesta de comportamente au fost exhibate nepermis de mult: si mi se pare nedrept sa lovesti in niste persoane cu care ai impartit acelasi spatiu, fie el si virtual.
Stay tuned, cum se spune, “fata” Isabel (ca sa o citez pe “doamna-femeie” obervator) revine cu demonstratia.
Isabel, fire up, de-abia astept ! Poate trezim putin atmosfera pe aici !
Acuma ca uite s-a facut seara, i-as invita pe hangii sa aprinda lampile si felinarele, dar ii rog din suflet sa nu cumva sa le alimenteze cu kerosen ci cu petrol lampant… Altminteri vor decola lampile si felinarele-n zbor pentru a ateriza apoi la decablog unde vor booni la tzanc, on topic. 🙂
Atentie! Se pare ca Goe Himself e plin de kerosen!
@GOE
Tare rau te-a sifonat pe matale viata. N-ai leac. N-ai umor.
De unde nu-i, nici D-zeu nu cere.
@Goe
Acu’ chiar m-ai plictisit.
Sper sa apara mesajul asta la locul potrivit.
M-am dicstrat cat m-am dicstrat, da’ de miine muncesc, ca eu nu sunt la penzie.
Odihneste in pace, Goe!
@All and Goe CAND SE VA TREZI
Postez si aici ce am scris pe Decablog:
“[Lui Goe] I-a intrat in cap ca m-am inamorat de el. Bine-bine, da’ eu sunt BARBAT.
N-am nimic cu homo, da ce sa fac daca eu nu sunt.
Folosesc PC-ul unei prietene.
Dupa cate stiu, nici asta nu e inamorata de el. A facut ceva bascalie de el mai demult. A adunat materiale , ca vrea sa scrie un roman. M-a lasat sa le frunzaresc, si aici si la tara, ca sunt pe un hard extern.
O fi fost bascalia prea dura, ca ziceti ca e sensibil. Mie nu mi s-a parut, cat am frunzarit.
Acu’ eu il las in pace, ca n-am vreme sa-i proteguiesc bombeurile.
Distrati-va cu el frumos. Oricum, eu miine plec din tara, asa ca va avea LINISTE pe saturate.
Mi-a placut pe blogul dvs.
Multumesc din suflet de gazduire.
Poate mai vin la anul.”
@Administratori.
Va multumesc si dvs. pentru gazduire.
@Goe
Uitam sa te intreb, ca de la Barbat la Barbat: Cand bei exagerat de mult,, vezi peste tot femei si te crezi terapeut? Nu-i bine, nu-i bine.
@Radu,
Din categoria “sa ne radem cu biznizmeni” care se cred buricul pamantului, se urca pe piedestal si pun etichete care le reflecta cei 7 ani de acasa pe care ii au (“pulifrici”, “mormoloci”, “incurabili”, “basisti”, “idioti” si lista e lunga) , dar mai ales habar nu au de lucruri elementare (acestea nu sunt “predate” la cisco, oracle sau alte “academii”, nota bene) ale businessului contemporan.
O sa par poate rautacioasa (daca se compara atitudinea mea de acum cu cea tip “flower power” dinainte), dar chiar nu sunt: numai ca “fata” flower-power dinainte a hotarat sa fie mai selectiva in ceea ce priveste manifestarea acestei atitudini.
Acuma… nici nu stiu cu ce sa incep, avand in vedere tocanitza de idei pe care am citit-o si care contine atatea fallacious arguments (traducerea eleganta pentru “prostii” ), incat mi-ar trebui cateva ore ca sa copar totul. Avand in vedere lipsa mea cronica de timp, am sa incerc sa punctez cateva lucruri esentiale :
1. D’alde Rockefeller, Carnegie si altii care sunt adusi in discutie ca argumente pentru succesul Libertarianismului (o sa folosesc acronimul L in text ca referire ulterioara la libertarianism) : “au facut biblioteci, muzee, etc” aveau un avantaj esential, si anume controlul in-te-gral asupra afacerii lor si, implicit, a activelor financiare. Cu alte cuvinte, decideau singuri, de capul lor, ce fac cu banii lor, unde si catre ce scopuri ii directioneaza. In acea epoca-si pana mai tarziu-toti marii industriasi aveau controlul in-te-gral asupra averii lor.
2. Capitalismul modern, si mai ales globalizarea, a adus : ce? Comanii trans-nationale (TNCs), cu o strcutura a actionariatului extrem de diversificata si de multe ori fluida: TNCs listate la bursele mari (New York, Londra, Amsterdam, bursele asiatice) au acest tip de actionariat: actionarii pot fi persoane fizice din afara companiei (eu, tu, etc) , din interior (multe companii ofera stock options pentru cei aflati in board, in functie de performante-si asta antreneaza o cursa pentru profit), fonduri de investitii private (cum e Pimco, spre exemplu, cel mai mare fond de investitii din lume, care manageriaza asseturi in valoare de 2 miliarde de dolari si e condus de un fraier “spalat pe creier” cu doctorat in economie la Oxford), fonduri suverane (ale statelor: China, Norvegia, Qatar au astfel de fonduri foarte puternice), banci private (ele pot face si investitii, cu banii deponentilor-datorita dereglementarilor incepue de nenea Reagan si tanti Maggie si continuate prin negocierile din cadrul WTO) si alte entitati gen fonduri de pensii, spre exemplu (citeam undeva ca fondul de pensii al profesorilor din Australia investea in nu stiu ce companie care construia autostrazi).
Strucura actionariatului deci in lumea businessului modern este foarte complexa si este foarte demanding pentru profit: profitul e rege: nu faci profit, adio: pretul actiunilor scade, agentiile de rating si diviziile de investitii ale bancilor/fondurilor/entitatilor mai sus mentionate te de-coteaza si esti in trouble tu ca si TNCs .
Exista inca si companii mari care sunt controlate majoritar de o persoana sau o familie (spre exemplu, familia Mulliez care detine Auchan, Decathlon, Kiabi, etc, are controlul total asupra actiunilor, dar a fost politica de familie de la inceput; cred ca si la Bill Gates e un caz asemanator, dar nu am stat sa verific, s-ar putea sa gresesc) , insa numarul lor este mult mai mic in comparatie cu al celorlalte.
Si unele, si celelalte (structura a actionariatului concentrata sau diversificata, dar mai ales cele din urma) pot avea sabia lui Damocles deasupra capului; adica posibilittaea de preluare ostila a actiunlor prin oferta publica (hostile takeover).
Si am sa povestesc ce s-a intamplat in urma cu cativa ani cu o companie dintr-un anumit domeniu, care era numarul 2 mondial : numarul 5 sau 6 mondial, o alta companie (controlata in proportie de peste 80 la suta de o singura persoana -ulterior a dat actiuni si membrilor familiei), facut o astfl de hostile takeover bidding. Numarul 2 era o companie in foarte buna sanatate finaciara, avea piata si mai ales avea brevete importante; numarul 6 ofera un pret urias, fabulos pentru actiuni, de vreo 3 ori mai mare decat pretul la care erau actiunile numarului 2. Board-ul se opune, o parte din actionari se opun, dar numarul 6 insista, pluseaza si o duce asa , cu vreo trei oferte din astea fabuloase, timp de vreo 8 luni: cum lacmia omeneasca este foarte mare, numarul 6 incepe sa disloce din actionari, pe care ii tenta castigul oferit de numarul 6 (care, apropos, acoperea pretul fabulos al actiunilor prin imprumuturi la niste banci americane). Numarul 6 e tenace rau de tot, convinge politicieni (exista si un pachet mic de actiuni de stat) sa inchida ochii si api sa se ralieze ofertei sale: CEO-ul numarului 2 ii avertizeaza pe toti, actionari si politicieni, ca si-o vor lua in freza , caci pretul era garantat cu imprumuturi, ceea ce va insemna o reducere drastica a costurilor si externalizarea activitatilor, dar degeaba. Ca sa scurtez, actonarii ii vand majoritar numarului 6, care preia controlul companiei, il da afara pe CEO + tot boardul (care facusera o treaba excelenta ), si imediat face un merge din cele doua companii. Urmarea?: o piata castigata mult mai mare, o reputatie pe care nu o avea si o castiga moka + brevete pe care nu le-ar fi avut ever. Ce mai face numarul 6? -taie din cheltuieli la greu, externalizeaza iarasi masiv, asa cum spusese fostul CEO al numarului 2, si se pierd multe, multe locuri de munca, mai ales pe orizontala (companiile care sub-contractau). Si politicienii respectivi au fost/sunt nevoiti sa disloce sume de la bugetul de stat pentru ajutoare de somaj, etc.
Asta este povestea trista a unei preluari ostile . Dar genul acesta de intamplare “pashte” multe companii, daca ele nu performeaza asa cum doresc actionarii.
3. Si acum: in conditiile descrise mai sus, intereseaza vreo TNC sa investeasca masiv intr-un intreg sistem, care sa SUBSTITUIE, total si integral sistemul de invatamant de stat? In primul rand ca o astfel de investitie este/ar fi enorma, nu se poate face la scala mare si nu este profitabila pentru TNC nici pe termen scurt, nici pe termen lung. TNCs -urile , prin natura lor globala si prin faptul ca engleza e un fel de “lingua franca” isi pot alege angajati bine pregatiti de unde vor, din orice parte a globului (spre ex, o TNC care se extinde acum in Angola isi aduce portughezi din Portugalia, care sunt foarte fericiti ca scapa de somaj acolo). In plus, au presiunea actionarilor si, mai mult, a unei hostile takeover: in lumea businessului modern, rezultatele economice se publica nu anula, ci trimestrial, tocmai ca sa assure actionarii, diviziile de investitii (care sa dea recomandari bune), etc.
Si last but not least, intervine criteriul etic: de ce sa fie construit un sistem integral privat de invatamant in tara X si nu in tara Y? Spre exemplu, sotul doamnei mai tinere http://polocontacts.com/photo/his-majesty-the-queen-elizabeth-ii-with-his-highness-ameerah-al
este considerat cel mai influent arab din lume, este saudit si detine o companie de investitii care are actiuni la Twitter, Citigroup, News Corporation and more ( a avut pachete de actiuni in trecut la Coca Cola, e-bay, Apple, etc)-il vezi pe el aproband nu stiu, investitii intr-un singur sistem de invatamant, cu caracter universal, din tara X, ca laternativa la invatamantul de stat?-imposibil, mai ales ca domnul dedica bani multi unei cauze din tara sa, si anume emanciparea femeilor.
Fac o paranteza: sistemul de uceniciei din Germania e foarte interesant si e un caz unic (neamtu’ l-ar putea detalia, a mai facut-o o data) , pentru ca Germania insasi are niste companii puternice: insa si intrarea in acest sistem se face dupa un numar de ani buni (si lungi) de scoala finantata de stat.
4. Ca sa mai scurtez, sistemul de invatamant, in toata lumea asta, este finantat din urmatoarele surse (date compilate din rapoartele UNESCO si ale Bancii Mondiale) : a) stat (pana si Africa , ca whole continent, are o finantare de 3,2 la suta din PIB in medie: 0,8 la suta in Congo pana la 9,8 la suta in Leshoto); b) taxele parintilor/private (cand e vorba de sistem “privat”) ; c) institutii internationale (agentii ale ONU si Banca Mondiala mai ales) si fundatii (dar intr-o proportie mult mai mica)-acestea activeaza in regiuni ale globului cu adevarat defavorizate, gen Africa sub-sahariana, etc).
Nicaieri, dar nicaieri in lume nu exista sistem de invatamant u-ni-ver-sal finantat de companii.
Ce pot face acestea? Pot sa finanteze, din cand in cand, proiecte punctuale: gen scoala X din locul Y, dar nu se vor angaja nicioadata la proiecte mari DOAR in adrul unui stat.
Ce mai fac aceste companii ? -e practica comuna in randul TNCs-urilor: isi fac fundatii (vezi Unilever/Nestlé/Visa/IKEA etc, etc Foundations) si dezvolta proiecte globale si pe teme de interes general: in multe, multe situatii, lucreaza/colaboreaza cu agentriile ONU. La fel si miliardari gen Bill Gates (care a donat bani si supervizeaza programele anti-hunger ale IFAD si FAO) sau Ted Turner (lucreaza cu agentiile ONU): prefera sa lucreze cu institii internationale-motivele sunt multiple: vizibilitate, proiecte la scara globala, etc.
5. Ce pot sa faca TNCs -urile? Cum pot investi in invatamant? : pe proiecte punctuale, dar despre asta next time 😀
6. Si last but not least, cica cine vrea sa fie leader trebuie sa citeasca (mult si beletristica :D):
http://www.nytimes.com/2007/07/21/business/21libraries.html?_r=4&ex=1185681600&en=caab541e2182a66d&ei=5070&emc=eta1&oref=slogin&oref=slogin&
PS: Sper ca nu am plictisit 😀
@Radu,
Am scris un comentariu luuuung (si complex :D), numai ca e in moderare: am pus si doua linkuri. Probabil ca din cauza de linkuri e in moderare: spune-i lui D’Arti sau Aramis sa il scoata de acolo.
Daca pot, incerc sa scot un link si sa il postez doar cu un link. Daca nu pot, scoaterea din moderare e solutia.
D’Artagnan, ce spui?
http://m.evz.ro/news/1036186
Este ca uneori e mai bine așa?