Eurosceptici şi românoseptici

Ce rumoare şi cu Schengenul ăsta… lumea nu pricepe! Ideea nu este dacă ei ne vor în Schengen, ci dacă noi dorim să-i băgăm pe amărâţii ăia din spaţiul Schengen în România!
Dacă miile de firme care doresc să investească la noi îşi permit să piardă timpul cu birocraţia, dacă milioanele de turişti care vor să se plimbe cu maşina pe drumurile noastre perfecte doresc să stea la graniţă, atunci asta e, sunt pe riscul lor, noi am încercat să fim binevoitori. Cât despre imigranţii din Occident care sunt pregătiţi să ne invadeze pentru a ne fura locurile de muncă, cu atât mai bine, o barieră-n plus nu strică niciodată.
Aşa ne gâdilă orgoliul USLul împreună cu partidul…pardon…postul de televiziune Antena 3.
Prin urmare, ne-am suflecat mânecile de la cămaşa peticită, ne-am proţăpit cu mâinile-n şolduri în faţa Europei, şi cu voce arţăgoasă am glăsuit: “Care şengăn, fă, ţaţo?!”
Adevărul e că poziţiile marţiale nu ne prea prind. O precupeaţă guralivă nu sperie eventual decât alte precupeţe sau ceva copilaşi rătăciţi prin preajmă.
De la boicotul asupra lalelelor olandeze şi până la sclifositul:” Bă, Europa, păi nici măcar nu ne meritaţi!”, tot evantaiul de reacţii denotă nişte mari complexe de inferioritate. Noi am tot pierdut ocaziile de a tăcea, vorba profundului nostru ministru de interne.
Dar cum s-a ajuns de fapt la acest insucces politic?
USL-ul arată acuzator asupra liderilor europeni, asupra lui Băsescu şi guvernului Boc, PDL-ul acuză în totalitate USL-ul.
Ca întotdeauna, nu există un răspuns unic, ci un complex de factori care au dus la acest rezultat.
Liderii europeni sunt şi ei politicieni, iar meseria asta înseamnă oportunism politic. Probabil că, după atâtea secole în care imperiile, marile puteri din jurul nostru ne-au tratat cu atâta lipsă de consideraţie, ne-am agăţat de o imagine a unei Europe idilice, perfecte, o Europă prietenoasă, cea care a făcut posibilă Marea şi Mica Unire, o Europă înţelegătoare, dispusă să ierte la infinit ghiduşiile copilului problemă.
Ei, uite că nu-i chiar aşa! Ca să-l parafrazez pe Churchill, care spunea că democraţia este un sistem politic prost, dar deocamdată e cea mai bună formă de guvernare inventată până acum de omenire, aşa şi cu Occidentul, nu este lumea perfectă, dar la acest moment pare cea mai bună lume dintre cele posibile.
Dar cum şi această lume funcţionează cu voturi, politicianul occidental este şi el atent la opinia publică, iar, din păcate, imaginea noastră afară este destul de şifonată. În plus, când lucrurile merg prost, trebuie să apară şi nişte ţapi ispăşitori. În istorie au fost, pe rând: evreii, comuniştii, capitaliştii, emigranţii, negrii, ţiganii, americanii, masonii, musulmanii, creştinii. Acum s-a nimerit să fim noi şi bulgarii. Ţinta perfectă venită la timpul potrivit.
România se tot prevalează de îndeplinirea condiţiilor tehnice la graniţă. Nu este destul. Dacă mi s-ar pune la dispoziţie un avion performant pentru a ajunge de aici şi până la Oradea în două ore, se cheamă că am la dispoziţie condiţiile tehnice necesare. Dar nu ştiu să-l pilotez! Aşa că ori nu pot decola, ori îl prăbuşesc…ori plec cu CFR-ul şi fac o zi pe drum. La ce mi-au folosit asigurarea condiţiilor tehnice?!
Credem cumva că ţigările de contrabandă, de exemplu, care sufocă firmele corecte, cresc pe câmpiile patriei? Nu, trec pe la graniţă, aşa că te-ai putea întreba de ce nu s-ar închide ochii şi la alte nereguli atunci când am fi graniţă Schengen.
Mai ştie cineva ce s-a întâmplat după superba arestare televizată a vameşilor? Mare lucru nu. Şi ajungem astfel şi la corupţie şi justiţie.
Crin Antonescu declară că admiterea în spaţiul Schengen nu este o prioritate. Probabil că da. Senzaţia mea, sper să mă înşel, este că prioritatea USL-ului o constituie “asigurarea independenţei Justiţiei”… prin trecerea sub controlul USL-ului…
Aşa am eu senzaţia şi probabil că şi alţii o au, inclusiv cei din UE.
Apoi să nu uităm de “blitzkriegul” de la suspendarea lui Băsescu. Una este să acaparezi Puterea, pârghiile de influenţa, în timp, alta-i ca în decurs de câteva zile să faci să pârâie din toate încheieturile democraţia, statul de drept. Chestie de percepţie. Până şi socialiştii şi liberalii occidentali au fost şocaţi de brutalitatea manevrelor politice.
Toate astea lasă urme şi induc suspiciune la cei pe care-i vrem parteneri. În acelaşi timp le oferim şi motive de respingere mai mult sau mai puţin politicoasă.
Mai ştiţi taberele mizere de la marginea marilor oraşe din Vest? De cerşetorii români din Occident? Aţi trecut pe lângă mici castele cu zeci de turnuleţe, făcute cu bani din activităţi ilegale, de către organizaţii de tip mafiot cu sediul în România? Trebuie să recunoaştem că ne-am cam exportat problemele. Nu sunt ele probabil cele mai mari pe care le are Occidentul, dar sunt extrem de vizibile şi agasante. I-am cam speriat.

Acum, poate credeţi că sunt vinovaţi de eşecul ăsta politicienii occidentali, politicienii români, cerşetorii noştri cei de toate zilele, reţelele de tip mafiot, judecătorii, procurorii.
Nu. De fapt, eu sunt vinovat. Şi tu eşti vinovat. Şi el. Noi toţi suntem vinovaţi. Pentru că avem politicienii, cerşetorii, mafioţii, magistraţii pe care-i merităm. Nu există “ei” şi “noi”, nu există două popoare, nu au căzut din cer, noi i-am ales, i-am ocrotit, i-am tolerat, i-am lăsat să ne prostească. Chiar dacă nu pare să fie o legătură directă, toate efectele “macro” pleacă de la atitudini “micro”: de la câmpiile pline cu sticle de plastic, de la intoleranţa şi suficienţa noastră, de la “merge şi-aşa”, de la mica şpagă cotidiană, de la îmbrânceala câtuşi de puţin spirituală pe sfintele moaşte, de la românii care vin din Italia în august, în concediu, şi care după numai un an nu mai ştiu românește… como se dice la….aaa!!! ”masă” se dice, scuza mi… de la toate gesturile mici, dar inadecvate, pe care le facem zilnic, de la falsele valori în care credem, de la aşteptarea în van a unui om providenţial, de la claxonul dat nerăbdător atunci când aştepţi verdele la semafor, de la “bă”, de la “fă”, de la mahalaua din noi…
În loc să ne purtăm ca o ţaţă fudulă, mai bine ne-am uita cu onestitate la noi. Partea noastră de vină mi se pare cu mult mai mare.Vrem să ni se dea… Dar ni se dă!! Şi totuşi, din fondurile europene puse la dispoziţia noastră nu reuşim să luăm decât 10%!! Cum Dumnezeu Polonia poate să ia 100%!! Când văd aşa ceva mă gândesc că nici posmagii gratis nu suntem în stare să-i înmuiem…
În schimb pretindem respect: ”Care şengăn, ţaţo?!”

Pare că suntem mai degrabă românoseptici decât eurosceptici.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

79 Responses to Eurosceptici şi românoseptici

 1. Observator says:

  What a hell is this?

  Dragul meu, ca avem bube-n cap o stim cu totii, dar sa sustinem boianist ca le avem pe toate si ca suntem altfel decat ceilalti mi-e greu sa accept. Nu suntem nici cei mai destepti, dar nici nu putem afirma cu tarie ca suntem cei mai prosti. O vorba veche spune ca nu exista padure fara uscaturi. Intr-adevar altii isi mai fac si autoigiena, elitele lor actioneza ca un sistem imunitar. Avem si noi astfel de elite, doar ca de multe ori vocea lor e acoperita de vocea celorlalte elite care vor sa se trateze doar cu antibiotic pentru a nu se amesteca in puroi. Si asta face ca procentul de uscaturi sa creasca in loc sa scada pentru ca, se stie, microbii isi dezvolta in timp rezistenta la medicamente.

  Asa ca, dragul meu d’Artagan, daca totul pleaca de la noi, ce-ar fi sa se faca o coalitie a tuturor “cei buni” cu un prim scop: igienizarea.

  Dupa ce se atinge acest scop se pot scoate din sertare orgoliile ca sa se priveasca si la valori sau cine stie ce alte lucruri care ii despart. Macar, inainte de multe vorbe au facut un lucru bun: reparatia societatii romanesti. Asa, cu vorbe, nu facem altceva decat sa punem carul inaintea boilor.

  Cat despre “care sengan, tato!” cred eu ca fumul alb venit de la cele doua palate asupra numirii procurorilor ar arata ca inca le pasa.

  P.S. Vezi avantajul blogului? Fiind la distanta nu trebuie sa ma plătești cu “drepturi de autor” ca sa-mi plătesc trenul sa vin pana “aici” sa zic si eu doua vorbe.

  • d'Artagnan says:

   Tu vorbești cumva de eroina luptei pentru drepturile profesorilor, dna învățătoare Cristina Anghel? Plătită de Antena 3 să-i sensibilizeze electoratul?? Răsplătită cu un post de senatoare? Și cu fiică-sa angajată la minister? Și care acum tace? O româncă adevărată.
   P.S. Nu numai Boia vorbește franc despre România, și Noica a făcut-o. și Caragiale, și mulți alții…nu am spus că suntem mai proști decât alții, de unde ai dedus tu asta?!
   Dar unde greșesc?! Tot ce-am spus este adevărat. Eu le-am simțit și le-am văzut personal
   Ai văzut, de exemplu, reacțiile ”elitei” când Remus Cernea a încercat să aducă în discuție finanțarea bisericii? Nici nu e nevoie de vreo dezbatere publică, a fost făcut Satana, tâmpit, bou, amenințat că i se va rupe picioarele…și gata subiectul!
   Am senzația că noi suntem ca microbiștii ăia grași, ce stau în fața televizorului cu 5 berici și 1 kil de semințe lângă ei, urlă la fotbaliști și li se pare că fac …sport.

   • Observator says:

    De ea, de ea.

    Pai aia zic si eu. Sa ne-apucam de sport.

   • Observator says:

    D’Artagnan, a vorbi franc e una, a o calca in picioare e alta, insa tocmai ce spuneam: vorbim prea mult, facem prea puțin. Stiu ca-i mai comod OBSERVATUL si comentatul de pe margine. Acum, ca Radiografia e făcută ar trebui si tratată boala asta. Pe cand ai noștri mari nume nu fac altceva decât sa se mai uite din cand in cand la poza si sa exclame cu bucurie, uneori, “mama, ce poza. nicăieri in lume nu s-a mai vazut așa ceva”

 2. d'Artagnan says:

  ”Potrivit unei decizii votate în Camera superioară, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu va conduce comisia de anchetă a procurorilor DNA care investighează dosarul de corupţie al judecătoarei Gabriela Birsan. Potrivit obiectivelor comisiei, procurorii DNA urmează să fie audiaţi în Senat.”
  Asta-i tare…celebrul informator, cu dosar pe rol, primul combinagiu al presei, anchetează procurori DNA!

  • pierre says:

   Asadar si prin urmare,traim in plina “revolutie a bunului simt”.
   Dupa Becali la comisia juridica a Camerei,SRS la comisia de ancheta a procurorilor,oare ce ne mai rezerva PNL-ul lui Antonescu ? Eventual Mircea Diaconu sef la ANI.

   • Isabel.A says:

    Hai, nu fii pricinos, :))
    In alta ordine de idei insa, mie Ponta si PSD-ul mi se par mai nocivi (si pe termen scurt, si pe termen lung) decat Antonescu si liberalii.

 3. Isabel.A says:

  @d’Artagnan,

  Uite aici ratele de abosrbtie a fondurilor europene; http://cursdeguvernare.ro/ratele-oficiale-de-absorbtie-a-fondurilor-alocate-de-ce-romania-vazuta-prin-prisma-bugetului-stabilit-la-bruxelles.html
  Click pe a doua imagine.
  Ar fi fost mai interesanta o prezentare detaliata a a abosrbtiei, pe tipuri de politici/fonduri accesate: i.e.: politica agricola (aici Franta e the leader, urmata de Spania, Italia, polonia, nu stiu daca in aceasta ordine), poltica regionala, politica sociala, fonduri de coeziune, etc.
  La fel, stiu ca tarile nordice au accesta masiv pe politici regionale: bravo lor, isi dezvolta “the remote areas”, regiunile indepartate, dar nu numai ele, fac o gramada de proiecte comunitatile locale de acolo.

  Despre Romania, ce sa mai spunem: nimic nou sub soare: prima de la coada-pana si singurul termen de comparatie care mai ramasese, vecinii bulgai, sunt inainte.

  • d'Artagnan says:

   Păi este un articol foarte on topic…

  • lazycat001 says:

   L-am cetit… Articolul este bun, cred eu. Nu prea inteleg ideea acestuia (nu mai vorbesc de repostarea articolului aici, in contextul Schengen-Romania).

   Probabil ca un articol la fel de bun se poate scrie despre oricine a terminat orice fel de facultate si are bineinteles dificultati in a se integra in mediul din Romania, desigur nu cel mai bun sau luminos dintre toate mediile de job/business din lume.

   Medicii cred ca au chiar mai putin a se plange decat multi alti profesionisti. Au un statut social de invidiat, nu intotdeauna dublat de o performanta profesionala deosebita, dispun de sume insemnate de bani din care platesc zero taxe sau contributii de orice fel. Probleme ??

 4. Candid says:

  @ d’Artagnan,
  Referitor la chestia aia sacaitoare cu Şengănul iti atrag atentia ca te-ai poyitionat corect, adica de partea romanilor cu obrazul batut de vant.Iti reprosey totusi ca trebuia neaparat sa-l citezi pe iliescu in sprijinul tezei, mai ales ca a declarat fara pic de indoiala: “Pai, pe vremea cand Burebista al nostru dadea celebrul lui edict in Monitorul Oficial of Buridava City, prin care anunta prohibitia cultivarii vitei de vie, fiindca stramosii nostri, in loc sa se pregateasca de lupta, se rupeau in polemici despre disparitia Atlantidei si distanta dintre planetele sistemului solar, in fata unei stacane cu vin de casa, europenii astia aroganti inca se fugareau prin paduri si mancau mere padurete. Asa ca sa ne mai lase cu civilizatia lor, ca noi eram cu vreo 100 de ani inaintea lor si dupa cum scria si tov.marx, engels si mai ales lenin, nu aveau cum sa recupereze handicapul. Stiti doar ca nici Ahile nu a putut ajunge vulpea, chiar daca era de zece ori mai rapid decat ea” .
  Acum, dupa ce ai citit aceasta declaratie cvasi autentica a presedintelui de onoare psd, mentorul celui mai mincinos prim ministru pe care l-a avut Romnaia, cred ca nu mai vrei nici tu sa intram in Şenghăn.
  Noi chiar nu avem nevoie de UE, ea are nevoie de noi(tot iliescu dixit, prin anii 1999-2000, cand nu erau la butoane, care erau precum strugurii pentru vulpea din poveste)
  Prioritatea prioritatilor pentru guvernul ponta este sa se amane la infinit procesele lui varanu and Co. Restul nu e important: nici Oltchimul, nici Hidroelectrica, nici CFR Marfa……

  P.S. A trebuit sa intreb la biroul de informatii ca sa dau de HANUL Muschetarilor. Se serveste aici palinca de pere gutui? 😀 😀 😀

  • d'Artagnan says:

   🙂
   Bine ai venit, muschetarule!!
   Hangiul n-are palincă de pere gutui, dar lasă clientul să consume şi cu ce vine de-acasă!

   • Candid says:

    Bine, bine, vine eu cu palincuta mea, dar gazda va sta la masa cu mine sa guste din delicioasa licoare? Si, fiindca banuiesc ca da, intreb cam cu ce volum am voie sa intriu in han( :D) si daca aveti hangite frumusele care sa aduca paharele, sa ne toarne in pahare si sa se lase si ciupite si complimentate, asa cum se obisnuia pe vremuri? 😀 😀 😀

    P.S. Cum isi permite ponta sa nu-l consulte pe crin asupra persoanei ce va ocupa functia de ministru al justitiei? Sa inteleg ca VVP s-a decis azi dimineata cand crin inca dormea? Sau poate ca Ponta era grabit sa mearga sa vada la fata locului returul semifinalei la handbal feminin(ca sa nu-l mai acuze lumea ca nu are ochi pentru Oltchim)n-o fi vrut sa-l deranjeze pe co-pilotul USL. Nu vor iesi scantei din cauza asta fiindca si Voicu a zis ca PNL nu se supara, desi era normal sa fie consultat, mai ales ca acest cazanciuc(numa de roman neaos!) a fost vreme de 3 luni subalternul lui Marga la externe…..

  • Iepurele de Martie says:

   🙂
   Da, muschetarule!! Bine ai venit, muschetarule!! C-asa-i in tenis (pardon, in “mintea” lui “d’Artagnan”), muschetarule: orice basist vocal e un “muschetar” adevarat!! Mai “muschetar” decat amaratii de muschetari ai lui Dumas!!

   P.S.: Precedentul “articol” “muschetaresc” semnat “d’Artagnan” n-a strans mai mult de 15 comentarii!! 😯 Pana si pe “Lupta de clasa” se comenteaza mai des!! Si “articolul” de mai sus avea tot 15 comentarii, pana sa intervin eu!! Eram sigur, dar absolut sigur ca, daca va dezerta de pe “Deca(b)log”, “d’Artagnan” va cobori la adevarata si corespunzatoarea lui audienta!! Singurul lucru care ma mira – ca si asta scrie la fel de prost, daca nu mai prost – e ca “Aramis” e ceva mai comentat. Dar cred ca e numai o chestiune de timp.

   🙂

   • Candid says:

    Daca nu-ti place stilul si filosofia lui d’Artagnan, ce cauti pe blog? Esti cumva cu bratele pline de bete ca sa le vari prin gard si sa provoci reactii? Cam asta sugerezi in mesajele tale peste tot unde apari….gata, audienta sare pana in tavan, de parca e trambulina de la Cortina d’ Ampezzo ( 😀 😀 :D) sau de la proba de sarituri la gimnastica.
    Imi place mult modestia ta: esti atat de modest incat vad ca ca te da pur si simplu afara din casa :))
    P.S. Vezi ca incepe in curand iar sezonul de vanatoare la iepuri(ai grija pe unde umbli si la ce ore iesi din ascunzatoare, eroule!)

   • lazycat001 says:

    Iepure, smart miscarea.. lauda pe Aramis, cearta-l pe d’Artagnan.. divide et impera.. Cu toate ca sunt convins ca nu se vor certa muschetarii, iti stiu ei bine manevrele 🙂

 5. dan capitan de plai says:

  Iepurele invidios si macinat de complexe,turbaciune,

  Cei doi mentionati de tine sunt nu doar mult mai buni, dar nici nu se poate face o comparatie cu mizeriile si deviatiunile pe care le afisezi drept “comentarii”, sau HaHaHa! drept articole. Pe tine insa te macina invidia si neputinta.
  In lipsa lui Aramis ti-ai gasit un partener de contraziceri si false dispute (esti prea jos pentru a putea sa “ai dispute” cu Aramis) in dl Goe. Parasindu-te si acesta, stai si-ti rontai neputinta si josnicia. Dl Goe e un simpatic, tu doar un frustrat. Parca ziceai ca iei o pauza. Lunga. Pai bine mai urzicatule, nu mai bine stai tu in pauza aia? Ce cauti aici?

  • Iepurele de Martie says:

   Si reflexul pavlovian al lui “dan capitan de plai” (fost “Mimosa pudica”) a functionaaat! Si acest tanar prost, incult si strict instinctual, care nu se baga in discutii pentru oameni mari decat cand citeste numele “Iepurele de Martie” pe vreun blog, s-a bagaaat! A pus botuuu’, cu precizia unui ceas elvetian! Cum apare iepurele, hop si el, sa-l muste de fund. Altminteri, cand nu e vorba de muscat funduri de iepuri, nici nu i se-aude glasciorul. Asta e atat de nostim (fara voia lui), ca e bun de dus la circ! 😆

   DAN CAPITAN DE PLAI + ARAMIS = LOVE
   😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 6. Iepurele de Martie says:

  @ Candid

  “Daca nu-ti place stilul si filosofia lui d’Artagnan, ce cauti pe blog? Esti cumva cu bratele pline de bete ca sa le vari prin gard si sa provoci reactii? ”

  CATEGORIC!!!Exact cum facea basistul furibund “d’Artagnan” pe blogul lui Nastase (caruia, recent, i-a si deplans iesirea din puscarie), unde nu facea decat propaganda basista, de te-ntrebai ce mai cauta acolo. Combat sistemul din interior.

  De “Aramis” nu spun nimic, ca asta, ce-i drept, l-a pupat cu ravna-n fund pe Nastase, pe blogul acestuia, in speranta ca-i va pica ceva, pana cand s-a dezgustat de atatea tumbe ramase fara ecou si, pe “Deca(b)log”, a schimbat macazul, incepand sa scrie “articole” in care-l pupa in fund pe MRU, condamna caderea acestuia si predica sabotarea referendumului antibasist din vara trecuta, dupa care posta linkuri catre aceste “texte” pe blogul lui Cristian Preda.

 7. d'Artagnan says:

  Iepure

  Când te duci în fața oglinzii și-o întrebi plin de speranță:” Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai talentat la scris din țară?”, oglinda îți va pune-n față acest comentariu:

  ”@Iepure – Ai provocat atatea discutii despre textul ala cu “Atlas-ul din capul tau” incat s-ar putea cred ca e ceva de capul lui. Uite iti fac hatarul de a-i spori faima marturisind ca m-am uitat peste el. N-am putut sa-l citesc la rand pentru ca este enorm, o risipa. O poliloghie care incearca (zadarnic) sa-ti transforme frustrarile si confuziile, camunflandu-le, in arta, arta pamfletzului. Entuziasmul tau sincer vizavi de creatia respectiva, in care-i imiti pe cei care-i imita pe scriitori este o comedie in sine. Daca ti-as spune ca n-ai talent ar fi deja o mare ingaduinta fata de compunerea ta de clasa a-VI-a, care se pare ca te umple de o mare fericire de fiecare data cand o recitesti. Daca ai cumva mai mult de 12 ani cred ca poti renunta fara regrete la ideea ca ai putea scrie vreodata ceva care sa aduca a literatura. Daca nu ai… atunci da… Se poate spera. Eu de exemplu, ca sa dau numai un exemplu, la varsta aia scriam poezii de Nichita Stanescu, dar mult mai bune, si eram tot asa de entuziast, ca tine cu compunerea asta prelunga. Trecand peste valoarea literara a capodoperei (bine nici nu e greu pentru ca este literalmente nula) ar fi de zis ca textul este mult prea lung pentru putinul (si asa redundant) pe care incearca sa-l transmita: imaginea ta te taliban antibasist asupra a ceea ce crezi tu ca este “un basist”. Esti pur si simplu dus cu sorcova. Faptul ca scrii “un pamflet” pe tema asta nu te poate ajuta. Imaginea falsa a unei exagerate puteri pe care ar avea-o Traian Basescu este opera de capodopera a celor care, incercand sa-l diabolizeze, l-au tinut zi de zi in atentie, facandu-i pe papagalii cu urechi lungi sa-l creada inamicul public numarul 1, ani si ani de zile. Din asa ceva oricine isi poate extrage o mare putere.

  Esti extrem de caraghios in felul in care incerci sa promovezi “pamfletul” in care faci haz (ha-ha-ha) despre felul in care crezi tu c-ar fi unul sau altul. Ca cand as scrie o fabula despre iepure, facand bâza de el ca fiindca desi are stomac tetracameral (ca vaca), (cu toate astea) nu intelege muzica de camera cantata “la” cvartet.

  Desigur ca am spus toate astea doar din rautate si pentru ca sunt “basist” si pentru ca pamfletzul m-a zdrobit, pur si simplu, facand-ma sa-mi dau seama cat de “gresit” sunt. In realitate insa (realitatea pe care o trec sub tacere) imi dau seama ca am in fata un iepure de mare viitor literar, care nu se va putea impiedica de niste critici neprincipiale. Baiete tu te prefaci ca esti tâmpit sperand ca astfel nu se va vedea ca chiar esti. Stai calm. Se vede. Spune-i frumos saru-mâna lui Porthos si pentru ca (in disperare de cauza) te-a facut editorialist in ruinele decablogului dar si pentru ca a produs foarte repede un alt „articol” cu care a astupat prima ta productie decablogica.

  P.S. In replica ai putea sa zici ca n-am inteles eu bine, si ca tu doar te prefaci ca-ti lauzi si promovezi textele cele nule, doar asa, ca sa-i enervezi pe basistii care s-or gasi sa puna botul, sa-i scoti din minti, si ca in realitate tu nu esti chiar asa de tampit pe cat te cred ei, realizand si tu ca scrii doar rahat ce din perje då a sune. (Te rog sa verifici in dictionarul din “1984″ care este pluralul cuvantului “perj”, si daca exista).”
  de DlGoe

  Iar tu vei sparge oglinda…dar să știi că ea n-are nicio vină!!

  • Iepurele de Martie says:

   Scumpule, poate tu ai crezut ca am glumit, cand am scris ca nici n-am stat sa citesc interminabila diaree justificativa pe care o citezi mai sus. Crede-ma: N-am glumit. Si mi-e lehamite s-o citesc si acum. Am retinut, in schimb, ca tie prostia aia pe care o reproduci cu copy/paste ti s-a parut monumentala. Stai calm: ti s-a PARUT. Propria ta incantare si modul repetitiv si entuziast cu care imi tot fluturi prin fata “textul” ala e pur si simplu hilar si nu-i poate acorda o valoare pe care nu o are, decat in propriii tai ochi. Tine minte: EU am fost cel care l-a atins pe Goe, prin textul genial intitulat “Traian Basescu sau Atlasul modern”, iar Goe a simtit nevoia stringenta de a se justifica, semn ca articolul meu a mers drept la tinta, si a produs o diaree in stilul lui caracteristic, adica plina de pretentii, dar, atunci cand nu este inepta, goala de orice continut (nici nu trebuie s-o citesc, ca sa STIU asta). Daca tu crezi ca plec urechea la prostiile scremute de basisti si ma indoiesc macar o clipa de valoarea mea, esti sisi la cap.

   P.S.: Trecand iarasi cateva secunde cu privirea, ca si data trecuta, peste productia aia care-ti provoaca un orgasm de cate ori o citesti, vad ca Goe s-a laudat ca, pe la 12 ani, scria “poezii de Nichita Stanescu, dar mult mai bune”. QED: ca sa scrii poezii de Nichita Stanescu, la orice varsta, trebuie sa fii oligofren.

 8. d'Artagnan says:

  Apropo, ești atât de slab psiholog încât îți mai trebuie probabil un secol să te prinzi că @Mimosa Pudica nu este aceeași persoană cu @dan căpitan de plai. O chestie, de fapt, evidentă.

  • Iepurele de Martie says:

   A propos, esti atat de slab psiholog incat iti mai trebuie probabil un secol sa te prinzi ca “Mimosa pudica” de pe blogul lui AN era “dan capitan etc.” de pe blogul asta, iar “Mimosa pudica” care se manifesta uneori pe “Deca(b)log” e o cu totul alta persoana. O chestie, de fapt, evidenta.

 9. Iepurele de Martie says:

  @ “d’Artagnan”

  Dar chiar asa: pana la urma, ce-ai cautat tu pe blogul lui AN, pe care nu faceai decat propaganda basista, ca peste tot in blogosfera? Voiai sa te spargi in figuri cu “inteligenta” ta, este?

 10. neamtu tiganu says:

  dartagnian are mare noroc ca nu trebe sa traiasca din scris, saracu e atit de putin dotat.. mi se face si mila.
  Suportati o veste proasta, am citit o statistica privind fericirea copiilor, copii romani se decalara cei mai nefericiti, sunt pe ultimu loc,..

 11. athos says:

  Hehehe…

  “Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, ca relatia institutionala cu seful statului trebuie respectata, iar liderul formatiunii, premierul Victor Ponta, are dreptate cand spune ca “Jos Basescu!” a fost “un slogan de campanie, dar nu poate fi un proiect de tara”, transmite Mediafax.

  “Are dreptate”, a spus Iliescu, dupa Comitetul Executiv al PSD, intrebat despre afirmatia premierului ca “Jos Basescu” a fost un slogan de campanie si ca nu poate fi un proiect de tara.

  De asemenea, intrebat despre faptul ca Ponta a spus in campania electorala ca trebuie mers pana la capat in lupta cu presedintele Basescu, Iliescu a raspuns ca relatia cu presedintele trebuie respectata.

  “Asta este alta treaba. Relatia cu presedintele este o relatie constitutionala si institutionala, care trebuie respectata”, a spus liderul de onoare al PSD.”

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-14600633-ion-iliescu-ponta-are-dreptate-jos-basescu-fost-slogan-relatia-presedintele-respectata.htm

  • lazycat001 says:

   Corect… Ilici poate fi acuzat de multe, insa de prostie nu. Omul a facut istorie (care ne place sau nu), la fel Basescu. Restul sunt pe marginea terenului.. cu toate ca Ponta incepe sa imi dea sperante, cred ca prezinta o maturitate cu care putini l-ar fi creditat.

 12. Bună!
  După atâtea zile libere, sau mă înșel cumva, ai început cu subiectul de pe vremea …

 13. Radu says:

  Isabel,

  Vrei sa ne explici in cateva randuri si ce inseamna rata de absorbtie ? Am incercat si alte locuri pe net ca:
  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/06/eu-funds-absorption-romania#comments
  dar tot nu vad o explicatie clara si completa.
  Incepe cu inceputul: cine trebuie sa ceara banii, cine trebuie sa faca proiectul, care e rolul guvernului, pentru ce probleme se dau bani, sunt domeniile astea realiste sau nu pentru stadiul de dezvoltare al Ro, …
  Oricine altcineva vrea sa raspunda, be my guest.

  • d'Artagnan says:

   Cred că Isabel, Athos sau…Pierre, bineînțeles 🙂 , ne pot lămuri.

  • Isabel.A says:

   Rata de absorbtie inseamna procentul uitilizat din suma totala a fondurilor care ii revin unei tari: din articol am vazut ca Romaniei ii revin, pentru intervalul 2007-2013 (asa se calculeaza financial frameworks/ sau plafonul general, pe 7 ani) circa 20 de miliarde.
   Eu cred ca suma este un pic mai mare: de fapt, fondurile de coeziune + cele pe agricultura insumeaza 19,1 mld+8,1mld egal 27 miliarde la dispozitia Romaniei.
   Daca rata de absorbtie totala este de 20 la suta (probabil ridicata de platile pe agricultura, care sunt intr-un procent insemnat plati directe), rezulta ca Romania ar fi accesat pana acum vreo 5,4-5,5 mld.
   Insa: Romania, ca fiecare stat UE, trebuie sa contribuie la bugetul UE, deci din sumele accesta etrebuie scazuta aceasta contributie, pentru a avea o imagne clara a “castigului” net al Romaniei; http://www.eu-oplysningen.dk/euo_en/spsv/all/79/

   Care este procesul de absorbtie de la A la Z, nu as putea sa iti raspund: cunosc parti din acest proces, dar nu procesul integral: nu as putea sa fac o schema completa :)) Ceea ce stiu, de la amici din Ro implicati in consultanta pe fonduri europene, ca este ca procesul este hyper birocratizat, prost gandit de autoritatile romane si ca sufera din lipsa creditarii. ((proiectele trebuie co-finantate, Polonia a reusit o rata mare a abostbtiei pentru ca statul a co-finantat in avans multe din proiectele importante, printre altele-dar acesta nu este singurul motiv).

   • Isabel.A says:

    Si inca o precizare: ce se vede din linkul cu contributii nete? Ca Franta, spre exemplu, e pe minus, adica contribuie mai putin decat reuseste sa absoarba. Spre deosebire de Hexagon, Romania e contributor net: adica sustine, prin banii dati la UE (rezulati din taxele si impozitele platite de cetatenii romani), si o tara mult mai bogata decat ea, Franta. Cool :))

 14. d'Artagnan says:

  Cristian Tudor Popescu:
  „Un om gras, care e sectorul bugetar, stă în cârca unui om slab, care e sectorul privat. Prin urmare, să-l alergăm pe gras”.

  În „pilda” asta stă toată filosofia guvernării de criză Băsescu – Boc. Pentru privatul slăbănog, răposatul guvern n-a fost în stare să facă nimic ca să mai prindă puteri.

  Acum, premierul Ponta, după un an de guvernare, a venit, în fine, cu o inovaţie revoluţionară: slabii şi graşii sunt toţi în sectorul bugetar. De sectorul privat n-am auzit.

  Prin urmare, doctorul Ponta vrea să jupoaie 10% de pe burta şi fesele îmbuibaţilor cu peste 1000 de euro pe lună şi să le bage în gura slabilor.

  Ceea ce nu înseamnă că banii din taxa de solidaritate de 10%, solidaritate cu Victor Ponta, pesemne, merg la buget. Nu, căci acolo se pierd. Zice limpede premierul. Exact aşa, la bugetul guvernului Ponta, potrivit premierului Ponta, banii, cum ajung, cum se pierd.

  Prin urmare, mai bine îi dăm direct pensionarilor militari, ne mai spune noul nostru salvator economico-social. Dacă liberalii nu sunt de acord, atunci bătrânii militari nu au decât să-i urască pe liberali şi pe bugetarii „chiaburi”.

  Ce le face guvernul cipriot depunătorilor la bănci care au comis imprudenţa de a aduna mai mult de 100.000 de euro în cont, cam vrea să le facă şi guvernul României bugetarilor vinovaţi de mie la salariu: pe spinarea acestora, încearcă să-şi acopere incompetenţa şi neputinţa.

  Dar ambele au un predecesor ilustru: guvernul Stolojan, care, în 1991, confisca valuta depusă în bănci de cetăţeni ca să nu intre statul în insolvenţă.

  Guvernul Băsescu – Boc a tăiat salarii şi a mărit taxe. Guvernul Ponta inventează taxe suplimentare şi ţine salariile pe loc, în vreme ce preţurile la alimente de bază şi electricitate cresc în cascadă. E la fel de incapabil ca şi „odioşii” foşti să ia vreo măsură activă pentru propulsarea economiei.

  Salariaţii Oltchim îi acordă şi lui Ponta, după Băsescu, înalta distincţie de javră ordinară cu panglici.

  Întrebarea este: era nevoie pentru asta de miile de oameni care au strigat zile în şir în ger, de suspendarea prezidentului şi de majoritatea de 70% în Parlament?”

 15. athos says:

  Radu

  exista proiecte private si proiecte publice ce se pot finanta din fonduri ale UE. In ambele cazuri, Autoritatille de Management, (mai nou Ministerul Fondurilor Europene, in cea mai mare parte), anunta structura acestor fonduri si organizeaza apelurile de proiecte, publicand si Ghidurile Solicitantilor.

  Dupa acest moment, exista patru etape etape mari:
  1. Depunerea de proiecte
  2. Selectia proiectelor castigatoare si anuntarea candidatilro castigatori
  3. Semnarea contractelor de finantare
  4. Implementarea propriu zisa.

  “Absorbtia” efectiva este de fapt masurata de gradul de implementare. In general, fondurile care se adreseaza entitatilor private sunt suprasubscrise in faza de depunere de proiecte. Sunt insa entitati care nu indeplinesc apoi conditiile pentru contractare, de obicei nu reusesc sa faca dovada cofinantarrii, sau au alte probleme ce s-au ivit pe parcurs. Dar majoritatea lor reusesc sa semneze si contractele. Implementarea insa poate pune mari probleme, deoarece:
  – conditiile pietei s-au schimbat, (timpii de analiza sunt de multe ori exagerat de lungi), iar bancile sunt reticente sa asigure finantarea punte, (sa nu uitam ca banii europeni deconteaza cheltuieli efectuate, nu prefinanteaza, cu exceptia sumelor de avans, care trebuie insa garantate).
  – TVA de 24% poate fi o problema in sine cand nu este eligibil.
  – Decontarea se face de fapt de catre Autoritatile de Management, care trebuie sa isi asigure finantarea, si care ulterior deconteaza catre UE. NIciodata Autoritatile de Management nu isi respecta termenele contractuale, ceea ce a cauzat in multe cazuri costuri suplimentare semnificative de implementare, (caz fericit), sau esuarea proiectului, pentru ca nu s-au mai respectat termenele de implementare.
  – Criteriile de selectie nu au dus la selectarea acelor proiecte care sa fie intr-adevar fezabile, ceea ce in faza de implementare devine vizibil prin …neimplementare.
  – Schimbarile continue la nivelul politicilor guvernamentale dau peste cap o gramada de proiecte, intrucat le modifica datele cheie, (politica energetica, politica fiscala, subventii, scutiri, etc). Analizele de senzitivitate nu pot lua in calcul ORICE scenariu.

  Apoi, mai este aspectul timpului: din totalul calendarului la dispozitie, este alocat mult prea mult pentru analiza, selectie, etc, si ramane prea putin pentru implementare. Procedurile sunt greoaie si mari consumatoare de resurse umane, ceea ce creste sansele de a frana procesul. Nimeni nu se agita insa decat spre final, cred ca nu exista o analiza reala de progres, care sa detecteze din stadiile initiale premisele nerealizarii, dupa cum nu exista o bucla reala de feed-back. Una peste alta, vorbim de multa birocratie si de multa improvizatie, un amestec cu efect puternic inhibitor in orice proces.

  • Radu says:

   Sa-mi bag banii la Cec daca pricep mai mult ca la inceput. E clar ca e o treaba complexa, dar vroiam sa vad unul sau doua aspecte evidente care defavorizeaza Romania, sau favorizeaza Polonia, etc.

   • Observator says:

    Radu, draga, ce e asa greu (apropos de romanosepticism)? Aia fac proiecte reale, au viziune, se gandesc la recuperarea investitiilor in 5-7 ani, noi vrem sa finantam laptop-uri, tablete, telefoane, excursii, iar daca e sa vorbim de recuperare ai nostril ar vrea sa recupereze pe loc. La asta se adauga taxa pe care trebuie s-o platesti sa-ti “analizeze” [roiectul (daca analiza se face la Bucuresti) si asa mai departe. E mai clar?

   • athos says:

    Bine, sa-ti spun altfel: intr-o tara in care nimic din ceea ce tine de adminsitratia publica nu functioneaza, cum iti imaginezi ca ar functiona proiectele cu bani europeni?

    Inca ceva: Ponta a centralizat totul la un Minister, ca si cum asta ar fi poblema. Cele mai mari atrageri de fonduri, adica cel mai mare grad de absorbtie, il au fondurile pentru agricultira, si stii de ce? Pentru ca acolo autoritatile de management sunt la nivel judetean, adica semnificativ mai descentralizate…

 16. dan capitan de plai says:

  Turbaciune iepureasca

  Crezi ca sta cineva sa te ia in serios? Tu esti panarama blogului, umila sluga la stapan, o zdreanta de care rade toata lumea. Spui ca ai demonstrat nush’ce cu dl Goe. Aiurea! Goe te-a facut in foi de vita, si pe o parte si pe alta. Ca tu nu realizezi cat esti de penibil, asta-i alta poveste.

  • Iepurele de Martie says:

   Pleaca ma de-aicisa, ca te ia mama dracului! Pleaca ma uratanie de-aici, nu te mai incurca printre picioarele oamenilor mari! 😆

  • Iepurele de Martie says:

   Nu vezi ca nu te baga nici dracu-n seama, ma puradelule?

  • Iepurele de Martie says:

   Interesant (dar clasic pentru un tampit bolnav la cap) este ca TOT ce-mi scrii tu mie ti se aplica perfect tie si numai tie. De cate ori imi adresezi un mesaj, iti faci o descriere perfecta. Turbezi de cate ori postez aici si-mi scrie “turbaciune”; TU mie. 😆 Esti obsedat de “Aramis”, esti indragostit de el, ii “iei apararea” cu furia si lipsa de ratiune a unei femei in calduri si-mi scrii ca EU sunt obsedat de el. 😆 Imi scrii ca sunt penibil si ca nu-mi dau seama de asta, cand tu nu esti altceva decat o leguma virtuala, care, pe un mecanism instinctual similar cu al cainelui lui Pavlov, prinde viata numai cand vede un mesaj semnat “Iepurele de Martie”. 😆 Si, in fine, imi scrii TU mie ca sunt “sluga la stapan”, cand tu nu te manifesti aici decat ca sa incerci sa ma contrezi pe mine si, implicit, sa-i pupi in fund pe posesorii blogului. 😆 Mai baiatule, tu esti complet rupt de orice realitate, ai o gandire de elev de scoala primara! Poate – poate! – peste ani, daca te vei maturiza si-ti vei aminti de prestatia ta inepta si naiva in blogosfera, te vei rusina de tine insuti. Pana atunci, n-ai nimic de comunicat. Nimanui.

 17. Radu says:

  athos,

  Poate fac eu confuzie …
  Fondurile destinate agriculturii nu sunt cele pe care le poate folosi spre exemplu un taran care vrea sa-si faca o crescatorie de vaci respectand tot felul de criterii de calitate europene ? Pai daca-i asa, ce treaba are guvernul aici, cum poate sa incurce sau sa ajute ? Taranul scrie un plan de afaceri, cineva i-l traduce il engleza, il trimite la vreun functionar roman, care il expediaza mai departe Bruxelului. Poate sunt eu naiv, dar nu merge asa ? Atunci cum poate sa incurce guvernul : uita sa mai expedieze corespondenta la Bruxelles ? Sau cum poate ajuta: o trimite fulger ? Eu chiar nu inteleg, statul are un rol mai mare decat zic eu aici ? Sau confund eu programele europene si banii europeni pentru agricultura inseamna complet altceva ?

  • athos says:

   Nu merge nimic ;a Bruxelles. Doar deconturile autoritatilor de management in urma platilor efectuate in proiecte aprobate.
   In agricultura sunt doua feluri de fonduri: subventiile pentru culturi, (care nu au treaba cu proiectele de investitii), care se deruleaza prin APIA. (Agentia de Plati in Agricultura), si fondurile pentru investitii pe programe diverse, gestionate prin oficiile teriotoriale ale APDRP, (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit).

   Principial, fondurile europene se pun la dispozitia Guvernului Romaniei, nu direct a beneficiarilor, conform bugetelor aprobate la nivel UE, pe capitole. Pentru a-i lua insa, Guvernul trebuie sa organizeze publicitatea, apelul de proiecte si tot ce am explicat mai sus. Proiectele efectiv realizate si finantate de catre Guvern, se deconteaza apoi catre UE, in limitele bugetului. Banii pentru cultivatori au alte criterii si canale de distributie, dar tot Guvernul ii da si apoi ii deconteaza. Pentru a-i putea deconta, Guvernul trebuie sa-si faca bine temele, si sa asigure si cofinantarea diferentei, intrucat dintr-un anume program, banii UE nu finanteaza 100% din ceea ce se pune la dispozitie. Prin urmare, Guvernul este loc obligat de trecere, si daca el administreaza prost procesul, rezultatul este prost.

   • Observator says:

    Merg, Athos. Am fost eu co-participant la la un proiect CIPS. Am aplicat direct pe site, aprobare la Bruxelles. Nu intreba de ce avem un singur proiect din România aprobat ca iar ma enervez.

    • athos says:

     Or fi si astfel de proiecte, dar cred ca vorbim de o alta zona de finantare, nu de o exceptie de la regula. Cum se cheama programul de care faci vorbire?

 18. d'Artagnan says:

  Nu știu cum se nimeresc, dar toate sunt on topic…
  Un articol de Rodica Ciobanu:

  ”Un eveniment s-a consumat astăzi, îngropat de ştirile cu lătrăi politici şi piţipoance: membrii Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) şi-au dat demisia în bloc. Motivul – reducerea cu circa 55 la sută a bugetului pe anul în curs şi întârzierea finanţării tuturor programelor de cercetare, precum şi nealocarea resurselor financiare pentru proiectele câştigătoare în 2012, la secţiunea Resurse Umane şi Idei. În replică, Ministerul Educaţiei, pe lângă care CNCS funcţioneză ca organism consultativ, anunţă într-un comunicat: „Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat instituţiilor de învăţământ superior, încă de acum două luni, propuneri pentru completarea Consiliului National al Cercetării Ştiinţifice ”. Adică: „Nu faceţi ce zicem noi, punem alţii!”, ministrul Remus Pricopie, crescut de „mămica” Ecaterina Anonescu, scăpând de problemă prin metoda „completării şi reorganizării”, patentată de instituţia pe care o conduce, atunci când Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor a îndrăznit să-l declare pe Victor Ponta plagiator. Jumătatea ministerială însărcinată cu cercetarea, un oarecare domn Mihnea Costoiu, alt pupil al dnei Andronescu, adaugă că „a depus toate eforturile”, dar mai mult nu se poate. În vremea asta, sub ferestrele oficialilor MEN protestau, nebăgaţi în seamă, vreo zece cercetători, cu pancartele de gât. Una dintre ele sintetiza, într-o frază, drama „creierelor” din România: „Noi ne-am investit toţi anii/ Voi o ardeţi şi luaţi banii”.
  Dragii noştri cercetători – cum v-ar apela primii trei oameni în stat, dacă ar fi în campanie electorală -, degeaba aţi ocupat trotuarul. Sunteţi o specie pe cale de dispariţie, în ţara asta plină de hareţi, unde face rating o cădere de calciu a Oanei Zăvoranu. N-aţi aflat că suntem pe locul 43 în lume, din 45 de state analizate, la capitolul Cercetare Ştiinţifică şi că deviza guvernanţilor în privinţa elitelor a fost mereu „Să-i alungăm pe cei buni!”. Liceenii olimpici s-au prins, pleacă să studieze la universităţi din străinătate şi nu se mai întorc. Iar voi, încăpăţânaţi, rămâneţi aici, deşi preşedintele Băsescu v-a spus demult să emigraţi, Victor Ponta vă scoate ochii cu lucrarea lui de doctorat şi Crin Antonescu, cu sentimentele lui patriotice. America are, însă, nevoie de voi şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a propus să vă deschidă mai uşor uşile, înfiinţând un grup de lobby pentru schimbarea Legii imigraţiei. “Pentru a fi pe primul loc în lume, avem nevoie de cei mai talentaţi şi ambiţioşi oameni. Trebuie să îi pregătim şi să îi atragem pe cei mai buni”, scrie el într-un eitorial din The Washington Post. Ştiu, nu vă lăsaţi patria, credeţi că mai există şi pentru ea, şi pentru voi o speranţă. Dacă o veţi găsi şi o veţi trece cu succes prin testele de laborator va fi ca şi cum aţi fi descoperit Piatra filozofală.”

  • Isabel.A says:

   Si eu ma gandeam la acelasi lucru, am dorit sa pun linkul catre articol, dar mi-ai luat-o inainte.
   Dar ce conteaza?-da-o-n colo de cercetare, de excelenta, Romania nu are nevoie de asa ceva: are nevoie de pardon chilotzi (in categoria asta as incadra toate aparitiile Oanei Z, Adelinei P, Biancai D, Danielie C si a multor altor personaje de acest tip), manele (salam, minune, vijelie, etc) si politicieni a caror grija e cand/cum sa mai apara pe la vreun “tocsou”. Si, rataciti pe undeva, niste intreprinzatori care se chinuie sa supravietuiasca si care tin economia romaneasca. De plagiatul celui care ocupa functia de prim-ministru in acest moment nu mai vorbesc …

 19. Observator says:

  Eu va propun un alt link:

  http://m.hotnews.ro/stire/14611661

  Realitatea e ca toate sectoarele de stat, inclusiv cercetarea, din România, nu suferă de lipsa de bani (ba, daca as compara cu sectorul privat, as spune ca la stat chiar sunt bugete) ci de lipsa de management, de organizare, de implicare. Nu as vrea sa credeti ca pun o bulina neagră pe toți angajații de la stat, pe tot ce e stat, dar înainte de a ne uita la bugete sugerez sa ne gândim ca “septicismul” e in noi ca oameni si apoi in instituții. Si din păcate in sectorul de stat boala e tot mai intinsa.

 20. d'Artagnan says:

  “Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că cere PSD Constanţa retragerea sprijinului politic acordat deputatului Remus Cernea, pentru iniţiativa acestuia privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.

  „Domnul deputat Remus Cernea se dovedește a fi un extravagant, ca să folosesc un termen liniștit. Eu nu am absolut nimic să le reproșez homosexualilor, îi consider niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relație naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio șansă”, a declarat Hașotti pentru Pro TV.

  Psihiatrii din toată lumea nu mai consideră homosexualitatea o boală de la începutul revoluției sexuale, în a doua jumătate a secolului XX. În 1973, Asociatia Americană de Psihiatrie a scos homosexualitate de pe lista bolilor psihice
  și au fost declarati oficial, din punct de vedere mental si emoțional, persoane sănătoase.”

  Nici eu nu am ce să-i reproşez domnului Haşotti, îl consider un om bolnav. La cap.
  Statutul de om politic pe care-l are nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă!!

  Mă simt mândru că sunt contemporan cu acest stâlp al ortodoxiei, român verde de-al nostru, care ne apără valorile strămoşeşti!
  Şengăn, ferea că venim!!

  • Iepurele de Martie says:

   In mod sigur, homosexualitatea nu este o boala. Aceasta orientare sexuala tine pur si simplu de inteligenta fiecaruia. Sa fii inconjurat de femei frumoase, sa le vezi peste tot in jurul tau, sa le intalnesti pe strada, la tot pasul, expunandu-si calitatile fizice cu care le-a daruit natura si pe care moda vestimentara actuala le scoate perfect in evidenta si sa-ti fixezi aspiratiile sexuale la penetrarea unui fund de barbat inseamna sa fii idiot. Exista, insa, idioti chiar mai mari decat homosexualii: acestia sunt cei care, avand o orientare sexuala perfect normala, simt, precum “d’Artagnan”, ca este de datoria lor de oameni “civilizati” si “deschisi la minte” sa “lupte” pentru “drepturile” homosexualilor.

   Pe de alta parte, trebuie sa privim lucrurile si din punctul de vedere al normalului si anormalului. S-o spunem pe sleau: natura l-a facut pe barbat potrivit biologic cu femeia. Nu cu barbatul. De-aia perpetuarea speciei rezulta din uniunea barbatului cu femeia, nu a barbatului cu barbatul. Si de-aia nu exista relatii homosexuale in lumea animalelor. Pentru ca nu sunt NATURALE.

   Nimeni nu-i mai condamna astazi, din punct de vedere juridic, pe homosexuali. Asa ca nu mai au ce revendica. SUNT LIBERI SA FACA CE VOR, asa ca gata! Ajunge cu panarama asta imbecila, artificiala si prost inteleasa, despre “drepturile” homosexualilor.

   Si a propos de Remus Cernea: acest oligofren a mers pana acolo incat sa lege la incheietura unui bebe (insasi incarnarea inocentei) o banderola pe care scria “HOMOSEXUAL”, ca semn de “deschidere” si de “toleranta”. Acest Remus Cernea este un retardat inacapabil sa “rationeze” altfel decat cu cele mai false si daunatoare clisee.

  • Iepurele de Martie says:

   Hai sa ne prefacem ca anormalul e normal, ca homosexualii sunt persecutati si ca a spune pe nume lucrurilor celor mai evidente e o crima, ca asa e moda-n occident! Imbecilitatea e la ordinea zilei si e planetara.

  • pierre says:

   Da,da,un adevarat “roman verde”.Sa nu uitam si momentul in care nenea Hasotti asta,pe atunci ministru al culturii,s-a opus prelevarii de ADN din mormintele domnitorilor munteni din neamul Basarabilor,cum a mai vegheat el atunci la pastrarea puritatii genetice daco-romane…Dar pentru mine surpriza nu a fost sa regasesc nealterata imbecilitatea agresiva a acestui Hasotti,ci curajul lui Remus Cernea.

   • Iepurele de Martie says:

    Dupa cum ti-am mai spus, dincolo de continutul inept al tuturor comentariilor tale, inghesuiala frazelor, rezultata din faptul ca refuzi sa lasi un spatiu dupa fiecare virgula, creeaza impresia ca esti un scolar tampitel de clasa a doua, inca neobisnuit cu scrierea.

    • pierre says:

     @iepure,

     Dupa cum ti-am mai spus,ma plictisesti teribil.

     • Iepurele de Martie says:

      Asta nu e un argument. Am facut o remarca, am AVUT DREPTATE. Faptul ca o respingi cu incapatanare si obtuzitate nu te face mai destept.

      • pierre says:

       E un fapt,nu un argument.Nici nu se doreste a fi un argument.Remarca ta este corecta,nu las spatiu liber dupa virgula.Si ce-i cu asta ? Dincolo de aspectul de asezare frumoasa in pagina,ai cumva nevoie de spatii libere suplimentare pentru a parcurge si intelege o fraza scrisa dealtfel perfect logic ? Nu vezi bine sau te balbai logic ?

       PS M-ai facut totusi curios.Care este legatura intre Cernea si panoul cu copilul “homosexual” ?

       • Iepurele de Martie says:

        “Dincolo de aspectul de asezare frumoasa in pagina,ai cumva nevoie de spatii libere suplimentare pentru a parcurge si intelege o fraza scrisa dealtfel perfect logic ?”

        Dar CATEGORIC! Esti atat de troglodit, incat principiul din teoria comunicarii conform caruia perceptia ideii comunicate tine foarte mult de modul de prezentare – “mediul este mesajul” – iti este complet straina. Explicat pe intelesul tau, adica foarte, foarte simplu, acest principiu suna asa: daca vorbesti cu cineva la telefon, de pilda, si vrei sa fii inteles, e de preferat sa nu vorbesti foarte repede si sa ai dictie. Daca scrii, e de preferat sa scrii citet si aerisit. Ca sa fii citit si inteles cat mai usor. Cat despre afirmatia ta cum ca propriile tale fraze sunt “perfect logice” e de-a dreptul hilara si diametral opusa realitatii.

        P.S.: Stii sa citesti? Dupa PS-ul tau, ma indoiesc tare de tot.

        P.P.S.: Pentru maine, ai de scris de 100 de ori “Mediul este mesajul”.

       • Iepurele de Martie says:

        Si inca ceva: acele spatii libere nu sunt “suplimentare”, asa cum scrii tu, in ignoranta ta. Ele au fost inventate inca de la aparitia tiparului (si poate chiar a scrierii), de cineva care stia foarte bine ce face, si au rolul lor. DA, pentru lizibilitate, un mesaj scris trebuie sa fie AERISIT. E chiar atat de greu? E un principiu ELEMENTAR. Nu simplist, atentie. Faptul ca tu ignori acest principiu elementar nu denota lipsa ta de preocupare pentru problemele “simple”, ci ignoranta ta. Pari, iti repet, un scolar care inca n-a deprins foarte bine scrierea.

        • pierre says:

         @iepure,

         biet animalut…Asa e,iepure,singura ta sansa sa nu plictisesti lumea cu tampeniile tale este sa fii obraznic si spurcat la gura.Uneori imi provoci mila,trebuie sa fie nasol tare sa fii gol de orice idee,rationament si informatie solida si sa-ti doresti cu atata ardoare sa fii bagat in seama.E ceva tragico-comic in zbaterea asta fara sfarsit si fara speranta.Nefericitule,te invit,vorba unuia celebru,sa-mi numeri spatiile goale lasate dupa virgula.Spor la treaba !
         Si sa nu uit,arata-ne totusi si noua de unde stii tu ca Remus Cernea “a legat la incheietura unui bebe (insasi incarnarea inocentei) o banderola pe care scria “HOMOSEXUAL”, ca semn de “deschidere” si de “toleranta”.
         Vezi,nu te poti plange ca te luam mereu la pret de matineu,cateodata iti mai dam ocazia sa faci si altceva decat zgomot inutil si maimutareala de circ ieftin.

        • Iepurele de Martie says:

         Ca de obicei, constient de propria-ti neputinta de a da replici rationale, bazate pe argumente, si de superioritatea adversarului (eu), te-ai enervat, ti-ai pierdut capul si ai trecut la injurii si formule care se vor insultatoare: “tampenii”, “biet animalut”, “nefericitule”, “gol de orice idee” etc. Stai linistit: prestatia ta jalnica si lipsita de orice argumente nu reuseste sa te salveze de penibilul semidoctului incuiat, care refuza cu incapatanare SA INVETE, pantru ca, in suficienta sa, are impresia ca stie totul si ia sugestiile celor superiori lui drept o insulta, iar incercarea zadarnica si lipsita de ecou de a te transforma in “noi” si de a-ti asocia cateva persoane imprecise in tentativa esuata de a-l minimaliza pe Iepurele de Martie – “nu te poti plange ca te luam mereu la pret de matineu,cateodata iti mai dam ocazia sa faci si altceva decat zgomot inutil…” etc. – nu te face mai credibil in ochii nimanui. Ca de obicei, te-am biruit; nici n-a fost prea greu.

        • Iepurele de Martie says:

         Ramane ca, pana maine, sa scrii de 100 de ori “Mediul este mesajul”.

        • Iepurele de Martie says:

         Ia te uita tu aici, “tampitu'” (ghilimelele se datoreaza faptului ca citez din tine) lu’ tata: http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/04/22/fotografii-pe-perete/.

         De altfel, era din start o cretinitate sa ma intrebi “De unde stii ca…?”. Credeai ca mint, ca inventez sau ce? Inca o data ne-ai aratat ce poate “creierul” unui basist.

   • Iepurele de Martie says:

    Manca-ti-as, ce curaj pe Remus Cernea, sa preia de-a gata din occident niste clisee idioate si daunatoare si sa le repete aici ca un cimpanzeu!!! 😯 Un errrou, domnule, ce mai incoace si-ncolo!!! Sa ne traiasca acest ADEVARAT rroman verde, care – basca – mai este si ecologist, deci e al mai verde dintre verzi!!!

    • pierre says:

     @iepure,

     ha,ha,biruitorule ! Cum sa ma enervez eu pe tine,nu ti-am spus ca esti un personaj dual,tragic si preponderent comic ? Ai rascolit prin toate ghenele netului,cam de nivelul haznalei de-i spui pretios blog personal si tot ce-ai putut produce a fost un articolas mizerabil,care nu demonstreaza nimic decat ca Cernea si-a postat pe Facebook poza cu copilul.Cam putin,blanita alba,fata de gogomaniile pe care le debitai mai devreme.Da’hai ca s-a facut tarziu,te-am bagat in seama seara asta cat sa-ti ajunga pana la Paste.
     Biruitoru’ lui tata,noapte buna !

     • Iepurele de Martie says:

      Ca de obicei, disperat sa-ti exhibi ura specifica individului care SE STIE inferior adversarului, preiei sintagme de la mine (“zbaterea fara sfarsit”) sau de la Goe (“esti un personaj tragic”), dar nu argumentezi.

      Trebuie neaparat sa lasi un spatiu dupa fiecare virgula si dupa fiecare punct. Frazele tale se inlantuie fara pauza la infinit, ca la un scolar tampitel de scoala primara, neobisnuit cu scrierea. Aspectul asta, adaugat la ineptia tuturor comentariilor tale, lasa impresia ca esti oligofren.

      Poti da un motiv RATIONAL pentru care refuzi sa inveti si sa faci ce face TOATA LUMEA, preferand sa te balacesti in penibil?

 21. Iepurele de Martie says:

 22. Iepurele de Martie says:

 23. Iepurele de Martie says:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s